Avto.info

Porsche 919 Hybrid vs Toyota TS050 Hybrid

Prvi dvoboj posodobljenih dirkalnikov na slavnem britanskem dirkališču v Silverstonu

Porsche 919 Hybrid vs Toyota TS050 Hybrid: Prvi dvoboj posodobljenih dirkalnikov na slavnem britanskem dirkališču v Silverstonu

Porsche 919 Hybrid vs Toyota TS050 Hybrid

Avtor: Foto: Porsche
Porsche 919 Hybrid vs Toyota TS050 Hybrid: Prvi dvoboj posodobljenih dirkalnikov na slavnem britanskem dirkališču v Silverstonu

Stuttgart (Nemčija). Prihodnji konec tedna, 14.–16. aprila, bo ekipa Porsche LMP začela prvo od devetih preizkušenj v okviru vzdržljivostnega prvenstva zveze FIA 2017. Šesturna dirka na slavnem britanskem dirkališču v Silverstonu bo prvi dvoboj posodobljenih dirkalnikov Porsche 919 Hybrid in aktualnega dirkalnika Toyota TS050 Hybrid. Porsche – svetovni prvak in zmagovalec dirke v Le Mansu v letih 2015 in 2016 – želi ponovno ubraniti oba naslova. Ekipa v Angliji pričakuje zahteven začetek sezone. Porsche 919 Hybrid bo namreč zaradi aerodinamične zasnove, prilagojene celotni sezoni, na dirkališču v Northamptonshiru nastopil z bistveno manjšim odgonom, kot bi bilo zaželeno za hitre ovinke tega zahtevnega dirkališča v sklopu velike nagrade.

Nestrpno pričakovani start dirke na 5,9 kilometra dolgi progi formule 1, na kateri bo nastopilo 27 športnih dirkalnikov in prototipov, se začne v nedeljo ob 12:00 po lokalnem času. Dirko bo na spletu mogoče v živo spremljati povsod po svetu.

Dirkalnik Porsche 919 Hybrid je bil za svetovno prvenstvo 2017 temeljito predelan. 60 do 70 odstotkov prototipa za Le Mans je bilo razvitih na novo. V prvi vrsti so bili izboljšav deležni aerodinamika, podvozje in motor z notranjim zgorevanjem. Pogonski princip inovativnega hibridnega dirkalnika pa ostaja enak: kompaktni dvolitrski bencinski turbomotor V4 (z močjo skoraj 500 KM/368 kW) v kombinaciji z dvema različnima sistemoma za regeneracijo energije – zavorne energije s sprednje preme in energije izpušnih plinov – razvije sistemsko moč okoli 900 KM (662 kW). Medtem ko motor z notranjim zgorevanjem poganja zadnjo premo, pri pospeševanju s polno močjo elektromotor deluje na sprednjo premo z več kot 400 KM (294 kW) moči. Električni tok, ki nastane pri regeneraciji zavorne energije in energije izpušnih plinov, se začasno shrani v tekočinsko hlajeno litij-ionsko baterijo.

Novo sestavljena tovarniška vozniška ekipa Porsche LMP1 se je izkazala že na zimskih testnih vožnjah in na uvodni dirki prvenstva WEC v italijanski Monzi. Aktualni svetovni prvak Neel Jani (Švica) bo v dirkalniku s štartno številko 1 začel dirko ter se izmenjeval z Britancem Nickom Tandyjem in novincem pri Porscheju, Andréem Lottererjem (Nemčija). V drugem Porschejevem dirkalniku s štartno številko 2 se bodo za volanom menjali Novozelandca Earl Bamber in Brendon Hartley ter Nemec Timo Bernhard.

Ekipa Porsche LMP pred začetkom sezone
Fritz Enzinger, vodja programa LMP1: "Ekipa je v preteklih tednih in mesecih opravila odlično delo. Sedaj je čas, da se sezona končno začne. Uvodna prireditev je pokazala, da bo konkurenčni boj s Toyoto zelo trd oreh. V Silverstonu pričakujemo šesturni šprint."

Andreas Seidl, vodja ekipe: "Tako na našem 30-urnem preizkusu na dirkališču Paul Richard kot tudi na uvodni prireditvi v Monzi smo bili zadovoljni s stabilnostjo in smo dobro pripravljeni na prvo šesturno preizkušnjo. Kar pa se tiče časov krogov bo Silverstone težaven. Z namenom zmanjševanja stroškov pravilnik v letošnjem letu dopušča le še dve garnituri aerodinamičnih dodatkov na sezono. Naša sredstva smo razdelili tako, da se bomo do tretje preizkušnje svetovnega prvenstva osredotočali na razvoj in preizkušanje aerodinamike za Le Mans. To pomeni malo odgona, s katerim dosežemo majhen zračni upor, kar pa bo imelo v Angliji negativen vpliv. Po 24-urni dirki v juniju bomo za preostale preizkušnje svetovnega prvenstva dirkalnik 919 sistematično predelali tako, da bo odgon večji. Dodaten izziv predstavlja zmanjšano število kompletov pnevmatik. Dve polnjenji rezervoarja – se pravi okoli eno uro in pol vožnje – z enim kompletom pnevmatik za suhe razmere postaja novo pravilo. To pomeni, da je treba s pnevmatikami ravnati zelo pazljivo."

Vozniki dirkalnika Porsche 919 Hybrid s štartno številko 1
Neel Jani (33, Švica): "V preteklem letu smo prvo dirko sicer na koncu zmagali za sodniško mizo, a to je bil le uvod v neverjetno sezono. Zgodovinsko gledano Silverstone ni naša najmočnejša proga in tudi letos ne pričakujem, da bomo favoriti. Predvsem zato, ker smo morali sprejeti kompromis glede aerodinamike. Vseeno pa si želimo doseči največje možno število točk."

André Lotterer (35, Nemčija): "Leta 2001 sem vozil na angleškem prvenstvu formule 3 in živel sem v kraju Milton Keynes, se pravi nedaleč od Silverstona. Tam sem pogosto preizkušal tudi formulo 1 in že zmagal na prvenstvu WEC. Proga je super. Predvsem hitri prvi del kroga z ovinki Copse, Maggotts, Chapel in Stowe poteka izjemno lepo. V tem delu bomo pogrešali pritisni tlak in zato bo to poseben izziv. Dirka v Angliji je zelo pomembna za prvenstvo WEC, saj je zanimanje tam zelo veliko."

Nick Tandy (32, Velika Britanija): "Zame bo to čisto poseben dirkalni konec tedna. Prvič zato, ker je to težko pričakovani začetek sezone, drugič zato, ker obožujem to dirkališče, in tretjič, ker živim le 50 kilometrov stran. Moj oče ne potuje veliko, a na to dirko bo prišel. Poleg tega si jo bo ogledalo veliko prijateljev. Upam, da bomo imeli v nedeljo zvečer razlog za praznovanje in bomo nato resnično lahko izkoristili prosti dan na velikonočni ponedeljek."

Vozniki dirkalnika Porsche 919 Hybrid s štartno številko 2
Earl Bamber (26, Nova Zelandija): "V Monzi se je pokazalo, da lahko letos pričakujemo tesno bitko s Toyoto. A dirkališče v Silverstonu ima čisto drugačne značilnosti. Situacijo bomo lahko ocenili šele, ko bomo s konfiguracijo za Le Mans na njem odpeljali prvih nekaj krogov. Do sedaj sem samo enkrat tekmoval v Silverstonu, ampak doživetje je bilo enkratno. Tekma z dirkalnikom Porsche Mobil 1 Supercup je bila zelo borbena, a na koncu sem se prebil na stopničke."

Timo Bernhard (36, Nemčija): "Porsche in Toyota delujeta na istem visokem nivoju. Na vsakem dirkališču ima prednost lahko tako eni kot drugi. Omejene aerodinamične možnosti pa pri tem igrajo pomembno vlogo. Zelo se že veselim Silverstona. Britanski navijači so najboljši na svetu – zelo so navdušeni in vedno so neverjetno dobro obveščeni. V preteklih dveh letih na žalost nisem uspel voziti na dirki. Za leto 2017 si želim ugoden začetek sezone in s tem solidno osnovo za svetovno prvenstvo."

Brendon Hartley (27, Nova Zelandija): "Komaj že čakam začetek sezone. V Monzi smo imeli odličen tehnični preizkus in tudi zasedba vozniške ekipe je odlična. Earl se je dobro vključil in je bil v Monzi odličen. V Silverstonu lahko razmerje premoči v kategoriji LMP1 deluje popolnoma drugače. Bomo videli, kako močna je Toyota."

Številke in dejstva:

- Pravilnik o učinkovitosti vozil na svetovnem vzdržljivostnem prvenstvu omejuje količino energije, ki jo sme dirkalnik Porsche 919 Hybrid porabiti v enem krogu.
- Na dirkališču v Silverstonu ta količina znaša 5,37 megajoulov električne energije iz sistemov za regeneracijo energije in 1,504 kilograma/2,076 litra bencina.
- Pri običajnem delovanju na dirki mora Porsche 919 Hybrid dotočiti gorivo najkasneje vsakih 29 krogov.
- Točenje goriva in menjavo pnevmatik se lahko izvede le eno za drugim in ne hkrati. Pri menjavi koles lahko delajo le štirje mehaniki hkrati. Poleg tega lahko hkrati uporabljajo le eno pnevmatsko pištolo. Postanek v boksu tako traja bistveno dlje kot na primer pri formuli 1.
- Menjave voznikov po navadi potekajo, ko je treba zamenjati pnevmatike.
Izbira pnevmatik obsega tri različno trde mešanice gladkih dirkalnih pnevmatik (slicks) za suho podlago, hibridne pnevmatike (prav tako brez profila) z mehkejšo tekalno površino za mešane pogoje in pnevmatike za dež. Za vsako vozilo so za kvalifikacije in dirko na voljo štirje kompleti pnevmatik za suhe razmere. To sta dva kompleta manj kot v letu 2016.
- En krog v Silverstonu je dolg 5,9 kilometra in ima 18 ovinkov. Prvo dirkališče na nekdanjem vojaškem letališču so odprli leta 1947.

Pogled v preteklo sezono:
- V letu 2016 je dirkalnik 919 z vozniki Neelom Janijem, Romainom Dumasom in Marcom Liebom skozi cilj prišel kot drugi. Po diskvalifikaciji zmagovalnega Audija je Porschejeva trojica prejela polno število točk. Jani je odpeljal najhitrejši dirkalni krog v 1:40,303 minute.
- Drugi dirkalnik 919 je po trku izpadel: v 71. krogu je Brendon Hartley vodil, vendar je pri prehitevanju zadel v eno od vozil GT.
- Na kvalifikacijah so se na sušeči se podlagi pomerili Hartley/Mark Webber (3. mesto, 1:54,150 min) in Dumas/Jani (4. mesto, 1:54,266 min).

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov