Avto.info

Spidvej

Novozelandski Auckland za otvoritev sezone Mateja Žagarja

Matej Žagar in Chris Holder, Avstralija, svetovni prvak 2012 s prehodnim pokalom svetovnih prvakov

Matej Žagar in Chris Holder, Avstralija, svetovni prvak 2012 s prehodnim pokalom svetovnih prvakov

Avtor: Foto: Mediaspeed
Matej Žagar

Matej Žagar

Motor Mateja Žagarja v boksih Aucklanda

Motor Mateja Žagarja v boksih Aucklanda

Skupinska fotografija voznikov prve letošnje dirke, ki bo štela za VN Nove Zelandije

Skupinska fotografija voznikov prve letošnje dirke, ki bo štela za VN Nove Zelandije

To soboto se ob štirih zjutraj po našem času, s prvo dirko letošnje Speedway Grand Prix serije v Novozelandskem Aucklandu pričenja boj za naslov svetovnega spidvejskega prvaka med posamezniki. V petnajsterici voznikov iz osmih držav je letos tudi Matej Žagar, član AMTK Ljubljana, ki se je lani z drugim mestom na t.i. GP Challenge dirki po petih letih vrnil v druščino najboljših. Letos se bo tako s številko 12 na 12 dirkah za Veliko Nagrado meril za novi naslov svetovnega prvaka, ki ga po uspešni lanski sezoni brani Avstralec Chris Holder.

Po več kot 24 urnem potovanju v deželo belega oblaka, čaka voznike dirka na 413 metrov dolgem ovalu stadiona Western Springs, ki je s tem tudi najdaljša proga v celotni sezoni. Po lanski uspeli premieri, ko so se vozniki prvič podali tako daleč in po dolgih letih ponovno izven Evrope, bo to letošnja edina dirka, ki se ne dogaja na stari celini. Za nas in tudi za Žagarja pa bo zagotovo najpomembnejši datum sedmi september, ko se po več letih v Krško ponovno vrača dirka za VN Slovenije. »Zame je to izrednega pomena, saj mi oval v Krškem zelo odgovarja, od tam so tudi moje prve stopničke iz dirk za VN, hkrati pa mi podpora domačega občinstva pomeni največ,« se Žagar že veseli nastopa na domačem ovalu.

Med petnajstimi vozniki, ki letos tvorijo najpomembnejše vsakoletno tekmovanje v tem športu sodi Žagar v skupino petih voznikov, ki še nimajo zmage na dirkah za VN, zato pa se lahko pohvali z dvema tretjima in enim drugim mestom, ker je tega že najmanj sedem let nazaj, so karte tokrat seveda premešane popolnoma na novo. Žal se na račun slabega vremena Žagar ni uspel veliko pripravljati na motorjih, kljub temu pa meni, da to ne bi smel biti zanj prevelik hendikep: »Res je, da sem lahko le tri dni izkoristil za pravi trening, več pa mi zaradi slabih vremenskih pogojev pred odhodom v Novo Zelandijo ni uspelo, kljub temu pa mislim, da sem lansko sezono končal v dobri formi, motorji bi morali biti prav tako odlično pripravljeni, ob zimskih treningih in kondicijskih pripravah sem zato mnenja, da bi moralo že na prvi dirki v glavnem vse delovati kot si želim,« je svoje občutke pred prvim treningom, ki ga bo v Aucklandu opravi l v četrtek pred dirko, opisal naš enajstkratni državni prvak.

Priprave so lahko bolje izkoristili nekdanji svetovni prvak Američan Greg Hancock, ki je v sončni Kaliforniji redno preizkušal svoje motorje: »Vsaj dvakrat tedensko sem naredil nekaj krogov, da pri svojih letih ostanem v formi in mi vsi potrebni gibi ostanejo zapisani v podzavesti,« je razložil Hancock, ki je v Auckland pripotoval dan pred ostalimi vozniki in s 13 urnim letom naredil prvi korak k manjši utrujenosti od konkurence. Še bolje si je postlal aktualni prvak Avstralec Chris Holder, ki je poletje izkoristil za treninge v sončni domovini, do Aucklanda pa je imel vsega triurni let. Preostali so z več ali manj treningi in premagovanjem 12 urne razlike v času praktično na istem, zato bo sobotna dirka prvi pravi preizkus voznikov in predvsem našega Žagarja, ki je bil v eni od anket izvedenih na Poljskem postavljen precej na konec lestvice. Po njihovem bi naj bil na koncu sezone boljši le od Britanca Taia Woffindena. »S tem se ne obremenjujem preveč, prav nasprotno, to so stvari, ki me še bolj podžgejo, zase upam, da bom pokazal kaj zmorem in da bom s to sezono le še bližje svojemu glavnemu cilju kariere – postati svetovni prvak,« je komentiral Žagar in dodal: »Stadion v Aucklandu je najdaljši in s tem verjetno najhitrejši v letošnjem koledarju, kar bi morala biti tudi moja mala prednost, saj mi velike hitrosti odgovarjajo. Zato upam, da bom potovanje nazaj preživel dobro razpoložen.«

Koledar SGP sezone 2013:
23. marec, VN Nove Zelandije, Auckland
20. april, VN Evrope, Bydgoszcz
4. maj, VN Švedske, Goetteborg
18. maj, VN Češke, Praga
01. junij, VN Velike Britanije, Cardiff
15. junij, VN Poljske, Gorzow
29. junij, VN Danske, Kopenhagen
03. avgust, VN Italije, Terenzano
17. avgust, VN Latvije, Daugavpils
07. september, VN Slovenije, Krško
21. september, VN Skandinavije, Stockholm
05. oktober, VN Poljske, Torun

Dodatni galeriji fotografij:
- Matej Žagar s svetovnim prvakom skočil iz 192 metrskega Aucklandskega stolpa Skytower

- Utrinki iz 30 urnega potovanja v Novo Zelandijo

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov