Avto.info

Porsche LMP Team

Porsche 919 Hybrid v Silverstonu močnejši kot pričakovano

Porsche LMP Team: Porsche 919 Hybrid v Silverstonu močnejši kot pričakovano

Porsche LMP Team

Avtor: Foto: Porsche
Porsche LMP Team: Porsche 919 Hybrid v Silverstonu močnejši kot pričakovano Porsche LMP Team: Porsche 919 Hybrid v Silverstonu močnejši kot pričakovano Porsche LMP Team: Porsche 919 Hybrid v Silverstonu močnejši kot pričakovano Fritz Enzinger

Fritz Enzinger

Stuttgart (Nemčija). Kljub predvideni, a bistveni aerodinamični pomanjkljivosti, se je Porsche z dirkalnikom 919 Hybrid v Silverstonu potegoval za zmago na dirki. Ob otvoritvi svetovnega vzdržljivostnega prvenstva FIA na zahtevnem dirkališču za veliko nagrado je trojica Earl Bamber (NZ), Timo Bernhard (DE) in Brendon Hartley (NZ) v soboto po šestih urah skozi cilj zapeljala natančno 6,173 sekunde za Toyoto, ki so jo vozili Sébastien Buemi (CH), Anthony Davidson (GB) und Kazuki Nakajima (JP).

Zaključna etapa je jemala dih: Buemi je Hartleya uspel prehiteti šele sedem krogov pred koncem dirke. Tretje mesto je zasedel drugi Porsche 919 Hybrid, ki so ga vozili aktualni svetovni prvak Neel Jani (CH) ter André Lotterer (DE) in Nick Tandy (GB). Prva dirka sezone je potekala v tipičnem angleškem vremenu: hladni aprilski dan so zaznamovali temperatura zraka in proge okoli enajst stopinj, od časa do časa pa še rahel dež. A vzdušje je bilo vseeno dobro. Število obiskovalcev je ta konec tedna doseglo 50.200.

Ekipa Porsche LMP – zmagovalka Le Mansa in svetovna prvakinja 2015 in 2016 – je po prvem od devetih krogov svetovnega prvenstva proizvajalcev s 33 točkami na prvem mestu, pred Toyoto (26,5). Na svetovnem prvenstvu voznikov sta Porschejevi ekipi zasedli drugo in tretje mesto.

Tako je dirka potekala za vozilo s štartno številko 1: Neel Jani je štartal s tretjega mesta od 27 nastopajočih avtomobilov, a ga je že v prvem krogu prehitel drugi Porschejev dirkalnik. Po 28 krogih je Švicar prvič natočil gorivo in nadaljeval kot četrti. Na koncu 56. kroga je mesto za volanom prevzel Nick Tandy. V 64. krogu je Britanec izboljšal položaj na tretje mesto, ker je imela Toyota s štartno številko 7 težave. Po 86 krogih je Tandy dotočil gorivo in nato napadel Toyoto s številko 8. Ker je začelo deževati je moral takoj spet v bokse: po 89 krogih je Tandy dobil vmesne pnevmatike – brezprofilne hibridne pnevmatike z mehko tekalno površino za mešane razmere. Na koncu 98. kroga je krmilo prevzel André Lotterer in dirko z brezprofilnimi pnevmatikami nadaljeval na tretjem mestu – pred njim sta bila le vodilna Toyota s številko 8 in Porschejev dirkalnik s številko 2. V 177. krogu je imela Toyota s številko 7 nezgodo in Lotterer je izkoristil fazo varnostnega vozila za dotočenje goriva. Po 141 krogih se je ekipa v prid zmogljivosti pnevmatik odločila za predčasni postanek, Tandy je prevzel vožnjo v zaključni fazi. Britanec je v 171. krogu še enkrat dotočil gorivo in samo na levi strani prejel dve rabljeni pnevmatiki iz kvalifikacij, nato pa kot tretji zapeljal skozi cilj.

Tako je dirka potekala za vozilo s štartno številko 2: Brendon Hartley je takoj po štartu izboljšal svoj položaj s četrtega na tretje mesto. Na koncu 29. kroga je Novozelandec natočil gorivo in nadaljeval na tretjem mestu, pri čemer je vzdrževal hitrost vodilne Toyote. Po 59 krogih je Hartley volan predal Timu Bernhardu. Ta se je prebil na drugo mesto in vozil pred Toyoto s številko 7. V 88 krogu je Nemec naredil načrtovani postanek za točenje goriva. Ekipa se je zaradi dežja hitro odločila še za takojšno menjavo na vmesne pnevmatike. Bernhard je dirko nadaljeval na drugem mestu. Po 99 krogih je prevzel Earl Bamber in spet je vozil z brezprofilnimi pnevmatikami. Med fazo varnostnega vozila, ki jo je sprožila nezgoda Toyote s številko 7, je Bamber konec 117 kroga natočil gorivo. V 150. krogu je volan ponovno prevzel Hartley in nadaljeval zasledovanje Toyote. Ko je po 178 krogih prišel na zadnji postanek za točenje goriva, je imel skoraj eno minuto prednosti. To je razlog, da se je pol ure pred koncem dirke po popolnem servisu v boksu ponovno vrnil na progo kot vodilni. Takrat je bil še osem sekund v prednosti. A Toyota je imela ne le boljšo aerodinamiko, ampak tudi manj rabljene pnevmatike. V 190. od 197 krogov in ponovnem rahlem dežju se je Sébastien Buemi po notranji strani prebil mimo Hartleya in zmagal.

Ekipa Porsche LMP po koncu dirke
Fritz Enzinger, vodja LMP1: "Za nas in za gledalce je bila to izjemno napeta dirka. Zaradi naše dosledne odločitve za aerodinamični paket, ki ustvarja malo odgona, po pričakovanjih na kvalifikacijah nismo mogli konkurirati. Zato je veselje nad doseženima drugim in tretjim mestom s tako majhnim zaostankom za zmagovalcem še toliko večje. Za nami je najtežja dirka v celotni sezoni za ta aerodinamični paket s tako nizkim pritisnim tlakom. Zato se sedaj izjemno veselimo naslednje dirke v Spa-Francorchampsu. Tam lahko navijači od nas pričakujejo še več. Zahvaljujem se celotni ekipi."

Andreas Seidl, vodja ekipe: "Tokratno drugo in tretje mesto danes dajeta občutek zmage. Zelo ponosen sem na vsakega posameznika v Weissachu in tukaj ob progi – fantastično, kaj je danes uspelo tej ekipi. Kljub odločitvi, da nastopimo z nizkim aerodinamičnim pritisnim tlakom, sta bila oba naša avtomobila ne samo stoodstotno zanesljiva, ampak tudi konkurenčna. Poleg tega je naših šest voznikov ponovno dokazalo, na kako visokem in uravnoteženem nivoju delujejo. Čestitke pa gredo tudi Toyoti za zasluženo otvoritveno zmago."

Vozniki dirkalnika Porsche 919 Hybrid s štartno številko 1
Neel Jani (33, Švica): "V naši ekipi sem bil na vrsti kot prvi in začetna faza je bila kar zahtevna. Imel sem težave s prekrmiljenjem in prišlo je do dveh zelo kritičnih situacij – zadnje pnevmatike preprosto niso bile dovolj ogrete. Kot pričakovano, smo bili v prvi etapi nekoliko počasnejši kot Toyota, a ne bistveno. Pri prehitevanju se je bilo nenehno treba prilagajati prometni situaciji. Ob dveh priložnostih sem zapravil res veliko časa. Z drugim rezervoarjem goriva in na obrabljenih pnevmatikah vožnja sicer ni bila tako enostavna, a boljša kot pričakovano.

André Lotterer (35, Nemčija): "Dober občutek je bil doživeti prvo dirko z ekipo. Nisem imel večjih težav, ampak se še privajam. Avto zahteva popolnoma drugačen način vožnje. Čeprav smo pričakovali, da se bomo na tem dirkališču odrezali bistveno slabše kot Toyota, je dirka v celoti potekala veliko bolje kot pričakovano."

Nick Tandy (32, Velika Britanija): "V avtomobilu sem se počutil zelo dobro. Na žalost je kmalu po mojem postanku za točenje goriva začelo deževati. Zato smo morali narediti še dodaten postanek za menjavo pnevmatik. Zaradi tega smo na žalost nekoliko zaostali. Med vožnjo sem užival. Občutek avtomobila je bil tako na suhi kot na mokri podlagi zelo dober. Samo pred menjavo pnevmatik za suhe razmere na vmesne pnevmatike so bili pogoji res težki. Takrat je bil cilj samo, da obdržim avtomobil na progi. Na koncu smo v celoti spremenili strategijo in zamenjali pnevmatike. Čeprav je bila naša hitrost dobra, nisem mogel več nadoknaditi izgubljenega časa. Potem ko smo z našimi avtomobili pod takimi pogoji tako dobro odpeljali dirko, sem vsekakor zelo optimističen za prihodnost."

Vozniki dirkalnika Porsche 919 Hybrid s štartno številko 2
Earl Bamber (26, Nova Zelandija): "Moja etapa je bila zelo dobra, upravljanje vozila je bilo odlično. Spremenljivi pogoji so bili težki, ampak smo preživeli. Kljub majhnemu aerodinamičnemu odgonu smo tukaj v Silverstonu konkurirali Toyotinim dirkalnikom in jih napadali. To je odlično."

Timo Bernhard (36, Nemčija): "Med mojo dvojno etapo na sredini dirke ni bilo tako preprosto ujeti ritma. Uspel sem slediti vodilni Toyoti in ravno ob pravem času smo pnevmatike za suhe razmere zamenjali z vmesnimi pnevmatikami, kljub temu je bila podlaga zelo drseča. Menjava nazaj na pnevmatike za suhe razmere je drugi del moje načrtovane dvojne etape skrajšala z 29 na dvanajst krogov.

Brendon Hartley (27, Nova Zelandija): "Moja začetna faza je bila dobra in takoj v tretjem ovinku sem uspel po zunanji strani prehiteti Neela. Pustil mi je prostor, kar je bilo dobro. Vse sem dal od sebe, da ne bi zaostal za Toyoto. Hkrati mi je uspelo prihraniti nekaj bencina, da bi na koncu mogoče lahko izpustili en postanek v boksih. Nato sem bil v zaključni fazi spet za volanom. Šlo je zelo na tesno, veliko bolj tesno, kot je mislila večina. Na koncu smo tvegali in izpustili menjavo pnevmatik, da sem lahko obdržal vodstvo. Buemi je bil nekoliko vsiljiv, a prej ali slej bi mu v vsakem primeru uspelo priti mimo mene. Vsekakor smo lahko zelo zadovoljni z današnjim rezultatom."

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov