Avto.info

Audi e-tron Vision Gran Turismo

Najprej PlayStation, zdaj še prave dirkalne steze

Audi e-tron Vision Gran Turismo: Najprej PlayStation, zdaj še prave dirkalne steze

Audi e-tron Vision Gran Turismo

Avtor: Foto: Audi
Audi e-tron Vision Gran Turismo: Najprej PlayStation, zdaj še prave dirkalne steze Audi e-tron Vision Gran Turismo: Najprej PlayStation, zdaj še prave dirkalne steze Audi e-tron Vision Gran Turismo: Najprej PlayStation, zdaj še prave dirkalne steze Audi e-tron Vision Gran Turismo: Najprej PlayStation, zdaj še prave dirkalne steze Audi e-tron Vision Gran Turismo: Najprej PlayStation, zdaj še prave dirkalne steze Audi e-tron Vision Gran Turismo: Najprej PlayStation, zdaj še prave dirkalne steze Audi e-tron Vision Gran Turismo: Najprej PlayStation, zdaj še prave dirkalne steze Audi e-tron Vision Gran Turismo: Najprej PlayStation, zdaj še prave dirkalne steze Audi e-tron Vision Gran Turismo: Najprej PlayStation, zdaj še prave dirkalne steze Audi e-tron Vision Gran Turismo: Najprej PlayStation, zdaj še prave dirkalne steze Audi e-tron Vision Gran Turismo: Najprej PlayStation, zdaj še prave dirkalne steze Audi 90 quattro IMSA GTO (B3)

Audi 90 quattro IMSA GTO (B3)

S povsem električno študijo Audi e-tron Vision Gran Turismo bo Audi na prav poseben način poskrbel za bližnje srečanje z električno mobilnostjo: novi dirkalnik, ki je bil prvotno razvit samo za virtualne dirkalne preizkušnje na igralni konzoli PlayStation 4, bo zdaj na Formuli E postal resničnost. Od dirke v Rimu v soboto, 14. aprila, bo Audi e-tron Vision Gran Turismo nastopal kot dirkalni taksi.

"Električna mobilnost bliskovito hitro dobiva vse večjo veljavo," je povedal Peter Mertens, direktor tehničnega razvoja v družbi AUDI AG. "Audi je bil zato leta 2017 prvi nemški proizvajalec, ki je kot tovarniška ekipa vstopil v Formulo E. V našem razvojnem laboratoriju za področje avtomotošporta nenehno izpopolnjujemo svoje strokovno znanje na področju električne mobilnosti in zbiramo dragocene izkušnje, tudi v ekstremnih pogojih. Z dirkalnim taksijem Audi e-tron Vision Gran Turismo bomo poskrbeli, da bodo naše stranke in gostje v okviru prvenstva Formule E lahko pobližje spoznali in izkusili električno mobilnost – sredi metropol tega sveta."

Stranke in gostje znamke Audi se bodo po mestnih dirkalnih stezah Formule E lahko zapeljali kot sopotniki v Audiju e-tron Vision Gran Turismo od dirke v Rimu, ki bo 14. aprila. Unikatno vozilo so zaposleni v Audijevem predserijskem centru razvili in izdelali v samo enajstih mesecih. Kot vzor je služil Audi e-tron Vision Gran Turismo iz igre Gran Turismo za igralno konzolo PlayStation. V več milijonih prodana igra Gran Turismo pri igralcih z vsega sveta uživa kultni status. Audi s podjetjema Sony in Polyphony Digital – razvijalcema igre Gran Turismo – sodeluje že skoraj 20 let. Audijevi oblikovalci so Audi e-tron Vision Gran Turismo razvili za različico "Vision Gran Turismo", ki je bila izdana ob 15-letnem jubileju priljubljene igre. Številni avtomobilski proizvajalci so zanjo zasnovali virtualne dirkalnike.

Mnoge od teh študij so bile pozneje izdelane tudi v merilu 1 : 1 in predstavljene na sejmih. Audi e-tron Vision Gran Turismo pa je zdaj kot prvi med njimi prešel iz virtualnega v realni svet v tolikšni meri, da se bo lahko zapeljal po pravih dirkalnih stezah. "Na to smo izjemno ponosni," je povedal Audijev glavni oblikovalec Marc Lichte. "Čeprav ima oblikovalec pri snovanju virtualnega avtomobila veliko več manevrskega prostora in si lahko zamisli marsikaj, kar je v resnici le težko izvedljivo, nismo želeli na kolesa postaviti povsem fiktivnega koncepta. Naš cilj je bil popolnoma funkcionalen avto. Audi e-tron Vision Gran Turismo razkriva, da je električna mobilnost pri znamki Audi zelo emocionalna. Ta avtomobil ima številne elemente našega novega oblikovalskega sloga, na primer invertirano masko v barvi vozila, ki bo značilna za naše nove modele e-tron."

Zavestno so pri znamki Audi uporabili tudi oblikovalske prvine in barve legendarnega Audija 90 quattro IMSA GTO, s katerim je podjetje leta 1989 skupaj z vozniki, kot so Hans-Joachim Stuck, Walter Röhrl, Hurley Haywood in Scott Goodyearin, navduševalo ljubitelje avtomotošporta na severnoameriškem prvenstvu IMSA GTO. Avto je bil s svojo kombinacijo sistematične lahke gradnje, pogona quattro in zmogljivega petvaljnega turbomotorja takrat daleč pred svojim časom.

Tudi Audi e-tron Vision Gran Turismo je opremljen s stalnim štirikolesnim pogonom, povsem električnim štirikolesnim pogonom e-tron quattro z variabilnim porazdeljevanjem moči. Študija ima tri elektromotorje z močjo po 200 kW: dva elektromotorja poganjata zadnjo premo, tretji pa sprednjo premo. Pri tem so uporabljene določene komponente iz prihodnjega modela Audi e-tron. Vozilo doseže sistemsko moč 600 kW (815 KM). Pri masi praznega vozila 1.450 kg znaša razmerje med maso in zmogljivostjo 1,78 kg na KM, električni dirkalnik pa se lahko pohvali tudi z idealno porazdelitvijo mase (50 : 50) med sprednjo in zadnjo premo. Audi e-tron Vision Gran Turismo za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje manj kot 2,5 sekunde.

Futuristični dirkalni taksi bo leta 2018 sodeloval na vseh evropskih dirkah Formule E in še na številnih drugih dogodkih. Za volanom bo sedela nekdanja voznica prvenstva DTM Rahel Frey iz Švice ali zmagovalec Le Mansa Dindo Capello iz Italije.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov