Avto.info

BMW serije 5

Popolna simbioza estetike in dinamike

BMW serije 5: Popolna simbioza estetike in dinamike

BMW serije 5

Avtor: Foto: BMW
BMW serije 5: Popolna simbioza estetike in dinamike BMW serije 5: Popolna simbioza estetike in dinamike BMW serije 5: Popolna simbioza estetike in dinamike BMW serije 5: Popolna simbioza estetike in dinamike BMW serije 5: Popolna simbioza estetike in dinamike BMW serije 5: Popolna simbioza estetike in dinamike BMW serije 5: Popolna simbioza estetike in dinamike BMW serije 5: Popolna simbioza estetike in dinamike BMW serije 5: Popolna simbioza estetike in dinamike BMW serije 5: Popolna simbioza estetike in dinamike BMW serije 5: Popolna simbioza estetike in dinamike BMW serije 5: Popolna simbioza estetike in dinamike BMW serije 5: Popolna simbioza estetike in dinamike BMW serije 5: Popolna simbioza estetike in dinamike BMW serije 5: Popolna simbioza estetike in dinamike BMW serije 5: Popolna simbioza estetike in dinamike BMW serije 5: Popolna simbioza estetike in dinamike BMW serije 5: Popolna simbioza estetike in dinamike BMW serije 5: Popolna simbioza estetike in dinamike

Svetovni debi novega BMW serije 5 limuzina znova označuje utelešenje estetske oblike in vrhunskega užitka v vožnji v zgornjem srednjem razredu avtomobilov. Preko svojega športnega in elegantnega videza, dinamike vožnje, značilne za blagovno znamko, izredne učinkovitosti in inovativnih komfortnih rešitev ter ukrepov za večjo varnost, šesta generacija managerske limuzine BMW prepričljivo izžareva vrhunski standard svetovno najuspešnejšega proizvajalca premium avtomobilov, v okviru celotnega razvojnega procesa.

Oblika: karizmatičen, eleganten, športen.
Z najdaljšo medosno razdaljo v tem segmentu avtomobilov, dolgim in gladkim pokrovom nad prostorom za vgradnjo motorja, kratkimi previsi spredaj in zadaj ter coupéjevsko, elegantno strešno linijo, novi BMW serije 5 limuzina izrazito izstopa od svoje konkurence. Estetski videz avtomobila je nedvoumno določen s popolnoma uravnoteženimi sorazmerji.

Oblikovalske lastnosti, značilne za blagovno znamko je možno najti v sprednjem delu, pri okrasnih rešetkah za vstop hladnega zraka v obliki ledvičk BMW, ki so malce nagnjene v smeri naprej in na izrazito izklesanem pokrovu motorja, na elegantnem stranskem profilu avtomobila v dovršenem slogu ter na mišičastem zadku.

V notranjosti se moderna funkcionalnost in superioren ambient srečata v popolni harmoniji, medtem ko zagotavljata edinstven slog in koncept jasne usmerjenosti k vozniku zares neponovljivo vožnjo in doživetje potovanja.

Doživetje vožnje: superiorna dinamika in izredno udobje.
Najnaprednejši prenosnik moči in tehnologije vzmetenja zagotavljajo vrhunsko športnost in še višji standard udobja vožnje z avtomobilom v enem. Istočasno opcijski dinamični nadzor vožnje (Dynamic Driving Control) omogoča vozniku individualno izbiro vzmetenja, glede na njegove aktualne želje. Novi BMW serije 5 limuzina je na voljo s sistemom Adaptive Drive, ki vključuje dinamični nadzor blažilnikov (Dynamic Damper Control) in sistem nadzora stabilnosti Dynamic Drive, kakor tudi integralno aktivno krmiljenje (Integral Active Steering) proizvajalca BMW.

Pri svojem debiju se novi BMW serije 5 limuzina predstavlja z enim bencinskim osemvaljnikom, tremi bencinskimi šestvaljniki in dvema dizelskima šestvaljnikoma. Ponudbo zaključuje dizelski štirivaljnik s tlačno polnitvijo, okrovom ročične gredi iz aluminijeve zlitine in sistemom neposrednega vbrizgavanja goriva preko skupnega voda (Common Rail). Maksimalna izhodna moč motorja znaša v tem primeru 135 kW/184 KM, s čemer postavlja BMW 520d s standardno avtomatsko funkcijo Start/Stop, nov mejnik učinkovitosti v svojem segmentu avtomobilov. Povprečna poraba goriva glede na testni krog EU5 znaša samo 5,0 litrov/100 kilometrov, medtem ko je vrednost emisij CO2 132 g/km (provizorične vrednosti).

Najzmogljivejši BMW 550i je na voljo z osemvaljnikom s tehnologijo BMW TwinPower Turbo in sistemom neposrednega vbrizgavanja bencina (High Precision Injection) za maksimalno izhodno moč motorja 300 kW/407 KM.

Vrstni bencinski šestvaljnik z oznako BMW TwinPower Turbo, sistemom High Precision Injection in popolnoma variabilnim sistemom krmiljenja ventilov VALVETRONIC v BMW 535i, zmore maksimalno izhodno moč 225 kW/306 KM, medtem ko ostala dva vrstna bencinska šestvaljnika z integriranim sistemom High Precision Injection in z uglajenim, varčnim delovanjem razvijeta 190 kW/258 KM v BMW 528i oz. 150 kW/204 KM v BMW 523i.

Vrsta dizelska šestvaljnika z najnaprednejšo tehnologijo omogočata BMW 530d maksimalno izhodno moč 180 kW/245 KM in prav tako impresivnih 150 kW/204 KM v BMW 525d. Z integrirano opcijsko tehnologijo BMW BluePerformance, BMW 530d izpolnjuje emisijski standard EU6. Vse različice novega BMW serije 5 limuzina v celoti izpolnjujejo evropski emisijski standard EU5.

BMW EfficientDynamics: BMW serije 5 povečuje vodstvo.
Vse različice novega BMW serije 5 limuzina so opcijsko na voljo z novim osemstopenjskim avtomatskim menjalnikom BMW. BMW 550i je standardno na voljo z novim avtomatskim menjalnikom BMW, optimiziran za večjo učinkovitost vožnje, enako kot električni servo volan EPS (Electric Power Steering), ki je prisoten v vseh modelih. Inovativne tehnologije razvojne strategije BMW EfficientDynamics so standardno in v ustreznih kombinacijah, na voljo pri vsakem modelu.

Med temi inovativnimi ukrepi so regeneracija energije pri zaviranju, indikator za pretikanje prestav, aktivno krmiljenje loput za dovod hladnega zraka in po potrebi aktivne pomožne enote, vključno s kompresorjem klimatske naprave s funkcijo odklopa od jermenskega pogona. Inteligentna lahka konstrukcija je zagotovljena z rešitvami, kot so vrata, pokrov motorja, stranske stene karoserije spredaj in komponente podvozja iz aluminija.

Inovativni sistemi pomoči za voznika s paketom storitev BMW ConnectedDrive.
Sistemi pomoči za voznika, ki so prvič na voljo v kontekstu paketa storitev BMW ConnectedDrive, vključujejo pomoč pri parkiranju (Parking Assistant), funkcijo pogleda od zgoraj (Surround View), opozorilo v primeru nesreče z intervencijo zavor v kombinaciji z aktivnim tempomatom s funkcijo Stop & Go in novo napravo za omejitev hitrosti (Speed Limit Device). Na voljo so tudi sistem za opozarjanje na menjavo voznega pasu (Lane Change Warning), sistem za opozarjanje na zapustitev voznega pasu (Lane Departure Warning), funkcija Speed Limit Info, Head-Up projektor, BMW Night Vision s funkcijo prepoznavanja oseb in kamera za pomoč pri vzvratni vožnji.

Združen razvoj in proizvodnja z BMW serije 7.
Svetovni debi novega BMW serije 5 limuzina odpira najnovejše poglavje v zares impresivni zgodbi o uspehu. V okvirju petih modelnih generacij, je skupna prodaja BMW serije 5 že dosegla količino več kot 5.5 milijonov enot. Sedaj novi model temelji na na novo razviti arhitekturi avtomobila, ki je prav tako vključena v luksuznih limuzinah BMW serije 7.

Združena proizvodnja BMW serije 5 limuzina in BMW serije 7 v tovarni BMW v Dingolfingu, skupaj z obsežno uporabo skupnih komponent, zagotavlja visoko učinkovito proizvodnjo z vrhunskimi standardi kakovosti, ki sledijo najzahtevnejšim mejnikom na trgu.

Kratka predstavitev
Svetovni debi novega BMW serije 5 limuzina, utelešenje športne in elegantne, inovativne in k vozniku usmerjene managerske limuzine. Šesta generacija neverjetno uspešne štirivratne limuzine BMW izstopa preko svoje moderne estetike in oblike, sporoča polno mero užitka v vožnji, tako značilnega za BMW in nudi edinstveno učinkovitost v zgornjem srednjem segmentu avtomobilov. Premium značaj te izvrstne limuzine poudarja oprema in inovativne tehnologije, ki so sicer na voljo le v luksuznem razredu. V končnem seštevku opreme, predstavlja novi BMW serije 5 limuzina izredno kompetenco v razvoju svetovno najuspešnejšega proizvajalca premium avtomobilov.

• Sofisticirana estetika in dinamičen videz novega BMW serije 5 limuzina sta rezultat popolnoma uravnoteženih sorazmerij. V značilnem slogu blagovne znamke, novi BMW serije 5 limuzina navdušuje z dolgim in dodelanim pokrovom motorja, kratkimi previsi, coupéjevsko tekočo strešno linijo in najdaljšo medosno razdaljo v svojem segmentu avtomobilov.

• Karizmatičen talent pokončnega sprednjega dela in okrasne rešetke za dovod hladnega zraka v obliki ledvičk BMW, nagnjene malce naprej od določenih smeri pogleda, eleganca v slogu stranskega profila in mišičasta športnost zadka se združijo z značilen jezik oblikovanja BMW, za zagotovitev vrhunskega videza popolnega sloga in premoči.

• V notranjosti ustvarjajo horizontalne površine in razburljive linije zares velikodušen in harmoničen ambient. Jasna struktura armaturne plošče izboljša visoko raven usmerjenosti k vozniku, medtem ko se lahko stilsko, moderna oblika notranjosti dodatno oplemeniti z materiali najboljše kakovosti in okusno kombinacijo barv, ki izžarevajo individualno izbiro kupca.

• S prednostmi razvojne strategije BMW EfficientDynamics, standardno na voljo v avtomobilu, novi BMW serije 5 limuzina še povečuje vodilni položaj BMW v tem segmentu tudi takrat, ko je govor o učinkovitosti. Vse pogonske enote izpolnjujejo emisijski standard EU5, medtem ko novi BMW 530d z opcijsko tehnologijo BMW BluePerformance izpolnjuje celo emisijski standard EU6. Inteligentna lahka tehnologija je med drugim podprta s komponentami podvozja, kakor tudi pokrovom motorja, stranskimi stenami karoserije spredaj in vrati, izdelanimi iz aluminija.

• Novi BMW serije 5 limuzina vstopa na trg z enim bencinskim osemvaljnikom, tremi bencinskimi šestvaljniki in dvema dizelskima šestvaljnikoma. Najmočnejši model je BMW 550i, ki ga poganja V8 motor s tehnologijo BMW TwinPower Turbo, vključno s sistemom High Precision Injection (300 kW/407 KM). Potem je tukaj prvi svetovni vrstni bencinski šestvaljnik s tehnologijo TwinPower Turbo, sistemom High Precision Injection in popolnoma variabilnim sistemom krmiljenja ventilov VALVETRONIC (225 kW/306 KM) V BMW 535i, kakor tudi dva vrstna bencinska šestvaljnika s sistemom High Precision Injection in tehnologijo za varčno delovanje motorja v BMW 528i (190 kW/258 KM) in BMW 523i (150 kW/204 KM).

• Najnovejša generacija vrstnih dizelskih šestvaljnikov z okrovom ročične gredi, v celoti izdelanem iz aluminijeve zlitine in sistemom neposrednega vbrizgavanja goriva preko skupnega voda (Common Rail), razvije 180 kW/245 KM v BMW 530d in 150 kW/204 KM v BMW 525d. Iz naslova novega predstavnika v modelni seriji v bližnji prihodnosti, je novi BMW 520d na voljo z v celoti posodobljenim dizelskim štirivaljnikom z največjim razvojem moči 135 kW/184 KM in standardno avtomatsko funkcijo Start/Stop. S povprečno porabo goriva samo 5,0 litrov/100 km glede na testni krog EU in emisijami CO2 z vrednostjo 132 g/km, postavlja ta visoko tehnološka pogonska enota nov mejnik v svojem segmentu avtomobilov.

• Osemstopenjski avtomatski menjalnik je opcijsko na voljo za vse motorne različice BMW serije 5, medtem ko je standardno na voljo pri BMW 550i. Opcijsko je na voljo tudi športen avtomatski menjalnik s prestavnima lopaticama na volanu. S svojo inovativno konfiguracijo zobnikov, edinstveno stopnjo notranje učinkovitosti in optimizirano maso, združuje osemstopenjski avtomatski menjalnik izredno udobje pretikanja prestav, dinamične vozne lastnosti in učinkovitost porabe na najvišji ravni.

• Kombinacija sprednje preme z dvojnimi prečnimi vodili in integralne zadnje preme v obliki črke V, omogoča vrhunsko dinamiko in udobje vožnje v enem. Dodatna učinkovitost se zagotovi s standardnim električnim servo volanom (EPS) z ojačevalnikom s spremenljivo stopnjo ojačanja (Servotronic), ki je prvič prisoten v BMW serije 5. Opcijsko integralno aktivno krmiljenje (IAS) dopolni nadzorovano funkcijo krmiljenja zadnje preme z aktivnim krmiljenjem sprednjih koles, z največjim zasukom krmilnega obroča do 2.5.

• Pri svojem obnašanju med vožnjo, je novi BMW serije 5 limuzina še bolj dinamičen kot prej in nudi izrazite izboljšave v odnosu do udobja vožnje z avtomobilom. Pri svoji agilnosti sledi standardu, ki ga je postavil BMW serije 3, medtem ko se pri svojo premoči približuje luksuzni limuzini BMW serije 7. Vse karakteristike vožnje avtomobila se lahko nastavijo in prilagodijo preko dinamičnega nadzora vožnje (Dynamic Driving Control), ki je na voljo v kombinaciji z opcijami športni avtomatski menjalnik (Sports Automatic), dinamični nadzor blažilnikov (Dynamic Damper Control) in integralno aktivno krmiljenje (Integral Active Steering).

• Jasno zasnovana kabina in nadzorni elementi s povsem intuitivnim upravljanjem pomikajo užitek v vožnji v značilnem slogu BMW, na še višjo raven, istočasno pa poudarjajo sofisticiran ambient v notranjosti novega BMW serije 5. K vozniku usmerjena armaturna plošča v tehnologiji Black Panel, standardni multifunkcijski volan, dve izjemno funkcionalni vodili volanskega droga in ločitev funkcij vožnje ter udobja, dodatno izboljšujejo občutek premoči za volanom. Pomembna opcija za tiste kupce, ki si želijo več, je Head-Up projektor proizvajalca BMW, ki je doživel nekatere pomembne spremembe v odnosu do posredovanih informacij, ločljivosti slike in velikosti projicirane slike.

• Novi BMW serije 5 limuzina je standardno na voljo z najnovejšo generacijo nadzornega sistema BMW iDrive. Tako standardne, kot opcijske avdio, navigacijske in komunikacijske vsebinske funkcije se upravljajo preko krmilnika na sredinski konzoli in preko 10.2" oz. 7" nadzornega prikazovalnika, ki je harmonično umeščen v instrumentno ploščo.

• Paket storitev BMW ConnectedDrive nudi edinstveno izbiro funkcij za večje udobje in varnost ter številne zabavno-komunikacijske vsebine, ki so brez primere celo v zgornjem višjem segmentu avtomobilov. Prvič je novi BMW serije 5 limuzina na voljo s pomočjo pri parkiranju (Parking Assistant), opozorilom v primeru nesreče z intervencijo zavor v kombinaciji z aktivnim tempomatom s funkcijo Stop & Go, funkcijo pogleda od zgoraj (Surround View) in napravo za omejitev hitrosti (Speed Limit Device). Na voljo so tudi sistem za opozarjanje na zapustitev voznega pasu (Lane Departure Warning), sistem za opozarjanje na menjavo voznega pasu (Lane Change Warning), funkcija Speed Limit Info, naprava za avtomatski vklop in izklop dolgih luči (High-Beam Assistant), BMW Night Vision s funkcijo zaznavanja oseb, nadzor razdalje pri parkiranju (Park Distance Control) in kamera za pomoč pri vzvratni vožnji.

• Za večjo agilnost in varnost, ima novi BMW serije 5 limuzina posebej togo strukturo karoserije. Ustrezna uporaba jekla z visoko in ultra visoko trdnostjo poveča koeficient togosti pri novem modelu za približno 55 odstotkov, v primerjavi z njegovim predhodnikom, z istočasno optimizacijo mase avtomobila.

• Standardna oprema vključuje sistem varnostnih pasov s tritočkovnim zapornim mehanizmom na vseh sedežih, čelne in stranske varnostne zračne blazine in aktivna vzglavnika za voznika in sovoznika, varnostno zračno zaveso ob stranskih steklih za zaščito glave, indikator za nadzor tlaka v pnevmatikah in aktiven pokrov motorja za optimalno zaščito pešca v primeru trka. Tudi dnevne luči, luči za meglo, dvostopenjske prilagodljive zavorne luči in tempomat z zavorno funkcijo so na voljo v paketu s standardno opremo, medtem ko so biksenonski dvojni sprednji žarometi, prilagodljiv snop žarometov z variabilno porazdelitvijo svetlobe, nadzor dolžine snopa žarometov in luči za osvetlitev notranje strani ovinka.

• Bogata oprema sofisticirane opreme, ki je v novem BMW serije 5 na voljo standardno, vključuje funkcijo komfortnega zagona motorja, brez potrebe po vstavljanju avtomobilskega ključa v ključavnico, radio BMW Professional s CD predvajalnikom, AUX-In priključek, šest zvočnikov, avtomatsko klimatsko napravo z ločenim upravljanjem temperature in prezračevanja za voznika in sovoznika ter integrirana navodila za uporabo. Ekskluzivne možnosti udobja, ki očitno posegajo v luksuzni razred avtomobilov, vključujejo komfortni sistem dostopa, USB priključek, večkanalni avdio sistem, sisteme z zabavnimi vsebinami za zadnje sedeže, štiripodročno avtomatsko klimatsko napravo, aktivne sedeže, avtomatsko funkcijo Soft Close za vrata, steklena panoramska streha za optimalno akustiko in vlečna kljuka z električno nastavljivo kroglasto glavo.

Motorne različice:
BMW 550i
V8 bencinski motor s tehnologijama TwinPower Turbo in High Precision Injection; delovna prostornina: 4,395 ccm, nazivna moč: 300 kW/407 KM od 5,500 do 6,400 1/min; maks. navor: 600 Nm/442 lb-ft od 1,750 do 4,500 1/min; pospešek: 0 – 100 km/h v 5,0 sekundah; največja hitrost: 250 km/h; povprečna poraba goriva glede na standard EU: 10,4 l/100 km; emisije CO2 glede na standard EU: 243 g/km; v celoti izpolnjuje emisijski standard EU5.

BMW 535i
Vrstni bencinski šestvaljnik s tehnologijami TwinPower Turbo, High Precision Injection in VALVETRONIC; delovna prostornina: 2,979 ccm; nazivna moč: 225 kW/306 KM pri 5,800 1/min; maks. navor: 400 Nm/295 lb-ft od 1,200 do 5,000 1/min; pospešek: 0 – 100 km/h v 6,0 sekundah (avtomatski menjalnik: 6,1 sekundi); največja hitrost: 250 km/h; povprečna poraba goriva glede na standard EU: 8,5 l/100 km (avtomatski menjalnik: 8,4 l); emisije CO2 glede na standard EU: 199 g/km (avtomatski menjalnik 195 g/km), v celoti izpolnjuje emisijski standard EU5.

BMW 528i
Vrstni bencinski šestvaljnik s tehnologijo High Precision Injection in sistemom za varčno delovanje motorja; delovna prostornina: 2,996 ccm; nazivna moč: 190 kW/258 KM pri 6,600 1/min; maks. navor: 310 Nm/228 lb-ft od 2,600 do 5,000 1/min; pospešek: 0 – 100 km/h v 6,6 sekundah (avtomatski menjalnik 6,7 sekundah); največja hitrost: 250 km/h; povprečna poraba goriva glede na standard EU: 7,8 l/100 km (avtomatsko menjalnik 7,6 l); emisije CO2 glede na standard EU: 182 g/km (avtomatski menjalnik 178 g/km); v celoti izpolnjuje emisijski standard EU5.

BMW 523i
Vrstni bencinski šestvaljnik s tehnologijo High Precision Injection in sistemom za varčno delovanje motorja; delovna prostornina: 2,996 ccm; nazivna moč: 150 kW/204 pri 6,100 1/min; maks navor: 270 Nm/199 lb-ft od 1,500 do 4,250 1/min: pospešek: 0 – 100 km/h v 7,9 sekundah; največja hitrost: 238 km/h (avtomatski menjalnik 234 km/h); povprečna poraba goriva glede na standard EU: 7,6 l/100 km; emisije CO2 glede na standard EU: 177 g/km; v celoti izpolnjuje emisijski standard EU5.

BMW 530d
Vrstni dizelski šestvaljnik z okrovom ročične gredi iz aluminija, turbopuhalom z variabilno geometrijo turbine in neposrednim vbrizgavanjem goriva preko skupnega voda (common rail) preko vbrizgovalnih šob (piezo injektorji) pri maksimalnem tlaku vbrizgavanja 1,800 bar; delovna prostornina: 2, 993 ccm; nazivna moč: 180 kW/245 KM pri 4,000 1/min; maks. navor: 540 Nm/398 lb-ft od 1,750 do 3,000 1/min; pospešek: 0 – 100 km/h v 6,3 sekundah; največja hitrost: 250 km/h; povprečna poraba goriva glede na standard EU: 6,3 l/100km (avtomatski menjalnik: 6.2 l); emisije CO2 glede na standard EU: 166 g/km (avtomatski menjalnik 162 g/km), v celoti izpolnjuje emisijski standard EU5.

BMW 525d
Vrstni dizelski šestvaljnik z okrovom ročične gredi iz aluminija, turbopuhalom z variabilno geometrijo turbine in neposrednim vbrizgavanjem goriva preko skupnega voda (common rail) preko vbrizgovalnih šob (piezo injektorji) pri maksimalnem tlaku vbrizgavanja 1,600 bar; delovna prostornina: 2,993 ccm; nazivna moč: 150 kW/204 KM pri 4,000 1/min; maks navor: 450 Nm/332 lb-ft od 1,750 do 2,500 1/min; pospešek: 0 – 100 km/h v 7,2 sekundah; največja hitrost: 236 km/h; povprečna poraba goriva glede na standard EU: 6,2 l/100 km (avtomatski menjalnik: 6,1 l); emisije CO2 glede na standard EU: 162 g/km (avtomatski menjalnik 161 g/km), v celoti izpolnjuje emisijski standard EU5.

BMW 520d (na voljo v drugi polovici leta 2010)
Dizelski štirivaljnik z okrovom ročične gredi iz aluminija, turbopuhalom z variabilno geometrijo turbine in neposrednim vbrizgavanjem goriva preko skupnega voda (common rail) preko vbrizgovalnih šob (magnetni ventili) pri maksimalnem tlaku vbrizgavanja 1,800 bar; delovna prostornina: 1,995 ccm; nazivna moč: 135 kW/184 pri 4,000 1/min; maks. navor: 380 Nm/280 lb-ft od 1,900 do 2, 750 1/min; pospešek: 0 – 100 km/h v 8,1 sekundi (provizorično); največja hitrost: 227 km/h (avtomatski menjalnik: 225 km/h); povprečna poraba goriva glede na standard EU: 5,0 l/100 km (avtomatski menjalnik: 5,2 l); emisije CO2 glede na standard EU: 132g/km (avtomatski menjalnik 137 g/km); v celoti izpolnjuje emisijski standard EU5.

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.