Avto.info

SUPERBIKE

Začetek sezone v Avstraliji v živo na Eurosportu

SUPERBIKE: Začetek sezone v Avstraliji v živo na  Eurosportu

SUPERBIKE

Avtor: Foto: Eurosport

Do začetka jubilejne 30. sezone prvenstva Superbike nas ne loči veliko časa. Motorji bodo prvič zabrneli danes. Štirinajst ekip se je že tradicionalno zbralo na legendarni avstralski stezi Phillip Island, kjer se bo odvila prva od 13 dirk v razredu prvenstva.

Steza na Filipovem otoku je dolga 4.445 km, ima 12 zavojev (5 levih in 7 desnih), rekord prvenstev Superbike na njej pa ima Eugene Laverty, ki je krog prevozil v času 1:31.168, kar je le drobec počasneje od rekorda Nickyja Haydna, ki je na dirki za Moto GP en krog prevozil v času 1:30.059. 

Minuli dve sezoni sta pripadli Jonathanu Rei (Kawasaki Racing Team), ki je prvenstvo na motorju Kawasaki ZX.10R osvojil obakrat. Lani je za seboj pustil kolega iz svoje ekipe Toma Sykesa, leto prej pa Chaza Daviesa iz Ducatija.

Motorji, s katerimi tekmujejo na prvenstvu Superbike, so dirkalne verzije cestnih športnih dvokolesnikov s štiritaktnim motorjem delovne prostornine nekje med 750 in 1200 cm3 (odvisno od sezone). Največ lovorik v prvenstvu so si nabrali dirkači Ducatija, naslove svetovnih prvakov pa imajo tudi Honda, Kawasaki, Yamaha in Aprilia.

Za razliko od dirk prvenstva Moto GP, kjer se v vsakem razredu na eno VN odpelje po ena dirka, sta na vsako VN prvenstva Superbike na sporedu dve dirki (do l. 2015 sta bili obe na isti dan, l. 2016 pa v dveh zaporednih dneh), skupna razdalja na dirki pa mora biti med 90 in 110 kilometrov. 

Slovensko podjetje Akrapovič tudi letos sodeluje na prvenstvu Superbike. Postali so uradni sponzor in tehnični partner Hondine tovarniške ekipe, v kateri kraljujeta Nicky Hayden in Stefan Bradl. Tako kot v vseh sezonah doslej bo na Eurosportu tudi letošnjo jubilejno sezono prvenstva Superbike možno spremljati v neposrednih prenosih (sobota, 5:00, E1).

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov