Avto.info

SIGNATECH ALPINE Z DVOJNIM USPEHOM

ZMAGA V DIRKI 24 UR LE MANSA IN NASLOV SVETOVNEGA PRVAKA V RAZREDU LMP2!

SIGNATECH ALPINE Z DVOJNIM USPEHOM: ZMAGA V DIRKI 24 UR LE MANSA IN NASLOV SVETOVNEGA PRVAKA V RAZREDU LMP2!

SIGNATECH ALPINE Z DVOJNIM USPEHOM

Avtor: Foto: Renault
SIGNATECH ALPINE Z DVOJNIM USPEHOM: ZMAGA V DIRKI 24 UR LE MANSA IN NASLOV SVETOVNEGA PRVAKA V RAZREDU LMP2! SIGNATECH ALPINE Z DVOJNIM USPEHOM: ZMAGA V DIRKI 24 UR LE MANSA IN NASLOV SVETOVNEGA PRVAKA V RAZREDU LMP2!

V skladu s tradicijo se je 87. dirka 24 ur Le Mansa začela v soboto ob 15. uri. Nicolas Lapierre je napredoval za eno mesto in se povzpel na drugo mesto v razredu LMP2. Francoz je na stezi ostal dlje od večine resnih tekmecev, zato je v osmem krogu vodil. Ko je prvo dvojno izmeno končal, je dirkač moštva Signatech Alpine nadaljeval v trojno izmeno, da bi omejil posadko G-Drive s številko 26, katere povratek je olajšala bolj agresivna strategija. Ta dvoboj se je nadaljeval, ko je dirkalnik prevzel Pierre Thiriet, kasneje pa André Negrão, ki se je za volan usedel na začetku šeste ure dirke.

Ob mraku so se rumene zastave, območja upočasnjene vožnje in posegi varnostnega avtomobila pomnožili, saj je na dirkališču Circuit de la Sarthe začelo rahlo deževati. Negrão je v težkih pogojih vozil briljantno in Alpine A470 popeljal spet na čelo, na kar se je tekmec odzval, ko je bil na bolj svežih pnevmatikah. Po postanku v boksu po prvi tretjini dirke, ki ga je skazila konkurenčna posadka iz razreda LMP2, sta se lova na vodilne lotila Nicolas Lapierre in Pierre Thiriet. Thiriet je imel ponoči svoj delež smole, saj sta med njegovima prvima izmenama dva posega varnostnega avta temeljito spremenila potek dirke. Varnostni avto je posegel med številko 26 in Alpine A470 s številko 36, kar je slednjo stalo eno minuto ob prvem posegu in še dragocene sekunde ob drugem posegu.

Po nazadovanju na poltretjo minuto zaostanka za vodilnim je Pierre Thiriet dokončal svojo trojno izmeno, dirkalnik pa sta prevzela André Negrão in Nicolas Lapierre in se pred zoro lotila napada. V prvih nedeljskih urah sta zaostanek zmanjšala za eno minuto, potem pa so bili njuni napori izničeni ob nesreči posadke Dragonspeed s številko 31, ki je povzročila še ne poseg varnostnega avta. Po tem je moštvo svojo strategijo prilagodilo in sedem ur pred koncem dirke na stezo poslalo Pierra Thirieta. Odločenost in vztrajnost moštva sta naposled obrodila plodove, ko je malo po deveti uri zjutraj vodilna posadka obtičala v boksu. Alpine A470 se je premaknila na čelo razreda s krogom prednosti pred najbližjimi tekmeci in edino posadko, ki se je še lahko potegovala za naslov prvaka.

Odtlej je trojica še naprej dosegala konkurenčne čase, a hkrati pazila na svoje vodstvo in na dirkalnik. Ko je André Negrão odpeljal svojo zadnjo izmeno, je spet prevzel Pierre Thiriet, da bi izpolnil predpisano minimalno kvoto za volanom, nazadnje pa je dirkalnik prevzel Nicolas Lapierre in ga pripeljal do cilja. Nico je v svoji zadnji dirki z Alpine osvojil svojo tretjo zmago v Le Mansu od skupno štirih nastopov s francosko znamko v tej sloviti dirki. Ta zmaga je tudi tretja zmaga moštva Signatech Alpine v Le Mansu, po zmagah v letih 2016 in 2018, ter peta uvrstitev na stopničke razreda LMP2 od leta 2014.

S to zmago in uvrstitvijo pred posadko številka 38 moštva Jackie Chan DC Racing je Alpine osvojila tudi svoj drugi naslov prvaka v razredu LMP2 v svetovnem vzdržljivostnem prvenstvu FIA WEC – po prvem leta 2016. Moštvo bo ta naslov branilo v naslednji sezoni (2019-2020), ki se bo začela 1. septembra v Silverstonu!

Philippe Sinault, vodja moštva Signatech-Alpine: »Rekel sem, da smo pripravljeni in res smo bili. Tudi tekmeci so bili enako dobro pripravljeni, kar je prineslo napet začetek dirke z veliko hitrejšim ritmom kot običajno. To je obetalo dolg in fantastičen boj, med katerim nismo bili presenečeni, ko smo se znašli na ravni glavnih tekmecev za zmago in za naslov prvaka. Bili smo zelo tesno skupaj vse do noči, takrat pa je, že spet, Le Mans izbral svoje šampione. V takih okoliščinah morate biti pripravljeni in prisebni in mi smo vsekakor bili. Dirkalnik je ostal izven peščenih pasti, naše odločitve so bile pravilne, naša komunikacija izvrstna in prilagajali smo se. To je ključno za tekmo tolikšnega formata in res smo uživali. Ta zmaga ima v primerjavi z lansko poseben pomen, saj smo jo tokrat lahko proslavili skupaj in takoj po dirki in na zmagovalnem odru slišali francosko himno. Kaj hitro se bomo morali spet zbrati in pripraviti, saj bo prolog za naslednjo sezono na vrsti še preden se bomo dobro zavedli!«

Nicolas Lapierre: »Kakšen krasen dan za nas in za celotno moštvo! Bil je bistven in ključen ne le za legendarno dirko 24 ur Le Mansa ampak tudi za izid prvenstva. Nekaj več kot leto dni smo si prizadevali, da bi dosegli ta dva cilja. Odločili smo se, da damo prednost naslovu prvaka, a ko se je dirka začela, smo se borili z vsemi močmi s posadko G-Drive. Niso bili tekmec v prvenstvu, vendar smo morali pokazati spoštovanje do te mitične dirke in se boriti za zmago. Naš trud je bil poplačan in z zmago smo osvojili tudi naslov prvaka. Mešanica občutkov je močna, velikansko pa je tudi zadovoljstvo nad uspešno opravljenim delom v dirki, ki je bila zelo trda s hudo konkurenco. Zame je bila to zadnja dirka z Alpine. Morda bomo v prihodnje še kdaj sodelovali, a tokrat je bilo pomembno, da končamo na tak način in lahko smo samo ponosni na to moštvo in na vse, kar smo dosegli skupaj.«

André Negrão: »Najvišja stopnička zmagovalnega odra je res čarobno mesto in ponosen sem, da sem se uvrstil nanjo z Alpine in celotnim moštvom. Ne le, da smo drugič zapored zmagali v dirki 24 ur Le Mansa, osvojili smo tudi naslov prvaka. Počutim se kot bi bil v nebesih in menim, da sem najsrečnejši med vsemi nami tukaj in zdaj. Ravnokar sem osvojil svoj prvi naslov in to si bom zapomnil za vse življenje. Neznansko sem hvaležen moštvu Signatech Alpine Matmut, Philippu in Alpine ter vsem, ki so verjeli vame, me podpirali in nam omogočili, da smo skupaj dosegli ta čudovit dvojni uspeh.«

Pierre Thiriet: »Dirka je bila nora. Boji so bili resnično napeti in tesni, a to smo pričakovali v konkurenci kakovostnih tekmecev, ki so bili na stezi pošteni in korektni. Res bi rad poudaril, da je moštvo izvrstno opravilo svoje delo s pripravami za vsako dirko posebej in to je bilo več kot očitno ta konec tedna. Z dirkalnikom nismo imeli nobenih težav in nihče od nas treh ni naredil dirkaške napake. Prepričan sem, da je to ključ do uspeha v LMP2, saj te najmanjše težave prisilijo, da daš vse od sebe, da bi se vrnil v igro. Smo zelo tesno povezana družina z odličnim skupinskim duhom. To je pomemben aspekt, ki podvaja naše današnje veselje. Nico in André sta dirkala neverjetno dobro in enako dobro je bilo vse moštvo. Navdihovala nas je tudi velika podpora ljubiteljev in medijev znamki Alpine in našemu moštvu, v katerem sva dva francoska dirkača. Rad bi izrazil spoštovanje moštvu Jota. Vso to fantastično sezono so bili izjemen tekmec. Njihova hitrost nas je silila k napredku, da smo zmogli in pokazali več in boji z njimi so nam bili v čast!«

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov