Avto.info

TVR griffith

V tretje gre rado

Ponedeljek, 19. februar 2018, 08:11
TVR Griffith (3. generacija)

V Londonu, kjer se bo proti koncu letošnjega maja odvijal 'London Motor Show', se bo predstavil tudi prvi novi serijski model legendarne britanske znamke TVR, ki so jo novi lastniki ponovno oživili leta 2013. Na razstavnem prostoru znamke TVR bo tokrat kraljevala že tretja generacija modela griffith.

Spintires: MudRunner

Pravi simulator terenske vožnje

Četrtek, 15. februar 2018, 09:18
Spintires: MudRunner: Pravi simulator terenske vožnje

Pred časom se je na policah prodajalcev pojavila že druga edicija kultne računalniške igre Spintires, ki se je na računalnikih pojavila leta 2014. Sedaj, po več kot milijon prodanih 'PC' kopijah, so ruski programerji ustvarili evolucijsko različica te igre, ki nosi naslov Spintires: MudRunner. Sedaj je ta zanimiva video igrica na voljo tudi lastnikom aktualnih igralnih konzol.

TARUK safari tourer

Ranger v vlogi turističnega vozila

Sreda, 14. februar 2018, 10:00
TARUK safari tourer: Ranger v vlogi turističnega vozila

V Nemčiji, kjer se je pred kratkim zaključil letošnji turistični sejem oohh! Die FreizeitWelten Hamburg, se je predstavila tudi nova, trenutno samo prototipna različica Fordovega poltovornjaka ranger, ki bo v serijski različici razveseljevala predvsem turiste v Afriki. Za nastanek tega nadvse praktičnega 'bus-rangerja' je zaslužna nemška potovalna agencija TARUK International.

Suzuki concept future S

Napoved novega oblikovnega križanca

Ponedeljek, 12. februar 2018, 08:21
Suzuki concept future S: Napoved novega oblikovnega križanca

V teh dneh se v Indiji odvija letošnji salon Auto Expo, kjer se obiskovalcem predstavlja več kot 100 novih avtomobilskih modelov, veliko pa je tudi novih prototipov. Med njimi se nahaja tudi letošnji prototipni zvezdnik znamke Suzuki, ki napoveduje novo generacijo indijskih modelov te, v Indiji izredno popularne avtomobilske znamke.

Magnic Lights

Kolesarski dinamo je stvar preteklosti

Sreda, 7. februar 2018, 08:26
Magnic Lights: Kolesarski dinamo je stvar preteklosti

Nemec Dirk Strothmann je ob koncu lanskega leta predstavil skoraj velikoserijski in že večkrat nagrajeni izdelek 'Magnic Lights', ki predstavlja realizacijo revolucionarne ideje glede možnega brezstičnega ustvarjanja tako imenovanega vrtinčnega magnetnega toka ob vožnji s kolesom (biciklom), ki nato poganja izredno majhne generatorje električne energije ter LED luči, integrirane v klasične zavorne čeveljčke.

Suzuki celerio tour H2 & celerioX

Dve novi različici malega suzukija

Ponedeljek, 5. februar 2018, 08:41
Suzuki celerio tour H2 & celerioX: Dve novi različici malega suzukija

Iz Indije prihaja novica o dveh novih indijskih serijskih različicah Suzukijevega modela celerio, ki bosta po vsej verjetnosti na voljo samo indijskim kupcem. V prvem primeru gre za različico celerio tour H2, ki je razvita predvsem za indijske taksiste, druga, veliko bolj atraktivno izvedena različica celerioX pa nagovarja kupce majhnih oblikovnih križancev.

Audi, BMW in Mercedes-Benz

Nemški 'Oberklasse' dominanci ni videti konca

Sreda, 31. januar 2018, 10:48
Audi V8

V dobrih starih časih je prestižni 'Oberklasse' segment obvladovalo precej več avtomobilskih znamk kot v današnjih časih, temu primerna pa je bila tudi tedanja ponudba vozil iz luksuznega razreda. V današnjih časih ta avtomobilski razred obvladujejo predvsem avtomobilske znamke iz Stuttgarta, Münchna in Ingolstadta.

Moppedhänger

Vrnitev pozabljene vrste prikolic

Torek, 30. januar 2018, 09:29
Moppedhänger: Vrnitev pozabljene vrste prikolic

Obdobje nemškega povojnega gospodarskega čudeža je zaznamovano s številnimi skuterji, mopedi, 2- in 3-kolesni motocikli ter večjo količino 'mikro avtomobilčkov'. Takrat je poleg običajnih 3-kolesnih prikoličarjev obstajala tudi posebna vrsta 3-kolesnih motociklov, kjer je tretje kolo pripadlo vlečni tovorni prikolici. Sedaj se je ta izgubljena vrsta prikolic vrnila …

Mini cooper S E countryman All4

Hibridni mini ne mara zime in dolgih potovanj

Torek, 30. januar 2018, 08:24
Mini cooper S E countryman All4: Hibridni mini ne mara zime in dolgih potovanj

Novinarji cenjene nemške revije Focus slovijo po ostrem jeziku in objektivno kritičnem pisanju, seveda to velja tudi za njihove prispevke na področju avtomobilizma. Pred kratkim so objavili tudi prispevek o 4.800 kilometrov dolgem potovanju njihovega novinarja v ZDA, kjer so se razkrile vse slabosti medijsko opevanega hibridnega minija.

Ni vse zlato, kar se sveti

Marketinške zlorabe oznake 'fastback'

Ponedeljek, 29. januar 2018, 10:18
Pierce-Arrow Silver Arrow Sedan

V teh dneh so pri eni izmed južnokorejskih avtomobilskih znamk ob predstavitvi nove serijske 5-vratne kombilimuzine poskrbeli za novo poneumljanje kupcev, seveda tudi tokrat v povezavi s 'poznavalci' iz medijskih vrst, ki so v tem modelu iz spodnjega srednjega razreda že prepoznali pravi '5-vratni kupe' …

40. podelitev nagrad revije What Car?

Med letošnjimi slavljenci ponovno znamka Suzuki

Sreda, 24. januar 2018, 09:51
40. podelitev nagrad revije What Car?: Med letošnjimi slavljenci ponovno znamka Suzuki

V teh dneh se je v Veliki Britaniji odvila jubilejna, že štiridesetič izvedena podelitev nagrad cenjene britanske avtomobilistične revije What Car? Med letošnjimi štirikolesnimi slavljenci, ki so prejeli prestižne nagrade v številnih kategorijah, pa najdemo tudi tri aktualne serijske modele znamke Suzuki.

FIAT 124 spider 'Europa Limited Edition'

140 posebnih spiderjev za Nemce

Torek, 23. januar 2018, 09:59
FIAT 124 Spider Europa Limited Edition

Leta 1981 je prišlo do pomembne prelomnice v karieri legendarnega fiata 124 sport spider, ker se je takrat uradno preimenoval (pininfarina europa spider 2000) in istočasno znova postal dostopen evropskim kupcem. Na to pomembno obdobje (1981-1985) nas sedaj opominja nova posebna serija novodobnega spiderja, ki bo v Nemčiji na voljo v samo 140 primerkih.

Študija podjetja Oliver Wyman

E-mobilnost bo destabilizirala oskrbo z električno energijo

Torek, 23. januar 2018, 07:20
Študija podjetja Oliver Wyman: E-mobilnost bo destabilizirala oskrbo z električno energijo

V teh dneh se je pojavila nova študija svetovalnega podjetja Oliver Wyman, ki opozarja na eno izmed najpomembnejših pasti ob vsesplošnim razmahu elektromobilnosti, ki bo v bližnji bodočnosti viden v drastičnem dvigu porabe električne energije v številnih gospodinjstvih in posledični preobremenitvi omrežja, ki bo na koncu pripeljala do izpadov oskrbe z električno energijo …

Marketinške zlorabe oznake kupe

Poneumljanju kupcev ni videti konca …

Ponedeljek, 22. januar 2018, 10:05
Lancia Aurelia Florida Coupe (B56)

Pred kratkim se je v nemškem časopisu Welt pojavil eden izmed redkih kritičnih nemških tekstov na temo avtomobilskega marketinga, ker njihov kolumnist Guido Bellberg v njem obsoja ravnanje in razmišljanje vodilnih v takšnih oddelkih nekaterih avtomobilskih proizvajalcev, kjer v današnjih časih načrtno zavajajo kupce njihovih modelov, ker jim ponujajo nekaj kar v resnici sploh ne obstaja …

Ram 1500

Novi ameriški 'kulturni ambasador'

Sreda, 17. januar 2018, 10:30
Ram 1500: Novi ameriški 'kulturni ambasador'

Pred kratkim se je v Las Vegasu odvijal tradicionalni 'high-tech' sejem CES, kjer so bile oči občinstva v pogledu avtomobilov uprte predvsem v prihodnost. V Detroitu, kjer poteka podoben, vendar avtomobilom bolj naklonjen sejem NAIAS, pa so v ospredju tradicionalne ameriške 'kulturne vrednote' na področju avtomobilizma, vidne v poplavi novih velikih serijskih poltovornjakov in velikih SUV vozil.

Land Rover Classic defender works V8 - 70th Limited

Jubilejna posebna serija

Sreda, 17. januar 2018, 09:13
Land Rover Classic defender works V8 - 70th Limited: Jubilejna posebna serija

Letos mineva že 70 let od prve uradne predstavitve legendarnega britanskega terenskega avtomobila, ki se je mednarodni publiki prvič predstavil leta 1948 v Amsterdamu. Tako imenovani 'Rover for the Land', ki je kasneje postal prepoznaven kot land rover, se tokrat vrača v posebni jubilejni seriji s katero se Britanci spominjajo rojstva te britanske avtomobilske ikone.

Volkswagen jetta

Nova limuzina za Američane in Kitajce

Torek, 16. januar 2018, 09:15
Volkswagen jetta: Nova limuzina za Američane in Kitajce

V Detroitu, kjer poteka sejem NAIAS, se je predstavila tudi nova, že sedma generacija modela jetta, avtomobila, ki so se mu evropski kupci dokončno odpovedali že leta 2015, ker so jim Nemci takrat v celem letu dostavili samo še 11.000 primerkov te nekoč resnično kompaktne limuzine, ki se v zadnji izdaji razteza na prav nič kompaktnih 4,7 metra skupne dolžine.

Valeo & CES 2018

Novi nizkocenovni 'električar'

Torek, 9. januar 2018, 09:43
Valeo & CES 2018: Novi nizkocenovni 'električar'

V Las Vegasu, kjer poteka letošnji sejem CES, se je z novim striktno električno gnanim štirikolesnim izdelkom predstavil tudi znani francoski dobavitelj sestavnih delov za avtomobilsko industrijo, ki ob tem stavi predvsem na možnosti, ki jih ponuja 48‑voltno omrežje.

Revolucija v zavarovalniški industriji

Zavarovalniške ocenjevalce nadomešča programska oprema

Torek, 9. januar 2018, 08:19
Revolucija v zavarovalniški industriji: Zavarovalniške ocenjevalce nadomešča programska oprema

V britanskem start up podjetju Tractable so pred časom razvili zanimivo računalniško programsko opremo, ki si počasi že utira pot na tržišča. V sosednji Avstriji si je podobno delujočo programsko opremo ('Allianz Schaden Express App') že omislila zavarovalnica Allianz, zato se mnogi zaposleni v tej branži že bojijo za svoje službe …

'The Edsels'

Avtomobili, ki niso izpolnili pričakovanj

Ponedeljek, 8. januar 2018, 11:41
'The Edsels': Avtomobili, ki niso izpolnili pričakovanj

V zadnjih 130. (približno) letih avtomobilske zgodovine lahko najdete veliko serijskih avtomobilov, ki so proizvajalcem v času njihove proizvodnje pričarali ogromne finančne glavobole, in to iz različnih vzrokov. Tokrat predstavljamo 18 takšnih štirikolesnih nesrečnikov iz velike družine, poimenovane 'The Edsels' …

Tringaboat concept

Nova francoska dvoživka

Sreda, 3. januar 2018, 09:52
Tringaboat concept: Nova francoska dvoživka

Čeprav letos mineva že približno 213 let od predstavitve prvega delujočega amfibijskega vozila se tudi v današnjih časih pojavljajo nove ideje na temo 'štirikolesnih dvoživk'. Zadnji predlog, ki je trenutno še v prototipni fazi, prihaja iz Francije.

Projekt Camper

Tipski termo senčniki za avtomobile

Sreda, 3. januar 2018, 08:59
Projekt Camper: Tipski termo senčniki za avtomobile

Tipski senčniki za avtomobile niso več najnovejši izum, ki lahko ob mirovanju vozila izboljša udobje potnikov. Pred nekaj leti so se na tržišču prvič pojavili podobni, vendar veliko bolj efektivni magnetni termo senčniki, ki imajo že veliko pristašev med lastniki bivalnikov in ostalih počitniških vozil.

Rinspeed & ZF na sejmu CES

Predstavitev 'švicarske rolke'

Sreda, 27. december 2017, 08:59
Rinspeed & ZF na sejmu CES: Predstavitev 'švicarske rolke'

9. januarja 2018 se bo v Las Vegasu pričela odvijati nova edicija sejma CES (Consumer Electronics Show), kjer bo predstavljen tudi zanimiv striktno električno gnani koncept švicarske eksotične znamke Rinspeed, ki je nastal ob sodelovanju z uveljavljenim nemškim podjetjem ZF Friedrichshafen AG.

Lada 4x4 (niva) L

Pridobitev nemške homologacije

Sreda, 27. december 2017, 07:39
Lada 4x4 (niva) L: Pridobitev nemške homologacije

Čeprav 'zimzelena' lada niva, odnosno lada 4x4, praznuje letos že 40. obletnico njene kariere, Evropejci nismo nikoli prav dobro spoznali večje 5-vratne karoserijske različice tega popularnega SUV modela, ki je ruskim kupcem na voljo že od leta 1995. Sedaj se bo to spremenilo.

Volkswagen e-crafter

Pričetek intenzivnih testiranj pri uporabnikih

Četrtek, 21. december 2017, 09:35
Volkswagen e-crafter: Pričetek intenzivnih testiranj pri uporabnikih

19. decembra 2017 se je v Hannoverju odvila uradna primopredaja dvanajstih novih primerkov Volkswagnovega e-crafterja, ki bodo v naslednjih šestih mesecih (do sredine leta 2018) v rokah profesionalnih uporabnikov iz štirih evropskih držav (Nemčija, Nizozemska, Velika Britanija in Švedska). Ostalim uporabnikom bo ta serijski model na voljo šele v septembru leta 2018.

Sistemi za nadzor tlaka v pnevmatikah

Drage, zavajajoče in nesmiselne igrače?

Sreda, 20. december 2017, 08:52
Sistemi za nadzor tlaka v pnevmatikah: Drage, zavajajoče in nesmiselne igrače?

V avtomobilistično orientiranih medijih po navadi zasledite samo slavospeve raznim modernim varnostnim sistemom, med njimi so tudi sistemi za nadzor tlaka v pnevmatikah, katerih vgradnja v državah EU je od 1. novembra leta 2014 zakonsko predpisana v vseh novih avtomobilih, ker naj bi takšni sistemi občutno dvignili nivo prometne varnosti.

Euro NCAP

Diskreditacija kompaktnega fiata

Četrtek, 14. december 2017, 09:43
Euro NCAP: Diskreditacija kompaktnega fiata

V teh dneh so pri organizaciji Euro NCAP objavili seznam novih 'zaletavčkov', kjer so se nekateri testirani avtomobili po njihovem izkazali odlično, nekaterim štirikolesnim nesrečnežem pa so znova podelili najslabše ocene. Med absolutnimi poraženci se je tokrat znašel kompaktni fiat grande punto, čeprav za to v resnici ni nobenega razloga.

Jeep wrangler (JK)

Posebna 'SMB' edicija modela wrangler

Torek, 12. december 2017, 08:32
Jeep wrangler (JK): Posebna 'SMB' edicija modela wrangler

Iz Nemčije prihaja novica o novi posebni seriji Jeepovega modela wrangler (JK), katerega naslednik (novi wrangler iz serije JL) se bo Nemcem predstavil šele v drugi polovici leta 2018. Za nastanek nove posebne serije modela wrangler so tokrat poskrbeli pri znanem nemškem predelovalcu ameriških avtomobilov, podjetju Geiger Cars, kjer bodo ustvarili samo 10 posebnih 'SMB' wranglerjev.

Berger & Goodyear

Posebna pnevmatika za lahke polpriklopnike

Sreda, 6. december 2017, 09:28
Berger & Goodyear: Posebna pnevmatika za lahke polpriklopnike

V gumarskem koncernu Goodyear so v teh dneh predstavili popolnoma novo tovorno pnevmatiko z nizkim kotalnim uporom, ki so jo razvili ob sodelovanju s strokovnjaki podjetja Berger, ki slovi predvsem po izdelavi zelo lahkih polpriklopnikov.

Lada & Kuba

Lada se vrača na Kubo

Sreda, 6. december 2017, 08:54
Lada & Kuba: Lada se vrača na Kubo

Iz Kube prihaja novica o prvem, ponovno uvoženemu kontingentu novih vozil znamke Lade, ker se je ta avtomobilska znamka pred dvajsetimi leti (približno), ob razpadu Sovjetske zveze, poslovila od potencialnih kupcev na Kubi.

Volkswagen up GTi

Volkswagnov 'mini' GTi

Torek, 5. december 2017, 09:16
Volkswagen up GTi: Volkswagnov 'mini' GTi

V ponudbi znamke Volkswagen se sedaj nahaja tudi nova modelna različica hišnega malčka, ki bo morda dobila tudi češko in špansko sorodstvo. Novi up GTi je avtomobil, ki se je trenutno najbolj približal zapuščini legendarnega golfa GTi iz prve generacije.

ADAC-ov test avtomobilskih 'nahrbtnikov'

Dobrodošla alternativa strešnim kovčkom

Torek, 5. december 2017, 08:04
Alutrans Backboxx Premium

Strokovnjaki nemškega avtomobilskega kluba ADAC so se tokrat posvetili šestim avtomobilskim 'nahrbtnikom', ki so dobrodošla alternativa za vse uporabnike, ki na strehah njihovih avtomobilov ne želijo prevažati okornih 'trug' (strešni kovček) …

Jeep wrangler (JL)

Novi 'stari' wrangler

Ponedeljek, 4. december 2017, 09:34
Jeep wrangler (JL): Novi 'stari' wrangler

V Los Angelesu se v teh dneh odvija letošnji avtomobilski salon, ki je obiskovalcem razkril tudi težko pričakovano novost v obliki nove, že četrte generacije modela wrangler, serijskega avtomobila, ki ostaja zvest hišni tradiciji in izročilu pravih terenskih vozil.

Ares X-Raid

Nemški gozdar v italijanskem smokingu

Sreda, 29. november 2017, 09:04
Ares X-Raid: Nemški gozdar v italijanskem smokingu

Leta 2012 so v Stuttgartu predstavili študijo 'Vision Ener-G-Force', ki je nakazovala možni izgled povsem nove generacije legendarnega terenskega vozila znamke Mercedes-Benz, ki ga poznamo predvsem po imenu 'G-Klasse', čeprav je ob prvi predstavitvi (1979) nosil tudi oznake avstrijskega koncerna Steyr-Daimler-Puch in posledično modelno oznako explorer.

TÜV Report 2017

Sramotna uvrstitev modela sportage

Torek, 28. november 2017, 10:13
TÜV Report 2017: Sramotna uvrstitev modela sportage

Iz Nemčije prihaja novica, ki ne bo razveselila prodajalce in ljubitelje vozil znamke KIA, ker je s strani 'publike' (kupci) zelo toplo sprejet SUV model sportage eden izmed serijskih avtomobilov, ki si po nemškem 'starševskem' (organizacija TÜV) mnenju resnično zasluži oznako 'Sorgenkind' (problematičen otrok), vsaj v pogledu prestajanja obveznih tehničnih pregledov …

Buderus iDisc

Revolucionarni zavorni diski

Torek, 28. november 2017, 08:55
Buderus iDisc: Revolucionarni zavorni diski

Pred kratkim so pri nemški organizaciji Stiftung Warentest izvedli obsežno testiranje manjših gospodinjskih aparatov, kjer so ugotovili, da legendarni slogan 'Built to Last' v današnjih časih nima več nobene veljave, ker je večina izdelkov zasnovanih tako da se pokvarijo že kmalu po preteku garancijskega roka, istočasno so nekateri izdelani tako, da jih sploh ni možno popraviti …

Bollinger B1

Kleni električni terenec?

Ponedeljek, 27. november 2017, 09:09
Bollinger B1: Kleni električni terenec?

Iz ZDA prihaja novica o izredno velikem zanimanju potencialnih kupcev za štirikolesno gnani izdelek znamke Bollinger, ker so Američani do sedaj zbrali že skoraj pol milijona prednaročil za to striktno električno gnano terensko vozilo. Vsak od potencialnih kupcev je ob tem prispeval simboličnih 1000 dolarjev …

VW caddy maxi von Natürliche Reisemobile

Caddy z dodano vrednostjo

Sreda, 22. november 2017, 09:39
VW caddy maxi von Natürliche Reisemobile: Caddy z dodano vrednostjo

Na nemškem tržišču počitniških vozil obstajajo tudi štirikolesni izdelki, ki jim na prvi pogled ne bi nikoli pripisali počitniške vloge, ker so jo sposobni izvesti v 'inkognito' maniri. Eden takšnih je tudi bivalno orientirani caddy maxi, ki nastaja na območju bavarskega kraja Ottensoos.

'Supermodell des Jahres' by Modell Fahrzeug

Najlepše štirikolesne miniature leta 2017

Torek, 21. november 2017, 09:25
Volvo Amazon (1:87) - Wiking

Tudi letos so bralci nemške strokovne revije Modell Fahrzeug izbirali najlepše predstavnike štirikolesnih avtomobilskih miniatur, in to v skoraj vseh možnih merilih, od razmerja HO (1:87), ki je pisano na kožo ljubiteljem miniaturnih železnic, pa vse do 'premium' razmerja 1:8, odnosno 1:4.

Dogajanje v Nemčiji

Hibridni BMW-ji razočarali nemške politike

Ponedeljek, 20. november 2017, 08:18
Dogajanje v Nemčiji: Hibridni BMW-ji razočarali nemške politike

Iz Nemčije prihaja novica, ki znova potrjuje kako daleč od realnosti so obljube proizvajalcev avtomobilov glede povprečne porabe pogonskih goriv, tudi v primeru modnih hibridnih vozil. Tokrat so na udaru prestižne hibridne limuzine (model 740e/740Le/740Le xDrive iPerformance) iz Münchna, ki jih uporabljajo nekateri nemški ministri.

Suzuki SWIFT

Novi SWIFT osvojil naslov 2018 RJC Car of the Year

Sobota, 18. november 2017, 06:11
Suzuki SWIFT: Novi SWIFT osvojil naslov 2018 RJC Car of the Year

Novi Suzuki SWIFT je prejel priznanje »RJC Car of the Year« za leto 2018, ki ga vsako leto podeljuje japonsko združenje avtomobilističnih raziskovalcev in novinarjev (Automotive Researchers’ and Journalists' Conference of Japan).

Dogajanje na nemškem tržišču rabljenih vozil

Kupci se zanimajo predvsem za velika SUV vozila, enoprostorce in športne avtomobile

Četrtek, 16. november 2017, 09:36
Dogajanje na nemškem tržišču rabljenih vozil: Kupci se zanimajo predvsem za velika SUV vozila, enoprostorce in športne avtomobile

Pri družbi Eurotax Schwacke so v teh dneh predstavili novo poročilo o ohranjanju vrednosti rabljenih avtomobilov na nemškem tržišču, ki je razkrilo, da se nemški kupci rabljenih avtomobilov trenutno zanimajo predvsem za nakup velikih SUV vozil, enoprostorcev in športnih avtomobilov.

Fendt eVario 100

Napoved serijske proizvodnje

Četrtek, 16. november 2017, 08:50
Fendt eVario 100: Napoved serijske proizvodnje

V Hannoverju so se 12. novembra odprla vrata letošnjega sejma Agritechnica. Na tem specializiranem sejmu se je prvič predstavil tudi novi 'E-Traktor' znamke Fendt, ki ga bodo Nemci pričeli serijsko izdelovati v naslednjem letu.

E.Go life by RWTH Aachen

'Električar' s sprejemljivo ceno

Sreda, 15. november 2017, 08:37
E.Go life by RWTH Aachen: 'Električar' s sprejemljivo ceno

Iz Nemčije prihaja novica o novem uspehu striktno električno gnanega avtomobila, ki so ga ob sodelovanju z znamko Bosch razvili študentje in profesorji na univerzi RWTH Aachen. Novi nemški 'game changer' bo kupcem dostopen v naslednji pomladi, naročila zanj so pričeli sprejemati v letošnjem maju.

Poročilo združenja ACEA

Splošno elektromobilnost si lahko privošči samo peščica evropskih držav

Četrtek, 9. november 2017, 08:45
Poročilo združenja ACEA: Splošno elektromobilnost si lahko privošči samo peščica evropskih držav

Vlada Republike Slovenije je pred časom sprejela strategijo na področju razvoja trga za vzpostavitev ustrezne infrastrukture v zvezi z alternativnimi gorivi v prometnem sektorju, ki predvideva, da leta 2030 ne bo več dovoljena prva registracija avtomobilov z notranjim izgorevanjem na bencin ali dizel.

Paul Nutzfahrzeuge & Agritechnica 2017

Predstavitev nadvse praktičnega traktorja

Torek, 7. november 2017, 09:28
Paul Nutzfahrzeuge & Agritechnica 2017: Predstavitev nadvse praktičnega traktorja

V Hannoverju se bodo 12. novembra odprla vrata letošnjega sejma Agritechnica, kjer bo prvič predstavljena tudi nova, nadvse praktična rešitev nemškega podjetja Paul Nutzfahrzeuge, ki bo olajšala delo številnim uporabnikom traktorjev in podobnih vozil.

Jeep wrangler unlimited by Behl Mobile

Nova razsežnost oznake 'Unlimited'

Torek, 7. november 2017, 08:46
Jeep wrangler unlimited by Behl Mobile: Nova razsežnost oznake 'Unlimited'

Iz Nemčije prihaja novica o posebnem wranglerju unlimited (serija JK), ki na prvi pogled ne želi razkriti sorodstvenih vezi s klasičnimi počitniškimi vozili, čeprav ima z njimi veliko skupnega, ker je namenjen pravim avanturistom, ki ob morebitnih izletih v neznano potrebujejo tudi ustrezna mobilna prenočišča.

Intervju: Sierra Sam

Zelo požrtvovalni uslužbenec

Četrtek, 2. november 2017, 09:53
Intervju: Sierra Sam: Zelo požrtvovalni uslužbenec

Novinar (Martin Kunz) nemške revije ADAC Motorwelt je pred kratkim opravil rahlo nenavaden intervju z zelo pomembno 'osebo' na področju zagotavljanja varnosti potnikov v sodobnih avtomobilih, čeprav se je 'Sierra Sam' na začetku kariere ukvarjal predvsem z zaščito pilotov in astronavtov. V tokratnem intervjuju je spregovoril o najtežjem poklicu na tem planetu.

GTÜ test avtomobilskih akumulatorjev

Prodajna cena novega akumulatorja ni merilo kvalitete

Torek, 31. oktober 2017, 08:52
GTÜ test avtomobilskih akumulatorjev: Prodajna cena novega akumulatorja ni merilo kvalitete

Neodvisna nemška strokovna organizacija GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung mbH), ki deluje predvsem v interesu nemških potrošnikov, je v teh dneh objavila rezultate nedavno opravljenih laboratorijskih testiranj desetih avtomobilskih akumulatorjev, ki so trenutno na voljo v nemških trgovinah.

Raziskava revije What Car?

Najbolj zanesljive avtomobile izdelujejo Japonci

Četrtek, 26. oktober 2017, 08:41
Raziskava revije What Car?: Najbolj zanesljive avtomobile izdelujejo Japonci

Iz Velike Britanije prihaja novica o novi raziskavi glede zanesljivosti približno tri leta starih avtomobilov, ki so jo tokrat izvedli novinarji britanske revije What Car? Kot po navadi je med deseterico najbolj zanesljivih avtomobilskih znamk zastopanih 6 japonskih proizvajalcev, za popolno presenečenje pa je poskrbela znamka Alfa Romeo, ki je tokrat uvrščena v družbo znamk Suzuki in Honda.

Je elektronika novodobna rja?

V bodočnosti ne bo veliko novih starodobnikov

Sreda, 25. oktober 2017, 10:00
Je elektronika novodobna rja?: V bodočnosti ne bo veliko novih starodobnikov

Iz Nemčije prihaja novica, ki razkriva in istočasno potrjuje strahove vseh ljubiteljev mladodobnih (youngtimer) in starodobnih (oldtimer) vozil, ker so napovedi o 'štirikolesnem pomladku' na tej sceni zelo mračne, predvsem zaradi čedalje bolj kompleksne tehnike v sodobnih avtomobilih.

Ugotovitev organizacij TÜV Süd in GdP

Nekatere oblike souporabe vozil znižujejo nivo splošne prometne varnosti

Ponedeljek, 23. oktober 2017, 09:35
Ugotovitev organizacij TÜV Süd in GdP: Nekatere oblike souporabe vozil znižujejo nivo splošne prometne varnosti

Nemški prometni strokovnjaki opozarjajo na nov nemški družbeni fenomen, povezan z modno in ponekod popularno souporabo vozil ('Carsharing'), ker so v zadnjem času opazili, da nekatere oblike souporabe vozil znižujejo nivo splošne prometne varnosti na nemških cestah.

Poročilo portala Honest John

Novo priznanje za fiat doblò

Četrtek, 19. oktober 2017, 09:13
Poročilo portala Honest John: Novo priznanje za fiat doblò

Na britanskem spletnem portalu Honest John, kjer ima obveščanje in osveščanje kupcev prioriteto pred marketingom, so objavili zanimiv seznam najboljših in najslabših lahkih gospodarskih vozil v povezavi s prvim izvedenim tehničnim pregledom, ki ga tudi pri njih izvajajo šele po prvih treh letih od nakupa novega lahkega gospodarskega vozila.

Študija organizacije AAA

Temna plat 'infotainment' sistemov

Torek, 17. oktober 2017, 10:32
Študija organizacije AAA: Temna plat 'infotainment' sistemov

Pri organizaciji AAA (American Automobile Association), krovnem združenju ameriških avtomobilskih klubov v ZDA, so v teh dneh predstavili novo poročilo na temo odvračanja pozornosti voznikov med vožnjo avtomobilov, v katerem pa za večino tovrstnih težav tokrat niso krivi samo pametni telefoni …

Maxi-Cosi AxissFix Air

Prvi otroški sedež z integriranim parom zračnih blazin

Torek, 17. oktober 2017, 09:02
Maxi-Cosi AxissFix Air: Prvi otroški sedež z integriranim parom zračnih blazin

Strokovnjaki kanadske korporacije Dorel Industries Inc. so razvili prvi serijski avtomobilski otroški sedež z integriranim parom zračnih blazin, ki je v nekaterih državah že na voljo kupcem avtomobilskih otroških sedežev iz ponudbe njihove blagovne znamke Maxi-Cosi.

Carly Car Check

Aplikacija, ki razkriva prevarante

Ponedeljek, 16. oktober 2017, 08:11
Carly Car Check: Aplikacija, ki razkriva prevarante

Lani smo poročali o novem nemškem 'IT orožju' v boju proti 'organiziranemu kriminalu' v obliki brezvestnih trgovcev z rabljenimi avtomobili, ki prirejajo stanje prevoženih kilometrov pri rabljenih avtomobilih. Sedaj je aplikacija podjetja Carly na voljo tudi britanskim kupcem rabljenih avtomobilov.

Študija organizacije TÜV Nord

Zakaj se (ne)držimo prometnih pravil?

Četrtek, 12. oktober 2017, 10:12
Študija organizacije TÜV Nord: Zakaj se (ne)držimo prometnih pravil?

Iz Nemčije prihaja novica o novi zanimivi študiji, ker so Nemci ob mednarodni podpori tokrat iskali odgovore na vprašanja, ki so povezana s prometno moralo, odnosno (ne)kulturnostjo v javnem prometu. Izsledki te raziskave, ki so jo opravili ob pomoči prostovoljnih in neprostovoljnih dvonožnih 'poskusnih zajčkov', so v določenih aspektih zelo presenetljivi.

'Mobilno zatočišče'

Zakaj so SUV vozila tako priljubljena?

Ponedeljek, 9. oktober 2017, 09:22
Rüdiger Hossiep

V enem izmed renomiranih nemških medijev se je v teh dneh pojavil zanimiv intervju z znanim gospodarskim psihologom, ki mu pripada tudi častni naziv edinega 'avtomobilskega psihologa' v Nemčiji. Zato ima dr. Rüdiger Hossiep pripravljene tudi primerne odgovore glede zastavljenih vprašanj o popularnosti modnih SUV vozil. Intervju z njim je opravil nemški novinar Peter Löschinger (DPA).

'Schnell-Dreher & Ladenhüter'

Presenetljive ugotovitve primerjalnega portala AutoUncle

Četrtek, 5. oktober 2017, 10:03
'Schnell-Dreher & Ladenhüter': Presenetljive ugotovitve primerjalnega portala AutoUncle

Iz Nemčije prihaja nova novica o rabljenih 'zmagovalcih in poražencih' na dvoriščih številnih nemških trgovcev z rabljenimi avtomobili, ker zadnje poročilo primerjalnega portala AutoUncle razkriva rabljene avtomobile, ki trenutno najhitreje ali pa najpočasneje najdejo nove lastnike.

Stärke revolution speedster

Boxster za sladokusce

Torek, 3. oktober 2017, 09:54
Stärke revolution speedster: Boxster za sladokusce

20. oktobra 2017 bo avkcijska hiša Barrett-Jackson izpeljala novo dražbo prestižnih starodobnih in eksotičnih vozil v Las Vegasu. Na njej se bo prvič predstavilo povsem novo ime (znamka Stärke) v svetu avtomobilizma, ki pa ne prihaja iz domovine porschejev, ker bodo štirikolesni izdelki te nove avtomobilske znamke nastajali samo v ZDA.

Suzuki ignis

Škotski avtomobil leta 2017

Ponedeljek, 2. oktober 2017, 09:58
Suzuki ignis: Škotski avtomobil leta 2017

Mali in resnično kompaktni suzuki ignis je v teh dneh prejel novo priznanje od britanske stroke, ker so ga novinarji vplivne škotske organizacije NGMW (Northern Group of Motoring Writers) na nedavnem primerjalnem testu znova ocenili kot novo vozilo z najboljšim razmerjem med plačanim in prejetim in mu na koncu namenili tudi prestižno lovoriko Car of the Year.

Veliki ADAC-ov test zimskih pnevmatik

Presenetljivo dobra uvrstitev nekaterih nizkocenovnih pnevmatik

Petek, 29. september 2017, 08:17
Veliki ADAC-ov test zimskih pnevmatik: Presenetljivo dobra uvrstitev nekaterih nizkocenovnih pnevmatik

Predstavniki nemškega kluba ADAC so v teh dneh objavili poročilo z zadnjega, obsežnega testa zimskih pnevmatik, na katerem so Nemci tokrat testirali 32  različnih pnevmatik v dveh različnih velikostih (195/65 R15 in 215/65 R16). Letošnji test je postregel tudi z nekaj presenečenji.

Suzuki SV650X, SWISH, GSX-R125 in GSX-RR

Predogled tokijskih dvokolesnih novosti

Torek, 26. september 2017, 08:04
Suzuki SV650X

Pri japonski znamki Suzuki so v teh dneh razkrili tudi njihove dvokolesne novosti, ki bodo prikazane na avtomobilskem salonu v Tokiu, ki bo letos potekal od 27. oktobra do 5. novembra. Med devetimi razstavljenimi dvokolesniki se bo nahajala tudi evolucijska različica lani predstavljenega suzukija SV650 'Rally Concept', ki pa trenutno še ni potrjena kot nova serijska različica.

GTÜ test zimskih SUV pnevmatik

Kombinacija 4x4 pogona in slabih pnevmatik je lahko usodna

Ponedeljek, 25. september 2017, 11:02
GTÜ test zimskih SUV pnevmatik: Kombinacija 4x4 pogona in slabih pnevmatik je lahko usodna

Nemška organizacija GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung) in drugi največji nemški avtomobilski klub ACE (Auto Club Europa) sta ob sodelovanju z Avstrijci (ARBÖ) izvedla nov primerjalni test zimskih pnevmatik, ki so zaradi ojačitev njihove strukture primerne predvsem za modna SUV vozila.

Tokyo Motor Show 2017

Suzukijeve novosti za domače kupce

Ponedeljek, 25. september 2017, 08:40
Suzuki e-SURVIVOR

Pri japonski znamki Suzuki so v teh dneh razkrili njihove štirikolesne novosti, ki bodo prikazane na letošnjem avtomobilskem salonu v Tokiu, ki bo letos izveden že 45-tič. Istočasno so Japonci napovedali pričetek priprav na praznovanje okroglih sto let obstoja znamke Suzuki, ki ga bomo praznovali leta 2020.

Projekt Grenadier

Novi defender bo rojen leta 2020

Četrtek, 21. september 2017, 11:31
Prototipni Rover Land Rover 'Centre Steer' (1947)

Iz Nemčije prihajajo nove informacije o spiritualnem nasledniku leta 2016 'preminulega' land roverja z oznako defender, ki so ga dokončno 'ubili' moderni varnostni predpisi, predvsem tisti o zaščiti pešcev. Po poročanju nemškega časnika Handelsblatt bo novi defender predstavljal sad razvoja nemških inženirjev, v Nemčiji pa naj bi ga tudi izdelovali. V ozadju te zgodbe se nahaja Jim Ratcliffe, 64-letni britanski avtomobilski entuziast in milijonar, ki je v preteklih letih že ustvaril kemijski koncern INEOS.

BrandTrust Markenresilienz Index

Najbolj zaupanja vredna je znamka Audi

Torek, 19. september 2017, 11:40
BrandTrust Markenresilienz Index: Najbolj zaupanja vredna je znamka Audi

Leta 2015, ob izbruhu afere 'Dieselgate', so v nemškem svetovalnem podjetju Brand Trust GmbH pripravili seznam štirinajstih avtomobilskih znamk, in to s povsem jasnim namenom, ker jih je zanimalo, kako bo afera 'Dieselgate' v naslednjih letih vplivala na odpornost teh avtomobilskih znamk glede izgube zaupanja in ohranjanja ugleda med nemškimi potrošniki.

East Garage - Frankfurt am Main

Parkirna hiša za avtomobilske sladokusce

Torek, 19. september 2017, 09:32
East Garage - Frankfurt am Main: Parkirna hiša za avtomobilske sladokusce

Iz petega največjega nemškega mesta (Frankfurt am Main) prihaja novica o gradnji nove premijsko orientirane parkirne hiše, ki pa ne bo odprta za vse uporabnike in njihove avtomobile, ker bo namenjena predvsem ljubiteljem starodobnikov (vključno z 'mladodobniki') ter ljubiteljem eksotičnih avtomobilov.

Uporaba pametnih telefonov vzame več življenj kot alkohol

Šokantna ugotovitev organizacije DEKRA glede trenutnega dogajanja na nemških cestah

Petek, 15. september 2017, 09:35
Uporaba pametnih telefonov vzame več življenj kot alkohol: Šokantna ugotovitev organizacije DEKRA glede trenutnega dogajanja na nemških cestah

Iz Nemčije prihaja nova novica glede aktualne nevarnosti v cestnem prometu, ki jo prinaša neodgovorno ravnanje številnih voznikov in voznic, ker se med vožnjo njihovih avtomobilov preveč radi posvetijo opravilom na njihovih pametnih telefonih. Za izvedbo tokratne raziskave s šokantnimi ugotovitvami je poskrbela nemška organizacija DEKRA ob pomoči inštituta Forsa.

TUM aCar

Cenovno dostopni multipraktik

Četrtek, 14. september 2017, 10:12
TUM aCar: Cenovno dostopni multipraktik

Ob prebiranju novic me dostikrat razjezijo navedbe nekaterih novinarjev, ki nove avtomobile, ki v današnjih časih niso modno 'otovorjeni' z najmanj dvema 'kontejnerjema' dodatne opreme, oglašujejo kot nizkocenovni izdelek. Sam takšnim avtomobilom pravim vozila za razumne ljudi, ker so to avtomobili s povsem zadostno stopnjo opremljenosti, vsaj za tiste, ki jim je jasno, da je avtomobil transportno sredstvo, ne pa bivalna enota …

Borgward isabella concept

Moderna isabella

Sreda, 13. september 2017, 11:01
Borgward isabella concept: Moderna isabella

V Frankfurtu se je predstavila tudi nova električno gnana študija pred časom obujene nemške znamke Borgward, katere avtomobili naj bi še letos dosegli tudi nemške kupce. Sedaj so Nemci razkrili tudi ime (Sixt Neuwagen) prvega uradnega nemškega prodajalca njihovih vozil, ki bo v četrtem kvartalu leta 2017 pričel prodajati njihov SUV model BX7 TS 'Limited Edition'.

Suzuki swift sport

Nadaljevanje športne tradicije

Sreda, 13. september 2017, 10:01
Suzuki swift sport: Nadaljevanje športne tradicije

V Frankfurtu se je predstavil tudi povsem novi swift sport, Suzukijev kompaktni serijski avtomobil, ki že 31 let (leta 1986 se je pojavil prvi swift GTi) najbolje uteleša 'hot hatch' ('vroča kombilimuzina') poslanstvo znamke Suzuki.

Volkswagen amarok trendline

Nova gospodarsko orientirana različica

Ponedeljek, 11. september 2017, 10:39
Volkswagen amarok trendline: Nova gospodarsko orientirana različica

Iz Nemčije prihaja novica o novi različici Volkswagnovega poltovornjaka, ki pa tokrat ne cilja na modno 'lifestyle' publiko, temveč na kupce, ki pri svojih vsakodnevnih opravkih potrebujejo robustnega in zanesljivega delovnega konja. To novo različico so v teh dneh spoznali tudi kupci iz Ekvadorja, kjer je že stekla lokalna proizvodnja različice amarok trendline.

Novo strokovno opozorilo potrošnikom

Vgradnja 'invalidskih' tehnologij vam ne bo zagotovila večje varnosti v prometu

Četrtek, 7. september 2017, 09:55
Novo strokovno opozorilo potrošnikom: Vgradnja 'invalidskih' tehnologij vam ne bo zagotovila večje varnosti v prometu

Iz Nemčije, kjer zaščito potrošnikov jemljejo veliko bolj resno kot na Balkanu, prihaja novica, ki ponovno potrjuje že znane sume glede nezadostnega delovanja sodobnih asistenčnih sistemov, ki jih avtomobilski marketing in nekateri 'plačanci' iz novinarskih vrst oglašujejo kot vsemogočne …

FIAT fullback cross

Prihaja premijsko razpoloženi fullback

Torek, 5. september 2017, 10:14
FIAT fullback cross: Prihaja premijsko razpoloženi fullback

30. septembra 2017 se bo v nemških prodajnih salonih znamke FIAT pojavila povsem nova, premijsko razpoložena različica modela fullback, ki bo okrašena z dodatno modelno oznako cross. Premijsko vzdušje pri Fiatovem poltovornjaku, ki nastaja na Japonskem, bo pričarala predvsem večja količina vgrajene komfortne opreme, posledično pa tudi visoka osnovna prodajna cena (44.387 evrov).

Alcraft GT

Tradicionalist na električni pogon

Torek, 5. september 2017, 09:02
Alcraft GT: Tradicionalist na električni pogon

Jutri se bo v britanskem Millbrooku pričela odvijati prireditev z naslovom Cenex Low Carbon Vehicle Event, kjer se bo predstavil tudi novi britanski predstavnik prestižnih 'Shooting Brake' kombikupejev, ki bo motoriziran v skladu s smernicami prej omenjene prireditve, ker ga lahko premika samo električna energija.

Raziskava portala CHECK24

Največ prekrškarjev prisega na znamko Porsche

Ponedeljek, 4. september 2017, 09:56
Znan pojav iz slovenskih cest ...

Po slovenskem 'narodnem izročilu' so lastniki BMW-jev znani cestni prekrškarji (neuporaba smernikov, neupoštevanje varnostne razdalje, izsiljevanje prednosti …), ker pač nimamo dostikrat možnost spremljati splošnega početja voznikov znamk kot je porsche, ker je ta znamka občutno slabše zastopana v slovenskem voznem parku. V domovini porschejev ima zgodba o največjih prometnih prekrškarjih povsem druge glavne igralce.

Grand Basel 2018

Švicarska avtomobilska delikatesa

Ponedeljek, 4. september 2017, 08:51
Grand Basel 2018: Švicarska avtomobilska delikatesa

31. avgusta 2017 so v švicarskem Baslu odprli prvi avtomobilski prodajni salon za avtomobilske sladokusce, ki bo petičnim kupcem dostavljal samo najpomembnejše in najdražje avtomobile iz zadnjih 130 let (približno) avtomobilske zgodovine, čeprav se bodo posvetili tudi aktualnim avtomobilom z izraženo vizionarsko noto.

Raziskava zavarovalnice AXA

Sodobna tehnologija ni vsemogočna

Četrtek, 31. avgust 2017, 10:37
Raziskava zavarovalnice AXA: Sodobna tehnologija ni vsemogočna

Pri švicarski podružnici zavarovalnice AXA so pred kratkim izvedli tri testna trčenja z avtomobili, ki so bili opremljeni s kopico današnjih modnih 'Playstation' pomagal (ABS, ESP in razni asistenčni sistemi …), ki jih nekateri neresni novinarji in 'pravljičarji iz avtomobilske industrije' (marketinški oddelki proizvajalcev) seveda oglašujejo kot vsemogočne. Švicarska testiranja razkrivajo drugačno sliko …

Vztrajnostni primerjalni test celoletnih pnevmatik

10.000-kilometrsko testiranje s povsem nepričakovanim izidom

Četrtek, 31. avgust 2017, 08:58
Vztrajnostni primerjalni test celoletnih pnevmatik: 10.000-kilometrsko testiranje s povsem nepričakovanim izidom

Nemška organizacija GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung) in drugi največji nemški avtomobilski klub ACE (Auto Club Europa) sta ob sodelovanju z Avstrijci (ARBÖ) v lanski jeseni in zimi izvedla zanimiv vztrajnostni primerjalni test dveh celoletnih pnevmatik, ki je po prevoženih 10.000 kilometrih postregel s povsem nepričakovanimi rezultati.

Sono Motors sion

Napoved cenovno sprejemljivega električnega avtomobila

Torek, 29. avgust 2017, 07:52
Sono Motors sion: Napoved cenovno sprejemljivega električnega avtomobila

27. julija 2017 se je v Münchnu odvijala prva javna predstavitev novega nemškega prototipnega električnega avtomobila, ki je nastal ob pomoči leta 2016 vpeljane 'crowdfunding' (množično financiranje) platforme, ki je podjetju Sono Motors takrat zagotovila približno 850.000 evrov kapitala za razvoj in izdelavo prvega voznega prototipa.

Volkswagen

150 milijonov izdelanih avtomobilov

Ponedeljek, 28. avgust 2017, 09:08
Volkswagen: 150 milijonov izdelanih avtomobilov

24. avgusta 2017 so v Wolfsburgu izdelali novega volkswagna z zelo impresivno serijsko številko (150.000.000). V primeru jubilejnega volkswagna gre za temnomodro obarvanega 5-vratnega golfa, ki je istočasno tudi eden izmed več kot 44 milijonov novih volkswagnov, ki so jih v približno 72 letih proizvodnje do sedaj izdelali v Wolfsburgu.

FIAT tipo S-Design

Nova serijska top različica modela tipo

Ponedeljek, 28. avgust 2017, 08:10
FIAT tipo S-Design: Nova serijska top različica modela tipo

V letošnjem septembru se bo kupcem predstavila nova top različica fiata tipo, ki bo razvajala kupce z bolj ekskluzivno zunanjo podobo ter še več vgrajene komfortne opreme. Tipo s paketom S-Design, ki  predstavlja nadgradnjo serijskega paketa Lounge, bo na voljo samo kupcem 5-vratne kombilimuzine in 5-vratnega karavana.

E-mobilnost

Facebook profili razkrivajo ciljne skupine

Ponedeljek, 21. avgust 2017, 09:57
E-mobilnost: Facebook profili razkrivajo ciljne skupine

Iz Nemčije prihaja še ena zanimiva študija, ki razkriva vedenjski vzorec aktualnih kupcev in lastnikov striktno električno gnanih avtomobilov, ki so jih analitiki podjetja PAS ob analizi približno 44.000 nemških Facebook profilov razvrstili v tri najpomembnejše ciljne skupine.

Študija kluba ADAC

Razkritje največjih onesnaževalcev

Ponedeljek, 21. avgust 2017, 08:21
Študija kluba ADAC: Razkritje največjih onesnaževalcev

Danes zjutraj so na nemškem TV kanalu RTL objavili novico o tem, da so vodilni pri znamki Audi že od leta 2006 zelo dobro vedeli, kako pravilno uporabiti znanje programerjev, če želiš prelisičiti zakonodajo in kupce glede številk, ki so povezane s še dovoljenimi emisijami škodljivih izpustov.

‚Trends beim Autokauf 2017‘

Nemci si želijo še več novih audijev …

Petek, 18. avgust 2017, 09:20
‚Trends beim Autokauf 2017‘: Nemci si želijo še več novih audijev …

Če verjamemo izsledkom iz zadnje raziskave podjetja ARAL, kjer so se ponovno ukvarjali z aktualnimi vedenjskimi vzorci potencialnih nemških kupcev avtomobilov, potem je trenutno nemško sanjsko vozilo obarvano v črno barvo, okrašeno z logotipi znamke Audi, pod motornim pokrovom pa najdemo bencinski motor.

StreetScooter WORK XL

Prva uradna predstavitev

Četrtek, 17. avgust 2017, 08:06
StreetScooter WORK XL: Prva uradna predstavitev

V Kölnu se je včeraj odvila prva uradna predstavitev novega modela znamke StreetScooter, ki so ga novinarjem predstavili predstavniki dveh pomembnih nemških gospodarskih družb (Deutsche Post DHL Group & Ford-Werke GmbH). Še letos naj bi Nemci izdelali prvih 150 primerkov modela WORK XL.

LEAF po 80.000 prevoženih kilometrih

Staranje akumulatorjev vpliva na akcijski radij

Sreda, 16. avgust 2017, 11:14
LEAF po 80.000 prevoženih kilometrih: Staranje akumulatorjev vpliva na akcijski radij

V teh dneh so Nemci predstavili poročilo iz približno 80.000 kilometrov dolgega testa Nissanovega modela LEAF, ki ga je avtomobil prestal brez večjih problemov, več skrbi bodo lastnikom lahko povzročili vgrajeni litij-ionski akumulatorji, ker pač niso imuni na starost in njene posledice …

Aston Martin vanquish by Zagato

Četverčki iz hiše Zagato

Sreda, 16. avgust 2017, 09:08
Aston Martin vanquish by Zagato: Četverčki iz hiše Zagato

Včeraj so pri britanski aristokratski znamki Aston Martin predstavili dve povsem novi karoserijski različici v Italiji preoblečenega serijskega modela vanquish, ki je nastal že lani ob ponovnem sodelovanju s slavno oblikovalsko hišo Zagato. Lani so kupcem pokazali samo kupe in kabriolet, sedaj sta se razkrila še ekstremno športni speedster ter praktični kombikupe.

Suzuki SWIFT SPORT

Počasno razkrivanje

Sreda, 9. avgust 2017, 09:42
Suzuki SWIFT SPORT: Počasno razkrivanje

Pri japonski avtomobilski znamki Suzuki so pred kratkim napovedali razkritje novega SWIFTA SPORT, ki se bo premierno predstavil publiki na letošnjem, že 67. Mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu (IAA). Sedaj so pokazali nekaj novih fotografij in dodali še zanimiv video posnetek.

Primerjalni test revije Consumer Report

Pozabite na teslo, zmagovalec je chevrolet

Sreda, 9. avgust 2017, 08:10
Primerjalni test revije Consumer Report: Pozabite na teslo, zmagovalec je chevrolet

Iz ZDA prihaja novica o zanimivem primerjalnem testu dveh striktno električno gnanih osebnih avtomobilov (tesla S 75 D / S 90 D & chevrolet bolt, opel ampera-e v Evropi), ki so ga pred kratkim izvedli pri cenjeni reviji Consumer Report. Končna ocena je presenetljiva, ker je na tem testu zmagal občutno cenejši chevrolet bolt.

1. september 2017

Prelomni datum za bodoče kupce rabljenih avtomobilov?

Torek, 1. avgust 2017, 10:50
1. september 2017: Prelomni datum za bodoče kupce rabljenih avtomobilov?

Iz Bruslja prihaja zelo spodbudna novica za vse bodoče kupce rabljenih avtomobilov, ker so se evropski uradniki končno le odzvali na prošnje in zahteve številnih avtomobilskih klubov in v Uredbi Komisije (EU) 2017/1151 zapisali, da morajo imeti vsi novi avtomobili, ki bodo izdelani po 1. septembru 2017, s strani proizvajalca izvedeno zaščito, ki onemogoča manipulacije števila prevoženih kilometrov.

FIAT & Bulgari

Obujanje spomina na 'Rimske počitnice'

Torek, 1. avgust 2017, 09:26
FIAT & Bulgari: Obujanje spomina na 'Rimske počitnice'

Leta 1953 je ameriški režiser William Wyler v Rimu posnel romantično komedijo z naslovom Rimske počitnice (Roman Holiday), kjer sta v naslovnih vlogah blestela Gregory Peck in Audrey Hepburn. Ta, kasneje večkrat nagrajeni film, je sedaj navdihnil tudi nastanek nove oglaševalske kampanje znamk FIAT in Bulgari.

Test kluba ADAC

Zadovoljiva ocena treh testiranih asistenčnih sistemov

Sreda, 26. julij 2017, 10:57
Test kluba ADAC: Zadovoljiva ocena treh testiranih asistenčnih sistemov

Strokovnjaki iz nemškega kluba ADAC so se tokrat posvetili testiranju delovanja treh različnih asistenčnih sistemov za pomoč voznikom ob vožnji skozi križišča, ki jih lahko najdemo v aktualnih serijskih modelih treh avtomobilskih znamk (Audi, Mercedes-Benz in Volvo).

»Car-Sharing, nein danke«

Nemci prisegajo na lastniško razmerje

Sreda, 26. julij 2017, 09:36
»Car-Sharing, nein danke«: Nemci prisegajo na lastniško razmerje

Iz Nemčije prihajajo rezultati zanimive ankete glede trenutnega nemškega mnenja o 'Car-Sharing' (souporaba vozil) filozofiji, ki razkrivajo, da večini vprašanih Nemcev in Nemk sploh ni všeč ideja o deljenju, odnosno souporabi avtomobilov.

Moke amphibie by Lazareth

'Lifestyle' igrača, ki zna tudi plavati

Ponedeljek, 24. julij 2017, 08:39
Moke amphibie by Lazareth: 'Lifestyle' igrača, ki zna tudi plavati

Iz Francije prihaja novica o novem štirikolesnem izdelku znamke Lazareth, ki je bila do sedaj znana predvsem po zelo ekscentričnih različicah nekaterih motociklov in avtomobilov. Tokrat je Ludovic Lazareth ustvaril novo verzijo kultnega britanskega avtomobila za šport in prosti čas, ki so ga Britanci prvotno zasnovali na osnovi originalnega minija.

Ugotovitve podjetja Tilray Canada

S pomočjo medicinske konoplje do manj prometnih nesreč

Petek, 21. julij 2017, 09:33
Ugotovitve podjetja Tilray Canada: S pomočjo medicinske konoplje do manj prometnih nesreč

Iz Kanade, kjer je številnim bolnikom že od leta 2001 omogočena legalna uporaba medicinske konoplje za lajšanje bolečin in ostalih nevšečnosti, ki lahko spremljajo nekatere hude bolezni, poročajo o pozitivnih izsledkih približno 15 let trajajoče raziskave, povezane predvsem z raziskovanjem vožnje pod vplivom mehkih drog.

Nemško dirkališče Lausitzring

Eurospeedway je novi testni center organizacije DEKRA

Sreda, 19. julij 2017, 11:00
Nemško dirkališče Lausitzring: Eurospeedway je novi testni center organizacije DEKRA

Leta 2000 so prebivalci v okolici nemškega mesta Klettwitz dobili povsem novo dirkališče, ki se skupaj s pomožnimi objekti razprostira na približno 500 hektarjih površin. Sedaj, po sedemnajstih letih, je sanj o prihodu karavane Formule 1 v Klettwitz dokončno konec, vprašljiva pa je tudi usoda vseh ostalih športnih avto-moto prireditev.

SAM CRIOG 'Buggy'

Nemški štirikolesni biatlonec

Sreda, 19. julij 2017, 10:01
SAM CRIOG 'Buggy': Nemški štirikolesni biatlonec

Iz Nemčije prihaja novica o začetku prodaje rahlo nenavadnega športnega avtomobila znamke SAM (Sächsische Automobil Manufaktur), ki je že v osnovi zasnovan kot cestni in terenski dirkalnik. Njegovo brezkompromisno športnost pa razkriva že uporabljena modelna oznaka v obliki kratice CRIOG.

Beauer 3X

»Iz majhnega zraste veliko«

Ponedeljek, 17. julij 2017, 11:04
Beauer 3X: »Iz majhnega zraste veliko«

Iz Francije prihaja novica o novi ideji francoskega konstruktorja počitniških prikolic, ker je 54-letni Eric Beau ustvaril kompaktno počitniško prikolico, ki vam bo ob mirovanju na približno štirih kvadratnih metrih tlorisa ponudila vse tisto, kar vam ponujajo občutno večje počitniške prikolice.

Fenomen sodobne družbe

Izumiranje avtomobilov s samo enim parom bočnih vrat

Četrtek, 13. julij 2017, 10:37
Audi 80 GTE

Sodeč po dogajanju na evropskem tržišču novih avtomobilov, ki ga podpira tudi statistika družbe Jato Dynamics, lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo dokončno izumrtje dvo- in trivratnih avtomobilov, ker se današnji kupci novih avtomobilov raje odločijo za nakup štiri- in petvratnih modelnih različic.

Borgward

Osvajanje Srednjega vzhoda

Torek, 11. julij 2017, 09:59
Borgward: Osvajanje Srednjega vzhoda

Iz nemškega mesta, kjer je Carl F.W. Borgward do konca leta 1961 izdelal več kot milijon novih avtomobilov, prihaja novica o novem poslu 'reanimirane' avtomobilske znamke Borgward, ker boste nova vozila te nemške znamke po novem lahko občudovali tudi v prodajnih salonih arabskih držav Srednjega vzhoda.

Projekt Donk-EE iz Kölna

Zaživel je največji evropski sistem izposoje električnih tovornih koles

Torek, 11. julij 2017, 08:59
Projekt Donk-EE iz Kölna: Zaživel je največji evropski sistem izposoje električnih tovornih koles

Iz nemškega mesta, ki ga po navadi povezujemo predvsem z avtomobilsko znamko Ford, prihaja novica o zagonu trenutno največjega evropskega sistema izposoje električnih tovornih koles, ki ga bo nemška vlada sponzorirala prva tri leta. Sistem Donk-EE naj bi v kratkem zaživel tudi v nekaterih drugih nemških metropolah.

FIAT panda

Poletna osvežitev malega 'medveda'

Četrtek, 6. julij 2017, 09:45
FIAT panda: Poletna osvežitev malega 'medveda'

Italijani so v teh dneh predstavili dve povsem novi različici modela panda, ki naj bi pandi še vnaprej zagotavljali priljubljenost med kupci. Največjo novost v povezavi  s tem modelom predstavlja nova različica city cross, istočasno so v Torinu najavili ukinitev različice 4x4, ker jo bo v prodajnih salonih nadomestila v teh dneh predstavljena različica 4x4 wild.

Lada urban 4x4 'Hipster'

Posebna serija ob jubileju

Sreda, 5. julij 2017, 10:15
Lada urban 4x4 'Hipster'

Iz Nemčije prihaja novica o novi posebni seriji kultnega ruskega SUV avtomobila, ki v Nemčiji vsak dan v povprečju še vedno premami 3 nemške kupce novih avtomobilov. Tokratna posebna serija vozil z dodatno oznako 'Hipster' je nastala ob praznovanju 40-letnice modela niva, ki ima tudi v Nemčiji ogromno zvestih pristašev.

FIAT 500 'Anniversario'

Mladenič s stilom šestdesetletnika

Sreda, 5. julij 2017, 08:36
FIAT 500 'Anniversario': Mladenič s stilom šestdesetletnika

Včeraj so imeli v Torinu nov razlog za praznovanje, ker je njihov kultni mini avtomobil v obliki fiata 'Nuova 500' dočakal že okroglih 60 let obstoja. Ob tej priložnosti so Italijani pripravili novo posebno serijo aktualnega fiata 500 s posebno vizualno podobo, ki obuja spomin na slavnega predhodnika iz leta 1957.

Unicat TC 36C

IVECO v vlogi ekspedicijskega vozila

Torek, 4. julij 2017, 10:02
Unicat TC 36C: IVECO v vlogi ekspedicijskega vozila

Iz nemškega podjetja UNICAT GmbH, kjer nastajajo predvsem ekspedicijska in ostala terensko prehodna specialna vozila, prihaja novica o razširitvi ponudbe, ker so v teh dneh predstavili novo ekspedicijsko vozilo na osnovi serijskega modela (daily 4x4) znamke IVECO, ki je namenjeno samo enemu paru potnikov.

ADAC-ov test petih priključnih hibridov

Zmagovalec v družbi štirih 'eko bleferjev'

Torek, 4. julij 2017, 08:16
ADAC-ov test petih priključnih hibridov: Zmagovalec v družbi štirih 'eko bleferjev'

Iz Nemčije prihaja novica o nedavno izvedenem primerjalnem testu kluba ADAC, kjer so se tokrat ukvarjali z ekološkimi atributi petih priključnih hibridov, ki so trenutno na voljo nemškim kupcem. Ob tem so ugotovili, da si naslov resnično ekološko sprejemljivega avtomobila zasluži samo model znamke Toyota …

Raziskava portala CHECK24

Nemci razkrivajo pravi pomen kratice SUV

Sreda, 28. junij 2017, 10:46
Raziskava portala CHECK24: Nemci razkrivajo pravi pomen kratice SUV

Če verjamete v sodobne marketinške pravljice, bajke in legende, potem so SUV vozila namenjena predvsem športno aktivnim mladim družinam, skratka ljudem, ki prekipevajo od življenja. Po izvedeni raziskavi s strani spletnega portala CHECK24 so Nemci prišli do povsem drugega zaključka, ki ga uteleša tudi novo nemško pojmovanje kratice SUV.

Peugeot pick-up

Vrnitev v segment poltovornjakov

Sreda, 28. junij 2017, 09:27
Peugeot pick-up: Vrnitev v segment poltovornjakov

V letošnjem septembru se bo na nekaterih afriških tržiščih pojavil novi poltovornjak znamke Peugeot, ki ima zanimive korenine. S tem dejanjem se pri tej francoski avtomobilski znamki po več kot desetletni odsotnosti vračajo na tržišča, ki so jih v preteklosti dobro obvladovali s pick-up različicami na osnovi modelov 403, 404 in 504.

Primerjalni test kluba ADAC

Nasveti za pravilno ohladitev parkiranega avtomobila

Ponedeljek, 26. junij 2017, 10:54
Primerjalni test kluba ADAC: Nasveti za pravilno ohladitev parkiranega avtomobila

Kako hitro in kako dramatično lahko v poletnem času pri parkiranem avtomobilu narastejo temperature v notranjosti potniškega prostora, je pokazal zadnji primerjalni test kluba ADAC, kjer so Nemci uporabili tri popolnoma enake avtomobile, vendar v različnih 'konfiguracijah', povezanih s položaji bočnih kabinskih stekel.

Dosmrtna zaporna kazen za najhujše cestne divjake?

Večina vprašane nemške javnosti podpira strožje prometne kazni

Ponedeljek, 26. junij 2017, 09:15
Dosmrtna zaporna kazen za najhujše cestne divjake?: Večina vprašane nemške javnosti podpira strožje prometne kazni

Iz Nemčije, kjer se je pred kratkim zgodila nova prometna nesreča s smrtnim izidom, ki predstavlja posledico 'Need for Speed' ravnanja dveh mladih mestnih voznikov avtomobilov, prihajajo rezultati dveh nedavno izvedenih anket med Nemci in Nemkami, ki od oblasti pričakujejo bolj odločno ukrepanje glede umiritve in izločitve neprilagojenih cestnih divjakov.

Avtonomno delujoča vozila

Ustanovitev nemške etične komisije

Četrtek, 22. junij 2017, 10:38
Avtonomno delujoča vozila: Ustanovitev nemške etične komisije

Iz Nemčije prihaja novica o ustanovitvi vladne etične komisije, ki je v teh dneh predstavila tudi prvo poročilo glede tega kaj vse lahko na cestah počnejo avtonomno delujoča vozila, povedali pa so tudi to, česa takšna vozila ne smejo nikoli početi v prometu, predvsem iz etičnih razlogov …

Revija Classic & Sports Car

Posebna številka ob 70. obletnici znamke Ferrari

Sreda, 21. junij 2017, 08:57
Revija Classic & Sports Car: Posebna številka ob 70. obletnici znamke Ferrari

Jutri se bo na prodajnih policah britanskih kioskov pojavila posebna poletna številka revije Classic & Sports Car, ki je tesno povezana z znamko Ferrari, ker je tokratni izvod te cenjene in vplivne britanske revije v celoti posvečen italijanski avtomobilski znamki, ker gre v primeru znamke Ferrari za 'inštitucijo', ki po britanskem mnenju najbolje uteleša avtomobilistično strast in emocije.

Deutsche Versicherungswirtschaft (GDV)

Zaskrbljenost nemških zavarovalničarjev

Torek, 20. junij 2017, 10:07
Deutsche Versicherungswirtschaft (GDV): Zaskrbljenost nemških zavarovalničarjev

V nemškem združenju zavarovalničarjev (GDV) so v teh dneh predstavili izsledke njihove interne študije, ki pri večini zavarovalničarjev ni sprožila lagodnih občutkov, ker se višina povprečno izplačanih premij ob poškodbah vozil njihovih zavarovancev povečuje kljub manjšemu številu prometnih nesreč.

Škoda element concept

Škodin prototipni električni buggy

Torek, 20. junij 2017, 08:18
Škoda element concept: Škodin prototipni električni buggy

V Mladi Boleslavi je v teh dneh potekala prva uradna predstavitev novega prototipnega vajeniškega avtomobila znamke Škoda, ki ga je tokrat ustvarilo 22 učencev (5 deklet & 17 fantov) Škodinega šolskega centra. Za uresničitev njihove vizije o električnem buggyju so potrebovali približno 1500 delovnih ur.

CNG Mobility Day 2017

Volkswagen stavi na stisnjen zemeljski plin

Ponedeljek, 19. junij 2017, 09:13
CNG Mobility Day 2017: Volkswagen stavi na stisnjen zemeljski plin

Pred nekaj tedni se je v nemških medijih pojavil tale stavek: »125 Jahre Diesel sind genug« (125 let dizla je dovolj). Stavek, ki ga je izrekel eden izmed pomembnih članov kluba VCD (Verkehrsclub Deutschland), lepo ponazarja čedalje večji nemški odpor do osebnih avtomobilov z vgrajenimi dizelskimi motorji. To 'antidizelsko' vzdušje bodo sedaj skušali izkoristiti tudi pri avtomobilski znamki, ki je kriva za nastanek dizelske afere …

Suzuki podpira judo lokalno in globalno

Podružnica Suzuki v Sloveniji postala ponosni sponzor Judo zveze Slovenije

Petek, 16. junij 2017, 07:34
Suzuki podpira judo lokalno in globalno: Podružnica Suzuki v Sloveniji postala ponosni sponzor Judo zveze Slovenije

SUZUKI je včeraj, 1 dan pred evropskim pokalom Continental Cup Podčetrtek, s svečanim podpisom pogodbe v Termah Olimia sklenil enoletno sponzorstvo z Judo zvezo Slovenije. Pogodbo sta podpisala Peter Verčič, direktor Podružnice Suzuki v Sloveniji, in Darko Mušič, predsednik Judo zveze Slovenije.

StreetScooter GmbH & Ford-Werke GmbH

Začetek novega nemškega poslovnega partnerstva

Četrtek, 15. junij 2017, 09:53
StreetScooter GmbH & Ford-Werke GmbH: Začetek novega nemškega poslovnega partnerstva

V teh dneh so Nemci oznanili začetek novega poslovnega partnerstva pri izdelavi striktno električno gnanih lahkih gospodarskih vozil. Za to je zaslužno podjetje StreetScooter GmbH (hčerinsko podjetje družbe Deutsche Post), ki je včeraj podpisalo pogodbo o sodelovanju z nemško podružnico ameriške znamke Ford.

Airstream basecamp

Mini odmerek kultnega 'priklopnega prestiža'

Torek, 13. junij 2017, 10:22
Airstream basecamp: Mini odmerek kultnega 'priklopnega prestiža'

V teh dneh se je v Evropi pojavil povsem nov kompaktni izdelek ameriške kultne znamke Airstream, ki je trenutno dostopen samo nemškim kupcem, ker Američani zaradi rokodelske, ročne izdelave prikolic enostavno ne dohajajo povpraševanja kupcev. Zaradi tega znaša trenutni nemški dobavni rok za model basecamp od šest do osem mesecev.

DVW (Deutsche Verkehrswacht)

Skeptičen pogled na avtonomno delujoča vozila

Torek, 13. junij 2017, 09:15
DVW (Deutsche Verkehrswacht): Skeptičen pogled na avtonomno delujoča vozila

V nemškem mestu Würzburg se je 10. junija 2017 odvijala letna skupščina nemškega združenja DVW, prometno vzgojne organizacije, ki obstaja že od leta 1924 in ima trenutno približno 60.000 članov. Ena izmed tem, s katero so se letos na tem srečanju ukvarjali delegati, je bila posvečena avtonomno delujočim avtomobilom.

'Potuhnjena nevarnost'

Nemški nasvet glede dotrajanosti blažilnikov

Ponedeljek, 12. junij 2017, 10:35
'Potuhnjena nevarnost': Nemški nasvet glede dotrajanosti blažilnikov

V teh dneh so pri nemškem združenju DEKRA izdali novo opozorilo za vse lastnike avtomobilov z veliko prevoženimi kilometri, ker se ob omembi vzrokov za možni nastanek prometnih nesreč premalokrat omeni vpliv iztrošenih blažilnikov.

Iveco & Scania

Novi vojaški tovornjaki za Švicarje in Nemce

Ponedeljek, 12. junij 2017, 09:56
Iveco & Scania: Novi vojaški tovornjaki za Švicarje in Nemce

Iz Švice in Nemčije prihajata novici o načrtovani in delno že izvedeni posodobitvi vojaških transportnih kapacitet, ker so Nemci proti koncu letošnjega maja prejeli prvi kontingent novih vojaških tovornjakov znamke Scania, medtem ko bodo podobna Ivecova vozila za švicarsko armado dobavili do konca leta 2021.

ADAC test treking koles

Zlomljeni nosilni okvirji tudi pri zvenečih imenih

Ponedeljek, 29. maj 2017, 11:13
ADAC test treking koles: Zlomljeni nosilni okvirji tudi pri zvenečih imenih

Predstavniki nemškega kluba ADAC in organizacije Stiftung Warentest (nemška organizacija za zaščito potrošnikov) so v teh dneh objavili poročilo z zadnjega testa treking koles, kjer so Nemci testirali dvajset različnih modelov koles. Ob tem se je znova izkazalo, da zveneče ime proizvajalca ni garant varnosti in kvalitete …

Longhorn Caravans

Prva indijska počitniška prikolica

Ponedeljek, 29. maj 2017, 09:39
Longhorn Caravans: Prva indijska počitniška prikolica

Iz Indije prihaja novica o premierni predstavitvi prve počitniške prikolice, ki je v celoti razvita in izdelana ob uporabi indijskega domačega znanja in surovin. Ob tem se je pokazala tudi razlika v razmišljanju evropskih in indijskih konstruktorjev počitniških prikolic.

Ugotovitev nemške revije Stern

'Prosti pad' prodajnih cen rabljenih dizelskih vozil

Sreda, 24. maj 2017, 09:44
Ugotovitev nemške revije Stern: 'Prosti pad' prodajnih cen rabljenih dizelskih vozil

Iz Nemčije prihaja novica, ki bo razveselila vse balkanske in vzhodnoevropske preprodajalce rabljenih dizelskih avtomobilov, ker se jim v Nemčiji obeta še 'cenejša oskrba' s takšnimi avtomobili ter posledično še večji dobički ob prodaji takšnih vozil ob vrnitvi v njihove balkanske in vzhodnoevropske domovine.

Raziskava portala Autouncle

Razkritje zmagovalcev in poražencev

Torek, 23. maj 2017, 10:09
Raziskava portala Autouncle: Razkritje zmagovalcev in poražencev

Na svetovnem spletu obstaja veliko spletnih portalov s ponudbo rabljenih vozil, med njimi je tudi nemški portal Autouncle, kjer so pred kratkim izvedli raziskavo glede najbolj in najmanj priljubljenih avtomobilov med nemškimi kupci rabljenih vozil. Nemške ugotovitve so presenetljive …

Raziskava KÜS 'Trend-Tacho'

Dvig popularnosti celoletnih pnevmatik

Ponedeljek, 22. maj 2017, 10:32
Raziskava KÜS 'Trend-Tacho': Dvig popularnosti celoletnih pnevmatik

Iz Nemčije prihaja nova novica o čedalje večji popularnosti celoletnih pnevmatik pri nemških lastnikih in uporabnikih avtomobilov, ker je 28 odstotkov izmed vseh nemških kupcev novih pnevmatik, ki so sodelovali v letošnji raziskavi 'Trend-Tacho', že izvedlo nakup 4-delnega kompleta novih celoletnih pnevmatik.

'De Winkelwagen' by Bol.com

Nizozemski pogled na urbano mobilnost

Četrtek, 18. maj 2017, 08:43
'De Winkelwagen' by Bol.com: Nizozemski pogled na urbano mobilnost

Nizozemski spletni trgovec Bol.com je pred kratkim praznoval polnoletnost. Ob tej priložnosti so Nizozemci poskrbeli za nastanek nenavadnega električnega avtomobila, ki je sestavljen iz novih gospodinjskih aparatov, nekaterih kosov pohištva in pripomočkov za rekreacijo.

Fordova tovarna Köln-Niehl

Začetek proizvodnje osme generacije modela fiesta

Sreda, 17. maj 2017, 09:27
Fordova tovarna Köln-Niehl: Začetek proizvodnje osme generacije modela fiesta

Včeraj so v Kölnu praznovali, sploh tisti, ki so zaposleni v Fordovi tovarni Köln-Niehl, kjer je včeraj stekla proizvodnja nove, že osme generacije modela fiesta. Ob tej priložnosti so pri dobaviteljih sestavnih delov, ki so potrebni za izdelavo nove fieste, zaposlili približno 600 novih delavcev.

Menjava potrošniškega vedenja

Kupci novih dizelsko gnanih avtomobilov postajajo manjšina

Ponedeljek, 15. maj 2017, 10:29
Menjava potrošniškega vedenja: Kupci novih dizelsko gnanih avtomobilov postajajo manjšina

Iz Velike Britanije in Nemčije prihajajo rezultati zadnjih raziskav glede potrošniškega vedenja ob nakupu avtomobilov, ki pričajo o novem padcu priljubljenosti novih in rabljenih dizelsko gnanih avtomobilov med potrošniki, ker se potrošniki v zadnjem času raje odločijo za nakup novega ali pa rabljenega bencinsko gnanega avtomobila.

Auto Bild & GTÜ

Testiranje osmih kompletov za popravilo predrtih pnevmatik

Četrtek, 11. maj 2017, 09:54
Auto Bild & GTÜ: Testiranje osmih kompletov za popravilo predrtih pnevmatik

Nemška organizacija GTÜ in nemška avtomobilistična revija Auto Bild sta v teh dneh objavili rezultate nedavno opravljenih testov osmih kompletov za popravilo predrtih pnevmatik, ki so razkrili, da visoka prodajna cena takšnega kompleta in zveneče ime nista garant za uspešno nadaljevanje vožnje ob morebitnem predrtju pnevmatik.

MG XS

SUV s privlačno prodajno ceno

Torek, 9. maj 2017, 10:08
MG XS: SUV s privlačno prodajno ceno

Proti koncu letošnjega leta se bo v britanskih prodajnih salonih domače znamke MG pojavil novi SUV model, s katerim naj bi kitajski lastniki znamke MG dokončno utrdili njen položaj v Veliki Britaniji in se istočasno dobro oborožili za tržni naskok na kontinentalno Evropo …

Magyar Suzuki Corporation

Trije milijoni izdelanih madžarskih suzukijev

Torek, 9. maj 2017, 08:42
Magyar Suzuki Corporation: Trije milijoni izdelanih madžarskih suzukijev

V letošnjem aprilu so Madžari praznovali 26. obletnico ustanovitve podjetja Magyar Suzuki Corporation, ki že od leta 1992 izdeluje Suzukijeve avtomobile za potrebe evropskega in ostalih tržišč. Sedaj so Madžari dosegli še nov proizvodnji mejnik, ker so v teh dneh izdelali jubilejnega suzukija, ki nosi serijsko številko 3 milijone …

Memminger Feine-Cabrios & Stahlbau

Rojstni kraj posebnih 'hroščev'

Ponedeljek, 8. maj 2017, 09:50
VW Brezelkäfer

Čeprav je Georg Memminger globoko v duši zaprisežen ljubitelj porschejev, njegovo vsakodnevno življenje krojijo legendarni Volkswagnovi 'hrošči', in to takšni, ki jih ne boste našli nikjer drugje, ker imajo njegovi 'hrošči' na koncu lahko več skupnega s porscheji kot pa z volkswagni.

MMS Microlino

Napoved serijske proizvodnje

Petek, 5. maj 2017, 09:10
MMS Microlino: Napoved serijske proizvodnje

Na lanskem ženevskem avtomobilskem salonu so lahko obiskovalci prvič spoznali novodobno, striktno električno gnano prototipno isetto švicarskega podjetja MMS. Sedaj so Švicarji najavili začetek serijske proizvodnje modela microlino, ker imajo zanj že skoraj 3000 prednaročil. Zato pričakujejo, da bo ta avtomobilček do konca letošnjega leta pritegnil najmanj 5000 kupcev.

Tetra-Pod

Kanadska 'crossover' prikolica

Četrtek, 4. maj 2017, 10:07
Tetra-Pod: Kanadska 'crossover' prikolica

Iz Kanade prihaja novica o dveh entuziastih, ki sta nekega dne ugotovila, da jima je dovolj tega, da pri različnih vsakodnevnih opravilih potrebujeta več različnih prikolic. Zato sta skonstruirala oblikovnega križanca med tovorno prikolico in vodnim plovilom.

SEAT 600 BMS

Špansko obujanje spominov

Četrtek, 4. maj 2017, 08:48
SEAT 600 BMS: Špansko obujanje spominov

V Barceloni, kjer se bo 11. maja pričel odvijati letošnji avtomobilski salon, bo z novostmi prisotna tudi znamka SEAT, vendar Španci tokrat ne bodo predstavljali samo aktualnih modelov, ker se bodo poklonili tudi spominu na legendarni SEAT 600, ki letos praznuje 60 let obstoja.

Mini remastered by David Brown Automotive

Klasični mini za izbrance

Sreda, 3. maj 2017, 10:48
Mini remastered by David Brown Automotive

V Londonu, kjer se jutri pričenja letošnji London Motor Show, se bo publiki predstavila nova verzija klasičnega minija, ki bo namenjena samo nekaterim srečnim izbrancem, ki bodo za takšnega prestižnega minija lahko odšteli skoraj 100.000 evrov.

StreetScooter WORK S

Nemška pošta ima že več kot 10.000 električnih koles

Petek, 28. april 2017, 09:38
StreetScooter WORK S: Nemška pošta ima že več kot 10.000 električnih koles

Ko so pri Nemški pošti pred nekaj leti sprožili program izdelave lastnih, striktno električno gnanih dostavnih vozil, so poleg že uveljavljenega štirikolesnega modela streetscooter work razvili tudi električno gnani dvokolesnik WORK S in tricikel WORK M.

Raziskava zavarovalnice HUK-COBURG

Ob parkiranju se ne zanašajte na elektroniko …

Petek, 28. april 2017, 08:31
Raziskava zavarovalnice HUK-COBURG: Ob parkiranju se ne zanašajte na elektroniko …

Pri nemški zavarovalnici HUK-COBURG, kjer je zavarovanih več kot 11 milijonov vozil, so v teh dneh izdali zanimivo poročilo glede razlogov za povzročeno škodo na vozilih ob parkirnem manevriranju, ki kaže, da sodobna parkirna elektronika ni sposobna ustrezno opraviti zadanih nalog …

David Obendorfer

Oblikovalec s posluhom za preteklost in prihodnost

Torek, 25. april 2017, 11:05
FIAT 127 Abarth

Pred kratkim se je v medijih pojavila novica o novi, posebni različici citroëna jumper, ki lastniku po oblikovni predelavi prednjega dela vozila ponuja podobo legendarnega Citroënovega 'pujsa' (dostavni model tip H). Za nastanek tega 'retro' dostavnika je zaslužen madžarski oblikovalec David Obendorfer, ki je zadnjih osem let zaposlen v oblikovalskem studiu Officina Italiana Design, v prostem času pa ustvarja zanimive 'retro' študije avtomobilov.

Deutsche Post

Novi nemški proizvajalec avtomobilov

Četrtek, 13. april 2017, 09:19
Deutsche Post: Novi nemški proizvajalec avtomobilov

Deutsche Post, sinonim za največje evropsko poštno podjetje, bomo po novem lahko tretirali tudi kot proizvajalca avtomobilov, ker so Nemci v teh dneh napovedali gradnjo že druge tovarne za izdelavo njihovega serijskega modela streetscooter. Razmišljajo pa tudi o nastanku dodatnih osmih proizvodnih obratov izven Nemčije.

ÖAMTC Automobilpreis Marcus 2017

Dve novi nagradi za fiat tipo

Sreda, 12. april 2017, 08:30
ÖAMTC Automobilpreis Marcus 2017: Dve novi nagradi za fiat tipo

31. marca 2017 se je na Dunaju odvijala letošnja svečana podelitev najpomembnejše avtomobilistične nagrade pri naših severnih sosedih, ki je dobila ime po avstrijskem avtomobilskem pionirju Siegfriedu Marcusu (1831-1898). Med letošnjimi slavljenci je tudi znamka FIAT, ker so Avstrijci tokrat okronali njihov model tipo v dveh kategorijah.

Ford mustang by Chris Cyrulewski

Oživitev 'notchback' tradicije

Torek, 11. april 2017, 08:12
Ford mustang by Chris Cyrulewski: Oživitev 'notchback' tradicije

Čeprav so se pri znamki Ford ob oživitvi zadnje generacije kultnega mustanga ponovno odpovedali klasični 'notchback' kupe filozofiji, ki jo pri znamki BMW gojijo že vrsto let, še vedno obstajajo ljubitelji prvotnih 'notchback' mustangov, ki niso povsem zadovoljni s sodobnim oblikovalskim pristopom znamke Ford.

Kreisel Evex 910e coupé

Oživitev legendarnega porscheja

Četrtek, 6. april 2017, 10:03
Kreisel Evex 910e Coupé

Včeraj so se v nemškem Essenu odprla vrata letošnjega salona Techno Classica, enega izmed najpomembnejših avtomobilskih salonov te vrste, kjer se poleg starodobnikov predstavljajo tudi njihove moderne reinkarnacije. Med letošnjimi 'reprodukcijami' izstopa striktno električno gnani izdelek znamke Kreisel Electric, ker so Nemci oživili legendarni porsche 910.

Techno Classica Essen

Svetovna premiera prerojenega jaguarja E-type

Ponedeljek, 3. april 2017, 10:22
Techno Classica Essen: Svetovna premiera prerojenega jaguarja E-type

5. aprila 2017 se bodo v nemškem Essenu odprla vrata letošnjega salona Techno Classica, enega izmed najpomembnejših avtomobilskih salonov te vrste, kjer se bo zbrani publiki predstavil prerojeni jaguar E-type, ki je sedaj na voljo kupcem kot novo vozilo.

E.Go life by RWTH Aachen

Pravi električni 'volkswagen'

Ponedeljek, 3. april 2017, 09:24
E.Go life by RWTH Aachen: Pravi električni 'volkswagen'

Iz Nemčije prihaja novica o napovedanem pričetku prodaje novega striktno električno gnanega avtomobila, ki so ga ob sodelovanju z znamko Bosch razvili študentje in profesorji na univerzi RWTH Aachen. Novi nemški 'game changer' bo kupcem na voljo v naslednji pomladi, naročila zanj bodo pričeli sprejemati v letošnjem maju.

Nissan & Harrods

Obujanje tradicije dostave blaga z električno gnanimi avtomobili

Sreda, 29. marec 2017, 10:34
Nissan & Harrods: Obujanje tradicije dostave blaga z električno gnanimi avtomobili

Iz Velike Britanije prihaja novica o novem partnerstvu med znamko Nissan in trgovsko verigo Harrods, ki je s predajo prvega striktno električno gnanega nissana e-NV200 steklo ta teden. S tem dejanjem so Britanci ponovno obudili tradicijo dostave blaga z električno gnanimi avtomobili, ki je ugasnila pred približno stotimi leti.

Presenečenje znamke Schuco

Upodobitev legendarnega filmskega junaka …

Sreda, 29. marec 2017, 09:42
Presenečenje znamke Schuco: Upodobitev legendarnega filmskega junaka …

Pri nemški znamki Schuco, ki je dobro znana vsem ljubiteljem avtomobilskih miniatur, so v teh dneh presenetili javnost s predstavitvijo novega modela avtomobila v merilu 1:18. Tokrat so se Nemci ob iskanju primernega kandidata podali v svet filma, ker so izdelali miniaturno kopijo legendarnega jaguarja iz kultnega filma Harold & Maude (1971).

50 let Suzukijevih terenskih vozil

Vizionarska vloga pri kreiranju današnjega 'SUV gibanja'

Ponedeljek, 27. marec 2017, 09:11
Suzuki LJ10

Leta 1967 so se vodilni pri znamki Suzuki odločili za vstop v segment terenskih vozil. Ker pri znamki Suzuki takrat v ponudbi še niso imeli terensko orientiranih modelov, so v istem letu našli partnerja v obliki družbe Hope Motor Company, ki je leta 1965 predstavila model majhnega terenskega vozila z oznako hope star ON 360 …

London Taxi Company TX5

Rojstvo naslednje generacije londonskih taksijev

Četrtek, 23. marec 2017, 08:51
Prototipni TX5

Včeraj se je v britanskem mestecu Ansty, ki leži v bližini mesta Coventry, pričela odvijati nova epizoda v karieri legendarnega, striktno namensko razvitega britanskega taksi avtomobila, katerega začetki segajo v leto 1958, ko so pri znamki Austin prvič predstavili legendarni model FX4 (1958-1968), ki je takrat nasledil model FX3 (1948-1958).

Fiat Chrysler Automobiles

Doseganje najvišjega evropskega tržnega deleža po marcu 2010

Sreda, 22. marec 2017, 10:13
Fiat Chrysler Automobiles: Doseganje najvišjega evropskega tržnega deleža po marcu 2010

V italijansko-ameriškem gigantu FCA so zelo zadovoljni glede letošnje prodaje novih avtomobilov na evropskem tržišču (EU28 + EFTA), ker so v letošnjem februarju dosegli 8,7-odstotno povečanje prodaje. V istem obdobju je evropska prodaja novih avtomobilov poskočila samo za 2,1 odstotka. Zaradi tega je koncern FCA (4. avtomobilski koncern po doseženi prodaji) trenutno deležen 7,9 odstotnega tržnega deleža v Evropi.

Suzuki GSX-S1000 (2017)

Novosti ob vstopu v novo modelno leto

Sreda, 22. marec 2017, 08:56
Suzuki GSX-S1000 (2017): Novosti ob vstopu v novo modelno leto

Japonci so prejšnji mesec predstavili osveženi model GSX-S1000, ki je bil ob vstopu v modelno leto 2017 deležen manjših vizualnih popravkov ter vgradnje posodobljenih tehnologij. Za večino evropskih kupcev je posodobljeni GSX-S1000 že dostopen v prodajnih salonih znamke Suzuki.

Thokie 001

Amarok v vlogi počitniškega vozila

Torek, 21. marec 2017, 10:43
Thokie 001: Amarok v vlogi počitniškega vozila

Nemec Thomas Kiene že več kot 10 let zelo uspešno vodi lastno mizarsko podjetje, ker je med naročniki njegovih uslug tudi nekaj zelo znanih imen (Airbus, Deutsche Bahn in Liebherr). Sedaj se je Nemec, ki je istočasno tudi strasten ljubitelj kampiranja odločil za razširitev ponudbe.

Nissanova 'Bye, bye HP' kampanja

Na arabsko avtomobilistično sceno prihaja 'Camel Power'

Ponedeljek, 20. marec 2017, 10:18
Nissanova 'Bye, bye HP' kampanja: Na arabsko avtomobilistično sceno prihaja 'Camel Power'

Iz Združenih arabskih emiratov prihaja novica, ki bo v bližnji prihodnosti spremenila dojemanje arabskih množic glede fizikalne predstave o moči, ki jo lahko sprostijo pogonski sklopi v avtomobilih, ker so pri Nissanovi podružnici ob sodelovanju z vladno organizacijo ESMA (Emirates Authority For Standardization and Metrology) pripravili novo matematično formulo za izračun moči, kjer namesto konj nastopajo kamele in ostalo njihovo sorodstvo.

Lotus elise sprint

Tradicija obvezuje

Ponedeljek, 20. marec 2017, 08:50
Lotus elise sprint: Tradicija obvezuje

V današnjih, rahlo zmedenih časih, ko lahko po zaslugi marketinških pravljičarjev in neresnih novinarjev beremo tekste o raznih 'kompaktnih in lahkih' avtomobilih, ki so daljši od 4,5 metra in težji od 1500 kg in seveda obligatorno 'športni in dinamični', je novica o novem, izredno lahkem lotusu lep dokaz, da nekateri Britanci še vedno zelo dobro razumejo pomen pojmov kot so kompakten, lahek in športen …

Odkritje Oplove 'trnuljčice'

Včasih se iskanje sreče zaključi v bližini doma

Sreda, 15. marec 2017, 09:54
Odkritje Oplove 'trnuljčice': Včasih se iskanje sreče zaključi v bližini doma

Iz Nemčije prihaja novica o zanimivi najdbi, ki je bila približno 30 let skrita očem javnosti. V spodnje saškem „Bier- und Fachwerkstadt“ mestu Einbeck so pred kratkim odkrili zapuščenega opla, ki je odigral pomembno vlogo v povojnem obnavljanju in gospodarskem razcvetu mesta Einbeck, kjer je že v dvajsetih letih prejšnjega stoletja pričela delovati avtomehanična delavnica Central-Garage.

FIAT fullback cross

Novi 'lifestyle' poltovornjak

Sreda, 15. marec 2017, 08:01
FIAT fullback cross: Novi 'lifestyle' poltovornjak

Sodeč po dogajanju v avtomobilski industriji, kjer 'gradbena in kmetijska mehanizacija' zaradi domišljije kupcev počasi, vendar zanesljivo mutira v 'športna salonska vozila' za obisk 'prestižnih prireditev', so klasični poltovornjaki sedaj v središču pozornosti modno orientirane 'lifestyle' publike. Zato so na ta vlak sedaj skočili še Italijani …

Eadon Green black cuillin V12 coupé

Aristokratski kupe za izbrance

Ponedeljek, 13. marec 2017, 08:18
Eadon Green black cuillin V12 coupé: Aristokratski kupe za izbrance

Med številnimi letošnjimi novostmi na letošnjem avtomobilskem salonu v Ženevi se je znašel tudi izdelek povsem nove britanske avtomobilske znamke, ki cilja predvsem na ljubitelje zelo elegantnih in zmogljivih GT avtomobilov iz tridesetih let prejšnjega stoletja.

Suzuki razkril novega SWIFTA

Suzuki na 87. Mednarodnem avtomobilskem sejmu v Ženevi

Sreda, 8. marec 2017, 06:51
Suzuki razkril novega SWIFTA: Suzuki na 87. Mednarodnem avtomobilskem sejmu v Ženevi

Evropski javnosti se v Ženevi predstavlja novi SWIFT. Novi SWIFT pooseblja avtomobilski napredek in dviga voznikovo izkušnjo na novo raven. V srcu še vedno skriva pristni swiftov DNK, a sedaj v popolnoma novi podobi s poudarkom na prepričljivi zmogljivosti, zahvaljujoč izjemno nizki teži avtomobila, in okrepljen s številnimi naprednimi tehnologijami za večjo varnost.

Buck-Heckträger

Nastavljivi in premakljivi zadnji nosilec tovora

Torek, 7. marec 2017, 10:24
Buck-Heckträger: Nastavljivi in premakljivi zadnji nosilec tovora

Vsi, ki ste že imeli opravke s kakšnim izmed nosilcev koles ali tovora na zadku kakšnega kombiniranega vozila, verjetno poznate problem, ki je povezan z dostopom do avtomobilskega prtljažnika ob nameščenem in polno obloženem nosilcu na zadku. Po navadi v tem primeru ne morete odpreti prtljažnih vrat. Roman Buck vam ponuja rešitev te zagate …

SUZUKI VITARA

Najbolje prodajan osebni avtomobil s pogonom na vsa štiri kolesa v Sloveniji

Torek, 7. marec 2017, 06:30
SUZUKI VITARA: Najbolje prodajan osebni avtomobil s pogonom na vsa štiri kolesa v Sloveniji

Nova SUZUKI VITARA, ki je na slovenske ceste zapeljala leta 2015, je v hipu stopila v ospredje in osvojila srca mnogih Slovenk in Slovencev. Svoj uspeh je potrdila v letu 2016, ko je s 656 prodanimi primerki s štirikolesnim pogonom v Sloveniji osvojila zavidljivo 1. mesto v prodaji avtomobilov s štirikolesnim pogonom.

Raziskava zavarovalnice CosmosDirekt

Parkiranje ni ženska vrlina, moški so slabi poslušalci

Ponedeljek, 6. marec 2017, 09:43
Raziskava zavarovalnice CosmosDirekt: Parkiranje ni ženska vrlina, moški so slabi poslušalci

Če verjamete v klišeje, potem ste verjetno mnenja, da parkiranje avtomobila ni ravno največja vrlina žensk, verjetno pa zagovarjate tudi tezo, po kateri so moški partnerji ob vaših vsakdanjih pogovorih slabi poslušalci. Je v klišejih sploh kaj resnice?

Nasvet kluba ADAC

Kupljen novi avtomobil obdržite vsaj 5 let

Četrtek, 2. marec 2017, 10:15
Nasvet kluba ADAC: Kupljen novi avtomobil obdržite vsaj 5 let

Vsako leto se 10 milijonov Nemcev in Nemk odloči za zamenjavo avtomobila. Zadosten razlog za strokovnjake kluba ADAC, da se lotijo preračunavanja stroškov vzdrževanja sodobnih avtomobilov in ugotovijo, kdaj se sploh splača prodati avtomobil, ki ste ga kupili kot novo vozilo.

GTÜ & ACE test letnih SUV pnevmatik

Visoka prodajna cena pnevmatik ni garant varnosti

Četrtek, 2. marec 2017, 09:12
GTÜ & ACE test letnih SUV pnevmatik: Visoka prodajna cena pnevmatik ni garant varnosti

Nemška organizacija GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung mbH) in drugi največji nemški avtomobilski klub ACE (Auto Club Europa) sta v teh dneh objavila rezultate nedavno opravljenih testov enajstih letnih SUV pnevmatik, ki so trenutno že na voljo v nemških trgovinah.

Wolfsburg

44 milijonov izdelanih avtomobilov

Ponedeljek, 27. februar 2017, 09:53
Wolfsburg: 44 milijonov izdelanih avtomobilov

V Wolfsburgu so v petek, 24. februarja 2017, praznovali, ker so na ta dan izdelali jubilejnega golfa GTE, ki simbolizira poseben dosežek te Volkswagnove tovarne (44 milijonov izdelanih novih avtomobilov), kjer se je serijska proizvodnja vozil pričela odvijati 27. decembra 1945.

Cenovno sprejemljivi družinski avtomobili z ekološko noto

Strokovnjake kluba ADAC je prepričalo samo 15 serijskih modelov

Ponedeljek, 27. februar 2017, 08:46
Cenovno sprejemljivi družinski avtomobili z ekološko noto: Strokovnjake kluba ADAC je prepričalo samo 15 serijskih modelov

Iz Nemčije prihaja novica o novem primerjalnem testu kluba ADAC. Nemci so tokrat iskali cenovno sprejemljive družinske avtomobile z ekološko noto. Na koncu so izbrali samo 15 serijskih modelov različnih proizvajalcev, ki izpolnjujejo njihove kriterije.

Lada vesta

Vtisi z nemške predstavitve

Četrtek, 23. februar 2017, 08:12
Lada vesta: Vtisi z nemške predstavitve

V Nemčiji, ki letno sprejme približno 1700 novih avtomobilov znamke Lada, se je v teh dneh predstavila povsem nova lada vesta, serijski model, ki napoveduje tehnološki preporod te tržno najbolj uspešne ruske znamke avtomobilov, ki smo jo nekoč povezovali samo z izdelki znamke FIAT.

ADAC test letnih pnevmatik

Solidna uvrstitev Savine letne pnevmatike intensa HP

Sreda, 22. februar 2017, 09:35
ADAC test letnih pnevmatik: Solidna uvrstitev Savine letne pnevmatike intensa HP

Nemci so v preteklih dneh objavili rezultate prvega velikega letošnjega testa letnih pnevmatik v dveh različnih velikostih (195/65 R15 & 215/65 R16), na katerem so tokrat preizkusili 31 različnih pnevmatik. Tokrat so preizkusili tudi izdelek slovenske znamke Sava, ki je prejel popolnoma enako oceno kot testirana letna pnevmatika znamke Michelin.

Iveco Bus ORE 2

Izpeljava prvega velikega naročila

Sreda, 15. februar 2017, 10:37
Iveco Bus ORE 2: Izpeljava prvega velikega naročila

Pri znamki Iveco Bus so lani predstavili posebno, bolj robustno različico 48-sedežnega šolskega avtobusa, ki so jo razvili predvsem za potrebe šolskih sistemov v državah tretjega sveta, kjer ni toliko asfaltiranih cest kot v Evropi ali pa ZDA.

"Opel ni lepa nevesta"

Nemški odzivi na napoved francoskega prevzema znamke Opel

Sreda, 15. februar 2017, 09:34

Pred kratkim objavljeno uradno sporočilo koncerna PSA glede možnega dogovora s koncernom General Motors o prevzemu nemške znamke Opel je v Nemčiji dvignilo veliko prahu in številne odzive v nemških medijih. Večina nemških komentarjev in mnenj glede te francoske poteze je negativnih …

Piaggio gita

Italijanski 'robocekar'

Torek, 14. februar 2017, 10:41
Piaggio gita: Italijanski 'robocekar'

Na medijsko nadvse čislan modni 'vlak avtonomne vožnje' so tokrat skočili tudi Italijani, ker so pred kratkim predstavili njihov pogled na avtonomno vožnjo, vendar ne v obliki avtonomno delujočega avtomobila. Namesto tega so predstavili avtonomno delujoči 'robocekar', ki vas bo verno spremljal na vsakem koraku …

Wattway by Colas

Cesta z dvojnim pomenom

Torek, 14. februar 2017, 09:23
Wattway by Colas: Cesta z dvojnim pomenom

Pri francoskem gradbenem podjetju Colas, znanemu specialistu za izgradnjo avtocest, so na koncu lanskega decembra predali v uporabo oblastem prvih 2800 kvadratnih metrov nove fotovoltaične ceste, ki trenutno povezuje samo dve francoski vasici (Tourouvre-au-Perche in Gué-à-Pont).

Raziskava kluba ADAC

Najceneje se vozijo nekateri lastniki hibridnih vozil

Sreda, 1. februar 2017, 09:36
Raziskava kluba ADAC: Najceneje se vozijo nekateri lastniki hibridnih vozil

Pri nemškem klubu ADAC so tokrat primerjali obratovalne in ostale stroške pri lastnikih avtomobilov s klasičnimi (bencinski ali dizelski motor) in alternativnimi pogoni (striktno električno gnani avtomobili ter hibridi). Ob tem so ugotovili, da nakup in lastništvo striktno električno gnanega avtomobila trenutno ne prinašata nobenih prihrankov, precej bolje so jo na tem področju tokrat odnesli lastniki hibridnih avtomobilov.

Znanstveno dokazano

Agresivnost in dominanca pri sodobnih avtomobilih

Torek, 31. januar 2017, 09:13
Znanstveno dokazano: Agresivnost in dominanca pri sodobnih avtomobilih

Čeprav je dominantno obnašanje nekaterih ljudi ob vožnji avtomobila v javnem prometu dejansko vredno obsojanja in pomilovanja, ker v takšnem okolju nima kaj iskati, sta se dominanca in agresivnost v avtomobilskem oblikovanju v zadnjih letih odlično prijela pri kupcih, predvsem takšnih, ki ljubijo 'nastopaške' oblikovne linije nekaterih sodobnih avtomobilov.

Raziskava podjetja NewMotion

Kdo kupuje električne avtomobile?

Torek, 24. januar 2017, 10:38
Raziskava podjetja NewMotion: Kdo kupuje električne avtomobile?

Pri podjetju NewMotion, nizozemskem ponudniku rešitev za polnjenje električnih avtomobilov, ki ima po Evropi v lasti približno 30.000 električnih polnilnic, so letos prvič izvedli anketo, kjer je sodelovalo približno 5000 uporabnikov njihovih storitev iz celotne Evrope.

American Automobile Labeling Act (AALA)

Kaj je sploh še ameriškega v ameriških avtomobilih?

Torek, 24. januar 2017, 09:28
Toyota Camry

Nedavno 'ustoličenje' novega ameriškega predsednika je prineslo tudi nekaj nemira v globalno avtomobilsko industrijo, ker je Trump že pred časom izrekel nekaj stavkov, ki so vodilnim pri nekaterih avtomobilskih znamkah močno pospešili srčni utrip …

Raziskava kluba ADAC

Kupci si ne želijo vozil nepomembnih znamk

Četrtek, 19. januar 2017, 09:05
Raziskava kluba ADAC: Kupci si ne želijo vozil nepomembnih znamk

Pri nemškem klubu ADAC so med nemškimi lastniki in lastnicami avtomobilov tokrat iskali odgovore na vprašanje o tem, kako pomembno zanje je ime avtomobilske znamke, ker je s tem povezan tudi njihov družbeni status.

North American International Auto Show 2017

Magna prikazala prototip lahkih vrat

Torek, 17. januar 2017, 11:24
North American International Auto Show 2017: Magna prikazala prototip lahkih vrat

Med številnimi novostmi na letošnjem avtomobilskem salonu v Detroitu, ki bo potekal do 22. januarja, je tudi Magnin prototip lahkih serijskih bočnih vrat, ki bi ga v bližnji bodočnosti lahko v podobnih oblikah srečevali pri približno 70. odstotkih izdelanih novih avtomobilov.

"What Car? Awards 2017"

Trojna zmaga za znamko Suzuki

Četrtek, 12. januar 2017, 09:09

V Londonu se je sinoči odvijala letošnja, že štiridesetič organizirana podelitev nagrad britanske revije What Car?, ki je ob pomoči strokovnjakov zavarovalnice Warranty Direct ponovno izbirala zmagovalce izbora za najboljši avtomobil leta 2017 ter najboljše avtomobile po kategorijah. Poleg tega so Britanci zopet pripravili posebno listo moralnih zmagovalcev, ki kupcu ponujajo največ za odšteti denar…

Mladá Boleslav

Uradni zagon nove linije stiskalnic

Ponedeljek, 9. januar 2017, 10:42
Mladá Boleslav: Uradni zagon nove linije stiskalnic

V Mladi Boleslavi, kjer stoji matična tovarna znamke Škoda, so 6. januarja 2017 izvedli poskusni zagon nove moderne linije stiskalnic (tip PXL II), kjer je pogon stiskalnic izveden s servo motorji. Za postavitev te linije in ureditev pripadajoče infrastrukture so pri znamki Škoda porabili skoraj 87 milijonov evrov.

Primerjalni test revije AUTO BILD

Klasični karavani premagali modne SUV-je

Četrtek, 5. januar 2017, 09:08
Primerjalni test revije AUTO BILD: Klasični karavani premagali modne SUV-je

Danes se je v nemških kioskih pojavil nov izvod (1/2017) revije AUTO BILD z zanimivo vsebino, ker so se nemški kolegi tokrat odločili za obsežen primerjalni test dveh različnih karoserijskih konceptov. Ob tem jih je zanimalo predvsem to ali so modna SUV res boljša izbira za kupce kot klasični karavani …

Global Automotive Executive Survey 2017

Slabi obeti za dizelsko gnana osebna vozila

Sreda, 4. januar 2017, 10:30
Global Automotive Executive Survey 2017: Slabi obeti za dizelsko gnana osebna vozila

Iz Nemčije, kjer domuje tudi ena izmed izpostav nizozemske svetovalne družbe KPMG, prihaja novica, ki vnaša nov nemir med lastnike dizelsko gnanih osebnih avtomobilov, ker izsledki izvedene študije med približno tisoč vodilnimi funkcionarji v avtomobilski industriji kažejo, da je ta motorni koncept že odpisan pri polovici vprašanih vodilnih menedžerjev, ki so sodelovali v rej raziskavi …

Suzuki swift (2017)

Nove tehnične informacije

Sreda, 4. januar 2017, 09:30
Suzuki swift (2017): Nove tehnične informacije

Danes se je na Japonskem pričela odvijati prodaja novega swifta, ki ga bodo v drugi polovici letošnjega leta pričeli izdelovati tudi v Indiji. Ob tej priložnosti so pri proizvajalcu razkrili tudi nekaj novih tehničnih podatkov o avtomobilu, ki bo slovenskim kupcem na voljo na začetku letošnjega meseca maja.

Leto 2016

Seznam letošnjih avtomobilskih 'upokojencev'

Četrtek, 29. december 2016, 10:13
Leto 2016: Seznam letošnjih avtomobilskih 'upokojencev'

Tudi leto 2016 si bomo lahko zapomnili kot leto, ko so iz prodajnih salonov dokončno izginili številni serijski modeli avtomobilov. Za nekatere izmed njih lahko rečemo, da jih bomo zelo pogrešali, za nekatere pa lahko mirne duše trdimo, da je bil že skrajni čas, da izginejo iz prodajnih salonov …

Suzuki swift (2017)

Evolucija namesto revolucije

Sreda, 28. december 2016, 09:54
Suzuki swift (2017): Evolucija namesto revolucije

Na Japonskem se bo kupcem kmalu (4. januarja 2017) predstavil popolnoma novi suzuki swift, osebni avtomobil, ki ne želi posnemati klasičnega vedenjskega vzorca avtomobilske industrije, kjer je vsak modelni naslednik večji in težji od originala, ker je novi swift celo nekoliko krajši in tudi lažji od aktualnega swifta.

Al-Ko HY4

Novi nivelirni sistem za počitniška vozila

Torek, 27. december 2016, 08:41
Al-Ko HY4: Novi nivelirni sistem za počitniška vozila

Od 14. januarja do 22. januarja 2017 bo v Stuttgartu potekal sejem CMT (Caravan, Motor, Touristik), ki je namenjen predvsem prezentaciji počitniških vozil. Med novostmi na sejmu CMT bo tudi novi nivelirni sistem podjetja Al-Ko, ki je trenutno namenjen samo avtodomom na osnovi Fiatovega ducata (tip X250).

Waeco Perfect-View VT 100 WiFi

Pametni telefon je ob vožnji lahko tudi koristen

Četrtek, 22. december 2016, 10:53
Waeco Perfect-View VT 100 WiFi: Pametni telefon je ob vožnji lahko tudi koristen

Po navadi so novice o uporabi pametnih telefonov med vožnjo avtomobilov označene z negativnim prizvokom. V tem primeru, ki opisuje novo WiFi tehnologijo 'Perfect-View' nemškega podjetja Waeco pa temu ni tako, ker gre za koristnega pomočnika.

KIA picanto (2017)

Prve uradne skice novega malčka

Četrtek, 22. december 2016, 10:17
KIA picanto (2017): Prve uradne skice novega malčka

Na začetku leta 2017 bodo Južnokorejci predstavili tretjo generacijo kompaktnega picanta, pravega urbanega avtomobila, ki bo ponovno močno v sorodu z hyundaijem i10. Ostalih informacij pa zaenkrat nočejo razkriti.

Volkswagen polo vivo

Volkswagen osvaja Afriko

Četrtek, 22. december 2016, 09:28
Uhuru Kenyatta in dr. Herbert Diess

Pred štirinajstimi dnevi smo poročali o odprtju nove alžirske montažne tovarne avtomobilov, kjer bodo nastajali nekateri modeli avtomobilov iz koncerna Volkswagen. Podjetni Nemci so sedaj oznanili podoben posel, izpeljan v Keniji ob pomoči podjetja KVM (Kenya Vehicle Manufacturers).

Avtonomno delujoča vozila

Študija nemškega podjetja Consline AG razkriva resne dvome potrošnikov

Sreda, 21. december 2016, 10:57
Avtonomno delujoča vozila: Študija nemškega podjetja Consline AG razkriva resne dvome potrošnikov

Pri nemškem svetovalnem podjetju Consline AG so v teh dneh predstavili izsledke študije glede sprejemljivosti avtonomno delujočih vozil med nemško populacijo, ki se nekoliko razlikuje od ostalih študij, ker ni izvedena ob uporabi telefonov, temveč komentarjev in izjav na nemškem spletu.

Volkswagen tiguan allspace

Prve fotografije nemškega 'kodiaqa'

Torek, 20. december 2016, 09:56
Volkswagen tiguan allspace: Prve fotografije nemškega 'kodiaqa'

Med novitetami na januarskem avtomobilskem salonu v Detroitu bo tudi nova 7-sedežna različica Volkswagnovega SUV modela tiguan, s katero bodo pri znamki Volkswagen skušali privabiti kupce, ki jim diši nova 7-sedežna škoda kodiaq. Recept je popolnoma enak, ker sta si oba SUV avtomobila 'pod kožo' močno podobna.

'SUV-Boom' & 'stranski učinki'

Poročilo nemškega statističnega urada potrdilo že znane strahove

Ponedeljek, 19. december 2016, 10:38
'SUV-Boom' & 'stranski učinki': Poročilo nemškega statističnega urada potrdilo že znane strahove

Če Nemci in Nemke ne bi nasedali marketinškim pravljicam in zavajanju bralcev s strani nekaterih novinarjev, ki v tekstih malikujejo modna SUV vozila in oblikovne križance, bi bil zrak v Nemčiji občutno boljši. To je sedaj uradna ugotovitev, podana s strani nemškega statističnega urada …

Dogajanje na nemškem tržišču

Diesel, počivaj v miru …

Ponedeljek, 19. december 2016, 09:00
Dogajanje na nemškem tržišču: Diesel, počivaj v miru …

Pri nemškem ekvivalentu slovenskega avto.neta, podjetju mobile.de, predlagajo privatnim nemškim prodajalcem dizelsko gnanih vozil ter prodajalcem v podjetjih z rabljenimi vozili, da naj se čim prej znebijo 'traktorjev', ker je na nemškem tržišču čedalje večja ponudba takšnih vozil, ki so posledično vredna čedalje manj …

Aplikacija podjetja Carly

Novo nemško 'IT orodje' razkriva prevarante

Sreda, 14. december 2016, 10:16
Aplikacija podjetja Carly: Novo nemško 'IT orodje' razkriva prevarante

Čeprav 'Clocking' ('previjanje' avtomobilskih števcev prevoženih kilometrov) ni nekaj, kar smo uporabniki avtomobilov spoznali šele včeraj, se je razcvet te nečedne navade pričel šele z uvedbo digitalnih števcev prevoženih kilometrov, ki jih v današnjih časih lahko hitro zmanipulira vsak soliden računalničar z lastno hobi IT opremo, kupljeno v najbližji 'sam svoj mojster trgovini'…

Ferrari J50

Ekskluzivna 'Barchetta' za japonske kupce

Sreda, 14. december 2016, 08:44
Ferrari J50: Ekskluzivna 'Barchetta' za japonske kupce

V Tokiu, kjer letos praznujejo 50 let uradne prisotnosti znamke Ferrari na Japonskem, se je v teh dneh predstavil novi ekskluzivni ferrari, ki bo nastal v samo desetih primerkih. Tako smo dobili novo 'Über-Premium' ('nadpremijsko') različico modela 488 spider, ki se je po preoblikovanju v jubilejni model spremenil v klasični italijanski 'čolniček' (Barchetta).

Raziskava agencije DENA

Povečan interes kupcev za alternativno gnana vozila

Torek, 13. december 2016, 10:28
Raziskava agencije DENA: Povečan interes kupcev za alternativno gnana vozila

Če verjamemo rezultatom v letošnjem novembru izvedene telefonske ankete med 1088 potencialnimi kupci in 300 prodajalci novih avtomobilov, potem se alternativno gnanim avtomobilom v Nemčiji obetajo nekoliko boljši časi, ker se interes kupcev za alternativne oblike pogonov povečuje.

Zelectric Motors

Elektrifikacija Volkswagnovih klasikov

Ponedeljek, 12. december 2016, 13:39
Zelectric Motors: Elektrifikacija Volkswagnovih klasikov

Pred približno desetimi leti si je David Benardo omislil prvotnega Volkswagnovega 'hrošča', ki ga je podjetni Američan sam opremil z lastnoročno razvitim električnim pogonskim sklopom. Ker je kasneje ugotovil, da gre za avtomobil, ki istočasno privlači ljubitelje starodobnikov ter tudi ljubitelje ekoloških vozil, je pred štirimi leti pustil službo v IT industriji in ustanovil podjetje Zelectric Motors.

Strožji ADAC 'EcoTest'

Razkritje čistunov in smrdljivcev …

Sreda, 7. december 2016, 10:33
Strožji ADAC 'EcoTest': Razkritje čistunov in smrdljivcev …

V letošnjem septembru so strokovnjaki kluba ADAC pričeli uporabljati nov, zaostreni testni cikel merjenja škodljivih izpustov ob delovanju pogonskih sklopov v sodobnih avtomobilih, ki je žal potrdil dvome in strahove potrošnikov in stroke glede zavajajočih navedb nekaterih proizvajalcev avtomobilov. Tokrat so Nemci razkrili podatke o 45. testiranih osebnih avtomobilih.

Arhiv

ptsčpsn
   12345678910111213141516171819202122232425262728

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.