Avto.info

ECOnova Rally Adriatik 2017

Prva etapa tridnevnega relija uspešno zaključena

ECOnova Rally Adriatik 2017: Prva etapa tridnevnega relija uspešno zaključena

ECOnova Rally Adriatik 2017

Avtor: Foto: ECOnova PR
ECOnova Rally Adriatik 2017: Prva etapa tridnevnega relija uspešno zaključena ECOnova Rally Adriatik 2017: Prva etapa tridnevnega relija uspešno zaključena ECOnova Rally Adriatik 2017: Prva etapa tridnevnega relija uspešno zaključena ECOnova Rally Adriatik 2017: Prva etapa tridnevnega relija uspešno zaključena ECOnova Rally Adriatik 2017: Prva etapa tridnevnega relija uspešno zaključena ECOnova Rally Adriatik 2017: Prva etapa tridnevnega relija uspešno zaključena ECOnova Rally Adriatik 2017: Prva etapa tridnevnega relija uspešno zaključena ECOnova Rally Adriatik 2017: Prva etapa tridnevnega relija uspešno zaključena

S štartom v Trstu se je včeraj začela prva etapa tridnevne ekološke dirke ECOnova Rally. Dvajset posadk iz 7 evropskih držav je včeraj prevozilo dobrih 155 kilometrov in etapo zaključilo v Piranu. Iz Trsta so mimo Milj odpeljali proti Sloveniji. Pot jih je vodila skozi Šalaro in Korte do Kopra, kjer so se ustavili, da so napolnili svoje jeklene konjičke z do okolja prijaznimi energenti – vodikom, elektriko ter drugimi alternativnimi pogonskimi energijami in plini.

Drugi del dirke je potekal mimo Bresta in Jelovic na hrvaški strani meje ter skozi Gračišče in Kubed do končne postaje v Piranu. Po neuradnih končnih rezultatih prve etape je najboljši čas dosegla posadka Elvis Georgiev in Elena Georgijeva. Druga je v cilj pripeljala posadka Aleksandar Zevnik in Aleš Hrastnič, tretja pa je parkirala posadka  Gregor Zdovc in Katja Kodba. Posadke in vozila so včeraj ob 8. uri krenile na drugo, najdaljšo etape od Pirana do Ljubljane in nazaj na Obalo. Vozila s posadkami bodo morala prevoziti kar 379-kilometrsko preizkušnjo. V Ljubljani bo na Kongresnem trgu okoli 14.00 polurni postanek za polnjenje vozil.

Dirka se bo zaključila danes, v soboto, 25. marca, v Portorožu s slovesno večerno razglasitvijo najboljših in podelitvijo pokala ECOnova.

Več o ECOnova Rallyju
Na prvem ekološkem rallyju po Italiji, Sloveniji in Hrvaški sodeluje več kot 20 ekip iz sedmih evropskih držav. Gre za prvo od skupaj štirih ekoloških avtomobilskih preizkušenj, ki jih bo organizacijska ekipa S Rallyja pod vodstvom Primoža Lemeža izpeljala v letošnjem letu. Cilj tekmovalcev ECOnova Rallyja je dosegati čim boljši čas tako na posameznih etapah kot v skupnem seštevku, ob tem pa voziti optimalno in racionalno, da porabijo čim manj energije. Organizatorji želijo s tem dogodki promovirati trajnostno mobilnost in do okolja prijaznejša vozila. 

Dobrodošli  tudi predelani električni avtomobili in tisti na alternativni pogon
Po uspešno izpeljanem rallyju EKOnova Slovenija 2016 so v koledarju za leto 2017 kar štirje tovrstni ekološki rallyji. Prvi se je začel včeraj, 23. marca, v Trstu in se zaključuje v soboto, 25. marca, v Piranu. Drugi rally bo na sporedu junija in bo potekal od Salzburga do Gradca, tretji bo izpeljan septembra od Innsbrucka do Münchna in četrti novembra od Montreuxa  do Monaka.

Primož Lemež, gonilna sila pokala ECOnova pojasnjuje, da na teh cestnih preizkušnjah lahko poleg avtomobilov, ki jih poganjata elektrika in vodik, priključnih hibridov ter avtomobilov s podaljševalnikom dosega – te dovoljuje mednarodna zveza FIA – sodelujejo tudi avtomobili, ki jih poganjajo različne alternativne pogonske energije in plini, ter predelani električni avtomobili. Tovrstni avtomobilistični dogodki so v tujini že prepoznani in uveljavljeni, v Sloveniji pa se rallyji z vozili na alternativne oblike pogona šele uveljavljajo.

V treh dneh bodo tekmovalci prevozili skoraj 700 kilometrov. Današnji dan je zaključen, jutri pa jih bo pot vodila iz Trsta v Ljubljano in nato skozi Postojno do Pirana. Zadnji dan pa trasa poteka po Goriških Brdih in skozi Novo Gorico, zaključi pa se na Tartinijevem trgu v Piranu. Ker bo treba avtomobile med driko polniti, je predvidenih tudi več postankov v večjih mestih.  Ti bodo priložnost za ogled avtomobilov, za predstavitev njihovega delovanja ter za promocijo do okolja prijaznejše mobilnosti.

Pred štartom rallyja konferenca o trajnostni mobilnosti
Pred začetkom hitrostne, spretnostne in energetsko varčne avtomobilske preizkušnje je v deželni palači na trgu Unita v Trstu potekala tudi mednarodna konferenca o trajnostni mobilnosti. Na njej so sodelovali predstavniki številnih italijanskih, slovenskih, avstrijskih in nemških mest, skozi katera bodo potekali letošnji ekološki rallyji. Govorili so o dobrih praksah v prometu ter predstavili vizijo razvoja trajnostne mobilnosti. Sara Vito, vodja oddelka za okolje dežele Furlanije – Julijske krajine je predstavila evroprojekt Nemo, s katerim želi deželna vlada stare avtomobile v lasti javne uprave zamenjali z električnimi vozili. Med govorniki sta bila tudi Dejan Crnek, podžupan Mestne občine Ljubljana, in Miloš Šturm, svetovalec poslovodnega odbora iz Hidrie.

Dodatne informacije na www.econova.expert in na FB strani ECOnova Rally Italy - Slovenia.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov