Avto.info

ADAC Opel Rallye Cup 2017

Prvenstvo talentov tudi letos s slovenskim dirkačem Timom Novakom

ADAC Opel Rallye Cup 2017: Prvenstvo talentov tudi letos s slovenskim dirkačem Timom Novakom

ADAC Opel Rallye Cup 2017

Avtor: Foto: Opel
ADAC Opel Rallye Cup 2017: Prvenstvo talentov tudi letos s slovenskim dirkačem Timom Novakom

Rüsselsheim. Nova sezona prvenstva ADAC Opel Rallye Cup se začenja ta konec tedna od 7. do 8. aprila z dirko ADAC Hessen Rallye Vogelsberg v okolici nemškega mesteca Schlitz blizu Fulde. V svojem petem letu ni prvenstvo niti za trohico manj zanimivo – nasprotno: udeležencev je leta 2017 več kot kadarkoli doslej in prihajajo iz številnih držav. Za točke, denarno nagrado in fantastično možnost napredovanja v ADAC Opel Rallye Junior Team, uradno Oplovo tovarniško ekipo, ki je z bliskovito hitrim dirkalnikom Opel ADAM R2 že od leta 2015 prava senzacija v prvenstvu FIA ERC Junior, se bo v tehnično identičnih vozilih Opel ADAM Cup borilo kar 24 voznikov iz 12 držav. Med njimi je tudi letos Slovenec Tim Novak, a letos s sovoznico Liso Stengel, ki je zamenjala Uroša Ocvirka.

Uspehi govorijo sami zase: Emil Bergkvist in Marijan Griebel, zmagovalca Oplovega prvenstva v letih 2014 in 2013, sta premagala vse tekmece in osvojila zadnji dve evropski prvenstvi ERC (Emil leta 2015, Marijan leta 2016). Pred zmagovalcem prvenstva 2016 ADAC Opel Rallye Cup je tako težka naloga: ekstremno nadarjeni Finec Jari Huttunen (23) se bo v tej sezoni v Oplovi tovarniški ekipi pridružil Britancu Christopherju Ingramu (22) in 19-letni Italijanki Tamari Molinaro.

Poleg edinstvene priložnosti za napredovanje je prvenstvo ADAC Opel Rallye Cup nadvse privlačno tudi zaradi dosledne zasnove in odličnega paketa v zahtevnem svetu motošporta. Ambicioznim dirkačem so na voljo zanesljivi, hitri dirkalniki Opel ADAM Cup s 140 KM, s katerimi mladi vozniki na dogodkih v sklopu nemškega prvenstva v reliju stalno povzročajo sive lase voznikom zmogljivejših dirkalnikov, ki so velikokrat opremljeni tudi s štirikolesnim pogonom. Dragocena je tudi profesionalna tehnična podpora ekipe Opel Motorsport. Vse udeležence na osmih dogodkih čakajo elegantna prizorišča, prisotnost v servisnem parku, prijetno druženje in učinkovita struktura za trženje in vzpostavljanje stikov z mediji – stroški pa so obvladljivi in pregledni. Vrhunec sezone bosta tudi letos avgusta dogodka v sklopu dirke ADAC Rallye Deutschland, nemškega dela svetovnega prvenstva v reliju (WRC).

Kako privlačno ostaja prvenstvo, dokazuje nič manj kot 12 novincev, ki se bodo pomerili v mednarodni konkurenci leta 2017. Med njimi sta tudi Tom Kässer (voznik) in Stephanie Voigtländer (sovoznica), zmagovalca lanskega dogodka ADAC Opel Rallye Academy. Christoph Hilmes, Maximilian Schmidt in Thomas Weirather, mlajši brat alpske smučarke Tine Weirather, so še trije ‘diplomanti’, ki so se odločili, da se bodo udeležili prvenstva ADAC Opel Rallye Cup.

Tudi izbira favoritov je zelo težka naloga. Med njimi je zagotovo danski povratnik Jacob Lund Madsen, ki je svojo izjemno nadarjenost pokazal na prvenstvih leta 2014 in 2015, prav tako je v samem vrhu lanski drugouvrščeni Šved Tom Kristensson. Na seznamu velikih obetov so po mnenju strokovnjakov trije novinci v prvenstvu ADAC Opel Rallye Cup: Frederic Field (Anglija), Grégoire Munster (Luksemburg) in Frederic Hauswald (Francija). Sodelovali bodo tudi nadarjeni nemški mladi vozniki, med katerimi je Nico Knacker marca na testni dirki prvenstva v sklopu relija ADAC Saarland-Pfalz Rallye zmagal sekundo pred Johannesom Dambachom.

Slovenec Tim Novak se je lani zavihtel na odlično peto mesto skupne razvrstitve, a vseeno so letos njegovi cilji še višji. "Želim si, da bi letos ponovili lansko sezono, ko sem bil peti in jo morda še izboljšal. Glavni cilj je, da bi imel konstante vožnje, nastopal brez težav, da ne bi bilo večjih nesreč, predvsem pa si želim dvigniti svojo hitrost. To govorim predvsem zato, ker imam občutek, da bi lani lahko bili hitrejši, želim pa si tudi ohraniti zanesljivost," je na novinarski konferenci na Gospodarskem razstavišču v okviru avtomobilskega salona povedal 22-letni dirkač.

Navdušence čakajo vznemirljive bitke za delčke sekunde in osupljivo dogajanje na relijih. Poznavalci bodo zagotovo težko čakali na rezultate mladih krotiteljev divje ADAMOVE konjenice.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov