Avto.info

Večja zmogljivost in višja učinkovitost

Nov pogon za popolnoma električno družino ID.

Večja zmogljivost in višja učinkovitost: Nov pogon za popolnoma električno družino ID.

Večja zmogljivost in višja učinkovitost

Avtor: Foto: Volkswagen
Večja zmogljivost in višja učinkovitost: Nov pogon za popolnoma električno družino ID. Večja zmogljivost in višja učinkovitost: Nov pogon za popolnoma električno družino ID.

Wolfsburg (Nemčija) – Prihaja nova generacija električnih pogonov družine ID.: z novim pogonom zadnje preme APP550 bo Volkswagnova električna modelska družina dobila povsem na novo zasnovan pogonski agregat. To bo modelom ID. v prihodnje omogočilo večjo zmogljivost in hkrati višjo učinkovitost. Družina ID. bo tako pridobila na področju voznih zmogljivosti, daljši pa bodo tudi dosegi. Prva vozila z novo generacijo pogonov v izvedbi z močjo 210 kW (286 KM) bo Volkswagen predvidoma pripeljal na trg konec leta.

Tudi novi električni pogon temelji na modularni platformi za električna vozila (MEB), ki jo je Volkswagen zasnoval posebej za svoja električna vozila. Vodja oddelka za pogonske in energijske sisteme v sektorju za tehnični razvoj Karsten Bennewitz je povedal: "Vgradni prostor se ni spremenil. Smiselno je bilo torej zasnovati nov pogon, ki bi kljub enakim okvirnim pogojem bistveno povečal zmogljivost in učinkovitost. To je bil za ekipo tehničnega razvoja in tovarne Group Components velik izziv. Rezultat pa je pokazal, da nam je uspelo ne samo občutno povečati učinkovitost vozila, ampak tudi zmanjšati količino potrebnih surovin."

Večja moč in bistveno večji navor
Moč novega agregata znaša 210 kW (286 KM), pri čemer največji navor znaša okrog 550 Nm, odvisno od prestavnega razmerja menjalnika vozila. Zlasti izrazito povečani navor zagotavlja suveren razmah moči – tako iz mirovanja kot tudi pri višjih hitro­stih. Novi APP550 tako velik navor doseže zaradi izpopolnjenega statorja z velikim učinkovitim številom ovojev in večjim premerom žice. Rotor kot nasprotna kompo­nenta je opremljen z močnejšimi in bolj obremenljivimi trajnimi magneti. Za tako nastajajoče momente je bilo treba zasnovati ojačan pogon.

Pulzni pretvornik dovaja visoke tokove
Ključnega pomena za moč električnega pogona je moč toka. Za več moči in učinkovitosti je bil zasnovan pulzni pretvornik kot še ena bistvena komponenta, prilagojena za zagotavljanje visokih faznih tokov. Pulzni pretvornik so nekakšni krmilni možgani pogona, saj njegova programska oprema skrbi za učinkovitost procesov v sistemu. To je povezano na primer s taktnimi frekvencami in modulacijskimi postopki pri proizvajanju izmeničnega toka za elektromotor. Zaradi tega namreč elektromotor, odvisno od stopnje obremenitve, deluje učinkoviteje.

Pametno hlajenje omogoča boljši toplotni management
Za povečanje učinkovitosti električnega pogona je Volkswagen izboljšal več kompo­nent v agregatu, med drugim pri toplotnem managementu. Novi pogon se tako ponaša z energijsko varčnim hlajenjem, ki deluje brez električno gnane oljne črpalke. Sistem se lahko prek zobnikov menjalnika in posebno oblikovanih delov za posredo­vanje in porazdelitev olja hladi samostojno. Hladilni krogotok vozila ohladi segreto olje, kar pogon ohranja pri delovni temperaturi. Zunanja stran statorja ima vodni hladilni plašč.

Volkswagnova tovarna v Kasslu kot središče za električni pogonski sklop
Pogon z menjalnikom, rotorjem in statorjem izdelujejo v Volkswagnovi tovarni Group Components v Kasslu. Alexander Krick, ki je v tovarni Group Components odgovoren za razvoj električnega pogona, močnostne elektronike in menjalnika, pravi: "Že 15 let razvijamo elektromotorje in pripadajoče menjalnike ter jih proizvajamo tu v tovarni." Inovacije na področju produktov in procesov elektromotorjev in menjalnikov prinašajo znatno večjo učinkovitost in zmogljivost. Krick: "Na podlagi dolgoletnih izkušenj smo izboljšali celotni sistem, na primer z uporabo posebnih elektropločevin ali posebnih postopkov obdelave, in tako občutno povečali učinkovitost."

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov