Avto.info

Slovenija OffRoad 2018

V nedeljo na terenski avanturi v Radovljici rekordno število voznikov

Slovenija OffRoad 2018: V nedeljo na terenski avanturi v Radovljici rekordno število voznikov

Slovenija OffRoad 2018

Avtor: Foto: Boltez d.o.o.
Slovenija OffRoad 2018: V nedeljo na terenski avanturi v Radovljici rekordno število voznikov

Letošnja terenska avantura Slovenija OffRoad 2018 se je odvijala v znamenju slabega vremena in velike količine blata. Vendar pa to nikakor ni odvrnilo voznikov terenskih avtomobilov, ki so se spopadli z izjemno zahtevnima hitrostno in ekstremno težavnostno preizkušnjo, niti številnih gledalcev, ki so na obrobju gramoznice Graben uživali ob pogledu na atraktivne vožnje.

Na hitrostno preizkušnjo se je letos prijavilo rekordnih 67 voznikov iz Slovenije, Avstrije in Srbije, ki v nedeljskem jutru verjetno še niso slutili kakšen napor jih čaka. Proga v dolžini približno 1000 metrov, ki jo je tudi tokrat pripravila ekipa pod vodstvom Janeza Marolta, je bila namreč zelo blatna in razmočena, k čemur je izdatno prispevala močna odjuga. Že prva hitrostna preizkušnja je pokazala, da ne bo šlo zlahka in kar nekajkrat je bilo treba pomagati štirikolesno gnanim avtomobilom, ki so obtičali v globokem blatu.

Kljub temu, da so organizatorji pričakovali, da se bo proga sčasoma nekoliko posušila, so se z višjimi štartnimi številkami razmere še poslabšale in premor pred drugo vožnjo je bil več kot dobrodošel. Tudi v drugi vožnji, ko se je z blatom spopadlo trideset najhitrejših voznikov iz prve, ni bilo nič drugače, največ spretnosti pa je v težkih razmerah pokazal David Lesjak z Jeepom Grand Cherokeejem, ki je s časom 3.40:01 za skoraj štiri sekunde ugnal Dejana Merčuna in še za nekaj več Mateja Podgornika, oba s Suzukujem Vitaro. Devet voznikov zaradi različnih težav ni uspelo končati preizkušnje.

Še težje delo so imeli vozniki posebej prirejenih avtomobilov na težavnostni preizkušnji. Letos jih je bilo samo šest, a so zato imeli toliko več dela z blatom, kamenjem in drevesnimi debli. Kar nekajkrat se je bilo treba izvleči s pomočjo vitla, nekaj dela pa so imeli tudi vsemogočni gradbeni stroji. Na koncu je bil z največ krogi najboljši Primož Arčon s Suzukijem Samuraijem, dva voznika pa nista uspela priti do cilja. Organizator podjetje Boltez iz Kranja je za obiskovalce tudi letos pripravil pester spremljajoči program.

Kljub dežju je bilo v nedeljo v gramoznici okoli štiri tisoč gledalcev, ki jim tudi zoprn spomladanski dež ni prišel do živega. Številni so na testnih vožnjah preizkusili zmogljivosti terenskih avtomobilov znamke Jeep, prvič pa so organizatorji pripravili tudi prodajo izdelkov z logotipom prireditve.

Iztok Boltez, vodja tekmovanja: »Takšna prireditev kot je Slovenija OffRoad, je vedno atraktivna tako za voznike kot za gledalce. Podobnih preizkušenj namreč v Sloveniji ni in vsekakor je dobrodošlo, da ljubitelji terenskih avtomobilov in voženj po brezpotju sprostijo svoj adrenalin in se prepustijo užitkom. Že vsa leta skrbimo za varnost tekmovalcev in gledalcev in k sreči do zdaj še ni bilo nobene nezgode. Čeprav ob pomoči nekaterih sponzorjev in ob podpori medijev v organizacijo prireditve vlagamo predvsem lastna sredstva, bomo zaradi številnih ljubiteljev tega športa, Slovenija OffRoad pripravili tudi prihodnje leto.«

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov