Avto.info

Uspešna iniciativa za manj voženj pod vplivom alkohola

HEROJI V PIŽAMAH SO POSKRBELI ZA BREZPLAČEN IN VAREN PREVOZ MLADIH Z ZABAV

Uspešna iniciativa za manj voženj pod vplivom alkohola: HEROJI V PIŽAMAH SO POSKRBELI ZA BREZPLAČEN IN VAREN PREVOZ MLADIH Z ZABAV

Uspešna iniciativa za manj voženj pod vplivom alkohola

Avtor: Foto: Peter Giodani in Ajša Alagić, Zavod VOZIM
Ambasadorji iniciative Heroji furajo v pižamah s predstavniki partnerjev Toyota Slovenija, BDF in zavarovalnice Generali

Ambasadorji iniciative Heroji furajo v pižamah s predstavniki partnerjev Toyota Slovenija, BDF in zavarovalnice Generali

Pomemben del kampanje je bil preizkus alkoholiziranosti z alkotesterji in osveščanje o škodljivih vplivih alkohola na telo ter preprečevanju vinjenim voznikom, da bi se usedli za volan. Fotografija je nastala lokaciji koncerta Single Ladies - Tribute to Beyonce (Brežice)

Pomemben del kampanje je bil preizkus alkoholiziranosti z alkotesterji in osveščanje o škodljivih vplivih alkohola na telo ter preprečevanju vinjenim voznikom, da bi se usedli za volan. Fotografija je nastala lokaciji koncerta Single Ladies - Tribute to Beyonce (Brežice)

Odhod izpred Avtobusne postaje Idrija s herojskim vozilom in avtobusom, ki sta ga zagotovila Mladinski center Idrija in Občina Idrija. Vozili so mlade na koncert Big Foot Mame v Žiri in nazaj

Odhod izpred Avtobusne postaje Idrija s herojskim vozilom in avtobusom, ki sta ga zagotovila Mladinski center Idrija in Občina Idrija. Vozili so mlade na koncert Big Foot Mame v Žiri in nazaj

Gneča pred stojnico za alkotesterje, kjer so vinjene voznike odvračali od vožnje pod vplivom alkohola (Slovenske Konjice)

Gneča pred stojnico za alkotesterje, kjer so vinjene voznike odvračali od vožnje pod vplivom alkohola (Slovenske Konjice)

 Nestrpno čakanje na rezultat, ki ga bo pokazal alkotester (Idrija)

Nestrpno čakanje na rezultat, ki ga bo pokazal alkotester (Idrija)

Koncert skupine Big Foot Mama (Idrija)

Koncert skupine Big Foot Mama (Idrija)

Heroji furajo v pižamah

Heroji furajo v pižamah

Jure Košir na invalidskem vozičku je res nenavaden prizor, a tako ga lahko vidimo v videu, kjer pravi: »Nočem pristati na vozičku. Zato podpiram iniciativo Heroji furajo v pižamah.« Juretu Koširju se z željo, da dosežemo varnejše ceste, pridružujejo tudi drugi znani Slovenci - Dejan Zavec, Alya, Vid Valič ter Filip Kržišnik in Blaž Slanič iz F&B Acrobatics. Vsi skupaj podpirajo iniciativo 'Heroji furajo v pižamah', ki z glavnim sporočilom »poskrbi za varen prevoz domov« aktivno osvešča širšo slovensko javnost o nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola, ki je največja ravno med mladimi vozniki. Heroj namreč ni tisti, ki sede pijan za volan, ampak vsak, ki se sredi noči trezen odpravi po bližnjega na zabavo, da bi ta varno prispel domov.

Ker je sporočilo akcije še posebej aktualno v mesecu decembru, ko se na slovenskih cestah zgodi največ nesreč, se je vseslovenska iniciativa Zavoda Vozim in zavarovalnice Generali aktivno lotila rešitve problema. Minulo soboto, 9. decembra, so prvič mlade v treh manjših mestih po Sloveniji, kjer je delež nesreč zaradi pomanjkanja javnih ali taksi prevozov še toliko večji, varno in brezplačno vozili z zabav domov pravi heroji - invalidi, ki so bili poškodovani v prometnih nesrečah in zdaj v okviru Zavoda Vozim širijo pozitivno poslanstvo za varnejše ceste. Prav tako so se akciji pridružili policisti, ki so to noč v vseh krajih izvajali poostren nadzor, hkrati pa so se na prizoriščih izvajali testi alkoholiziranosti in opozarjanje na škodljive vplive alkohola na organizem.

V Slovenskih Konjicah, Brežicah in Idriji/Žireh so minulo soboto, 9. decembra, invalidi v pižamah, ki so predstavniki Zavoda Vozim, kot pravi heroji 'furali' mlade varno domov z koncertov. Mladi, ki so obiskali koncerte Zmelkoow, Big Foot Mama in Single ladies - Tribute to Beyonce, so tako imeli edinstveno priložnost, da so jih domov varno in popolnoma brezplačno pripeljali sodobni heroji. Invalidi so mlade prevažali s 5 prilagojenimi vozili Toyota s posebno ročico BDF., ki omogoča mobilnost invalidov. Eden izmed voznikov je bil tudi Aleš Kramolc, ki je pred leti doživel prometno nesrečo zaradi vožnje pod vplivom alkohola, ki ga je prikovala na voziček. Aleš je med vožnjami ponosno povedal: »To je herojska uniforma – vseh tistih, ki se sredi noči trezni odpravijo po svoje bližnje na zabavo.«

Obiskovalci so bili v vseh krajih navdušeni nad aktivnostmi, ki so se odvijale in so pohvalili celostni pristop do reševanja problematike pitja alkohola in vožnje pod vplivom alkohola. Predvsem pa so bili veseli brezplačnih prevozov, ki so jih nudili invalidi. Ti so jim tekom vožnje povedali osebne zgodbe, ki so jih mladi z zanimanjem poslušali. Kot je ob uspešni akciji ponosno povedal David Razboršek, direktor Zavoda VOZIM: »Vožnje so bile zelo uspešne, mlade so heroji v pižamah varno vozili na iz z zabav domov vse do ranega jutra. Večina sopotnikov se je na koncu zavezala, da pijani ne bodo šli za volan, niti se usedli v avto z nekom, ki je vinjen. Raje bodo poklicali za varen prevoz starše, ki jim sedaj predajamo štafeto in jih pozivamo, da se v čim večjem številu odzovejo in se odpravijo na zabavo po svoje sinove in hčerke – pa četudi sredi noči in v pižami. Verjamemo, da se bo iniciativa Heroji furajo v pižamah v naslednjih letih preselila tudi v ostale slovenske kraje in postala vseslovenska iniciativa za preprečevanje voženj pod vplivom alkohola.«

HEROJI 'FURALI' V PIŽAMAH v treh slovenskih krajih
V soboto, 9. 12. 2017 so v vseslovenski iniciativi Zavoda Vozim in zavarovalnice Generali, Heroji furajo v pižamah, v treh slovenskih krajih – Slovenskih Konjicah, Idriji in Brežicah – invalidi z Zavoda VOZIM izvajali brezplačne vožnje na in iz zabav. Voženj s 5 vozili Toyota, prilagojenimi z ročicami BDF. za ročno upravljanje avtomobilov, je bilo v noči iz sobote na nedeljo kar 54. Poleg voženj pa se je v vseh krajih izvajal še poostren policijski nadzor. Poleg koncertov v mladinskih centrih pa je dogajanje na prizorišču popestrilo še testiranje stopnje alkoholiziranosti, opozarjanje na škodljive vplive alkohola na organizem ter odvračanje mladih od voženj pod vplivom alkohola. Tega se je udeležilo veliko mladih, pa tudi starejša populacija, ki se je prišla zabavat.

Slovenske Konjice
To soboto se je odvila že težko pričakovana akcija herojev z Zavoda Vozim, ki je med drugim potekala tudi v prostorih Mladinskega centra Dravinjske doline (MCDD), v prenovljenem Patriotu v Slovenskih Konjicah. Dogodek je bil precej medijsko obeležen, obiskala jih je tudi televizijska ekipa, ki je posnela nekaj voženj na zabave in naredila intervjuje z mladimi in s starši, ki so že heroji v pižamah, saj so svoje otroke pripeljali na zabavo in jih bodo varno odpeljali z nje. Prav tako so prišli policisti, ki so na to noč izvajali poostren nadzor v Slovenskih Konjicah in bližnji okolici.

Sledilo je še več voženj na koncert lokalne skupine Marjetica in znanih Zmelkoow, ki je bil zelo dobro obiskan. Sodelujoči so akcijo zelo dobro sprejeli, vrsta za testiranje alkohola se kar ni  končala, pihali so pozno v noč. Po poizvedovanju med udeleženci, ki smo jih povprašali, kako ponavadi prihajajo na zabave in kako imajo organiziran prevoz nazaj, kako je z dostopnostjo taksijev pri njih in če jim je nerodno, v kolikor bi ponje prihajali starši, smo izvedeli, da je kar nekaj staršev pripravljenih priti po svoje otroke, saj jim veliko pomeni njihova varnost. Tako da je Herojev v Slovenskih Konjicah očitno kar dosti!

Obiskovalci so v akciji zelo dobro sodelovali in po koncu zabave sta naša heroja Barbara Slaček in Aleš Kramolc, varno pripeljala mlade na in iz zabave domov na kar 26 vožnjah. Verjamemo, da sta bila dober zgled, in si želimo, da bi mu sledili mnogi, da bi bile naše ceste varnejše.

Idrija / Žiri
Tudi v Idriji so minulo soboto heroji furali v pižamah. Tudi tam je predhodno, tako kot v obeh ostalih krajih, v sredini novembra Zavod VOZIM skupaj z Mladinskim centrom Idrija, organiziral posvet mladih in strokovnjakov s področja prometne varnosti in alkohola, policije, gasilcev ter lokalnih oblasti, kjer so izpostavili problematiko uživanja alkohola med mladimi ter vožnenj pod vplivom alkohola.

Heroj Ivo Ozebek, poškodovanec v prometni nesreči, je vozil Idrijce na žur Big Foot Mame v Žiri in nazaj. Prevozi so potekali od 21. pa vse do 4. ure zjutraj, ko so prizorišče zapustili še zadnji mladostniki, ki so se zabavali do zgodnjega jutra. S herojskim avtomobilom je bilo skupaj opravljenih 10 voženj za 14 oseb, poleg avtomobila pa je bil organiziran še avtobus, kar je bila prva zaveza Občine Idrija po skupnih posvetih.

Pred koncertnim prizoriščem pa so tudi tukaj promotorji iniciative Heroji furajo v pižamah izvajali test alkoholiziranosti, ki je bil zelo obiskan. V povprečju so ugotovili, da večina mladih še vedno uživa alkohol, a so se po ozaveščanju o njegovih škodljivih vplivih na samem prizorišču kar zamislili.

Brežice
V sodelovanju z Mladinskim centrom Brežice (McB) je Zavod VOZIM tudi v Brežicah izvedel zadnje ključno dejanje projekta Heroji furajo v pižamah. Obisk koncerta Single Ladies - Tribute to Beyonce je po pričakovanjih organizatorja presegel pričakovanja (obiskalo ga je več kot 150 obiskovalcev), kar "gre pripisati tudi dejstvu, da je mlade na koncert pripeljalo zanimanje, kakšen projekt se bo ta večer odvijal v njihovi občini", kot je rekla Nataša Kalin iz Mladinskega centra Brežice, ki je mlade na koncert vabil prek različnih kanalov, ki so mladim blizu.

Obiskovalce žura so najbolj pritegnili alkotesti in marsikdo je bil nad napihanim presenečen, saj se mu "nekaj spitih piv ne zdi, da bo tako veliko pokazalo". McB je priskrbel zelo dobre aktiviste, ki so promocije škodljive rabe alkohola in alkotesterje vrhunsko opravili, sovoznika pa sta skrbela, da je bila navigacija za voznike optimalna. Heroja, voznika invalida Žiga Breznik in Janez Hudej, sta skupaj opravila 18 voženj za 24 mladih, ki so jih razvozili domov.

Po pogovorih z mladimi, ki so projekt pohvalili in dejali, da bi se morale podobne akcije izbajati pogosteje, izpostavljamo izjavo 21-letnega študenta iz Škofje Loke, ki je prišel k prijateljem na žur v Brežice: "Tak projekt je dobrodošel, pozdravljam take kul ideje! Pravkar sem se vrnil z izmenjave na Švedskem, kjer je že praksa, da mesta med vikendom okrepijo lokalni prevoz, saj se zavedajo, da so vikendi namenjeni žurom".

Veseli nas, da tudi Slovenija z ukrepi na področju prometne preventive sledi razvitim državam EU. Vseslovenska iniciativa 'Heroji furajo v pižamah' tako s pomočjo znanih Slovencev in številnih podpornikov nagovarja mlade, naj s pomočjo staršev poskrbijo za varen prevoz domov, hkrati pa poziva starše oziroma družinske člane, da naj vstanejo sredi noči in se odpravijo po svoje bližnje ter tako poskrbijo za njihov varen prevoz iz zabave.

»Alkohol in volan ne gresta skupaj in samo en simpl klic domov ti lahko reši življenje!«, mladim v eno sporočajo vozniki. »Ko greste na zabavo, se vedno dogovorite za varen prevoz in ne sedajte za volan pod vplivom alkohola! Verjemite, ne splača se!«.

Več informacij

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.