Avto.info

Moštvo ABT Schaeffler Audi Sport

Audijev voznik Lucas di Grassi zmagovalec formule E

Lucas di Grassi

Lucas di Grassi

Avtor: Foto: Audi
Moštvo ABT Schaeffler Audi Sport: Audijev voznik Lucas di Grassi zmagovalec formule E Moštvo ABT Schaeffler Audi Sport: Audijev voznik Lucas di Grassi zmagovalec formule E Moštvo ABT Schaeffler Audi Sport: Audijev voznik Lucas di Grassi zmagovalec formule E Lucas di Grassi

Lucas di Grassi

Audijev voznik Lucas di Grassi je novi prvak svetovne dirkalne serije električnih avtomobilov, formule E. Potem ko je v soboto z zmago na prvi od obeh finalnih dirk v Montrealu (Kanada) prevzel vodstvo na lestvici, si je Brazilec, ki je član ekipe ABT Schaeffler Audi Sport, v nedeljo s sedmim mestom zagotovil naslov prvaka.

Di Grassi je pred finalnim vikendom v Kanadi za deset točk zaostajal za Renaultovim voznikom Sébastianom Buemijem. Potem ko so Švicarja izdali živci in je po nezgodi na prostem treningu doživel črno soboto, je di Grassi ohranil mirno kri ter je svoj zaostanek s startom iz prve vrste in z vodstvom od starta do cilja spremenil v 18 točk prednosti.

V nedeljo sta di Grassi in njegov ekipni kolega Daniel Abt startala iz tretje vrste, Buemi pa si je na kvalifikacijskem treningu privozil šele 14. mesto. Po turbulentni začetni fazi sta di Grassi in Abt za nekaj časa zdrsnila na deveto in deseto mesto, potem pa sta se s premišljenim upravljanjem energije spet uspela prebiti naprej na šesto in sedmo mesto. S tem si je moštvo ABT Schaeffler Audi Sport zagotovilo tudi drugo mesto v končni ekipni razvrstitvi.

"Danes je najlepši dan v moji karieri," se je po tekmovanju veselil novi prvak formule E. "Od prvega dneva sem verjel v formulo E, ker v svetu in tudi v avtomotošportu prihaja čas sprememb. Pred tremi leti smo v Pekingu zmagali na prvi dirki za formulo E in zdaj smo končno osvojili tudi naslov prvaka. ABT Sportsline, Schaeffler in Audi Sport so opravili izvrstno delo – predvsem tudi po dirki v New Yorku, kjer nismo bili  tako zelo močni. Tukaj v Montrealu na najboljši dirkalni stezi, kar jih je kdaj bilo v formuli E, pa smo bili hitri že od samega začetka."

Po tretjem mestu v prvem letu formule E in drugem mestu v lanski sezoni je Lucas di Grassi postal tretji prvak v prvi seriji na svetu, v kateri sodelujejo avtomobili na izključno električni pogon. S skupno šestimi zmagami in 20 uvrstitvami na zmagovalni oder na 33 dirkah je postal tudi eden najuspešnejših voznikov v formuli E.  V sezoni 2016/2017 je Audijev voznik zmagal na dveh dirkah, trikrat je startal iz prve vrste in se na dvanajstih tekmovanjih sedemkrat uvrstil na zmagovalni oder.

Samo v Parizu je di Grassi ostal brez točk. Prav ta konstantnost je bila na koncu v boju za naslov prvaka odločilna. Nepozabni pa bosta ostali tudi njegovi dohitevalni vožnji na otvoritvi sezone v Hongkongu in ob zmagi v Mehiki.

"Zame je Lucas di Grassi trenutno najbolj celovit voznik v formuli E," je dejal vodja Audi Motorsporta Dieter Gass. "To, kar je v soboto pokazal v Montrealu, je bilo preprosto fantastično. Po New Yorku jih je verjetno le malo računalo, da lahko v boju za naslov prvaka še pride do preobrata. Vendar pa Lucas ni popustil niti za sekundo in je vso ekipo spet motiviral do vrhunskih rezultatov. Celotna ekipa okoli Hans-Jürgna Abta in Thomasa Biermaierja je opravila izvrstno delo, in tudi Daniel Abt, ki je bil v letošnjem letu nekoliko pod svojim nivojem, je v Montrealu spet vozil odlično. To je bil izjemen finale in nasploh dober teden za formulo E: to, da nam bosta po BMW-ju v to perspektivno dirkalno serijo sledila tudi Mercedes-Benz in Porsche, govori o čedalje večjem pomenu športnega avtomobilizma z izključno električnim pogonom. Že zdaj se veselim začetka nove sezone formule E decembra v Hongkongu, ko se bo z našo tovarniško ekipo začelo novo poglavje v zgodovini avtomotošporta pri znamki Audi. Z ABT-jem in Schaefflerjem kot partnerjema smo zelo dobro pripravljeni na čedalje močnejši konkurenčni boj."

Lucas di Grassi se je rodil 11. avgusta 1984 v São Paulu in z ženo Bianco živi v Monaku. Brazilec je leta 2005 v formuli 3 zmagal na prestižni veliki nagradi Monaka in je bil aktiven kot testni in tekmovalni voznik v formuli 1, potem pa se je leta 2012 pridružil Audijevi ekipi za svetovno vzdržljivostno prvenstvo (WEC) in je že trikrat stal na zmagovalnem odru na dirki 24 ur Le Mansa. Kot testni voznik je že od samega začetku prisostvoval rojstvu formule E. Zdaj je postal njen novi prvak.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov