Avto.info

Nissan Concept 20-23

Nissan je v počastitev 20. obletnice svojega oblikovalskega studia v Londonu razkril oblikovno študijo

Nissan Concept 20-23 : Nissan je v počastitev 20. obletnice svojega oblikovalskega studia v Londonu razkril oblikovno študijo

Nissan Concept 20-23

Avtor: Foto: Nissan
Nissan Concept 20-23 : Nissan je v počastitev 20. obletnice svojega oblikovalskega studia v Londonu razkril oblikovno študijo Nissan Concept 20-23 : Nissan je v počastitev 20. obletnice svojega oblikovalskega studia v Londonu razkril oblikovno študijo Nissan Concept 20-23 : Nissan je v počastitev 20. obletnice svojega oblikovalskega studia v Londonu razkril oblikovno študijo Nissan Concept 20-23 : Nissan je v počastitev 20. obletnice svojega oblikovalskega studia v Londonu razkril oblikovno študijo Nissan Concept 20-23 : Nissan je v počastitev 20. obletnice svojega oblikovalskega studia v Londonu razkril oblikovno študijo Nissan Concept 20-23 : Nissan je v počastitev 20. obletnice svojega oblikovalskega studia v Londonu razkril oblikovno študijo Nissan Concept 20-23 : Nissan je v počastitev 20. obletnice svojega oblikovalskega studia v Londonu razkril oblikovno študijo Nissan Concept 20-23 : Nissan je v počastitev 20. obletnice svojega oblikovalskega studia v Londonu razkril oblikovno študijo

V počastitev 20. obletnice Nissan Design Europe (NDE) v Londonu je Makoto Uchida, predsednik in glavni izvršni direktor Nissana, obiskal to oblikovalsko središče in razkril povsem novo oblikovno študijo električnega športnega mestnega avtomobila, ki so ga poimenovali Nissan Concept 20-23. Predstavitev novega koncepta 20-23 je potekala na plavajoči barki, privezani neposredno ob NDE v bazenu Paddington, ki je del kanala Grand Union. To je ključni del edinstvene krajine v okolici NDE, zaradi česar je to tako prepoznavna in navdihujoča lokacija.

Nissan Concept 20-23
Oblikovno študijo Nissan Concept 20-23 je zasnovala ekipa, v kateri so bili nekateri mlajši člani NDE, po preprostem navodilu, da – brez omejitev – oblikuje avtomobil, kakršnega bi sami radi vozili po ulicah mesta, v katerem delajo. Ime Concept 20-23 odraža 20 let umeščenosti NDE v središče Londona, in tradicionalni zapis imena podjetja s številko – 2 (ni) 3 (san) ter tekoče leto. Prav tako nadaljuje dolgo Nissanovo tradicijo vnašanja privlačne igrivosti v svet kombilimuzin in mestnih avtomobilov. Na dediščini Nissanovih tako imenovanih avtomobilov vrste Pike, modelov Be-1, Pao, Figaro in S-Cargo, prinaša Concept 20-23 v to tradicijo majhnih avtomobilov preobrat v duhu 21. stoletja.

Alfonso Albaisa, Nissanov podpredsednik za globalno oblikovanje, je ob predstavitvi Concepta 20-23 v Londonu dejal: »Mlada ekipa NDE je dobila preprosto opisano nalogo: oblikujte zabaven električen mestni avtomobil, ki bi ga radi vsak dan vozili po Londonu. Concept 20-23, ki so ga zasnovali, je kompaktna kombilimuzina, na katero močno vpliva svet spletnih dirkalnih iger. Všeč mi je zgodba, ki pripoveduje o tem, kako se križajo svetovi sodobnega mestnega življenja, spletnih iger in mobilnosti brez izpustov.«

Sodoben pridih igrivosti tega majhnega avtomobila odraža tako svet spletnega dirkanja kot Nissanovo udeležbo v prvenstvu formule E. Concept 20-23 je zasnovan kot kombilimuzina s tremi vrati, spredaj in zadaj pa ima ekstremne aerodinamične dodatke, z globoko segajočimi robovi karoserije, ki tokove zraka usmerjajo stran od sprednjega dela avtomobila, skozi odprtini za hlajenje zavor in iz odprtin za zrak tik za prednjima kolesoma. Nos avtomobila je sestavljen iz ravnine, ki se pod koti preliva v vrh pokrova motorja, kar prednjemu delu daje nepričakovano čisto površino. Tu sta nameščena žarometa značilnega videza, ki ga tvorita tanka polkroga zgoraj in spodaj okrepljena z ostro svetilno linijo s tehnologijo svetilnih diod (LED). Smernika sta vstavljena v isto polkrožno enoto z LED.

Vse to daje sprednjemu delu študije Concept 20-23 prijazen videz, obkrožen s kompleksnimi oblikami, ki urejajo pretok zraka. S strani dajejo avtomobilu mišičast videz razširjeni blatniki, ki pokrivajo velika kolesa z nizko presečnimi pnevmatikami. Zgornja stran blatnikov spredaj in zadaj ima odzračevalne reže za zmanjševanje tlaka, ki lahko ustvari zračni upor v blatniškem košu. Ukrivljenost kolesnih lokov se nenadoma konča na ravni spodnjega dela vrat, kjer oglati stiki uokvirjajo izhodni odprtini za zrak za sprednjima kolesoma. Enako oglati reži na prednji strani zadnjih blatnikov omogočata pretok zraka in s tem hlajenje zadnjih zavor. Spodnji del karoserije obdajajo široke obrobe.

Zadaj iz strešnih robov harmonično izraste enodelno krilce s stranicama, ki sta ukrivljeni od skoraj navpičnega položaja blizu stebričkov zadaj proti vodoravnemu elementu z naklonom, ki ustvarja potisno silo navzdol. Zadnje krilce ne krni vidljivosti nazaj in se tako izogne pogosti težavi pri športnih avtomobilih z zajetnejšimi krilci zadaj. Tako kot žarometa spredaj sta tudi luči zadaj sestavljeni iz spodnjega in zgornjega tankega polkroga s svetilnimi diodami, ki sta v kontrastu z oglatimi oblikami spodnjega dela zadka, kakršne določajo odločno funkcionalne oblike za vodenje zračnega toka in ustvarjanje kar največje potisne sile navzdol ob odtekanju zraka izpod avtomobila. Celotno širino avtomobila poudarja vodoravni prečnik pod blagim nasmehom, ki ga izrisuje oblika zgornjega dela zadka.

Ozka reža za dovod zraka je vgrajena sredi prednjega roba strehe avtomobila, kjer se sreča z zgornjim robom vetrobranskega stekla. Ta reža skrbi za prezračevanje prostora za potnike, ko uživajo v zmogljivostih Nissana Concept 20-23. Zunanja siva barva ima površino s posebno teksturo, ki daje vtis, da je avtomobil izklesan iz enega samega kosa kovine, s čimer odraža grobo okolje, za katerega je bil zasnovan. Na zadnjem delu obeh stranic je v krog številka podjetja – 23. Medtem ko ima model Concept 20-23 izdelano samo zunanjost, je za notranjost specializirana oblikovalska ekipa ustvarila notranjščino, ki odraža izjemno športno naravo zunanjščine. Na prvem mestu je  vstop omogočen skozi škarjasta vrata, ki se na tečajih v podnožju stebričkov A zasukata navzgor in naprej.

Na spodnjem robu odprtin vrat oporni palici s penastim oblazinjenjem, ki ščiti komolce. Voznik in sovoznik morata med vstopanjem stopiti čez njo, da lahko sedeta a avtomobil. Globoka školjkasta sedeža nudita tesno oporo, vendar ne na račun udobja. Njune prevleke so skoraj bele barve, sedeža pa imata veliki opori za glavo, ki spominjata na dirkalne avtomobile. Ko voznik sede na svoje mesto, ga tam pozdravi zelo dolg volanski drog, na koncu katerega je športni volanski obroč pravokotne oblike, ki je opremljen z več upravljali. Lopatici za prilagajanje zmogljivosti električnega pogonskega sklopa in dodatna stikala so za volanom in v dosegu prstov. 

Volanski drog je podprt z nosilcem iz ogljikovih vlaken, ki je sam pritrjen na podnožje velike zevajoče  odprtine, ki tvori osrednjo konzolo. Med prednjima sedežema sta kovinska nosilca, na katerih sloni sredinska konzola, pritrjena pa sta na "hrbtenico" avtomobila, ki se pojavi na podu. Pod opornima palicama je nameščen gasilni aparat. Notranjščina je futuristična interpretacija gole funkcionalnosti dirkalnega avtomobila z le nekaj zasloni, ki prikazujejo ključne podatke ob minimalnih motnjah. To je odraz, kako pravi dirkalni avtomobili – kot je Nissanov dirkalnik formule E – navdihujejo zasnove spletnih simulatorjev dirkanja.

Kot povzetek študije Concept 20-23 je Alfonso Albaisa dejal: »To je primerna počastitev 20. obletnice NDE, kjer so drzne ideje dobile svojo obliko in tudi zaživele!«

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava