Avto.info

101. izvedba dirke The Broadmoor Pikes Peak International Hill Climb

SUPERVAN 4.2 BO POLETEL MED OBLAKE S PREFINJENO ELEKTRIČNO ENERGIJO IN IZJEMNO AERODINAMIKO

101. izvedba dirke The Broadmoor Pikes Peak International Hill Climb: SUPERVAN 4.2 BO POLETEL MED OBLAKE S PREFINJENO ELEKTRIČNO ENERGIJO IN IZJEMNO AERODINAMIKO

101. izvedba dirke The Broadmoor Pikes Peak International Hill Climb

Avtor: Foto: Ford
101. izvedba dirke The Broadmoor Pikes Peak International Hill Climb: SUPERVAN 4.2 BO POLETEL MED OBLAKE S PREFINJENO ELEKTRIČNO ENERGIJO IN IZJEMNO AERODINAMIKO 101. izvedba dirke The Broadmoor Pikes Peak International Hill Climb: SUPERVAN 4.2 BO POLETEL MED OBLAKE S PREFINJENO ELEKTRIČNO ENERGIJO IN IZJEMNO AERODINAMIKO

Ford Performance se na 101. izvedbo dirke The Broadmoor Pikes Peak International Hill Climb, ki jo zagotavlja Gran Turismo, pripravlja z osupljivim vozilom – povsem novo in izboljšano različico SuperVana 4.2. Na tem težko pričakovanem dogodku bo prefinjeno demonstracijsko vozilo prikazalo svojo prelomno zasnovo, napredne tehnologije in edinstvene funkcije, ki optimizirajo njegovo zmogljivost za zahtevno dirko na hrib.

Fordova vozila, katerih zgodovina sega vse do nastopa Modela T na uvodni dirki leta 1916, so vedno pustila svoj pečat na kultnem vzponu na Pikes Peak. Letos bo za volan SuperVana 4 sedel legendarni voznik Romain Dumas in na dirki nastopil že osmič, saj je s svojimi bogatimi izkušnjami in izjemnim znanjem odlična izbira za nadaljevanje Fordove bogate tradicije na najbolj znani ameriški gorski dirki. Ford Performance in strokovnjaki podjetja za napredne raziskave in razvoj STARD so ponovno združili moči in ustvarili različico SuperVana 4.2, posebej zasnovano za osvajanje ameriških gora in predstavitev skrajnih meja električne moči. Ko avtomobilska panoga drvi v elektrificirano prihodnost, je SuperVan 4 v središču pozornosti in prikazuje velikanski potencial električnih vozil v motošportu. S prilagojeno aerodinamiko in posebnim pogonskim sklopom za vzpone na hrib bo SuperVan 4 elektrificiral legendarno dirko na Pikes Peak.

“Menim, da sta ekipi Ford Performance in STARD z razvojem našega drugega SuperVana 4.2 ustvarili resnično konkurenčen stroj,” je povedal Mark Rushbrook, globalni direktor oddelka Ford Performance Motorsports. “Dirka na Pikes Peak predstavlja odlično priložnost za predstavitev Fordove tehnologije električnih vozil in v soj žarometov postavi športne sposobnosti električnih vozil.”

To izpopolnjeno različico SuperVana 4.2 odlikuje popolna prenova aerodinamike, ki je posebej zasnovana za ‘rezanje’ zraka v visokogorju Pikes Peaka, hkrati pa povečuje pritisk na podlago – s skoraj 2000 kilogrami pri hitrosti dobrih 240 km/h, če smo natančni. Ključni aerodinamični elementi vključujejo lahek zadnji spojler iz ogljikovih vlaken in sprednji deljeni spojler, ki SV4.2 pomagata, da ostane trdno zasidran na ovinkastih gorskih cestah. Tudi podvozje SV4.2 je ‘shujšalo’ z odstranitvijo tovornega prostora, sistema Ford Sync, sovoznikovega sedeža in lažjim paketom podvozja za izboljšanje splošnega ravnotežja, ki zagotavlja okretnost pri vožnji skozi ovinke proti gorskemu cilju.

Pogonski sklop SuperVana 4.2 je ustrezno izboljšan. Z zmanjšanjem števila 6-faznih motorjev STARD UHP s štirih na tri in z uporabo STARD-ovih ultra zmogljivih litij-polimernih celic NMC je doseženo optimalno razmerje med močjo in maso, pri čemer je ohranjen sistem pogona na vsa kolesa z enim motorjem, ki poganja sprednji kolesni par, in dvema motorjema za zadnjo os. SuperVan 4.2 ima na voljo več kot 1050 kW (1400 KM) kombinirane moči, zato lahko izkoristi ves svoj potencial, hkrati pa si za optimalen izkoristek energije pomaga s 600 kW nove zmogljivosti za regeneracijo baterije.

“Ekipi Ford Performance in STARD sta trdo delali na optimizaciji SuperVana 4.2 za vzpon na Pikes Peak,” je povedal Mike Norton, nadzornik programa WRC in odgovoren za predpise in homologacije v avtomobilskem športu pri oddelku Ford Performance. “Prepričan sem, da bo vredno spremljati naše čase vožnje na vzponu in se prepričati o vplivu naših izboljšav od aerodinamičnih sprememb do prilagojenega električnega pogonskega sklopa.”

Ford Performance in STARD sta se poglobila v podvozje in na SuperVana 4.2 namestila prilagojen zavorni sistem s karbonsko-keramičnimi zavornimi diski, magnezijeva kovana platišča z dirkalnimi pnevmatikami Pirelli P Zero, nadgrajeni pogonski gredi in vetrobransko steklo iz perspeksa, notranjost pa je minimalistično dirkaška, da odpade vsa teža, ki ni nujna za najboljši možni čas SV4.2 na gorski dirki. Dirka Pikes Peak International Hill Climb bo potekala v nedeljo, 25. junija 2023. Za več informacij o dogodku obiščite spletni naslov https://ppihc.org/. Ne zamudite neposrednega prenosa dirke na YouTubu.

 

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov