Avto.info

Nissan navara in pathfinder

Slogovno prepričljiva robustnost

Nissan navara in pathfinder: Slogovno prepričljiva robustnost

Nissan navara in pathfinder

Avtor: Foto: Nissan
Nissan navara in pathfinder: Slogovno prepričljiva robustnost Nissan navara in pathfinder: Slogovno prepričljiva robustnost Nissan navara in pathfinder: Slogovno prepričljiva robustnost Nissan navara in pathfinder: Slogovno prepričljiva robustnost Nissan navara in pathfinder: Slogovno prepričljiva robustnost Nissan navara in pathfinder: Slogovno prepričljiva robustnost Nissan navara in pathfinder: Slogovno prepričljiva robustnost Nissan navara in pathfinder: Slogovno prepričljiva robustnost Nissan navara in pathfinder: Slogovno prepričljiva robustnost Nissan navara in pathfinder: Slogovno prepričljiva robustnost Nissan navara in pathfinder: Slogovno prepričljiva robustnost Nissan navara in pathfinder: Slogovno prepričljiva robustnost Nissan navara in pathfinder: Slogovno prepričljiva robustnost Nissan navara in pathfinder: Slogovno prepričljiva robustnost Nissan navara in pathfinder: Slogovno prepričljiva robustnost Nissan navara in pathfinder: Slogovno prepričljiva robustnost Nissan navara in pathfinder: Slogovno prepričljiva robustnost Nissan navara in pathfinder: Slogovno prepričljiva robustnost Nissan navara in pathfinder: Slogovno prepričljiva robustnost

Najbolje prodajan pick-up v Evropi in športno uporabno vozilo, ki izhaja iz skupne zasnove, torej Navara in Pathfinder, sta bila deležna številnih izboljšav, ki jima omogočajo ohraniti vodilni položaj med vozili njune vrste.

Pri tem izstopa novi, tehnično izjemno napreden trilitrski dizelski motor V6. Skozi posodobitev je šel tudi priljubljeni 2,5-litrski motor dCi. Vozili imata višjo raven pasivne varnosti. Med nove elemente opreme sodijo poleg ostalih elementov tudi posebej dovršen navigacijski istem Nissan Connect Premium z zaslonom na dotik, prestižni avdio sistem znamke Bose in kamera na zadnjem delu. Dovršena notranjost in številni oblikovni popravki zunanjosti pa zagotavljajo Navari in Pathfinderju ohraniti ostro in posebej vpadljivo podobo.

Posodobitve, izboljšave in dovršena opremljenost krepijo Nissanov vodilni položaj med ponudniki vozil s pogonom na vsa kolesa in postavljajo Navaro ter Pathfider na najbolj vidno mesto v segmentu številnih odličnih tekmecev. Po predstavitvi na avtomobilskem salonu v Ženevi, bosta Navara in Pathfinder nove podobe zapeljala med kupce na prvih trgih v Evropi aprila 2010. Dva meseca kasneje bo ponudbo dopolnil novi zastavonoša dizelske ponudbe, trilitrski motor V6.

Novi dizelski motor V6
Novi dizelski motor V6, z neposrednim vbrizgom goriva in turbinskim polnilnikom je bil razvit pod okriljem zveze Renault Nissan z željo, da bi združil velike zmogljivosti, gospodarnost, sprejemljivejše emisije in najvišjo raven uglajenosti med primerljivimi motorji.

Med ključne elemente novega motorja V6, z nekoliko nevsakdanjim kotom 65 stopinj med dvema vrstama valjev, sodi zlitina uporabljena za njegov blok. Razvojni inženirji zveze Renault Nissan so se odločili za kompaktno grafitno jeklo (CGI), s prednosti litega jekla, med katere sodijo velika trdnost in uspešna dušitev hrupnosti, brez neželenega večanja mase. Motorni blok iz tega materiala je sicer težji, vendar ne zahteva, tako kot blok iz aluminijeve zlitine, posebna rebra za večjo trdnost in dodatne elemente za dušitev hrupa ter tresljajev. Njegova masa je tako kljub vsemu zmerna.

Z izkušnjami pridobljenimi z razvojem dvolitrskega motorja dCi zveze in uporabo nekaterih novih tehnologij, so bile ob pospešenem razvoju novega motorja V6, opravljene še številne druge spremembe zgradbe motorja V9X. Še posebej je bila izboljšana zasnova izgorevalnega prostora, ki je še bolj kot do slej zmore ohraniti posebej ugodno razmerje med ravnijo emisij in učinkovitostjo izgorevanja goriva.

Kompresijsko razmerje je bilo zmanjšano na vrednost 16:1, ne le zaradi izboljšanja gospodarnosti in emisij, temveč tudi zaradi omejevanja hrupa, tresljajev in doseganju manjše grobosti pri delovanju. Izgube, zaradi trenja med vrtljivimi in drsečimi deli v motorju so bile zmanjšane s posebej natančno izdelavo in obdelavo površine vseh sestavnih delov, kot je na primer končna mikro površinska obdelava kovanega jekla uporabljenega za glavno motorno gred.

Najboljše vrednosti navora, v primerjavi z drugimi tovrstnimi motorji in velika specifična moč izhajata tudi iz velikega turbinskega polnilnika, ki kljub velikosti, z dognano namestitvijo, ohranja kompaktnost zgradbe motorja, hladilnika polnilnega zraka in uporabe zadnjega rodu neposrednega vbrizga goriva preko skupnega voda znamke Bosch. Dovršenost vbrizga goriva dodajo svoje še piezo injektorji in tlak vbrizga 1800 barov.

Največja moč 170 kW (231 KM) in največji navor 550 Nm postavljata motor v vrh ponudbe. Toliko bolj, ker je največji navor dosežen že pri 1700 vrtljajih na minuto in se ohranja do 2500 vrtljajev na minuto. Ob tem je 500 Nm na voljo že pri 1500 vrtljajih na minuto. Motor v prostem teku deluje s 650 vrtljaji na minuto izjemno mirno, brez tresljajev in za dizelske motorje pričakovanega hrupa.

Seštevek številnih naprednih in inovativnih rešitev so velike zmogljivosti motorja od najmanjših vrtljajev dalje, rafiniranost in izjemna odzivnost. Motor je prepričljivo zmogljiv in zagotavlja suvereno vožnjo tudi ob priklopu prikolice. S Pathfinderjem je dovoljeno vleči prikolico z zavorami z maso do 3500 kg, za Navaro je ta vrednost omejena na 3000 kg.

Veliko učinkovitost posodobitve in izboljšav v izgorevalnem prostoru motorja V9X ter številnih drugih inovativnih rešitev, potrjuje poleg gospodarne porabe goriva, tudi sestava izpušnih plinov, v skladu z najzahtevnejšimi merili evro 5.

K temu veliko pripomore tudi sistem ponovnega obtoka izpušnih plinov (ERG), še posebej pri zmanjšanju količine dušikovih oksidov v izpušnih plinih. Sistem je oplemeniten s posebnim obtočnim ventilom v hladilniku izpušnih plinov, ki se pred ponovnim vstopom v valje ohladijo. Ventil pri hladnem zagonu motorja omogoča hitrejše doseganje pravšnje delovne temperature, ki je ena izmed osnov učinkovitosti delovanja. Ko je delovna temperatura dosežena, se tekočina v hladilnem sistemu ERG učinkovito ohlaja in zmore zmanjšati temperaturo izpušnih plinov. Ti ohlajeni ponovno vstopajo v valje. Ne le vsebnost dušikovih oksidov, s ponovnim obtokom ohlajenih izpušnih plinov se odločno zmanjša tudi vsebnost ogljikovega monoksida in ogljikovodikov v izpušnih plinih.

Prav tako pomembno in učinkovito je čiščenje izpušnih plinov v izpušnem sistemu. Vanj je vstavljen kovinski oksidacijski katalizator, ki ima boljšo pretočnost kot keramični katalizator. V skupno enoto, ki sledi v izpušnem sistemu, sta združena eksotermičen katalizator in čistilec trdnih delcev. V izpušnem sistem je vstavljen še posebna vbrizgalna šoba za gorivo.

Šoba vbrizgne gorivo ob regeneraciji filtra trdnih delcev, kar voznik ne zazna. Sistem omogoča čiščenje filtra tudi ob majhni obremenitvi motorja, torej tudi v prostem teku, saj je izjemno učinkovit v vseh režimih delovanja. Poleg ostalih prednosti, zagotavlja tudi podaljšane intervale zamenjave olja, na vsakih 20.000 kilometrov.

Posodobljen 2,5-litrski štirivaljnik dCi
Ob celostni prenovi obeh vozila, štirivaljni motor 2.5 dCi nikakor ni bil zapostavljen. Še več, vrsta pomembnih izboljšav, ki se nanašajo na povečanje zmogljivosti in gledano v celoti, bolj uglajeno delovanje, mu omogoča ohranitev položaja enega najbolj priljubljenih motorjev v ponudbi.

Motor se postavlja z 11 odstotkov večjo močjo in navorom, s čemer ostaja v zmogljivostnem vrhu razreda motorjev, ki mu pripada. Njegova največja moč se je povečala za 19 KM na 140 kW (190 KM), navor za 47 Nm na 450 Nm.

Ob večjih zmogljivostih se motor postavlja tudi z večjo učinkovitostjo, torej ugodnejšo porabo goriva in sprejemljivejšim izpustom izpušnih plinov. V povprečju vozili s tem motorjem porabita 8,5 litrov plinskega olja na 100 kilometrov vožnje, kar je za 1,3 l/100 km manj kot prej. Izpust CO2 je manjši za 40g/100 km in znaša v povprečju 224g/km.

Spremembe zunanjosti
Ob posodobitvi sta Navara in Pathfinder doživela največje oblikovne spremembe spredaj in zadaj. Spredaj temelji nova podoba na novem odbijaču, maski motorja in še nekaj drugih spremembah. Zajetnejši in bolj obel odbijač, ki daje voziloma bolj športno podobo, ju je hkrati podaljšal za 80 mm.

Sprednje luči nove zasnove so pri Pathfinderju oplemenitene s ksenonskimi žarometi. Brizgalna šoba sistema pranja sprednjih luči je shranjena v ohišju enake barve v odbijaču in se ob brizganju tekočine pod tlakom dvigne iz ležišča. Ponudbo izhodiščnih 16-palčnih jeklenih platišč in 17-palčnih platišč iz lahke litine, so dopolnila nova 18-palčna platišča iz lahke litine. Različice s šestvaljnim motorjem so diskretno označene z oznako V6 na sprednjih vratih. Pathfinder V6 pa je prepoznaven še po dodatni letvici na vratih.

Novi, zadnji odbijač odločnejših oblikovnih potez, daje zadnjemu delu Pathfinderja podobo vozila poudarjene širine, z nizkim težiščem, kar napoveduje veliko stabilnost in prepričljivo lego v vožnji. Ponudbo barv sta dopolnile dve novi kovinski možnosti za Navaro, elektrik modra in modro siva, ki je na voljo tudi pri Pathfinderju.

Spremembe notranjosti
Večina sprememb in izboljšav v notranjosti je naravnana predvsem na izpostavitev višje celostne kakovosti. Nova so stikala, obloge vrat, prevleke sedežev, oblikovni poudarki iz kroma, merilniki in skladno s stopnjo opremljenosti, tudi navigacijski sistem Nissan Connect Premium z zaslonom na dotik v visoki resoluciji.

Zgovoren dokaz doslednosti in pozornosti do podrobnosti, kar zmore odločno povečati zaznavanje kakovosti vozila v celoti, so nove obloge vrat. Ob tem, da so prijetne na pogled in dotik, povečujejo tudi uporabnost vozila.

Kakovostnejši materiali in kakovostnejša končna obdelava imata dodatno vrednost z domiselno zasnovo predalov, v katere je mogoče namestiti zemljevide, druge tiskovine in predmete formata A3 ter tudi enolitrsko plastenko. V predal v zadnjih vratih je mogoče namestiti škatlo s prvo pomočjo.

Med nova stikala sodi tudi za uporabo preprostejše stikalo vklopa štirikolesnega pogona pri Pathfinderju. Stikala upravljanja telefona in avdio naprave na volanu so po novem osvetljena. Zaključki iz kroma obdajajo prestavno ročico in glede na stopnjo opremljenosti tudi merilnike. Na sredinski konzoli je nov zaprt predal. Stopnji opremljenosti SE in LE sta bogatejši še za poseben zaslon in dognano upravljanje potovalnega računalnika. Različica Pathfinder LE je na voljo z usnjenimi prevlekami črne in svetlo piškotne barve.

Tempomat je oplemeniten s funkcijo omejitve najvišje hitrosti. Stopnjo aktivne varnosti veča Nissanov elektronski program stabilnosti ESP, ki je bil do slej na voljo že pri Pathfinderju in si ga je mogoče po novem omisliti tudi pri Navari. Tipala sistema nadzirajo hitrost koles, kot zasuka volana, vzdolžni in prečni pospešek in zasuk vozila okoli navpične osi skozi težišče. Z nadzorom motorja preko osrednje elektronske krmilne enote zmore sistem preprečiti vrtenje pogonskih koles v prazno in nenadzorovani zdrs ter vrtenje celotnega vozila.

Novi navigacijski sistem Nissan Connect Premium sodi med dodatno opremo. Združuje komunikacijski in avdio sistem. Hitro dojemljivo in lahkotno upravljanje ima posebno razsežnost uporabnosti s trdim diskom velikosti 40GB in zaslonom, ki omogoča upravljanje na dotik. Na zaslonu se zemljevidi navigacijskega sistema izpisujejo tudi tridimenzionalno (3D) iz ptičje perspektive. Podatkovna baza sistema je po novem razširjena še s podatki za Rusijo, Turčijo in Vzhodno Evropo. Novo intuitivno, večfunkcijsko stikalo, sistem sprejemanja in posredovanja aktualnih prometnih informacij RDS-TMS ter bogat nabor Michelinovih potovalnih vsebin dajejo temu izjemno naprednemu sistemu dodatno razsežnost uporabnosti, odzivnosti in učinkovitosti.

Navigacijski in drugi sistemi, vključno s sistemom glasovnega upravljanja, so na voljo v osmih jezikih, angleščini, francoščini, nemščini, italijanščini, španščini, portugalščini in nizozemščini. Kdor stavi na posebej kakovostni zvok avdio naprave si za doplačilo lahko omisli še sistem Bose Premium Sound, za katerega so bili ojačevalnik in zvočniki posebej razviti in prilagojeni uporabi v Navari in Pathfinderju.

Popolnoma nova možnost za Navaro je kamera na zadku, ki je doslej bila na voljo izključno za Pathfinder. Nadzor dogajanja in prostora za vozilom je še posebej dobrodošel ob tovoru na kesonu, ali če je tovorni prostor prekrit s trdno nadgradnjo.

Spremembe pri posameznih modelih:

Navara XE
• Posodobljen motor 2.5 dCi
• Nova oblika sprednjega dela
• Nove obloge vrat
• Nova stikala
• Nove prevleke sedežev
• Nova, ogrevana zunanja vzvratna ogledala s smernimi kazalci v ohišju
Nova možnost dodatne opreme:
• Udobnostni paket z ogrevanima sprednjima sedežema

Navara SE (dodatne novosti, poleg novosti različice XE)
• Novi merilniki
• Nov zaprt predal v sredinski konzoli
Nove možnost dodatne opreme:
• Udobnostni paket s tempomatom in omejevalnikom hitrosti
• Varnostni paket s 17-palčnimi platišči, ESP, stranskima varnostnima zračnima zavesama in ogrevanima sprednjima sedežema

Navara LE in LE V6 (dodatne novosti, poleg novosti različice SE)
• ESP
• Zložljiva zunanja vzvratna ogledala
• Dvižni brizgalni šobi sistema čiščenja sprednjih luči
• Omejevalnik hitrosti
• Ogrevana sprednja sedeža
Nove možnost dodatne opreme:
• Komunikacijski in avdio sistem Nissan Connect Premium HD s kamero na zadnjem delu vozila
• Komunikacijski sistem z avdio sistemom Bose Premium Audio
• 18-palčna platišča iz lahke litine (samo različice z motorjem V6)
• Prestižni paket usnjenega oblazinjenja

Pathfinder XE
• Posodobljen motor 2.5 dCi
• Nova oblika sprednjega dela
• Nove obloge vrat
• Nova stikala
• Novi merilniki
• Nov zaprt predal v sredinski konzoli
• Nova ogrevana zunanja vzvratna ogledala s smernimi kazalci v ohišju
• Klimatska naprava in čistilec zraka

Pathfinder SE (dodatne novosti, poleg novosti različice XE)
• Nov zaslon izpisa podatkov potovalnega računalnika
Nova možnost dodatne opreme:
• Komunikacijski in avdio sistem Nissan Connect Premium HD, inteligentni ključ in kamera na zadnjem delu vozila

Pathfinder LE in LE V6 (dodatne novosti, poleg novosti različice SE)
• Omejevalnik hitrosti
• 18-palčna platišča iz lahke litine
• Sprednje luči s ksenonskimi žarometi
• Dvižni brizgalni šobi sistema čiščenja sprednjih luči
• Prezračevalni sistem s klimatsko napravo za zadnji del vozila z novimi funkcijskimi stikali
• Zaključki iz lesa
Nove možnost dodatne opreme:
• Komunikacijski in avdio sistem Nissan Connect Premium HD s kamero na zadnjem delu vozila
• Komunikacijski sistem z avdio sistemom Bose Premium Audio

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Komentarji

tomo Nedelja, 16. maj 2010, 20:37
mene zanima kdaj se bo pri nas lahko kupila nova nissan navara z novim motorjem 190km ali 3.0 z 200 in še nekaj konji.hvala

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.