Avto.info

Porsche načrtuje vstop v formulo E

Nova strategija v avtomotošportu z jasnim poudarkom na električni mobilnosti in razredu GT

Porsche načrtuje vstop v formulo E: Nova strategija v avtomotošportu z jasnim poudarkom na električni mobilnosti in razredu GT

Porsche načrtuje vstop v formulo E

Avtor: Foto: Porsche

Stuttgart (Nemčija). Porsche bo leta 2019 z lastno tovarniško ekipo vstopil v formulo E. Podjetje bo zato s koncem sezone 2017 prenehalo sodelovati v kategoriji LMP1 na dirkah svetovnega vzdržljivostnega prvenstva (WEC) zveze FIA. Obenem se bo Porsche s svojo strategijo v avtomotošportu osredotočil na nastope modela 911 RSR v razredu GT svetovnega vzdržljivostnega prvenstva (WEC) zveze FIA; vrhunec tega prvenstva predstavljajo dirka 24 ur Le Mansa in ameriška serija za prvenstvo IMSA WeatherTech SportsCar Championship ter druge klasične vztrajnostne preizkušnje.

Nova smer udejstvovanja v avtomotošportu izhaja iz Porschejeve strategije do leta 2025: Porsche med drugim stavi na kombinacijo purističnih GT-vozil in športnih avtomobilov na izključno električni pogon, kakršen je Mission E, prvi model na izključno baterijski pogon. "Vstop in uspešna prisotnost v formuli E sta logični posledici našega projekta Mission E. Čedalje večja stopnja svobode pri lastnih razvojnih rešitvah je tisto, zaradi česar je formula E za nas tako zanimiva," je povedal Michael Steiner, direktor razvoja v družbi Porsche AG. "Porsche stavi na alternativne in inovativne pogonske koncepte. Formula E je za nas ultimativno konkurenčno okolje, v katerem lahko visokozmogljiva vozila razvijamo na področjih prijaznosti do okolja, varčnosti in trajnosti." Že letos bo Porsche naredil prve korake za razvoj lastnega dirkalnika za formulo E.

Vzporedno bo Porsche krepil svojo prisotnost v razredu GT. "Raznolikost med proizvajalci in kakovost obeh serij športnih avtomobilov sta nas pripeljali do tega, da bomo okrepili naša prizadevanja in moči osredotočili na sodelovanje z modelom 911 RSR," tako Steiner. "Postati hočemo številka 1. V to moramo ustrezno investirati."

Po štirih nadvse uspešnih letih, treh zaporednih zmagah v Le Mansu ter dveh naslovih svetovnih prvakov v letih 2015 in 2016, tako med ekipami kot med vozniki, Porsche zapušča prizorišče LMP1. A letos bo tovarniška ekipa iz Weissacha še enkrat branila oba naslova svetovnih prvakov. Zaključek sezone bo 18. novembra v Bahrajnu.

Fritz Enzinger, vodja LMP1 in osrednji figura Porschejevega ponovnega vstopa v vrhunski avtomotošport leta 2014: "Velik izziv je bil, da smo iz nič sestavili moštvo za Le Mans. Z leti je tako nastala izjemno uspešna, kompetentna in povezana ekipa. Na tej osnovi bomo zdaj gradili naprej. Prepričan sem, da bomo tudi v formuli E obdržali naš visoki nivo. Z veseljem in dobršno mero samozavesti pričakujemo začetek tekmovanj.

Uspešna ekipa LMP1 v celoti ostaja pri Porscheju. To velja tudi za sodelujoče voznike. Poleg nastopov v drugih tekmovalnih serijah in intenzivne priprave na formulo E Porsche zdaj preučuje tudi druga področja udejstvovanja in razvojne naloge. Formula E je prva tekmovalna serija na svetu za vozila na izključno električni pogon, v okviru katere je bilo prvo tekmovanje izvedeno 13. septembra 2014.

Svetovna avtomobilska zveza FIA, ki organizira tudi formulo 1, želi s to serijo javnosti pokazati, da je napočil čas električne mobilnosti, mlade pa želijo navdušiti za avtomotošport. Za razliko od večine drugih serij se tu sezona tekmovanj začne jeseni in konča poleti. Prizorišča tekmovanj so posebej zasnovane cestne dirkalne steze v mestnih središčih svetovnih metropol. Šport se tako približuje ljudem – in ne obratno. Električna mobilnost igra še zlasti v urbanih okoljih pomembno vlogo v mobilnosti jutrišnjega dne.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov