Avto.info

Japonska

Proizvodnja in prodaja novih avtomobilov sta močno okrnjeni

Japonska: Proizvodnja in prodaja novih avtomobilov sta močno okrnjeni

Japonska

Avtor: Foto: Lexus, Mitsubishi in Nissan
Japonska: Proizvodnja in prodaja novih avtomobilov sta močno okrnjeni Japonska: Proizvodnja in prodaja novih avtomobilov sta močno okrnjeni

Eden izmed najmočnejših potresov v človeški zgodovini in posledični cunami, ki sta 11. marca 2011 prizadela japonsko regijo Sendai, sta prinesla ogromne človeške in gospodarske posledice, ker se v tej regiji nahaja tudi večina proizvajalcev elektronskih sestavnih delov.

Japonska avtomobilska industrija, ki je ena izmed največjih domačih uporabnic vgradne elektronike, je po nedavni naravni katastrofi občutila velike posledice, ki so še dodatno povečale težave japonskih proizvajalcev z oskrbo rezervnih in sestavnih delov za avtomobile. O tem pričajo zadnja poročila iz Japonske, kjer v teh dneh prihaja do rednih občasnih izpadov v električnem omrežju, ki prekinjajo proizvodnje cikle in hromijo proizvodnjo. Drug problem pa tiči v dejstvu, da ima veliko dobaviteljev sestavnih in rezervnih delov v celoti porušene obrate, nekateri proizvajalci pa delujejo samo s 50-odstotno kapaciteto proizvodnje.

Prodaja novih vozil na japonskem se je v letošnjem aprilu zreducirala na približno 108800 osebnih in gospodarskih vozil (v to kvoto niso všteti predstavniki mestnih 'kei-car' avtomobilov), kar predstavlja 51-odstotni padec prodaje v primerjavi z aprilom leta 2010. Svoj delež pri tej znižani prodajni številki pa je prispevalo tudi zreducirano 'potrošniško vedenje' prebivalcev japonskega otočja.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava