Avto.info

Dirkaški konec tedna v New Yorku

Pozitivna bilanca moštva Renault e.dams

Dirkaški konec tedna v New Yorku: Pozitivna bilanca moštva Renault e.dams

Dirkaški konec tedna v New Yorku

Avtor: Foto: Renault
Dirkaški konec tedna v New Yorku: Pozitivna bilanca moštva Renault e.dams Dirkaški konec tedna v New Yorku: Pozitivna bilanca moštva Renault e.dams Dirkaški konec tedna v New Yorku: Pozitivna bilanca moštva Renault e.dams Dirkaški konec tedna v New Yorku: Pozitivna bilanca moštva Renault e.dams

Moštvo Renault e.dams je bilo v dveh dirkah za New York ePrix, predzadnjih tega prvenstva formule E FIA, zelo uspešno. Novinec Pierre Gasly s sedmim mestom v soboto in četrtim v nedeljo ter Nico Prost z osmim mestom v soboto in petim v nedeljo sta moštvu zagotovila tolikšen izkupiček, da je svojo prednost v skupni razvrstitvi povečalo na 65 točk. Sébastien Buemi, ki je bil odsoten zaradi drugih dirkaških obveznosti, z 10 točkami prednosti še vedno vodi v razvrstitvi dirkačev.

Dirkači so v petek v dežju prvič zapeljali po razmočeni in zahtevni novi stezi v New Yorku. V soboto, prvi pravi dirkaški dan, je bila 1,953 km dolga steza še vlažna. Nico Prost je v neuradnem treningu prvi prebil mejo 1 minute in 7 sekund in prvi trening zaključil na četrtem mestu. Novinec Pierre Gasly, ki je nadomestil Sébastiena Buemija in se je še privajal na dirkalnik, je bil sedemnajsti. V drugem treningu se je steza dokončno osušila in dirkači so se lahko bolj resno pripravili na kvalifikacije, v katerih se je Gasly uvrstil na 19., Prost pa na deveto mesto.

Ob startu sobotne dirke sta se oba dirkača brez zapletov prebila skozi prvi krog, vendar je Nico Prost zaradi množice zapletov na stezi zdrsnil na začelje, Gasly pa je medtem napredoval za dve mesti. Prva polovica dirke je bila torej težka, toda oba dirkača sta bila zmožna počasi napredovati in po 20 krogih sta bila na 14. oziroma 15. mestu. Po uspešni obvezni zamenjavi dirkalnikov sta se oba kaj hitro znašla v položaju, da sta se lahko borila že za točke.

Ko je malo pred koncem dirke na stezo zapeljal varnostni avtomobil, je bil Gasly osmi, Prost pa deseti. Tehnične težave Daniela Abta so ga v zadnjem krogu prikrajšale za tretje mesto, Gasly in Prost pa sta zaradi tega prvo dirko končala na sedmem oziroma osmem mestu.

V nedeljo je bilo v New Yorku jasno in toplo. Dirkači so imeli za priprave na voljo en sam prosti trening, ki pa so ga kmalu prekinili z rdečo zastavo, ko je Tom Dillmann z Venturijem po trku v ogrado obtičal na stezi. Po nekaj minutah je bila steza prosta, a je bil prosti trening predčasno zaključen zaradi trka Robina Frinjsa. Zaradi tega Gasly in Prost nista mogla odpeljati hitrih krogov in sta bila na dnu časomerilske preglednice.

Za kvalifikacije je bil Nico Prost izžreban v prvo, Pierre Gasly pa v tretjo skupino. Prostu ni uspelo doseči več kot štirinajsto mesto. Na drugi strani je Pierre Gasly dosegel najboljši čas tretje skupine in skupno, v zaključnem delu kvalifikacij "SuperPole" pa je osvojil četrto startno mesto.

Nedeljska dirka je bila za šest krogov daljša od prve, zato je bilo upravljanje akumulatorja ključnega pomena. Nico Prost je do konca prvega kroga napredoval na enajsto mesto, Pierra Gaslyja pa je Nick Heidfeld potisnil na peto mesto. Po sedmih krogih se je zelo borbeni Prost že prebil na osmo mesto, Gasly pa je bil spet četrti. Rumene zastave na celotni progi so dirko prvikrat umirile, ko je Mitch Evans obtičal v petem ovinku. Prost je ob sprostitvi dirke z drznima manevroma prehitel Toma Dillmanna in Oliverja Turveya ter se povzpel na šesto mesto. Kmalu je sledilo še eno obdobje rumenih zastav, ko je Alex Lynn obstal na sredini ravnine za prvim ovinkom. Oba dirkača sta to izkoristila za zamenjavo dirkalnikov. Ob povratku na stezo je Nico Prost zmanjšal svoj zaostanek za Lucasom Di Grassijem na petem mestu in mu tesno sledil vse do cilja.

Pierre Gasly je v zadnjem krogu ob prihodu na startno-ciljno ravnino poskusil drzno prehiteti Nicka Heidfielda. Na žalost je v boju z dirkačem moštva Mahindra trčil v zaščitno ogrado, a je kljub temu je čez ciljno črto pripeljal na četrtem mestu. Nico Prost je osvojil šesto mesto. Moštvo Renault e.dams je imelo v celoti pozitiven konec tedna, saj se iz New Yorka odpravlja z 259 točkami in ima 65 točk prednosti pred moštvom ABT Schaeffler Audi Sport. Sébastien Buemi ostaja na vrhu razvrstitve dirkačev z 10 točkami prednosti pred Lucasom Di Grassijem. Zaključek tretje sezone formule E bo 29. in 30. julija v Montrealu v Kanadi, kjer bosta spet dve dirki. Do takrat še nič ni odločeno …

Jean-Paul Driot, solastnik moštva: "V soboto nam je bilo težko že zaradi rezultatov v kvalifikacijah. Dirkalnika sta bila v prostih treningih dobra, a dirko smo začeli iz ozadja. Oba dirkača sta se precej uspešno prebijala naprej. Nico je bil deležen več dotikov, kar ni bila njegova krivda. Gasly je svojo prvo dirko formule E začel z 19. startnega mesta in jo končal kot sedmi, kar je precej impresiven dosežek.

Najprej naj se zahvalim Pierru Gaslyju za zelo dragocene točke, ki jih je osvojil za naše moštvo. Tudi Nicolas je veliko prispeval k temu, da smo ohranili svoje vodstvo v skupni razvrstitvi moštev. Vesel sem, da je ta konec tedna minil, saj smo bili zaradi odsotnosti Sébastiena Buemija zelo napeti. Kljub naši prednosti se bomo v Montreal odpravili z vso skromnostjo in se pripravili zelo skrbno, brez misli, da je delo že opravljeno."

Alain Prost, solastnik moštva: “Sobota je bila precej čuden dan tako zaradi odsotnosti Séba kot tudi dejstva, da se je Pierre šele spoznaval in privajal na ta dirkalni razred. Nico je bil zjutraj prav hiter, ko se je Pierre še prilagajal dirkalniku. V kvalifikacijah Nico ni bil prav hiter, Pierre pa je zaradi napake oplazil ogrado. Dirka je bila živahna, še posebno na začetku, ko je bil tudi Nico deležen dotika. Kljub temu nam je uspelo doseči solidni uvrstitvi, še zlasti po napaki Daniela Abta v zadnjem krogu.

Z drugo dirko in pozitivnim izkupičkom smo zaključili ta zelo stresen konec tedna. Za to se moramo zahvaliti velikemu dosežku Pierra in uspešnemu preboju Nicolasa, ki je dirko začel s 14. mesta. Zadovoljni smo, ker New York zapuščamo s pomembno prednostjo v skupni razvrstitvi moštev. Zahvaljujem se moštvu, ki je z umirjenostjo opravilo vse delo, in dirkačema, ki sta naredila prav to, kar smo želeli, in osvojila pomembne točke.”

Pierre Gasly (št. 9): "Sobota je bila polna dogajanja in zelo vznemirljiva, saj sem se moral naučiti kopico stvari. Dirka je bila zaradi mnogih dotikov med dirkalniki malo nora, a sem v njej užival. Ker je steza zelo ozka, imaš občutek, da pelješ veliko hitreje kot je res. Veliko sem se naučil in vedno z veseljem spoznavam nove dirkalnike in nova prvenstva.

Ta konec tedna je bil zelo pozitiven, saj sem prvič izkusil formulo E, za katero nisem dobro vedel, kaj lahko pričakujem. Imeli smo zelo napet urnik, še zlasti, ker sem prispel tako pozno. Veliko se je bilo treba naučiti, kar nam je dobro uspelo. Moštvu smo prinesli pomembne točke. Nisem pričakoval, da se bom danes po le enem dnevu v dirkalniku že prebil v zaključni del kvalifikacij. Poleg tega sem se moral naučiti upravljanja z akumulatorjem in ustreznega prilagajanja vožnje. Izziv odkrivanja novega dirkaškega razreda mi je bil zelo všeč, zato se moštvu zahvaljujem za ta krasen konec tedna in jim želim, da bi v Montrealu zmagali."

Nico Prost (št. 8): "Soboto sem začel z zelo konkurenčnimi časi, v kvalifikacijah pa smo imeli majhno težavo z zavorami, zaradi česar sem startal z devetega mesta. Menim, da je to preveč zadaj. Dirko sem začel dobro, a me je od zadaj zadel Sarrazin, na kar sem se znašel na repu. Postopoma sem se prebijal naprej, a me je spet nekdo zadel in sem izgubil pet mest. Po vsem, kar se je zgodilo v dirki je osmo mesto kar dober dosežek in prinaša vsaj nekaj točk, a lahko bi bilo bolje.

Ta konec tedna ni bil lahek, a z dirkama sem lahko kar zadovoljen, še zlasti z drugo, nedeljsko v kateri sem s 14. napredoval na 6. mesto. Morda bi bilo bolje, če bi bili dirki po dolžini bolj podobni, saj je bila razlika velika; 45 in 47 krogov bi bilo bolje. Kadar moraš zelo varčevati z energijo, ne moreš prehitevati. Po drugi strani pa moram v kvalifikacijah poskusiti kaj novega, saj mi ne gredo. Še naprej si bom prizadeval po najboljših močeh, da bom v vsaki dirki osvajal točke in ujel dober ritem."

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov