Avto.info

Volkswagen ID. R

Volkswagen cilja na rekord v kategoriji električnih vozil na Severni zanki Nürburgringa

Volkswagen ID. R: Volkswagen cilja na rekord v kategoriji električnih vozil na Severni zanki Nürburgringa

Volkswagen ID. R

Avtor: Foto: Volkswagen
Volkswagen ID. R: Volkswagen cilja na rekord v kategoriji električnih vozil na Severni zanki Nürburgringa

Wolfsburg (Nemčija) – Volkswagen z visokim tempom pospešuje električno mobilnost – tako pri serijskih vozilih kot na dirkalnih stezah. Po rekordni vožnji na gorski dirki Pikes Peak električni športni avtomobil ID. R v poletju 2019 cilja na nov rekord – rekordni čas kroga za električno gnana vozila na Severni zanki Nürburgringa, ki velja za najtežjo dirkalno stezo na svetu.

ID. R je športni znanilec celotne modelske serije izključno električnih vozil, ki jih bo Volkswagen tržišču predstavil od leta 2020 naprej. Nastopi dirkalnika ID. R na motošportnih prireditvah predstavljajo Volkswagnovo jasno opredelitev za električno mobilnost in poudarjajo izjemno zmogljivost, ki jo bo električni pogon v prihodnosti lahko nudil tudi na običajnih cestah. "Po rekordu proge Pikes Peak je najboljši čas med električnimi vozili na Severni zanki Nürburgringa naslednji veliki izziv za ID. R," je povedal Sven Smeets, direktor motošporta pri Volkswagnu. "Rekordni čas kroga na Severni zanki je velika čast za vsako vozilo, tako za dirkalna vozila kot za serijske avtomobile."

Volkswagen ID. R s prilagojenimi nastavitvami za značilnosti Severne zanke
Za poizkus izboljšanja obstoječega rekorda na Nürburgringu izpopolnjeni ID. R poganjata dva elektromotorja s sistemsko močjo 500 kW (680 KM), dirkalnik pa vključno z voznikom tehta manj kot 1.100 kilogramov.

"V primerjavi z gorsko dirko Pikes Peak bomo bistveno drugačnim pogojem na Severni zanki prilagodili predvsem aerodinamiko dirkalnika ID. R," je povedal François-Xavier Demaison, tehnični direktor Volkswagen Motorsporta. Za razliko od ameriške klasične preizkušnje na Pikes Peaku, ki se začne na nadmorski višini 2.862 metrov in se zaključi na 4.302 metrov, Severna zanka v pokrajini Eifel poteka med le 320 in 617 metri nadmorske višine ter ima nenazadnje zaradi dolge ravnine na odseku Döttinger Höhe čisto posebne značilnosti. "Za skrbno pripravo na rekordno vožnjo bomo pomladi na različnih dirkališčih z dirkalnikom ID. R izvedli intenzivni preizkusni in razvojni program," je še dodal Demaison. Rekordna vožnja je predvidena poleti.

Pri poizkusu dosega rekorda bo za volanom strokovnjak za Severno zanko Romain Dumas
Voznik pri poizkusu dosega rekorda bo ponovno multitalent Romain Dumas. Junija 2018 je z dirkalnikom ID. R zmagal na dirki Pikes Peak International Hill Climb in je s časom 7:57,148 minute kot prvi voznik v več kot stoletni zgodovini dirke ostal pod osmimi minutami. Francoz je poleg tega že štirikrat zmagal na 24-urni dirki na Nürburgringu.

"Že ob sami misli na vožnjo z dirkalnikom ID. R po Severni zanki se mi naježi koža. Tam se zelo dobro spoznam, ampak ID. R bo s svojimi ekstremnimi pospeški in svojo osupljivo hitrostjo v ovinkih čisto nov izziv," je povedal Dumas. "Komaj čakam prve preizkusne vožnje. Vsekakor ne bo preprosto izboljšati dosedanjega rekorda za električna vozila." Trenutni rekord za izključno električno gnana vozila znaša 6:45,90 minute, kar ustreza povprečni hitrosti skoraj 185 km/h. Leta 2017 ga je postavil Britanec Peter Dumbreck z avtomobilom NIO EP9.

Avtor izraza 'Zeleni pekel' je nekdanji svetovni prvak v formuli 1 Jackie Stewart
Razmeroma ozek pas asfalta, dolg 20,832 kilometra, 75 ovinkov, pogosto strmo navzgor ali navzdol skozi gozdove pokrajine Eifel –leta 1927 odprta Severna zanka Nürburgringa je edinstvena na svetu in do danes ostaja izjemna preizkusna steza za avtomobilsko industrijo. Nekdanji svetovni prvak v formuli 1 Jackie Stewart jo je nekoč spoštljivo poimenoval 'Zeleni pekel'. Kljub številnim posodobitvam klasičnega dirkališča dirke formule 1 tam ne potekajo več že od leta 1978. Danes je Severna zanka – skupaj s sodobno dirkalno stezo za veliko nagrado – znana predvsem kot prizorišče 24-urne dirkalne preizkušnje. Steza gosti tudi dirke svetovnega prvenstva turnih avtomobilov FIA World Touring Car Cup (WTCR). Na obeh prvenstvih Volkswagen zastopa Golf GTI TCR.

1) Študija.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov