Avto.info

Moštvo Renault e.dams

Moštvo je v Berlinu osvojilo eno zmago in utrdilo svoje vodstvo v skupni uvrstitvi

Moštvo Renault e.dams: Moštvo je v Berlinu osvojilo eno zmago in utrdilo svoje vodstvo v skupni uvrstitvi

Moštvo Renault e.dams

Avtor: Foto: Renault
Moštvo Renault e.dams: Moštvo je v Berlinu osvojilo eno zmago in utrdilo svoje vodstvo v skupni uvrstitvi Moštvo Renault e.dams: Moštvo je v Berlinu osvojilo eno zmago in utrdilo svoje vodstvo v skupni uvrstitvi Moštvo Renault e.dams: Moštvo je v Berlinu osvojilo eno zmago in utrdilo svoje vodstvo v skupni uvrstitvi

Moštvo Renault e.dams je minuli konec tedna v dveh dirkah za Berlin ePrix na opuščenem letališču Tempelhof osvojilo eno zmago in pomembno število točk. Sobotna dirka je prinesla razočaranje že v kvalifikacijah, v zelo solidni dirki pa sta Sébastien Buemi in Nicolas Prost osvojila peto in šesto mesto, a je bil Švicar po dirki diskvalificiran zaradi prenizkega tlaka v pnevmatikah.

V nedeljo je bilo precej boljše že v kvalifikacijah, v dirki pa je Buemi osvojil novo zmago, že šesto v skupaj osmih dirkah to sezono, Prost pa je bil osmi, s čimer sta moštvu zagotovila utrditev vodstva v skupni razvrstitvi. Moštvo Renault e.dams je že v petek sporočilo, da je sodelovanje s svojim parom dirkačev podaljšalo za še naslednji dve prvenstvi formule E, torej do leta 2019.

Kljub zelo dobrim časom, ki sta jih v soboto dosegla v prvem prostem treningu, se je položaj kasneje poslabšal. V kvalifikacijah se je Nicolas Prost uvrstil na deveto, Sébastien Buemi pa šele na štirinajsto mesto. Ob startu nihče od njiju ni uspel napredovati, zato sta se morala v dirki potrpežljivo prebijati mimo tekmecev. Prehitevanje je najprej uspelo Buemiju, ko se je v sedmem krogu prebil mimo Stéphana Sarrazina. Nekaj krogov zatem je Prost v prvem ovinku izkoristil priložnost in prehitel Nemca Mara Engela. Do obvezne zamenjave dirkalnikov na polovici dirke je bil Buemi na devetem mestu, Prost pa je bil sedmi, po postanku pa se je znašel na šestem mestu.

V drugem delu dirke je Buemi nadaljeval s prebijanjem naprej in slabih deset krogov pred ciljem prehitel še svojega tovariša v moštvu. V tesnem zaključku sta poskušala prehiteti Jean-Erica Vergna, a zaman. Slednji je bil zaradi nevarnega speljevanja iz garaže potem kaznovan s petimi sekundami pribitka, kar je dirkačema Renault e.dams prineslo peto in šesto mesto, a le za kratek čas. Po diskvalifikaciji Buemija je bil Prost peti.

V nedeljo je bila zgodba precej drugačna. Že nebo nad Berlinom je bilo bolj jasno, ozračje pa toplejše. Buemi si je v kvalifikacijah priboril drugo startno mesto, tik za zmagovalcem sobotne dirke Felixom Rosenqvistom. Nico Prost se je uvrstil na deseto mesto. Po startu je Buemi ostal drugi, Prost pa je v prvem krogu prehitel Mitcha Evansa in se nekaj krogov kasneje prebil še mimo Oliverja Turveya na osmo mesto. V osemnajstem krogu je Prost prehitel še Sama Birda, ki se je prej zapletel s svojim tovarišem v moštvu DS Virgin Racing.

Med obveznim postankom sta oba dirkača moštva Mahindra pred garažo skoraj trčila. Kljub temu je Rosenqvist po zamenjavi dirkalnika ostal na čelu do cilja. Toda vodstvo dirke je Šveda zaradi nevarnega speljevanja kaznovalo z 10 sekundami pribitka, zaradi česar je Buemi, ki je vozil tik za njim, napredoval na prvo mesto in tako dobil zmago. V zaključnem delu so se Jean-Eric Vergne, Sam Bird in Nicolas Prost silovito borili za sedmo mesto. Birdu je v nekem trenutku uspelo prehiteti Prosta, ta pa se potem ni več zmogel prebiti mimo in je v cilj pripeljal kot osmi.

Moštvo Renault e.dams Berlin zapušča z 229 točkami in vodstvom v razvrstitvi moštev, Sébastien Buemi pa je s 157 točkami v prav tako prepričljivem vodstvu med dirkači, v kateri je Nicolas Prost z 72 točkami četrti, za sobotnim zmagovalcem Rosenqvistom. Čez dober mesec – 15. in 16. julija – bosta spet dve dirki skupaj in to na novem prizorišču v New Yorku.

Alain Prost, solastnik moštva: “Sobota je bila zapletena in nam je prinesla razočaranje zaradi težav, ki smo jih imeli v kvalifikacijah. Vendar smo se v dirki s petim in šestim mestom dobro odrezali, če le ne bi bil potem Sébastien diskvalificiran zaradi prenizkega tlaka v pnevmatikah. To je bila naša napaka, ki nas je drago stala. Drugi dan se je celotno moštvo veliko bolj izkazalo. Ena naših kreposti je, da se znamo naglo spet postaviti na noge. Za to moram čestitati vsem v moštvu.”

Jean-Paul Driot, solastnik moštva: "Z zmago v drugi dirki v Berlinu smo zelo zadovoljni. V zadnjih desetih krogih dirke nismo bili več napadalni, ker smo pričakovali, da bo Felix Rosenqvist dobil 10-sekundni kazenski pribitek. Glede našega razočaranja v soboto: z današnjo zmago in uvrstitvijo Di Grassija na tretje mesto smo si na pošten način povrnili včeraj izgubljenih 10 točk prednosti v skupni razvrstitvi. Svojo prednost na lestvici moštev smo malo povečali. To nam vliva zadovoljstvo preden se odpravimo v New York in upam, da bo tudi z nami tudi Sébastien Buemi."

Sébastien Buemi (št. 9): "Očitno je, da sem bil v soboto zelo razočaran. Po slabi uvrstitvi v kvalifikacijah sem dirkal zelo dobro, se do cilja prebil na peto mesto in osvojil največ točk kar je bilo možno. Vendar sem kljub razočaranju ostal osredotočen na dirkanje in to se je izplačalo. Za start druge dirke sem si zagotovil položaj v prvi vrsti in od tam do cilja dirkal brez napake. V prvem ovinku je prišlo do dotika, za katerega sem se bal , da bi me lahko stal uvrstitve. Dirko sem začel na rabljenih pnevmatikah, ker sem upal, da bom tako lahko z drugim dirkalnikom še bolj konkurenčen.

"V prvem delu dirke sem poskušal slediti Felixovemu ritmu, da ne bi preveč zaostal za njim in da bi ostal pred drugimi. Kljub dejstvu, da smo dobro opravili zamenjavo dirkalnika in da sem imel na voljo dodatno moč "Fanboost", ga nisem mogel prehiteti. Njegov cilj je bil, da ohrani vsaj 10 sekund prednosti pred Di Grassijem. Res si zasluži čestitke za obe dirki."

Nico Prost (št. 8): "Sobotno dopoldne je bilo nenavadno. V drugem prostem treningu sem imel težave, kakršne je Séb potem imel v kvalifikacijah, a v dirki smo bili zelo hitri. Na začetku sem obtičal v gneči in Jean-Eric Vergne me je precej oviral. Menim, da bi se po hitrosti uvrstili  med prve tri, kar je rdeča nit naše sezone doslej. V dirki smo dobri, ne pa tudi v kvalifikacijah. Prvenstvo je zdaj zelo napeto, vendar sem bil s svojim sobotnim dosežkom zadovoljen.

"Drugi dan je prinesel nekaj razočaranja. Zjutraj smo bili v prostih treningih dovolj hitri , a v kvalifikacijah nič več. Dirko sem začel dobro in postopoma prehitel Mitcha, Oliverja in Sama. Toda potem sem izgubil med postankom v boksu, ker nas je zadržal zaplet pred garažo moštva Mahindra. Po tem nisem več mogel prehiteti. Osmo mesto ni dober rezultat, saj menim, da bi danes lahko dosegli vsaj peto mesto."

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov