Avto.info

Sedeži ergoActive Premium

Sproščeno potovanje v novem ID.7

Sedeži ergoActive Premium: Sproščeno potovanje v novem ID.7

Sedeži ergoActive Premium

Avtor: Foto: Volkswagen
Sedeži ergoActive Premium: Sproščeno potovanje v novem ID.7 Sedeži ergoActive Premium: Sproščeno potovanje v novem ID.7

Wolfsburg (Nemčija) – Čim višja raven udobja je eden najpomembnejših razvojnih ciljev za novi VW ID.7, prvi Volkswagnov model višjega srednjega razreda. Posebno udoben element opreme so novi opcijski sedeži ergoActive Premium, ki so prejeli certifikat organizacije AGR (Aktion Gesunder Rücken). Novi sprednji sedeži združujejo sedežno udobje, inovativne masažne programe, avtomatsko klimatiziranje ter kot novost funkcije za aktiviranje mišic hrbtenice in medenice.

Pri snovanju nove generacije sedežev za ID.7 so Volkswagnovi razvojni inženirji sodelovali s strokovnjaki organizacije AGR (Aktion Gesunder Rücken). Skupaj z njenimi ortopedi, fizioterapevti in znanstveniki s področja športa so za Volkswagnove sprednje sedeže prvič zasnovali aktivacijo medenice in hrbtenice: za to poleg desetih zračnih prekatov za točkovno masažo v naslonjalu skrbita predvsem dva zračna prekata v sedišču, ki izmenično privzdigujeta sedni kosti ter skupaj z masažo pomagata pri sproščanju napetosti in preprečujeta preveč statično telesno držo.

Ulrich Kuhnt, svetovalec organizacije AGR in predsednik Zveznega združenja nemških šol za hrbet, je pojasnil: "Ob privzdigovanju sednih kosti se medenica nagiba, kar pripomore k blagemu sukanju hrbtenice. Zračni prekati v naslonjalu pa so še dodatna opora zanjo. Ti drobni gibi sežejo do vratne hrbtenice. Preprečujejo napetosti, lahko pa celo povečajo koncentracijo." To je za potnike dolgoročno blagodejno. Kuhnt je dodal: "Sukanje hrbtenice pospešuje presnovo medvretenčnih ploščic. Sistem v kombinaciji z naključno krmiljenimi masažnimi programi potnika spodbuja k dinamičnemu sedenju, prijaznemu do hrbta."

ID.7 z novimi sprednjimi sedeži postavlja merila v višjem srednjem razredu. Poleg edinstvene aktivacije medenice novi sedeži ergoActive Premium omogočajo tudi pnevmatsko točkovno masažo za sprostitev in aktivacijo hrbtnih mišic. To delo opravljata dve vrsti zračnih prekatov (v vsaki vrsti po pet). Glede na individualne potrebe je mogoče izbirati med različnimi masažnimi programi v trajanju od 10 do 30 minut. Električno 12-smerno nastavljanje sedežev in ročno 2-smerno nastavljanje globine sedežev s pomičnim stegenskim delom sedišča omogočata, da si voznik in sovoznik nastavita sedežni položaj po svoji meri. S pomnilno funkcijo si ga lahko tudi shranita.

Iz vozila nikoli več ne boste izstopili preznojeni. Sedeži ergoActive Premium so poleg tega opremljeni tudi z dinamičnim klimatiziranjem, ki sedišče in naslonjalo upravlja neodvisno drugo od drugega. Možno je torej individualno nastavljanje ogrevanja in prezračevanja sedeža. Kombinacija obeh funkcij v avtomatskem načinu omogoča, da si vsak posameznik nastavi povsem osebno klimatiziranje sedeža za dobro počutje. Zato sistem na območju stika med sedežem in potnikom meri temperaturo in vlažnost, rezultat pa primerja z drugimi pomembnimi dejavniki klimatiziranja in priljubljenimi nastavitvami. Na podlagi teh podatkov izračuna individualno klimatiziranje za dobro počutje. Tako iz vozila nikoli več ne boste izstopili preznojeni. Poleg avtomatskega načina je mogoče izbirati tudi med tremi nastavitvami Smart Climates: toplo, suho in hladno. Funkcija ogrevanja in hlajenja, ki deluje v tako tesnem stiku s telesom voznika oz. sovoznika, omogoča najvišjo raven udobja poleti in pozimi. Pri tem pa je poraba energije manjša kot pri klimatiziranju celotne notranjosti vozila.

Preprosto upravljanje funkcij. Sedeže ergoActive Premium je mogoče upravljati na več načinov: tipke za različne pomike so neposredno na sedežu. Poleg tega lahko do programov sedežev ergoActive Premium dostopate prek zaslona infotainment sistema. Pri sedežih v drugi vrsti modela ID.7 je mogoče sedišča in naslonjala ogrevati tri­stopenj­sko. Upravljanje poteka prek tipk na sredinski konzoli. Sedeži so vključeni v opcijski paket notranje opreme Plus. Model ID.7 je mogoče enostavno konfigurirati z opcijskimi pregledno zasnovanimi paketi opreme. Sedeži ergoActive Premium v novem ID.7 so vključeni v paket notranje opreme Plus za 4.450 evrov. Paket Plus poleg tega vključuje tudi 700-vatni avdiosistem proizvajalca Harman Kardon (s 14 visokozmogljivimi zvočniki skupaj z osrednjim zvočnikom spredaj in globokotonskim zvočnikom v prtljažniku) ter 30-barvno ambientno osvetlitev.

1) ID.7 – poraba električne energije v kWh/100 km, kombinirana: 16,3–14,1; emisija CO₂ v g/km, kombinirana: 0; za vozila so na voljo samo še vrednosti porabe in emisij v skladu s postopkom WLTP in ne več v skladu z NEVC. Poraba in emisije CO₂ so navedene v razponu, ker so odvisne od izbrane opreme vozila.
2) Dodatna oprema.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov