Avto.info

Suzuki RM-Z250 (2019)

Uradno razkritje prvih detajlov

Sreda, 18. julij 2018, 09:14
Suzuki RM-Z250 (2019): Uradno razkritje prvih detajlov

V teh dneh so pri znamki Suzuki predstavili prve detajle o modelu RM-Z250 iz modelnega leta 2019, čeprav ob tem še niso razkrili vseh specifikacij o tem novem kros motociklu, ki bo kupcem po svetu na voljo šele v letošnjem septembru.

IVECO & IAA Hannover

Sejemski nastop brez dizelske tehnologije

Torek, 17. julij 2018, 09:35
IVECO & IAA Hannover: Sejemski nastop brez dizelske tehnologije

Pri evropskem konglomeratu IVECO bodo tokrat na enem izmed najpomembnejših evropskih sejmov za gospodarska vozila (IAA Hannover), ki se bo odvijal v letošnjem septembru, izvedli tudi manjšo provokacijo, ker na njihovem razstavnem prostoru obiskovalcem ne bodo pokazali njihovih dizelsko gnanih tovornih vozil …

Renault Trucks T High Renault Sport Racing

Renaultov 'GTi vlačilec'

Torek, 17. julij 2018, 07:49
Renault Trucks T High Renault Sport Racing: Renaultov 'GTi vlačilec'

Iz Francije prihaja novica o skupnem sodelovanju dveh povsem različnih podjetij iz koncerna Renault, ker so Francozi v teh dneh ustvarili 100 posebnih, rumeno obarvanih vlačilcev s podčrtano športno noto, ki je tudi tokrat izražena samo v vizualnem smislu.

Frank Rothwell & 'Mildred'

Prvi land rover z 'alternativnim' pogonom

Ponedeljek, 16. julij 2018, 09:57
Mildred pred predelavo

V letu, ko mineva že 70 let od prve predstavitve Roverjevega land roverja, se je na ulicah britanskega mesta Manchester pojavil prvi land rover z 'alternativnim' pogonom, ki pa ne sledi popolnoma aktualnim modnim tokovom na tem področju. Za to je kriva predvsem izbira pogonskega goriva …

Airstream tommy bahama 19 special edition

Skoraj dve toni mobilnega počitniškega ugodja

Četrtek, 12. julij 2018, 09:58
Airstream tommy bahama 19 special edition: Skoraj dve toni mobilnega počitniškega ugodja

Proti koncu letošnjega avgusta se bo Nemcem in Nemkam v Düsseldorfu prvič predstavila posebna edicija Airstreamovega potovalnega modela tommy bahama, ki v bistvu sploh ne želi biti počitniška prikolica, ker ji morda bolj ustreza opis 'hišica na plaži'. Takšen dopustniški pristop pa ima tudi svojo ceno, ker boste za izvedeno 'evropeizacijo' (prilagoditev evropskim standardom) tega kultnega ameriškega izdelka odšteli približno 12.000 evrov.

Aurora Labs 'Self Healing Software'

Izraelci razvijajo 'samozdravilno' programsko opremo

Četrtek, 12. julij 2018, 08:24
Aurora Labs 'Self Healing Software': Izraelci razvijajo 'samozdravilno' programsko opremo

Iz Izraela prihaja novica, ki bo dodatno poglobila dvome in strahove vseh potencialnih kupcev in uporabnikov avtomobilov, ki pač ne verjamejo marketinškim pravljicam o neverjetni varnosti, ki jo potnikom lahko zagotovijo vgrajeni 'Playstation' elektronski pomočniki in sistemi v sodobnih avtomobilih, ker so izraelski razvijalci programske opreme sedaj uradno potrdili obstoj do sedaj kupcem spretno prikritih avtomobilskih 'računalniških hroščev' …

Millers Oils CFS 10w60 NT+

Revolucionarno motorno olje?

Sreda, 11. julij 2018, 10:15
Millers Oils CFS 10w60 NT+: Revolucionarno motorno olje?

Iz Velike Britanije prihaja zanimiva novica o že nagrajenem motornem olju britanskega proizvajalca Millers Oils, ker so 'čudežno delovanje' (do 7 odstotno povečanje motorne moči in motornega navora) tega motornega olja preizkusili tudi v praksi ob nedavno izvedenem testiranju enega izmed najbolj legendarnih Ferrarijevih bencinskih V12 motorjev na dinamometru.  

Novi suzuki jimny

Tradicionalist

Ponedeljek, 9. julij 2018, 10:25
Novi suzuki jimny: Tradicionalist

V teh dneh so pri znamki Suzuki razkrili veliko dodatnih informacij o novi, že četrti generaciji modela jimny, ki bo dočakala svetovno premiero v letošnjem oktobru. Japonskim kupcem je novi jimny že na voljo, ostalim kupcem ga bodo ponudili šele v naslednji pomladi.

Analiza podjetja LeasePlan

Električni avtomobili vas bodo lahko dobro osušili …

Četrtek, 5. julij 2018, 09:24
Analiza podjetja LeasePlan: Električni avtomobili vas bodo lahko dobro osušili …

Pri nemški podružnici nizozemske korporacije LeasePlan Corporation N. V., ki je lastnik približno 1,4 milijona različnih leasing vozil, so pred kratkim razkrili izsledke njihove interne raziskave glede povprečnih mesečnih stroškov lastnikov vozil z različno motorno zasnovo, ki prihajajo iz 21. evropskih držav.

FIAT 500 'Spiaggina'

Moderni 'Jolly'

Četrtek, 5. julij 2018, 08:07
Fiat 500 Spiaggina ‘58

Letos mineva točno 50 let od prve predstavitve posebne karoserijske različice fiata 500, ki je leta 1958 v Italiji dobro utelešala besedno zvezo 'sladko življenje' (“La Dolce Vita”). Ta posebni jubilej bodo pri znamki FIAT obeležili na dva načina, ker so kupcem ob tej priložnosti namenili novo posebno serijo fiata 500, ki bo štela samo simboličnih 1958 izdelanih avtomobilov, poleg tega so se v Torinu odločili tudi za izdelavo posebnega unikatnega razstavnega primerka modela 500.

Nobe 100

Estonski šarmer išče investitorje

Sreda, 4. julij 2018, 09:48
Nobe 100: Estonski šarmer išče investitorje

Kje piše, da morajo majhni sodobni električni avtomobili izgledati kot enobarvni kos močno zaobljene 'žajfe' z nameščenimi kolesi ali pa kot motorizirani invalidski vozički s karoserijami? Iz Estonije prihaja konceptni mestni malček, ki znova dokazuje, da so sodobni majhni električni avtomobili lahko tudi zelo šik ter prikupni.

ADAC test motorističnih čelad

Na testu je pogrnil samo izdelek znamke NEXX

Četrtek, 28. junij 2018, 10:29
ADAC test motorističnih čelad: Na testu je pogrnil samo izdelek znamke NEXX

Iz Nemčije prihaja novica o nedavno izvedenem testiranju devetih motorističnih čelad, ki so trenutno na voljo kupcem v nemških trgovinah. Ob izbiri primernih testnih kandidatov so Nemci upoštevali predvsem želje motoristov, ki si želijo lahkih in varnih čeladah, zato je večina tokrat testiranih čelad izdelanih iz lahkih kompozitnih materialov.

Aston Martin DBS Superleggera

Oživitev dveh slavnih imen

Četrtek, 28. junij 2018, 08:58
Aston Martin DBS Superleggera: Oživitev dveh slavnih imen

Pri aristokratski znamki Aston Martin so v teh dneh predstavili nov serijski model, ki bo v prodajni paleti te cenjene avtomobilske znamke nadomestil model vanquish S. Ob tej priložnosti so Britanci obudili dve slavni modelni oznaki (DBS & Superleggera) iz preteklosti, ki ju povezujemo predvsem z nekdanjimi serijskimi modeli DB2/4 spyder, DB4, DB5, DB6 in modelom DBS (1967).

MotoHome

Bivalnik na motociklu

Sreda, 27. junij 2018, 10:15
MotoHome: Bivalnik na motociklu

Iz ZDA prihaja novica o zanimivi ideji 26-letnega študenta arhitekture (Jeremy Carman), ki je z bivalnikom na motociklu združil strast do arhitekture, motociklov ter ekspedicijskih potovanj, ker se bo s tem prototipnim izdelkom v kratkem odpravil na zelo dolgo dolgo potovanje (približno 32.000 kilometrov), kjer bo prepotoval Južno Ameriko in se na koncu vrnil v rodno Kalifornijo.

Borgward BX7 TS Limited Edition

Razkritje nemške prodajne cene in servisne mreže

Torek, 26. junij 2018, 10:00
Borgward BX7 TS Limited Edition: Razkritje nemške prodajne cene in servisne mreže

Iz Nemčije prihaja novica o nemškem pričetku prodaje novih vozil nemške znamke Borgward, istočasno so v podjetju iz Stuttgarta razkrili tudi novega poslovnega partnerja v obliki servisne mreže podjetja A.T.U ter prodajno ceno za trenutno edini serijski model, ki je na spletu že na voljo nemškim kupcem.

“Panda a Pandino 2018”

Zborovanje v čast prikupnih medvedkov

Torek, 26. junij 2018, 08:29
“Panda a Pandino 2018”: Zborovanje v čast prikupnih medvedkov

Pri naših zahodnih sosedih (mestece Pandino v regiji Lombardija) se je minulo nedeljo odvijalo že drugo mednarodno srečanje ljubiteljev prikupne Fiatove pande, ki je postreglo z novim rekordom, ker se je letos na enem mestu zbralo 365 pand iz vseh modelnih generacij. Ob tej priložnosti so pozdravili tudi novo, izredno socialno (družbena omrežja) orientirano serijsko različico modela panda, ki je okrašena z dodatno modelno oznako Waze.

Marketinške pravljice o povprečni porabi

Študija podjetja Carly razkriva neverjetna odstopanja

Četrtek, 21. junij 2018, 10:18
Marketinške pravljice o povprečni porabi: Študija podjetja Carly razkriva neverjetna odstopanja

Iz Nemčije in Velike Britanije prihajata novi potrditvi znanih sumov, povezanih z zavajanjem kupcev s strani avtomobilskih proizvajalcev glede povprečne porabe pogonskih goriv. Analiza, ki so jo v dveh letih (2016-2018) opravili Nemci, razkriva celo 75 odstotno odstopanje od uradno podanih številk s strani nekaterih proizvajalcev avtomobilov.

Barefoot Caravan

Rezultat 'samozadovoljevanja'

Torek, 19. junij 2018, 10:37
Barefoot Caravan: Rezultat 'samozadovoljevanja'

Britanska pravnica Cathy Chamberlain sodi med tiste, ki si težko zamislijo življenje brez občasnih izletov v naravo. Ker jo je mati narava na nekaterih takšnih izletih nehote dodobra prepojila z vodo in ji ob tem postregla še z bridkim mrazom, se je 44-letna pravnica odločila za učinkovito ukrepanje …

Novi suzuki jimny

Uradna napoved novega jimnyja

Torek, 19. junij 2018, 09:25
Novi suzuki jimny: Uradna napoved novega jimnyja

V teh dneh so pri znamki Suzuki pokazali prve uradne fotografije serijsko izdelanih japonskih primerkov iz nove, že četrte generacije modela jimny, ki pričajo o nadaljnjem ohranjanju hišne 'off-road' tradicije, ker Japonci ob razvoju naslednika aktualnega modela iz serije JB (1998-2018) niso spreminjali zmagovitega koncepta, ki jim je do sedaj zagotovil približno 2,85 milijona prodanih primerkov modela jimny.

Sistem ZF sMOTION

Nemška 'leteča preproga'

Ponedeljek, 18. junij 2018, 11:01
Sistem ZF sMOTION: Nemška 'leteča preproga'

Tudi v nemškem koncernu ZF Friedrichshafen AG, ki je eden izmed velikih dobaviteljev avtomobilskih sestavnih delov, se v zadnjem času čedalje bolj intenzivno ukvarjajo s prihodom avtonomno delujočih vozil. Zato so razvili nov elektronsko podprt sistem, ki naj bi poskrbel za še več potovalnega udobja.

Future Mobility Day 2018

Volkswagnova avtonomna bodočnost

Ponedeljek, 18. junij 2018, 09:35
Future Mobility Day 2018: Volkswagnova avtonomna bodočnost

V teh dneh se je na območju Volkswagnovega testnega centra Ehra-Lessin odvijala letošnja predstavitev novih dosežkov koncerna Volkswagen na področju avtonomno delujočih vozil. Ob tem so nemški strokovnjaki predstavili nekaj ključnih korakov na poti do bolj varnega javnega cestnega prometa v prihodnosti.

Suzuki celerio

Novo priporočilo portala Honest John

Četrtek, 14. junij 2018, 09:35
Suzuki celerio: Novo priporočilo portala Honest John

Priljubljeni Suzukijev malček si je v teh dneh prislužil novo lovoriko britanskega portala Honest John, ker so ga Britanci na podlagi mnenj in pričevanj uporabnikov modela celerio tokrat okronali s prestižnim naslovom 'Best Real MPG Performer'.

Suzuki swift

5 varnostnih zvezdic pred domačim občinstvom

Torek, 12. junij 2018, 10:37
Suzuki swift: 5 varnostnih zvezdic pred domačim občinstvom

Iz Japonske prihaja novica, ki bo razveselila vse ljubitelje in morebitne kupce kompaktnega swifta, ker mu je japonski ekvivalent (organizacija JNCAP) evropskem konzorciju Euro NCAP ob nedavno izvedenih poskusnih trčenjih na Japonskem namenila najboljšo možno oceno (5 varnostnih zvezdic).

KIA soul 1.6 T-GDI 'Final Edition'

Dokončno slovo klasično gnane različice

Torek, 12. junij 2018, 09:21
KIA soul 1.6 T-GDI 'Final Edition': Dokončno slovo klasično gnane različice

Na nekaterih evropskih tržiščih, kjer kupcem še vedno ponujajo bencinsko in dizelsko gnane različice modela soul, imajo ljubitelji klasično gnanega južnokorejskega oblikovnega križanca sedaj možnost, da si omislijo posebno različico tega serijskega modela iz poslovilne serije 'Final Edition', ker bo ta model v bližnji bodočnosti v Evropi na voljo samo v striktno električno gnani različici EV.

Najdba avkcijske hiše COYS

Ladijski zabojniki s sanjsko vsebino

Ponedeljek, 11. junij 2018, 09:51
Najdba avkcijske hiše COYS: Ladijski zabojniki s sanjsko vsebino

Iz Velike Britanije prihaja novica o novi sanjski najdbi britanskih avkcionarjev, ki so v teh dneh na nekem privatnem zemljišču odkrili več zapuščenih ladijskih kontejnerjev z avtomobilistično orientirano vsebino, ki jo niso pričakovali niti v najlepših 'avkcionarskih sanjah'.

Ugotovitve portala Honest John

Množično zavajanje kupcev hibridnih vozil

Sreda, 6. junij 2018, 09:45
Ugotovitve portala Honest John: Množično zavajanje kupcev hibridnih vozil

Iz Velike Britanije prihaja novica, ki razkriva množično zavajanje kupcev hibridnih avtomobilov glede povprečne porabe goriva pri tej vrsti vozil, ker so zaposleni na portalu Honest John izvedli obsežno raziskavo, ki razkriva da je 98 odstotkov uradnih navedb proizvajalcev vozil glede povprečne porabe pri njihovih serijskih hibridnih modelih zelo oddaljenih od resničnih številk.

Suzuki

Nova razloga za praznovanje

Torek, 5. junij 2018, 10:22
Suzuki: Nova razloga za praznovanje

Zaposleni pri znamki Suzuki imajo v teh dneh dva zelo dobra razloga za praznovanje, ker so kupcem dostavili že več kot šest milijonov izdelanih novih primerkov modela swift, istočasno so zaposleni pri indijski podružnici znamke Suzuki (Maruti-Suzuki) naredili že več kot 20 milijonov novih suzukijev.

StreetScooter WORK

Pričetek izvoza in širitev proizvodnje

Torek, 5. junij 2018, 08:39
StreetScooter WORK: Pričetek izvoza in širitev proizvodnje

Iz Nemčije prihaja novica o novem uspehu podjetja StreetScooter GmbH (hčerinsko podjetje družbe Deutsche Post), kjer nastajajo primerki dostavnega modela streetscooter, ker so Nemci pred kratkim zagnali proizvodnjo v novi nemški tovarni, istočasno so izvozili prvih 200 primerkov tega striktno električno gnanega serijskega modela.

Suzuki VITARA

30 let uspešne zgodovine

Petek, 1. junij 2018, 06:32
Suzuki VITARA: 30 let uspešne zgodovine

Suzuki je že leta 1968 postavil na kolesa model Jimny, ki je bil prva prava uresničitev Suzukijeve vizije o vozilu s štirikolesnim pogonom. 20 let kasneje so številne izkušnje z modelom Jimny omogočile Suzukiju ključni korak dalje pri snovanju povsem novega, všečnega, sodobnega in športno naravnanega vozila. Na cesto je zapeljala VITARA prve generacije, ki je s svojo zasnovo prestavljala pravo malo revolucijo med t. i. 4x4 vozili.

Schaeffler 4ePerformance

Audi z neklasičnim 4x4 pogonom

Četrtek, 31. maj 2018, 09:30
Schaeffler 4ePerformance: Audi z neklasičnim 4x4 pogonom

Iz Nemčije prihaja novica o novem električnem dirkalnem prototipu podjetja Schaeffler Technologies z vgrajeno napredno pogonsko tehnologijo, ki izvira iz striktno električno gnanih dirkalnikov prvenstva formule E FIA.

Suzuki fronte coupé

Inspiracija ob oblikovanju modela ignis

Sreda, 30. maj 2018, 10:20
Suzuki Fronte Coupé

Ob prvi predstavitvi suzukija z modelnim imenom ignis smo izvedeli, da ta prikupni japonski malček oživlja dediščino Suzukijevega oblikovanja, ker je oblikovan po vzoru legendarnega hišnega kupeja, ki ima doma na Japonskem že dolgo kultni status. Govorimo pa o japonskem 'mikro-GT-ju' z oznako fronte coupé.

Tesarstvo Heinz Diekmann & Tchibo

Sodelovanje pri širitvi 'Tiny Houses' gibanja

Torek, 29. maj 2018, 09:55
Tiny House III

V ZDA se je pred časom uveljavila nova filozofija zasnove, oblikovanja in izdelave počitniških prikolic, ki privabljajo kupce z zanimivo zunanjo podobo, ki v pomanjšanem merilu posnema različne oblike pravih stanovanjskih hiš in ostalih bivalnih objektov. Čedalje več privržencev takšnih hišk na kolesih pa lahko najdete tudi v Evropi.

ISDERA

Še ena oživitev avtomobilske znamke

Ponedeljek, 28. maj 2018, 11:21
ISDERA Commendatore GT

Pisalo se je leto 1978. Takrat smo prvič spoznali legendarni športni prototip znamke Mercedes-Benz z modelno oznako CW311, ki se je v 'serijski različici' pojavil šele leta 1982, vendar ne kot izdelek znamke Mercedes-Benz, temveč kot produkt izrazito prestižno usmerjene nemške znamke ISDERA, ki se je sedaj vrnila na avtomobilistično sceno, in to ob pomoči Kitajcev.

Suzuki & Toyota

Novo poslovno partnerstvo

Ponedeljek, 28. maj 2018, 07:24
Suzuki & Toyota: Novo poslovno partnerstvo

Iz Daljnega vzhoda prihaja novica o novem povezovanju dveh japonskih avtomobilskih znamk, ki sta v teh dneh utrdili zavezništvo s podpisom sporazuma glede skupnega sodelovanja pri razvoju, izdelavi in trženju izdelanih pogonskih sklopov in avtomobilov, ki jih bodo na začetku dobavljali predvsem kupcem iz Indije in Afrike.

Ferrari SP38

Unikat na osnovi modela 488 GTB

Četrtek, 24. maj 2018, 08:52
Ferrari SP38

26. maja 2018 se bo pri naših zahodnih sosedih odvijala letošnja elitna avtomobilistična prireditev (Concorso d’Eleganza Villa d’Este), kjer se bo skrbno izbrani publiki predstavil tudi novi unikatni superšportnik znamke Ferrari, ki je izdelan po naročilu za enega izmed najbolj pomembnih kupcev avtomobilov znamke Ferrari.

IVECO crossway LE

1000 novih avtobusov za podjetje DB Regio Bus

Torek, 22. maj 2018, 09:55
IVECO crossway LE: 1000 novih avtobusov za podjetje DB Regio Bus

Pri največjem nemškem avtobusnem prevozniku (DB (Deutsche Bahn) Regio Bus) so v teh dneh prevzeli zadnjih 22 primerkov novih nizkopodnih avtobusov znamke IVECO. S tem dejanjem so Italijani v celoti realizirali pomembno nemško naročilo (tisoč primerkov modela crossway) iz leta 2014.

British Motor Heritage

Dobre novice za ljubitelje klasičnih minijev

Torek, 22. maj 2018, 09:02
British Motor Heritage: Dobre novice za ljubitelje klasičnih minijev

Leta 1975 je entuziastična skupina ljubiteljev britanskih klasičnih avtomobilov ustanovila podjetje BMH, kjer so z izdelavo novih originalnih sestavnih delov skušali pomagati vsem, ki so se ukvarjali z obnovami britanskih štirikolesnikov. Danes je v tem podjetju zaposlenih že 60 ljudi, čedalje daljši pa je tudi seznam razpoložljivih novih sestavnih delov za britanske starodobnike.

Noah by TU Ecomotive Eindhoven

Nova raven recikliranja materialov v avtomobilski industriji

Ponedeljek, 21. maj 2018, 09:49
Noah by TU Ecomotive Eindhoven: Nova raven recikliranja materialov v avtomobilski industriji

V preteklosti smo bili že večkrat priča raznim eksperimentom uporabe recikliranih surovin na področju avtomobilske industrije, vendar je preboj takšnih vozil na sceni izostal. Vendar vsi še niso vrgli puške v koruzo. To dokazuje tudi prototipni noah, ki pa ni kakšna velika 'rešilna SUV barka' iz sodobnih marketinških pravljic o 'ekoloških' SUV avtomobilih …

Aznom atalux

Kriza identitete

Ponedeljek, 21. maj 2018, 08:18
Aznom atalux: Kriza identitete

Če bi imel resnično bizarno oblikovan avtomobil na priloženih fotografijah človeško zavest, bi ga verjetno mučila kriza lastne identitete, odnosno iskanja pripadnosti, ker so v njem združeni trije povsem različni karoserijski koncepti (poltovornjak, SUV in limuzina). Tako smo dobili nov dokaz današnjega, v določenih primerih že povsem grotesknega oblikovanja osebnih vozil, ki tokrat izvira iz Italije.

Potrpljenje se obrestuje

Nasveti za lastnike novih avtomobilov

Četrtek, 17. maj 2018, 09:08
Potrpljenje se obrestuje: Nasveti za lastnike novih avtomobilov

V dobrih starih časih so bili lastniki povsem novih avtomobilov ob primopredaji vozila vedno deležni servisnih nasvetov glede previdnega ravnanja z njihovimi jeklenimi konjički, ker je bilo potrebno nova vozila počasi pripraviti (uteči) na vse transportne naloge, ki so jih čakale ob druženju z njihovimi novimi lastniki. Je ta praksa potrebna tudi v današnjih časih?

FIAT Auto Poland

2 milijona izdelanih fiatov 500

Torek, 15. maj 2018, 10:26
FIAT Auto Poland: 2 milijona izdelanih fiatov 500

Pred petimi dnevi so v enem izmed Fiatovih poljskih obratov (Tychy) izdelali jubilejni, že dvomilijonti primerek kultnega fiata 500, ki nastaja na Poljskem že od leta 2007. V primeru jubilanta gre za dvobarvno obarvan polkabriolet (500C) iz posebne serije 'Collezione' z vgrajenim 0,9-litrskim TwinAir bencinskim motorjem, ki ga je že prevzel kupec iz Italije.

Borgward BX6 & BX7

Nove napovedi glede razširitve ponudbe

Ponedeljek, 14. maj 2018, 09:57
Borgward BX6 & BX7: Nove napovedi glede razširitve ponudbe

Na Kitajskem se je pred kratkim odvila letošnja 'Auto China' prireditev, kjer ponovno obujena, po novem kitajsko-nemška znamka Borgward sploh ni bila prisotna. Namesto tega so pri tej znamki v teh dneh organizirali dogodek z naslovom 'Borgward Academy of Engineering Ceremony', kjer so novinarjem pokazali dve novi serijski različici modelov BX6 in BX7.

ETA 02

BMW-jeva 'enka' s priokusom serije 02

Ponedeljek, 14. maj 2018, 08:27
ETA 02

Iz Nemčije prihaja novica o posebnem avtomobilu, kjer se sedanjost in zgodovina znamke BMW prepletata zelo uspešno. Zato sta zaslužna predvsem Harald (oče) in Michael (sin) Käs, dva nemška ljubitelja klasičnih BMW-jev, ki sta tokrat ustvarila moderno interpretacijo serijskega bavarskega kabrioleta iz serije 02 (E10 / 1967-1971).

Študija inštituta IIHS

Smrtonosno oblikovanje SUV vozil

Sreda, 9. maj 2018, 09:46
Študija inštituta IIHS: Smrtonosno oblikovanje SUV vozil

Iz ZDA prihaja novica, ki potrjuje že pregovorno znano družbeno neodgovorno vlogo modnih SUV vozil v naši družbi, ker so Američani sprožili alarm zaradi čedalje več ubitih kolesarjev in pešcev na ameriških cestah. Glavni krivec za porast smrtnih cestnih žrtev pa tiči v priljubljenosti in čedalje večji razširjenosti SUV vozil in poltovornjakov …

SUV (Sport Utility Vehicle)

Nemška ideja o dodatni obdavčitvi

Torek, 8. maj 2018, 09:47
SUV (Sport Utility Vehicle): Nemška ideja o dodatni obdavčitvi

Iz Nemčije prihaja novica, ki ne bo všeč ljubiteljem in pristašem modnih SUV vozil ter podobnih 'crossoverjev', ker so nekateri nemški avtomobilski strokovnjaki in prometni eksperti že predlagali uvedbo posebnega 'parkirnega davka', ki bo odmerjen glede na širino avtomobila.

VW 'Beetle Motorhome' by Schuco

Bivalni 'hrošč'

Torek, 8. maj 2018, 08:01
VW 'Beetle Motorhome' by Schuco: Bivalni 'hrošč'

Pri znanem nemškem proizvajalcu (znamka Schuco) avtomobilskih miniatur so tokrat presenetili javnost s predstavitvijo rahlo nenavadnega miniaturnega volkswagna v merilu 1:18, ki je v realnosti nekoč navduševal predvsem bolj racionalno orientirane kupce v ZDA …

Brüder EXP-6

Kampiranje po meri avanturistov

Četrtek, 3. maj 2018, 10:00
Brüder EXP-6: Kampiranje po meri avanturistov

V obratu avstralskega podjetja Brüder nastaja serijski model izrazito terensko orientirane počitniške prikolice, ki je pisana na kožo modernim avanturistom ter vsem ljubiteljem neokrnjene narave, vendar ima individualnost in pobeg iz objema masovnega turizma tudi v tem primeru visoko ceno.

Suzuki

Proizvodnja in prodaja na rekordni ravni

Četrtek, 3. maj 2018, 08:03
Suzuki: Proizvodnja in prodaja na rekordni ravni

Iz Japonske prihaja novica, ki bo razveselila veliko prodajalcev vozil znamke Suzuki, ker so Japonci v letošnjem marcu že poskrbeli za nadaljnji dvig proizvodnih kvot (+ 5,7 %) v njihovih tovarnah, ta pozitivni trend (približno 316.000 izdelanih novih vozil v letošnjem marcu), ki skrajšuje dobavne roke novih vozil, se odvija že zadnjih 15 mesecev.

ADAC test celoletnih pnevmatik

Napredek na vseh področjih

Sreda, 25. april 2018, 08:12
ADAC test celoletnih pnevmatik: Napredek na vseh področjih

Največji nemški avtomobilski klub je v teh dneh objavil poročilo z zadnjega testa celoletnih pnevmatik, kjer so tokrat testirali 9 celoletnih pnevmatik v dimenzijah 175/65 R14. Nemci so ob tem ugotovili, da so takšne pnevmatike idealne predvsem za lastnike in uporabnike kompaktnih 'superminijev' (evropski B segment) ter malčkov iz evropskega A segmenta ('mini').

Škoda kamiq

'Mini, Midi in Maxi'

Torek, 24. april 2018, 09:15
Škoda kamiq: 'Mini, Midi in Maxi'

Jutri se bodo v Pekingu odprla vrata letošnjega avtomobilskega salona. Na tem prestižnem dogodku se bo obiskovalcem predstavila tudi povsem nova 'Midi' SUV škoda z modelno oznako kamiq, vozilo iz evropskega B segmenta, ki ga evropski kupci po vsej verjetnosti ne bomo spoznali, ker je kamiq ukrojen po željah kitajskih potrošnikov.

Inovativni viličar znamke ZF

Avtomatiziran, elektrificiran in povezan

Torek, 24. april 2018, 08:22
Inovativni viličar znamke ZF: Avtomatiziran, elektrificiran in povezan

V Hannoverju, kjer se bo v kratkem (v roku treh dni) pričel odvijati letošnji sejem industrijske avtomatizacije, se bo publiki prvič predstavil povsem avtomatiziran, elektrificiran in povezan viličar znamke ZF, ki naznanja novo stopnjo ekspanzije avtonomno delujočih vozil v gospodarstvu.

Najzadovoljnejši uporabniki

Peugeot 3008 na prvem mestu poročila revije Auto Express

Sreda, 18. april 2018, 10:16
Najzadovoljnejši uporabniki: Peugeot 3008 na prvem mestu poročila revije Auto Express

Včeraj so pri reviji Auto Express razkrili letošnje dobitnike prestižnega priznanja 'Driver Power' raziskave, ki smo jih dobili z dobljenimi odgovori britanskih lastnikov in lastnic, ker ti odgovori znova pričajo o njihovem zadovoljstvu z različnimi znamkami avtomobilov.

Suzuki swift sport (2018)

V kratkem že pri trgovcih

Sreda, 18. april 2018, 08:56
Suzuki swift sport (2018): V kratkem že pri trgovcih

Pri znamki Suzuki so v teh dneh razkrili nekaj tehničnih detajlov in ostalih podatkov o novi športni različici modela swift, ki bo večini evropskih kupcev na voljo že v letošnjem juniju. Ob tem so Japonci razkrili tudi prodajne cene različice swift sport za nemško in britansko tržišče.

Veliki primerjalni test – PRIMA

SUZUKI SWIFT uvrščen na odlično 2. mesto!

Ponedeljek, 16. april 2018, 08:35
Veliki primerjalni test – PRIMA: SUZUKI SWIFT uvrščen na odlično 2. mesto!

Pred kratkim se je v Sloveniji odvijal veliki primerjalni test trinajstih kompaktnih avtomobilov. Na tem edinstvenem primerjalnem testu so tudi tokrat sodelovali novinarji iz osmih slovenskih redakcij, najbolj pa nas je presenetila odlična uvrstitev kompaktnega swifta, ki dodatno potrjuje njegove kvalitete, že večkrat prepoznane predvsem s strani novinarjev iz britanskih, škotskih in japonskih avtomobilističnih medijev.

Pirelli stelvio corsa

Pnevmatika za najdražji avtomobil na svetu

Četrtek, 12. april 2018, 08:56
Ferrari 250 GTO Berlinetta

Pri avtomobilu, za katerega lahko v današnjih časih odštejete skoraj 40 milijonov ameriških dolarjev, po vsej verjetnosti ne boste varčevali pri pnevmatikah. Tega se zavedajo tudi v gumarskem velikanu Pirelli, kjer so v teh dneh predstavili novo klasično pnevmatiko za trenutno najdražji avtomobil na tem svetu.

James Foley in njegov ford tourneo connect

Tokratni 'milijonar' prihaja iz Irske

Ponedeljek, 9. april 2018, 09:32
James Foley in njegov ford tourneo connect: Tokratni 'milijonar' prihaja iz Irske

Pred kratkim smo poročali o poljskem lastniku temno zelene octavie, ki bo s škodo kmalu prevozil en milijon kilometrov. Podobna zgodba prihaja z Irske, vendar s parom drugačnih junakov (James Foley in njegov ford tourneo connect), ki sta na območju Republike Irske že prevozila več kot milijon kilometrov.

Memminger roadster 2.7

Ko sanje postanejo resničnost

Ponedeljek, 9. april 2018, 08:39
Memminger roadster 2.7: Ko sanje postanejo resničnost

Na Bavarskem obstaja kraj (Reichertshofen), kjer imajo Volkswagnovi 'hrošči' še vedno poseben status, predvsem po zaslugi nekdanjega avtomobilskega dirkača in uspešnega podjetnika (Georg Memminger), ki se že približno dve desetletji ukvarja samo z restavriranjem legendarnih 'hroščev'. V teh dneh je Memminger predstavil posebnega športnega 'hrošča', ki v bistvu ni več volkswagen, temveč porsche.

Škoda fabia R5

Posebna različica, ki je res posebna

Četrtek, 5. april 2018, 10:19
Škoda fabia R5: Posebna različica, ki je res posebna

Pri češki znamki Škoda so se zelo razveselili nedavne osvojitve že drugega, zaporednega naslova svetovnega prvaka v drugi ligi svetovnega reli prvenstva (WRC 2), ki so ga osvojili ob pomoči kompaktnega hišnega reli dirkalnika iz razreda R5. Sedaj bodo to veselje delili tudi s kupci, in to na poseben način, ki je v današnjih časih prej izjema kot pravilo.

Nasvet kluba ADAC

Za varno prehitevanje potrebujete čas in prostor

Sreda, 4. april 2018, 10:19
Nasvet kluba ADAC: Za varno prehitevanje potrebujete čas in prostor

Nemci so se tokrat posvetili problemu, ki ni vezan samo na nemške ceste, ker so se ukvarjali predvsem s postopki glede uspešnega prehitevanja vozil ob vožnji izven avtocestnega omrežja, kjer prehitevanje ni zahtevno. Povsem drugačna je zgodba o varnem prehitevanju ob vožnji po klasičnih dvopasovnicah.

Marek Ziomek in njegova octavia combi

Poljak, ki verjame v češko kakovost

Sreda, 4. april 2018, 08:46
Marek Ziomek in njegova octavia combi: Poljak, ki verjame v češko kakovost

Iz Nemčije prihaja novica o neumornem, 75-letnem Poljaku (Marek Ziomek), ki je z lastnim avtomobilom (škoda octavia 1.9 TDI 4x4 combi) v štirinajstih letih že 23-krat obkrožil naš planet, seveda ne dobesedno, ker je večino tega časa preživel ob vožnji po nemških in poljskih cestah. Sedaj se z njegovo 'neuničljivo škodo' počasi približuje pomembnemu jubileju v obliki enega milijona prevoženih kilometrov.

Suzuki SWIFT

TOP 3 v kategoriji 2018 World Urban Car

Sreda, 4. april 2018, 06:50
Suzuki SWIFT: TOP 3 v kategoriji 2018 World Urban Car

Na mednarodnem avtomobilskem salonu v New Yorku so 28. marca razglasili končne rezultate World Car Awards. Suzuki SWIFT je postal drugi zaporedni model Suzukija, ki se je uvrstil med TOP 3 v kategoriji World Urban Car, kamor se je že leta 2017 uvrstil IGNIS.

Poročilo nemškega združenja BRV

Celoletne pnevmatike prevzemajo pobudo

Torek, 3. april 2018, 09:44
Poročilo nemškega združenja BRV: Celoletne pnevmatike prevzemajo pobudo

Pri organizaciji BRV, krovnem nemškem združenju vulkanizerjev in trgovcev s pnevmatikami, so v teh dneh razkrili prodajne rezultate za leto 2017. Ob tem Nemci ugotavljajo, da so lani zabeležili občuten padec prodaje letnih pnevmatik, ker so se kupci raje odločili za nakup kompleta celoletnih pnevmatik, medtem ko ostaja prodaja zimskih pnevmatik nespremenjena.

Commuter Cars tango T600

Inteligentna rešitev za mestna središča

Torek, 3. april 2018, 08:09
Rick Woodbury

Iz ZDA prihaja novica o nenavadnem električnem avtomobilu, ki s svojo trenutno priljubljenostjo med zvezdniki in znanimi osebami že priča o tem, da je nekaterim v ZDA jasno, da pelje aktualni modni razvoj ogromnih SUV vozil in podobno odmerjenih poltovornjakov kvečjemu v slepo ulico brez izhoda, ker postajajo takšna vozila čedalje večja in težja, posledično pa so tudi temu primerno 'neutolažljivo žejna' …

Asistenčni sistemi

Sredstva za nezdravo življenje?

Četrtek, 29. marec 2018, 09:20
Asistenčni sistemi: Sredstva za nezdravo življenje?

Iz Nemčije prihaja zanimiva novica, ki ne bo všeč zaposlenim v avtomobilskem marketingu, ker izpodbija njihovo tezo o 'sproščeni in varni' vožnji avtomobila, ki je bogato otovorjen z različnimi 'invalidskimi sistemi' (senzorji, kamere, radarji …), ki jih skoncentriran človek s trezno glavo ob vožnji avtomobila potrebuje prav toliko kot lanski sneg …

Nasvet zavarovalnice HUK-COBURG

Na nemških avtocestah se držite priporočene hitrosti

Četrtek, 29. marec 2018, 08:36
Nasvet zavarovalnice HUK-COBURG: Na nemških avtocestah se držite priporočene hitrosti

V javnosti sem že večkrat zasledil mit o tem, da je mogoče na nekaterih odsekih nemških avtocest dosegati velike potovalne hitrosti, in to seveda brez vseh omejitev in posledic. Žal morate ta mit jemati z rezervo, ker tisti, ki ga razširjajo ob tem pozabijo na pomen nemške besede 'Richtgeschwindigkeit', ki pa je zelo jasen nemškim policistom in sodnikom.

Intervju: Christopher E. Bangle

Poglobljeno razmišljanje o italijanskem oblikovanju

Sreda, 28. marec 2018, 10:06
Christopher E. Bangle

V enem izmed renomiranih nemških medijev se je v teh dneh pojavil zanimiv intervju z oblikovalcem, ki ga večinoma povezujemo samo z oblikovanjem serijskih modelov za znamko BMW, čeprav se je pred tem proslavil že z delom za znamko FIAT, kjer je pomagal oblikovati zadnjega serijskega predstavnika njihovih kupejev. Intervju z znanim oblikovalcem je tokrat opravil znani nemški novinar Jürgen Pander.

Uberjeva nesreča s smrtnim izidom

Smo lahko ob tem 'spokojno preplašeni'?

Četrtek, 22. marec 2018, 09:25
Uberjeva nesreča s smrtnim izidom: Smo lahko ob tem 'spokojno preplašeni'?

Veliko ljudi na tem planetu je izredno skeptičnih glede uporabe avtonomno delujočih vozil v javnem prometu, čeprav naj bi takšna vozila v bodočnosti občutno znižala število smrtnih žrtev na naših cestah. Ta ljudski odpor je v resnici precej manj iracionalen (nerazumen) kot ga opisujejo zagovorniki avtonomno delujočih vozil …

Opel corsa GSi (2018)

Napoved novega kompaktnega športnika

Torek, 20. marec 2018, 09:29
Opel corsa GSi (2018): Napoved novega kompaktnega športnika

Leta 1988 se je na tržišču pojavila prva corsa GSi (74 kW/100 KM), ki je v tedanji ponudbi znamke Opel nadomestila 'podhranjeno' in posledično prav nič športno corso GT (1985-1987). Sedaj, po približno tridesetih letih od prve predstavitve, se corsa GSi vrača na prizorišče, in to v drugi polovici leta 2018.

Glambulli

Navidezni 'Bulli'

Ponedeljek, 19. marec 2018, 08:50
Glambulli: Navidezni 'Bulli'

Vas zanima za katerega starega volkswagna lahko trenutno odštejete največ denarja? V tem pogledu je zmagovalec legendarni volkswagen tip 2 (T1, 1950-1967), transportna ikona hipijevskega gibanja, ki lahko v današnjih časih ob morebitnem nakupu pošteno izsuši vaš žep …

Fenomen navideznih kupejev

Zakaj takšni avtomobili privlačijo kupce?

Sreda, 14. marec 2018, 09:10
Rover P5B Coupe

Pred kratkim se je na tržišču pojavilo nekaj novih serijskih modelov različnih avtomobilskih znamk, ki jih njihovi proizvajalci in resno neresni novinarji ponovno pridno oglašujejo ob pomoči marketinških izrazov kot sta 4- in 5-vratni kupe. Kdo kupuje takšne avtomobile in zakaj proizvajalci vztrajajo pri takšnih karoserijskih formah?

FIAT talento sportivo

Športni talent?

Ponedeljek, 12. marec 2018, 07:55
FIAT talento sportivo: Športni talent?

Če verjamemo navedbam italijanskega proizvajalca in sodobnemu marketinškemu tolmačenju besede šport, potem imajo nekateri sodobni kombiji za prevoz potnikov, odnosno lahka gospodarska vozila, lahko tudi športni talent. Eno izmed takšnih vozil je tudi fiat talento sportivo, ki so ga v teh dneh ponudili nemškim kupcem.

Poročilo podjetja Jato Dynamics

Pri znamki Ford imajo zelo dober razlog za praznovanje

Ponedeljek, 5. marec 2018, 10:29
Poročilo podjetja Jato Dynamics: Pri znamki Ford imajo zelo dober razlog za praznovanje

Pred nedavnim objavljeno poročilo podjetja Jato Dynamics razkriva, da je Fordov model F150 najbolje prodajan osebni avtomobil na našem planetu, ker se je za nakup Fordovega novega poltovornjaka lani odločilo že več kot milijon kupcev. Ponosni so lahko tudi pri znamki Toyota, ker so lani obdržali primat tržno najbolj uspešnega serijskega proizvajalca novih avtomobilov.

Nasvet organizacije TÜV Nord

Meritve izpušnih plinov so kredibilne samo ob ogretem motorju

Četrtek, 1. marec 2018, 10:39
Nasvet organizacije TÜV Nord: Meritve izpušnih plinov so kredibilne samo ob ogretem motorju

Po mojih izkušnjah na tehničnih pregledih po Sloveniji, tehnično osebje pred izvedeno meritvijo izpušnih plinov vedno opozori lastnike avtomobilov na to, da je takšno meritev potrebno opraviti takrat, ko je pogonski sklop že ogret na delovno temperaturo. Dajanje podobnih nasvetov v Nemčiji pa ni povsem ustaljena praksa …

Audi R8 coupé V10 5.2 FSI RWS S tronic

R8 za puriste

Četrtek, 1. marec 2018, 09:29
Audi R8 coupé V10 5.2 FSI RWS S tronic: R8 za puriste

Pri dobro meščanski znamki Audi so se tokrat posvetili kupcem, ki v teh, rahlo zmedenih časih (predvsem po zaslugi agresivnega marketinga in neresnih medijev …), ko je lahko čisto vsaka motorizirana 'škatla s kolesi' športna in dinamična, zelo dobro razumejo pomen besede šport. Za takšne so tokrat pripravili resnično posebno serijo modela R8, ki bo vključevala samo 999 izdelanih primerkov.

Association of British Insurers (ABI)

Skrite stroškovne pasti novih avtomobilov

Torek, 27. februar 2018, 09:27
Association of British Insurers (ABI): Skrite stroškovne pasti novih avtomobilov

Iz Velike Britanije, kjer domuje tudi združenje britanskih zavarovalničarjev (ABI), prihaja novica o s strani kupcev spregledanem 'drobnem tisku' ob nakupu novih avtomobilov z množico vgrajenih sodobnih IT pripomočkov in pomagal, ki morda res dvigujejo nivo prometne varnosti, istočasno pa lahko poskrbijo tudi za astronomski dvig stroškov ob morebitnih popravilih tako opremljenih vozil …

GTÜ & ACE test 18-palčnih letnih pnevmatik

Enake ocene za vseh 11 testiranih pnevmatik

Torek, 27. februar 2018, 08:08
GTÜ & ACE test 18-palčnih letnih pnevmatik: Enake ocene za vseh 11 testiranih pnevmatik

Nemška organizacija GTÜ in nemški klub ACE sta včeraj objavila rezultate nedavno opravljenih testov enajstih letnih pnevmatik v dimenzijah 235/45 R18 (razpon cen za en 4-delni komplet: od 362 do 774 evrov), ki so trenutno že na voljo kupcem v nemških trgovinah. Letošnji test je ponovno pokazal, da najdražje pnevmatike niso vedno najboljša izbira …

Razkritje časopisa Financial Times

Pogreb dizelske tehnologije v koncernu FCA?

Ponedeljek, 26. februar 2018, 10:23
Razkritje časopisa Financial Times: Pogreb dizelske tehnologije v koncernu FCA?

V nemških medijih se je včeraj pojavila novica glede sobotnega poročanja vplivnega častnika Financial Times, ki se ob tem sklicuje na vire znotraj ameriško-italijanskega koncerna. Američani naj bi ob tem obelodanili načrt koncerna FCA, po katerem po letu 2022 na tržišču ne bodo več ponujali novih osebnih vozil z vgrajenimi dizelskimi motorji.

6-tedenski vztrajnostni test nemških novinarjev

Nova spoznanja o nekaterih serijskih električnih avtomobilih

Ponedeljek, 26. februar 2018, 09:44
6-tedenski vztrajnostni test nemških novinarjev: Nova spoznanja o nekaterih serijskih električnih avtomobilih

V nemških medijih se je v teh dneh pojavil zanimiv vztrajnostni test Oplove ampere-e, ki so ga izvedli novinarji iz dveh znanih nemških medijskih hiš (FOCUS in CHIP). Nemce, ki so Oplov izdelek pred tem že preizkušali 'na toplem' v ZDA, je ob tem zanimalo predvsem to, kako se ampera-e obnese v vsakdanjem zimsko obarvanem življenju povprečnega Evropejca.

ADAC test letnih pnevmatik

Katastrofalna ocena Savine letne pnevmatike

Četrtek, 22. februar 2018, 09:09
ADAC test letnih pnevmatik: Katastrofalna ocena Savine letne pnevmatike

Danes so Nemci predstavili izsledke iz njihovega nedavno izvedenega testa letnih pnevmatik za kompaktna vozila in avtomobile iz nižjega srednjega razreda (golfov razred). Ob tem so ugotovili, da se pozitivni trend, ki so ga zasledili pri zadnjih testih zimskih pnevmatik, nadaljuje tudi pri tokrat testiranih letnih pnevmatikah v dimenzijah 175/65 R 14 in 205/55 R 16.

TVR griffith

V tretje gre rado

Ponedeljek, 19. februar 2018, 08:11
TVR Griffith (3. generacija)

V Londonu, kjer se bo proti koncu letošnjega maja odvijal 'London Motor Show', se bo predstavil tudi prvi novi serijski model legendarne britanske znamke TVR, ki so jo novi lastniki ponovno oživili leta 2013. Na razstavnem prostoru znamke TVR bo tokrat kraljevala že tretja generacija modela griffith.

Spintires: MudRunner

Pravi simulator terenske vožnje

Četrtek, 15. februar 2018, 09:18
Spintires: MudRunner: Pravi simulator terenske vožnje

Pred časom se je na policah prodajalcev pojavila že druga edicija kultne računalniške igre Spintires, ki se je na računalnikih pojavila leta 2014. Sedaj, po več kot milijon prodanih 'PC' kopijah, so ruski programerji ustvarili evolucijsko različica te igre, ki nosi naslov Spintires: MudRunner. Sedaj je ta zanimiva video igrica na voljo tudi lastnikom aktualnih igralnih konzol.

TARUK safari tourer

Ranger v vlogi turističnega vozila

Sreda, 14. februar 2018, 10:00
TARUK safari tourer: Ranger v vlogi turističnega vozila

V Nemčiji, kjer se je pred kratkim zaključil letošnji turistični sejem oohh! Die FreizeitWelten Hamburg, se je predstavila tudi nova, trenutno samo prototipna različica Fordovega poltovornjaka ranger, ki bo v serijski različici razveseljevala predvsem turiste v Afriki. Za nastanek tega nadvse praktičnega 'bus-rangerja' je zaslužna nemška potovalna agencija TARUK International.

Suzuki suzulight SS

Prvi japonski 'mini'

Sreda, 14. februar 2018, 08:43
Suzuki suzulight SS: Prvi japonski 'mini'

Ob nedavni napovedi novega swifta sport, ki se bo kupcem predstavil v letošnjem juniju, so se pri znamki Suzuki ponovno spomnili njihovega prvega serijskega modela, sicer prvega predstavnika lahkih ‘Keijidosha’ avtomobilov, katerega poslanstvo bo nadaljeval tudi novi swift sport, predvsem v pogledu nizke mase (970 kg) nove 'vroče' japonske kombilimuzine, ki za današnji čas ni nekaj samoumevnega.

Suzuki concept future S

Napoved novega oblikovnega križanca

Ponedeljek, 12. februar 2018, 08:21
Suzuki concept future S: Napoved novega oblikovnega križanca

V teh dneh se v Indiji odvija letošnji salon Auto Expo, kjer se obiskovalcem predstavlja več kot 100 novih avtomobilskih modelov, veliko pa je tudi novih prototipov. Med njimi se nahaja tudi letošnji prototipni zvezdnik znamke Suzuki, ki napoveduje novo generacijo indijskih modelov te, v Indiji izredno popularne avtomobilske znamke.

Magnic Lights

Kolesarski dinamo je stvar preteklosti

Sreda, 7. februar 2018, 08:26
Magnic Lights: Kolesarski dinamo je stvar preteklosti

Nemec Dirk Strothmann je ob koncu lanskega leta predstavil skoraj velikoserijski in že večkrat nagrajeni izdelek 'Magnic Lights', ki predstavlja realizacijo revolucionarne ideje glede možnega brezstičnega ustvarjanja tako imenovanega vrtinčnega magnetnega toka ob vožnji s kolesom (biciklom), ki nato poganja izredno majhne generatorje električne energije ter LED luči, integrirane v klasične zavorne čeveljčke.

Suzuki celerio tour H2 & celerioX

Dve novi različici malega suzukija

Ponedeljek, 5. februar 2018, 08:41
Suzuki celerio tour H2 & celerioX: Dve novi različici malega suzukija

Iz Indije prihaja novica o dveh novih indijskih serijskih različicah Suzukijevega modela celerio, ki bosta po vsej verjetnosti na voljo samo indijskim kupcem. V prvem primeru gre za različico celerio tour H2, ki je razvita predvsem za indijske taksiste, druga, veliko bolj atraktivno izvedena različica celerioX pa nagovarja kupce majhnih oblikovnih križancev.

Audi, BMW in Mercedes-Benz

Nemški 'Oberklasse' dominanci ni videti konca

Sreda, 31. januar 2018, 10:48
Audi V8

V dobrih starih časih je prestižni 'Oberklasse' segment obvladovalo precej več avtomobilskih znamk kot v današnjih časih, temu primerna pa je bila tudi tedanja ponudba vozil iz luksuznega razreda. V današnjih časih ta avtomobilski razred obvladujejo predvsem avtomobilske znamke iz Stuttgarta, Münchna in Ingolstadta.

Moppedhänger

Vrnitev pozabljene vrste prikolic

Torek, 30. januar 2018, 09:29
Moppedhänger: Vrnitev pozabljene vrste prikolic

Obdobje nemškega povojnega gospodarskega čudeža je zaznamovano s številnimi skuterji, mopedi, 2- in 3-kolesni motocikli ter večjo količino 'mikro avtomobilčkov'. Takrat je poleg običajnih 3-kolesnih prikoličarjev obstajala tudi posebna vrsta 3-kolesnih motociklov, kjer je tretje kolo pripadlo vlečni tovorni prikolici. Sedaj se je ta izgubljena vrsta prikolic vrnila …

Mini cooper S E countryman All4

Hibridni mini ne mara zime in dolgih potovanj

Torek, 30. januar 2018, 08:24
Mini cooper S E countryman All4: Hibridni mini ne mara zime in dolgih potovanj

Novinarji cenjene nemške revije Focus slovijo po ostrem jeziku in objektivno kritičnem pisanju, seveda to velja tudi za njihove prispevke na področju avtomobilizma. Pred kratkim so objavili tudi prispevek o 4.800 kilometrov dolgem potovanju njihovega novinarja v ZDA, kjer so se razkrile vse slabosti medijsko opevanega hibridnega minija.

Ni vse zlato, kar se sveti

Marketinške zlorabe oznake 'fastback'

Ponedeljek, 29. januar 2018, 10:18
Pierce-Arrow Silver Arrow Sedan

V teh dneh so pri eni izmed južnokorejskih avtomobilskih znamk ob predstavitvi nove serijske 5-vratne kombilimuzine poskrbeli za novo poneumljanje kupcev, seveda tudi tokrat v povezavi s 'poznavalci' iz medijskih vrst, ki so v tem modelu iz spodnjega srednjega razreda že prepoznali pravi '5-vratni kupe' …

40. podelitev nagrad revije What Car?

Med letošnjimi slavljenci ponovno znamka Suzuki

Sreda, 24. januar 2018, 09:51
40. podelitev nagrad revije What Car?: Med letošnjimi slavljenci ponovno znamka Suzuki

V teh dneh se je v Veliki Britaniji odvila jubilejna, že štiridesetič izvedena podelitev nagrad cenjene britanske avtomobilistične revije What Car? Med letošnjimi štirikolesnimi slavljenci, ki so prejeli prestižne nagrade v številnih kategorijah, pa najdemo tudi tri aktualne serijske modele znamke Suzuki.

FIAT 124 spider 'Europa Limited Edition'

140 posebnih spiderjev za Nemce

Torek, 23. januar 2018, 09:59
FIAT 124 Spider Europa Limited Edition

Leta 1981 je prišlo do pomembne prelomnice v karieri legendarnega fiata 124 sport spider, ker se je takrat uradno preimenoval (pininfarina europa spider 2000) in istočasno znova postal dostopen evropskim kupcem. Na to pomembno obdobje (1981-1985) nas sedaj opominja nova posebna serija novodobnega spiderja, ki bo v Nemčiji na voljo v samo 140 primerkih.

Študija podjetja Oliver Wyman

E-mobilnost bo destabilizirala oskrbo z električno energijo

Torek, 23. januar 2018, 07:20
Študija podjetja Oliver Wyman: E-mobilnost bo destabilizirala oskrbo z električno energijo

V teh dneh se je pojavila nova študija svetovalnega podjetja Oliver Wyman, ki opozarja na eno izmed najpomembnejših pasti ob vsesplošnim razmahu elektromobilnosti, ki bo v bližnji bodočnosti viden v drastičnem dvigu porabe električne energije v številnih gospodinjstvih in posledični preobremenitvi omrežja, ki bo na koncu pripeljala do izpadov oskrbe z električno energijo …

Marketinške zlorabe oznake kupe

Poneumljanju kupcev ni videti konca …

Ponedeljek, 22. januar 2018, 10:05
Lancia Aurelia Florida Coupe (B56)

Pred kratkim se je v nemškem časopisu Welt pojavil eden izmed redkih kritičnih nemških tekstov na temo avtomobilskega marketinga, ker njihov kolumnist Guido Bellberg v njem obsoja ravnanje in razmišljanje vodilnih v takšnih oddelkih nekaterih avtomobilskih proizvajalcev, kjer v današnjih časih načrtno zavajajo kupce njihovih modelov, ker jim ponujajo nekaj kar v resnici sploh ne obstaja …

Ram 1500

Novi ameriški 'kulturni ambasador'

Sreda, 17. januar 2018, 10:30
Ram 1500: Novi ameriški 'kulturni ambasador'

Pred kratkim se je v Las Vegasu odvijal tradicionalni 'high-tech' sejem CES, kjer so bile oči občinstva v pogledu avtomobilov uprte predvsem v prihodnost. V Detroitu, kjer poteka podoben, vendar avtomobilom bolj naklonjen sejem NAIAS, pa so v ospredju tradicionalne ameriške 'kulturne vrednote' na področju avtomobilizma, vidne v poplavi novih velikih serijskih poltovornjakov in velikih SUV vozil.

Land Rover Classic defender works V8 - 70th Limited

Jubilejna posebna serija

Sreda, 17. januar 2018, 09:13
Land Rover Classic defender works V8 - 70th Limited: Jubilejna posebna serija

Letos mineva že 70 let od prve uradne predstavitve legendarnega britanskega terenskega avtomobila, ki se je mednarodni publiki prvič predstavil leta 1948 v Amsterdamu. Tako imenovani 'Rover for the Land', ki je kasneje postal prepoznaven kot land rover, se tokrat vrača v posebni jubilejni seriji s katero se Britanci spominjajo rojstva te britanske avtomobilske ikone.

Volkswagen jetta

Nova limuzina za Američane in Kitajce

Torek, 16. januar 2018, 09:15
Volkswagen jetta: Nova limuzina za Američane in Kitajce

V Detroitu, kjer poteka sejem NAIAS, se je predstavila tudi nova, že sedma generacija modela jetta, avtomobila, ki so se mu evropski kupci dokončno odpovedali že leta 2015, ker so jim Nemci takrat v celem letu dostavili samo še 11.000 primerkov te nekoč resnično kompaktne limuzine, ki se v zadnji izdaji razteza na prav nič kompaktnih 4,7 metra skupne dolžine.

Valeo & CES 2018

Novi nizkocenovni 'električar'

Torek, 9. januar 2018, 09:43
Valeo & CES 2018: Novi nizkocenovni 'električar'

V Las Vegasu, kjer poteka letošnji sejem CES, se je z novim striktno električno gnanim štirikolesnim izdelkom predstavil tudi znani francoski dobavitelj sestavnih delov za avtomobilsko industrijo, ki ob tem stavi predvsem na možnosti, ki jih ponuja 48‑voltno omrežje.

Revolucija v zavarovalniški industriji

Zavarovalniške ocenjevalce nadomešča programska oprema

Torek, 9. januar 2018, 08:19
Revolucija v zavarovalniški industriji: Zavarovalniške ocenjevalce nadomešča programska oprema

V britanskem start up podjetju Tractable so pred časom razvili zanimivo računalniško programsko opremo, ki si počasi že utira pot na tržišča. V sosednji Avstriji si je podobno delujočo programsko opremo ('Allianz Schaden Express App') že omislila zavarovalnica Allianz, zato se mnogi zaposleni v tej branži že bojijo za svoje službe …

'The Edsels'

Avtomobili, ki niso izpolnili pričakovanj

Ponedeljek, 8. januar 2018, 11:41
'The Edsels': Avtomobili, ki niso izpolnili pričakovanj

V zadnjih 130. (približno) letih avtomobilske zgodovine lahko najdete veliko serijskih avtomobilov, ki so proizvajalcem v času njihove proizvodnje pričarali ogromne finančne glavobole, in to iz različnih vzrokov. Tokrat predstavljamo 18 takšnih štirikolesnih nesrečnikov iz velike družine, poimenovane 'The Edsels' …

Tringaboat concept

Nova francoska dvoživka

Sreda, 3. januar 2018, 09:52
Tringaboat concept: Nova francoska dvoživka

Čeprav letos mineva že približno 213 let od predstavitve prvega delujočega amfibijskega vozila se tudi v današnjih časih pojavljajo nove ideje na temo 'štirikolesnih dvoživk'. Zadnji predlog, ki je trenutno še v prototipni fazi, prihaja iz Francije.

Projekt Camper

Tipski termo senčniki za avtomobile

Sreda, 3. januar 2018, 08:59
Projekt Camper: Tipski termo senčniki za avtomobile

Tipski senčniki za avtomobile niso več najnovejši izum, ki lahko ob mirovanju vozila izboljša udobje potnikov. Pred nekaj leti so se na tržišču prvič pojavili podobni, vendar veliko bolj efektivni magnetni termo senčniki, ki imajo že veliko pristašev med lastniki bivalnikov in ostalih počitniških vozil.

Rinspeed & ZF na sejmu CES

Predstavitev 'švicarske rolke'

Sreda, 27. december 2017, 08:59
Rinspeed & ZF na sejmu CES: Predstavitev 'švicarske rolke'

9. januarja 2018 se bo v Las Vegasu pričela odvijati nova edicija sejma CES (Consumer Electronics Show), kjer bo predstavljen tudi zanimiv striktno električno gnani koncept švicarske eksotične znamke Rinspeed, ki je nastal ob sodelovanju z uveljavljenim nemškim podjetjem ZF Friedrichshafen AG.

Lada 4x4 (niva) L

Pridobitev nemške homologacije

Sreda, 27. december 2017, 07:39
Lada 4x4 (niva) L: Pridobitev nemške homologacije

Čeprav 'zimzelena' lada niva, odnosno lada 4x4, praznuje letos že 40. obletnico njene kariere, Evropejci nismo nikoli prav dobro spoznali večje 5-vratne karoserijske različice tega popularnega SUV modela, ki je ruskim kupcem na voljo že od leta 1995. Sedaj se bo to spremenilo.

Volkswagen e-crafter

Pričetek intenzivnih testiranj pri uporabnikih

Četrtek, 21. december 2017, 09:35
Volkswagen e-crafter: Pričetek intenzivnih testiranj pri uporabnikih

19. decembra 2017 se je v Hannoverju odvila uradna primopredaja dvanajstih novih primerkov Volkswagnovega e-crafterja, ki bodo v naslednjih šestih mesecih (do sredine leta 2018) v rokah profesionalnih uporabnikov iz štirih evropskih držav (Nemčija, Nizozemska, Velika Britanija in Švedska). Ostalim uporabnikom bo ta serijski model na voljo šele v septembru leta 2018.

Sistemi za nadzor tlaka v pnevmatikah

Drage, zavajajoče in nesmiselne igrače?

Sreda, 20. december 2017, 08:52
Sistemi za nadzor tlaka v pnevmatikah: Drage, zavajajoče in nesmiselne igrače?

V avtomobilistično orientiranih medijih po navadi zasledite samo slavospeve raznim modernim varnostnim sistemom, med njimi so tudi sistemi za nadzor tlaka v pnevmatikah, katerih vgradnja v državah EU je od 1. novembra leta 2014 zakonsko predpisana v vseh novih avtomobilih, ker naj bi takšni sistemi občutno dvignili nivo prometne varnosti.

Euro NCAP

Diskreditacija kompaktnega fiata

Četrtek, 14. december 2017, 09:43
Euro NCAP: Diskreditacija kompaktnega fiata

V teh dneh so pri organizaciji Euro NCAP objavili seznam novih 'zaletavčkov', kjer so se nekateri testirani avtomobili po njihovem izkazali odlično, nekaterim štirikolesnim nesrečnežem pa so znova podelili najslabše ocene. Med absolutnimi poraženci se je tokrat znašel kompaktni fiat grande punto, čeprav za to v resnici ni nobenega razloga.

Jeep wrangler (JK)

Posebna 'SMB' edicija modela wrangler

Torek, 12. december 2017, 08:32
Jeep wrangler (JK): Posebna 'SMB' edicija modela wrangler

Iz Nemčije prihaja novica o novi posebni seriji Jeepovega modela wrangler (JK), katerega naslednik (novi wrangler iz serije JL) se bo Nemcem predstavil šele v drugi polovici leta 2018. Za nastanek nove posebne serije modela wrangler so tokrat poskrbeli pri znanem nemškem predelovalcu ameriških avtomobilov, podjetju Geiger Cars, kjer bodo ustvarili samo 10 posebnih 'SMB' wranglerjev.

Berger & Goodyear

Posebna pnevmatika za lahke polpriklopnike

Sreda, 6. december 2017, 09:28
Berger & Goodyear: Posebna pnevmatika za lahke polpriklopnike

V gumarskem koncernu Goodyear so v teh dneh predstavili popolnoma novo tovorno pnevmatiko z nizkim kotalnim uporom, ki so jo razvili ob sodelovanju s strokovnjaki podjetja Berger, ki slovi predvsem po izdelavi zelo lahkih polpriklopnikov.

Lada & Kuba

Lada se vrača na Kubo

Sreda, 6. december 2017, 08:54
Lada & Kuba: Lada se vrača na Kubo

Iz Kube prihaja novica o prvem, ponovno uvoženemu kontingentu novih vozil znamke Lade, ker se je ta avtomobilska znamka pred dvajsetimi leti (približno), ob razpadu Sovjetske zveze, poslovila od potencialnih kupcev na Kubi.

Volkswagen up GTi

Volkswagnov 'mini' GTi

Torek, 5. december 2017, 09:16
Volkswagen up GTi: Volkswagnov 'mini' GTi

V ponudbi znamke Volkswagen se sedaj nahaja tudi nova modelna različica hišnega malčka, ki bo morda dobila tudi češko in špansko sorodstvo. Novi up GTi je avtomobil, ki se je trenutno najbolj približal zapuščini legendarnega golfa GTi iz prve generacije.

ADAC-ov test avtomobilskih 'nahrbtnikov'

Dobrodošla alternativa strešnim kovčkom

Torek, 5. december 2017, 08:04
Alutrans Backboxx Premium

Strokovnjaki nemškega avtomobilskega kluba ADAC so se tokrat posvetili šestim avtomobilskim 'nahrbtnikom', ki so dobrodošla alternativa za vse uporabnike, ki na strehah njihovih avtomobilov ne želijo prevažati okornih 'trug' (strešni kovček) …

Jeep wrangler (JL)

Novi 'stari' wrangler

Ponedeljek, 4. december 2017, 09:34
Jeep wrangler (JL): Novi 'stari' wrangler

V Los Angelesu se v teh dneh odvija letošnji avtomobilski salon, ki je obiskovalcem razkril tudi težko pričakovano novost v obliki nove, že četrte generacije modela wrangler, serijskega avtomobila, ki ostaja zvest hišni tradiciji in izročilu pravih terenskih vozil.

Ares X-Raid

Nemški gozdar v italijanskem smokingu

Sreda, 29. november 2017, 09:04
Ares X-Raid: Nemški gozdar v italijanskem smokingu

Leta 2012 so v Stuttgartu predstavili študijo 'Vision Ener-G-Force', ki je nakazovala možni izgled povsem nove generacije legendarnega terenskega vozila znamke Mercedes-Benz, ki ga poznamo predvsem po imenu 'G-Klasse', čeprav je ob prvi predstavitvi (1979) nosil tudi oznake avstrijskega koncerna Steyr-Daimler-Puch in posledično modelno oznako explorer.

TÜV Report 2017

Sramotna uvrstitev modela sportage

Torek, 28. november 2017, 10:13
TÜV Report 2017: Sramotna uvrstitev modela sportage

Iz Nemčije prihaja novica, ki ne bo razveselila prodajalce in ljubitelje vozil znamke KIA, ker je s strani 'publike' (kupci) zelo toplo sprejet SUV model sportage eden izmed serijskih avtomobilov, ki si po nemškem 'starševskem' (organizacija TÜV) mnenju resnično zasluži oznako 'Sorgenkind' (problematičen otrok), vsaj v pogledu prestajanja obveznih tehničnih pregledov …

Buderus iDisc

Revolucionarni zavorni diski

Torek, 28. november 2017, 08:55
Buderus iDisc: Revolucionarni zavorni diski

Pred kratkim so pri nemški organizaciji Stiftung Warentest izvedli obsežno testiranje manjših gospodinjskih aparatov, kjer so ugotovili, da legendarni slogan 'Built to Last' v današnjih časih nima več nobene veljave, ker je večina izdelkov zasnovanih tako da se pokvarijo že kmalu po preteku garancijskega roka, istočasno so nekateri izdelani tako, da jih sploh ni možno popraviti …

Bollinger B1

Kleni električni terenec?

Ponedeljek, 27. november 2017, 09:09
Bollinger B1: Kleni električni terenec?

Iz ZDA prihaja novica o izredno velikem zanimanju potencialnih kupcev za štirikolesno gnani izdelek znamke Bollinger, ker so Američani do sedaj zbrali že skoraj pol milijona prednaročil za to striktno električno gnano terensko vozilo. Vsak od potencialnih kupcev je ob tem prispeval simboličnih 1000 dolarjev …

VW caddy maxi von Natürliche Reisemobile

Caddy z dodano vrednostjo

Sreda, 22. november 2017, 09:39
VW caddy maxi von Natürliche Reisemobile: Caddy z dodano vrednostjo

Na nemškem tržišču počitniških vozil obstajajo tudi štirikolesni izdelki, ki jim na prvi pogled ne bi nikoli pripisali počitniške vloge, ker so jo sposobni izvesti v 'inkognito' maniri. Eden takšnih je tudi bivalno orientirani caddy maxi, ki nastaja na območju bavarskega kraja Ottensoos.

'Supermodell des Jahres' by Modell Fahrzeug

Najlepše štirikolesne miniature leta 2017

Torek, 21. november 2017, 09:25
Volvo Amazon (1:87) - Wiking

Tudi letos so bralci nemške strokovne revije Modell Fahrzeug izbirali najlepše predstavnike štirikolesnih avtomobilskih miniatur, in to v skoraj vseh možnih merilih, od razmerja HO (1:87), ki je pisano na kožo ljubiteljem miniaturnih železnic, pa vse do 'premium' razmerja 1:8, odnosno 1:4.

Dogajanje v Nemčiji

Hibridni BMW-ji razočarali nemške politike

Ponedeljek, 20. november 2017, 08:18
Dogajanje v Nemčiji: Hibridni BMW-ji razočarali nemške politike

Iz Nemčije prihaja novica, ki znova potrjuje kako daleč od realnosti so obljube proizvajalcev avtomobilov glede povprečne porabe pogonskih goriv, tudi v primeru modnih hibridnih vozil. Tokrat so na udaru prestižne hibridne limuzine (model 740e/740Le/740Le xDrive iPerformance) iz Münchna, ki jih uporabljajo nekateri nemški ministri.

Suzuki SWIFT

Novi SWIFT osvojil naslov 2018 RJC Car of the Year

Sobota, 18. november 2017, 06:11
Suzuki SWIFT: Novi SWIFT osvojil naslov 2018 RJC Car of the Year

Novi Suzuki SWIFT je prejel priznanje »RJC Car of the Year« za leto 2018, ki ga vsako leto podeljuje japonsko združenje avtomobilističnih raziskovalcev in novinarjev (Automotive Researchers’ and Journalists' Conference of Japan).

Dogajanje na nemškem tržišču rabljenih vozil

Kupci se zanimajo predvsem za velika SUV vozila, enoprostorce in športne avtomobile

Četrtek, 16. november 2017, 09:36
Dogajanje na nemškem tržišču rabljenih vozil: Kupci se zanimajo predvsem za velika SUV vozila, enoprostorce in športne avtomobile

Pri družbi Eurotax Schwacke so v teh dneh predstavili novo poročilo o ohranjanju vrednosti rabljenih avtomobilov na nemškem tržišču, ki je razkrilo, da se nemški kupci rabljenih avtomobilov trenutno zanimajo predvsem za nakup velikih SUV vozil, enoprostorcev in športnih avtomobilov.

Fendt eVario 100

Napoved serijske proizvodnje

Četrtek, 16. november 2017, 08:50
Fendt eVario 100: Napoved serijske proizvodnje

V Hannoverju so se 12. novembra odprla vrata letošnjega sejma Agritechnica. Na tem specializiranem sejmu se je prvič predstavil tudi novi 'E-Traktor' znamke Fendt, ki ga bodo Nemci pričeli serijsko izdelovati v naslednjem letu.

E.Go life by RWTH Aachen

'Električar' s sprejemljivo ceno

Sreda, 15. november 2017, 08:37
E.Go life by RWTH Aachen: 'Električar' s sprejemljivo ceno

Iz Nemčije prihaja novica o novem uspehu striktno električno gnanega avtomobila, ki so ga ob sodelovanju z znamko Bosch razvili študentje in profesorji na univerzi RWTH Aachen. Novi nemški 'game changer' bo kupcem dostopen v naslednji pomladi, naročila zanj so pričeli sprejemati v letošnjem maju.

Poročilo združenja ACEA

Splošno elektromobilnost si lahko privošči samo peščica evropskih držav

Četrtek, 9. november 2017, 08:45
Poročilo združenja ACEA: Splošno elektromobilnost si lahko privošči samo peščica evropskih držav

Vlada Republike Slovenije je pred časom sprejela strategijo na področju razvoja trga za vzpostavitev ustrezne infrastrukture v zvezi z alternativnimi gorivi v prometnem sektorju, ki predvideva, da leta 2030 ne bo več dovoljena prva registracija avtomobilov z notranjim izgorevanjem na bencin ali dizel.

Paul Nutzfahrzeuge & Agritechnica 2017

Predstavitev nadvse praktičnega traktorja

Torek, 7. november 2017, 09:28
Paul Nutzfahrzeuge & Agritechnica 2017: Predstavitev nadvse praktičnega traktorja

V Hannoverju se bodo 12. novembra odprla vrata letošnjega sejma Agritechnica, kjer bo prvič predstavljena tudi nova, nadvse praktična rešitev nemškega podjetja Paul Nutzfahrzeuge, ki bo olajšala delo številnim uporabnikom traktorjev in podobnih vozil.

Jeep wrangler unlimited by Behl Mobile

Nova razsežnost oznake 'Unlimited'

Torek, 7. november 2017, 08:46
Jeep wrangler unlimited by Behl Mobile: Nova razsežnost oznake 'Unlimited'

Iz Nemčije prihaja novica o posebnem wranglerju unlimited (serija JK), ki na prvi pogled ne želi razkriti sorodstvenih vezi s klasičnimi počitniškimi vozili, čeprav ima z njimi veliko skupnega, ker je namenjen pravim avanturistom, ki ob morebitnih izletih v neznano potrebujejo tudi ustrezna mobilna prenočišča.

Intervju: Sierra Sam

Zelo požrtvovalni uslužbenec

Četrtek, 2. november 2017, 09:53
Intervju: Sierra Sam: Zelo požrtvovalni uslužbenec

Novinar (Martin Kunz) nemške revije ADAC Motorwelt je pred kratkim opravil rahlo nenavaden intervju z zelo pomembno 'osebo' na področju zagotavljanja varnosti potnikov v sodobnih avtomobilih, čeprav se je 'Sierra Sam' na začetku kariere ukvarjal predvsem z zaščito pilotov in astronavtov. V tokratnem intervjuju je spregovoril o najtežjem poklicu na tem planetu.

GTÜ test avtomobilskih akumulatorjev

Prodajna cena novega akumulatorja ni merilo kvalitete

Torek, 31. oktober 2017, 08:52
GTÜ test avtomobilskih akumulatorjev: Prodajna cena novega akumulatorja ni merilo kvalitete

Neodvisna nemška strokovna organizacija GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung mbH), ki deluje predvsem v interesu nemških potrošnikov, je v teh dneh objavila rezultate nedavno opravljenih laboratorijskih testiranj desetih avtomobilskih akumulatorjev, ki so trenutno na voljo v nemških trgovinah.

Raziskava revije What Car?

Najbolj zanesljive avtomobile izdelujejo Japonci

Četrtek, 26. oktober 2017, 08:41
Raziskava revije What Car?: Najbolj zanesljive avtomobile izdelujejo Japonci

Iz Velike Britanije prihaja novica o novi raziskavi glede zanesljivosti približno tri leta starih avtomobilov, ki so jo tokrat izvedli novinarji britanske revije What Car? Kot po navadi je med deseterico najbolj zanesljivih avtomobilskih znamk zastopanih 6 japonskih proizvajalcev, za popolno presenečenje pa je poskrbela znamka Alfa Romeo, ki je tokrat uvrščena v družbo znamk Suzuki in Honda.

Je elektronika novodobna rja?

V bodočnosti ne bo veliko novih starodobnikov

Sreda, 25. oktober 2017, 10:00
Je elektronika novodobna rja?: V bodočnosti ne bo veliko novih starodobnikov

Iz Nemčije prihaja novica, ki razkriva in istočasno potrjuje strahove vseh ljubiteljev mladodobnih (youngtimer) in starodobnih (oldtimer) vozil, ker so napovedi o 'štirikolesnem pomladku' na tej sceni zelo mračne, predvsem zaradi čedalje bolj kompleksne tehnike v sodobnih avtomobilih.

Ugotovitev organizacij TÜV Süd in GdP

Nekatere oblike souporabe vozil znižujejo nivo splošne prometne varnosti

Ponedeljek, 23. oktober 2017, 09:35
Ugotovitev organizacij TÜV Süd in GdP: Nekatere oblike souporabe vozil znižujejo nivo splošne prometne varnosti

Nemški prometni strokovnjaki opozarjajo na nov nemški družbeni fenomen, povezan z modno in ponekod popularno souporabo vozil ('Carsharing'), ker so v zadnjem času opazili, da nekatere oblike souporabe vozil znižujejo nivo splošne prometne varnosti na nemških cestah.

Poročilo portala Honest John

Novo priznanje za fiat doblò

Četrtek, 19. oktober 2017, 09:13
Poročilo portala Honest John: Novo priznanje za fiat doblò

Na britanskem spletnem portalu Honest John, kjer ima obveščanje in osveščanje kupcev prioriteto pred marketingom, so objavili zanimiv seznam najboljših in najslabših lahkih gospodarskih vozil v povezavi s prvim izvedenim tehničnim pregledom, ki ga tudi pri njih izvajajo šele po prvih treh letih od nakupa novega lahkega gospodarskega vozila.

Študija organizacije AAA

Temna plat 'infotainment' sistemov

Torek, 17. oktober 2017, 10:32
Študija organizacije AAA: Temna plat 'infotainment' sistemov

Pri organizaciji AAA (American Automobile Association), krovnem združenju ameriških avtomobilskih klubov v ZDA, so v teh dneh predstavili novo poročilo na temo odvračanja pozornosti voznikov med vožnjo avtomobilov, v katerem pa za večino tovrstnih težav tokrat niso krivi samo pametni telefoni …

Maxi-Cosi AxissFix Air

Prvi otroški sedež z integriranim parom zračnih blazin

Torek, 17. oktober 2017, 09:02
Maxi-Cosi AxissFix Air: Prvi otroški sedež z integriranim parom zračnih blazin

Strokovnjaki kanadske korporacije Dorel Industries Inc. so razvili prvi serijski avtomobilski otroški sedež z integriranim parom zračnih blazin, ki je v nekaterih državah že na voljo kupcem avtomobilskih otroških sedežev iz ponudbe njihove blagovne znamke Maxi-Cosi.

Carly Car Check

Aplikacija, ki razkriva prevarante

Ponedeljek, 16. oktober 2017, 08:11
Carly Car Check: Aplikacija, ki razkriva prevarante

Lani smo poročali o novem nemškem 'IT orožju' v boju proti 'organiziranemu kriminalu' v obliki brezvestnih trgovcev z rabljenimi avtomobili, ki prirejajo stanje prevoženih kilometrov pri rabljenih avtomobilih. Sedaj je aplikacija podjetja Carly na voljo tudi britanskim kupcem rabljenih avtomobilov.

Študija organizacije TÜV Nord

Zakaj se (ne)držimo prometnih pravil?

Četrtek, 12. oktober 2017, 10:12
Študija organizacije TÜV Nord: Zakaj se (ne)držimo prometnih pravil?

Iz Nemčije prihaja novica o novi zanimivi študiji, ker so Nemci ob mednarodni podpori tokrat iskali odgovore na vprašanja, ki so povezana s prometno moralo, odnosno (ne)kulturnostjo v javnem prometu. Izsledki te raziskave, ki so jo opravili ob pomoči prostovoljnih in neprostovoljnih dvonožnih 'poskusnih zajčkov', so v določenih aspektih zelo presenetljivi.

'Mobilno zatočišče'

Zakaj so SUV vozila tako priljubljena?

Ponedeljek, 9. oktober 2017, 09:22
Rüdiger Hossiep

V enem izmed renomiranih nemških medijev se je v teh dneh pojavil zanimiv intervju z znanim gospodarskim psihologom, ki mu pripada tudi častni naziv edinega 'avtomobilskega psihologa' v Nemčiji. Zato ima dr. Rüdiger Hossiep pripravljene tudi primerne odgovore glede zastavljenih vprašanj o popularnosti modnih SUV vozil. Intervju z njim je opravil nemški novinar Peter Löschinger (DPA).

'Schnell-Dreher & Ladenhüter'

Presenetljive ugotovitve primerjalnega portala AutoUncle

Četrtek, 5. oktober 2017, 10:03
'Schnell-Dreher & Ladenhüter': Presenetljive ugotovitve primerjalnega portala AutoUncle

Iz Nemčije prihaja nova novica o rabljenih 'zmagovalcih in poražencih' na dvoriščih številnih nemških trgovcev z rabljenimi avtomobili, ker zadnje poročilo primerjalnega portala AutoUncle razkriva rabljene avtomobile, ki trenutno najhitreje ali pa najpočasneje najdejo nove lastnike.

Stärke revolution speedster

Boxster za sladokusce

Torek, 3. oktober 2017, 09:54
Stärke revolution speedster: Boxster za sladokusce

20. oktobra 2017 bo avkcijska hiša Barrett-Jackson izpeljala novo dražbo prestižnih starodobnih in eksotičnih vozil v Las Vegasu. Na njej se bo prvič predstavilo povsem novo ime (znamka Stärke) v svetu avtomobilizma, ki pa ne prihaja iz domovine porschejev, ker bodo štirikolesni izdelki te nove avtomobilske znamke nastajali samo v ZDA.

Suzuki ignis

Škotski avtomobil leta 2017

Ponedeljek, 2. oktober 2017, 09:58
Suzuki ignis: Škotski avtomobil leta 2017

Mali in resnično kompaktni suzuki ignis je v teh dneh prejel novo priznanje od britanske stroke, ker so ga novinarji vplivne škotske organizacije NGMW (Northern Group of Motoring Writers) na nedavnem primerjalnem testu znova ocenili kot novo vozilo z najboljšim razmerjem med plačanim in prejetim in mu na koncu namenili tudi prestižno lovoriko Car of the Year.

Veliki ADAC-ov test zimskih pnevmatik

Presenetljivo dobra uvrstitev nekaterih nizkocenovnih pnevmatik

Petek, 29. september 2017, 08:17
Veliki ADAC-ov test zimskih pnevmatik: Presenetljivo dobra uvrstitev nekaterih nizkocenovnih pnevmatik

Predstavniki nemškega kluba ADAC so v teh dneh objavili poročilo z zadnjega, obsežnega testa zimskih pnevmatik, na katerem so Nemci tokrat testirali 32  različnih pnevmatik v dveh različnih velikostih (195/65 R15 in 215/65 R16). Letošnji test je postregel tudi z nekaj presenečenji.

Suzuki SV650X, SWISH, GSX-R125 in GSX-RR

Predogled tokijskih dvokolesnih novosti

Torek, 26. september 2017, 08:04
Suzuki SV650X

Pri japonski znamki Suzuki so v teh dneh razkrili tudi njihove dvokolesne novosti, ki bodo prikazane na avtomobilskem salonu v Tokiu, ki bo letos potekal od 27. oktobra do 5. novembra. Med devetimi razstavljenimi dvokolesniki se bo nahajala tudi evolucijska različica lani predstavljenega suzukija SV650 'Rally Concept', ki pa trenutno še ni potrjena kot nova serijska različica.

GTÜ test zimskih SUV pnevmatik

Kombinacija 4x4 pogona in slabih pnevmatik je lahko usodna

Ponedeljek, 25. september 2017, 11:02
GTÜ test zimskih SUV pnevmatik: Kombinacija 4x4 pogona in slabih pnevmatik je lahko usodna

Nemška organizacija GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung) in drugi največji nemški avtomobilski klub ACE (Auto Club Europa) sta ob sodelovanju z Avstrijci (ARBÖ) izvedla nov primerjalni test zimskih pnevmatik, ki so zaradi ojačitev njihove strukture primerne predvsem za modna SUV vozila.

Tokyo Motor Show 2017

Suzukijeve novosti za domače kupce

Ponedeljek, 25. september 2017, 08:40
Suzuki e-SURVIVOR

Pri japonski znamki Suzuki so v teh dneh razkrili njihove štirikolesne novosti, ki bodo prikazane na letošnjem avtomobilskem salonu v Tokiu, ki bo letos izveden že 45-tič. Istočasno so Japonci napovedali pričetek priprav na praznovanje okroglih sto let obstoja znamke Suzuki, ki ga bomo praznovali leta 2020.

Projekt Grenadier

Novi defender bo rojen leta 2020

Četrtek, 21. september 2017, 11:31
Prototipni Rover Land Rover 'Centre Steer' (1947)

Iz Nemčije prihajajo nove informacije o spiritualnem nasledniku leta 2016 'preminulega' land roverja z oznako defender, ki so ga dokončno 'ubili' moderni varnostni predpisi, predvsem tisti o zaščiti pešcev. Po poročanju nemškega časnika Handelsblatt bo novi defender predstavljal sad razvoja nemških inženirjev, v Nemčiji pa naj bi ga tudi izdelovali. V ozadju te zgodbe se nahaja Jim Ratcliffe, 64-letni britanski avtomobilski entuziast in milijonar, ki je v preteklih letih že ustvaril kemijski koncern INEOS.

BrandTrust Markenresilienz Index

Najbolj zaupanja vredna je znamka Audi

Torek, 19. september 2017, 11:40
BrandTrust Markenresilienz Index: Najbolj zaupanja vredna je znamka Audi

Leta 2015, ob izbruhu afere 'Dieselgate', so v nemškem svetovalnem podjetju Brand Trust GmbH pripravili seznam štirinajstih avtomobilskih znamk, in to s povsem jasnim namenom, ker jih je zanimalo, kako bo afera 'Dieselgate' v naslednjih letih vplivala na odpornost teh avtomobilskih znamk glede izgube zaupanja in ohranjanja ugleda med nemškimi potrošniki.

East Garage - Frankfurt am Main

Parkirna hiša za avtomobilske sladokusce

Torek, 19. september 2017, 09:32
East Garage - Frankfurt am Main: Parkirna hiša za avtomobilske sladokusce

Iz petega največjega nemškega mesta (Frankfurt am Main) prihaja novica o gradnji nove premijsko orientirane parkirne hiše, ki pa ne bo odprta za vse uporabnike in njihove avtomobile, ker bo namenjena predvsem ljubiteljem starodobnikov (vključno z 'mladodobniki') ter ljubiteljem eksotičnih avtomobilov.

Uporaba pametnih telefonov vzame več življenj kot alkohol

Šokantna ugotovitev organizacije DEKRA glede trenutnega dogajanja na nemških cestah

Petek, 15. september 2017, 09:35
Uporaba pametnih telefonov vzame več življenj kot alkohol: Šokantna ugotovitev organizacije DEKRA glede trenutnega dogajanja na nemških cestah

Iz Nemčije prihaja nova novica glede aktualne nevarnosti v cestnem prometu, ki jo prinaša neodgovorno ravnanje številnih voznikov in voznic, ker se med vožnjo njihovih avtomobilov preveč radi posvetijo opravilom na njihovih pametnih telefonih. Za izvedbo tokratne raziskave s šokantnimi ugotovitvami je poskrbela nemška organizacija DEKRA ob pomoči inštituta Forsa.

TUM aCar

Cenovno dostopni multipraktik

Četrtek, 14. september 2017, 10:12
TUM aCar: Cenovno dostopni multipraktik

Ob prebiranju novic me dostikrat razjezijo navedbe nekaterih novinarjev, ki nove avtomobile, ki v današnjih časih niso modno 'otovorjeni' z najmanj dvema 'kontejnerjema' dodatne opreme, oglašujejo kot nizkocenovni izdelek. Sam takšnim avtomobilom pravim vozila za razumne ljudi, ker so to avtomobili s povsem zadostno stopnjo opremljenosti, vsaj za tiste, ki jim je jasno, da je avtomobil transportno sredstvo, ne pa bivalna enota …

Borgward isabella concept

Moderna isabella

Sreda, 13. september 2017, 11:01
Borgward isabella concept: Moderna isabella

V Frankfurtu se je predstavila tudi nova električno gnana študija pred časom obujene nemške znamke Borgward, katere avtomobili naj bi še letos dosegli tudi nemške kupce. Sedaj so Nemci razkrili tudi ime (Sixt Neuwagen) prvega uradnega nemškega prodajalca njihovih vozil, ki bo v četrtem kvartalu leta 2017 pričel prodajati njihov SUV model BX7 TS 'Limited Edition'.

Suzuki swift sport

Nadaljevanje športne tradicije

Sreda, 13. september 2017, 10:01
Suzuki swift sport: Nadaljevanje športne tradicije

V Frankfurtu se je predstavil tudi povsem novi swift sport, Suzukijev kompaktni serijski avtomobil, ki že 31 let (leta 1986 se je pojavil prvi swift GTi) najbolje uteleša 'hot hatch' ('vroča kombilimuzina') poslanstvo znamke Suzuki.

Volkswagen amarok trendline

Nova gospodarsko orientirana različica

Ponedeljek, 11. september 2017, 10:39
Volkswagen amarok trendline: Nova gospodarsko orientirana različica

Iz Nemčije prihaja novica o novi različici Volkswagnovega poltovornjaka, ki pa tokrat ne cilja na modno 'lifestyle' publiko, temveč na kupce, ki pri svojih vsakodnevnih opravkih potrebujejo robustnega in zanesljivega delovnega konja. To novo različico so v teh dneh spoznali tudi kupci iz Ekvadorja, kjer je že stekla lokalna proizvodnja različice amarok trendline.

Novo strokovno opozorilo potrošnikom

Vgradnja 'invalidskih' tehnologij vam ne bo zagotovila večje varnosti v prometu

Četrtek, 7. september 2017, 09:55
Novo strokovno opozorilo potrošnikom: Vgradnja 'invalidskih' tehnologij vam ne bo zagotovila večje varnosti v prometu

Iz Nemčije, kjer zaščito potrošnikov jemljejo veliko bolj resno kot na Balkanu, prihaja novica, ki ponovno potrjuje že znane sume glede nezadostnega delovanja sodobnih asistenčnih sistemov, ki jih avtomobilski marketing in nekateri 'plačanci' iz novinarskih vrst oglašujejo kot vsemogočne …

FIAT fullback cross

Prihaja premijsko razpoloženi fullback

Torek, 5. september 2017, 10:14
FIAT fullback cross: Prihaja premijsko razpoloženi fullback

30. septembra 2017 se bo v nemških prodajnih salonih znamke FIAT pojavila povsem nova, premijsko razpoložena različica modela fullback, ki bo okrašena z dodatno modelno oznako cross. Premijsko vzdušje pri Fiatovem poltovornjaku, ki nastaja na Japonskem, bo pričarala predvsem večja količina vgrajene komfortne opreme, posledično pa tudi visoka osnovna prodajna cena (44.387 evrov).

Alcraft GT

Tradicionalist na električni pogon

Torek, 5. september 2017, 09:02
Alcraft GT: Tradicionalist na električni pogon

Jutri se bo v britanskem Millbrooku pričela odvijati prireditev z naslovom Cenex Low Carbon Vehicle Event, kjer se bo predstavil tudi novi britanski predstavnik prestižnih 'Shooting Brake' kombikupejev, ki bo motoriziran v skladu s smernicami prej omenjene prireditve, ker ga lahko premika samo električna energija.

Raziskava portala CHECK24

Največ prekrškarjev prisega na znamko Porsche

Ponedeljek, 4. september 2017, 09:56
Znan pojav iz slovenskih cest ...

Po slovenskem 'narodnem izročilu' so lastniki BMW-jev znani cestni prekrškarji (neuporaba smernikov, neupoštevanje varnostne razdalje, izsiljevanje prednosti …), ker pač nimamo dostikrat možnost spremljati splošnega početja voznikov znamk kot je porsche, ker je ta znamka občutno slabše zastopana v slovenskem voznem parku. V domovini porschejev ima zgodba o največjih prometnih prekrškarjih povsem druge glavne igralce.

Grand Basel 2018

Švicarska avtomobilska delikatesa

Ponedeljek, 4. september 2017, 08:51
Grand Basel 2018: Švicarska avtomobilska delikatesa

31. avgusta 2017 so v švicarskem Baslu odprli prvi avtomobilski prodajni salon za avtomobilske sladokusce, ki bo petičnim kupcem dostavljal samo najpomembnejše in najdražje avtomobile iz zadnjih 130 let (približno) avtomobilske zgodovine, čeprav se bodo posvetili tudi aktualnim avtomobilom z izraženo vizionarsko noto.

Raziskava zavarovalnice AXA

Sodobna tehnologija ni vsemogočna

Četrtek, 31. avgust 2017, 10:37
Raziskava zavarovalnice AXA: Sodobna tehnologija ni vsemogočna

Pri švicarski podružnici zavarovalnice AXA so pred kratkim izvedli tri testna trčenja z avtomobili, ki so bili opremljeni s kopico današnjih modnih 'Playstation' pomagal (ABS, ESP in razni asistenčni sistemi …), ki jih nekateri neresni novinarji in 'pravljičarji iz avtomobilske industrije' (marketinški oddelki proizvajalcev) seveda oglašujejo kot vsemogočne. Švicarska testiranja razkrivajo drugačno sliko …

Vztrajnostni primerjalni test celoletnih pnevmatik

10.000-kilometrsko testiranje s povsem nepričakovanim izidom

Četrtek, 31. avgust 2017, 08:58
Vztrajnostni primerjalni test celoletnih pnevmatik: 10.000-kilometrsko testiranje s povsem nepričakovanim izidom

Nemška organizacija GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung) in drugi največji nemški avtomobilski klub ACE (Auto Club Europa) sta ob sodelovanju z Avstrijci (ARBÖ) v lanski jeseni in zimi izvedla zanimiv vztrajnostni primerjalni test dveh celoletnih pnevmatik, ki je po prevoženih 10.000 kilometrih postregel s povsem nepričakovanimi rezultati.

Sono Motors sion

Napoved cenovno sprejemljivega električnega avtomobila

Torek, 29. avgust 2017, 07:52
Sono Motors sion: Napoved cenovno sprejemljivega električnega avtomobila

27. julija 2017 se je v Münchnu odvijala prva javna predstavitev novega nemškega prototipnega električnega avtomobila, ki je nastal ob pomoči leta 2016 vpeljane 'crowdfunding' (množično financiranje) platforme, ki je podjetju Sono Motors takrat zagotovila približno 850.000 evrov kapitala za razvoj in izdelavo prvega voznega prototipa.

Volkswagen

150 milijonov izdelanih avtomobilov

Ponedeljek, 28. avgust 2017, 09:08
Volkswagen: 150 milijonov izdelanih avtomobilov

24. avgusta 2017 so v Wolfsburgu izdelali novega volkswagna z zelo impresivno serijsko številko (150.000.000). V primeru jubilejnega volkswagna gre za temnomodro obarvanega 5-vratnega golfa, ki je istočasno tudi eden izmed več kot 44 milijonov novih volkswagnov, ki so jih v približno 72 letih proizvodnje do sedaj izdelali v Wolfsburgu.

FIAT tipo S-Design

Nova serijska top različica modela tipo

Ponedeljek, 28. avgust 2017, 08:10
FIAT tipo S-Design: Nova serijska top različica modela tipo

V letošnjem septembru se bo kupcem predstavila nova top različica fiata tipo, ki bo razvajala kupce z bolj ekskluzivno zunanjo podobo ter še več vgrajene komfortne opreme. Tipo s paketom S-Design, ki  predstavlja nadgradnjo serijskega paketa Lounge, bo na voljo samo kupcem 5-vratne kombilimuzine in 5-vratnega karavana.

E-mobilnost

Facebook profili razkrivajo ciljne skupine

Ponedeljek, 21. avgust 2017, 09:57
E-mobilnost: Facebook profili razkrivajo ciljne skupine

Iz Nemčije prihaja še ena zanimiva študija, ki razkriva vedenjski vzorec aktualnih kupcev in lastnikov striktno električno gnanih avtomobilov, ki so jih analitiki podjetja PAS ob analizi približno 44.000 nemških Facebook profilov razvrstili v tri najpomembnejše ciljne skupine.

Študija kluba ADAC

Razkritje največjih onesnaževalcev

Ponedeljek, 21. avgust 2017, 08:21
Študija kluba ADAC: Razkritje največjih onesnaževalcev

Danes zjutraj so na nemškem TV kanalu RTL objavili novico o tem, da so vodilni pri znamki Audi že od leta 2006 zelo dobro vedeli, kako pravilno uporabiti znanje programerjev, če želiš prelisičiti zakonodajo in kupce glede številk, ki so povezane s še dovoljenimi emisijami škodljivih izpustov.

‚Trends beim Autokauf 2017‘

Nemci si želijo še več novih audijev …

Petek, 18. avgust 2017, 09:20
‚Trends beim Autokauf 2017‘: Nemci si želijo še več novih audijev …

Če verjamemo izsledkom iz zadnje raziskave podjetja ARAL, kjer so se ponovno ukvarjali z aktualnimi vedenjskimi vzorci potencialnih nemških kupcev avtomobilov, potem je trenutno nemško sanjsko vozilo obarvano v črno barvo, okrašeno z logotipi znamke Audi, pod motornim pokrovom pa najdemo bencinski motor.

StreetScooter WORK XL

Prva uradna predstavitev

Četrtek, 17. avgust 2017, 08:06
StreetScooter WORK XL: Prva uradna predstavitev

V Kölnu se je včeraj odvila prva uradna predstavitev novega modela znamke StreetScooter, ki so ga novinarjem predstavili predstavniki dveh pomembnih nemških gospodarskih družb (Deutsche Post DHL Group & Ford-Werke GmbH). Še letos naj bi Nemci izdelali prvih 150 primerkov modela WORK XL.

LEAF po 80.000 prevoženih kilometrih

Staranje akumulatorjev vpliva na akcijski radij

Sreda, 16. avgust 2017, 11:14
LEAF po 80.000 prevoženih kilometrih: Staranje akumulatorjev vpliva na akcijski radij

V teh dneh so Nemci predstavili poročilo iz približno 80.000 kilometrov dolgega testa Nissanovega modela LEAF, ki ga je avtomobil prestal brez večjih problemov, več skrbi bodo lastnikom lahko povzročili vgrajeni litij-ionski akumulatorji, ker pač niso imuni na starost in njene posledice …

Aston Martin vanquish by Zagato

Četverčki iz hiše Zagato

Sreda, 16. avgust 2017, 09:08
Aston Martin vanquish by Zagato: Četverčki iz hiše Zagato

Včeraj so pri britanski aristokratski znamki Aston Martin predstavili dve povsem novi karoserijski različici v Italiji preoblečenega serijskega modela vanquish, ki je nastal že lani ob ponovnem sodelovanju s slavno oblikovalsko hišo Zagato. Lani so kupcem pokazali samo kupe in kabriolet, sedaj sta se razkrila še ekstremno športni speedster ter praktični kombikupe.

Suzuki SWIFT SPORT

Počasno razkrivanje

Sreda, 9. avgust 2017, 09:42
Suzuki SWIFT SPORT: Počasno razkrivanje

Pri japonski avtomobilski znamki Suzuki so pred kratkim napovedali razkritje novega SWIFTA SPORT, ki se bo premierno predstavil publiki na letošnjem, že 67. Mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu (IAA). Sedaj so pokazali nekaj novih fotografij in dodali še zanimiv video posnetek.

Primerjalni test revije Consumer Report

Pozabite na teslo, zmagovalec je chevrolet

Sreda, 9. avgust 2017, 08:10
Primerjalni test revije Consumer Report: Pozabite na teslo, zmagovalec je chevrolet

Iz ZDA prihaja novica o zanimivem primerjalnem testu dveh striktno električno gnanih osebnih avtomobilov (tesla S 75 D / S 90 D & chevrolet bolt, opel ampera-e v Evropi), ki so ga pred kratkim izvedli pri cenjeni reviji Consumer Report. Končna ocena je presenetljiva, ker je na tem testu zmagal občutno cenejši chevrolet bolt.

1. september 2017

Prelomni datum za bodoče kupce rabljenih avtomobilov?

Torek, 1. avgust 2017, 10:50
1. september 2017: Prelomni datum za bodoče kupce rabljenih avtomobilov?

Iz Bruslja prihaja zelo spodbudna novica za vse bodoče kupce rabljenih avtomobilov, ker so se evropski uradniki končno le odzvali na prošnje in zahteve številnih avtomobilskih klubov in v Uredbi Komisije (EU) 2017/1151 zapisali, da morajo imeti vsi novi avtomobili, ki bodo izdelani po 1. septembru 2017, s strani proizvajalca izvedeno zaščito, ki onemogoča manipulacije števila prevoženih kilometrov.

FIAT & Bulgari

Obujanje spomina na 'Rimske počitnice'

Torek, 1. avgust 2017, 09:26
FIAT & Bulgari: Obujanje spomina na 'Rimske počitnice'

Leta 1953 je ameriški režiser William Wyler v Rimu posnel romantično komedijo z naslovom Rimske počitnice (Roman Holiday), kjer sta v naslovnih vlogah blestela Gregory Peck in Audrey Hepburn. Ta, kasneje večkrat nagrajeni film, je sedaj navdihnil tudi nastanek nove oglaševalske kampanje znamk FIAT in Bulgari.

Test kluba ADAC

Zadovoljiva ocena treh testiranih asistenčnih sistemov

Sreda, 26. julij 2017, 10:57
Test kluba ADAC: Zadovoljiva ocena treh testiranih asistenčnih sistemov

Strokovnjaki iz nemškega kluba ADAC so se tokrat posvetili testiranju delovanja treh različnih asistenčnih sistemov za pomoč voznikom ob vožnji skozi križišča, ki jih lahko najdemo v aktualnih serijskih modelih treh avtomobilskih znamk (Audi, Mercedes-Benz in Volvo).

»Car-Sharing, nein danke«

Nemci prisegajo na lastniško razmerje

Sreda, 26. julij 2017, 09:36
»Car-Sharing, nein danke«: Nemci prisegajo na lastniško razmerje

Iz Nemčije prihajajo rezultati zanimive ankete glede trenutnega nemškega mnenja o 'Car-Sharing' (souporaba vozil) filozofiji, ki razkrivajo, da večini vprašanih Nemcev in Nemk sploh ni všeč ideja o deljenju, odnosno souporabi avtomobilov.

Moke amphibie by Lazareth

'Lifestyle' igrača, ki zna tudi plavati

Ponedeljek, 24. julij 2017, 08:39
Moke amphibie by Lazareth: 'Lifestyle' igrača, ki zna tudi plavati

Iz Francije prihaja novica o novem štirikolesnem izdelku znamke Lazareth, ki je bila do sedaj znana predvsem po zelo ekscentričnih različicah nekaterih motociklov in avtomobilov. Tokrat je Ludovic Lazareth ustvaril novo verzijo kultnega britanskega avtomobila za šport in prosti čas, ki so ga Britanci prvotno zasnovali na osnovi originalnega minija.

Ugotovitve podjetja Tilray Canada

S pomočjo medicinske konoplje do manj prometnih nesreč

Petek, 21. julij 2017, 09:33
Ugotovitve podjetja Tilray Canada: S pomočjo medicinske konoplje do manj prometnih nesreč

Iz Kanade, kjer je številnim bolnikom že od leta 2001 omogočena legalna uporaba medicinske konoplje za lajšanje bolečin in ostalih nevšečnosti, ki lahko spremljajo nekatere hude bolezni, poročajo o pozitivnih izsledkih približno 15 let trajajoče raziskave, povezane predvsem z raziskovanjem vožnje pod vplivom mehkih drog.

Nemško dirkališče Lausitzring

Eurospeedway je novi testni center organizacije DEKRA

Sreda, 19. julij 2017, 11:00
Nemško dirkališče Lausitzring: Eurospeedway je novi testni center organizacije DEKRA

Leta 2000 so prebivalci v okolici nemškega mesta Klettwitz dobili povsem novo dirkališče, ki se skupaj s pomožnimi objekti razprostira na približno 500 hektarjih površin. Sedaj, po sedemnajstih letih, je sanj o prihodu karavane Formule 1 v Klettwitz dokončno konec, vprašljiva pa je tudi usoda vseh ostalih športnih avto-moto prireditev.

SAM CRIOG 'Buggy'

Nemški štirikolesni biatlonec

Sreda, 19. julij 2017, 10:01
SAM CRIOG 'Buggy': Nemški štirikolesni biatlonec

Iz Nemčije prihaja novica o začetku prodaje rahlo nenavadnega športnega avtomobila znamke SAM (Sächsische Automobil Manufaktur), ki je že v osnovi zasnovan kot cestni in terenski dirkalnik. Njegovo brezkompromisno športnost pa razkriva že uporabljena modelna oznaka v obliki kratice CRIOG.

Beauer 3X

»Iz majhnega zraste veliko«

Ponedeljek, 17. julij 2017, 11:04
Beauer 3X: »Iz majhnega zraste veliko«

Iz Francije prihaja novica o novi ideji francoskega konstruktorja počitniških prikolic, ker je 54-letni Eric Beau ustvaril kompaktno počitniško prikolico, ki vam bo ob mirovanju na približno štirih kvadratnih metrih tlorisa ponudila vse tisto, kar vam ponujajo občutno večje počitniške prikolice.

Fenomen sodobne družbe

Izumiranje avtomobilov s samo enim parom bočnih vrat

Četrtek, 13. julij 2017, 10:37
Audi 80 GTE

Sodeč po dogajanju na evropskem tržišču novih avtomobilov, ki ga podpira tudi statistika družbe Jato Dynamics, lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo dokončno izumrtje dvo- in trivratnih avtomobilov, ker se današnji kupci novih avtomobilov raje odločijo za nakup štiri- in petvratnih modelnih različic.

Borgward

Osvajanje Srednjega vzhoda

Torek, 11. julij 2017, 09:59
Borgward: Osvajanje Srednjega vzhoda

Iz nemškega mesta, kjer je Carl F.W. Borgward do konca leta 1961 izdelal več kot milijon novih avtomobilov, prihaja novica o novem poslu 'reanimirane' avtomobilske znamke Borgward, ker boste nova vozila te nemške znamke po novem lahko občudovali tudi v prodajnih salonih arabskih držav Srednjega vzhoda.

Projekt Donk-EE iz Kölna

Zaživel je največji evropski sistem izposoje električnih tovornih koles

Torek, 11. julij 2017, 08:59
Projekt Donk-EE iz Kölna: Zaživel je največji evropski sistem izposoje električnih tovornih koles

Iz nemškega mesta, ki ga po navadi povezujemo predvsem z avtomobilsko znamko Ford, prihaja novica o zagonu trenutno največjega evropskega sistema izposoje električnih tovornih koles, ki ga bo nemška vlada sponzorirala prva tri leta. Sistem Donk-EE naj bi v kratkem zaživel tudi v nekaterih drugih nemških metropolah.

FIAT panda

Poletna osvežitev malega 'medveda'

Četrtek, 6. julij 2017, 09:45
FIAT panda: Poletna osvežitev malega 'medveda'

Italijani so v teh dneh predstavili dve povsem novi različici modela panda, ki naj bi pandi še vnaprej zagotavljali priljubljenost med kupci. Največjo novost v povezavi  s tem modelom predstavlja nova različica city cross, istočasno so v Torinu najavili ukinitev različice 4x4, ker jo bo v prodajnih salonih nadomestila v teh dneh predstavljena različica 4x4 wild.

Lada urban 4x4 'Hipster'

Posebna serija ob jubileju

Sreda, 5. julij 2017, 10:15
Lada urban 4x4 'Hipster'

Iz Nemčije prihaja novica o novi posebni seriji kultnega ruskega SUV avtomobila, ki v Nemčiji vsak dan v povprečju še vedno premami 3 nemške kupce novih avtomobilov. Tokratna posebna serija vozil z dodatno oznako 'Hipster' je nastala ob praznovanju 40-letnice modela niva, ki ima tudi v Nemčiji ogromno zvestih pristašev.

FIAT 500 'Anniversario'

Mladenič s stilom šestdesetletnika

Sreda, 5. julij 2017, 08:36
FIAT 500 'Anniversario': Mladenič s stilom šestdesetletnika

Včeraj so imeli v Torinu nov razlog za praznovanje, ker je njihov kultni mini avtomobil v obliki fiata 'Nuova 500' dočakal že okroglih 60 let obstoja. Ob tej priložnosti so Italijani pripravili novo posebno serijo aktualnega fiata 500 s posebno vizualno podobo, ki obuja spomin na slavnega predhodnika iz leta 1957.

Unicat TC 36C

IVECO v vlogi ekspedicijskega vozila

Torek, 4. julij 2017, 10:02
Unicat TC 36C: IVECO v vlogi ekspedicijskega vozila

Iz nemškega podjetja UNICAT GmbH, kjer nastajajo predvsem ekspedicijska in ostala terensko prehodna specialna vozila, prihaja novica o razširitvi ponudbe, ker so v teh dneh predstavili novo ekspedicijsko vozilo na osnovi serijskega modela (daily 4x4) znamke IVECO, ki je namenjeno samo enemu paru potnikov.

ADAC-ov test petih priključnih hibridov

Zmagovalec v družbi štirih 'eko bleferjev'

Torek, 4. julij 2017, 08:16
ADAC-ov test petih priključnih hibridov: Zmagovalec v družbi štirih 'eko bleferjev'

Iz Nemčije prihaja novica o nedavno izvedenem primerjalnem testu kluba ADAC, kjer so se tokrat ukvarjali z ekološkimi atributi petih priključnih hibridov, ki so trenutno na voljo nemškim kupcem. Ob tem so ugotovili, da si naslov resnično ekološko sprejemljivega avtomobila zasluži samo model znamke Toyota …

Raziskava portala CHECK24

Nemci razkrivajo pravi pomen kratice SUV

Sreda, 28. junij 2017, 10:46
Raziskava portala CHECK24: Nemci razkrivajo pravi pomen kratice SUV

Če verjamete v sodobne marketinške pravljice, bajke in legende, potem so SUV vozila namenjena predvsem športno aktivnim mladim družinam, skratka ljudem, ki prekipevajo od življenja. Po izvedeni raziskavi s strani spletnega portala CHECK24 so Nemci prišli do povsem drugega zaključka, ki ga uteleša tudi novo nemško pojmovanje kratice SUV.

Peugeot pick-up

Vrnitev v segment poltovornjakov

Sreda, 28. junij 2017, 09:27
Peugeot pick-up: Vrnitev v segment poltovornjakov

V letošnjem septembru se bo na nekaterih afriških tržiščih pojavil novi poltovornjak znamke Peugeot, ki ima zanimive korenine. S tem dejanjem se pri tej francoski avtomobilski znamki po več kot desetletni odsotnosti vračajo na tržišča, ki so jih v preteklosti dobro obvladovali s pick-up različicami na osnovi modelov 403, 404 in 504.

Primerjalni test kluba ADAC

Nasveti za pravilno ohladitev parkiranega avtomobila

Ponedeljek, 26. junij 2017, 10:54
Primerjalni test kluba ADAC: Nasveti za pravilno ohladitev parkiranega avtomobila

Kako hitro in kako dramatično lahko v poletnem času pri parkiranem avtomobilu narastejo temperature v notranjosti potniškega prostora, je pokazal zadnji primerjalni test kluba ADAC, kjer so Nemci uporabili tri popolnoma enake avtomobile, vendar v različnih 'konfiguracijah', povezanih s položaji bočnih kabinskih stekel.

Dosmrtna zaporna kazen za najhujše cestne divjake?

Večina vprašane nemške javnosti podpira strožje prometne kazni

Ponedeljek, 26. junij 2017, 09:15
Dosmrtna zaporna kazen za najhujše cestne divjake?: Večina vprašane nemške javnosti podpira strožje prometne kazni

Iz Nemčije, kjer se je pred kratkim zgodila nova prometna nesreča s smrtnim izidom, ki predstavlja posledico 'Need for Speed' ravnanja dveh mladih mestnih voznikov avtomobilov, prihajajo rezultati dveh nedavno izvedenih anket med Nemci in Nemkami, ki od oblasti pričakujejo bolj odločno ukrepanje glede umiritve in izločitve neprilagojenih cestnih divjakov.

Avtonomno delujoča vozila

Ustanovitev nemške etične komisije

Četrtek, 22. junij 2017, 10:38
Avtonomno delujoča vozila: Ustanovitev nemške etične komisije

Iz Nemčije prihaja novica o ustanovitvi vladne etične komisije, ki je v teh dneh predstavila tudi prvo poročilo glede tega kaj vse lahko na cestah počnejo avtonomno delujoča vozila, povedali pa so tudi to, česa takšna vozila ne smejo nikoli početi v prometu, predvsem iz etičnih razlogov …

Revija Classic & Sports Car

Posebna številka ob 70. obletnici znamke Ferrari

Sreda, 21. junij 2017, 08:57
Revija Classic & Sports Car: Posebna številka ob 70. obletnici znamke Ferrari

Jutri se bo na prodajnih policah britanskih kioskov pojavila posebna poletna številka revije Classic & Sports Car, ki je tesno povezana z znamko Ferrari, ker je tokratni izvod te cenjene in vplivne britanske revije v celoti posvečen italijanski avtomobilski znamki, ker gre v primeru znamke Ferrari za 'inštitucijo', ki po britanskem mnenju najbolje uteleša avtomobilistično strast in emocije.

Deutsche Versicherungswirtschaft (GDV)

Zaskrbljenost nemških zavarovalničarjev

Torek, 20. junij 2017, 10:07
Deutsche Versicherungswirtschaft (GDV): Zaskrbljenost nemških zavarovalničarjev

V nemškem združenju zavarovalničarjev (GDV) so v teh dneh predstavili izsledke njihove interne študije, ki pri večini zavarovalničarjev ni sprožila lagodnih občutkov, ker se višina povprečno izplačanih premij ob poškodbah vozil njihovih zavarovancev povečuje kljub manjšemu številu prometnih nesreč.

Škoda element concept

Škodin prototipni električni buggy

Torek, 20. junij 2017, 08:18
Škoda element concept: Škodin prototipni električni buggy

V Mladi Boleslavi je v teh dneh potekala prva uradna predstavitev novega prototipnega vajeniškega avtomobila znamke Škoda, ki ga je tokrat ustvarilo 22 učencev (5 deklet & 17 fantov) Škodinega šolskega centra. Za uresničitev njihove vizije o električnem buggyju so potrebovali približno 1500 delovnih ur.

CNG Mobility Day 2017

Volkswagen stavi na stisnjen zemeljski plin

Ponedeljek, 19. junij 2017, 09:13
CNG Mobility Day 2017: Volkswagen stavi na stisnjen zemeljski plin

Pred nekaj tedni se je v nemških medijih pojavil tale stavek: »125 Jahre Diesel sind genug« (125 let dizla je dovolj). Stavek, ki ga je izrekel eden izmed pomembnih članov kluba VCD (Verkehrsclub Deutschland), lepo ponazarja čedalje večji nemški odpor do osebnih avtomobilov z vgrajenimi dizelskimi motorji. To 'antidizelsko' vzdušje bodo sedaj skušali izkoristiti tudi pri avtomobilski znamki, ki je kriva za nastanek dizelske afere …

Suzuki podpira judo lokalno in globalno

Podružnica Suzuki v Sloveniji postala ponosni sponzor Judo zveze Slovenije

Petek, 16. junij 2017, 07:34
Suzuki podpira judo lokalno in globalno: Podružnica Suzuki v Sloveniji postala ponosni sponzor Judo zveze Slovenije

SUZUKI je včeraj, 1 dan pred evropskim pokalom Continental Cup Podčetrtek, s svečanim podpisom pogodbe v Termah Olimia sklenil enoletno sponzorstvo z Judo zvezo Slovenije. Pogodbo sta podpisala Peter Verčič, direktor Podružnice Suzuki v Sloveniji, in Darko Mušič, predsednik Judo zveze Slovenije.

StreetScooter GmbH & Ford-Werke GmbH

Začetek novega nemškega poslovnega partnerstva

Četrtek, 15. junij 2017, 09:53
StreetScooter GmbH & Ford-Werke GmbH: Začetek novega nemškega poslovnega partnerstva

V teh dneh so Nemci oznanili začetek novega poslovnega partnerstva pri izdelavi striktno električno gnanih lahkih gospodarskih vozil. Za to je zaslužno podjetje StreetScooter GmbH (hčerinsko podjetje družbe Deutsche Post), ki je včeraj podpisalo pogodbo o sodelovanju z nemško podružnico ameriške znamke Ford.

Airstream basecamp

Mini odmerek kultnega 'priklopnega prestiža'

Torek, 13. junij 2017, 10:22
Airstream basecamp: Mini odmerek kultnega 'priklopnega prestiža'

V teh dneh se je v Evropi pojavil povsem nov kompaktni izdelek ameriške kultne znamke Airstream, ki je trenutno dostopen samo nemškim kupcem, ker Američani zaradi rokodelske, ročne izdelave prikolic enostavno ne dohajajo povpraševanja kupcev. Zaradi tega znaša trenutni nemški dobavni rok za model basecamp od šest do osem mesecev.

Arhiv

ptsčpsn
      12345678910111213141516171819202122232425262728293031

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.