Avto.info

Ari 1570

Uporabna 'mravljica'

Sreda, 7. junij 2023 , 08:10
Ari 1570: Uporabna 'mravljica'

V ponudbi striktno električno gnanih lahkih gospodarskih vozil nemške znamke Ari Motors je po novem tudi model z oznako 1570, ki se navzlic zelo kompaktnim meram lahko pohvali z občutno večjo uporabno nosilnostjo kot modni in posledično samo pogojno uporabni poltovornjaki z dvojno kabino.

Združevanje v Aziji

Toyota in Daimler Trucks se povezujeta

Ponedeljek, 5. junij 2023 , 09:07
Združevanje v Aziji: Toyota in Daimler Trucks se povezujeta

Iz Azije prihaja novica o napovedi združitve dveh konkurenčnih podjetij, ker so Japonci (Toyota) in Nemci (Daimler Truck) pred nekaj dnevi podpisali pismo o nameri z namenom združevanja družb MFTBC (Mitsubishi Fuso Truck & Bus Corporation in Hino Motors Ltd).

FIAT topolino EV 'Dolcevita'

Simpatičen 'mišek'

Četrtek, 1. junij 2023 , 07:56
FIAT topolino EV 'Dolcevita': Simpatičen 'mišek'

Glede na to, da je 'Badge-Engineering' v hujši (popolnoma enaki avtomobili z različnimi značkami …) ali pa milejši (drugače oblikovan prednji in zadnji del avtomobila …) obliki zaradi zniževanja stroškov proizvodnje zelo popularen med proizvajalci avtomobilov, vas prihod fIAT-ovega topoline sploh ne sme presenetiti.

Caterham EV 7

Otipavanje tržišča

Torek, 30. maj 2023 , 08:09
Caterham EV 7: Otipavanje tržišča

Na letošnjem Festivalu hitrosti v Goodwoodu, ki se bo odvijal v letošnjem juliju, se bo publiki prvič predstavil prvi striktno električno gnani caterham, ki napoveduje možno električno prihodnost britanskih 'kraljev lahkotnosti', ker Britanci s tem voznim prototipom otipavajo tržišče.

ADAC test osmih gorskih koles

Šestkrat dobro in dvakrat zadovoljujoče

Četrtek, 25. maj 2023 , 09:06
ADAC test osmih gorskih koles: Šestkrat dobro in dvakrat zadovoljujoče

Nemci so se na tokratnem testu posvetili osmim predstavnikom polno-vzmetenih gorskih koles, ki v zadnjem času postajajo zelo popularna. Šest izmed tokrat testiranih 'Fullyjev' je prejelo oceno dobro, dva sta jo odnesla z oceno zadovoljujoče.

Manj profila, manj varnosti

ADAC test rabljenih pnevmatik

Sreda, 24. maj 2023 , 09:00
Manj profila, manj varnosti: ADAC test rabljenih pnevmatik

Testni vozniki največjega nemškega avtomobilskega kluba so tokrat izvedli rahlo neobičajen test zimskih pnevmatik, ker jih je zanimalo kakšen vpliv ima obraba pnevmatik na vozne lastnosti avtomobilov.

BMW concept touring coupé

Z4 z dodano vrednostjo

Ponedeljek, 22. maj 2023 , 08:40
BMW concept touring coupé: Z4 z dodano vrednostjo

Na letošnjem dogodku Concorso d’Eleganza Villa d’Este se je publiki predstavil povsem novi konceptni BMW, ki ponovno dokazuje, da pri znamki BMW, za razliko od večine ostalih nemških avtomobilskih znamk, razumejo izročilo pravih 'Shooting Brake' avtomobilov.

Porsche 912c by KAMM Manufaktur

Predstavitev serijske verzije

Četrtek, 18. maj 2023 , 08:14
Porsche 912c by KAMM Manufaktur: Predstavitev serijske verzije

Pri naših vzhodnih sosedih se je lani predstavilo novo tunersko-restavratorsko podjetje (KAMM Manufaktur) z dokaj unikatnim poslanstvom, ker so se Madžari specializirali za obnovo in nadgradnjo legendarnega porscheja 912, avtomobila, ki je moral nekoč živeti v senci bolj zmogljivega porscheja 911, sedaj se bo to spremenilo …

Dogajanje na Kitajskem

Nova 'kulturna revolucija', tokrat na področju avtomobilizma

Sreda, 17. maj 2023 , 09:14
BYD Song Plus, trenutna številka 1 (glede števila prodanih primerkov) na kitajskem tržišču

Iz Kitajske prihajajo informacije, ki so najbrž že povzročile glavobole pri vodilnih možeh nekaterih nemških avtomobilskih znamk, ki so v zadnjih nekaj letih postale močno odvisne od kitajskih kupcev novih avtomobilov.

Carice TC2

Odklon od ustaljenih smernic

Torek, 16. maj 2023 , 08:40
Carice TC2: Odklon od ustaljenih smernic

Iz Nizozemske prihaja novica o novem električnem športniku znamke Carice, ki s svojo podobo in karakteristikami odstopa od uveljavljenih smernic pri izdelavi striktno električno gnanih avtomobilov.

e.Volution SPACE

'Circular-Car-Concept'

Ponedeljek, 15. maj 2023 , 09:37
Profesor Günther Schuh

V Aachnu, kjer se je pred nekaj dnevi odvijal letošnji AWK (Aachener Werkzeugmaschinenkolloquium) dogodek so strokovnjaki spoznali tudi novo konceptno vozilo ('Circular-Car-Concept') RWTH Aachen, ki je zasnovano po merilih krožnega gospodarstva, posledično naj bi takšen avtomobil lahko 'živel' približno 50 let …

'ADAC Pannenstatistik'

Nemški 'rumeni angeli' razkrivajo 'paciente'

Četrtek, 11. maj 2023 , 09:03
'ADAC Pannenstatistik': Nemški 'rumeni angeli' razkrivajo 'paciente'

Pri največjem nemškem avtomobilskem klubu so v teh dneh razkrili razloge za okvare avtomobilov, ki so lani na nemških cestah največkrat potrebovali pomoč 'rumenih angelov', istočasno so razkrili še statistiko 'pacientov' za obdobje od leta 2013 do konca leta 2020.

Študija družbe Allianz Trade

Slabi obeti za evropsko avtomobilsko industrijo

Sreda, 10. maj 2023 , 09:08
Študija družbe Allianz Trade: Slabi obeti za evropsko avtomobilsko industrijo

V Evropi so nam bruseljski politiki zapovedali masovni prehod na elektromobilnost, čeprav so ob tem očitno spregledali dejstvo, ki pravi, da bo 'zeleni prehod' po vsej verjetnosti pokopal evropsko avtomobilsko industrijo, edini zmagovalci pa bodo na koncu Kitajci.

Novi hongqi L5

Ultimativni kitajski statusni simbol

Sreda, 26. april 2023 , 07:52
Novi L5

V Šanghaju, kjer trenutno poteka letošnji avtomobilski salon, se je publiki predstavil novi hongqi L5, ki ga lahko opišemo kot ultimativni kitajski statusni simbol, odnosno kot 'kitajski rolls-royce', ker na Kitajskem ne boste našli dražjega novega avtomobila od modela L5.

Raziskava družbe Verti Versicherung AG

Vpliv astrologije na statistiko prometnih nesreč

Torek, 25. april 2023 , 08:11
Raziskava družbe Verti Versicherung AG: Vpliv astrologije na statistiko prometnih nesreč

Zaposleni v nemški zavarovalnici Verti Versicherung AG so se lotili interne raziskave glede astroloških znamenj in njihove vpletenosti v prometne nesreče. Ob tem so upoštevali obsežno hišno bazo podatkov (približno 850.000 primerov) in dobili zanimive rezultate, ki pa seveda nimajo nobene znanstvene podlage.

Astara microlino

Nostalgični okoljevarstvenik

Ponedeljek, 24. april 2023 , 08:56
Astara microlino: Nostalgični okoljevarstvenik

Medtem ko nam pri večini današnjih avtomobilskih znamk veselo prodajajo 'Greenwashing' filozofijo v obliki čedalje večjih in čedalje težjih električnih avtomobilov, pa k sreči za naše zanamce obstajajo tudi resne avtomobilske znamke, kjer jim je jasno, da nas takšen pristop vodi kvečjemu v slepo ulico.

RAM 1500 TRX 'Havoc Edition'

'Okoljevarstvo' na ameriški način

Sreda, 19. april 2023 , 09:05
RAM 1500 TRX 'Havoc Edition': 'Okoljevarstvo' na ameriški način

Čeprav živimo v časih, v katerih ima okoljevarstvo čedalje večji pomen, se včasih ne morem znebiti občutka, da v resnici živimo še na začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja, v obdobju pred prvo globalno naftno krizo, ko smo ljudje z razpoložljivimi dobrinami našega planeta delali kot svinje z bučami. Očitno ti časi še niso minili, sploh pa niso minili v ZDA.

MG cyberster

Kitajski 'Z4'

Torek, 18. april 2023 , 09:07
MG cyberster: Kitajski 'Z4'

V Šanghaju, kjer se je danes pričel odvijati letošnji avtomobilski salon, se je publiki predstavil novi konceptni MG s trenutno oznako cyberster, ki predstavlja velikoserijsko različico istoimenskega koncepta iz leta 2021.

Lancia pu+ra HPE

Oživljanje skoraj mrtvega pacienta

Ponedeljek, 17. april 2023 , 08:46
Lancia pu+ra HPE: Oživljanje skoraj mrtvega pacienta

V teh dneh smo dobili novo konceptno lancio, ki napoveduje novo dobo te italijanske dobro meščanske avtomobilske znamke, ki so jo v Torinu v preteklosti že skoraj pokopali, sedaj je pred nami napovedano oživljanje tega, že skoraj mrtvega italijanskega 'pacienta'.

Force citiline (2023)

Indijski 'grand espace'

Sreda, 12. april 2023 , 09:28
Force citiline (2023): Indijski 'grand espace'

Imate resnično veliko družino? Potem boste v Evropi najbrž imeli težave z iskanjem primernega družinskega avtomobila, ker je trapasta SUV moda v zadnjih nekaj letih poskrbela za izumrtje resnično praktičnih družinskih avtomobilov, zato vam preostane samo še nakup kakšnega kombija.

ARI 902

Pravi električni 'volkswagen'

Četrtek, 6. april 2023 , 09:24
ARI 902: Pravi električni 'volkswagen'

Iz Nemčije prihaja novica o novem nemškem 'volkswagnu' (ljudsko vozilo), ki ima po vsej verjetnosti kitajsko poreklo, podobno kot ostali štirikolesniki nemške znamke ARI (japonska beseda za mravljo), kjer jim je za razliko od ostalih proizvajalcev električnih vozil jasno, kaj v resnici pomeni predikat 'ekološki' v primeru avtomobilov.

Nemška avtomobilska industrija

Nemci so lani izvozili skoraj 2 milijona novih avtomobilov

Ponedeljek, 3. april 2023 , 08:49
Nemška avtomobilska industrija: Nemci so lani izvozili skoraj 2 milijona novih avtomobilov

Iz podatkov, ki jih je v teh dneh razkril nemški zvezni statistični urad, je razvidno, da je nemška avtomobilska industrija še vedno glavni pogonski motor nemškega gospodarstva, ker so lani dosegli rekordni obseg prodaje (385 milijard evrov).

Zimski test klubov TCS in NAF

Nov dokaz zavajanja potrošnikov

Četrtek, 30. marec 2023 , 09:37
Zimski test klubov TCS in NAF: Nov dokaz zavajanja potrošnikov

Iz Švice prihaja novica, ki iz nam neznanih razlogov nekoliko zamuja in posledično ni ravno najbolj aktualna, kljub temu pa ta švicarsko-norveški zimski test 28. striktno električno gnanih avtomobilov ponuja dober vpogled na obnašanje električnih avtomobilov pri nižjih temperaturah ozračja.

GIANNINI USO ELEKTRO

V gamsa preoblečena urbana koza

Torek, 28. marec 2023 , 09:40
GIANNINI USO ELEKTRO: V gamsa preoblečena urbana koza

Iz Italije prihaja novica o obuditvi še ene legendarne italijanske avtomobilske znamke, ki smo jo nekoč poznali predvsem po uspešnih tuning predelavah prvotnega fiata 500, čeprav je morala znamka Giannini ob tem živeti v senci veliko bolj uspešnega Abartha.

GTÜ, ARBÖ & ACE test

Iskanje najboljših 18-palčnih letnih pnevmatik

Ponedeljek, 27. marec 2023 , 09:37
GTÜ, ARBÖ & ACE test : Iskanje najboljših 18-palčnih letnih pnevmatik

Nemško združenje GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung mbH), avstrijsko združenje ARBÖ (Auto-, Motor- und Radfahrerbund Österreich) in nemški avtomobilski klub ACE (Auto Club Europa) so v teh dneh objavili rezultate nedavno opravljenih testov desetih letnih pnevmatik v dimenzijah 225/45 R18, ki so trenutno na voljo kupcem.

Anketa portala Autoscout 24 in inštituta Innofact

Nov hladen tuš za zagovornike elektromobilnosti

Četrtek, 23. marec 2023 , 07:59
Anketa portala Autoscout 24 in inštituta Innofact: Nov hladen tuš za zagovornike elektromobilnosti

Iz Nemčije prihaja novica o izvedeni anketi portala Autoscout 24 in inštituta Innofact, ki razkriva drastičen upad zanimanja nemške populacije za nove električno gnane avtomobile, in to predvsem iz dveh razlogov (ukinjanje subvencij in previsoke prodajne cene …).

Kaj se dogaja z znamko Jaguar?

Kolateralne žrtve najdemo v Hočah

Sreda, 22. marec 2023 , 08:53
Kaj se dogaja z znamko Jaguar?: Kolateralne žrtve najdemo v Hočah

Legendarni in nekoč pristno aristokratski avtomobilski znamki Jaguar v današnjih časih ni lahko, sploh če ob tem verjamemo podatkom družbe JATO Dynamics, ki razkrivajo drastičen upad prodaje novih avtomobilov znamke Jaguar v zadnjih nekaj letih.

Koncern Stellantis

Znamka FIAT prevzema pobudo

Torek, 21. marec 2023 , 09:24
Aktualni začetek prodaje fiatov v Alžiriji

Če živite v Evropi imate najbrž občutek, da je znamka FIAT v današnjih časih že povsem marginalna avtomobilska znamka, ki se samo še 'šlepa' na tržnih uspehih aktualnega francoskega sorodstva, vendar se motite, ker morate ob tem upoštevati dejstvo, ki pravi, da je znamka FIAT za razliko od znamk kot sta Peugeot in Citroën dejansko globalna avtomobilska znamka.

Hyundai casper

Mini SUV v družbeno odgovorni velikosti

Četrtek, 16. marec 2023 , 09:14
Hyundai casper: Mini SUV v družbeno odgovorni velikosti

Ob prebiranju konkurenčnih medijev me velikokrat nasmejejo ugotovitve piscev, da je trenutno najmanjši Hyundaijev evropski model (bayon) 'malček' (4,7 metra dolga 'SUV krava' znamke Škoda (model kodiaq) je pa 'kompaktno' vozilo, 2-metrski košarkarji so pa potem najbrž pritlikavci …).

'Filozofsko' vprašanje

Na katero os sodijo boljše pnevmatike?

Sreda, 15. marec 2023 , 07:55
'Filozofsko' vprašanje: Na katero os sodijo boljše pnevmatike?

Ob vsakoletni dvakratni menjavi zimskih in letnih pnevmatik se veliko uporabnikov avtomobilov srečuje s 'filozofskim' vprašanjem glede smiselne (prednja ali zadnja os, odnosno pogonska ali  'nepogonska' os?) namestitve para boljših (pnevmatika z več profila) pnevmatik.

Lightship L1

Počitniška samohodka

Torek, 14. marec 2023 , 09:53
Lightship L1: Počitniška samohodka

Iz ZDA prihaja novica, ki nakazuje možno bodočnost razvoja velikih počitniških prikolic ob navezi z električnimi avtomobili, ker so pri znamki Lightship razvili koncept, ki lahko omili že klasično težavo (prepolovitev akcijskega dosega ob vleki počitniških prikolic …) električno gnanih vozil.

Test revije AUTO ZEITUNG

Nemško iskanje najboljših 19-palčnih letnih pnevmatik

Ponedeljek, 13. marec 2023 , 10:35
Test revije AUTO ZEITUNG: Nemško iskanje najboljših 19-palčnih letnih pnevmatik

Novinarji nemške revije AUTO ZEITUNG so se pred kratkim lotili iskanja najboljših letnih pnevmatik v dimenzijah 235/35 ZR 19 Y, ki so prvenstveno namenjene bolj zmogljivim osebnim avtomobilom, temu primerna je bila tudi izbira testnega vozila (ford focus ST, letnik 2022), ki so ga Nemci tokrat preobuli desetkrat.

Mahindra bolero

Nepremagljivi (v pogledu prodajne cene …) Indijec

Sreda, 8. marec 2023 , 08:51
Mahindra bolero: Nepremagljivi (v pogledu prodajne cene …) Indijec

Razmišljate o nakupu poštenega terenskega vozila (vozna šasija s poveznjeno karoserijo …)? Če ste Evropejec vas bo ob nakupu pošteno bolela glava, ker boste za takšno vozilo lahko zapravili veliko denarja. Indijci pa nimajo takšnih težav.

GÜNSEL B9

Sredozemski 'električar'

Ponedeljek, 6. marec 2023 , 08:31
GÜNSEL B9: Sredozemski 'električar'

Na modni elektro vlak so pred časom skočili tudi na Cipru, točneje, na njegovem severnem delu, ki je že od leta 1974 'Sredozemsko Kosovo' (te države razen Turčije ne priznava nobena druga država …), ker so v teh dneh napovedali zagon serijske proizvodnje domačega električnega avtomobila.

Ste se naveličali življenja?

Potem kupite avtomobil s čim več zasloni na dotik …

Sreda, 1. marec 2023 , 09:20
Ste se naveličali življenja?: Potem kupite avtomobil s čim več zasloni na dotik …

Iz Nemčije in Velike Britanije prihajajo nova opozorila glede neumne mode v obliki čedalje večjih in čedalje več vgrajenih zaslonov na dotik na območju armaturnih plošč v nekaterih modernih avtomobilih.

Anketa podjetja BearingPoint GmbH

Elektromobilnost ostaja v domeni manjšine

Torek, 28. februar 2023 , 08:01
Anketa podjetja BearingPoint GmbH: Elektromobilnost ostaja v domeni manjšine

Iz Nemčije prihajajo rezultati nedavno izvedene ankete svetovalnega podjetja BearingPoint, ki je znova razkrila že znano resnico glede splošne nepriljubljenosti električnih avtomobilov, ker bi se za nakup novega električnega avtomobila v bližnji bodočnosti odločila samo ena tretjina izmed vseh, ki so sodelovali v tej anketi.

Test revije AUTO ZEITUNG

Vleka počitniške prikolice z električnim avtomobilom

Ponedeljek, 27. februar 2023 , 08:58
Test revije AUTO ZEITUNG: Vleka počitniške prikolice z električnim avtomobilom

Novinarje nemške revije AUTO ZEITUNG je tokrat zanimalo kako se obnese vleka počitniške prikolice z električnim avtomobilom, zato so se lotili praktičnega testa, kjer so kot 'vlečno električno lokomotivo' uporabili 4-kolesni SUV izdelek znamke Volvo (model XC40 'Recharge Pure Electric Twin Motor') in na njegov zadek obesili 'počitniški vagonček' znamke Weinsberg (model CaraCito 450 FU).

Veliki, jubilejni test kluba ADAC

50 let testov, 50 tokrat testiranih letnih pnevmatik

Sreda, 22. februar 2023 , 09:53
Veliki, jubilejni test kluba ADAC: 50 let testov, 50 tokrat testiranih letnih pnevmatik

Letos mineva že 50 let od izvedbe prvega nemškega testa pnevmatik, ki so ga tedanji strokovnjaki kluba ADAC izvedli v Italiji na območju Pirellijevega testnega centra (Vizzola Ticino). Takrat so Nemci testirali 25 pnevmatik. Sedaj so pred nami izsledki jubilejnega 'supertesta' letnih pnevmatik, kjer se je za naziv najboljše letne pnevmatike potegovalo 50 različnih pnevmatik.

Ora lightning cat

Kitajska 'Volks-Panamera'

Torek, 21. februar 2023 , 08:46
Ora Lightning Cat

Na lanski mednarodni avtomobilski razstavi v Parizu so Kitajci pokazali prototip striktno električno gnane velike limuzine s tedaj neobičajno modelno oznako ‘The Next Ora Cat’, sedaj je pred nami serijski izdelek z modelno oznako lightning cat, ki je sumljivo podoben prototipnemu porscheju 989 iz leta 1988, ki se je kasneje (leta 2009) prelevil v prvo serijsko panamero.

Amelia Island Concours D'Elegance

Otok, kjer se stara pločevina spremeni v zlato

Ponedeljek, 20. februar 2023 , 09:06
AAR Gurney Eagle Mk 1

V kratkem (5. marca 2023) se bo mali ameriški otok (približna dolžina in širina v km: 21 x 6,5), ki leži pred obalo Floride, ponovno spremenil v 'romarsko središče', ki ga oblegajo predvsem zelo premožni ljubitelji stare, vendar zelo cenjene pločevine.

Izdelava avtomobilskih ključev: cene in roki izdelave

Izdelava avtomobilskih ključev: cene in roki izdelave

Ponedeljek, 20. februar 2023 , 01:05
Izdelava avtomobilskih ključev: cene in roki izdelave

Avtomobilski ključi se prav radi izgubijo. Situacije, s katerimi se običajno ključavničarji srečujejo, so naslednje: ključi so ostali zaklenjeni v avtomobilu, glavni ključ se je izgubil, rezervni pa je še na voljo in seveda najhujši med njimi: avto je zaklenjen, ključa pa nobenega.

Daihatsu, Suzuki in Toyota

Vrnitev k tradicionalnim športnim vrednotam

Četrtek, 16. februar 2023 , 08:26
Toyota Sports EV1 (2021)

Proti koncu leta 2021 so nas pri znamki Toyota presenetili s predstavitvijo striktno električno gnanega prototipa športnega avtomobila, ki bi pri tej znamki lahko nadaljeval tradicijo modela MR2. Sedaj so iz Japonske pricurljale nove informacije glede tega prototipa.

Dayang chok G2

Cenovno neverjetno ugodni 'električar'

Sreda, 15. februar 2023 , 08:50
Dayang chok G2: Cenovno neverjetno ugodni 'električar'

Medtem, ko smo Evropejci v teh dneh že skočili na nori vlak splošne elektromobilnosti, ki bo v Evropi povzročil najmanj 1,5 milijona izgubljenih delovnih mest in prinesel mobilnost za izbrance (posledica škandalozno visokih cen novih električno gnanih avtomobilov …), si lahko v Ekvadorju privoščite nakup smešno poceni 'električarja', ki pa v bistvu sploh ni pravi avtomobil.

NFL Super Bowl 2023

Antireklama za znamko Tesla

Torek, 14. februar 2023 , 07:51
NFL Super Bowl 2023: Antireklama za znamko Tesla

Na dogodku kot je Super Bowl smo večinoma vajeni reklam v katerih proizvajalci avtomobilov malikujejo njihove izdelke. Sedaj smo dočakali predvajanje dramatičnega videospota, ki kupce opozarja na skrajno nezanesljivo delovanje Teslinega 'autopilota'.

Dogajanje na Japonskem

1,17 milijona lani prodanih 'kei-car' avtomobilov

Ponedeljek, 13. februar 2023 , 09:41
Daihatsu MIRA

Medtem ko se Evropa v pogledu mobilnosti pospešeno 'amerikanizira' (čedalje večji in čedalje težji osebni avtomobili …) ostaja Japonska zvesta svojemu kulturnemu izročilu v obliki prikupno majhnih  'kei-car' avtomobilov, ker njihova priljubljenost ne upada, temveč celo narašča.

BYD (Build your Dreams)

Trije serijski modeli za Nemce

Četrtek, 9. februar 2023 , 08:46
BYD (Build your Dreams): Trije serijski modeli za Nemce

V lanskem decembru se je na nemškem tržišču pojavila nova avtomobilska znamka, ki se ne more pohvaliti z dolgoletno tradicijo izdelave avtomobilov, ker se je prvi serijski avtomobil znamke BYD pojavil leta 2008, kljub temu ima znamka BYD določene prednosti pred konkurenco.

Analiza podjetja Aviloo

Hitro polnjenje in odločno pospeševanje ubijata akumulatorje

Torek, 7. februar 2023 , 09:26
Analiza podjetja Aviloo: Hitro polnjenje in odločno pospeševanje ubijata akumulatorje

Zaposleni v avstrijskem start up podjetju Aviloo, kjer se prvenstveno ukvarjajo z oceno stanja v električna vozila vgrajenih akumulatorjev, so se pred časom lotili zanimive raziskave, ki je na koncu razkrila škodljive posledice športnih ambicij lastnikov 'električarjev' in hitrega polnjena vgrajenih akumulatorjev.

Dacia spring

'Green NCAP’s Best Car of 2022'

Ponedeljek, 6. februar 2023 , 09:46
Dacia spring: 'Green NCAP’s Best Car of 2022'

V teh dneh smo dobili nov seznam najbolj ekološko naravnanih osebnih avtomobilov. Po mnenju organizacije Green NCAP je dacia spring avtomobil, ki si nedvomno zasluži tokrat podeljeni naslov 'Green NCAP’s Best Car of 2022'.

Koncern Suzuki

Strategija rasti do leta 2030

Četrtek, 2. februar 2023 , 09:19
Koncern Suzuki: Strategija rasti do leta 2030

V teh dneh so v japonskem koncernu Suzuki obelodanili strategijo poslovne rasti do leta 2030. Že takoj na začetku je potrebno povedati, da v tem avtomobilskem koncernu dejansko razumejo bistvo prehoda v brezogljično družbo, ker ne sledijo neumnim modnim trendom (večje, težje in močnejše ter posledično tudi dražje je boljše …) iz ZDA in Evrope.

Maruti Suzuki India

25 milijonov prodanih avtomobilov v Indiji

Torek, 31. januar 2023 , 08:31
Prvotni Maruti Omni, ki ga še vedno izdelujejo, in to od leta 1984 ...

Iz indije prihaja novica o novem prodajnem rekordu podjetja Maruti Suzuki India, ki ima s približno 3500 prodajnimi saloni v Indiji vlogo monopolista, ker se je Japoncem očitno obrestovalo vizionarsko razmišljanje o postavitvi prvega indijskega obrata znamke Suzuki.

Lada niva legend LCV / van

Nove različice legendarne nive

Ponedeljek, 30. januar 2023 , 09:18
Lada niva legend LCV / van: Nove različice legendarne nive

Iz Rusije prihaja novica o predstavitvi novih gospodarskih različic modela niva, ki v bistvu ne predstavljajo prav nič novega, ker smo prve takšne poltovorne nive dobili že davnega leta 1993, vendar takšnih vozil niste dobili pri podjetju AUTOVAZ, temveč pri njegovi hčerinski družbi VIS.

DAT-Report 2023

Nemški "Antriebs- und Verkehrswende" ne funkcionira

Četrtek, 26. januar 2023 , 09:17
DAT-Report 2023: Nemški

Bodo osebni avtomobili v bližnji bodočnosti namenjeni samo še premožnim in bogatim ljudem? S to bojaznijo se spopada približna polovica vprašanih, ki so odgovarjali na vprašanja v izvedeni anketi nemškega združenja DAT (Deutsche Automobil Treuhand).

Francozi stavijo na patriotizem

Prodaja novih avtomobilov v letu 2022

Torek, 24. januar 2023 , 09:41
Francozi stavijo na patriotizem: Prodaja novih avtomobilov v letu 2022

V lanskem letu so si kupci v Franciji omislili približno 1,5 milijona novih osebnih avtomobilov, vendar ob tem njihovega denarja niso pustili pri tujih proizvajalcih avtomobilov, ker na prvih desetih mestih lestvice najbolje prodajanih novih avtomobilov kraljuje 10 serijskih modelov francoskih in 'satelitskih' (Dacia) znamk.

Dogajanje pri naših zahodnih sosedih

FIAT je nepremagljiv v pogledu prodajnih številk

Četrtek, 19. januar 2023 , 08:32
Dogajanje pri naših zahodnih sosedih: FIAT je nepremagljiv v pogledu prodajnih številk

V lanskem letu se je na italijanskih cestah pojavilo skoraj 1,32 milijona na novo registriranih osebnih avtomobilov (približno 141.000 manj kot v letu 2021, približno 61.000 manj kot v letu 2020), med zmagovalci (glede povečanja števila prodanih primerkov …) pa omenjajo predvsem znamke Alfa Romeo, DS in Maserati.

Porsche Koper predal vozilo Audi A5

Porsche Koper predal vozilo Audi A5 Srednji tehniški šoli Koper!

Torek, 17. januar 2023 , 12:52
Porsche Koper predal vozilo Audi A5: Porsche Koper predal vozilo Audi A5 Srednji tehniški šoli Koper!

Porsche Koper predal vozilo Audi A5

Porsche Koper je z namenom kvalitetnega izobraževanja v programu avtoservis na Srednji tehniški šoli Koper (STŠ Koper), za nekaj let predal Audi A5 Sportback z vso opremo.

Raziskava organizacije GTÜ

Iskanje družinam prijaznega rabljenega avtomobila

Torek, 17. januar 2023 , 09:43
Raziskava organizacije GTÜ: Iskanje družinam prijaznega rabljenega avtomobila

V teh dneh smo dobili nove nemške preglednice najmanj problematičnih, dejansko družinsko orientiranih avtomobilov (enoprostorci in potniški dostavniki), ker so Nemci pred časom raziskovali zanesljivost delovanja takšnih rabljenih vozil.

Kdo me hoče?

Nemški seznam neželenih novih avtomobilov

Ponedeljek, 16. januar 2023 , 09:33
Kdo me hoče?: Nemški seznam neželenih novih avtomobilov

V Nemčiji se je v teh dneh pojavil neslavni seznam novih avtomobilov, ki so v preteklem letu na nemškem tržišču zaradi različnih razlogov našli zelo malo kupcev.

5-vratni jimny

Težko pričakovana novost

Četrtek, 12. januar 2023 , 08:03
5-vratni jimny: Težko pričakovana novost

V Indiji se je v teh dneh kupcem predstavila nova, s strani nekaterih že težko pričakovana novost znamke Suzuki, ker smo dočakali prihod večje in bolj uporabne, 5-vratne različice kultnega terenskega suzukija, ki bo najprej na voljo indijskim kupcem.

Maruti Suzuki eVX EV SUV concept

Suzukijev prvi globalni električni avtomobil

Sreda, 11. januar 2023 , 08:08
Maruti Suzuki eVX EV SUV concept: Suzukijev prvi globalni električni avtomobil

Iz Indije, kjer trenutno poteka letošnji avtomobilski salon v New Delhiju, prihaja novica o novem, striktno električno gnanem modelu znamke Suzuki, ki bo kupcem po svetu na voljo šele leta 2025.

YangWang U8/U9

Kitajca za premožne

Torek, 10. januar 2023 , 08:42
YangWang U8/U9: Kitajca za premožne

Na sredini lanskega decembra so Nemci v Kölnu odprli prvi prodajni salon kitajske znamke BYD, sedaj so pri tej znamki predstavili še dva nova serijska modela njihove premijsko orientirane znamke YangWang, ki sta v prvi vrsti namenjena bolj premožnim Kitajcem z zadostno količino 'drobiža'.

Test portala Auto Trader

Hitro minljiva 'športnost' električnih avtomobilov

Ponedeljek, 9. januar 2023 , 09:14
Test portala Auto Trader : Hitro minljiva 'športnost' električnih avtomobilov

Pri britanski različici našega Avto.neta so se lotili zanimivega testa rabljenega električnega avtomobila, ker jih je zanimalo kako dolgo boste s takšnim avtomobilom 'najhitrejši' na kakšni avtocesti.

Študija podjetja S&P Global Mobility

Indija prehiteva Japonsko

Sreda, 4. januar 2023 , 08:39
Študija podjetja S&P Global Mobility: Indija prehiteva Japonsko

Nedavno predstavljena študija svetovalnega podjetja S&P Global Mobility je razkrila povsem nova razmerja moči glede prodaje in proizvodnje novih avtomobilov na globalnem avtomobilskem tržišču, ker države, ki so nekoč veljale za najpomembnejše igralce v avtomobilskem poslu, pospešeno izgubljajo primat.

ORA funky cat

Razkritje nemške prodajne cene

Torek, 3. januar 2023 , 08:10
ORA funky cat : Razkritje nemške prodajne cene

V nemškem podjetju Frey Import Services GmbH, ki je generalni nemški uvoznik vozil kitajskega koncerna Great Wall Motor Co., Ltd., so v teh dneh razkrili nemško prodajno ceno modela znamke ORA, ki ga Nemci oglašujejo kot 'Dein Car-panion' (tvoj avtomobilski sopotnik).

Leto 2022 v avtomobilskih barvah

Zelena pridobiva na priljubljenosti

Sreda, 28. december 2022 , 08:26
Leto 2022 v avtomobilskih barvah: Zelena pridobiva na priljubljenosti

V teh dneh so v združenju nemške avtomobilske industrije (VDA) predstavili rezultate njihove analize glede najbolj priljubljenih karoserijskih barv pri letos kupljenih novih avtomobilih v Nemčiji. Sklepna ugotovitev te analize je, da nemško prebivalstvo trenutno ni naklonjeno živahnim barvam.

'Global Automotive Executive Survey' podjetja KPMG

Hladen tuš za zagovornike elektromobilnosti

Četrtek, 22. december 2022 , 08:13
'Global Automotive Executive Survey' podjetja KPMG: Hladen tuš za zagovornike elektromobilnosti

Pred nami so izsledki že 23. izvedene globalne študije svetovalnega podjetja KPMG, kjer z odgovori glede trendov in nadaljnjega razvoja avtomobilizma sodeluje približno 900 vodilnih mož iz avtomobilske industrije. Očitno gospodje, ki nam v navezi s politiko prodajajo pravljice o elektromobilnosti, tudi sami ne verjamejo v uspeh električnih avtomobilov.

Alfa Romeo giulia SWB Zagato

Milanska 'alta moda'

Sreda, 21. december 2022 , 09:08
Alfa Romeo giulia SWB Zagato: Milanska 'alta moda'

Iz Italije prihaja novica o novi, zelo posebni alfi za nam neznanega kupca, za katerega pa vemo, da prihaja iz Nemčije, poleg tega so Italijani o njem povedali tudi to, da je nemški gospod strastni zbiralec vozil, ki so nastala pod vplivom svetovno znanega milanskega ateljeja Zagato.

Consumer Reports’ 2022 Annual Auto Reliability Survey

Najmanj zanesljive avtomobile izdeluje znamka Mercedes-Benz

Torek, 20. december 2022 , 10:11
Consumer Reports’ 2022 Annual Auto Reliability Survey: Najmanj zanesljive avtomobile izdeluje znamka Mercedes-Benz

Pri zelo vplivni ameriški organizaciji Consumer Reports so pred kratkim izdali letošnje poročilo glede zanesljivosti delovanja številnih modelov avtomobilov, ki so trenutno na voljo ameriškim kupcem. Izsledki tega poročila ne bodo všeč lastnikom in ljubiteljem avtomobilov znamke Mercedes-Benz …

Test kluba ADAC

Vas bo v 'električarju' pozimi zeblo?

Ponedeljek, 19. december 2022 , 08:43
Test kluba ADAC: Vas bo v 'električarju' pozimi zeblo?

Na tokratnem zimskem testu kluba ADAC, ki je za uporabnike prinesel mešane občutke in rezultate, je sodelovalo 7 aktualnih striktno električno gnanih avtomobilov. Vseh sedem avtomobilov je preživelo približno enourni 'obisk Sibirije' v testni komori kluba ADAC, vendar z različnimi posledicami za potnike.

Študija podjetja Recurrent Motors

'Eskimi' niso navdušeni nad električnimi avtomobili

Četrtek, 15. december 2022 , 07:48
Študija podjetja Recurrent Motors: 'Eskimi' niso navdušeni nad električnimi avtomobili

Iz ZDA prihaja novica o novi študiji podjetja Recurrent Motors, kjer se so tokrat ukvarjali z izgubo kapacitete vgrajenih akumulatorjev pri električnih avtomobilih ob vožnji v zimskih mesecih in ob tem potrdili že znano modrost, ki pravi, da električni avtomobili ne marajo zime (in prevročega poletja …).

Anketa nemškega podjetja Consline AG

Kako zadovoljni so uporabniki električnih avtomobilov?

Sreda, 14. december 2022 , 07:42
Anketa nemškega podjetja Consline AG: Kako zadovoljni so uporabniki električnih avtomobilov?

Pri nemškem svetovalnem podjetju Consline AG so v teh dneh predstavili izsledke njihove nedavno opravljene ankete glede zadovoljstva uporabnikov nekaterih striktno električno gnanih avtomobilov. Ob tem so ugotovili, da največ zadovoljnih lastnikov in lastnic uporablja izdelek znamke Hyundai.

Nissan sakura & mitsubishi eK cross EV

Zgodovinska zmaga dveh majhnih japončkov

Torek, 13. december 2022 , 08:49
Nissan sakura & mitsubishi eK cross EV: Zgodovinska zmaga dveh majhnih japončkov

V teh dneh so na Japonskem dobili letošnja zmagovalca (nissan sakura & mitsubishi eK cross EV) izbora za Japonski avtomobil leta, ki je letos postregel s številnimi presenečenji, ker jim je na Japonskem otočju za razliko od dekadentnih Američanov in Evropejcev očitno jasno, da je dejanski 'zeleni prehod' lahko povezan samo z majhnimi in lahkimi avtomobili.

Warrantywise Reliability Index 2022

Nov seznam najmanj zanesljivih avtomobilskih znamk

Ponedeljek, 12. december 2022 , 09:01
Warrantywise Reliability Index 2022: Nov seznam najmanj zanesljivih avtomobilskih znamk

Pred kratkim so pri zavarovalni hiši WarrantyWise predstavili letošnji seznam najbolj zanesljivih avtomobilskih znamk, tokrat pa so na vrsti trenutno najbolj nezanesljive avtomobilske znamke, ki večinoma prihajajo iz medijsko čislanega in nadvse opevanega 'premium' sveta.

Loxo alpha

Avtonomna bodočnost z rezervo

Četrtek, 8. december 2022 , 08:39
Loxo alpha: Avtonomna bodočnost z rezervo

V teh dneh se je v Švici predstavilo prvo skoraj avtonomno delujoče »Last Mile Delivery« vozilo »Start-up« podjetja Loxo, ki bo na švicarskih cestah opazno že v naslednji pomladi, kasneje pa tudi na cestah v preostali Evropi.

Študija zavarovalnice Allianz Direct

Nemci in Nemke prisegajo na bencin

Torek, 6. december 2022 , 09:15
Študija zavarovalnice Allianz Direct: Nemci in Nemke prisegajo na bencin

Zaposleni v nemški zavarovalnici Allianz Direct so pred kratkim izpeljali reprezentativno anketo med približno 800 Nemkami in Nemci, ker jih je zanimalo, kakšne avtomobile si želijo. Izsledki ankete so presenetljivi, ker si 43 odstotkov izmed vseh vprašanih želi nov avtomobil na bencinski pogon.

'Supermodell des Jahres' by Modell Fahrzeug

Najlepše štirikolesne miniature leta 2022

Ponedeljek, 5. december 2022 , 09:12
Mercedes 300 SLR  „Blaues Wunder“ in legendarni Alfred Neubauer (1:43)

Tudi letos so bralci nemške strokovne revije Modell Fahrzeug izbirali najlepše predstavnike avtomobilskih miniatur, in to v skoraj vseh možnih merilih, od razmerja HO (1:87), ki je pisano na kožo ljubiteljem miniaturnih železnic, pa vse do premijskega razmerja 1:5.

Ampaire eco caravan

Hibridizacija letalstva

Četrtek, 1. december 2022 , 09:26
Ampaire eco caravan: Hibridizacija letalstva

Iz ZDA prihaja novica o prvem uspešnem testnem poletu hibridno gnanega letala znamke Ampaire, ki je zasnovano na osnovi 11-sedežnega izdelka (model 208B grand caravan) znamke Cessna. Če se bodo zadeve odvijale po načrtih, bo takšno regionalno potniško letalo v naslednjih dveh letih dobilo blagoslov ameriške zvezne uprave za letalski promet (FAA).

Bitcoin cena in tržna dinamika : Kdaj kupiti BTC

Bitcoin cena in tržna dinamika : Kdaj kupiti BTC

Četrtek, 1. december 2022 , 09:19
Bitcoin cena in tržna dinamika : Kdaj kupiti BTC

Po znanem kitajskem pregovoru je bil najboljši čas za sajenje dreves pred 20 leti. Drugi najboljši čas pa je zdaj.

Finančni svetovalci podobno pravijo o naložbah. Če bi začeli vlagati pred dvema desetletjema, bi bili sedaj v odlični situaciji.

Potovanje skozi čas s svojim investicijskim skladom lahko kar odmislimo. Tako preostane drugi najboljši datum in edina prava možnost: začnite danes.

Časovno načrtovanje trga ali čas na trgu

Če ste kot večina kripto vlagateljev, vas ideja, da bi danes opravili prvi nakup, refleksno pošlje pogledat cenovne grafe, da bi ocenili, ali trg pada ali narašča.

Vsi vedo, da je za dobičkonosno vlaganje potrebno kupiti, ko so cene nizke, in prodati ko so visoke. To je tako imenovano časovno načrtovanje trga. Poskušate kupiti točno takrat, ko cena doseže najnižjo točko, in časovno uskladiti prodajo z najvišjimi točkami.

Kupovanje, ko so cene nizke se sicer sliši logično, vendar vas lahko pri tem ovirajo čustva. Bitcoin in Ethereum sta od vrhov novembra 2021 celoten trg vodila navzdol. Največje kriptovalute so v manj kot enem letu izgubile kar 70% svoje vrednosti.

Po formuli "kupi nizko, prodaj visoko" bi bil današnji trg odličen kraj za vstop v kripto naložbe, saj lahko Bitcoin kupite z velikim popustom. Toda po vsem svetu kripto holderji izgubljajo živce in bežijo s trga ter svoja sredstva prodajajo z izgubo.

Kupovanje po nizki in prodaja po visoki ceni je še posebej težko na trgu Bitcoinov, saj je kriptovaluta zloglasno volatilna. BTC cena se strmo viša ali pada brez očitnega vzroka. Nakup 200€ prejšnjega tedna je lahko danes vreden 750€ - ali 75€.

Iz tega razloga večina dnevnih trgovcev izgubi denar - časovno opredeliti trg je težko! Warren Buffett je notorično skeptičen do kriptovalut, vendar je legenda med vlagatelji in upravljavci denarja. On in njegovi partnerji iz Berkshire Hathaway so sebi in svojim strankam zaslužili milijarde - brez da bi časovno določevali trg. "Nimamo najmanjšega pojma, kaj bo delniški trg naredil, ko se bo v ponedeljek odprl," pravi Buffett. "Nikoli nismo imeli."

To je eden od razlogov, zakaj finančni svetovalci - vključno z Buffettom - novim in izkušenim vlagateljem priporočajo strategijo, imenovano Dollar Cost Averaging (DCA).

Z Dollar Cost Averaging vsak teden ali mesec vložite popolnoma enak znesek v isto sredstvo. Ko so cene nizke, pridobite več sredstev. To zmanjšuje vašo stroškovno osnovo, kar pomeni, da je vaš dobiček večji, ko si trg opomore in sredstva prodate.

Navsezadnje je vaš dobiček odvisen od tega, koliko časa ostanete na trgu, in ne nujno od tega, kako dobro znate časovno opredeliti trg.

Dolgoročna perspektiva

Če gledamo nekaj tednov ali mesecev na zgodovinskem grafu Bitcoin cene, vidimo same strme vrhove in nenadne doline. Ko pa povečamo in preučimo BTC v obdobju več let, nazobčane vrhove in padce zasenči dolgoročni trend naraščanja.

Na dolgi rok Bitcoin brez težav prekaša večino drugih naložb. Tukaj so sestavljene letne stopnje rasti za nekatera najbolj razširjena in priporočena sredstva:

Sredstvo    10-letna stopnja rasti

Bitcoin         132.2%

S&P 500      16.6%

DJIA            11.41%

Zlato           1.2%

 

Tukaj je jasno razvidno, da je cena Bitcoina zasenčila donose vlagateljev, ki so izbrali tradicionalna sredstva.

Menjalni tečaj Bitcoina kratkoročno strmo narašča in pada. Če ste v kratkoročnih naložbah, lahko hitro izgubite ali pridobite veliko denarja. Vendar se te kratkoročne spremembe vrednosti Bitcoina dogajajo v okviru dolgoročnih trendov. Če bi pred desetimi leti v Bitcoin vložili 1.000€, bi bili danes bogati.

Takšna naložba bi bila všeč Buffettu, saj ta svojim strankam svetuje: "Ko kupite delnico, načrtujte, da jo boste obdržali za vedno."

Seveda se Buffett ni do smrti zavezal vsakemu sredstvu, ki ga je kupil, vendar pa je resen glede dolgoročnih namenov. "Če ne razmišljate o tem, da bi delnico držali deset let, ne razmišljajte o tem, da bi jo držali deset minut," pravi. "Naše najljubše držanje je za vedno."

Najuspešnejši vlagatelji so tisti, ki svoje Bitcoine in druge kriptovalute hranijo dovolj dolgo, da lahko dosežejo dolgoročne cilje. Ta strategija zavzema posebno mesto v Bitcoin svetu, kjer je znana kot "hodl" -  v spomin na tipkarsko napako v novičarski skupini.

Učenje iz preteklosti

Dober način za izkoriščanje dolgoročnih trendov je uporaba Kriptomatove funckije Ponavljajoči Nakup, s katero lahko nastavite urnik rednih nakupov na tedenski, dvotedenski ali mesečni ravni. Že za ceno dnevne skodelice kave lahko počasi, a vztrajno kopičite svoj kriptoportfelj za doseganje dolgoročnih ciljev, kot so upokojitev ali nakup nepremičnine.

Ponavljajoči nakup prinaša pet glavnih prednosti, ki so dobro znane v skupnosti vlagateljev:

Razbremeni vas težke naloge napovedovanja sprememb cen in določanja časa za izvedbo transakcij ob najvišjih in najnižjih vrednostih na trgu.

Zmanjšuje vpliv tržne volatilnosti s povprečenjem vrhov in dolin na cenovnih grafih.

Omogoča vam, da takoj začnete uresničevati svoje finančne cilje, brez da bi morali čakati, da prihranite velik naložbeni sklad.

Odpravlja negativne učinke ugibanja in čustev pri sprejemanju naložbenih odločitev.

Ko so cene nizke, akumulira več kriptovalut, kar zmanjšuje vašo stroškovno osnovo in povečuje donos, ko jih prodate.

Na Kriptomat platformi je še šesta prednost: lahko ga nastavite s kreditno kartico že samo za 15€ na mesec in redni nakupi se bodo izvajali samodejno, medtem ko vi nadaljujte s svojim življenjem.

Vlaganje je vedno tvegano, še posebej zapleteno pa je v svetu kriptovalut, kjer je zaradi volatilnosti Bitcoin cene skoraj nemogoče časovno opredeliti trg. Za DCA ali katerokoli drugo realno naložbeno strategijo ni nobenih jamstev, vendar je več sto tisoč Bitcoin lastnikov našlo uspeh, ko so kriptovalute obravnavali kot dolgoročno naložbo.

O Kriptomat platformi

Kriptomat je bil ustanovljen leta 2018 in je z uvedbo najpreprostejše platforme v Evropi povzročil revolucijo v svetu kriptovalut. Kriptomat omogoča, da so digitalne finance tako preproste, da lahko vsi in vsepovsod dostopajo do svobode, pravičnosti in zadovoljstva, ki jih predstavlja kripto. Več sto tisoč strank po Evropi in v 120 državah po svetu zaupa Kriptomat platformi pri nakupu, prodaji, menjavi, zaslužku in vlaganju v kriptovalute.

 

Hurtan grand albaycin SE

Ekskluzivna jubilejna različica

Sreda, 30. november 2022 , 08:03
Hurtan Grand Albaycin SE

Iz Španije prihaja novica o posebni seriji modela grand albaycin, ki nastaja v obratu španske avtomobilske znamke Hurtan, ki jo je leta 1992 ustanovil Juan Hurtado. Ob praznovanju letošnje 30. obletnice ustanovitve te znamke bodo Španci izdelali majhno serijo avtomobila, ki je zasnovan na tehnološki platformi priljubljene mazde MX-5.

Lancia 'Pu+Ra Zero'

Tridimenzionalni manifest

Torek, 29. november 2022 , 08:29
Novi logotip

Včeraj se je svetovni javnosti predstavila nova konceptna lancia 'Pu+Ra Zero', ki pa z realnostjo nima prav veliko skupnega, ker gre v primeru tega 'tridimenzionalnega manifesta' znamke Lancia za oblikovno vajo, ki naj bi utelešala nekatere oblikovne značilnosti novih serijskih modelov te italijanske znamke s približno 115-letno tradicijo izdelave avtomobilov.

Warrantywise Reliability Index 2022

Azijske znamke so nepremagljive v pogledu zanesljivosti

Ponedeljek, 28. november 2022 , 08:13
Trenutno najbolj zanesljiv avtomobil izdelujejo pri znamki Honda

Leta 2000 ustanovljena zavarovalna hiša WarrantyWise je ena izmed številnih britanskih zavarovalnic, ki lastnikom avtomobilov omogoča sklenitev dodatnega zavarovanja (extended car warranty), povezanega z obrabo, posledično menjavo in splošno pokvarljivostjo sestavnih delov pri avtomobilih. 

Moskvič 3

Dokaz rusko-kitajskega prijateljstva

Četrtek, 24. november 2022 , 09:35
Moskvič 3

Iz Moskve prihaja novica o povsem novem serijskem moskviču, ki v bistvu ni nič drugega kot v Rusa preoblečen Kitajec, ker se pod rusko modelno oznako 3 skriva aktualni serijski model (JS4) kitajske znamke JAC, ki je ponekod znan tudi kot sehol X4.

Raziskava primerjalnega portala CHECK24

Pametni ljudje si za zimo omislijo dodaten set platišč

Sreda, 23. november 2022 , 08:10
Raziskava primerjalnega portala CHECK24: Pametni ljudje si za zimo omislijo dodaten set platišč

Zaposleni pri nemškem primerjalnem portalu CHECK24 so predstavili zanimivo raziskavo stroškov približno 6-letnega lastništva avtomobilskih pnevmatik in ob tem ugotovili, da je nakup dodatnega kompleta zimskih koles najboljša odločitev, ker vam lahko privarčuje veliko denarja.

'SUVIZACIJA' ELEKTROMOBILNOSTI

Z okoljevarstvom popolnoma skregan trend

Torek, 22. november 2022 , 09:13
Eden izmed zadnjih primerov dvojne morale in dekadentnosti evropske civilizacije

V številnih nemških medijih se je v teh dneh pojavila nova analiza nemškega tržišča električno gnanih avtomobilov, ki so jo pripravili zaposleni v nemškem inštitutu CAM, kjer ugotavljajo, da je trenutna stopnja 'SUVIZACIJE' tega segmenta zelo zaskrbljujoča, ker gre v tem primeru za trend, ki se pospešeno odmika od temeljnih okoljevarstvenih vrednot.

Rheinmetall

Letošnji dobitnik nagrade SPE Automotive Award 2022

Četrtek, 17. november 2022 , 08:55
Rheinmetall: Letošnji dobitnik nagrade SPE Automotive Award 2022

Nemški koncern Rheinmetall AG po navadi povezujemo samo z orožarskimi izdelki in posli, očitno pa se Nemci ukvarjajo tudi z bolj pacifistično usmerjenimi tehnologijami, ker so na tokratnem izboru združenja SPE Central Europe (sekcija združenja Society of Plastics Engineers Inc.) prejeli glavno nagrado.

Subaru rex (2023)

Napoved novega evropskega modela?

Sreda, 16. november 2022 , 09:42
Subaru rex (2023): Napoved novega evropskega modela?

Na Japonskem se je kupcem v teh dneh predstavil novi serijski model znamke Subaru s ponovno obujeno modelno oznako rex, ki pa v bistvu ni nič drugega kot nov rezultat v današnjih časih zelo uveljavljenega in čislanega 'badge engineeringa'.

Ugotovitev inštituta KIT

'Eko' ugled električnih avtomobilov kopni

Torek, 15. november 2022 , 10:05
Ugotovitev inštituta KIT: 'Eko' ugled električnih avtomobilov kopni

Iz ugledne nemške raziskovalne inštitucije (Karlsruher Institut für Technologie (KIT)) prihaja novica, ki potrjuje ugotovitve številnih strokovnjakov glede tega, da nas medijsko in marketinško opevana elektromobilnost ne more popeljati v 'zeleno prihodnost', ker za njen preboj manjkajo številni, trenutno nerešljivi pogoji.

Volkswagen & Majorette

„Volkswagen – The Originals“

Sreda, 9. november 2022 , 09:03
Volkswagen & Majorette: „Volkswagen – The Originals“

Ob nedavnem sodelovanju znamk Volkswagen in Majorette je nastala očarljiva serija majhnih kultnih volkswagnov v merilu 1:64, ki je v teh dneh že na voljo kupcem, in to po razumnih prodajnih cenah (ob nakupu običajnega modelčka …), ker bodo kupcem na voljo tudi miniature iz posebne, občutno dražje 'Deluxe' kolekcije.

'Lancia Renaissance'

Novi namigi glede bodočnosti znamke Lancia

Torek, 8. november 2022 , 10:07
'Lancia Renaissance': Novi namigi glede bodočnosti znamke Lancia

V teh dneh so v koncernu Stellantis obelodanili nove načrte glede renesanse znamke Lancia, ker bodo 28. novembra 2022 izpeljali tako imenovani 'Lancia Design Day', kjer bodo predstavili oblikovne smernice, ki naj bi zaznamovale bodoče serijske modele te dobro meščanske avtomobilske znamke.

ARI 901 'Kastenwagen'

Prvi odzivi nemške stroke

Ponedeljek, 7. november 2022 , 08:22
ARI 901 'Kastenwagen': Prvi odzivi nemške stroke

V enem izmed nemških avtomobilističnih medijev, kjer so se še sposobni upreti marketinškim bedarijam (3 tonski električni SUV je ekološko vozilo …), ki jih številni neresni novinarji prikazujejo kot 'strokovne ugotovitve', so v teh dneh objavili prve, dokaj pozitivne testne vtise dejansko urbanega in relativno lahkega električnega dostavnika nemške znamke ARI.

Izginjanje enoprostorcev

Naslednje žrtve trapaste SUV mode?

Sreda, 2. november 2022 , 09:40
Izginjanje enoprostorcev: Naslednje žrtve trapaste SUV mode?

V dobrih starih časih, ko so bili kupci novih avtomobilov resnično kralji, ker so oni odločali kaj bo vgrajeno v avtomobil, so imeli kupci ob nakupu novega avtomobila tudi temu primerno široko izbiro tipov možnih karoserij, v današnjih časih je ta ponudba močno zreducirana.

Mercedes-Benz 600G by Abimelec Design

G razred iz leta 1969

Torek, 25. oktober 2022 , 09:01
Mercedes-Benz 600G by Abimelec Design: G razred iz leta 1969

Na spletu se je v teh dneh pojavila nova virtualna različica kultnega terenskega mercedesa. Tokrat gre za špekulacijo glede možnih oblikovalskih detajlov serije G v slučaju, ko bi se takšen avtomobil na tržišču pojavil deset let prej (leta 1969 namesto leta 1979 …).

Auto e Moto d’Epoca - Padova

Naš obisk avtomobilističnega raja

Ponedeljek, 24. oktober 2022 , 09:29
Auto e Moto d’Epoca - Padova: Naš obisk avtomobilističnega raja

Včeraj so se v Padovi zaprla vrata enega izmed največjih evropskih sejmov starodobnih in eksotičnih vozil, ki ga je minulo soboto obiskala tudi naša majhna 2-članska 'poluradna' ekipa. S prijateljem sva bila nad dogajanjem v Padovi seveda navdušena, ker sva lahko v živo občudovala avtomobile, ki jih na slovenskih cestah in v naših prodajnih salonih ne boste srečali.

MONDIAL DE L'AUTOMOBILE 2022

Pariški nastop korporacije Great Wall Motor

Četrtek, 20. oktober 2022 , 09:04
ORA Funky Cat

Na letošnji mednarodni avtomobilski razstavi v Parizu so se publiki predstavili tudi štirje izdelki znamk ORA in Wey, ki sodita pod okrilje kitajske korporacije Great Wall Motor. Poleg že znanih modelov so Kitajci tokrat pokazali nov model ‘The Next Ora Cat’ v slogu nekaterih aktualnih porschejev ter novi SUV znamke Wey. 

Foxconn modela B & V

Tajvanska premiera dveh novih avtomobilov

Sreda, 19. oktober 2022 , 08:30
Foxconn modela B & V: Tajvanska premiera dveh novih avtomobilov

Na včerajšnjem ‘HHTD’ (Hon Hai Tech Day) dnevu, ki je potekal v Tajpeju, sta se zbrani publiki prvič predstavila dva povsem nova serijska modela znamke Foxconn, katere lastnik je skupina Hon Hai Technology Group, ki jo poznamo kot največjega svetovnega proizvajalca elektronike.

Suzuki & Sky Drive Inc.

Skupni razvoj letečega avtomobila

Ponedeljek, 17. oktober 2022 , 08:08
Model SD-05

Iz Japonske prihaja novica o novem poslovnem sodelovanju med korporacijo Suzuki Motor Corporation in leta 2018 ustanovljenim japonskim podjetjem Sky Drive Inc., kjer razvijajo prototip letečega avtomobila, ki naj bi ga kupcem predstavili leta 2025. 

IVECO tigrotto concept

Vrnitev malega italijanskega ‘tigra’

Četrtek, 13. oktober 2022 , 09:17
IVECO tigrotto concept: Vrnitev malega italijanskega ‘tigra’

Na letošnjem, nedavno minulem sejmu gospodarskih vozil IAA v Hannovru, se je publiki predstavilo tudi novo konceptno vozilo znamke IVECO, ki obuja spomin na legendarni serijski izdelek znamke OM iz časov, ko se je v Italiji odvijal njihov ‘Boom economico’.

Opozorilo nemških strokovnjakov za prometno varnost

Evropa potrebuje močnejše cestne varnostne ograje …

Torek, 11. oktober 2022 , 09:49
Opozorilo nemških strokovnjakov za prometno varnost: Evropa potrebuje močnejše cestne varnostne ograje …

Pravilno nameščene zaščitne, odnosno varnostne ograje ob cestah in avtocestah lahko omilijo posledice morebitnih prometnih nesreč in v nekaterih primerih celo preprečijo najhujše, vendar to v današnjih časih žal ne velja več …

Test 12-voltnih kompresorjev

Hitra pomoč pri izgubi tlaka v pnevmatikah

Ponedeljek, 10. oktober 2022 , 09:15
Test 12-voltnih kompresorjev: Hitra pomoč pri izgubi tlaka v pnevmatikah

Strokovnjaki nemške organizacije KÜS so tokrat lotili testiranja 12-voltnih kompresorjev, ki so ga izvedli ob pomoči novinarjev revij Auto Bild in Auto Bild Klassik. Izmed dvanajstih tokrat testiranih izdelkov sta dva pogrnila na celi črti, ker sploh nista uspela napolniti pnevmatike z zahtevanim tlakom.

Hankook iON Winter

Nova zimska pnevmatika za električne avtomobile

Sreda, 5. oktober 2022 , 08:39
Hankook iON Winter: Nova zimska pnevmatika za električne avtomobile

Južnokorejska gumarska znamka Hankook je v teh dneh predstavila prvo, namensko razvito zimsko pnevmatiko iz družine iON, katere izdelki so namenjeni samo uporabnikom električno gnanih avtomobilov.

Opozorilo organizacije AAA

Marketinške trditve ne pijejo vode

Ponedeljek, 3. oktober 2022 , 08:53
Opozorilo organizacije AAA: Marketinške trditve ne pijejo vode

Žal živimo v časih, ko nas marketing pridno posiljuje s pravljicami o neverjetnih varnostnih lastnostih modernih avtomobilov, ki so opremljeni z raznorazno 'invalidsko opremo' (kamere, senzorji in radar). Iz ZDA prihaja nov dokaz glede nezanesljivega delovanja raznih asistenčnih sistemov, ki jih neresni novinarji ob navezi z marketingom pridno kujejo v zvezde.

'What Car? Reliability Survey' 2022

Toyota ostaja simbol zanesljivosti

Četrtek, 29. september 2022 , 11:51
'What Car? Reliability Survey' 2022: Toyota ostaja simbol zanesljivosti

Iz Velike Britanije prihaja novica o letošnji raziskavi glede zanesljivosti avtomobilov, ki so jo ob pomoči bralcev ponovno izvedli novinarji britanske revije What Car? Kot po navadi je med deseterico najbolj zanesljivih avtomobilskih znamk zastopanih 6 azijskih serijskih modelov različnih japonskih in južnokorejskih proizvajalcev avtomobilov …

Veliki ADAC test zimskih pnevmatik

Največ kilometrov boste prevozili s Savino pnevmatiko

Sreda, 28. september 2022 , 08:58
Veliki ADAC test zimskih pnevmatik: Največ kilometrov boste prevozili s Savino pnevmatiko

Včeraj so pri največjem nemškem avtomobilskem klubu predstavili izsledke njihovega velikega testa zimskih pnevmatik, ker so Nemci tokrat preizkusili 33 različnih zimskih pnevmatik v dveh različnih dimenzijah (185/65 R15 & 215/60 R16).

Citroën berlingo 2CV 'Fourgonnette' by Caselani

Madžarsko-italijanski lepotni poseg

Torek, 27. september 2022 , 09:00
Citroën berlingo 2CV 'Fourgonnette' by Caselani: Madžarsko-italijanski lepotni poseg

V letošnjem avgustu smo lahko prvič občudovali Citroënov model berlingo z zelo spremenjeno zunanjo podobo, ki predstavlja posledico izvedenega madžarsko-italijanskega lepotnega posega. Sedaj so Italijani sporočili, da so nad njihovim 'retro' modelom navdušeni tudi pri znamki Citroën.

Caterham super seven 600 & 2000

Priprave na praznovanje

Ponedeljek, 26. september 2022 , 09:49
V ospredju je različica 600

Pri Caterhamu se letos pripravljajo na praznovanje 50. obletnice obstoja njihove znamke avtomobilov, zato so za kupce pripravili dve novi serijski različici njihovega kultnega športnika, ki s svojo podobo obujata spomin na legendarni lotus 7 iz tretje generacije (1968-1970).

GTÜ, ARBÖ & ACE test celoletnih pnevmatik

Ste pripravljeni na kompromise?

Četrtek, 22. september 2022 , 08:36
GTÜ, ARBÖ & ACE test celoletnih pnevmatik: Ste pripravljeni na kompromise?

Nemška organizacija GTÜ, avstrijska organizacija ARBÖ in drugi največji nemški avtomobilski klub ACE so v teh dneh objavili rezultate letos opravljenih testov devetih celoletnih pnevmatik v dimenzijah 205/55 R17, ki so trenutno že na voljo kupcem v nemških trgovinah …

ElectricBrands XBUS S & evetta cargo

Hanoverska razširitev modelne palete

Sreda, 21. september 2022 , 10:18
ElectricBrands XBUS S & evetta cargo: Hanoverska razširitev modelne palete

Na letošnjem salonu IAA Transportation si obiskovalci lahko prvič ogledajo nov prototip nemške znamke ElectricBrands, ki s prototipom XBUS S napoveduje širitev njihove 'last mile delivery' ponudbe lahkih električno gnanih dostavnih vozil.

Volkswagen ID. buzz cargo

5 novih prototipnih gospodarskih različic

Torek, 20. september 2022 , 09:14
Volkswagen ID. buzz cargo: 5 novih prototipnih gospodarskih različic

V Hannovru, kjer poteka letošnji sejem »IAA Transportation«, se je kupcem predstavilo tudi pet povsem novih različic Volkswagnovega novega prodajnega hita, ker je njihov striktno električno gnani 'E-Bulli' do sedaj prepričal že približno 13.700 (število prednaročil …) kupcev.

Bogner ATSC

Gorsko reševalno vozilo

Ponedeljek, 19. september 2022 , 09:35
Bogner ATSC: Gorsko reševalno vozilo

Iz Nemčije prihaja novica o novem 'mini rešilcu' podjetja Edelstahlverarbeitung Bogner GmbH, ki je v prvi vrsti namenjen reševanju oseb na težko dostopnih območjih. Njihov ATSC (All Terrain Special Car) se trenutno nahaja v fazi zaključnih testiranj pri nemški organizaciji GTÜ.

Primerjava kluba ADAC

Kakšne so izgube energije ob polnjenju električnih avtomobilov?

Četrtek, 15. september 2022 , 09:08
Primerjava kluba ADAC: Kakšne so izgube energije ob polnjenju električnih avtomobilov?

Pri največjem nemškem avtomobilskem klubu so se tokrat lotili raziskave znane tabu teme za proizvajalce in prodajalce električnih avtomobilov, ker jih je zanimalo kako velike so polnilne izgube ob polnjenju vgrajenih akumulatorjev z električno energijo in kako jih najlažje preprečimo.

Porsche 912c by KAMM Manufaktur

912 za sladokusce

Torek, 13. september 2022 , 10:10
Porsche 912c by KAMM Manufaktur: 912 za sladokusce

Pri naših vzhodnih sosedih se je v teh dneh predstavilo novo podjetje z dokaj unikatnim poslanstvom, ker so se Madžari specializirali za obnovo in nadgradnjo legendarnega porscheja 912, avtomobila, ki je moral nekoč živeti v senci bolj zmogljivega porscheja 911, sedaj se bo to spremenilo …

Maturo stradale, rally & classic

Delta za vse okuse in potrebe

Ponedeljek, 12. september 2022 , 09:45
Maturo stradale, rally & classic: Delta za vse okuse in potrebe

Čeprav je znamka Lancia v bistvu že pokopana (na večini tržišč …) imajo avtomobili te dobro meščanske avtomobilske znamke še vedno veliko 'sledilcev', lep primer te zvestobe znamki Lancia prihaja iz Nizozemske, kjer domuje podjetje Maturo.

Raziskava kluba ADAC

Avtomobilska industrija ima samomorilske težnje

Četrtek, 8. september 2022 , 09:18
Raziskava kluba ADAC: Avtomobilska industrija ima samomorilske težnje

Glede na trenutno geopolitično situacijo v Evropi nam počasi že postaja jasno, da postaja življenje čedalje dražje, ker se draži vse okoli nas, vključno z avtomobili. Lep dokaz je aktualna raziskava kluba ADAC, kjer ugotavljajo, da smo se kupci iz 'kraljev' že zdavnaj spremenili v 'ovce' …

DEKRA Verkehrssicherheitsreport 2022

Samo vzdrževano vozilo je varno vozilo

Sreda, 7. september 2022 , 09:28
DEKRA Verkehrssicherheitsreport 2022: Samo vzdrževano vozilo je varno vozilo

Strokovnjaki leta 1925 ustanovljene nemške organizacije DEKRA (Deutsche Kraftfahrzeug-Überwachungs-Verein) so se tokrat lotili zanimivih primerjalnih varnostnih testov, ki so ponovno potrdili znano dejstvo, ki pravi, da so za uporabnike varni samo dobro vzdrževani avtomobili.

Warrantywise Reliability Index 2022

Denarnice ponovno v vlogi 'žvižgačev'

Torek, 6. september 2022 , 08:39
Warrantywise Reliability Index 2022: Denarnice ponovno v vlogi 'žvižgačev'

Leta 2000 ustanovljena zavarovalna hiša WarrantyWise je ena izmed številnih britanskih zavarovalnic, ki lastnikom avtomobilov omogoča sklenitev dodatnega zavarovanja (extended car warranty), povezanega z obrabo, posledično menjavo in splošno pokvarljivostjo sestavnih delov pri avtomobilih. 

Autech gavia Zagato coupé

Nissan z dodano vrednostjo

Ponedeljek, 5. september 2022 , 09:48
Autech gavia Zagato coupé: Nissan z dodano vrednostjo

V britanskem narodnem muzeju (nahaja se v bližini vasice Beaulieu), kjer bo 10. septembra potekala nova dražba avkcijske hiše Bonhams, se bo zbiralcem starodobnih in eksotičnih vozil predstavil tudi izredno redki predstavnik japonske avtomobilske industrije, ki je nastal na sredini devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Keraboss super K

Pričetek prodaje novega grškega 'ponija'

Četrtek, 1. september 2022 , 09:52
Keraboss super K: Pričetek prodaje novega grškega 'ponija'

Iz Grčije prihaja novica o novem maloserijskem izdelku domače avtomobilistične industrije, ki obuja spomin na legendarni 'grški mehari', ki je v približno desetih letih proizvodnje nastal v približno 30.000 primerkih. Sedaj je pred nami njegov spiritualni naslednik.

GWM WEY yuanmeng hybrid

Kitajec s karakterjem

Sreda, 31. avgust 2022 , 08:44
GWM WEY Yuanmeng Hybrid

Pred približno enim letom so obiskovalci lanskega avtomobilskega salona v kitajskem mestu Čengdu (Chengdu) lahko spoznali izrazito 'retro' oblikovani prototip znamke WEY, ki je takrat nosil dodatno ime 'Fuguchaojia' (V72), sedaj je pred nami serijski izdelek, ki bo zaenkrat na voljo samo kitajskim kupcem.

Preizkusna trčenja zavarovalnice AXA

Razkritje Ahilove pete pri električnih avtomobilih

Torek, 30. avgust 2022 , 08:14
Preizkusna trčenja zavarovalnice AXA: Razkritje Ahilove pete pri električnih avtomobilih

Strokovnjaki finančne skupine AXA Group so se v teh dneh ukvarjali z razbijanjem testnih električnih avtomobilov in ob tem odkrili njihovo Ahilovo peto, zato od konzorcija Euro NCAP zahtevajo izvedbe novih, prilagojenih poskusnih trčenj z električnimi avtomobili.

Dacia jogger camper by Camperiz

Španski 'transformer'

Četrtek, 25. avgust 2022 , 09:37
Dacia jogger camper by Camperiz: Španski 'transformer'

Pri znamki Dacia so pred časom napovedali prihod serijske, bolj počitniško naravnane različice modela jogger, ki pa jo zaenkrat še ni na vidiku. Navzlic temu si že sedaj lahko omislite počitniškega joggerja, ki nastaja v obratu španske znamke Camperiz.

Rosenbauer RTX

Mobilna gasilska elektrarna

Sreda, 24. avgust 2022 , 09:56
Rosenbauer RTX: Mobilna gasilska elektrarna

V letošnjem maju so se ameriški gasilci iz severnega predela (Hollywood Hills) mesta Los Angeles zelo razveselili nove 4-kolesne pridobitve v obliki električno gnanega gasilskega vozila avstrijske znamke Rosenbauer, ki je vodilni globalni specialist za takšna namenska vozila.

Evetta openair 'First Edition'

Okoljevarstveni urbani kabriolet

Torek, 23. avgust 2022 , 15:06
Evetta openair 'First Edition': Okoljevarstveni urbani kabriolet

Čeprav nas politika in marketing v teh časih pridno nagovarjata k spremembi življenjskih navad, ki so povezane s transportnimi sredstvi, ob tem zelo rada pozabita, da je za dokončno uveljavitev prehoda na manj potratno (z viri, ki so nam na razpolago …) družbo potrebno uveljaviti tudi veliko odrekanja …

Firefly sport by YDMC

Avtomobilček za britanski podmladek

Sreda, 17. avgust 2022 , 08:44
Firefly sport by YDMC: Avtomobilček za britanski podmladek

Jutri se v Veliki Britaniji odpirajo vrata letošnjega British Motor Show salona, na katerem bodo obiskovalci lahko prvič spoznali prvi avtohtoni britanski električni avtomobil, ker so ga zasnovali in izdelali Britanci iz domačih, britanskih sestavnih komponent.

Bizzarrini 5300 GT corsa revival

Prvi izdelani primerek je že prodan

Torek, 16. avgust 2022 , 11:36
Bizzarrini 5300 GT corsa revival: Prvi izdelani primerek je že prodan

V teh dneh so Britanci dokončali in dobavili (nam neznanemu kupcu …) prvega novodobnega bizzarrinija, ki bo do konca leta 2023 nastal v samo štiriindvajsetih primerkih.

Slaba ideja …

Počitnice ob uporabi električnega avtomobila

Četrtek, 11. avgust 2022 , 09:22
Slaba ideja …: Počitnice ob uporabi električnega avtomobila

Strokovnjaki nemškega kluba ADAC so se tokrat lotili zelo občutljive (za prodajalce električnih avtomobilov …) teme, ker jih je zanimalo, za koliko kilometrov bo dopustniško otovarjanje električnega vozila znižalo njegov akcijski doseg.

KIA soul / volkswagen fox SUV

Dilema glede izvora designa

Sreda, 10. avgust 2022 , 08:54
Volkswagen Fox SUV

V nekaterih nemških medijih se je v teh dneh pojavila novica, ki vzbuja dilemo glede tega, kdo je dejansko zaslužen za oblikovanje Kiinega modela soul, ker so si Nemci že prilastili zasluge glede oblikovanja tega vozila in na koncu ugotovili, da so Južnokorejci v tem primeru skopirali nemško idejo iz leta 2007.

Kitajci prihajajo …

Izdelki znamk ORA in WEY kmalu na voljo v Evropi

Torek, 9. avgust 2022 , 08:46
Kitajci prihajajo …: Izdelki znamk ORA in WEY kmalu na voljo v Evropi

Včeraj se je v Nemčiji odvilo pomembno poslovno srečanje, ki so ga Kitajci (Great Wall Motor Europe) in Nemci (Emil Frey Gruppe (D)) okronali s podpisom pogodbe o bodoči nemški distribuciji novih avtomobilov dveh kitajskih znamk (ORA in WEY) avtomobilov iz koncerna Great Wall Motor.

Veliki primerjalni test kluba ADAC

Ocenitev kvalitete izdelave in uporabljenih materialov

Ponedeljek, 8. avgust 2022 , 08:54
Veliki primerjalni test kluba ADAC: Ocenitev kvalitete izdelave in uporabljenih materialov

Pri največjem nemškem avtomobilskem klubu so v teh dneh razkrili rezultate njihove interne analize kvalitete izdelave in uporabljenih materialov pri skoraj 600 avtomobilih, ki so trenutno na voljo nemškim kupcem. Ob tem so ugotovili obsežna nihanja …

Dogajanje v Nemčiji

Z boljšo prodajo se lahko pohvali samo nekaj znamk

Četrtek, 4. avgust 2022 , 10:19
Dogajanje v Nemčiji: Z boljšo prodajo se lahko pohvali samo nekaj znamk

Včeraj je nemški Zvezni urad za motorna vozila (KBA) objavil poročilo o prodaji novih avtomobilov v Nemčiji v letošnjem juliju. Ob primerjavi z lanskim julijem so nemški trgovci v letošnjem juliju Nemcem in Nemkam dobavili 12,9 odstotka manj novih avtomobilov.

Citroën tip HG/2CV 'Fourgonnette'

Berlingo s karakterjem

Sreda, 3. avgust 2022 , 09:44
Citroën 2CV 'Fourgonnette'

Žal živimo v časih, ko je uporaba 'Badge engineering' filozofije pri razvoju in izdelavi avtomobilov dosegla že groteskne razsežnosti. Lep primer tega so aktualni 'petorčki' iz koncerna Stellantis in sorodna 'prava toyota' z oznako 'ProAcem City' za vse tiste, ki prisegajo na pregovorno kakovost 'japonskih' avtomobilov.

Suzuki jimny 'Sierra 4Sport' (2023)

Posebna serija za Brazilce

Ponedeljek, 1. avgust 2022 , 09:53
Suzuki jimny 'Sierra 4Sport' (2023): Posebna serija za Brazilce

Medtem ko se večina ljubiteljev kultnega terenskega suzukija pripravlja na prihod nove serijske (5-vratne) različice modela jimny, si bo 100 brazilskih kupcev v kratkem lahko omislilo novega jimnyja iz posebne serije 'Sierra 4Sport'.

2CV "La 2Deuche" concept

Ami z dušo

Četrtek, 28. julij 2022 , 09:12
2CV

Francoski oblikovalec Jean-Louis Bui, ki je do sedaj ustvaril nekaj zelo zanimivih oblikovalskih študij na temo nekdanjih serijskih modelov znamke Citroën, se je tokrat lotil aktualnega amija in zanj ustvaril lično in prepoznavno preobleko v stilu že zdavnaj kultnega 'spačka'.

Primerjalni test kluba ADAC

Slabe novice za lastnike vozil znamke Tesla

Sreda, 27. julij 2022 , 09:53
Primerjalni test kluba ADAC: Slabe novice za lastnike vozil znamke Tesla

V največjem nemškem avtomobilskem klubu so se tokrat ukvarjali s primerjavo različnih konceptov upravljanja avtomobilov in upravljanja njihovih funkcij, ker so nekateri moderni avtomobili že pravi šampioni odvračanja vozniške pozornosti od dogajanja v prometu …

Suzuki grand vitara (2022)

Vrnitev tradicionalne modelne oznake

Torek, 26. julij 2022 , 09:23
Suzuki grand vitara (2022): Vrnitev tradicionalne modelne oznake

Pri indijski podružnici koncerna Suzuki so v teh dneh predstavili novi, relativno kompaktni SUV model, ki bo na določenih tržiščih zamenjal dva dosedanja serijska modela (s-cross in vitara) te znamke. Istočasno so Japonci ob uvedbi tega novega SUV modela obudili tradicionalno modelno oznako grand vitara.

Igus-Bike

Nerjaveči bicikel

Četrtek, 21. julij 2022 , 06:56
Igus-Bike: Nerjaveči bicikel

Iz Nemčije prihaja novica o inovativnem biciklu, ki je skoraj v celoti (razen pnevmatik) izdelan iz nove ali reciklirane plastike, posledično mu rja ne more do živega, istočasno pa takšen bicikel ne potrebuje nobenega vzdrževanja.

Mahle 'Battery Pro-Cicle'

Konec skrivalnic?

Sreda, 20. julij 2022 , 09:19
Mahle 'Battery Pro-Cicle': Konec skrivalnic?

Strokovnjaki v podjetju Mahle so v teh dneh razkrili novo 'orožje' v boju proti neinformiranosti kupcev rabljenih električnih avtomobilov, ker lahko njihova programska oprema sedaj dejansko 'prečita' stanje vgrajenih akumulatorjev.

Riese & Müller multitinker

Bicikel za prevoz dveh otrok

Torek, 19. julij 2022 , 09:33
Riese & Müller multitinker: Bicikel za prevoz dveh otrok

Iz Nemčije prihaja novica o novem namensko razvitem izdelku znamke Riese & Müller, ki je v teh dneh predstavila novo električno kolo za prevoz treh oseb (konfiguracija 1+2), čeprav je ob tem močno zaželeno, da sta zadnja potnika manjše rasti.

Transport biciklov

Kakšen je najboljši nosilec za prevoz dvokoles?

Ponedeljek, 18. julij 2022 , 09:07
Transport biciklov: Kakšen je najboljši nosilec za prevoz dvokoles?

Nemci se tokrat niso ubadali s tem, katera znamka izdeluje najboljše nosilce za prevoz dvokoles, odnosno biciklov, temveč jih je zanimalo predvsem to, kakšna zasnova nosilcev se obnese najbolje v več pogledih, ker obstajajo trije tipi nosilcev koles (strešni prtljažnik, nosilec koles na vlečni kljuki in nosilec, ki je pri kombilimuzinah, kombikupejih, SUV vozilih, oblikovnih križancih in karavanih nameščen na tretja ali peta vrata).

Shandong Qilu Fengde

Nova kitajska tržna niša?

Torek, 12. julij 2022 , 09:20
Shandong Qilu Fengde: Nova kitajska tržna niša?

V teh dneh so se na tujem spletu pojavile nove fotografije treh, rahlo bizarnih serijskih modelov kitajske avtomobilske znamke Shandong Qilu Fengde, ki s temi izdelki ponovno dokazuje, da so Kitajci še vedno zvesti in večinoma tudi nekaznovani pristaši 'Copy and Paste' filozofije.

Evetta, nito in x-bus

Produktna ofenziva znamke Electric Brands

Ponedeljek, 11. julij 2022 , 09:27
Evetta, nito in x-bus: Produktna ofenziva znamke Electric Brands

Leta 2020 ustanovljena nemška znamka Electric Brands, ki smo jo do sedaj poznali predvsem po simpatičnem prototipu z imenom x-bus, je v teh dneh napovedala razširitev njihove modelne palete, ker bodo Nemci v kratkem pričeli prodajati električno gnane skuterje in skiroje znamke NITO.

DAF CF electric

Uspešen obisk Grossglocknerja

Četrtek, 7. julij 2022 , 09:32
DAF CF electric: Uspešen obisk Grossglocknerja

Iz Avstrije prihaja novica o uspešnem podvigu serijskega električno gnanega DAF-ovega vlačilca s polpriklopnikom, ker so se Nizozemci ob navezi z Avstrijci (Großglockner Hochalpenstraßen AG (GROHAG)) pred kratkim (3. julija 2022) lotili vzpona na Grossglockner.

'Spritspardongle' Eco OBD2

Varčevalna tehnologija za naivne

Sreda, 6. julij 2022 , 08:52
'Spritspardongle' Eco OBD2: Varčevalna tehnologija za naivne

V zadnjem času se v nekaterih trgovinah ter na spletu ponovno pojavljajo razne 'Wunderwaffe' naprave, aditivi (za gorivo) in ostali 'čudežni pripomočki', ki naj bi ob vgradnji v vaše vozilo povzročili blagodejne učinke na povprečno porabo pogonskega goriva.

Renault 5 diamant by Pierre Gonalons

Poklon in nadgradnja originala

Torek, 5. julij 2022 , 10:13
Renault 5 diamant by Pierre Gonalons: Poklon in nadgradnja originala

Letos bo minilo že 50 let od prve predstavitve legendarnega renaulta R5, kompaktnega mestnega avtomobila, ki je v dvaindvajsetih letih proizvodnje (dve modelni generaciji) prepričal več kot 9 milijonov kupcev. Originalu se je tokrat poklonil znani francoski oblikovalec Pierre Gonalons.

Tribute Automotive 250 SWB

Z3 z izredno visoko dodano vrednostjo

Ponedeljek, 4. julij 2022 , 08:51
Tribute Automotive 250 SWB: Z3 z izredno visoko dodano vrednostjo

V teh dneh se pri britanski izpostavi portala eBay prodaja 4-kolesni unikatni izdelek podjetja Tribute Automotive, kjer lahko dobro meščanskega BMW-ja prelevijo v klasičnega GT aristokrata, ker se 'povzpetniškemu Nemcu' glede razpoložljive pogonske moči ni potrebno skrivati pred originali.

Prva znamenja 'Havana efekta'

Starejši avtomobili pridobivajo na vrednosti

Sreda, 29. junij 2022 , 09:43
Prva znamenja 'Havana efekta': Starejši avtomobili pridobivajo na vrednosti

Aktualne ugotovitve nemških spletnih portalov kot so Cavago, Mobile.de in Autoscout24 kažejo na to, da so se na nemškem tržišču že pričela pojavljati prva znamenja tako imenovanega 'Havana efekta', ki predstavlja posledico aktualnih gospodarskih, socialnih in političnih težav v Evropi.

Prvi ADAC test strešnih šotorov

Izbira najbolj primernega ni enostavna

Ponedeljek, 27. junij 2022 , 09:44
Prvi ADAC test strešnih šotorov: Izbira najbolj primernega ni enostavna

Strokovnjaki kluba ADAC so se tokrat lotili izvedbe primerjalnega testa sedmih strešnih šotorov, ki so ga Nemci izpeljali prvič, predvsem zaradi čedalje večje priljubljenosti takšnih enostavnih bivališč pri mobilnih ljubiteljih kampiranja.

Avantura kluba ADAC

Si z električnim avtomobilom lahko privoščite vleko počitniške prikolice?

Četrtek, 23. junij 2022 , 09:00
Avantura kluba ADAC: Si z električnim avtomobilom lahko privoščite vleko počitniške prikolice?

Priljubljenost električnih vozil narašča. Si z modernim električnim avtomobilom lahko privoščite vleko počitniške prikolice? Na to vprašanje sta skušala odgovoriti dva počitniško razpoložena predstavnika kluba ADAC, ki sta se pred kratkim odpravila na skoraj 1300 kilometrov dolgo pot.

'Lynx Designo Di Paolo Gucci'

'Shooting Brake' po okusu modne hiše Gucci

Sreda, 22. junij 2022 , 09:05
'Lynx Designo Di Paolo Gucci': 'Shooting Brake' po okusu modne hiše Gucci

Proti koncu lanskega leta smo v kinematografih lahko spremljali resnično zgodbo o italijanski modni hiši Gucci, sedaj se je v medijih pojavila tudi zgodba o njihovem unikatnem jaguarju XJ-S, ki bi prvotno moral nastati v dvajsetih primerkih, vendar do tega ni prišlo nikoli.

Hongqi E-HS9 (E115)

'Crvena Zastava' z aristokratskim pridihom

Torek, 21. junij 2022 , 10:17
Hongqi E-HS9 (E115): 'Crvena Zastava' z aristokratskim pridihom

Iz Norveške prihaja novica o novem kitajskem prodajnem hitu, ki dokazuje kitajske izvozne ambicije glede prodaje njihovih premijsko naravnanih serijskih izdelkov v Evropi in ostalem svetu. Za nakup 'kitajskega cullinana' se vsak mesec odloči približno 200 Norvežanov in Norvežank.

Judo zveza Slovenije & Suzuki Slovenija

Podpis že šeste zaporedne sponzorske pogodbe

Ponedeljek, 20. junij 2022 , 16:49
Judo zveza Slovenije & Suzuki Slovenija: Podpis že šeste zaporedne sponzorske pogodbe

Sponzorski vozili sta bili predani v uporabo Judo zvezi Slovenije in Tini Trstenjak, prejemnici zlate olimpijske medalje iz Ria de Janeira leta 2016 in lanske srebrne iz Tokia.

Milivié 1

Zadnja evolucijska stopnja legendarnega 'hrošča'

Ponedeljek, 20. junij 2022 , 08:13
Milivié 1: Zadnja evolucijska stopnja legendarnega 'hrošča'

Iz Nemčije prihaja novica o skupini zanesenjakov iz podjetja Milivié GmbH, ki so se pred časom odločili, da ustvarijo ultimativno evolucijsko stopnjo enega izmed najbolj prepoznavnih avtomobilov vseh časov.

Nunam rikša

'Powered by Audi'

Četrtek, 16. junij 2022 , 09:11
Nunam rikša: 'Powered by Audi'

Iz Nemčije prihaja novica o zanimivem projektu znamke Audi, kjer v okviru projekta 'Second Life' raziskujejo možnosti glede nadaljnje uporabe iztrošenih litij-ionskih akumulatorjev iz serijskih električnih avtomobilov znamke Audi.

ADAC test tovornih električnih koles

O zmagovalcu so odločale vozne lastnosti

Sreda, 15. junij 2022 , 09:00
ADAC test tovornih električnih koles: O zmagovalcu so odločale vozne lastnosti

Strokovnjaki nemškega kluba ADAC so se na tem testu ponovno ukvarjali s čedalje bolj priljubljenimi predstavniki tovornih električnih koles, vendar so tokrat posvetili pozornost samo predstavnikom iz kategorije 'Long John' (dvokolesni bicikel z daljšo medosno razdaljo).

Ugotovitve združenja VDA

Uveljavitev elektromobilnosti bo trd oreh

Torek, 14. junij 2022 , 10:17
Ugotovitve združenja VDA: Uveljavitev elektromobilnosti bo trd oreh

Včeraj so v združenju nemške avtomobilske industrije (VDA) predstavili rezultate njihove analize glede že znanih nemških političnih ciljev (do leta 2030 naj bi število električnih avtomobilov na nemških cestah narastlo na 15 milijonov avtomobilov …) o splošni razširitvi elektromobilnosti v Nemčiji.

Komentar na 'elektro-prisilo' iz Bruslja

Sedaj se mora zgoditi nekaj stvari …

Ponedeljek, 13. junij 2022 , 10:18
Komentar na 'elektro-prisilo' iz Bruslja: Sedaj se mora zgoditi nekaj stvari …

Glede na dogajanje v Bruslju smo lahko že ugotovili, da so evropski poslanci pred nekaj dnevi odkrili 'zeleno plansko gospodarstvo', ki se ne ozira na dejanske potrebe tržišča, ker so sprejeli politično zavezo glede totalne prepovedi prodaje novih, fosilno gnanih osebnih vozil po letu 2035. Sedaj se mora zgoditi nekaj stvari, če želimo, da ta ideja tudi preživi.

KÜS: Trend-Tacho raziskava

Kako so višje cene pogonskih goriv spremenile vedenjski vzorec potrošnikov?

Četrtek, 9. junij 2022 , 10:48
KÜS: Trend-Tacho raziskava: Kako so višje cene pogonskih goriv spremenile vedenjski vzorec potrošnikov?

Pri nemški organizaciji KÜS so v teh dneh objavili izsledke skupne (izvedli so jo ob sodelovanju z inštitutom BBE Automotive GmbH) hišne raziskave glede tega, kako so čedalje višje cene fosilnih pogonskih goriv v zadnjem času (april/maj 2022) vplivale na vedenjski vzorec nemških potrošnikov glede avtomobilov.

Raziskava kluba ADAC

Manjši apetit je zelo dober za denarnico

Sreda, 8. junij 2022 , 09:27
Raziskava kluba ADAC: Manjši apetit je zelo dober za denarnico

Pri največjem nemškem avtomobilskem klubu so se tokrat lotili zanimive primerjave stroškov, ker jih je zanimalo kako dobrohoten (za vašo denarnico …) je nakup 'ene številke' manjšega avtomobila od prvotnih želja po večjem avtomobilu.

Mostro barchetta Zagato

Sedaj tudi v odprti različici

Torek, 7. junij 2022 , 08:14
Nova barchetta v družbi leta 2015 predstavljenega kupeja

Na nedavno zaključeni prestižni prireditvi (Concorso di Eleganza di Villa d'Este), ki se je tudi letos odvijala na obrežju italijanskega jezera Como (Lago di Como), se je pojavil tudi novi štirikolesni izdelek aristokratske znamke Maserati, ki bo ponovno nastal v zelo omejeni nakladi. Vseh pet primerkov tega 'čolnička', oblikovanih s strani znamke Zagato, je že prodanih.

SAIC MAXUS T90 EV PICK-UP

Evropska premiera električnega poltovornjaka

Ponedeljek, 6. junij 2022 , 08:32
SAIC MAXUS T90 EV PICK-UP: Evropska premiera električnega poltovornjaka

V Birminghamu, kjer se v teh dneh odvija sejem CVS (Commercial Vehicle Show), se je publiki predstavil novi, striktno električno gnani poltovornjak znamke Maxus (SAIC), ki bo britanskim kupcem na voljo (naročila) že v letošnjem avgustu, prva vozila pa naj bi prišla do kupcev šele leta 2023.

MMS microlino

Napoved serijske proizvodnje

Sreda, 1. junij 2022 , 08:50
MMS microlino: Napoved serijske proizvodnje

Leta 2016 so obiskovalci na tedanjem ženevskem avtomobilskem salonu lahko prvič spoznali novodobno, striktno električno gnano prototipno 'isetto' švicarskega podjetja MMS. Sedaj so Švicarji napovedali skorajšnji začetek serijske proizvodnje.

Suzuki VGT concept

Virtualni superšportnik

Ponedeljek, 30. maj 2022 , 08:12
Suzuki Vision Gran Turismo

V zadnji nadgradnji Sonyjeve konzolne avtomobilske simulacije z imenom Gran Turismo 7 se je ljubiteljem avtomobilov predstavil tudi povsem novi virtualni superšportnik znamke Suzuki, ki ga v realnosti po vsej verjetnosti ne bomo nikoli dočakali.

Carit HopOn®

Motoriziran transportni voziček

Sreda, 25. maj 2022 , 09:16
Carit HopOn®: Motoriziran transportni voziček

Iz Nemčije prihaja novica o novem 4-kolesnem izdelku podjetja CARIT AUTOMOTIVE GMBH & CO. KG, ki je v prvi vrsti namenjen mestnim dostavnim službam in podjetjem, ki se ukvarjajo s skladiščenjem in internim prevozom različnih izdelkov.

VW ID.4 & Rainer Zietlow

Nov višinski svetovni rekord

Torek, 24. maj 2022 , 09:08
VW ID.4 & Rainer Zietlow: Nov višinski svetovni rekord

Včeraj so v La Pazu (Bolivija) podelili nov uradni certifikat Guinnessove knjige rekordov, ker je Rainer Zietlow 18. maja 2022 ob uporabi volkswagna ID.4 postavil nov višinski rekord za striktno električno gnane avtomobile.

Nichols N1A

Novodobni Can-Am dirkalnik

Ponedeljek, 23. maj 2022 , 09:24
Nichols N1A: Novodobni Can-Am dirkalnik

Iz Velike Britanije prihaja novica o novem superšportniku, ki ga je zasnoval Steve Nichols, ki je v preteklosti skonstruiral enega izmed najbolj legendarnih dirkalnikov formule 1 v obliki mclarna MP4/4, s katerim sta Ayrton Senna in Alain Prost leta 1988 osvojila večino tedanjih dirk v prvenstvu formule 1.

ADAC test otroških koles

Med zmagovalci je tudi najcenejši izdelek

Četrtek, 19. maj 2022 , 08:59
ADAC test otroških koles: Med zmagovalci je tudi najcenejši izdelek

V največjem nemškem avtomobilskem klubu so se tokrat ukvarjali s testiranjem dvanajstih otroških koles (velikost nameščenih platišč in pnevmatik: 20 palcev). Nemci ob zaključku tega vzporednega testa niso našli veliko razlogov za zadovoljstvo, ker je na testiranjih pogrnilo 5 izmed dvanajstih testiranih otroških koles.

Olympian 01

Moderni starodobnik

Sreda, 18. maj 2022 , 08:51
Olympian 01: Moderni starodobnik

Iz Kalifornije prihaja novica o novem električnem avtomobilu 'start up' znamke Olympian Motors, ki želi s svojo izrazito 'vintage' zunanjo podobo privabiti predvsem petične kupce, ki cenijo individualnost ob povezavi s klasičnim rokodelstvom in kopico vgrajenih modernih tehnologij.

Moskvič

Rusi bodo obudili legendarno znamko

Torek, 17. maj 2022 , 09:23
Moskvič 400/420

Včeraj se je na uradni spletni strani ruske tiskovne agencije TASS pojavila novica glede oživljanja legendarne sovjetsko-ruske avtomobilske znamke Moskvič, ki smo jo dobro poznali tudi v nekdanji Jugoslaviji.

Scout

Nova blagovna znamka koncerna Volkswagen?

Četrtek, 12. maj 2022 , 09:05
Scout: Nova blagovna znamka koncerna Volkswagen?

Na ameriškem internetnem portalu Techcrunch se je v teh dneh pojavila novica o novem poslovnem podvigu koncerna Volkswagen, ker se Nemci baje pripravljajo na oživitev legendarnega ameriškega SUV izdelka (model scout) znamke International Harvester.

Norosti ni videti konca …

Bomo za vožnjo osebnih avtomobilov potrebovali izpit C kategorije?

Sreda, 11. maj 2022 , 10:20
Norosti ni videti konca …: Bomo za vožnjo osebnih avtomobilov potrebovali izpit C kategorije?

Pisalo se je leto 1974. Takrat smo prvič spoznali Volkswagnovega golfa, povsem razumno odmerjen kompaktni avtomobil, ki je imel v tistih časih v številnih družinah status povsem solidnega in zadosti velikega družinskega avtomobila. Sedaj imamo golfa VIII generacije, ki si tudi pod razno ne zasluži naziva kompaktno vozilo, razen če imate težave z dojemanjem pojmov …

Estrima birò / birò big

'Mobilna telefonska govorilnica'

Torek, 10. maj 2022 , 08:51
Estrima birò / birò big : 'Mobilna telefonska govorilnica'

Iz Nemčije prihaja novica o pričetku prodaje novega, resnično urbanega električnega avtomobila, ki nastaja v obratih italijanske znamke Estrima. Do sedaj so si takšen urbani avtomobilček, ki nehote spominja na 'telefonsko govorilnico', lahko omislili samo kupci iz Italije in Nizozemske.

Avkcijska hiša RM Sotheby’s

Napoved nove dražbe v Monte Carlu

Ponedeljek, 9. maj 2022 , 08:23
Ferrari 640

V Monte Carlu, kjer se bo od 13. do 15. maja 2022 odvijala že 13. prireditev na temo starodobnih dirkalnikov (Grand Prix Historique 2022), bo 14. maja potekala tudi nova dražba avkcijske hiše RM Sotheby’s. Tudi tokrat bo takšna prireditev rezervirana predvsem za ljudi z zelo debelimi denarnicami.

Dogajanje na nemškem tržišču

Več starodobnikov in čedalje starejši avtomobili

Četrtek, 5. maj 2022 , 08:21
Sedež urada KBA v mestu Flensburg

Po nedavnih ugotovitvah kluba ADAC, ki se ob tem opira na uradne številke nemškega zveznega urada za motorna vozila (KBA), se je število starodobnih vozil na nemških cestah v roku enega leta povečalo za skoraj 11 odstotkov, istočasno ima povprečni registrirani avtomobil v Nemčiji za seboj že več kot 10 let 'življenja'.

Raziskava podjetja JATO Dynamics

Vpliv prodajne cene na avtonomijo vozila

Sreda, 4. maj 2022 , 08:56
Raziskava podjetja JATO Dynamics: Vpliv prodajne cene na avtonomijo vozila

V podjetju JATO Dynamics so se pred časom lotili zanimive raziskave, ker jih je zanimalo kakšen vpliv ima prodajna cena električnega avtomobila na njegovo WLTP avtonomijo, odnosno kakšno je razmerje med plačanim (prodajna cena vozila) in dobljenim (uradno deklarirana avtonomija s samo enim polnjenjem akumulatorjev).

FIAT doblò ronin XL

Kompaktno počitniško vozilo

Torek, 3. maj 2022 , 09:59
FIAT doblò ronin XL : Kompaktno počitniško vozilo

V teh dneh se je evropskim kupcem počitniških vozil predstavilo novo serijsko, relativno kompaktno (v pogledu velikosti počitniških vozil …) počitniško vozilo na osnovi Fiatovega modela doblò, ki nastaja v obratih leta 2015 ustanovljene turške znamke Hotomobil.

Test 7-letnega 'električarja'

Drastičen upad razpoložljive kapacitete akumulatorjev

Torek, 26. april 2022 , 09:07
Test 7-letnega 'električarja': Drastičen upad razpoložljive kapacitete akumulatorjev

Pred približno enim letom smo na naši spletni strani objavili novico o slabi dolgoživosti vgrajenih akumulatorjev v Nissanovem leafu, sedaj smo dobili še eno potditev razmišljanja glede velike degradacije akumulatorjev v podobno starejših električnih avtomobilih druge avtomobilske znamke.

SEVIC V500e

Pričetek prodaje

Ponedeljek, 25. april 2022 , 09:09
SEVIC V500e: Pričetek prodaje

Proti koncu leta 2019 so pri nemški znamki SEVIC predstavili prvi vozni prototip striktno električno gnanega lahkega gospodarskega vozila iz kategorije L7e-CU. Sedaj je ta simpatično majhen mestni dostavnik že na voljo nemškim kupcem.

Aznom palladium 6.4 V8 'Hemi Twin-Turbo'

'Titanik R-Line'

Četrtek, 21. april 2022 , 09:00
Aznom palladium 6.4 V8 'Hemi Twin-Turbo': 'Titanik R-Line'

Pri italjanskem podjetju Aznom Srl, kjer so lani prvič predstavili skoraj 6-metrsko 'športno čezoceanko' za ljudi s posebnim okusom, ki je predstavnica aktualne modne kategorije tako imenovanih SUL (Sport Utility Limousine) vozil, so v teh dneh predstavili novo evolucijsko izpeljanko modela palladium.

Roboship

Japonci razvijajo hibridno tovorno ladjo

Sreda, 20. april 2022 , 08:34
Roboship: Japonci razvijajo hibridno tovorno ladjo

Iz Japonske prihaja novica o novem, hibridno gnanem plovilu, ki ga s skupnimi močmi razvija več japonskih industrijskih gigantov ob sodelovanju z nekaterimi ladijskimi prevozniki, ki so zadolženi za razvoj primerne programske opreme.

Jaguar XK 'European' by Thornley Kelham

'Restomod' nadaljevanka

Torek, 19. april 2022 , 08:37
Jaguar XK European by Thornley Kelham

Iz Velike Britanije prihaja novica o novem izdelku britanske družbe Thornley Kelham Ltd iz hišnega 'restomod' programa 'European', ki so ga Britanci napovedali že na začetku letošnjega marca. Tokrat so se britanski restavratorji posvetili legendarnemu kupe jaguarju iz serije XK.

FIAT 500C

Vodilni v Nemčiji

Četrtek, 14. april 2022 , 08:21
FIAT 500C: Vodilni v Nemčiji

V teh dneh so pri nemškem primerjalnem portalu Check24 predstavili rezultate njihove zadnje analize dogajanja na nemškem tržišču. Tokrat so se Nemci ukvarjali predvsem s kabrioleti, ker so želeli ugotoviti s kakšnimi kabrioleti se Nemci in Nemke vozijo najraje.

Austin-Healey 100/4 by Caton

Oživitev še ene 4-kolesne legende

Sreda, 13. april 2022 , 10:20
Austin-Healey 100/4 by Caton: Oživitev še ene 4-kolesne legende

Iz Velike Britanije prihaja novica o ponovnem rojstvu še enega legendarnega britanskega športnega avtomobila, ker so Britanci v teh dneh najavili izdelavo majhne (25 primerkov) in posledično zelo ekskluzivne serije legendarnega britanskega izdelka znamke Austin-Healey.

Diamant Fahrradwerke

Nemško spodbujanje elektromobilnosti

Torek, 12. april 2022 , 08:18
Diamant Fahrradwerke: Nemško spodbujanje elektromobilnosti

Pri znamki Diamant Fahrradwerke, ki je najstarejši, še vedno aktivni nemški proizvajalec biciklov, so v teh dneh lansirali malce provokativno marketinško kampanijo, s katero želijo na inovativen način spodbuditi nemško prebivalstvo, da se odpove starejšim fosilno gnanim avtomobilom.

Ugotovitev organizacije Which?

Slaba zanesljivost delovanja električnih vozil

Ponedeljek, 11. april 2022 , 09:24
Ugotovitev organizacije Which?: Slaba zanesljivost delovanja električnih vozil

Pri britanski organizaciji Which?, ki je vodilna britanska inštitucija za zaščito potrošnikov, so v teh dneh razkrili rezultate lani izvedene študije o zanesljivosti delovanja avtomobilov. Rezultati te študije ne bodo všeč lastnikom in simpatizerjem električnih avtomobilov.

Lancia ypsilon, aurelia in delta

Visokoleteče napovedi

Četrtek, 7. april 2022 , 10:39
Lancia ypsilon, aurelia in delta: Visokoleteče napovedi

Pred približno osmimi leti je Sergio Marchionne, tedanji prvi mož koncerna FCA, napovedal zaton dobro meščanske znamke Lancia, vendar so se italijanski kupci kasneje odločno uprli takšni ideji, ker Lancia v Italiji ne želi umreti, to dokazujejo tudi visoke prodajne številke v Evropi že zdavnaj odpisanega modela ypsilon, ki ga ljubijo predvsem modno dobro osveščene Italijanke.

Suzuki jimny 'Jimcamp'

Samogradnja

Sreda, 6. april 2022 , 09:07
Suzuki jimny 'Jimcamp': Samogradnja

Med ponudbo rabljenih vozil avkcijske hiše Bonhams se je pred časom znašel tudi zelo eksotični primerek kultnega terenskega suzukija, ker ga je nam neznani Britanec v nam neznanem časovnem obdobju predelal v unikatno in zelo uporabno terensko prehodno počitniško vozilo za dve osebi.

Adijo elektromobilnost?

Velika negotovost v Nemčiji

Torek, 5. april 2022 , 09:52
Adijo elektromobilnost?: Velika negotovost v Nemčiji

Pred izbruhom rusko-ukrajinskega spopada je imel aktualni nemški gospodarski minister Robert Habeck zelo konkretne načrte in pričakovanja glede uspešnega nemškega prehoda s fosilnih na obnovljive vire energije, vendar se stvari trenutno ne odvijajo po pričakovanjih …

Test švicarskega kluba TCS

Lahko močnejše električno kolo nadomesti moped?

Ponedeljek, 4. april 2022 , 09:01
Zmagovalec testa: Riese & Müller Charger3 Mix. Touring HS 2022

Na to vprašanje so pred kratkim skušali odgovoriti strokovnjaki švicarskega kluba TCS (Touring Club Suisse), ki so ob tem testirali devet primerkov tako imenovanih 'S-Pedelec' koles. Končna švicarska ugotovitev je, da močnejše električno kolo lahko nadomesti klasični moped, vendar vse skupaj ni ravno poceni.

Renault duster oroch (2022)

Prve fotografije osveženega poltovornjaka

Četrtek, 31. marec 2022 , 09:27
Renault duster oroch (2022)

V teh dneh so se na tujem spletu pojavile prve uradne in neuradne fotografije osveženega poltovornega renaulta, ki v bistvu sploh ni pravi renault, temveč v renaulta preoblečena poltovorna 'Double Cab' različica dacie duster, ki nastaja samo v Argentini.

ARBÖ, ACE in GTÜ test letnih pnevmatik

Presenečenje znamke Milestone

Sreda, 30. marec 2022 , 08:53
ARBÖ, ACE in GTÜ test letnih pnevmatik: Presenečenje znamke Milestone

Avstrijci (ARBÖ) in Nemci (ACE in GTÜ) so v teh dneh objavili rezultate nedavno opravljenih testov osmih letnih pnevmatik v dimenzijah 195/55 R16 H (210 km/h), ki so kupcem na voljo v nemških trgovinah. Za največje presenečenje glede končne uvrstitve je tokrat poskrbela pnevmatika znamke Milestone.

Caterham seven 170

Šampion lahkotnosti

Torek, 29. marec 2022 , 07:51
Caterham seven 170 : Šampion lahkotnosti

Medtem ko večina avtomobilskih proizvajalcev izdeluje čedalje večje in čedalje težje avtomobile, ki ob tem posledično potrebujejo čedalje več 'konj' za uspešno samodejno premikanje, so se pri znamki Caterham obrnili v drugo smer in pred časom ustvarili najmanjšega in najlažjega caterhama z modelno oznako seven 170.

Porsche 911 carrera RS 2.7 T

Novost v ponudbi znamke Playmobil

Ponedeljek, 28. marec 2022 , 10:05
Porsche 911 carrera RS 2.7 T: Novost v ponudbi znamke Playmobil

Iz Nemčije prihaja novica o nadaljnji širitvi sodelovanja med znamkama Porsche in Playmobil, ker so pri znamki Playmobil pred kratkim predstavili novo pomanjšano različico enega izmed najbolj čislanih predstavnikov večno mladega porscheja 911.

Test kluba ADAC in organizacije Stiftung Warentest

Dobra otroška kolesarska čelada ni draga

Četrtek, 24. marec 2022 , 10:13
Test kluba ADAC in organizacije Stiftung Warentest: Dobra otroška kolesarska čelada ni draga

Iz Nemčije prihaja novica o izsledkih nedavno izvedenega testa otroških kolesarskih čelad, ki sta ga s skupnimi močmi izvedla klub ADAC in Stiftung Warentest, nemška organizacija za zaščito potrošnikov. Ključna ugotovitev tega testa je, da za resnično dobro otroško kolesarsko čelado ni potrebno odšteti veliko denarja.

Raziskava inštituta IIHS

Naraščanje števila mrtvih pešcev

Sreda, 23. marec 2022 , 08:47
Raziskava inštituta IIHS: Naraščanje števila mrtvih pešcev

Iz ZDA prihaja novica o nedavno izvedeni raziskavi inštituta IIHS, ki potrjuje že zdavnaj znane ugotovitve resnih ljudi glede tega kako smrtno nevarna so lahko modna SUV vozila in podobno modni poltovornjaki ob neželenih srečanjih s pešci in kolesarji.

Suzuki in Toyota

Nova skupna investicija v Indiji

Torek, 22. marec 2022 , 08:53
Suzuki in Toyota: Nova skupna investicija v Indiji

Iz Indije prihaja novica o nedavnem podpisu memoranduma o soglasju med korporacijama Suzuki in Toyota, ki predvideva razširitev indijske proizvodnje striktno električno gnanih vozil obeh znamk in postavitev nove indijske tovarne za izdelavo akumulatorjev.

Webasto range plus air top 2000 STC

Neekološka rešitev za 'ekološke' avtomobile

Ponedeljek, 21. marec 2022 , 08:53
Webasto range plus air top 2000 STC: Neekološka rešitev za 'ekološke' avtomobile

To, da striktno električno gnani avtomobili ne marajo zime, vemo že dolgo, ob tem pa lastniki velikih in za potnike zelo prostornih električno gnanih avtomobilov pozabljajo še na eno starodavno modrost, ki pravi, da večja ko je potniška kabina, več energije bo potrebne za njeno ogrevanje.

Ora ballet/punk cat

Serijska različica 5-vratnega 'hrošča'

Četrtek, 17. marec 2022 , 09:20
Ora Punk Cat

Na lanskem, 19. mednarodnem avtosalonu v Šanghaju se je publiki predstavil tudi električni prototipni avtomobil znamke Ora, ki ob prvi predstavitvi sploh ni želel tajiti izvora, odnosno inspiracije njegovega oblikovanja, ker je izgledal kot preoblikovana nekdanja 4-vratna taksi različica prvotnega Volkswagnovega 'hrošča'. Sedaj so Kitajci pokazali serijski izdelek, ki bo kupcem na voljo še ta mesec.

Forsa/Targobank Autostudie 2022

Mešani občutki nemških potrošnikov

Sreda, 16. marec 2022 , 09:22
Forsa/Targobank Autostudie 2022: Mešani občutki nemških potrošnikov

Iz Nemčije prihajajo rezultati nove študije glede trenutnega 'splošnega počutja' nemških uporabnikov in potencialnih kupcev avtomobilov, ki so jo po naročilu nemške banke Targobank tudi tokrat izvedli zaposleni v inštitutu Forsa.

Izumirajoča vrsta

Pospešeno izumiranje 3-vratnih avtomobilov

Ponedeljek, 14. marec 2022 , 09:24
3-vratna Oplova Corsa

Nekoč, v dobrih starih časih, ko so imeli kupci avtomobilov še veliko izbire, so se ljudje ob nakupu avtomobila lahko ukvarjali tudi z vprašanjem glede potrebnega števila bočnih vrat, v današnjih časih se kupcem s tem vprašanjem skorajda ni potrebno več ubadati.

Nasveti za nižjo povprečno porabo

O dejanski povprečni porabi odloča predvsem voznikova noga

Sreda, 9. marec 2022 , 10:35
Nasveti za nižjo povprečno porabo: O dejanski povprečni porabi odloča predvsem voznikova noga

V nemških medijih se je v teh dneh pojavilo ogromno nasvetov glede tega kaj lahko stori voznik avtomobila, ki želi pri njegovem vozilu doseči nižjo povprečno porabo goriva, predvsem zaradi rekordnih nemških prodajnih cen (na območju Berlina boste za 1 liter superbencina trenutno odšteli najmanj 2,2 evra) pogonskega goriva.

ADAC test domačih polnilnih postaj

Presenetljiv zmagovalec testa

Ponedeljek, 7. marec 2022 , 09:11
ADAC test domačih polnilnih postaj: Presenetljiv zmagovalec testa

Strokovnjaki največjega nemškega avtomobilskega kluba so se tokrat ukvarjali s testiranjem dvanajstih domačih polnilnih postaj. Za deset tokrat testiranih polnilnih naprav so ugotovili, da izpolnjujejo večino kriterijev, dva izdelka te vrste pa sta pogrnila na področju varnosti.

Ugotovitve portala Mobile.de in revije „Auto Straßenverkehr“

Prvi znaki panike med kupci in lastniki avtomobilov na nemškem tržišču

Četrtek, 3. marec 2022 , 09:20
Ugotovitve portala Mobile.de in revije „Auto Straßenverkehr“: Prvi znaki panike med kupci in lastniki avtomobilov na nemškem tržišču

Ukrajinsko-ruski konflikt je poskrbel za občuten dvig prodajnih cen surove nafte in njenih derivatov, vse to pa so seveda že občutili tudi uporabniki avtomobilov. Iz Nemčije poročajo o novih rekordnih cenah pogonskih goriv, posledično so se v teh dneh tam občutno dvignile prodajne cene rabljenih majhnih (evropski A segment) in resnično kompaktnih avtomobilov iz evropskega B segmenta.

Arhiv

ptsčpsn
   123456789101112131415161718192021222324252627282930

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov