Avto.info

Alpska tura z akumulatorjem in vodikom

Tovorna vozila podjetja Daimler Truck z nevtralnimi vrednostmi CO2 pokažejo, kaj zmorejo

Alpska tura z akumulatorjem in vodikom : Tovorna vozila podjetja Daimler Truck z nevtralnimi vrednostmi CO2 pokažejo, kaj zmorejo

Alpska tura z akumulatorjem in vodikom

Avtor: Foto: Mercedes-Benz
Alpska tura z akumulatorjem in vodikom : Tovorna vozila podjetja Daimler Truck z nevtralnimi vrednostmi CO2 pokažejo, kaj zmorejo Alpska tura z akumulatorjem in vodikom : Tovorna vozila podjetja Daimler Truck z nevtralnimi vrednostmi CO2 pokažejo, kaj zmorejo Alpska tura z akumulatorjem in vodikom : Tovorna vozila podjetja Daimler Truck z nevtralnimi vrednostmi CO2 pokažejo, kaj zmorejo Alpska tura z akumulatorjem in vodikom : Tovorna vozila podjetja Daimler Truck z nevtralnimi vrednostmi CO2 pokažejo, kaj zmorejo Alpska tura z akumulatorjem in vodikom : Tovorna vozila podjetja Daimler Truck z nevtralnimi vrednostmi CO2 pokažejo, kaj zmorejo Alpska tura z akumulatorjem in vodikom : Tovorna vozila podjetja Daimler Truck z nevtralnimi vrednostmi CO2 pokažejo, kaj zmorejo Alpska tura z akumulatorjem in vodikom : Tovorna vozila podjetja Daimler Truck z nevtralnimi vrednostmi CO2 pokažejo, kaj zmorejo Alpska tura z akumulatorjem in vodikom : Tovorna vozila podjetja Daimler Truck z nevtralnimi vrednostmi CO2 pokažejo, kaj zmorejo Alpska tura z akumulatorjem in vodikom : Tovorna vozila podjetja Daimler Truck z nevtralnimi vrednostmi CO2 pokažejo, kaj zmorejo Alpska tura z akumulatorjem in vodikom : Tovorna vozila podjetja Daimler Truck z nevtralnimi vrednostmi CO2 pokažejo, kaj zmorejo Alpska tura z akumulatorjem in vodikom : Tovorna vozila podjetja Daimler Truck z nevtralnimi vrednostmi CO2 pokažejo, kaj zmorejo Alpska tura z akumulatorjem in vodikom : Tovorna vozila podjetja Daimler Truck z nevtralnimi vrednostmi CO2 pokažejo, kaj zmorejo Alpska tura z akumulatorjem in vodikom : Tovorna vozila podjetja Daimler Truck z nevtralnimi vrednostmi CO2 pokažejo, kaj zmorejo Alpska tura z akumulatorjem in vodikom : Tovorna vozila podjetja Daimler Truck z nevtralnimi vrednostmi CO2 pokažejo, kaj zmorejo

Innsbruck/Leinfelden-Echterdingen – Tovorni vozili podjetja Daimler Truck z nevtralnimi lokalnimi vrednostmi CO2 sta uspešno prestali testne vožnje na nadmorski višini 1560 metrov v osrčju tirolskih Alp. Za nalogo sta bili izbrani dve vozili za distribucijske prevoze v prototipni izvedbi tovornega vozila Mercedes-Benz GenH2 s pogonom na gorivne celice na vodikovi osnovi in akumulatorsko-električnega vlačilca Mercedes-Benz eActros 300, ki je skoraj pripravljen za serijsko proizvodnjo. Podjetje Daimler Truck s tema voziloma dokazuje, da sta obe pogonski tehnologiji z nevtralnimi vrednostmi CO2 primerni za različne primere uporabe, s katerimi se srečujejo stranke. Za dosego tega cilja je podjetje jasno začrtalo strateško smer in dosledno izvaja dvojno strategijo pri elektrifikaciji svojega portfelja z akumulatorsko-električnimi pogoni in pogoni na vodikovi osnovi.

Dr. Dalibor Dudic, vodja projektov v zvezi z vozili Mercedes-Benz Trucks, Daimler Truck: »Pogonski sistemi na osnovi vodika in akumulatorjev so bistveni za zagotavljanje prihodnosti vožnje popolnoma brez emisij. Na področju distribucijskih prevozov številne stranke po vsej Evropi že redno uporabljajo akumulatorsko-električno vozilo eActros. Z vozilom eActros LongHaul smo dosegli ciljno ravnino na poti k serijski proizvodnji za prevoze v tranzitnem prometu, ki jih je mogoče načrtovati. V drugi polovici desetletja bomo predstavili serijsko izvedbo tovornega vozila GenH2 s pogonom na gorivne celice za posebej zahtevne primere uporabe. Tu na Tirolskem smo dokazali, da lahko obe pogonski tehnologiji delujeta popolnoma zanesljivo in učinkovito.« 

Tovorna vozila z gorivnimi celicami: vodik na voljo v dveh agregatnih stanjih
Podjetje Daimler Truck je poslalo dve prototipni izvedbi vozila Mercedes-Benz GenH2 na turnejo po Tirolskem. Vozilo v izvedbi s pogonom na tekoči vodik je za 70 km dolgo pot med Innsbruckom in prelazom Brenner potrebovalo nekaj dni. Prelaz Brenner vsakoletno prečka približno 2,5 milijona tovornih vozil, kar ga uvršča med glavne prometne žile evropskega tovornega prometa. Vozilo v kombinaciji s priklopnikom je bilo za pot obremenjeno s kombinirano skupno maso 40 ton. Istočasno je bil na poti drugi prototip tovornega vozila GenH2 s pogonom na plinasti vodik, ki je premagal 40-kilometrsko razdaljo med Innsbruckom in vasjo Axamer Lizum na nadmorski višini 1560 m. Pri tem vozilu je bila prikazana uporaba gorivne celice na različnih nadmorskih višinah v zahtevnih topografskih pogojih. Vozilo je bilo napolnjeno na interni črpalki za vodik, ki jo upravlja avstrijsko prehrambno podjetje MPREIS. V svojem elektroliznem obratu podjetje MPREIS proizvaja okolju prijazen vodik z energijo iz obnovljivih virov neposredno na lokaciji, torej na sedežu podjetja v mestu Völs, in ga je podjetju Daimler Truck dalo na voljo za testne in predstavitvene vožnje.

Pri razvoju pogonov na vodikovi osnovi podjetje Daimler Truck daje prednost tekočemu vodiku. V tem agregatnem stanju ima nosilec energije veliko večjo energetsko gostoto glede na prostornino v primerjavi s plinastim vodikom. Rezultat je prenos večje količine vodika, kar močno poveča doseg in omogoča zmogljivost vozila, ki je primerljiva z zmogljivostjo običajnega dizelskega tovornega vozila. Razvojni cilj za tovorno vozilo GenH2, ki bo pripravljeno za serijsko proizvodnjo, je doseg 1000 kilometrov in več. Tako bo tovorno vozilo primerno za izredno prilagodljive in zahtevne načine uporabe, zlasti v pomembnem segmentu prevoza težkega tovora na dolgih razdaljah. Začetek serijske proizvodnje tovornih vozil s pogonom na vodik je načrtovan v naslednji polovici desetletja.

Akumulatorsko-električni pogon za distribucijske prevoze: vlačilec eActros 300 od jeseni naprej v serijski proizvodnji
Tovorno vozilo eActros 300 v izvedbi vlačilca je uspešno prestalo redne in praktične teste uporabe v mestu Innsbruck in njegovi okolici. Vozilo je združljivo z vsemi običajnimi evropskimi polpriklopniki ob upoštevanju največje dovoljene skupne kombinirane dolžine vlačilca/priklopnika. To električno cestno vlečno vozilo temelji na enaki tehnologiji kot eActros 300/400. Trije akumulatorski sklopi, vsak z nameščeno kapaciteto akumulatorja 112 kWh[i], omogočajo doseg do 220 km[ii] z enim samim polnjenjem. Vlačilec eActros 300 se lahko polni z največ 160 kW: trije akumulatorski sklopi se na standardni hitri polnilni postaji z enosmernim polnilnim tokom 400 A napolnijo z 20 na 80 odstotkov v dobri uri[iii]. Električno tovorno vozilo je v okviru sklopa testiranj lani že uspešno premagalo avstrijski prelaz Arlberg. Nekateri deli testiranj so bili izvedeni na nadmorski višini nad 1800 metrov. Serijska proizvodnja vlačilca za polpriklopnik se bo predvidoma začela letos jeseni.

Akumulatorsko-električni pogon za tranzitni promet: začetek serijske proizvodnje vozila eActros LongHaul leta 2024
Vozilo eActros LongHaul z enim polnjenjem prevozi približno 500 km in bo predvidoma pripravljeno za serijsko proizvodnjo leta 2024. Akumulatorji, uporabljeni v vozilu eActros LongHaul, temeljijo na tehnologiji litij-železo-fosfatnih celic (LFP). Zanje je značilna predvsem dolga življenjska doba. Na polnilni postaji z močjo približno enega megavata je akumulatorje serijskega vozila eActros LongHaul mogoče napolniti z 20 na 80 odstotkov veliko prej kot v 30 minutah.

Podjetje Daimler Truck dosledno izvaja dvojno strategijo z vodikom in akumulatorji
Podjetje Daimler Truck se je kot eden največjih proizvajalcev gospodarskih vozil na svetu zavezalo izpolnjevanju ciljev Pariškega sporazuma o podnebnih spremembah. Prizadeva si, da bi na svojih ključnih globalnih trgih (EU30, ZDA, Japonska) do leta 2039 ponujalo izključno nova vozila, ki zagotavljajo ogljično nevtralno vožnjo. Akumulatorsko-električna tovorna vozila so idealna izbira za distribucijske prevoze in za prevoze v daljinskem prometu z redno uporabo na poteh z ustreznimi razdaljami in možnostmi polnjenja, ki jih je mogoče načrtovati. Vendar utegnejo biti boljša rešitev pogoni na osnovi vodika, zlasti za zelo prilagodljive in posebej zahtevne načine uporabe pri prevozu težkega tovora in v daljinskem prometu. Poleg tega je za uspešen prehod na tehnologije brez emisij ključna razpoložljivost ustrezne infrastrukture in dovolj okolju prijazne električne energije. Pri podjetju Daimler Truck so prepričani, da je mogoče potrebo po tovrstni energiji hitro in stroškovno optimalno izpolnjevati samo z obema tehnologijama.

[i] Nazivna kapaciteta novega akumulatorja, ki temelji na interno določenih omejitvenih pogojih, se lahko razlikuje glede na vrsto uporabe in pogoje v okolju.
[ii] Doseg je bil določen interno v optimalnih pogojih, in sicer s 3 akumulatorskimi sklopi po predkondicioniranju pri distribucijski vožnji z delno obremenitvijo s polpriklopnikom pri zunanji temperaturi 20 °C.
[iii] Temelji na interno določenih empiričnih vrednostih v optimalnih pogojih, vključno s temperaturo okolice 20 °C.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov