Avto.info

Ford C-max in grand C-max

Dve različici vznemirljivega, povsem novega modela

Ford C-max in grand C-max: Dve različici vznemirljivega, povsem novega modela

Ford C-max in grand C-max

Avtor: Foto: Ford
Ford C-max in grand C-max: Dve različici vznemirljivega, povsem novega modela Ford C-max in grand C-max: Dve različici vznemirljivega, povsem novega modela Ford C-max in grand C-max: Dve različici vznemirljivega, povsem novega modela Ford C-max in grand C-max: Dve različici vznemirljivega, povsem novega modela Ford C-max in grand C-max: Dve različici vznemirljivega, povsem novega modela Ford C-max in grand C-max: Dve različici vznemirljivega, povsem novega modela Ford C-max in grand C-max: Dve različici vznemirljivega, povsem novega modela Ford C-max in grand C-max: Dve različici vznemirljivega, povsem novega modela Ford C-max in grand C-max: Dve različici vznemirljivega, povsem novega modela Ford C-max in grand C-max: Dve različici vznemirljivega, povsem novega modela Ford C-max in grand C-max: Dve različici vznemirljivega, povsem novega modela Ford C-max in grand C-max: Dve različici vznemirljivega, povsem novega modela Ford C-max in grand C-max: Dve različici vznemirljivega, povsem novega modela Ford C-max in grand C-max: Dve različici vznemirljivega, povsem novega modela Ford C-max in grand C-max: Dve različici vznemirljivega, povsem novega modela

Iz družine povsem novih modelov ford C-max prihajata dve od privlačnih zvezd družbe Ford Motor Company na Avtosalonu 2010 v Ženevi. Družino C-max, ki je bila razvita v okviru ambiciozne globalne strategije v segmentu C, predstavljata dva smela in dinamična modela, ki na trg kompaktnih vozil za različne dejavnosti prinašata novo raven sloga in zaželenosti.

Kupci kompaktnih enoprostorcev MAV v Fordovem segmentu C lahko zdaj izbirajo med novim petsedežnim C-MAX-om ali edinstvenim novim sedemsedežnim modelom Grand C-MAX, ki je opremljen z dvojnimi drsnimi vrati in inovativno zasnovo sedežev za izjemno prostornost in prilagodljivost.

Povsem nova paleta modelov Ford C-MAX prinaša v razred kompaktnih enoprostorcev MAV številne nove tehnologije, ki so osredotočene na povečanje udobja, varnosti in trajnosti; med njimi so tudi novi, zmogljivi in obenem izjemno varčni Fordovi bencinski motorji EcoBoost z nizkimi emisijami CO2.. Tako kot nedavno najavljeni Ford Focus naslednje generacije, temeljita tudi nova modela C-MAX na Fordovi novi globalni platformi vozil v segmentu C. Obe vozili se v Ženevi predstavljata pred začetkom prodaje, ki se bo v Evropi začela pozneje letos, sedemsedežni Grand C-MAX pa bo konec leta 2011 na voljo tudi kupcem v Severni Ameriki.

“Pozitiven sprejem novega C-MAX-a ob predstavitvi na frankfurtskem Avtosalonu 2009 odraža naraščajoč vpliv in privlačnost vrste naših izdelkov v segmentu C,” je povedal John Fleming, predsednik in izvršni direktor Forda Evropa. “Z uvedbo prostornega Grand C-MAX-a kot našega prvega sedemsedežnika v tem segmentu ob elegantnem novem modelu s petimi sedeži smo prepričani, da Ford kupcem v segmentu C nudi odlično izbiro vznemirljivih in praktičnih družinskih vozil.”

Izbira športnega petsedežnika ali elegantnega sedemsedežnika
Povsem nova paleta modelov Ford C-MAX za Evropo nudi kupcem kompaktnih enoprostorcev v segmentu C možnost, da glede na svoje potrebe izbirajo med dvema alternativnima in samosvojima modeloma – med športnim petsedežnikom C-MAX-om in prostornim novim sedemsedežnikom Grand C-MAX-om.

"Z modelom Grand C-MAX je Ford vstopil na nov del trga in izpolnil želje povsem nove skupine uporabnikov, saj približno 50 odstotkov kupcev kompaktnih enoprostorcev hoče vozilo s šestimi ali sedmimi sedeži," je dodal Fleming. "Grand C-MAX bo z vsestranskostjo in voznimi lastnostmi, po katerih je C-MAX vedno slovel, v kombinaciji z dodatno prostornostjo za vsakodnevne potrebe družine idealna izbira."

Za dodatno prostornost ima Grand C-MAX 140 mm daljšo medosno razdaljo in je tudi za 40 mm višji od C-MAX-a. S skupno dolžino 4,52 m ima veliko prostora za sedem potnikov ali za pet potnikov in obilico prtljage. Petsedežni C-MAX ima zelo podobne zunanje mere kot trenutni model in s privlačno silhueto novega kinetičnega dizajna ohranja C-MAX-ov sloves prostornosti in praktičnosti. Novi model bo še bolj privlačen za kupce vseh starosti, ki cenijo udobno namestitev, visok sedežni položaj, prilagodljivost in kompaktne zunanje mere.

Izrazit in dinamičen
Paleta novih Fordovih modelov C-MAX dokazuje, da so lahko kompaktni enoprostorci elegantni in zaželeni ter obenem nudijo izjemno prostornost in uporabnost.

“Kot konceptno vozilo iosis MAX leta 2009 tudi nova modela C-MAX v razred enoprostorcev prinašata bolj čustven in dinamičen dizajn,” je pojasnil Martin Smith, izvršni direktor za oblikovanje pri Fordu Evropa. “Ustvarili smo dve različni vozili, za kateri se bodo kupci odločali zaradi videza in načina vožnje in ne le zato, ker sta uporabni in vsestranski.”

Smelo oblikovanje zunanjosti in notranjosti s smernicami najnovejše različice Fordovega ‘kinetičnega dizajna’ temelji na tematiki, ki so jo vzpostavili nadvse uspešni najnovejši modeli Fiesta, Kuga in Mondeo. Osupljivi elementi ‘kinetičnega dizajna’ novih modelov vključujejo dinamično bočno linijo, ki se dviga proti zadnjemu delu vozila, izrazite izklesane površine, poudarjene blatnike, mišičaste poteze vozila pod strešno linijo, ki jih podpira izrazita prisekana linija, in samosvojo privzdignjeno grafično zasnovo oken ob stebričku C.

Za oblikovanje sprednjega dela sta značilna prepoznavna Fordova spodnja trapezoidna maska motorja in privlačna zasnova žarometov, ki je bila predstavljena tudi na konceptnem modelu iosis MAX.

Samosvoja značaja
Novi Ford C-MAX in Grand C-MAX sta bila namenoma zasnovana z različnima značajema, ki odražata različne prioritete tipičnih uporabnikov obeh modelov. C-MAX s petimi sedeži je za razliko od običajnega pristopa pri vozilih MAV privzel bolj športen občutek z elegantnim videzom osebnega vozila. Strešna linija je zaobljena kot pri kupeju in se spušča proti zadnjemu delu vozila, obenem pa ohranja udobnost in praktičnost vozila.

Grafične poteze oken sledijo smelemu izrazu modelov Fiesta in Kuga z izrazito privzdignjenim delom po stebričku C. Pri zadnjem delu je mogoče opaziti podobnost z večjim modelom S-MAX, zadnje okno pa ima športen poudarek. Sedemsedežni Grand C-MAX z enako dinamičnim značajem poskrbi za še izrazitejši občutek funkcionalnosti, ki poudarja dodaten prostor in vsestranskost, ki ju nudi to vozilo. Ob daljši medosni razdalji ima sedemsedežnik višjo strešno linijo in tanjše stebričke, ki poudarjajo izjemno prostornost in odlično preglednost prostora za potnike.

Dvojna drsna vrata so prvič uporabljena v Fordovem evropskem modelu. So elegantno integrirana, vodilo pa je domišljeno skrito v prisekani liniji pod streho vozila. Zasnova z velikimi vrati prtljažnika zagotavlja nizko višino praga za natovarjanje, eleganten presek med zadnjimi lučmi in zadnjim oknom pa odraža sorodstvo z Galaxyjem, Fordovim največjim osebnim vozilom.

Eleganten in dinamičen videz obeh modelov C-MAX-a dopolnjuje izjemno aerodinamična oblika. V postopku oblikovanja so z dovršenim računalniškim modeliranjem in podrobnim preizkušanjem v vetrovniku uspeli zagotoviti ustrezno aerodinamično učinkovitost in tako količnik zračnega upora, ki pomaga varčevati z gorivom, znaša samo 0,30 pri C-MAX-u in 0,32 pri Grand C-MAX-u.

Elegantna in sodobna notranjost
V notranjosti novega C-MAX-a je uporabljen enak filozofski pristop ‘kinetičnega dizajna’ kot pri oblikovanju karoserije; tako se dinamičen in sodoben značaj zunanjosti odraža tudi v eleganci prostora za potnike. Glavne oblikovne poteze so naslednji korak v razvoju tematik, razvitih za najnovejšo Fiesto, mišičaste in izrazite oblike ter izjemno smelo grafično podobo pa navdihujejo osupljive oblike, ki smo jih občudovali pri konceptu iosis MAX. Ključni oblikovni elementi vključujejo napet zgornji del armaturne plošče z obliko krila, ki je podaljšano na stranice. Kot dramatično oblikovan rog je spodnji del armaturne plošče podaljšan navzdol in poudarja gladek pretok armaturne plošče v sredinsko konzolo.

Kokpit – enak pri obeh različicah C-MAX-a – vozniku zagotavlja pregledno privzdignjen položaj z dobrim nadzorom ter visoko nameščeno prestavno ročico in sredinsko konzolo. Oblikovanje notranjosti je obenem elegantno in izjemno praktično s skrbno zasnovanimi in premišljeno razporejenimi območji za odlaganje predmetov. Med njimi so veliki žepi na vratih, velik predal pred sovoznikom ter dodatni predali in držala za pijače v sredinski konzoli in v zadnjem delu prostora za potnike.

Pri modelih, ki so opremljeni s stropno konzolo, lahko vanjo shranite sončna očala in zemljevide, s posebnim ogledalom pa lahko brez obračanja spremljate dogajanje v zadnjem delu vozila.

Uvajanje tehnologije za voznikovo povezovanje MyFord
Voznikovi krmilniki in zasloni v kokpitu predstavljajo naslednjo generacijo Fordovega sistema HMI (do uporabnika prijazen strojni vmesnik), ki so ga inženirji in oblikovalci razvili na osnovi odlično sprejetih razporeditev v najnovejših modelih, kot sta Fiesta in Mondeo.

Ključna elementa tehnologije za voznikovo povezovanje MyFord sta dve petsmerni preklopni stikali na volanu, ki upravljata dva glavna zaslona v vozilu: enega v skupini instrumentov in drugega v povišanem položaju na sredinski konzoli. Levo preklopno stikalo je namenjeno upravljanju zaslona med instrumenti, ki prikazuje informacije, povezane z vozilom, z desnim stikalom pa voznik upravlja informacije sistema infotainment, prikazane na večjem osrednjem zaslonu. Način prikaza informacij in logika upravljanja sta pri obeh zaslonih enaka. Ta preprost in intuitiven sistem nadzora omogoča vozniku, da s kar se da malo odvračanja pozornosti upravlja ključne funkcije vozila, ne da bi moral odmakniti roko z volana.

Pri modelih z nižjo stopnjo opreme je mogoče glavne funkcije sistema infotainment krmiliti tudi z vgrajeno nadzorno ploščo – podobno kot pri novi Fiesti z nadzorno ploščo, povzeto po mobilnem telefonu –, bolje opremljena vozila pa uporabljajo nadzorno ploščo, vgrajeno v zvočni sistem naslednje generacije Sony v elegantni sijajni črni barvi. Novi C-MAX je opremljen tudi z zmogljivim paketom za povezljivost, ki vključuje glasovno upravljanje, prostoročno uporabo telefona s povezavo Bluetooth® in priključke za različne zunanje naprave in medijske predvajalnike.

Med drugimi izboljšanimi možnostmi so novi vrhunski zvočni sistem Sony z devetimi zvočniki, izboljšan radijski sprejem s standardno dvojno anteno in nov navigacijski sistem s pomnilniško kartico SD, ki ima obsežen nabor funkcij, vključno s prikazom pravih kažipotov, pogledom v perspektivi 3D in prikazom omejitev hitrosti.

Maksimalna vsestranskost in priročnost
“Za Grand C-MAX-a in C-MAX-a smo razvili dve povsem različni zasnovi notranjosti, saj sta modela namenjena povsem drugačnim kupcem,” je pojasnil Gunnar Herrmann, direktor Fordove globalne linije vozil v segmentu C. “Grand C-MAX je idealna izbira za mlade družine, športnejši C-MAX pa nagovarja kupce veliko širšega starostnega obsega.”

Zasnova sedežev in razporeditev vrat za novega sedemsedežnega Grand C-MAX-a je bila dokončana po podrobni raziskavi tipičnih družin, ki so ugotavljale najbolj priljubljene konfiguracije za kompaktne enoprostorce MAV. Raziskava je iskala odgovore na vprašanja, katere zasnove preklapljanja in odstranjevanja sedežev so preproste za uporabo, kako učinkovito in preprosto zavarovati dojenčke v otroških sedežih, kakšen je najpriročnejši dostop do sedežev v drugi in tretji vrsti in kje otroci dejansko želijo sedeti v avtu.

Na osnovi teh informacij je nastala končna zasnova, ki omogoča prostorno in prilagodljivo namestitev do sedmih potnikov znotraj kompaktnih zunanjih mer s priročnostjo in praktičnostjo za družinske uporabnike, ki sta v samem vrhu tega razreda. Ključni element zasnove je uporaba drsnih vrat na obeh straneh vozila – tako lahko starši pomagajo otrokom zlesti v sedeže, drsna vrata pa se idealno obnesejo tudi pri parkiranju na ozkih parkiriščih.

Da bi bil sistem s sedmimi sedeži kar se da vsestranski, so Fordovi inženirji razvili dovršen preklopni mehanizem za tri sedeže v drugi vrsti. Ta mehanizem omogoča hiter preklop srednjega sedeža, ki se zloži pod desni zunanji sedež in poskrbi za priročen 'prehod' med zunanjima sedežema. Tako imajo potniki dostop do tretje sedežne vrste brez ukvarjanja z zunanjima sedežema, kar je še posebej priročno, če sta sedeža zasedena, na primer z otroškim sedežem ali s pomožnim sediščem za večjega otroka. Sedeži so lahko udobno razporejeni po sistemu 2+2+2, hiter preklop pa omogoča uporabo vseh sedmih sedežev, ko je to potrebno.

Sedeži v drugi in tretji vrsti so domiselno zasnovani, da nastane ob preklopu ravna tovorna površina, ne glede na število sedežev, ki so ostali v uporabi. Za rokovanje z vsemi preklopnimi mehanizmi zadošča ena sama roka. Čeprav ima novi petsedežni C-MAX elegantneje oblikovano zunanjost, je njegova notranjost enako prostorna, udobna in prilagodljiva kot pri prejšnjem modelu.

Razporeditev sedežev v C-MAX-u temelji na priljubljeni zasnovi iz prejšnjega modela s tremi individualnimi sedeži v drugi vrsti, ki jih je mogoče preklopiti v razmerju 40/20/40. Kupci lahko izberejo tudi Fordov domišljeni udobni sistem, ki omogoča, da za razkošno namestitev 2+2 sredinski sedež preklopimo vstran, zunanja sedeža pa pomaknemo diagonalno nazaj in navznoter. Občutek prostornosti in udobja v notranjosti C-MAX-a in Grand C-MAX-a je mogoče povečati s panoramsko stekleno streho, ki prekriva skoraj celotno območje stropa. Panoramska streha je zaradi preprečevanja bleščanja temno zasenčena, standardno pa ima tudi termoodbojni premaz, ki zmanjšuje ogrevanje notranjosti, z električnim pomikom notranjega senčnika pa je mogoče po potrebi poskrbeti za zasenčenje in zasebnost.

Varčna zmogljivost
Evropska paleta modelov C-MAX v razred kompaktnih enoprostorcev MAV uvaja številne napredne nove tehnologije za vozilo in pogonski sklop, s katerimi je na voljo nova raven udobja, varnosti, do okolja prijaznega delovanja in nižjih stroškov lastništva.

Poleg nadgrajenih različic zelo cenjenih Fordovih dizelskih motorjev Duratorq TDCi bo novi C-MAX na voljo tudi z vrsto bencinskih motorjev, med katerimi bo prvič tudi povsem novi 1,6-litrski štirivaljni motor Ford EcoBoost, ki ga bodo izdelovali v Fordovi tovarni v Bridgendu v Walesu. Te izjemno učinkovite motorje z nizkimi emisijami CO2 dopolnjujejo napredni menjalniki, med katerimi sta tudi novi šeststopenjski ročni menjalnik Ford Durashift, ki je prvič na voljo prav v novem C-MAX-u, in šeststopenjski samodejni menjalnik z dvojno sklopko Ford PowerShift, ki se je izkazal kot čedalje bolj priljubljena izbira pri trenutnem modelu.

“Ker je to prvo vozilo, ki ga lahko poganja novi 1,6-litrski bencinski motor Ford EcoBoost ali povsem posodobljena vrsta dizelskih motorjev TDCi, imajo kupci novega C-MAX-a možnost pestre izbire pogonskega sklopa, ki ustreza njihovim potrebam,” je povedal Graham Hoare, izvršni direktor razvoja pogonskih sklopov pri Fordu Evropa. “Za nas je bila jasna prioriteta zmanjšanje porabe in emisij CO2 ter hkrati zagotovitev nove ravni odzivne zmogljivosti in prefinjenosti.”

1,6-litrski motor Ford EcoBoost SCTi z močjo 150 KM/180 KM
Novi C-MAX je globalno prvi Fordov model, ki bo opremljen s povsem novim 1,6-litrskim motorjem Ford EcoBoost SCTi. Štirivaljni motorji EcoBoost predstavljajo povsem novo generacijo izjemno učinkovitih Fordovih bencinskih motorjev z manjšo delovno prostornino in nižjimi emisijami CO2. Fordovi inženirji v Evropi so jih razvili za globalno uporabo in novi štirivaljni motorji Ford EcoBoost s prostornino 1,6 litra in 2,0 litra (za modele S-MAX, Galaxy in Mondeo) se z najnovejšimi tehnologijami pogonskih sklopov odlikujejo z do 20-odstotnim zmanjšanjem porabe in emisij CO2 v primerjavi z običajnimi bencinskimi motorji z večjo delovno prostornino in podobno močjo.

Ti lahki motorji Ford EcoBoost iz aluminija združujejo tri tehnologije: središčno nameščen visokotlačni sistem neposrednega vbrizgavanja, turbopolnilnik z majhnim trenjem in dvojno neodvisno spremenljivo krmiljenje ventilov, ki ustvarjajo napreden sistem zgorevanja. Ta omogoča raven zmogljivosti in varčnosti, ki je novost med bencinskimi motorji s takšno močjo. Ta zmogljiva kombinacija tehnologij 1,6-litrskemu motorju Ford EcoBoost omogoča zagotavljanje velikega navora v območju nizkih vrtljajev in odzivno zmogljivost motorja z veliko delovno prostornino, a z merami, težo in porabo goriva veliko manjšega agregata.

Kupci C-MAX-a lahko izbirajo med različicama 1,6-litrskega motorja s 150 KM in s 180 KM. Obe različici združujeta osupljivo največjo moč z vlečno močjo pri nizkem številu vrtljajev, ki ustreza dizelskim motorjem zadnje generacije. Motor s 180 KM razvije največji navor 240 Nm v območju od 1600 do 4500 vrtljajev, funkcija začasnega dodatnega polnjenja pa omogoča navor 270 Nm pri pospeševanju s polnim plinom.

Optimizirana zasnova turbopolnilnika zagotavlja, da pride do absolutno minimalnega zamika (ali ‘turbo-luknje’), ko voznik želi hitro pospešiti, razpon moči pa je širok in nudi več kot 90 odstotkov največjega navora pri 1500 vrtljajih. Za dopolnitev zgorevalnega sistema, ki skrbi za zgorevanje goriva na najučinkovitejši in najčistejši možen način, 1,6-litrski motor Ford EcoBoost vključuje tudi vrsto drugih ukrepov, namenjenih znižanju emisij CO2.

Med njimi so optimizirana zasnova z nizkim trenjem s posebno obdelavo batnih obročkov, oljna črpalka s spremenljivo prostornino, pametno regenerativno polnjenje in inovativni patentirani sistem hlajenja ‘brez pretoka’, v katerem ventili, ki jih krmili sistem za uravnavanje motorja, uravnavajo pretok hladilne tekočine za hitrejše ogrevanje po hladnem zagonu.

Seštevek teh ukrepov 1,6-litrskemu motorju Ford EcoBoost omogoča, da doseže najnižjo porabo goriva med bencinskimi motorji s to močjo. Z motorjem s 180 KM doseže C-MAX kombinirano porabo goriva 6,6 litra/100 km* in emisije CO2 154 g/km. V primerjavi z 2,0-litrskim bencinskim motorjem s 145 KM v prejšnjem modelu pomeni to 10-odstotno znižanje porabe goriva in emisij CO2, pri tem pa nudi novi motor za 24 odstotkov večjo moč in 30 odstotkov več navora.

1,6-litrski motor Ford Duratec Ti-VCT s 105 KM/125 KM
Med bencinskimi motorji za model C-MAX je na voljo tudi Fordov preverjeni 1,6-litrski motor Duratec Ti-VCT z močjo 105 KM in 125 KM. Ta odzivni in varčni motor iz aluminija s 16 ventili je dodatno optimiziran in nastavljen ter deluje z manjšim notranjim trenjem, prav tako pa k zmanjšanju porabe goriva in povečanju navora prispeva izboljšano prezračevanje izpušnega sistema.

1,6-litrski motor Duratec Ti-VCT deluje z dvojnim neodvisnim spremenljivim krmiljenjem ventilov, kar zagotavlja maksimalno moč in učinkovitost ter nudi izjemno zmogljivost v zelo širokem razponu vrtljajev. Kljub izboljšani zmogljivosti je za motor s 105 KM značilno zmanjšanje porabe goriva in emisij CO2 za 4 odstotke v primerjavi s C-MAX-om s prejšnjim motorjem z močjo 100 KM. Emisije CO2 znašajo 159 g/km.

Izboljšan 1,6- in 2,0-litrski dizelski motor Duratorq TDCi
1,6- in 2,0-litrski dizelski motor, ki sta na voljo za novo paleto modelov C-MAX, sta povsem posodobljena za zagotavljanje večje moči, manjše porabe in prefinjenosti.

Najnovejša dizelska motorja Duratorq TDCi nudita večjo izbiro in sta izboljšana z obsežno vrsto sprememb, med katerimi so:
• Zgorevalni sistem naslednje generacije z nižjim kompresijskim razmerjem, večji premer zgorevalne komore in zmanjšano vrtinčenje.
• Nov visokotlačni sistem vbrizgavanja s skupnim vodom z naprednimi šobami za vbrizgavanje z več odprtinami.
• Manjši turbopolnilniki s spremenljivo geometrijo lopatic, ki delujejo z manjšim trenjem.

Učinkovitejši sistem zgorevanja tem motorjem omogoča, da izpolnjujejo strožje zahteve novega emisijskega standarda Euro V, obenem pa ob povečani moči dosegajo nižje vrednosti glede porabe goriva in emisij CO2. Znatno so izboljšane tudi vozne lastnosti z večjo odzivnostjo in vlečno močjo pri nizkem številu vrtljajev.

1,6-litrski motor Duratorq TDCi z močjo 95 KM/115 KM
Novi 1,6-litrski dizelski motor Duratorq TDCi je v C-MAX-u na voljo z močjo 95 KM in z močjo 115 KM. Obe različici odlikuje obilica vlečne moči in širok obseg navora, motor s 115 KM pa nudi dodatno zmogljivost z dodatnim tlačnim polnjenjem, ki največji navor med močnim pospeševanjem poveča z 270 Nm na 285 Nm.

1,6-litrski dizelski motor združuje odlične vozne lastnosti z izjemno nizko porabo goriva, saj C-MAX z obema različicama doseže kombinirano porabo 4,5 litra/100 km* in emisije CO2 119 g/km.

2,0-litrski motor Duratorq TDCi z močjo 140 KM/163 KM
Uvedba najnovejšega 2,0-litrskega motorja Duratorq TDCi prinaša med dizelske motorje za model C-MAX več moči in večji navor, a ne na račun porabe goriva in emisij CO2.

Prejšnji motor s 136 KM sta zamenjali različici s 140 KM in s 163 KM. Močnejši motor tako nudi za 20 odstotkov večjo moč, širši razpon navora (največji navor 340 Nm je dosežen med 2000 in 3250 vrtljaji) in veliko boljšo odzivnost pod 2000 vrtljaji. Podobno izboljšanje odzivnosti in navora pri nižjih vrtljajih je značilno tudi za motor s 140 KM.

Čeprav je motor močnejši, ima za 7 odstotkov nižjo porabo goriva in emisije CO2 v primerjavi s predhodnikom s 136 KM. C-MAX z različicama s 140 KM in s 163 KM doseže kombinirano porabo 5,3 litra/100 km* in emisije CO2 139 g/km.

Nova motorja TDCi s 140 KM in s 163 KM sta lahko opremljena z novim šeststopenjskim ročnim menjalnikom ali z naprednim šeststopenjskim samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko Ford PowerShift, ki ga odlikuje učinkovita poraba goriva. Za kupce, ki želijo vozilo z motorjem z manjšo močjo in s samodejnim menjalnikom, je menjalnik Ford PowerShift na voljo tudi z 2,0-litrskim motorjem Duratorq TDCi z močjo 115 KM.

Novi šeststopenjski ročni menjalnik Ford Durashift
C-MAX in Grand C-MAX z 1,6-litrskim bencinskim motorjem Ford EcoBoost SCTi ali 1,6-litrskim dizelskim motorjem Duratorq TDCi bosta na voljo s povsem novim šeststopenjskim ročnim menjalnikom.

Šeststopenjski ročni menjalnik Durashift je najnovejši Fordov menjalnik za majhne in srednje velike avtomobile. Prvič bo na voljo z novimi modeli C-MAX, kjer bo z zasnovo, ki je za zmogljivi prenos navora izjemno lahka in kompaktna, zamenjal obstoječi petstopenjski menjalnik.

V primerjavi z drugimi Fordovimi šeststopenjskimi menjalniki je novi menjalnik za 30 odstotkov lažji, po velikosti in teži pa je enak trenutnemu petstopenjskemu menjalniku za majhne avtomobile, čeprav ima dodatno prestavo in za 50 odstotkov večjo zmogljivost prenosa navora. Za dodatno znižanje porabe goriva je nova zasnova optimizirana za zmanjšanje izgub učinkovitosti, posebna pozornost pa je bila namenjena pretoku olja v menjalniku.

Novi menjalnik je zasnovan za zagotavljanje najboljšega prestavljanja v tem razredu, saj lahkoten pomik prestavne ročice omogočajo optimizirana razporeditev, uporaba zmogljivih sinhronizatorjev ter natančen in učinkovit prestavni sistem.

Samodejni menjalnik z dvojno sklopko Ford PowerShift
C-MAX in Grand C-MAX sta lahko opremljena tudi z najnaprednejšim Fordovim menjalnikom – izjemno učinkovitim samodejnim šeststopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko Ford PowerShift, ki je na voljo z najnovejšim 2,0-litrskim dizelskim motorjem Duratorq TDCi z močjo 163 KM, 140 KM in 115 KM. Prefinjen in napreden menjalnik Ford PowerShift ima zasnovo z dvojno sklopko, ki učinkovitost, optimalna prestavna razmerja in užitek pri vožnji ročnega menjalnika združuje z uglajenostjo in preprosto uporabo običajnega samodejnega menjalnika.

Menjalnik je znatno učinkovitejši od samodejnih menjalnikov z običajnim pretvornikom navora, kar se odraža v manjši porabi goriva in nižjih emisijah CO2, zato so te vrednosti zelo blizu vrednostim porabe in emisij pri vozilih z ročnim menjalnikom. Z 2,0-litrskim motorjem Duratorq TDCi s 163 KM ima C-MAX kombinirano porabo goriva 5,8 litra/100 km* in emisije CO2 154 g/km, pri tem pa navdušuje s pospeškom od 0–100 km/h v 9,5 sekunde.

Najboljša dinamičnost in prefinjenost v razredu
“Prepričani smo, da bo novi C-MAX presenetil številne uporabnike, ki ne pričakujejo, da bi lahko bil kompakten enoprostorec MAV tako živahen in zabaven za vožnjo,” je pojasnil Gunnar Herrmann, direktor Fordove globalne linije vozil v segmentu C. “Verjamemo, da bo kombinacija najsodobnejših tehnologij – kot je naš novi sistem za vektorski nadzor navora – in pikolovske nastavitve podvozja zagotovila rezultate, ki presegajo pričakovanja številnih kupcev.”

Prejšnji C-MAX je zaslovel s prefinjenim ravnovesjem med navdušujočo vozno dinamiko in osupljivim udobjem. Povsem novi model bo s povezavo odzivnega, športnega vodenja in celovite prefinjenosti, ki dosega merila za velika prestižna vozila, poskrbel za novo raven te zmogljivosti. Povsem novi sistem električnega servokrmiljenja (EPAS) ima ključno vlogo pri zagotavljanju še bolj dinamične izkušnje vožnje in je skrbno nastavljen za zagotavljanje pristne in natančne odzivnosti pri visokih hitrostih, obenem pa omogoča lahkotnost in preprosto manevriranje pri parkiranju.

Inovativni sistem vzmetenja v C-MAX-u je izdatno posodobljen z optimizirano novo zasnovo neodvisnega zadnjega vzmetenja 'control blade' in delno izoliranim sprednjim pomožnim okvirjem. Ti sistemi pomagajo doseči želeno kombinacijo izboljšanega vodenja in prefinjenosti.

Povsem novi C-MAX je edinstven v svojem razredu tudi zaradi standardne uporabe naprednega sistema za vektorski nadzor navora (TVC), ki dodatno izboljša stabilnost v ovinkih in živahnost vozila. Sistem TVC bo na voljo tudi v naslednji generaciji Forda Focusa, čeprav ga običajno najdemo le v zmogljivih športnih avtomobilih. Sistem deluje kot elektronski diferencial za prenos moči med pogonskima kolesoma in zagotavlja zmanjšano podkrmiljenje, izboljšano vlečno silo in lažje zavijanje.

Natančno nastavljanje blažilnikov in puš vzmetenja, ki so ga opravili Fordovi evropski specialisti za dinamiko, je pomagalo uskladiti odzivnost vodenja s presenetljivim udobjem in prefinjenostjo. Hrupnost v notranjosti je dodatno zmanjšana z optimizirano zasnovo strukture karoserije, izboljšano izolacijo pogonskega sklopa, izboljšanimi izolacijskimi materiali v notranjosti prostora za potnike in z vetrobranskim steklom s posebno zvočno folijo, ki zmanjšuje prenašanje zvoka.

Lahka ojačena karoserija
Tako kot pri drugih Fordovih vozilih v zadnjem času je tudi pri novem C-MAX-u za izdelavo ključnih območij karoserije v veliki meri uporabljeno ojačeno in ultra ojačeno jeklo, ki kljub zagotavljanju kar se da nizke teže vozila izpolnjuje najstrožje zahteve zakonodaje glede trčenj v državah po vsem svetu.

Skupno je kar 53 odstotkov zgornjega dela karoserije izdelano iz ojačenega jekla – pri trenutnem modelu znaša ta delež 45 odstotkov. Rezultat je izjemno močna in toga struktura, ki s trdno varnostno kletko ščiti potnike v primeru trčenja ter obenem prispeva k dinamiki in prefinjenosti vozila. Sprednji del je izdelan za optimizirano zaščito pešcev. Ključni elementi vključujejo zasnovo odbijača in pokrova motornega prostora, razpored v motornem prostoru in uporabo ‘mehke’ zasnove območja pod vetrobranskim steklom, ki ublaži udarce.

Tehnologije za večjo varnost in praktičnost
Kot prva modela v Fordovi novi paleti vozil globalne platforme C uvajata evropski C-MAX in Grand C-MAX osupljivo vrsto naprednih tehnologij, ki so običajno vgrajene v večjih in prestižnejših vozilih.Med temi tehnologijami so tudi funkcije, ki bodo povečale praktičnost in varnost uporabnikov in njihovih družin. Med ključnimi inovacijami so (odvisno od države):

• Sistem informacij o mrtvih kotih – Ko vozilo na poljubni strani vstopi v voznikov mrtev kot, zasveti opozorilna lučka v ustreznem zunanjem ogledalu. Sistem deluje z dvema dovršenima radarskima tipaloma, vgrajenima v zadnji odbijač.
• Nastavljiv omejevalnik hitrosti (ASLD) – Omogoča nastavitev lastne omejitve hitrosti, da se voznik izogne nehotenemu preseganju izbrane hitrosti. Standardno pri naročilu vozila s tempomatom.
• Opozorilo za uporabo varnostnih pasov na zadnjih sedežih – Sistem, ki je na voljo v Grand C-MAX-u, voznika prek zaslona med instrumenti obvesti, če kateri od potnikov v drugi ali tretji sedežni vrsti ni pravilno pripet z varnostnim pasom. Ta funkcija je še posebej dragocena pri prevozih otrok.
• Električna varnostna ključavnica za zaščito otrok – S preprostim stikalom vozniku omogoča električni vklop in izklop varnostne blokade zadnjih vrat za zaščito otrok. Ta dodatna priročnost bo voznika vzpodbudila k pogostejši uporabi varnostnega zaklepa zadnjih vrat, kar bo povečalo varnost otrok na zadnjih sedežih.
• Električno upravljanje pokrova prtljažnika – Upravljanje s pomočjo daljinskega upravljalnika ali s stikali v prostoru za potnike. Omogoča preprostejše natovarjanje in raztovarjanje, še posebej pri prenašanju nakupovalnih vrečk ali otroka v naročju.
• Kamera za vzvratno vožnjo – V pokrov prtljažnika vgrajena kamera za varno in natančno vzvratno vožnjo, ki prikazuje veliko, jasno sliko na barvnem zaslonu v sredinski konzoli. Slika vključuje grafični prikaz, ki označuje bližino predmetov v trenutni smeri premikanja vozila.

Del Fordove nove palete globalnih vozil v segmentu C
Ko bosta povsem nova modela iz družine C-MAX v drugi polovici leta 2010 naprodaj v Evropi, bosta uvedla naslednjo generacijo Fordovih srednje velikih vozil, ki temeljijo na novi globalni platformi segmenta C. Vanjo sodi tudi novi Ford Focus, ki bo naprodaj leta 2011. Modeli, izdelani na tej platformi, bodo naprodaj po vsem svetu in pričakovana skupna letna prodaja bo do leta 2012 presegla dva milijona vozil. Na novi platformi bo skupno izdelanih vsaj deset različnih modelov ali izvedb.

“Lansiranje novih modelov C-MAX je izjemno pomembno in uporabnikom po vsem svetu dokazuje, da lahko v naši prihajajoči globalni paleti srednje velikih avtov pričakujejo resnično vznemirljive izdelke,” je povedal John Fleming. “Novi C-MAX je samo začetek – veselimo se odkrivanja novih poglavij z novo generacijo Focusa, ki bo sledila v kratkem.”

*Opomba: Navedeni podatki o porabi goriva temeljijo na evropski smernici za izračun porabe goriva EU 80/1268/EEC in se lahko razlikujejo od rezultatov, pridobljenih pri merjenju porabe goriva v drugih delih sveta (podatki še niso končni).

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.