Avto.info

Loxo alpha

Avtonomna bodočnost z rezervo

Četrtek, 8. december 2022 , 08:39
Loxo alpha: Avtonomna bodočnost z rezervo

V teh dneh se je v Švici predstavilo prvo skoraj avtonomno delujoče »Last Mile Delivery« vozilo »Start-up« podjetja Loxo, ki bo na švicarskih cestah opazno že v naslednji pomladi, kasneje pa tudi na cestah v preostali Evropi.

Študija zavarovalnice Allianz Direct

Nemci in Nemke prisegajo na bencin

Torek, 6. december 2022 , 09:15
Študija zavarovalnice Allianz Direct: Nemci in Nemke prisegajo na bencin

Zaposleni v nemški zavarovalnici Allianz Direct so pred kratkim izpeljali reprezentativno anketo med približno 800 Nemkami in Nemci, ker jih je zanimalo, kakšne avtomobile si želijo. Izsledki ankete so presenetljivi, ker si 43 odstotkov izmed vseh vprašanih želi nov avtomobil na bencinski pogon.

'Supermodell des Jahres' by Modell Fahrzeug

Najlepše štirikolesne miniature leta 2022

Ponedeljek, 5. december 2022 , 09:12
Mercedes 300 SLR  „Blaues Wunder“ in legendarni Alfred Neubauer (1:43)

Tudi letos so bralci nemške strokovne revije Modell Fahrzeug izbirali najlepše predstavnike avtomobilskih miniatur, in to v skoraj vseh možnih merilih, od razmerja HO (1:87), ki je pisano na kožo ljubiteljem miniaturnih železnic, pa vse do premijskega razmerja 1:5.

Ampaire eco caravan

Hibridizacija letalstva

Četrtek, 1. december 2022 , 09:26
Ampaire eco caravan: Hibridizacija letalstva

Iz ZDA prihaja novica o prvem uspešnem testnem poletu hibridno gnanega letala znamke Ampaire, ki je zasnovano na osnovi 11-sedežnega izdelka (model 208B grand caravan) znamke Cessna. Če se bodo zadeve odvijale po načrtih, bo takšno regionalno potniško letalo v naslednjih dveh letih dobilo blagoslov ameriške zvezne uprave za letalski promet (FAA).

Bitcoin cena in tržna dinamika : Kdaj kupiti BTC

Bitcoin cena in tržna dinamika : Kdaj kupiti BTC

Četrtek, 1. december 2022 , 09:19
Bitcoin cena in tržna dinamika : Kdaj kupiti BTC

Po znanem kitajskem pregovoru je bil najboljši čas za sajenje dreves pred 20 leti. Drugi najboljši čas pa je zdaj.

Finančni svetovalci podobno pravijo o naložbah. Če bi začeli vlagati pred dvema desetletjema, bi bili sedaj v odlični situaciji.

Potovanje skozi čas s svojim investicijskim skladom lahko kar odmislimo. Tako preostane drugi najboljši datum in edina prava možnost: začnite danes.

Časovno načrtovanje trga ali čas na trgu

Če ste kot večina kripto vlagateljev, vas ideja, da bi danes opravili prvi nakup, refleksno pošlje pogledat cenovne grafe, da bi ocenili, ali trg pada ali narašča.

Vsi vedo, da je za dobičkonosno vlaganje potrebno kupiti, ko so cene nizke, in prodati ko so visoke. To je tako imenovano časovno načrtovanje trga. Poskušate kupiti točno takrat, ko cena doseže najnižjo točko, in časovno uskladiti prodajo z najvišjimi točkami.

Kupovanje, ko so cene nizke se sicer sliši logično, vendar vas lahko pri tem ovirajo čustva. Bitcoin in Ethereum sta od vrhov novembra 2021 celoten trg vodila navzdol. Največje kriptovalute so v manj kot enem letu izgubile kar 70% svoje vrednosti.

Po formuli "kupi nizko, prodaj visoko" bi bil današnji trg odličen kraj za vstop v kripto naložbe, saj lahko Bitcoin kupite z velikim popustom. Toda po vsem svetu kripto holderji izgubljajo živce in bežijo s trga ter svoja sredstva prodajajo z izgubo.

Kupovanje po nizki in prodaja po visoki ceni je še posebej težko na trgu Bitcoinov, saj je kriptovaluta zloglasno volatilna. BTC cena se strmo viša ali pada brez očitnega vzroka. Nakup 200€ prejšnjega tedna je lahko danes vreden 750€ - ali 75€.

Iz tega razloga večina dnevnih trgovcev izgubi denar - časovno opredeliti trg je težko! Warren Buffett je notorično skeptičen do kriptovalut, vendar je legenda med vlagatelji in upravljavci denarja. On in njegovi partnerji iz Berkshire Hathaway so sebi in svojim strankam zaslužili milijarde - brez da bi časovno določevali trg. "Nimamo najmanjšega pojma, kaj bo delniški trg naredil, ko se bo v ponedeljek odprl," pravi Buffett. "Nikoli nismo imeli."

To je eden od razlogov, zakaj finančni svetovalci - vključno z Buffettom - novim in izkušenim vlagateljem priporočajo strategijo, imenovano Dollar Cost Averaging (DCA).

Z Dollar Cost Averaging vsak teden ali mesec vložite popolnoma enak znesek v isto sredstvo. Ko so cene nizke, pridobite več sredstev. To zmanjšuje vašo stroškovno osnovo, kar pomeni, da je vaš dobiček večji, ko si trg opomore in sredstva prodate.

Navsezadnje je vaš dobiček odvisen od tega, koliko časa ostanete na trgu, in ne nujno od tega, kako dobro znate časovno opredeliti trg.

Dolgoročna perspektiva

Če gledamo nekaj tednov ali mesecev na zgodovinskem grafu Bitcoin cene, vidimo same strme vrhove in nenadne doline. Ko pa povečamo in preučimo BTC v obdobju več let, nazobčane vrhove in padce zasenči dolgoročni trend naraščanja.

Na dolgi rok Bitcoin brez težav prekaša večino drugih naložb. Tukaj so sestavljene letne stopnje rasti za nekatera najbolj razširjena in priporočena sredstva:

Sredstvo    10-letna stopnja rasti

Bitcoin         132.2%

S&P 500      16.6%

DJIA            11.41%

Zlato           1.2%

 

Tukaj je jasno razvidno, da je cena Bitcoina zasenčila donose vlagateljev, ki so izbrali tradicionalna sredstva.

Menjalni tečaj Bitcoina kratkoročno strmo narašča in pada. Če ste v kratkoročnih naložbah, lahko hitro izgubite ali pridobite veliko denarja. Vendar se te kratkoročne spremembe vrednosti Bitcoina dogajajo v okviru dolgoročnih trendov. Če bi pred desetimi leti v Bitcoin vložili 1.000€, bi bili danes bogati.

Takšna naložba bi bila všeč Buffettu, saj ta svojim strankam svetuje: "Ko kupite delnico, načrtujte, da jo boste obdržali za vedno."

Seveda se Buffett ni do smrti zavezal vsakemu sredstvu, ki ga je kupil, vendar pa je resen glede dolgoročnih namenov. "Če ne razmišljate o tem, da bi delnico držali deset let, ne razmišljajte o tem, da bi jo držali deset minut," pravi. "Naše najljubše držanje je za vedno."

Najuspešnejši vlagatelji so tisti, ki svoje Bitcoine in druge kriptovalute hranijo dovolj dolgo, da lahko dosežejo dolgoročne cilje. Ta strategija zavzema posebno mesto v Bitcoin svetu, kjer je znana kot "hodl" -  v spomin na tipkarsko napako v novičarski skupini.

Učenje iz preteklosti

Dober način za izkoriščanje dolgoročnih trendov je uporaba Kriptomatove funckije Ponavljajoči Nakup, s katero lahko nastavite urnik rednih nakupov na tedenski, dvotedenski ali mesečni ravni. Že za ceno dnevne skodelice kave lahko počasi, a vztrajno kopičite svoj kriptoportfelj za doseganje dolgoročnih ciljev, kot so upokojitev ali nakup nepremičnine.

Ponavljajoči nakup prinaša pet glavnih prednosti, ki so dobro znane v skupnosti vlagateljev:

Razbremeni vas težke naloge napovedovanja sprememb cen in določanja časa za izvedbo transakcij ob najvišjih in najnižjih vrednostih na trgu.

Zmanjšuje vpliv tržne volatilnosti s povprečenjem vrhov in dolin na cenovnih grafih.

Omogoča vam, da takoj začnete uresničevati svoje finančne cilje, brez da bi morali čakati, da prihranite velik naložbeni sklad.

Odpravlja negativne učinke ugibanja in čustev pri sprejemanju naložbenih odločitev.

Ko so cene nizke, akumulira več kriptovalut, kar zmanjšuje vašo stroškovno osnovo in povečuje donos, ko jih prodate.

Na Kriptomat platformi je še šesta prednost: lahko ga nastavite s kreditno kartico že samo za 15€ na mesec in redni nakupi se bodo izvajali samodejno, medtem ko vi nadaljujte s svojim življenjem.

Vlaganje je vedno tvegano, še posebej zapleteno pa je v svetu kriptovalut, kjer je zaradi volatilnosti Bitcoin cene skoraj nemogoče časovno opredeliti trg. Za DCA ali katerokoli drugo realno naložbeno strategijo ni nobenih jamstev, vendar je več sto tisoč Bitcoin lastnikov našlo uspeh, ko so kriptovalute obravnavali kot dolgoročno naložbo.

O Kriptomat platformi

Kriptomat je bil ustanovljen leta 2018 in je z uvedbo najpreprostejše platforme v Evropi povzročil revolucijo v svetu kriptovalut. Kriptomat omogoča, da so digitalne finance tako preproste, da lahko vsi in vsepovsod dostopajo do svobode, pravičnosti in zadovoljstva, ki jih predstavlja kripto. Več sto tisoč strank po Evropi in v 120 državah po svetu zaupa Kriptomat platformi pri nakupu, prodaji, menjavi, zaslužku in vlaganju v kriptovalute.

 

Hurtan grand albaycin SE

Ekskluzivna jubilejna različica

Sreda, 30. november 2022 , 08:03
Hurtan Grand Albaycin SE

Iz Španije prihaja novica o posebni seriji modela grand albaycin, ki nastaja v obratu španske avtomobilske znamke Hurtan, ki jo je leta 1992 ustanovil Juan Hurtado. Ob praznovanju letošnje 30. obletnice ustanovitve te znamke bodo Španci izdelali majhno serijo avtomobila, ki je zasnovan na tehnološki platformi priljubljene mazde MX-5.

Lancia 'Pu+Ra Zero'

Tridimenzionalni manifest

Torek, 29. november 2022 , 08:29
Novi logotip

Včeraj se je svetovni javnosti predstavila nova konceptna lancia 'Pu+Ra Zero', ki pa z realnostjo nima prav veliko skupnega, ker gre v primeru tega 'tridimenzionalnega manifesta' znamke Lancia za oblikovno vajo, ki naj bi utelešala nekatere oblikovne značilnosti novih serijskih modelov te italijanske znamke s približno 115-letno tradicijo izdelave avtomobilov.

Warrantywise Reliability Index 2022

Azijske znamke so nepremagljive v pogledu zanesljivosti

Ponedeljek, 28. november 2022 , 08:13
Trenutno najbolj zanesljiv avtomobil izdelujejo pri znamki Honda

Leta 2000 ustanovljena zavarovalna hiša WarrantyWise je ena izmed številnih britanskih zavarovalnic, ki lastnikom avtomobilov omogoča sklenitev dodatnega zavarovanja (extended car warranty), povezanega z obrabo, posledično menjavo in splošno pokvarljivostjo sestavnih delov pri avtomobilih. 

Moskvič 3

Dokaz rusko-kitajskega prijateljstva

Četrtek, 24. november 2022 , 09:35
Moskvič 3

Iz Moskve prihaja novica o povsem novem serijskem moskviču, ki v bistvu ni nič drugega kot v Rusa preoblečen Kitajec, ker se pod rusko modelno oznako 3 skriva aktualni serijski model (JS4) kitajske znamke JAC, ki je ponekod znan tudi kot sehol X4.

Raziskava primerjalnega portala CHECK24

Pametni ljudje si za zimo omislijo dodaten set platišč

Sreda, 23. november 2022 , 08:10
Raziskava primerjalnega portala CHECK24: Pametni ljudje si za zimo omislijo dodaten set platišč

Zaposleni pri nemškem primerjalnem portalu CHECK24 so predstavili zanimivo raziskavo stroškov približno 6-letnega lastništva avtomobilskih pnevmatik in ob tem ugotovili, da je nakup dodatnega kompleta zimskih koles najboljša odločitev, ker vam lahko privarčuje veliko denarja.

Arhiv

ptsčpsn
   12345678910111213141516171819202122232425262728293031

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.