Avto.info

PRODAJNI REZULTATI PRVEGA POLLETJA 2022

DACIA ŠE NAPREJ Z RASTJO IN MED PRVIMI TREMI V EVROPI PO PRODAJI POSAMEZNIKOM

PRODAJNI REZULTATI PRVEGA POLLETJA 2022: DACIA ŠE NAPREJ Z RASTJO IN MED PRVIMI TREMI V EVROPI PO PRODAJI POSAMEZNIKOM

PRODAJNI REZULTATI PRVEGA POLLETJA 2022

Avtor: Foto: Dacia

Dacia je z 277.885 registracijami do konca junija 2022 prodajo v primerjavi s prvim polletjem 2021 povečala za 5,9 odstotka na trgu, ki ga je kazila kriza v dobavni verigi. Za ta rezultat je zaslužna predvsem prodajna uspešnost priljubljenih modelov Sandero (112.000 primerkov, + 1,8 odstotka v primerjavi s prvim polletjem 2012) in Duster (99.000 primerkov, + 5,5 odstotka) ter dveh novih modelov Spring (20.000 primerkov) in Jogger (21.700 primerkov). S tem je Dacia edina evropska znamka od 20 največjih znamk na evropskem trgu osebnih avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil, ki je dosegla rast.

V Evropi je Dacia okrepila tretje mesto na trgu osebnih avtomobilov po prodaji posameznikom. Sandero je še naprej najbolje prodajani model posameznikom v Evropi, kar je že od leta 2017, Duster pa potrjuje svoj položaj najbolje prodajanega športnega terenca posameznikom v Evropi od leta 2018. Ta dosežek temelji na stopnji osvajanja novih kupcev (76 odstotkov kupcev vozil Dacia je prej imelo vozilo druge znamke) in zvestobe (64 odstotkov lastnikov vozil ob zamenjavi spet kupijo vozilo Dacia), ki je na najvišji ravni na trgu[1]. Uspešnost novih modelov potrjuje število naročil, ki znatno presega število registracij.

Dacia Spring, povsem električen mestni avtomobil, nadaljuje z demokratizacijo električne mobilnosti s povprečno več kot 5.000 naročili na mesec v letošnjem prvem polletju. Novi Dacia Jogger, družinski avtomobil s petimi ali sedmimi sedeži, je v prvih šestih mesecih letos dosegel več kot 50.000 naročil. Uvedba nove celostne podobe znamke na vse modele je bila predstavljena 15. junija 2022, vozila je možno naročati od 16. junija, v prodajno mrežo pa bodo dobavljena v četrtem trimesečju 2022.

RAST OBSEGA PRODAJE IN TRŽNIH DELEŽEV
Število prodanih vozil Dacia je v primerjavi z lanskim letom zraslo za 5,9 odstotka in letos doseglo 277.885 primerkov na trgu, ki ga močno krni kriza zaradi pandemije in pomanjkanja elektronskih sklopov. Dacia je na območju svoje prodaje tržni delež povečala za 0,8 odstotne točke na 3,9 odstotka, medtem ko se je trg skrčil za 14,6 odstotka.

Rast znamke Dacia je možno pojasniti predvsem z uspešnostjo nove ponudbe modelov. V prvem polletju 2022 je Dacia okrepila svoj položaj tretje najbolje prodajane znamke posameznim kupcem osebnih avtomobilov na evropskem trgu. Če smo natančni, je Dacia med prvimi tremi znamkami po prodaji posameznikom v Franciji (2.), Romuniji (1.), Italiji (3.), Portugalski (1.), Poljski (3.), Hrvaški (3.), Češki (3.) in Madžarski (3.). Blizu uvrstitvi med prve tri je v Španiji (4.) in Belgiji (4.). V primerjavi s prvim polletjem 2021 je znamka pridobila štiri mesta v Nemčiji (9.) in se ponaša z drugo največjo rastjo prodaje osebnih avtomobilov posameznikom.

Izven Evrope je Dacia ohranila svoje vodilno mesto v Maroku. Skupno število naročil modela Dacia Spring in modelskih različic z motorjem ECO-G na bencin in plin (za do 10 odstotkov manj izpusta CO2) predstavlja skoraj polovico vseh naročil (48 odstotkov na območju prodaje znamke z izjemo Maroka). Ta delež je zrasel za 7 odstotnih točk v primerjavi s prvo polovico leta 2021. Rast prodaje znamke Dacia kljub strmemu padcu trga potrjuje ustreznost njene tržne umeščenosti, ki temelji na najboljšem razmerju med uporabno vrednostjo in ceno.

"Električni in modeli z motorjem na avtoplin ECO-G so imeli v prvem polletju skoraj polovičen delež naročil, kar odseva predlog Dacie za bolj preudarno avtomobilsko potrošnjo." - Xavier Martinet, direktor za trženje, prodajo in poslovanje znamke Dacia

MOČNA PONUDBA MODELOV NA ŠTIRIH STEBRIH
Spring: med prvimi tremi električnimi osebnimi avtomobili v Evropi po prodaji posameznikom.[2]
Sandero: posameznikom najbolje prodajani osebni avtomobil v Evropi že od leta 2017.
Duster: najbolje prodajani SUV posameznikom v Evropi že od leta 2018.
Jogger: najbolj dosegljiv družinski avtomobil s sedmimi sedeži na trgu, pretežno naročen z najboljšim paketom opreme (64 odstotkov).

NOVA CELOSTNA PODOBA ZNAMKE
- Junij 2021: uvedba nove celostne podobe znamke Dacia na vseh spletnih mestih, oglasih in tiskovinah.
- Začetek 2022: postopen prehod zunanjosti pooblaščenih prodajno-servisnih mest na novo celostno podobo, kar je povečalo opaznost prodajne mreže Dacia.
- 16. junij 2022: začetek naročanja vseh modelov Dacia (izjema je Lodgy) z novo istovetnostjo (nov zaščitni znak, nov logotip, nove barve). Prve dobave bodo proti koncu leta 2022.
- Oktober 2022: prenovljena ponudba modelov z novo podobo znamke in zaščitnim znakom Dacia Link bo razstavljena na mednarodni avtomobilski razstavi v Parizu. Kupci znamke Dacia si prihajajoče modele že lahko ogledajo v aplikaciji Dacia AR za obogateno resničnost, ki je doslej dosegla že več kot 12.000 prenosov (dobite jo lahko na spodnji povezavi).

[1] podatki za leto 2021 v državah G5
[2] Registracije vozil v Evropi od januarja do maja 2022 (podatki do konca junija še niso na voljo).

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov