Avto.info

Naelektrena razburljivost

Od »letečih sesalcev« do svetovnega prvenstva

Naelektrena razburljivost: Od »letečih sesalcev« do svetovnega prvenstva

Naelektrena razburljivost

Avtor: Foto: TV3

Za nami sta prvi dve dirki Formule E. Vse skupaj se je začelo v Savdski Arabiji, ki v času pandemije postaja ena izmed najpomembnejših dirkaških držav na svetu. V Diriyahi sta bili dve dirki, ki pa sta se končali povsem različno, približno tako kot govori Sveto pismo: »In glej, so zadnji, ki bodo prvi, in so prvi, ki bodo zadnji.« Na splošno so dirke v Formuli E izredno zanimive in razburljive od začetka do konca; malo zaradi mestnih prog, predvsem pa zaradi izenačenosti ekip in tekmovalcev.

Če že govorimo o ekipah, je treba povedati, da je to svetovno prvenstvo z največ proizvajalci; ne samo svetovno prvenstvo, ampak tudi katerakoli serija pod dežnikom mednarodne avtomobilske organizacije FIA. Tu so kar štirje veliki nemški avtomobilski proizvajalci; BMW, Audi, Mercedes in Porsche ter preostali Evropejci, kot so DS, Nissan, Jaguar, pa še Mahindra iz Indije in Nio iz Kitajske. Ob njih imamo še nekaj znanih moštev;  Penske, Venturi in Virgin. Skratka sama znana imena, ne samo iz avtomobilskega športa, ampak tudi iz preostalega gospodarskega sveta. Šasija dirkalnikov je enaka, kar velja tudi za baterije, razlikujejo se le pogoni. Vsaka ekipa lahko razvije svoj pogonski sklop, vendar pa razlike smejo biti izredno majhne in zato so dirkalniki lahko tako izenačeni. Zanimivo je, da moštvo Venturija vodi Suzie Wolf, žena Mercedesovega šefa Tota Wolfa. Seveda je jasno, da “ekipi” ne sodelujeta zgolj v spalnici, temveč tudi na dirkališču, saj Venturi uporablja Mercedesov pogon.

Sedma sezona te izredno atraktivne serije pa je prišla končno tudi v Slovenijo. Vse dirke si bodo gledalci lahko ogledali na TV3, ki je v zadnjih letih postala precej “dirkalna” televizija. Do letošnjega leta so namreč na tej televiziji prenašali Formulo 1. Ne samo TV3, tudi komentator je formulovsko izkušeni Dušan Lukič, sokomentator pa bo Klemen Grilc. Dušan je motošportno izredno izkušen in razgledan, saj je v svoji karieri komentiral že ničkoliko prvenstev, med drugim 24-urno dirko v LeMansu, nemško prvenstvo DTM ter zadnja leta Formulo 1. Ker pa se zadnjih nekaj let profesionalno ukvarja z električnimi avtomobili je povsem doma tudi v “štromu”, baterijah in ostalih stvareh, ki ženejo te formule. Obema komentatorjema, ki jih gledalci TV3 že dobro poznajo, se bo pridružil še Primož Lemež, dolgoletni poznavalec in komentator avtomobilskega športa, ki se je zadnjih 10 let profesionalno zapisal električnim avtomobilom. Lemež se bo javljal iz posameznih prizorišč in glede na njegovo desetletja dolgo poznavanje avtomobilskega športa ter električnega pogona, lahko iz samih prizorišč pričakujemo zanimive zgodbe.

Seveda se obeh svetovnih prvenstev formul ne da povsem primerjati, saj so dirke Formule E precej razburljivejše in tudi atraktivnejše zaradi samih tehničnih značilnosti avtomobilov, mestnih stez in pravil, ki popestrijo dogajanje. Če v Formuli 1 lahko zmagata morda dve ali tri ekipe, ob “izrednih razmerah” tudi štiri, pa lahko v Formuli E zmaga prav vsaka ekipa. To se je pokazalo že na prvih dveh dirkah, kjer sta zmagala Mercedesov Nyck De Vries in Jaguarjev Sam Bird, vodilna tekmovalca svetovnega prvenstva. Formula E nam je vse bližje! Že ta konec tedna, 10. in 11. aprila, bosta na sporedu dve dirki v Rimu, 24. in 25. aprila sta napovedani dirki v španski Valenciji in kot češnja na torti bo v začetku meseca maja najprestižnejša dirka v mondenem Monaku. Večji del steze za Formulo E je speljan po progi za Formulo 1.

Gledalcem TV3 se letos obeta obilo užitkov ob spremljanju atraktivne in dinamične Formule E. Obenem lahko tudi sami sodelujejo, in sicer z glasovanjem na uradni spletni strani Formule E, kjer pomagajo svojemu najljubšemu dirkaču s takoimenovanim “funbustom”. Tisti dirkači, ki prejmejo največ glasov za 5 sekund, omogočijo večjo moč motorja.

Se vidimo in slišimo na TV3!

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov