Avto.info

Theon GBR003 TARGA

Targa porsche za puriste

Četrtek, 11. april 2024 , 09:24
Theon GBR003 TARGA: Targa porsche za puriste

Pred kratkim se je v Veliki Britaniji predstavila nova 'restomod' različica porscheja 911 iz serije 964, ki je v prvi vrsti namenjena puristom z zadostno količino denarja, ker so ti ljudje še vedno mnenja, da ima pravi 911 lahko samo zračno hlajen pogonski sklop, seveda ob povezavi s podobo prvotnega porscheja 911 (1964-1973).

ADAC test otroških koles

Zmaga uveljavljene znamke

Sreda, 10. april 2024 , 09:53
ADAC test otroških koles: Zmaga uveljavljene znamke

V nemškem klubu ADAC so se tokrat lotili testiranj 14. otroških koles, ki so primerna predvsem za najmlajše udeležence v prometu (otroci v starosti od 4. do 5. let), posledično so bili sodelujoči nemški 'testni vozniki' tokrat zelo mladostni.

Rick Hendrick

Mnenje pravega 'vplivneža' glede elektromobilnosti

Ponedeljek, 8. april 2024 , 15:29
Rick Hendrick (drugi z leve)

V ameriški reviji Robb Report se je v teh dneh pojavilo mnenje enega izmed najbolj vplivnih ameriških prodajalcev novih avtomobilov glede forsiranja splošne elektromobilnosti v ZDA, ki po njegovem mnenju ne bo uspešno, ker o tem, kakšne avtomobile bomo kupovali, odločamo kupci, ne pa politika v navezi s proizvajalci.

Analiza podjetja Aviloo

Potrebe po udobju ubijajo doseg

Ponedeljek, 8. april 2024 , 09:18
Analiza podjetja Aviloo: Potrebe po udobju ubijajo doseg

Zaposleni v avstrijskem podjetju Aviloo, kjer se prvenstveno ukvarjajo z oceno stanja v električna vozila vgrajenih pogonskih akumulatorjev, so se pred časom lotili zanimive raziskave, ki je razkrila posledice pretirane uporabe klimatskih naprav in ogrevanja potniške kabine v striktno električno gnanih avtomobilih.

Opozorilo kluba ADAC

Nevarni aspekti pogrezljivih vratnih kljuk

Četrtek, 4. april 2024 , 08:32
Opozorilo kluba ADAC: Nevarni aspekti pogrezljivih vratnih kljuk

Leta 2019 je svet obkrožila prva novica glede povsem nepotrebne smrti nesrečnega ameriškega voznika tesle S, ki po trčenju z njegovim vozilom in posledičnem izbruhu požara v vozilu, ni mogel zapustiti gorečega vozila, pomagati pa mu niso mogli niti reševalci, ker jim ni uspelo odpreti bočnih vrat …

Volkswagen up 'Geparda'

Hendikepirani 'gepard'

Četrtek, 28. marec 2024 , 08:06
Volkswagen up 'Geparda': Hendikepirani 'gepard'

Iz Nemčije prihaja novica o nenavadni predelavi nekoč najmanjšega serijskega volkswagna, ker je takšen 'ohromljeni' up po predelavi na voljo nemškim mladoletnim voznikom, ki so dopolnili najmanj 16 let.

Hongqi E-HS9

Dekadentnost na kitajski način

Sreda, 27. marec 2024 , 08:39
Hongqi E-HS9: Dekadentnost na kitajski način

V Nemčiji se je v teh dneh po zaslugi Švedov (Hedin Premium Car AB) pojavil nov nemški ponudnik (Torpedo Gruppe) modnih in družbeno povsem neodgovornih ogromnih 'SUV tovornjakov', ki so najlepši možni dokaz že skoraj splošne dekadentnosti naše družbe, ki seveda ne vodi v zeleni prehod …

ADAC test 14. kolesarskih čelad

Izognite se modelu znamke Casco …

Torek, 26. marec 2024 , 08:28
ADAC test 14. kolesarskih čelad: Izognite se modelu znamke Casco …

Po treh letih premora so se Nemci znova odločili za izvedbo primerjalnega testa kolesarskih čelad. Tudi tokrat so testirali 14. takšnih izdelkov, prvič pa so ob tem testirali 3 kolesarske čelade, ki so namenjene predvsem zaščiti voznikov in voznic električnih koles.

Leap T03

Stellantisova 'šraufenciger industrija'

Ponedeljek, 25. marec 2024 , 07:56
Leap T03: Stellantisova 'šraufenciger industrija'

Na začetku letošnjega marca smo izvedeli, da naj bi skupina Stellantis v bližnji bodočnosti zagnala evropsko proizvodnjo kitajskih električnih avtomobilov znamke Leap. Po navedbah predstavnikov agencije Reuters pa v tem primeru sploh ne gre za proizvodnjo avtomobilov, temveč kvečjemu za njihovo montažo.

Mnenje kluba ADAC

Koliko 'konj' potrebujete?

Sreda, 20. marec 2024 , 08:23
Mnenje kluba ADAC: Koliko 'konj' potrebujete?

Strokovnjaki nemškega kluba ADAC so se tokrat lotili iskanja odgovorov na zelo zanimivo temo, ker jih je zanimalo koliko pogonske moči v 'konjih' in kilovatih dejansko potrebujete ob vožnji z avtomobili. Odgovor ni preprost, ker je povezan z namembnostjo vozila.

GTÜ, ARBÖ & ACE test

Katastrofalna ocena pnevmatike znamke Austone

Sreda, 20. marec 2024 , 07:15
GTÜ, ARBÖ & ACE test: Katastrofalna ocena pnevmatike znamke Austone

Nemško združenje GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung mbH), avstrijsko združenje ARBÖ (Auto-, Motor- und Radfahrerbund Österreich) in nemški avtomobilski klub ACE (Auto Club Europa) so včeraj objavili rezultate nedavno opravljenih testov desetih letnih pnevmatik v dimenzijah 225/45 R17, ki so trenutno na voljo kupcem.

ERRE DESIGN STUDIO 'TREDIECI' (310)

Italijanska obuditev francoske športne ikone

Torek, 19. marec 2024 , 07:55
ERRE DESIGN STUDIO 'TREDIECI' (310): Italijanska obuditev francoske športne ikone

Iz Italije prihaja novica o poskusu obuditve legendarnega francoskega športnega avtomobila znamke Alpine (model A310), ki je v zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja napovedal vstop znamke Alpine na tržišče pravih GT avtomobilov.

Ugotovitve podjetja Berylls Group

Rabljenega 'električarja' se boste težko znebili

Četrtek, 14. marec 2024 , 09:14
Ugotovitve podjetja Berylls Group: Rabljenega 'električarja' se boste težko znebili

V teh dneh so pri nemškem svetovalnem podjetju Berylls Group, ki je specializirano za avtomobilski sektor, predstavili izsledke njihove zadnje analize dogajanja na nemškem tržišču rabljenih električnih avtomobilov.

60 let znamke Majorette

Napoved novih '60th Anniversary' modelčkov

Ponedeljek, 11. marec 2024 , 08:34
60 let znamke Majorette: Napoved novih '60th Anniversary' modelčkov

Pri francoski znamki Majorette, ki skupaj z znamkama Hot Wheels in Auto World obvladuje tržišče malih kovinskih avtomobilčkov v merilu 1:64, letos praznujejo 60-letnico obstoja, zato so pripravili nekaj novih posebnih serij modelčkov, ki bodo sigurno razveselili majhne in 'velike' otroke.

Volkswagen polo robust (2024)

Južnoameriški 'neurbani' polo

Četrtek, 7. marec 2024 , 08:06
Volkswagen polo robust (2024): Južnoameriški 'neurbani' polo

Iz Brazilije, kjer obstaja veliko ruralnih območij s slabimi cestami, prihaja novica o novi, terensko orientirani različici modela polo, ki je zasnovana po okusu in potrebah brazilskih kmetovalcev in ljudi, ki živijo na območjih s slabo cestno infrastrukturo.

Dodge charger (2024)

Prvi električni 'mišičnjak'

Sreda, 6. marec 2024 , 10:01
Dodge charger (2024): Prvi električni 'mišičnjak'

Ko so nam Američani pred približno 18. meseci pokazali prototipni dodge charger daytona SRT concept, se sploh nismo zavedali, da je pred nami v bistvu novi velikoserijski charger (LB), ki s svojo impozantno pojavo kaže na to, da se Američani ne mislijo odpovedati tradiciji izdelave 'muscle car' avtomobilov.

Mitsuoka M55

Napoved serijske proizvodnje

Torek, 5. marec 2024 , 09:15
Mitsuoka M55: Napoved serijske proizvodnje

V lanskem novembru smo poročali o novem 'oblikovnem križancu' karoserijske delavnice Mitsuoka, ker so Japonci takrat predstavili prototip rahlo 'amerikanizirane' 5-vratne honde civic, ki je očitno pritegnil dovolj potencialnih kupcev, ker gre v serijsko proizvodnjo.

Bodočnost znamke FIAT

Napoved petih novih serijskih modelov

Sreda, 28. februar 2024 , 08:41
FIAT 'City-Car' concept

Napoved petih novih serijskih modelov znamke FIAT, ki bodo nastali v naslednjih nekaj letih, se tokrat ni zgodila v švicarski, temveč v italijanski 'Ženevi' (mestece Ginevra), ki jo je ob tej priložnosti obiskal izvršni direktor FIAT-a Olivier Francois.

IVECO S-WAY CNG

Nemška pošta kupuje nove tovornjake

Torek, 27. februar 2024 , 09:23
IVECO S-WAY CNG: Nemška pošta kupuje nove tovornjake

Podjetje Deutsche Post DHL Group (Nemška pošta) je včeraj sporočilo, da jim bo skupina IVECO v bližnji bodočnosti dostavila 178 novih 'Bio-CNG' tovornjakov, ki jih bo uporabljala 'Post & Parcel' divizija Nemške pošte.

INEOS fusilier

Širitev modelne ponudbe

Ponedeljek, 26. februar 2024 , 08:33
INEOS fusilier: Širitev modelne ponudbe

V petek se je v Londonu predstavil novi serijski model znamke INEOS, ki smo jo do sedaj povezovali predvsem z očitno povsem legalno kopijo legendarnega terensko orientiranega izdelka znamke Land Rover v obliki modela grenadier.

AGTZ 'Twin Tail'

En avtomobil, dve duši …

Četrtek, 22. februar 2024 , 09:18
AGTZ 'Twin Tail': En avtomobil, dve duši …

Med številnimi 4-kolesnimi dragulji, ki se bodo letos predstavili publiki ob obali italijanskega jezera Como (Concorso d'Eleganza Villa d'Este), bo tudi nova interpretacija legendarnega francoskega dirkalnika znamke Alpine (model A220 iz leta 1968), ki bo nastala v samo 19. primerkih.

FIAT v letu 2023

Vlečni konj skupine Stellantis

Sreda, 21. februar 2024 , 08:58
FIAT v letu 2023: Vlečni konj skupine Stellantis

Če živite v Evropi imate najbrž občutek, da je znamka FIAT v današnjih časih že povsem marginalna avtomobilska znamka, ki se samo še 'šlepa' na tržnih uspehih aktualnega francosko-britansko-nemškega sorodstva, vendar se žal motite …

ADAC test letnih pnevmatik

Ocenjevanje po novih kriterijih

Torek, 20. februar 2024 , 09:26
ADAC test letnih pnevmatik: Ocenjevanje po novih kriterijih

Predstavniki nemškega kluba ADAC so danes objavili poročilo z njihovega zadnjega testa letnih pnevmatik, na katerem so Nemci tokrat testirali 16 različnih letnih pnevmatik v dimenzijah 215/55 R17. Posebnost tega testa so novi ocenjevalni kriteriji, ker ima okoljevarstvo po novem večji pomen.

SV Rover

Pravi športni terenec

Ponedeljek, 19. februar 2024 , 09:12
SV Rover: Pravi športni terenec

Iz ZDA prihaja novica o novem izdelku znamke Scarbo Vintage, ki je namenjen ljudem, ki za razliko od današnjega marketinga in nekredibilnih novinarjev razumejo pravi pomen besedne zveze športni terenec, ki jo v neresnih medijih pridno predstavljajo kot edini pravi prevod kratice SUV.

Lancia ypsilon

'Grande Ypsilon'

Četrtek, 15. februar 2024 , 08:44
Lancia ypsilon: 'Grande Ypsilon'

Pred približno štiridesetimi leti se je na tržišču pojavila lancia (model Y10), ki je eden izmed prvih dejansko prestižnih velikoserijskih, vendar zelo majhnih avtomobilov (dolžina: 340 cm), sedaj je pred nami novi 'Grande Ypsilon' (dolžina: 408 cm), ki je celo večji od prvotne delte (dolžina: 389,5 cm).

Avtomobilska eksotika v Nemčiji

Manj kot tisoč prodanih primerkov v letu 2023

Torek, 13. februar 2024 , 09:36
Avtomobilska eksotika v Nemčiji: Manj kot tisoč prodanih primerkov v letu 2023

Po statističnih podatkih, kij jih je pred kratkim predstavil nemški Zvezni urad za motorna vozila (KBA), so proizvajalci avtomobilom Nemcem in Nemkam lani dostavili približno 2,8 milijona novih vozil.

Skupina Stellantis

Vodilni v segmentu lahkih gospodarskih vozil

Ponedeljek, 12. februar 2024 , 09:38
Skupina Stellantis: Vodilni v segmentu lahkih gospodarskih vozil

Skupina Stellantis se lahko pohvali z rekordnim letom 2023, zelo pa so vodilni zadovoljni tudi z izplenom letošnjega januarja, ker se je ta mednarodni koncern zaradi odličnih lanskih poslovnih rezultatov že zavihtel na drugo mesto lestvice avtomobilskih koncernov, ki v Evropi trenutno prodajo največ novih avtomobilov.

Rekordno leto 2023 za znamko Opel

15-odstotno povečanje globalne prodaje

Sreda, 7. februar 2024 , 07:54
Rekordno leto 2023 za znamko Opel: 15-odstotno povečanje globalne prodaje

V Rüsselsheimu so zelo zadovoljni s poslovnimi rezultati za leto 2023, ker so kupcem lani dostavili približno 670.000 novih oplov in posledično dosegli največji (15-odstotni) dvig globalne prodaje v zadnjih dvajsetih letih ter najvišje število registracij v zadnjih štirih letih.

FIAT 500 C "Collezione 1957"

Nov dan, nova posebna verzija

Torek, 6. februar 2024 , 08:40
FIAT 500 C

Iz Italije prihaja novica o novi posebni seriji prikupnega fiata 500 v polkabrioletski različici C, ki bo na voljo samo kupcem na določenih tržiščih, in to v simbolični nakladi (1957 primerkov), ker so se v Torinu s to posebno serijo tokrat spomnili rojstva prvotnega fiata 'Nuova' 500.

Zmaga razuma v Parizu

Vojna napoved 'zavaljenim 4-kolesnim kravam'

Ponedeljek, 5. februar 2024 , 09:39
Zmaga razuma v Parizu: Vojna napoved 'zavaljenim 4-kolesnim kravam'

Iz Pariza prihaja novica, ki ne bo všeč ljubiteljem modnih in z razumom ne ravno najbolje usklajenih SUV vozil, ker so se Parižani na nedavno izvedenem referendumu odločili, da ne bodo več podpirali klasične dekadentnosti, ki jo v današnjem času najlepše utelešajo modni navidezni terenci in ostale, čedalje večje in čedalje težje '4-kolesne krave'.

ADAC - Ecotest

Domet 'električarjev' se povečuje

Četrtek, 1. februar 2024 , 08:29
ADAC - Ecotest: Domet 'električarjev' se povečuje

V največjem nemškem avtomobilskem klubu so v teh dneh predstavili izsledke njihove študije glede dejanskega akcijskega radija nekaterih aktualnih električnih avtomobilov, ki so na voljo kupcem na nemškem tržišču.

DAT- Report 2024

'Lust am Autofahren' ostaja pomembna vrednota

Sreda, 31. januar 2024 , 09:12
DAT- Report 2024: 'Lust am Autofahren' ostaja pomembna vrednota

Podatki iz ankete, ki so jih lani (marec / oktober) zbrali v nemškem združenju DAT (Deutsche Automobil Treuhand) kažejo, da se Nemci in Nemke tudi pod razno ne mislijo odpovedati veselju, ki ga človek lahko doživi ob druženju z lastnim avtomobilom.

Hertz & Sixt

Priložnost za ljubitelje vozil znamke Tesla

Torek, 30. januar 2024 , 08:12
Hertz & Sixt: Priložnost za ljubitelje vozil znamke Tesla

Proti koncu lanskega leta je v svetovnih medijih odmeval sklep vodstva koncerna SIXT, da v prihodnje sploh ne bodo več kupovali novih vozil znamke Tesla, poleg tega se bodo skušali čimprej znebiti obstoječih avtomobilov kot sta model 3 in model Y. 

GTÜ in ACE test odsevnih brezrokavnikov

Za odšteti cent ne pričakujte čudežev

Četrtek, 25. januar 2024 , 08:39
GTÜ in ACE test odsevnih brezrokavnikov: Za odšteti cent ne pričakujte čudežev

Nemška organizacija GTÜ in drugi največji nemški avtomobilski klub ACE sta v teh dneh objavila rezultate letos opravljenih testov 21. odsevnih brezrokavnikov, ki so trenutno na voljo kupcem v nemških trgovinah.

FIAT 500 elektro

Številka 1 v Evropi

Torek, 23. januar 2024 , 08:42
FIAT 500 elektro: Številka 1 v Evropi

Iz Torina prihaja novica o novem prodajnem uspehu resnično kompaktnega fiata 500 elektro, ker mu je leta 2023 uspelo ponoviti uspeh iz leta 2022, posledično je simpatični italijanski mestni avtomobil tudi letos okronan z naslovom najbolje prodajanega električnega avtomobila iz evropskega 'hibridnega' A/B (mini/supermini) segmenta.

TATA punch.ev

Še en električar z razumno prodajno ceno

Ponedeljek, 22. januar 2024 , 10:18
TATA punch.ev: Še en električar z razumno prodajno ceno

Na osvajanje sveta z njihovimi štirikolesniki se v teh časih ne pripravljajo samo Kitajci, temveč tudi Indijci, ki podobno kot Kitajci že dolgo niso več samo 'vajenci' evropskih in japonskih proizvajalcev avtomobilov, temveč se počasi spreminjajo v prave 'mojstre'.

SIXT & Stellantis

Sklenitev milijardnega posla

Sreda, 17. januar 2024 , 09:13
SIXT & Stellantis: Sklenitev milijardnega posla

Pred kratkim nas je presenetila vest glede izgona modelov vozil znamke Tesla v podjetju SIXT, ki je eno izmed največjih podjetij na poslovnih področjih najema vozil, souporabe avtomobilov, prevoza in naročnine. Sedaj so v podjetju SIXT sklenili nov dogovor, ki bo v blagajne skupine Stellantis prispeval več milijard evrov.

Lancia ypsilon (2024)

Vrnitev šik Italijanke

Torek, 16. januar 2024 , 09:50
Lancia ypsilon (2024): Vrnitev šik Italijanke

Po zaslugi Facebook uporabnika z vzdevkom Masera in njegovih fotografij bodoče serijske lancie ypsilon smo v teh dneh dobili zelo jasen vpogled v bodočnost te dobro meščanske italijanske znamke avtomobilov, ki je bila v preteklosti že skoraj pokopana, ker jo je zadnjih 8 let pri življenju ohranjal samo še model ypsilon.

KIA PBV concept

Južnokorejci promovirajo čar modularnosti

Ponedeljek, 15. januar 2024 , 09:21
KIA PBV concept: Južnokorejci promovirajo čar modularnosti

Na nedavno končanem sejmu CES 2024 v Las Vegasu v ZDA, kjer so si obiskovalci poleg sodobne elektronike lahko ogledali tudi nekaj novosti iz sveta avtomobilizma, se je po približno petih letih odsotnosti s svojimi novostmi predstavila tudi južnokorejska znamka KIA.

Leto 2023 v Nemčiji

Poslabšana CO2 bilanca

Sreda, 10. januar 2024 , 09:08
Leto 2023 v Nemčiji: Poslabšana CO2 bilanca

Po podatkih, ki jih je v teh dneh razkril nemški Zvezni urad za motorna vozila (KBA, Kraftfahrt-Bundesamt), politično izsiljena elektrifikacija tržišča novih avtomobilov ni prinesla prav nobenega napredka v letu 2023, prav nasprotno, ker se je povprečni CO2 odtis na novo registriranih  avtomobilov celo povečal.

Nostalgija prinaša dobiček

Analiza poslovanja znamke FIAT

Ponedeljek, 8. januar 2024 , 08:56
Nostalgija prinaša dobiček: Analiza poslovanja znamke FIAT

Znamka FIAT je v Evropi v zadnjih dveh desetletjih izgubila približno polovico kupcev, zato vas bo toliko bolj presenetila informacija, da v Torinu navzlic na začetku omenjenega dejstva v teh časih pridno kujejo dobičke, čeprav ob tem prodajo manj novih avtomobilov kot nekoč.

Chronosport stratos

Hawkov 'Italian Job'

Četrtek, 28. december 2023 , 08:42
Chronosport stratos

Leta 2019 je v svetu 'kit-car' avtomobilov močno odmevala novica glede pričetka prodaje britanske kopije legendarne lancie stratos na območju Italije. Gre za izdelek, ki ga kupcem ponuja renomirano britansko podjetje Hawk Cars, kjer imajo z izdelavo takšnih replik že več kot 30 let izkušenj.

Ugotovitve portala FOCUS online

Uvoz določenih rabljenih modelov avtomobilov se splača

Sreda, 20. december 2023 , 08:49
Ugotovitve portala FOCUS online: Uvoz določenih rabljenih modelov avtomobilov se splača

Novinarji nemškega spletnega portala Focus online so pred časom prečesali tržišče rabljenih avtomobilov v Evropi in ob tem znova potrdili že staro resnico glede kupovanja rabljenih avtomobilov, ki se je nekateri preprodajalci avtomobilov že dolgo zavedajo in jo pridno izkoriščajo.

Porsche 912c by KAMM Manufaktur

Predstavitev nove, ultralahke različice

Torek, 19. december 2023 , 08:31
Porsche 912c by KAMM Manufaktur: Predstavitev nove, ultralahke različice

Pri naših vzhodnih sosedih se je leta 2022 prvič predstavilo novo tunersko-restavratorsko podjetje KAMM Manufaktur z dokaj unikatnim poslanstvom, ker so se Madžari specializirali za obnovo in nadgradnjo legendarnega porscheja 912. Sedaj so predstavili novo, ultralahko različico tega kultnega porscheja.

Evropski modularni sistem (EMS)

Nemški 'cestni vlaki' lahko vozijo tudi na Danskem

Ponedeljek, 18. december 2023 , 08:54
Evropski modularni sistem (EMS): Nemški 'cestni vlaki' lahko vozijo tudi na Danskem

Nemški in danski uradniki so v teh dneh podpisali bilateralni sporazum, ki že omogoča nemškim in danskim 'cestnim tovornjakom' vožnjo po cestnih omrežjih obeh držav. Pred tem so imeli Nemci sklenjen takšen sporazum samo z Nizozemci, ki so eni izmed EMS pionirjev v Evropi.

Rolls-Royce phantom coupé by Ares Modena

Napoved novega aristokratskega kupeja

Sreda, 13. december 2023 , 09:09
Rolls-Royce Phantom Coupé by Ares Modena

V letošnjem marcu so italijanski 'krojači pločevine' iz okolice mesta Modena predstavili aristokratski bentley coupé sport, ki so ga zasnovali na osnovi super prestižne Bentleyeve 4-vratne limuzine z oznako mulsanne, sedaj so napovedali še prihod podobno ukrojenega modela znamke Rolls-Royce, ki je oblikovan v stilu prvotnega kupe phantoma (2008–2016).

Chrysler 300C

Slovo 'múltikúlti' legende

Torek, 12. december 2023 , 09:42
Chrysler 300C: Slovo 'múltikúlti' legende

9. decembra 2023 je iz kanadskega Bramptona (Ontario) prišlo sporočilo o zadnjem izdelanem primerku ameriške 'múltikúlti' legende, ki se lahko pohvali z neverjetno dolgo kariero, ker so se prvi primerki novodobnega chryslerja 300C pojavili že leta 2004.

FIAT titano

Nov dan, nov klon …

Ponedeljek, 11. december 2023 , 08:59
FIAT titano: Nov dan, nov klon …

Iz Alžirije prihaja novica o novem serijskem pick-up modelu znamke FIAT, ki dokazuje, da Italijani na področju poltovornjakov kljub ne ravno največjemu prodajnemu uspehu modela fullback (kloniran mitsubishi L200 / 2016-2019) še niso dokončno vrgli puške v koruzo.

30. KOLEDAR ALPRA DESIGN

Izstopajoč izdelek in mejnik v njegovi dolgi tradiciji

Sobota, 9. december 2023 , 06:18
Aleksander Praper med ustvarjanjem koledarja 2019

Pod vtisi nepozabnega avgusta in posledic sem pripravil nekaj po mojem občutku ustreznega zelo posebnemu letu.

SIXT izposoja vozil

Izgon modelov vozil znamke Tesla

Četrtek, 7. december 2023 , 08:07
SIXT izposoja vozil: Izgon modelov vozil znamke Tesla

Po poročanju nekaterih nemških medijev so se v podjetju SIXT, ki je eno izmed največjih podjetij na poslovnih področjih najema vozil, souporabe avtomobilov, prevoza in naročnine, odločili za izgon vozil znamke Tesla iz njihovih voznih parkov.

Dogajanje v Nemčiji

Za 22,5 odstotka slabša prodaja električnih avtomobilov

Sreda, 6. december 2023 , 09:31
Dogajanje v Nemčiji: Za 22,5 odstotka slabša prodaja električnih avtomobilov

Iz Nemčije prihaja novica, ki ne bo razveselila ljubitelje elektromobilnosti, ker so iz urada KBA (nemški Zvezni urad za motorna vozila) sporočili, da so v Nemčiji v letošnjem novembru prodali 22,5 odstotka manj novih električnih avtomobilov kot v lanskem novembru.

Suzuki predstavlja novega Swifta

Četrta generacija Suzukijeve ikonične kombilimuzine

Sreda, 6. december 2023 , 06:19
Suzuki predstavlja novega Swifta: Četrta generacija Suzukijeve ikonične kombilimuzine

Suzuki razkriva povsem novega Swifta. Gre za četrto različico Suzukijeve ikonične kombilimuzine, ki je postala sofisticirano, pametno kompaktno vozilo z izrazito zasnovo in naprednimi varnostnimi sistemi, ki nudi obilico razigranosti in zabave v vožnji ter vedno znova opredeljuje vsakodnevno mobilnost.

Primerjalni zimski test norveškega kluba NAF

Za 'eskime' sta najboljša izdelka znamk BYD in Tesla

Torek, 5. december 2023 , 09:17
Primerjalni zimski test norveškega kluba NAF: Za 'eskime' sta najboljša izdelka znamk BYD in Tesla

Strokovnjaki krovnega norveškega avtomobilskega kluba NAF (Norges Automobil-Forbunb) so v teh dneh objavili zanimive izsledke novega primerjalnega zimskega testa, izvedenega v realnih okoliščinah. Najbolj presenetljiv pa je izbor končnega zmagovalca na tem testu …

Ne nasedajte marketingu!

Opozorilo kluba ADAC glede varnostnih pasov za nosečnice

Ponedeljek, 4. december 2023 , 08:20
Ne nasedajte marketingu!: Opozorilo kluba ADAC glede varnostnih pasov za nosečnice

Strokovnjaki največjega nemškega avtomobilskega kluba so se tokrat lotili testiranj štirih varnostnih pasov za nosečnice, odnosno adapterjev, ki naj bi po mnenju proizvajalcev takšnih izdelkov poskrbeli za večjo varnost nosečnic in njihovih, še nerojenih otrok. Žal je resnica drugačna.

FIAT panda 4x4 trekking 'Heritage' (2001)

Kultna panda za 25.000 evrov

Četrtek, 30. november 2023 , 08:50
FIAT panda 4x4 trekking 'Heritage' (2001): Kultna panda za 25.000 evrov

Za ljubitelje kultnega italijanskega minimalističnega 'plezalca' se je v teh dneh pojavila enkratna priložnost, da postanejo lastniki ene izmed najboljših prvotnih pand 4x4 na tržišču, ker so se v Stellantisovi 'zakladnici' (oddelek Heritage) odločili, da se ločijo od resnično dobro ohranjene pande, ki ni nikoli zapustila 'svetih tal' (območje tovarne Mirafiori).

ARI 345 'Retro'

Najboljše iz dveh svetov?

Sreda, 29. november 2023 , 08:46
ARI 345 'Retro': Najboljše iz dveh svetov?

V ponudbi striktno električno gnanih 3-kolesnih lahkih gospodarskih vozil nemške znamke Ari Motors je po novem tudi zelo 'retro' oblikovan model z oznako 345 'Retro', ki po mnenju proizvajalca odraža najboljše iz dveh svetov, ker gre za okoljevarstveno naravnan izdelek s pridihom preteklosti.

Lancia ypsilon (2024)

Otipavanje tržišča

Torek, 28. november 2023 , 08:04
Lancia ypsilon (2024): Otipavanje tržišča

Iz Italije prihaja novica o novi renesansi (prva renesansa se je odvijala leta 1969, ko je tedaj obubožano dobro meščansko avtomobilsko znamko Lancia prevzel koncern FIAT …) znamke Lancia, ker bomo v naslednjem februarju dobili novo generacijo modela ypsilon.

FIAT topolino

Očarljivi minimalist

Četrtek, 23. november 2023 , 08:19
FIAT topolino : Očarljivi minimalist

Kaj se zgodi, ko Citroënov novodobni ami in Oplov rocks electric, ki na opazovalce delujeta kot dve motorizirani 4-kolesni 'žičniški gondoli', obiščeta lepotnega kirurga? Takrat se oba omenjena 'grda račka' spremenita v italijanskega 'laboda' …

Mercedes-Benz

'Electric only'? Pa ja, malo morgen!

Sreda, 22. november 2023 , 09:26
Mercedes-Benz: 'Electric only'? Pa ja, malo morgen!

V nemških medijih lahko trenutno zasledite novico o očitno popolnoma zgrešeni 'Electric only' poslovni strategiji znamke Mercedes-Benz, ki bo najbrž zamajala stolčke nekaterih vodilnih mož, ker se je medijsko nadvse čislan modela EQE že spremenil v 'Ladenhüter' (avtomobil, ki ne najde kupcev …) model, nič bolje pa ne kaže podobno gnanima 'SUV kravama' z oznakama EQC in EQS.

FIAT multipla “6x6” (1998)

Prva zbirateljska multipla

Torek, 21. november 2023 , 08:20
FIAT multipla “6x6” (1998): Prva zbirateljska multipla

Pred kratkim se je v Milanu odvijal letošnji 'AutoClassica Motor Show', kjer se je obiskovalcem predstavila tudi prva zbirateljska multipla, ki že išče novega lastnika. Za njen nastanek je zaslužen predvsem Roberto Giolito, nekdanji oblikovalec in trenutni vodja Stellantisovega 'Heritage' oddelka, ki je eden izmed dveh 'očetov' (drugi je Andreas Zapatinas) že zdavnaj kultne multiple (1998-2010).

Mitsuoka M55 concept

Amerikanizirana honda

Ponedeljek, 20. november 2023 , 09:34
Mitsuoka M55 concept: Amerikanizirana honda

Iz Japonske prihaja novica o novem 'oblikovnem križancu' karoserijske delavnice Mitsuoka, kjer so znani po nekoliko bizarnih predelavah japonskih serijskih avtomobilov. Tokrat so se lotili 5-vratne kombilimuzinske različice aktualne honde civic …

Toyota IMV 0

Serijski poltovornjak za razumne

Četrtek, 16. november 2023 , 07:36
Toyota IMV 0 : Serijski poltovornjak za razumne

Ena izmed glavnih značilnosti nedavno izvedenega avtomobilskega salona JAPAN MOBILITY SHOW 2023 v Tokiu je bila izražena v pomanjkanju raznih prototipov novih modnih 'šišmišev' (oblikovni križanec) in SUV-čkov, ker so se Japonci doma očitno že prenajedli takšnih karoserijskih zasnov …

ADAC test 'dostopnih mini električarjev'

Najboljši je Italijan …

Sreda, 15. november 2023 , 09:00
ADAC test 'dostopnih mini električarjev': Najboljši je Italijan …

Zaposleni v največjem nemškem avtomobilskem klubu so se tokrat lotili iskanja najboljšega, dejansko urbanega predstavnika striktno električno gnanih avtomobilov in na koncu ugotovili, da trenutno najboljši avtomobil (glede na udeležence testa …) nastaja v obratih znamke FIAT.

Alfa Romeo giulia by ErreErre Fuoriserie

Giulia s priokusom šestdesetih

Torek, 14. november 2023 , 08:59
Alfa Romeo giulia by ErreErre Fuoriserie: Giulia s priokusom šestdesetih

Obiskovalcem letošnjega salona starodobnikov v Bologni se je predstavila tudi posebna 'retromod' različica aktualne Alfine giulie, ki ji ne moremo očitati pomanjkanje karakterja, ker je oblikovana v stilu legendarne giulie iz serij 105/115 (1962-1977), lahko pa ji očitamo pomanjkanje elegance …

'Supermodell des Jahres' by Modell Fahrzeug

Najlepše štirikolesne miniature leta 2023

Sreda, 8. november 2023 , 08:14
Porsche 935 K4 DRM (1:18)

Tudi letos so bralci nemške strokovne revije Modell Fahrzeug izbirali najlepše predstavnike avtomobilskih miniatur, in to v skoraj vseh možnih merilih, od razmerja HO (1:87), ki je pisano na kožo ljubiteljem miniaturnih železnic, pa vse do premijskega razmerja 1:8.

Alfa Romeo 75 vittoria by Castagna

Grdi raček išče novega lastnika

Torek, 7. november 2023 , 08:45
Alfa Romeo 75 vittoria by Castagna: Grdi raček išče novega lastnika

Med številnimi starodobniki, ki iščejo nove lastnike na portalu Car & Classic, se je tokrat znašla tudi unikatna alfa 75 v preobleki karoserijske delavnice Castagna, ki žal dokazuje, da se lahko tudi Italijani občasno uštejejo ob iskanju primernih oblikovalcev avtomobilov.

Ugotovitve nemškega zavarovalniškega združenja GDV

Popravilo električnega avtomobila ni poceni

Ponedeljek, 30. oktober 2023 , 07:50
Ugotovitve nemškega zavarovalniškega združenja GDV: Popravilo električnega avtomobila ni poceni

V teh dneh je nemško krovno zavarovalniško združenje GDV predstavilo izsledke njihove interne raziskave glede stroškov, ki so povezani s popravili striktno električno gnanih avtomobilov. Ob tem se je razblinil še en marketinški mit …

'Elefantenrennen'

10 najtežjih modernih avtomobilov

Četrtek, 26. oktober 2023 , 09:05
'Elefantenrennen': 10 najtežjih modernih avtomobilov

Na naših cestah je čedalje več že absurdno težkih osebnih avtomobilov z neto maso, ki smo jo v dobrih, in z razumom bolj podkrepljenih časih, lahko občudovali samo pri manjših tovornjakih in ostalih podobno 'športno-dinamičnih' vozilih …

Študija podjetja Dataforce

Večina kupcev priključnih hibridov obžaluje nakup

Sreda, 25. oktober 2023 , 09:10
Študija podjetja Dataforce : Večina kupcev priključnih hibridov obžaluje nakup

Pri nemški agenciji Dataforce, ki spremlja dogajanja na nemškem avtomobilskem trgu, so se pred kratkim začeli spraševati, kam so poniknili kupci novih priključnih hibridov, zato so se odločili, da bodo zadevo raziskali …

Ares wami lalique spider

Z4 z dodano vrednostjo

Torek, 24. oktober 2023 , 07:14
Ares wami lalique spider: Z4 z dodano vrednostjo

Iz Italije prihaja novica o novem 'serijskem' modelu znamke Ares, kjer so se tokrat odločili za nastanek manjše serije zelo 'retro' oblikovanega spiderja v stilu grandioznih italijanskih spiderjev iz petdesetih let prejšnjega stoletja. Ob tem so Italijani uporabili tehnološko platformo BMW-ja Z4.

Toyota IMV 0

Terenski multipraktik

Ponedeljek, 23. oktober 2023 , 06:22
Toyota IMV 0: Terenski multipraktik

26. oktobra se bo v Tokiu pričel odvijati letošnji JAPAN MOBILITY SHOW 2023, ki bo obiskovalcem postregel tudi s številnimi novostmi domače znamke Toyota, kjer bodo obiskovalcem pokazali tudi rahlo futuristično oblikovano bodočnost modela hilux.

Poročilo nemškega zavarovalniškega združenja GDV

Za 25 odstotkov povečano število tatvin avtomobilov

Četrtek, 19. oktober 2023 , 07:49
Poročilo nemškega zavarovalniškega združenja GDV: Za 25 odstotkov povečano število tatvin avtomobilov

V teh dneh je nemško krovno zavarovalniško združenje GDV predstavilo izsledke glede povišanega števila tatvin avtomobilov in rezervnih delov, ker so Nemci ugotovili, da se je lani število takšnih incidentov povečalo za približno 25 odstotkov (ob primerjavi z letom 2021).

Citroën ë-C3

Indijec v Parizu

Sreda, 18. oktober 2023 , 08:24
Citroën ë-C3: Indijec v Parizu

V letošnjem juniju smo dobili prve informacije o novem električnem avtomobilu znamke Citroën, ki se v teh dneh prvič predstavlja evropski javnosti. Z novim modelom ë-C3 pri znamki Citroën ne odkrivajo tople vode, temveč posnemajo Renaultov 'recept' z imenom dacia spring.

Stella terra by Solar Team Eindhoven

Uspešno opravljeno testiranje v realnem okolju

Torek, 17. oktober 2023 , 08:12
Stella terra by Solar Team Eindhoven: Uspešno opravljeno testiranje v realnem okolju

Iz Nizozemske prihaja novica o novem rekordnem dosežku študentov Tehnološke univerze Eindhoven (TU/e), ker so z njihovim solarno gnanim 'SUV/Camper' modelom stella terra v Severni Afriki uspešno opravili približno 1000 kilometrski test v realnih pogojih obratovanja.

Ugotovitve organizacije GTÜ

Rabljena SUV vozila z največ napakami na tehničnih pregledih

Sreda, 11. oktober 2023 , 08:43
Ugotovitve organizacije GTÜ: Rabljena SUV vozila z največ napakami na tehničnih pregledih

Neodvisna nemška strokovna organizacija GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung mbH), ki deluje predvsem v interesu nemških potrošnikov, je v teh dneh objavila rezultate njihove interne analize glede zanesljivosti delovanja rabljenih SUV avtomobilov.

Daihatsu vision copen in osanpo

Par za ljubitelje prepiha

Torek, 10. oktober 2023 , 07:49
Daihatsu vision copen in osanpo : Par za ljubitelje prepiha

26. oktobra se bo v Tokiu pričel odvijati letošnji JAPAN MOBILITY SHOW 2023, ki bo obiskovalcem postregel tudi z nekaj novostmi domače znamke Daihatsu, kjer bodo obiskovalcem pokazali dva nova prototipna predstavnika japonskih roadsterjev.

Patak rodster

Slovaški izlet v preteklost

Ponedeljek, 9. oktober 2023 , 08:28
Patak rodster: Slovaški izlet v preteklost

V juliju leta 2021 so pri slovaški avtomobilski znamki Patak Motors prvič predstavili izrazito 'retro' oblikovan avtomobilček iz kategorije L7e, ki je v letošnjem avgustu prejel tudi EU homologacijo, posledično so se v letošnjem septembru lahko lotili priprav na začetek serijske proizvodnje, ki bo stekla v avgustu leta 2024.

Suzuki

80 milijonov prodanih avtomobilov

Četrtek, 5. oktober 2023 , 08:20
Suzuki: 80 milijonov prodanih avtomobilov

Pri Suzukiju imajo letos zelo dober razlog za slavje, ker so Japonci v teh dneh razkrili, da so od leta 1955 do danes prodali 80 milijonov novih avtomobilov. Od te kvote jih skoraj 29 milijonov vozi po japonskih cestah, ostalih 51 milijonov (približno) prodanih Suzukijev pa lahko srečate na vseh ostalih cestah in brezpotjih tega sveta.

JAPAN MOBILITY SHOW 2023

Suzukijeve novosti v Tokiu

Sreda, 4. oktober 2023 , 08:13
Suzuki Swift Concept

26. oktobra se bo v Tokiu pričel odvijati letošnji JAPAN MOBILITY SHOW 2023, ki bo obiskovalcem postregel tudi z novostmi domače znamke Suzuki, kjer seveda ne bodo predstavljali kakšnih nesramno dragih vozil za izbrance, temveč ekološko naravnana vozila za vsakdan.

Podivjane cene rezervnih sestavnih delov

Poročilo nemškega zavarovalniškega združenja GDV

Torek, 3. oktober 2023 , 08:12
Podivjane cene rezervnih sestavnih delov : Poročilo nemškega zavarovalniškega združenja GDV

V teh dneh je nemško krovno zavarovalniško združenje GDV predstavilo izsledke raziskave, ki je povezana s prodajnimi cenami rezervnih sestavnih delov za avtomobile na naših cestah, ker postaja vzdrževanje sodobnih, čedalje dražjih avtomobilov posledično tudi čedalje dražje.

FRONTLINE LE60 / BEE

MGB-ja za 21.stoletje

Ponedeljek, 2. oktober 2023 , 09:24
FRONTLINE LE60 / BEE: MGB-ja za 21.stoletje

8. oktobra 2023 bodo Britanci in ostali obiskovalci prireditve Bicester Heritage Scramble 2023 lahko prvič spoznali dve novi 'restomod' različici legendarnega in do prihoda mazde mx-5 najbolj tržno uspešnega (približno 514.000 prodanih primerkov …) športnega avtomobila, ki ga poznamo po modelni oznaki MGB (1962-1980).

ARI 1570 'Arbeitsbühne'

Prva električno gnana avtokošara

Četrtek, 28. september 2023 , 08:09
ARI 1570 'Arbeitsbühne': Prva električno gnana avtokošara

V ponudbi striktno električno gnanih lahkih gospodarskih vozil nemške znamke Ari Motors je po novem tudi nova različica modela z oznako 1570, ki je sedaj na voljo tudi v zelo praktični različici avtokošara.

ADAC Winterreifentest 2023

Zmaga štirih uveljavljenih proizvajalcev pnevmatik

Sreda, 27. september 2023 , 08:55
ADAC Winterreifentest 2023: Zmaga štirih uveljavljenih proizvajalcev pnevmatik

V teh dneh so Nemci objavili izsledke njihovega letošnjega testa 32. zimskih pnevmatik v dveh različnih dimenzijah (205/60 R16 & 225/45 R17). V obeh primerih so bile najbolje ocenjene pnevmatike znamk Contintental, Dunlop, Goodyear in Michelin.

Dayun ES3

Vstop na tržišče skozi zadnja vrata

Torek, 26. september 2023 , 08:42
Dayun ES3: Vstop na tržišče skozi zadnja vrata

V Nemčiji se je v teh dneh pojavil novi električni avtomobil kitajskega porekla, ki pa zaradi uporabljene 'Einzelabnahme' filozofije prodajalca ni deležen olajšav (subvencija) ob nakupu.

GTÜ, ARBÖ & ACE test zimskih SUV pnevmatik

Dobra zimska pnevmatika ni poceni

Ponedeljek, 25. september 2023 , 08:57
GTÜ, ARBÖ & ACE test zimskih SUV pnevmatik: Dobra zimska pnevmatika ni poceni

Nemška organizacija GTÜ, avstrijska organizacija ARBÖ in drugi največji nemški avtomobilski klub ACE so v teh dneh objavili rezultate letos opravljenih testov desetih zimskih SUV pnevmatik v dimenzijah 235/55 R18, ki so trenutno že na voljo kupcem v nemških trgovinah.

Geely (Geome) panda knight

Električar za 7.000 evrov …

Četrtek, 21. september 2023 , 08:37
Geely (Geome) panda knight: Električar za 7.000 evrov …

Na Kitajskem se je v teh dneh predstavil novi miniaturni, striktno električno gnani 4-kolesni izdelek znamke Geome, ki je sestavni del koncerna Geely. Simpatični mestni malček bo na Kitajskem naprodaj po prodajni ceni, o kateri lahko v Evropi samo sanjamo …

Manhart Alpina 2002 tii

Divji predstavnik serije 02

Torek, 19. september 2023 , 07:58
Manhart Alpina 2002 tii: Divji predstavnik serije 02

V preteklosti smo nemško tuning podjetje Manhart povezovali predvsem z novejšimi avtomobili, vendar se je to spremenilo, ker so pred nekaj leti ustanovili poseben hišni oddelek, kjer se Nemci ukvarjajo samo s predelavami starodobnih in mladodobnih vozil.

Elegend EL1

Sport quattro za 21. stoletje

Ponedeljek, 18. september 2023 , 08:32
Elegend EL1: Sport quattro za 21. stoletje

Iz Nemčije prihaja novica o oživitvi legendarnega nemškega kombikupeja (3-vratni kupe) znamke Audi, ki pa ob ponovnem rojstvu ne bo opremljen z logotipi znamke Audi, temveč z logotipi občutno manj znane nemške znamke Elegend.

Tatra 613-4 Mi electronic

Češka eksotika išče novega lastnika

Četrtek, 14. september 2023 , 09:11
Tatra 613-4 Mi electronic : Češka eksotika išče novega lastnika

Na Češkem je naprodaj izredno redek primerek domače znamke Tatra iz leta 1993, ki je nastal v samo sedemnajstih serijskih primerkih. Posebnost tatre 613-4 Mi electronic je večja količina vgrajene elektronike, ker med opremo najdemo tudi digitalno asistenco, ki z govorom opozarja voznika o morebitnih napakah na vozilu, zraven pa ponuja še nekatere pomembne informacije.

Changan qiyuan CD701 concept

Zmešnjava …

Torek, 12. september 2023 , 09:16
Changan qiyuan CD701 concept: Zmešnjava …

Kitajcem smo nekoč radi očitali plagiatorstvo na področju oblikovanja avtomobilov, vendar se zadeve počasi spreminjajo. Lep dokaz tega je novi konceptni 'multipraktik' znamke Changan, ki so ga v teh dneh predstavili na Kitajskem.

Muc022 by TU München

Novi svetovni rekorder

Ponedeljek, 11. september 2023 , 07:51
Muc022 by TU München: Novi svetovni rekorder

Iz Nemčije prihaja novica o novem svetovnem rekordu študentov tehnične univerze v Münchnu (TUM), ki so se s svojim zadnjim podvigom že vpisali v slovito Guinnessovo knjigo rekordov, ker jim je v štirih dneh s samo enim polnjenjem vgrajenih akumulatorjev uspelo prevoziti 2573 kilometrov.

Test kluba ADAC

Mercedesov Drive Pilot jih ni prepričal

Četrtek, 7. september 2023 , 07:48
Test kluba ADAC: Mercedesov Drive Pilot jih ni prepričal

Na začetku letošnjega leta so pri znamki Mercedes-Benz zelo pompozno predstavili sistem avtonomne vožnje z imenom Drive Pilot, ki uporabnikom nekaterih različic modelov iz serije S in modela EQS omogoča 3. stopnjo (pogojna avtomatizacija) avtonomne vožnje. Sedaj se je ta medijsko nadvse opevani sistem znašel pod drobnogledom strokovnjakov kluba ADAC.

Renault grand kangoo

Povečan odmerek praktičnosti

Sreda, 6. september 2023 , 08:32
Renault grand kangoo: Povečan odmerek praktičnosti

V Münchnu, kjer poteka sejem IAA Mobility, se je predstavil tudi novi renault grand kangoo, ki bo privabljal kupce s povečanim odmerkom praktičnosti v obliki 7-sedežne konfiguracije in kljub temu zajetno odmerjenega osnovno razpoložljivega prtljažnega prostora (500 litrov).

Renault kardian

Nov dan, nov SUV …

Torek, 5. september 2023 , 08:53
Renault kardian: Nov dan, nov SUV …

Poplavi novih SUV modelov ni videti konca, ker se rojevajo kot gobe po dežju. Medtem ko so oči evropske javnosti trenutno uprte v München, kjer poteka sejem IAA Mobility, se pri znamki Renault že pripravljajo na splovitev novega globalnega SUV modela iz segmenta B.

Shelby cobra CSX10000

'Strupenjača' se vrača

Ponedeljek, 4. september 2023 , 08:48
Shelby cobra CSX10000: 'Strupenjača' se vrača

Iz Velike Britanije prihaja novica, ki bo definitivno razveselila vse dovolj finančno podkovane ljubitelje Shelbyjeve cobre, ker si sedaj lahko ponovno privoščijo nakup nove evolucijske različice tega legendarnega športnega avtomobila.

Kamei GmbH und Co. KG

Insolvenca legendarne nemške tuning znamke

Torek, 29. avgust 2023 , 09:22
Prva delavnica v letu 1949

16. avgusta 2023 se je po približno 70. letih obstoja zaključila zgodba po vsej verjetnosti najstarejšega nemškega tuning podjetja, ki so ga pokopali čedalje višji stroški proizvodnje strešnih kovčkov in ostale podobne dodatne opreme ob povezavi s poslabšanim povpraševanjem kupcev.

Nemška politika potrebuje stik z realnostjo

Študija centra CAM glede nemške elektrifikacije prometa

Četrtek, 24. avgust 2023 , 08:05
Nemška politika potrebuje stik z realnostjo: Študija centra CAM glede nemške elektrifikacije prometa

Do leta 2030 naj bi po nemških cestah vozilo približno 30 milijonov električnih avtomobilov. Takšne so želje nemških politikov, ki pa z realnostjo nimajo prav veliko skupnega, ker nam aktualna nemška statistika podaja drugačno sliko.

'Blower Jnr' by TLCC

Očarljivi predstavnik električnih avtomobilov

Sreda, 23. avgust 2023 , 09:52
'Blower Jnr' by TLCC: Očarljivi predstavnik električnih avtomobilov

Nedavno sodelovanje dveh ikoničnih britanskih znamk (Bentley Motors & The Little Car Company) je prineslo nekaj nove osvežitve na sceni električno gnanih avtomobilov, ker se ob iskanju navdiha za obliko njihovega 4-kolesnega izdelka niso podali v akvarij …

Lotus type 66

Podivjani otrok Colina Chapmana

Torek, 22. avgust 2023 , 08:53
Lotus type 66: Podivjani otrok Colina Chapmana

V sklopu letošnjega 'tedna avtomobilov' v kalifornijskem Montereyu se je odvijala tudi prireditev ‘The Quail, A Motorsport Gathering’, kjer so se posvetili predvsem legendarnim 4-kolesnim junakom avtomobilskega športa. Med njimi se je tokrat znašel tudi dirkalnik znamke Lotus, ki bi se prvotno moral roditi že davnega leta 1970.

Mahindra global pik up concept

Globalni 'big bakkie'

Četrtek, 17. avgust 2023 , 08:46
Mahindra global pik up concept: Globalni 'big bakkie'

V južnoafriškem Cape Townu, kjer se trenutno odvija dogodek z naslovom Futurescape, se je zbrani publiki predstavil tudi novi konceptni poltovorni izdelek indijske avtomobilske industrije, ki bo v serijski različici na voljo kupcem v letu 2025.

FIAT panda 4×4 'Piccolo Lusso'

Nizozemski poklon kultni pandi

Sreda, 16. avgust 2023 , 09:01
Niels van Roij

Iz Nizozemske, kjer ustvarja znani avtomobilski oblikovalec Niels van Roij, prihaja novica o prav posebni 'restomod' pandi, ki predstavlja nizozemski poklon italijanski eleganci in funkcionalnosti na področju oblikovanja pravih mestnih avtomobilov.

Nova pogruntavščina koncerna ZF

Inteligentni (pametni) zategovalnik varnostnega pasu

Sreda, 9. avgust 2023 , 09:04
Nova pogruntavščina koncerna ZF: Inteligentni (pametni) zategovalnik varnostnega pasu

V nemškem koncernu ZF (Zahnradfabrik Friedrichshafen) so v teh dneh predstavili inteligentni (pametni), večfunkcijski zategovalnik varnostnega pasu, ki vam v slučaju nesreče lahko zagotovi dodatno sekundo priprav na trk.

Forsa/Targobank Autostudie 2023

Čedalje večja popularnost 'bencinarjev'

Ponedeljek, 7. avgust 2023 , 08:35
Forsa/Targobank Autostudie 2023: Čedalje večja popularnost 'bencinarjev'

Iz Nemčije prihajajo rezultati letošnje študije glede trenutnega 'splošnega počutja' nemških uporabnikov in potencialnih kupcev avtomobilov, ki so jo po naročilu nemške banke Targobank tudi tokrat izvedli zaposleni v inštitutu Forsa.

Automobilwoche & Civey GmbH

Nemčija je že v primežu 'Havana-efekta'

Četrtek, 3. avgust 2023 , 09:14
Automobilwoche & Civey GmbH: Nemčija je že v primežu 'Havana-efekta'

V zadnjem času sem v številnih slovenskih medijih zasledil novice o neverjetno dobri prodaji novih električnih avtomobilov v Evropi, ki so jih v javnost plasirali proizvajalci avtomobilov, odnosno njihovo krovno združenje ACEA …

Nichols Cars N1A

Moderni predstavnik Can-Am dirkalnikov

Četrtek, 27. julij 2023 , 09:43
Steve Nichols

Iz Velike Britanije prihaja novica o novem cestnem dirkalniku leta 2017 ustanovljene britanske avtomobilske znamke Nichols Cars, ki jo je takrat ob podpori partnerja (John Minett) ustanovil človek (Steve Nichols), ki je v svetu Formule 1 uveljavil ogljikova vlakna.

Primerjalni test kluba ADAC

Nemško iskanje najboljšega poceni avtomobila

Torek, 25. julij 2023 , 10:20
Primerjalni test kluba ADAC: Nemško iskanje najboljšega poceni avtomobila

Strokovnjaki nemškega kluba ADAC so se tokrat lotili iskanja čedalje redkejših dobrin (novi avtomobili s prodajno ceno, ki ne presega 15.000 evrov), ker jih je zanimalo kaj sploh še lahko dobi nemški kupec za omenjeni kupček denarja.

Alfaholics giulia super R 270

Družinska 'restomod' alfa

Ponedeljek, 24. julij 2023 , 09:51
Alfaholics giulia super R 270: Družinska 'restomod' alfa

V britanskem podjetju Alfaholics so ustvarili novo 'restomod' alfo, ki jo je znani britanski novinar Chris Harris opisal kot povsem zadosti velik družinski avtomobil, ki posledično na druge udeležence v prometu ne deluje grozeče (za razliko od kakšne 2,5 tonske 'SUV krave' …), istočasno je takšna alfa zadosti moderna, da deluje prepričljivo in tudi zadosti klasična, da lahko vozniku ponudi veliko veselja ob vožnji.

Lancia hyena by Zagato

Ultimativna 'integralka' išče novega lastnika

Četrtek, 20. julij 2023 , 09:00
Lancia hyena by Zagato: Ultimativna 'integralka' išče novega lastnika

Med dragocenimi avtomobili, ki bodo v Kaliforniji (Monterey) v letošnjem avgustu iskali nove lastnike, bo tudi ultimativna 'integralka' iz leta 1992, ki je nastala v samo 24. primerkih (1992-1994). Ekskluzivnosti primerna bo tudi njena prodajna cena.

Zmanjšanje naročil in posledični padec proizvodnje

Nemške avtomobilske proizvajalce je dohitela realnost …

Sreda, 19. julij 2023 , 08:49
Zmanjšanje naročil in posledični padec proizvodnje: Nemške avtomobilske proizvajalce je dohitela realnost …

V enem izmed vodilnih nemških avtomobilističnih medijev se je v teh dneh pojavil zanimiv članek o trenutnem stanju nemške avtomobilske industrije, ki ima po mnenju njenih poznavalcev po končani, politično spodbujeni 'elektro zabavi' že poštenega 'mačka'.

Jeep® avenger 1.2 GSE T3

Zatiranje sive ekonomije

Torek, 18. julij 2023 , 08:27
Jeep® avenger 1.2 GSE T3: Zatiranje sive ekonomije

Na večini evropskih tržišč je simpatični in že večkrat nagrajeni Jeepov 'maščevalec' trenutno na voljo samo v elektrificirani različici, vendar se bo to sedaj spremenilo, ker se bodo kupci tega dejansko kompaktnega jeepa (dolžina: 4084 mm) lahko po novem odločili tudi za nakup bencinsko gnane različice.

Triumph TR25 concept by Makkina

Prototip z nemškim blagoslovom

Ponedeljek, 17. julij 2023 , 08:47
Triumph TR25 concept by Makkina: Prototip z nemškim blagoslovom

Nekateri se še spominjamo časov, ko so pri britanski znamki Triumph izdelovali tudi avtomobile. To obdobje se je zaključilo leta 1984, ko je proizvodne trakove znamke Triumph zapustila zadnja 'honda s furnirjem' (model acclaim, ki ni bil nič drugega kot 4-vratna honda ballade (civic) z logotipi znamke Triumph).

Caterham project V

Prvi avtohtoni caterham

Sreda, 12. julij 2023 , 08:43
Caterham project V: Prvi avtohtoni caterham

Letošnji Festival hitrosti v Goodwoodu bo postregel tudi z novostjo znamke Caterham, ki smo jo do sedaj povezovali predvsem z nekdanjim serijskim izdelkom (model 7) znamke Lotus, ker bodo Britanci jutri razkrili njihov nov športni avtomobil, ki naj bi prišel do kupcev proti koncu leta 2025.

NSU prinz 4L EP4

Zmešnjava …

Torek, 11. julij 2023 , 08:27
NSU Prinz 4L EP4

Letos mineva že 150 let od rojstva legendarne nemške znamke NSU, tega dejstva se je letos spomnila tudi skupina Audijevih vajencev, posledično smo dobili sodobno 'restomod mush-up' različico malega nemškega princa, ki jo seveda premika elektrika.

Pender Ebikelifter

'Nakladalni asistent'

Ponedeljek, 10. julij 2023 , 09:00
Pender Ebikelifter: 'Nakladalni asistent'

V nemškem podjetju Pender so razvili 'nakladalnega asistenta', ki lastnikom električno gnanih dvokoles omogoča občutno lažje rokovanje z ne ravno najlažjimi bicikli ob njihovem transportu na strehi avtomobila.

AIM EV sport 01

Otipavanje tržišča

Četrtek, 6. julij 2023 , 08:31
AIM EV sport 01: Otipavanje tržišča

Na letošnjem Festivalu hitrosti v Goodwoodu se bo publiki predstavil povsem novi japonski športni avtomobil, ki so ga Japonci spoznali že na letošnjem pomladnem japonskem festivalu starodobnikov (Automobile Council).

FIAT 600e

Obuditev tradicionalne modelne oznake

Sreda, 5. julij 2023 , 08:46
FIAT 600e: Obuditev tradicionalne modelne oznake

Po 13. letih odsotnosti se je na tržišče vrnil fiat 600 (tipo 364/365), ki pa z legendarnim originalom iz leta 1955 (tipo 100) in njegovim naslednikom iz leta 2005 (tipo 187) poleg tradicionalne modelne oznake nima prav nič skupnega.

'Eko histerija' v Nemčiji

Bodo sedaj na udaru starodobniki?

Torek, 4. julij 2023 , 09:47
'Eko histerija' v Nemčiji: Bodo sedaj na udaru starodobniki?

V teh dneh je v Nemčiji odmevala novica o odpovedi prireditve 'Opelville', tradicionalnega srečanja lastnikov starodobnih vozil znamke Opel, ki je v Rüsselsheim vsako leto pritegnilo približno 30.000 obiskovalcev. Za odpoved prireditve, ki so jo odpovedali samo štiri dni pred njenim pričetkom, je poskrbela nemška 'zelena' političarka Brigitte Lindscheid.

Maruti Suzuki alto tour H1

Skromni delavček

Četrtek, 29. junij 2023 , 09:38
Maruti Suzuki Alto Tour H1

Medtem ko v Evropi glede razvoja avtomobilov veselo sledimo slaboumnim ameriškim smernicam glede čedalje težjih in čedalje večjih avtomobilov, ki so seveda vsi 'eko' (podobno kot 'dieta' s petimi dnevnimi obroki hrane …), so Indijci dobili novega šampiona skromnosti, ki bo lastnika nagradil z izredno nizkimi obratovalnimi stroški.

Suzuki eVX EV SUV

Prve vohunske fotografije

Torek, 27. junij 2023 , 08:27
Suzuki eVX EV SUV: Prve vohunske fotografije

Zahvaljujoč fotografijam zakamufliranega prototipa, ki jih je v bližini poljskega mesta Krakov posnel Michał Szczur, smo v teh dneh dobili prvi pogled na bodoči serijski, striktno električno gnani SUV model znamke Suzuki, ki ga razvijajo v navezi z znamko Toyota.

J.D. Power 2023 U.S. Initial Quality Study (IQS)

Zgodovinski dosežek znamke Alfa Romeo

Ponedeljek, 26. junij 2023 , 09:17
J.D. Power 2023 U.S. Initial Quality Study (IQS): Zgodovinski dosežek znamke Alfa Romeo

Študije, ki jih izvaja organizacija J.D. Power and Associates so poznane in priznane po svetu, kot način za merjenje nivoja zadovoljstva kupcev vozil. Izvedena letošnja študija med lastniki avtomobilov v ZDA je postregla s presenečenjem, istočasno pa tudi z zaskrbljenostjo raziskovalcev.

Magyar Suzuki Corporation Ltd.

Podružnica Suzuki v Sloveniji predala 10.000-i novi Suzuki

Petek, 23. junij 2023 , 07:19
Magyar Suzuki Corporation Ltd.: Podružnica Suzuki v Sloveniji predala 10.000-i novi Suzuki

Slavnostno vozilo, Suzuki vitara, je bilo prodano pri Avtu Skrbiš, pooblaščenemu trgovcu in serviserju za vozila Suzuki, in sicer novi lastnici ga. Dorici Tržan, pri predaji pa je bil prisoten tudi g. Branko Tržan.

Citroën ë-C3

Novi električar za 25.000 evrov

Četrtek, 22. junij 2023 , 09:06
Citroën ë-C3: Novi električar za 25.000 evrov

V letošnjem oktobru se bo v Evropi pojavil nov striktno električno gnani izdelek znamke Citroën, ki predstavlja Stellantisov odgovor na nedavno napoved novega 'ljudskega' električnega volkswagna s prodajno ceno v območju 25.000 evrov.

Sejem Eurobike

Največji sejem za ljubitelje kolesarstva

Sreda, 21. junij 2023 , 08:44
Sejem Eurobike: Največji sejem za ljubitelje kolesarstva

Danes so se v Frankfurtu na Majni odprla vrata največjega sejma za ljubitelje kolesarstva, ki bo tudi tokrat postregel s številnimi novostmi. Predstavljamo nekaj najpomembnejših novosti in inovacij.

Judo zveza Slovenije in Suzuki Slovenija

Sponzorska vozila so bila predana v uporabo Judo zvezi Slovenije

Sreda, 21. junij 2023 , 06:29
Judo zveza Slovenije in Suzuki Slovenija: Sponzorska vozila so bila predana v uporabo Judo zvezi Slovenije

Sponzorska vozila so bila predana v uporabo Judo zvezi Slovenije, Tini Trstenjak, prejemnici zlate olimpijske medalje iz Ria de Janeira leta 2016 in srebrne iz Tokia leta 2020, Anki Pogačnik, judoistki leta 2022, ter Marjanu Fabjanu, športnemu direktorju Judo zveze Slovenije.

VW golf R by delta4x4

Golf za ljudi s posebnim okusom

Torek, 20. junij 2023 , 09:05
VW golf R by delta4x4: Golf za ljudi s posebnim okusom

Leta 1989 so pri znamki Volkswagen predstavili prvega terensko orientiranega golfa za ljudi s posebnim okusom, ki pa takrat ni našel prav veliko občudovalcev, ker se je zanj v dveh letih proizvodnje odločilo samo 7735 kupcev. Sedaj je pred nami moderna različica takšnega golfa.

AEHRA sedan

'Normaliziran SUV'

Ponedeljek, 19. junij 2023 , 09:27
AEHRA sedan: 'Normaliziran SUV'

V teh dneh se je v Milanu, kjer se je konec minulega vikenda odvijal sejem MIMO (Milano Monza Motor Show), predstavil nov izdelek znamke AEHRA, ki v bistvu ni nič drugega kot 'normaliziran SUV', ker so se oblikovalci v tem primeru ob oblikovanju vozila odrekli aktualnim modnim 'šišmiš' (crossover) smernicam.

Volkswagen 'ID. Bug'

Pariško presenečenje

Četrtek, 15. junij 2023 , 08:39
Volkswagen 'ID. Bug': Pariško presenečenje

Pred kratkim smo dobili prvo neuradno potrditev namigovanj, da se pri znamki Volkswagen potihoma pripravljajo na 'splovitev' novega, striktno električno gnanega 'hrošča', ker se je že pojavil v novem animiranem filmu z naslovom 'Miraculous: Ladybug & Cat Noir', kjer glavni protagonisti vozijo električne avtomobile iz Volkswagnove družine ID.

TELO truck

Kompaktni poltovornjak

Sreda, 14. junij 2023 , 07:45
TELO truck: Kompaktni poltovornjak

Iz ZDA prihaja novica o novem električnem poltovornjaku znamke TELO, ki ga njegovi snovalci oglašujejo kot najbolj z energijo učinkovito vozilo te vrste, čeprav morate takšno navedbo jemati z veliko rezerve, ker so Američani ob snovanju tega vozila samo delno izpolnili njegov okoljevarstveni potencial.

ADAC test domačih polnilnih postaj

Cena bo odvisna od komfortnih zahtev uporabnikov

Torek, 13. junij 2023 , 08:38
ADAC test domačih polnilnih postaj: Cena bo odvisna od komfortnih zahtev uporabnikov

Čedalje več proizvajalcev električnih avtomobilov vam ob nakupu novega električnega avtomobila ponuja tudi možnost nakupa njihove domače električne polnilne postaje, zato so se Nemci tokrat lotili testiranja takšnih izdelkov, ki jih ponujajo pri osmih avtomobilskih znamkah.

Ari 1570

Uporabna 'mravljica'

Sreda, 7. junij 2023 , 08:10
Ari 1570: Uporabna 'mravljica'

V ponudbi striktno električno gnanih lahkih gospodarskih vozil nemške znamke Ari Motors je po novem tudi model z oznako 1570, ki se navzlic zelo kompaktnim meram lahko pohvali z občutno večjo uporabno nosilnostjo kot modni in posledično samo pogojno uporabni poltovornjaki z dvojno kabino.

Združevanje v Aziji

Toyota in Daimler Trucks se povezujeta

Ponedeljek, 5. junij 2023 , 09:07
Združevanje v Aziji: Toyota in Daimler Trucks se povezujeta

Iz Azije prihaja novica o napovedi združitve dveh konkurenčnih podjetij, ker so Japonci (Toyota) in Nemci (Daimler Truck) pred nekaj dnevi podpisali pismo o nameri z namenom združevanja družb MFTBC (Mitsubishi Fuso Truck & Bus Corporation in Hino Motors Ltd).

FIAT topolino EV 'Dolcevita'

Simpatičen 'mišek'

Četrtek, 1. junij 2023 , 07:56
FIAT topolino EV 'Dolcevita': Simpatičen 'mišek'

Glede na to, da je 'Badge-Engineering' v hujši (popolnoma enaki avtomobili z različnimi značkami …) ali pa milejši (drugače oblikovan prednji in zadnji del avtomobila …) obliki zaradi zniževanja stroškov proizvodnje zelo popularen med proizvajalci avtomobilov, vas prihod fIAT-ovega topoline sploh ne sme presenetiti.

Caterham EV 7

Otipavanje tržišča

Torek, 30. maj 2023 , 08:09
Caterham EV 7: Otipavanje tržišča

Na letošnjem Festivalu hitrosti v Goodwoodu, ki se bo odvijal v letošnjem juliju, se bo publiki prvič predstavil prvi striktno električno gnani caterham, ki napoveduje možno električno prihodnost britanskih 'kraljev lahkotnosti', ker Britanci s tem voznim prototipom otipavajo tržišče.

ADAC test osmih gorskih koles

Šestkrat dobro in dvakrat zadovoljujoče

Četrtek, 25. maj 2023 , 09:06
ADAC test osmih gorskih koles: Šestkrat dobro in dvakrat zadovoljujoče

Nemci so se na tokratnem testu posvetili osmim predstavnikom polno-vzmetenih gorskih koles, ki v zadnjem času postajajo zelo popularna. Šest izmed tokrat testiranih 'Fullyjev' je prejelo oceno dobro, dva sta jo odnesla z oceno zadovoljujoče.

Manj profila, manj varnosti

ADAC test rabljenih pnevmatik

Sreda, 24. maj 2023 , 09:00
Manj profila, manj varnosti: ADAC test rabljenih pnevmatik

Testni vozniki največjega nemškega avtomobilskega kluba so tokrat izvedli rahlo neobičajen test zimskih pnevmatik, ker jih je zanimalo kakšen vpliv ima obraba pnevmatik na vozne lastnosti avtomobilov.

BMW concept touring coupé

Z4 z dodano vrednostjo

Ponedeljek, 22. maj 2023 , 08:40
BMW concept touring coupé: Z4 z dodano vrednostjo

Na letošnjem dogodku Concorso d’Eleganza Villa d’Este se je publiki predstavil povsem novi konceptni BMW, ki ponovno dokazuje, da pri znamki BMW, za razliko od večine ostalih nemških avtomobilskih znamk, razumejo izročilo pravih 'Shooting Brake' avtomobilov.

Porsche 912c by KAMM Manufaktur

Predstavitev serijske verzije

Četrtek, 18. maj 2023 , 08:14
Porsche 912c by KAMM Manufaktur: Predstavitev serijske verzije

Pri naših vzhodnih sosedih se je lani predstavilo novo tunersko-restavratorsko podjetje (KAMM Manufaktur) z dokaj unikatnim poslanstvom, ker so se Madžari specializirali za obnovo in nadgradnjo legendarnega porscheja 912, avtomobila, ki je moral nekoč živeti v senci bolj zmogljivega porscheja 911, sedaj se bo to spremenilo …

Dogajanje na Kitajskem

Nova 'kulturna revolucija', tokrat na področju avtomobilizma

Sreda, 17. maj 2023 , 09:14
BYD Song Plus, trenutna številka 1 (glede števila prodanih primerkov) na kitajskem tržišču

Iz Kitajske prihajajo informacije, ki so najbrž že povzročile glavobole pri vodilnih možeh nekaterih nemških avtomobilskih znamk, ki so v zadnjih nekaj letih postale močno odvisne od kitajskih kupcev novih avtomobilov.

Carice TC2

Odklon od ustaljenih smernic

Torek, 16. maj 2023 , 08:40
Carice TC2: Odklon od ustaljenih smernic

Iz Nizozemske prihaja novica o novem električnem športniku znamke Carice, ki s svojo podobo in karakteristikami odstopa od uveljavljenih smernic pri izdelavi striktno električno gnanih avtomobilov.

e.Volution SPACE

'Circular-Car-Concept'

Ponedeljek, 15. maj 2023 , 09:37
Profesor Günther Schuh

V Aachnu, kjer se je pred nekaj dnevi odvijal letošnji AWK (Aachener Werkzeugmaschinenkolloquium) dogodek so strokovnjaki spoznali tudi novo konceptno vozilo ('Circular-Car-Concept') RWTH Aachen, ki je zasnovano po merilih krožnega gospodarstva, posledično naj bi takšen avtomobil lahko 'živel' približno 50 let …

'ADAC Pannenstatistik'

Nemški 'rumeni angeli' razkrivajo 'paciente'

Četrtek, 11. maj 2023 , 09:03
'ADAC Pannenstatistik': Nemški 'rumeni angeli' razkrivajo 'paciente'

Pri največjem nemškem avtomobilskem klubu so v teh dneh razkrili razloge za okvare avtomobilov, ki so lani na nemških cestah največkrat potrebovali pomoč 'rumenih angelov', istočasno so razkrili še statistiko 'pacientov' za obdobje od leta 2013 do konca leta 2020.

Študija družbe Allianz Trade

Slabi obeti za evropsko avtomobilsko industrijo

Sreda, 10. maj 2023 , 09:08
Študija družbe Allianz Trade: Slabi obeti za evropsko avtomobilsko industrijo

V Evropi so nam bruseljski politiki zapovedali masovni prehod na elektromobilnost, čeprav so ob tem očitno spregledali dejstvo, ki pravi, da bo 'zeleni prehod' po vsej verjetnosti pokopal evropsko avtomobilsko industrijo, edini zmagovalci pa bodo na koncu Kitajci.

Novi hongqi L5

Ultimativni kitajski statusni simbol

Sreda, 26. april 2023 , 07:52
Novi L5

V Šanghaju, kjer trenutno poteka letošnji avtomobilski salon, se je publiki predstavil novi hongqi L5, ki ga lahko opišemo kot ultimativni kitajski statusni simbol, odnosno kot 'kitajski rolls-royce', ker na Kitajskem ne boste našli dražjega novega avtomobila od modela L5.

Raziskava družbe Verti Versicherung AG

Vpliv astrologije na statistiko prometnih nesreč

Torek, 25. april 2023 , 08:11
Raziskava družbe Verti Versicherung AG: Vpliv astrologije na statistiko prometnih nesreč

Zaposleni v nemški zavarovalnici Verti Versicherung AG so se lotili interne raziskave glede astroloških znamenj in njihove vpletenosti v prometne nesreče. Ob tem so upoštevali obsežno hišno bazo podatkov (približno 850.000 primerov) in dobili zanimive rezultate, ki pa seveda nimajo nobene znanstvene podlage.

Astara microlino

Nostalgični okoljevarstvenik

Ponedeljek, 24. april 2023 , 08:56
Astara microlino: Nostalgični okoljevarstvenik

Medtem ko nam pri večini današnjih avtomobilskih znamk veselo prodajajo 'Greenwashing' filozofijo v obliki čedalje večjih in čedalje težjih električnih avtomobilov, pa k sreči za naše zanamce obstajajo tudi resne avtomobilske znamke, kjer jim je jasno, da nas takšen pristop vodi kvečjemu v slepo ulico.

RAM 1500 TRX 'Havoc Edition'

'Okoljevarstvo' na ameriški način

Sreda, 19. april 2023 , 09:05
RAM 1500 TRX 'Havoc Edition': 'Okoljevarstvo' na ameriški način

Čeprav živimo v časih, v katerih ima okoljevarstvo čedalje večji pomen, se včasih ne morem znebiti občutka, da v resnici živimo še na začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja, v obdobju pred prvo globalno naftno krizo, ko smo ljudje z razpoložljivimi dobrinami našega planeta delali kot svinje z bučami. Očitno ti časi še niso minili, sploh pa niso minili v ZDA.

MG cyberster

Kitajski 'Z4'

Torek, 18. april 2023 , 09:07
MG cyberster: Kitajski 'Z4'

V Šanghaju, kjer se je danes pričel odvijati letošnji avtomobilski salon, se je publiki predstavil novi konceptni MG s trenutno oznako cyberster, ki predstavlja velikoserijsko različico istoimenskega koncepta iz leta 2021.

Lancia pu+ra HPE

Oživljanje skoraj mrtvega pacienta

Ponedeljek, 17. april 2023 , 08:46
Lancia pu+ra HPE: Oživljanje skoraj mrtvega pacienta

V teh dneh smo dobili novo konceptno lancio, ki napoveduje novo dobo te italijanske dobro meščanske avtomobilske znamke, ki so jo v Torinu v preteklosti že skoraj pokopali, sedaj je pred nami napovedano oživljanje tega, že skoraj mrtvega italijanskega 'pacienta'.

Force citiline (2023)

Indijski 'grand espace'

Sreda, 12. april 2023 , 09:28
Force citiline (2023): Indijski 'grand espace'

Imate resnično veliko družino? Potem boste v Evropi najbrž imeli težave z iskanjem primernega družinskega avtomobila, ker je trapasta SUV moda v zadnjih nekaj letih poskrbela za izumrtje resnično praktičnih družinskih avtomobilov, zato vam preostane samo še nakup kakšnega kombija.

ARI 902

Pravi električni 'volkswagen'

Četrtek, 6. april 2023 , 09:24
ARI 902: Pravi električni 'volkswagen'

Iz Nemčije prihaja novica o novem nemškem 'volkswagnu' (ljudsko vozilo), ki ima po vsej verjetnosti kitajsko poreklo, podobno kot ostali štirikolesniki nemške znamke ARI (japonska beseda za mravljo), kjer jim je za razliko od ostalih proizvajalcev električnih vozil jasno, kaj v resnici pomeni predikat 'ekološki' v primeru avtomobilov.

Nemška avtomobilska industrija

Nemci so lani izvozili skoraj 2 milijona novih avtomobilov

Ponedeljek, 3. april 2023 , 08:49
Nemška avtomobilska industrija: Nemci so lani izvozili skoraj 2 milijona novih avtomobilov

Iz podatkov, ki jih je v teh dneh razkril nemški zvezni statistični urad, je razvidno, da je nemška avtomobilska industrija še vedno glavni pogonski motor nemškega gospodarstva, ker so lani dosegli rekordni obseg prodaje (385 milijard evrov).

Zimski test klubov TCS in NAF

Nov dokaz zavajanja potrošnikov

Četrtek, 30. marec 2023 , 09:37
Zimski test klubov TCS in NAF: Nov dokaz zavajanja potrošnikov

Iz Švice prihaja novica, ki iz nam neznanih razlogov nekoliko zamuja in posledično ni ravno najbolj aktualna, kljub temu pa ta švicarsko-norveški zimski test 28. striktno električno gnanih avtomobilov ponuja dober vpogled na obnašanje električnih avtomobilov pri nižjih temperaturah ozračja.

GIANNINI USO ELEKTRO

V gamsa preoblečena urbana koza

Torek, 28. marec 2023 , 09:40
GIANNINI USO ELEKTRO: V gamsa preoblečena urbana koza

Iz Italije prihaja novica o obuditvi še ene legendarne italijanske avtomobilske znamke, ki smo jo nekoč poznali predvsem po uspešnih tuning predelavah prvotnega fiata 500, čeprav je morala znamka Giannini ob tem živeti v senci veliko bolj uspešnega Abartha.

GTÜ, ARBÖ & ACE test

Iskanje najboljših 18-palčnih letnih pnevmatik

Ponedeljek, 27. marec 2023 , 09:37
GTÜ, ARBÖ & ACE test : Iskanje najboljših 18-palčnih letnih pnevmatik

Nemško združenje GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung mbH), avstrijsko združenje ARBÖ (Auto-, Motor- und Radfahrerbund Österreich) in nemški avtomobilski klub ACE (Auto Club Europa) so v teh dneh objavili rezultate nedavno opravljenih testov desetih letnih pnevmatik v dimenzijah 225/45 R18, ki so trenutno na voljo kupcem.

Anketa portala Autoscout 24 in inštituta Innofact

Nov hladen tuš za zagovornike elektromobilnosti

Četrtek, 23. marec 2023 , 07:59
Anketa portala Autoscout 24 in inštituta Innofact: Nov hladen tuš za zagovornike elektromobilnosti

Iz Nemčije prihaja novica o izvedeni anketi portala Autoscout 24 in inštituta Innofact, ki razkriva drastičen upad zanimanja nemške populacije za nove električno gnane avtomobile, in to predvsem iz dveh razlogov (ukinjanje subvencij in previsoke prodajne cene …).

Kaj se dogaja z znamko Jaguar?

Kolateralne žrtve najdemo v Hočah

Sreda, 22. marec 2023 , 08:53
Kaj se dogaja z znamko Jaguar?: Kolateralne žrtve najdemo v Hočah

Legendarni in nekoč pristno aristokratski avtomobilski znamki Jaguar v današnjih časih ni lahko, sploh če ob tem verjamemo podatkom družbe JATO Dynamics, ki razkrivajo drastičen upad prodaje novih avtomobilov znamke Jaguar v zadnjih nekaj letih.

Koncern Stellantis

Znamka FIAT prevzema pobudo

Torek, 21. marec 2023 , 09:24
Aktualni začetek prodaje fiatov v Alžiriji

Če živite v Evropi imate najbrž občutek, da je znamka FIAT v današnjih časih že povsem marginalna avtomobilska znamka, ki se samo še 'šlepa' na tržnih uspehih aktualnega francoskega sorodstva, vendar se motite, ker morate ob tem upoštevati dejstvo, ki pravi, da je znamka FIAT za razliko od znamk kot sta Peugeot in Citroën dejansko globalna avtomobilska znamka.

Hyundai casper

Mini SUV v družbeno odgovorni velikosti

Četrtek, 16. marec 2023 , 09:14
Hyundai casper: Mini SUV v družbeno odgovorni velikosti

Ob prebiranju konkurenčnih medijev me velikokrat nasmejejo ugotovitve piscev, da je trenutno najmanjši Hyundaijev evropski model (bayon) 'malček' (4,7 metra dolga 'SUV krava' znamke Škoda (model kodiaq) je pa 'kompaktno' vozilo, 2-metrski košarkarji so pa potem najbrž pritlikavci …).

'Filozofsko' vprašanje

Na katero os sodijo boljše pnevmatike?

Sreda, 15. marec 2023 , 07:55
'Filozofsko' vprašanje: Na katero os sodijo boljše pnevmatike?

Ob vsakoletni dvakratni menjavi zimskih in letnih pnevmatik se veliko uporabnikov avtomobilov srečuje s 'filozofskim' vprašanjem glede smiselne (prednja ali zadnja os, odnosno pogonska ali  'nepogonska' os?) namestitve para boljših (pnevmatika z več profila) pnevmatik.

Lightship L1

Počitniška samohodka

Torek, 14. marec 2023 , 09:53
Lightship L1: Počitniška samohodka

Iz ZDA prihaja novica, ki nakazuje možno bodočnost razvoja velikih počitniških prikolic ob navezi z električnimi avtomobili, ker so pri znamki Lightship razvili koncept, ki lahko omili že klasično težavo (prepolovitev akcijskega dosega ob vleki počitniških prikolic …) električno gnanih vozil.

Test revije AUTO ZEITUNG

Nemško iskanje najboljših 19-palčnih letnih pnevmatik

Ponedeljek, 13. marec 2023 , 10:35
Test revije AUTO ZEITUNG: Nemško iskanje najboljših 19-palčnih letnih pnevmatik

Novinarji nemške revije AUTO ZEITUNG so se pred kratkim lotili iskanja najboljših letnih pnevmatik v dimenzijah 235/35 ZR 19 Y, ki so prvenstveno namenjene bolj zmogljivim osebnim avtomobilom, temu primerna je bila tudi izbira testnega vozila (ford focus ST, letnik 2022), ki so ga Nemci tokrat preobuli desetkrat.

Mahindra bolero

Nepremagljivi (v pogledu prodajne cene …) Indijec

Sreda, 8. marec 2023 , 08:51
Mahindra bolero: Nepremagljivi (v pogledu prodajne cene …) Indijec

Razmišljate o nakupu poštenega terenskega vozila (vozna šasija s poveznjeno karoserijo …)? Če ste Evropejec vas bo ob nakupu pošteno bolela glava, ker boste za takšno vozilo lahko zapravili veliko denarja. Indijci pa nimajo takšnih težav.

GÜNSEL B9

Sredozemski 'električar'

Ponedeljek, 6. marec 2023 , 08:31
GÜNSEL B9: Sredozemski 'električar'

Na modni elektro vlak so pred časom skočili tudi na Cipru, točneje, na njegovem severnem delu, ki je že od leta 1974 'Sredozemsko Kosovo' (te države razen Turčije ne priznava nobena druga država …), ker so v teh dneh napovedali zagon serijske proizvodnje domačega električnega avtomobila.

Ste se naveličali življenja?

Potem kupite avtomobil s čim več zasloni na dotik …

Sreda, 1. marec 2023 , 09:20
Ste se naveličali življenja?: Potem kupite avtomobil s čim več zasloni na dotik …

Iz Nemčije in Velike Britanije prihajajo nova opozorila glede neumne mode v obliki čedalje večjih in čedalje več vgrajenih zaslonov na dotik na območju armaturnih plošč v nekaterih modernih avtomobilih.

Anketa podjetja BearingPoint GmbH

Elektromobilnost ostaja v domeni manjšine

Torek, 28. februar 2023 , 08:01
Anketa podjetja BearingPoint GmbH: Elektromobilnost ostaja v domeni manjšine

Iz Nemčije prihajajo rezultati nedavno izvedene ankete svetovalnega podjetja BearingPoint, ki je znova razkrila že znano resnico glede splošne nepriljubljenosti električnih avtomobilov, ker bi se za nakup novega električnega avtomobila v bližnji bodočnosti odločila samo ena tretjina izmed vseh, ki so sodelovali v tej anketi.

Test revije AUTO ZEITUNG

Vleka počitniške prikolice z električnim avtomobilom

Ponedeljek, 27. februar 2023 , 08:58
Test revije AUTO ZEITUNG: Vleka počitniške prikolice z električnim avtomobilom

Novinarje nemške revije AUTO ZEITUNG je tokrat zanimalo kako se obnese vleka počitniške prikolice z električnim avtomobilom, zato so se lotili praktičnega testa, kjer so kot 'vlečno električno lokomotivo' uporabili 4-kolesni SUV izdelek znamke Volvo (model XC40 'Recharge Pure Electric Twin Motor') in na njegov zadek obesili 'počitniški vagonček' znamke Weinsberg (model CaraCito 450 FU).

Veliki, jubilejni test kluba ADAC

50 let testov, 50 tokrat testiranih letnih pnevmatik

Sreda, 22. februar 2023 , 09:53
Veliki, jubilejni test kluba ADAC: 50 let testov, 50 tokrat testiranih letnih pnevmatik

Letos mineva že 50 let od izvedbe prvega nemškega testa pnevmatik, ki so ga tedanji strokovnjaki kluba ADAC izvedli v Italiji na območju Pirellijevega testnega centra (Vizzola Ticino). Takrat so Nemci testirali 25 pnevmatik. Sedaj so pred nami izsledki jubilejnega 'supertesta' letnih pnevmatik, kjer se je za naziv najboljše letne pnevmatike potegovalo 50 različnih pnevmatik.

Ora lightning cat

Kitajska 'Volks-Panamera'

Torek, 21. februar 2023 , 08:46
Ora Lightning Cat

Na lanski mednarodni avtomobilski razstavi v Parizu so Kitajci pokazali prototip striktno električno gnane velike limuzine s tedaj neobičajno modelno oznako ‘The Next Ora Cat’, sedaj je pred nami serijski izdelek z modelno oznako lightning cat, ki je sumljivo podoben prototipnemu porscheju 989 iz leta 1988, ki se je kasneje (leta 2009) prelevil v prvo serijsko panamero.

Amelia Island Concours D'Elegance

Otok, kjer se stara pločevina spremeni v zlato

Ponedeljek, 20. februar 2023 , 09:06
AAR Gurney Eagle Mk 1

V kratkem (5. marca 2023) se bo mali ameriški otok (približna dolžina in širina v km: 21 x 6,5), ki leži pred obalo Floride, ponovno spremenil v 'romarsko središče', ki ga oblegajo predvsem zelo premožni ljubitelji stare, vendar zelo cenjene pločevine.

Izdelava avtomobilskih ključev: cene in roki izdelave

Izdelava avtomobilskih ključev: cene in roki izdelave

Ponedeljek, 20. februar 2023 , 01:05
Izdelava avtomobilskih ključev: cene in roki izdelave

Avtomobilski ključi se prav radi izgubijo. Situacije, s katerimi se običajno ključavničarji srečujejo, so naslednje: ključi so ostali zaklenjeni v avtomobilu, glavni ključ se je izgubil, rezervni pa je še na voljo in seveda najhujši med njimi: avto je zaklenjen, ključa pa nobenega.

Daihatsu, Suzuki in Toyota

Vrnitev k tradicionalnim športnim vrednotam

Četrtek, 16. februar 2023 , 08:26
Toyota Sports EV1 (2021)

Proti koncu leta 2021 so nas pri znamki Toyota presenetili s predstavitvijo striktno električno gnanega prototipa športnega avtomobila, ki bi pri tej znamki lahko nadaljeval tradicijo modela MR2. Sedaj so iz Japonske pricurljale nove informacije glede tega prototipa.

Dayang chok G2

Cenovno neverjetno ugodni 'električar'

Sreda, 15. februar 2023 , 08:50
Dayang chok G2: Cenovno neverjetno ugodni 'električar'

Medtem, ko smo Evropejci v teh dneh že skočili na nori vlak splošne elektromobilnosti, ki bo v Evropi povzročil najmanj 1,5 milijona izgubljenih delovnih mest in prinesel mobilnost za izbrance (posledica škandalozno visokih cen novih električno gnanih avtomobilov …), si lahko v Ekvadorju privoščite nakup smešno poceni 'električarja', ki pa v bistvu sploh ni pravi avtomobil.

NFL Super Bowl 2023

Antireklama za znamko Tesla

Torek, 14. februar 2023 , 07:51
NFL Super Bowl 2023: Antireklama za znamko Tesla

Na dogodku kot je Super Bowl smo večinoma vajeni reklam v katerih proizvajalci avtomobilov malikujejo njihove izdelke. Sedaj smo dočakali predvajanje dramatičnega videospota, ki kupce opozarja na skrajno nezanesljivo delovanje Teslinega 'autopilota'.

Dogajanje na Japonskem

1,17 milijona lani prodanih 'kei-car' avtomobilov

Ponedeljek, 13. februar 2023 , 09:41
Daihatsu MIRA

Medtem ko se Evropa v pogledu mobilnosti pospešeno 'amerikanizira' (čedalje večji in čedalje težji osebni avtomobili …) ostaja Japonska zvesta svojemu kulturnemu izročilu v obliki prikupno majhnih  'kei-car' avtomobilov, ker njihova priljubljenost ne upada, temveč celo narašča.

BYD (Build your Dreams)

Trije serijski modeli za Nemce

Četrtek, 9. februar 2023 , 08:46
BYD (Build your Dreams): Trije serijski modeli za Nemce

V lanskem decembru se je na nemškem tržišču pojavila nova avtomobilska znamka, ki se ne more pohvaliti z dolgoletno tradicijo izdelave avtomobilov, ker se je prvi serijski avtomobil znamke BYD pojavil leta 2008, kljub temu ima znamka BYD določene prednosti pred konkurenco.

Analiza podjetja Aviloo

Hitro polnjenje in odločno pospeševanje ubijata akumulatorje

Torek, 7. februar 2023 , 09:26
Analiza podjetja Aviloo: Hitro polnjenje in odločno pospeševanje ubijata akumulatorje

Zaposleni v avstrijskem start up podjetju Aviloo, kjer se prvenstveno ukvarjajo z oceno stanja v električna vozila vgrajenih akumulatorjev, so se pred časom lotili zanimive raziskave, ki je na koncu razkrila škodljive posledice športnih ambicij lastnikov 'električarjev' in hitrega polnjena vgrajenih akumulatorjev.

Dacia spring

'Green NCAP’s Best Car of 2022'

Ponedeljek, 6. februar 2023 , 09:46
Dacia spring: 'Green NCAP’s Best Car of 2022'

V teh dneh smo dobili nov seznam najbolj ekološko naravnanih osebnih avtomobilov. Po mnenju organizacije Green NCAP je dacia spring avtomobil, ki si nedvomno zasluži tokrat podeljeni naslov 'Green NCAP’s Best Car of 2022'.

Koncern Suzuki

Strategija rasti do leta 2030

Četrtek, 2. februar 2023 , 09:19
Koncern Suzuki: Strategija rasti do leta 2030

V teh dneh so v japonskem koncernu Suzuki obelodanili strategijo poslovne rasti do leta 2030. Že takoj na začetku je potrebno povedati, da v tem avtomobilskem koncernu dejansko razumejo bistvo prehoda v brezogljično družbo, ker ne sledijo neumnim modnim trendom (večje, težje in močnejše ter posledično tudi dražje je boljše …) iz ZDA in Evrope.

Maruti Suzuki India

25 milijonov prodanih avtomobilov v Indiji

Torek, 31. januar 2023 , 08:31
Prvotni Maruti Omni, ki ga še vedno izdelujejo, in to od leta 1984 ...

Iz indije prihaja novica o novem prodajnem rekordu podjetja Maruti Suzuki India, ki ima s približno 3500 prodajnimi saloni v Indiji vlogo monopolista, ker se je Japoncem očitno obrestovalo vizionarsko razmišljanje o postavitvi prvega indijskega obrata znamke Suzuki.

Lada niva legend LCV / van

Nove različice legendarne nive

Ponedeljek, 30. januar 2023 , 09:18
Lada niva legend LCV / van: Nove različice legendarne nive

Iz Rusije prihaja novica o predstavitvi novih gospodarskih različic modela niva, ki v bistvu ne predstavljajo prav nič novega, ker smo prve takšne poltovorne nive dobili že davnega leta 1993, vendar takšnih vozil niste dobili pri podjetju AUTOVAZ, temveč pri njegovi hčerinski družbi VIS.

DAT-Report 2023

Nemški "Antriebs- und Verkehrswende" ne funkcionira

Četrtek, 26. januar 2023 , 09:17
DAT-Report 2023: Nemški

Bodo osebni avtomobili v bližnji bodočnosti namenjeni samo še premožnim in bogatim ljudem? S to bojaznijo se spopada približna polovica vprašanih, ki so odgovarjali na vprašanja v izvedeni anketi nemškega združenja DAT (Deutsche Automobil Treuhand).

Francozi stavijo na patriotizem

Prodaja novih avtomobilov v letu 2022

Torek, 24. januar 2023 , 09:41
Francozi stavijo na patriotizem: Prodaja novih avtomobilov v letu 2022

V lanskem letu so si kupci v Franciji omislili približno 1,5 milijona novih osebnih avtomobilov, vendar ob tem njihovega denarja niso pustili pri tujih proizvajalcih avtomobilov, ker na prvih desetih mestih lestvice najbolje prodajanih novih avtomobilov kraljuje 10 serijskih modelov francoskih in 'satelitskih' (Dacia) znamk.

Dogajanje pri naših zahodnih sosedih

FIAT je nepremagljiv v pogledu prodajnih številk

Četrtek, 19. januar 2023 , 08:32
Dogajanje pri naših zahodnih sosedih: FIAT je nepremagljiv v pogledu prodajnih številk

V lanskem letu se je na italijanskih cestah pojavilo skoraj 1,32 milijona na novo registriranih osebnih avtomobilov (približno 141.000 manj kot v letu 2021, približno 61.000 manj kot v letu 2020), med zmagovalci (glede povečanja števila prodanih primerkov …) pa omenjajo predvsem znamke Alfa Romeo, DS in Maserati.

Porsche Koper predal vozilo Audi A5

Porsche Koper predal vozilo Audi A5 Srednji tehniški šoli Koper!

Torek, 17. januar 2023 , 12:52
Porsche Koper predal vozilo Audi A5: Porsche Koper predal vozilo Audi A5 Srednji tehniški šoli Koper!

Porsche Koper predal vozilo Audi A5

Porsche Koper je z namenom kvalitetnega izobraževanja v programu avtoservis na Srednji tehniški šoli Koper (STŠ Koper), za nekaj let predal Audi A5 Sportback z vso opremo.

Raziskava organizacije GTÜ

Iskanje družinam prijaznega rabljenega avtomobila

Torek, 17. januar 2023 , 09:43
Raziskava organizacije GTÜ: Iskanje družinam prijaznega rabljenega avtomobila

V teh dneh smo dobili nove nemške preglednice najmanj problematičnih, dejansko družinsko orientiranih avtomobilov (enoprostorci in potniški dostavniki), ker so Nemci pred časom raziskovali zanesljivost delovanja takšnih rabljenih vozil.

Kdo me hoče?

Nemški seznam neželenih novih avtomobilov

Ponedeljek, 16. januar 2023 , 09:33
Kdo me hoče?: Nemški seznam neželenih novih avtomobilov

V Nemčiji se je v teh dneh pojavil neslavni seznam novih avtomobilov, ki so v preteklem letu na nemškem tržišču zaradi različnih razlogov našli zelo malo kupcev.

5-vratni jimny

Težko pričakovana novost

Četrtek, 12. januar 2023 , 08:03
5-vratni jimny: Težko pričakovana novost

V Indiji se je v teh dneh kupcem predstavila nova, s strani nekaterih že težko pričakovana novost znamke Suzuki, ker smo dočakali prihod večje in bolj uporabne, 5-vratne različice kultnega terenskega suzukija, ki bo najprej na voljo indijskim kupcem.

Maruti Suzuki eVX EV SUV concept

Suzukijev prvi globalni električni avtomobil

Sreda, 11. januar 2023 , 08:08
Maruti Suzuki eVX EV SUV concept: Suzukijev prvi globalni električni avtomobil

Iz Indije, kjer trenutno poteka letošnji avtomobilski salon v New Delhiju, prihaja novica o novem, striktno električno gnanem modelu znamke Suzuki, ki bo kupcem po svetu na voljo šele leta 2025.

YangWang U8/U9

Kitajca za premožne

Torek, 10. januar 2023 , 08:42
YangWang U8/U9: Kitajca za premožne

Na sredini lanskega decembra so Nemci v Kölnu odprli prvi prodajni salon kitajske znamke BYD, sedaj so pri tej znamki predstavili še dva nova serijska modela njihove premijsko orientirane znamke YangWang, ki sta v prvi vrsti namenjena bolj premožnim Kitajcem z zadostno količino 'drobiža'.

Test portala Auto Trader

Hitro minljiva 'športnost' električnih avtomobilov

Ponedeljek, 9. januar 2023 , 09:14
Test portala Auto Trader : Hitro minljiva 'športnost' električnih avtomobilov

Pri britanski različici našega Avto.neta so se lotili zanimivega testa rabljenega električnega avtomobila, ker jih je zanimalo kako dolgo boste s takšnim avtomobilom 'najhitrejši' na kakšni avtocesti.

Študija podjetja S&P Global Mobility

Indija prehiteva Japonsko

Sreda, 4. januar 2023 , 08:39
Študija podjetja S&P Global Mobility: Indija prehiteva Japonsko

Nedavno predstavljena študija svetovalnega podjetja S&P Global Mobility je razkrila povsem nova razmerja moči glede prodaje in proizvodnje novih avtomobilov na globalnem avtomobilskem tržišču, ker države, ki so nekoč veljale za najpomembnejše igralce v avtomobilskem poslu, pospešeno izgubljajo primat.

ORA funky cat

Razkritje nemške prodajne cene

Torek, 3. januar 2023 , 08:10
ORA funky cat : Razkritje nemške prodajne cene

V nemškem podjetju Frey Import Services GmbH, ki je generalni nemški uvoznik vozil kitajskega koncerna Great Wall Motor Co., Ltd., so v teh dneh razkrili nemško prodajno ceno modela znamke ORA, ki ga Nemci oglašujejo kot 'Dein Car-panion' (tvoj avtomobilski sopotnik).

Leto 2022 v avtomobilskih barvah

Zelena pridobiva na priljubljenosti

Sreda, 28. december 2022 , 08:26
Leto 2022 v avtomobilskih barvah: Zelena pridobiva na priljubljenosti

V teh dneh so v združenju nemške avtomobilske industrije (VDA) predstavili rezultate njihove analize glede najbolj priljubljenih karoserijskih barv pri letos kupljenih novih avtomobilih v Nemčiji. Sklepna ugotovitev te analize je, da nemško prebivalstvo trenutno ni naklonjeno živahnim barvam.

'Global Automotive Executive Survey' podjetja KPMG

Hladen tuš za zagovornike elektromobilnosti

Četrtek, 22. december 2022 , 08:13
'Global Automotive Executive Survey' podjetja KPMG: Hladen tuš za zagovornike elektromobilnosti

Pred nami so izsledki že 23. izvedene globalne študije svetovalnega podjetja KPMG, kjer z odgovori glede trendov in nadaljnjega razvoja avtomobilizma sodeluje približno 900 vodilnih mož iz avtomobilske industrije. Očitno gospodje, ki nam v navezi s politiko prodajajo pravljice o elektromobilnosti, tudi sami ne verjamejo v uspeh električnih avtomobilov.

Alfa Romeo giulia SWB Zagato

Milanska 'alta moda'

Sreda, 21. december 2022 , 09:08
Alfa Romeo giulia SWB Zagato: Milanska 'alta moda'

Iz Italije prihaja novica o novi, zelo posebni alfi za nam neznanega kupca, za katerega pa vemo, da prihaja iz Nemčije, poleg tega so Italijani o njem povedali tudi to, da je nemški gospod strastni zbiralec vozil, ki so nastala pod vplivom svetovno znanega milanskega ateljeja Zagato.

Consumer Reports’ 2022 Annual Auto Reliability Survey

Najmanj zanesljive avtomobile izdeluje znamka Mercedes-Benz

Torek, 20. december 2022 , 10:11
Consumer Reports’ 2022 Annual Auto Reliability Survey: Najmanj zanesljive avtomobile izdeluje znamka Mercedes-Benz

Pri zelo vplivni ameriški organizaciji Consumer Reports so pred kratkim izdali letošnje poročilo glede zanesljivosti delovanja številnih modelov avtomobilov, ki so trenutno na voljo ameriškim kupcem. Izsledki tega poročila ne bodo všeč lastnikom in ljubiteljem avtomobilov znamke Mercedes-Benz …

Test kluba ADAC

Vas bo v 'električarju' pozimi zeblo?

Ponedeljek, 19. december 2022 , 08:43
Test kluba ADAC: Vas bo v 'električarju' pozimi zeblo?

Na tokratnem zimskem testu kluba ADAC, ki je za uporabnike prinesel mešane občutke in rezultate, je sodelovalo 7 aktualnih striktno električno gnanih avtomobilov. Vseh sedem avtomobilov je preživelo približno enourni 'obisk Sibirije' v testni komori kluba ADAC, vendar z različnimi posledicami za potnike.

Študija podjetja Recurrent Motors

'Eskimi' niso navdušeni nad električnimi avtomobili

Četrtek, 15. december 2022 , 07:48
Študija podjetja Recurrent Motors: 'Eskimi' niso navdušeni nad električnimi avtomobili

Iz ZDA prihaja novica o novi študiji podjetja Recurrent Motors, kjer se so tokrat ukvarjali z izgubo kapacitete vgrajenih akumulatorjev pri električnih avtomobilih ob vožnji v zimskih mesecih in ob tem potrdili že znano modrost, ki pravi, da električni avtomobili ne marajo zime (in prevročega poletja …).

Anketa nemškega podjetja Consline AG

Kako zadovoljni so uporabniki električnih avtomobilov?

Sreda, 14. december 2022 , 07:42
Anketa nemškega podjetja Consline AG: Kako zadovoljni so uporabniki električnih avtomobilov?

Pri nemškem svetovalnem podjetju Consline AG so v teh dneh predstavili izsledke njihove nedavno opravljene ankete glede zadovoljstva uporabnikov nekaterih striktno električno gnanih avtomobilov. Ob tem so ugotovili, da največ zadovoljnih lastnikov in lastnic uporablja izdelek znamke Hyundai.

Nissan sakura & mitsubishi eK cross EV

Zgodovinska zmaga dveh majhnih japončkov

Torek, 13. december 2022 , 08:49
Nissan sakura & mitsubishi eK cross EV: Zgodovinska zmaga dveh majhnih japončkov

V teh dneh so na Japonskem dobili letošnja zmagovalca (nissan sakura & mitsubishi eK cross EV) izbora za Japonski avtomobil leta, ki je letos postregel s številnimi presenečenji, ker jim je na Japonskem otočju za razliko od dekadentnih Američanov in Evropejcev očitno jasno, da je dejanski 'zeleni prehod' lahko povezan samo z majhnimi in lahkimi avtomobili.

Arhiv

ptsčpsn
123456789101112131415161718192021222324252627282930

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov