Avto.info

Vrnitev 'dobre stare' rje

Šokantna ugotovitev švedskih novinarjev

Ponedeljek, 19. november 2018, 09:12
Vrnitev 'dobre stare' rje: Šokantna ugotovitev švedskih novinarjev

Veliko ljubiteljev avtomobilov se še spomni časov, ko so nekateri novi avtomobili 'rjaveli že na njihovih prospektih', kasneje so proizvajalci avtomobilov zaradi uporabe pocinkane pločevine skorajda izničili njeno delovanje, posledično lahko avtomobilske karoserije zdržijo veliko dlje …

Testiranje kluba ADAC

Vprašljiva varnost vozil iz kategorij AM in A1

Četrtek, 15. november 2018, 08:34
Testiranje kluba ADAC: Vprašljiva varnost vozil iz kategorij AM in A1

Veliko najstnikov si želi neodvisnosti na področju mobilnosti, ponudba različnih 2- in 3-kolesnih vozil za najstnike, ki so dopolnili 16 let, pa v teh časih postaja čedalje večja, predvsem po zaslugi številnih modelov iz kategorij AM in A1, ki lahko dosežejo največjo hitrost 45 km/h. So takšna vozila res najboljša izbira glede varnosti vaših potomcev in potomk v javnem prometu?

Karsan jest electric

BMW i3 v prevozniški vlogi

Torek, 13. november 2018, 09:45
Karsan jest electric: BMW i3 v prevozniški vlogi

Iz Nemčije prihaja novica o sklenitvi novega nemško-turškega posla, ker je znamka BMW postala ekskluzivni dobavitelj električnih pogonskih sklopov in akumulatorjev za znamko Karsan, turškega proizvajalca avtobusov, ki je tržišču ponudil nov mestni nizkopodni avtobus, ki temelji na njihovem fosilno gnanem modelu jest+.

ZF Friedrichshafen AG

Uradno dovoljenje za uporabo dronov

Ponedeljek, 12. november 2018, 09:06
ZF Friedrichshafen AG: Uradno dovoljenje za uporabo dronov

V svetovno znanem podjetju ZF Friedrichshafen AG, ki je eden izmed najpomembnejših dobaviteljev sestavnih delov za avtomobilsko industrijo, se lahko sedaj kot prvi v Nemčiji pohvalijo s pridobljenim uradnim dovoljenjem nemških oblasti glede uporabe avtomatiziranih dronov v proizvodnih in ostalih procesih.  

Zero Motorcycles & Ural

Dokaz rusko-ameriškega prijateljstva

Ponedeljek, 12. november 2018, 08:28
Zero Motorcycles & Ural: Dokaz rusko-ameriškega prijateljstva

V Kaliforniji (Long Beach), kjer se bo 16. novembra pričel odvijati letošnji 'Progressive Motorcycle Show', se bo publiki prvič predstavil striktno električno gnani 3-kolesni prototipni izdelek ruske znamke IMZ-Ural, ki ga premika pogonska tehnika kalifornijske znamke Zero Motorcycles.

Suzuki & EICMA 2018

Katana bo na voljo tudi v črni barvi

Ponedeljek, 12. november 2018, 07:10
Suzuki & EICMA 2018: Katana bo na voljo tudi v črni barvi

Včeraj so se v Milanu zaprla vrata letošnjega motociklističnega salona, ki je obiskovalcem tokrat postregel tudi s povsem novo barvno različico pred kratkim predstavljene nove Suzukijeve katane, ki bo večini evropskih kupcev na voljo v naslednji pomladi.

City Transformer

Izraelska mestna dvoživka

Četrtek, 8. november 2018, 08:52
City Transformer: Izraelska mestna dvoživka

Izraelsko start-up podjetje City Transformer je v teh dneh napovedalo nastanek finalne prototipne različice njihove štirikolesne 'twizy-harmonike', ki so jo prvič predstavili javnosti v lanskem novembru. Istočasno so odprli 'lov' na potencialne kupce, ker potrebujejo 10.000 prednaročil za zagon serijske proizvodnje, ki naj bi se zgodil leta 2020.

Študija združenja AAA

Draga popravila modernih avtomobilov

Sreda, 7. november 2018, 09:50
Študija združenja AAA: Draga popravila modernih avtomobilov

Strokovnjaki združenja American Automobile Association so v teh dneh predstavili izsledke študije, v kateri opozarjajo potencialne ameriške kupce nekaterih novih avtomobilov na občuten (+ 100 %) dvig stroškov morebitnih popravil vozil, ki so bila udeležena v manjših prometnih nesrečah, ker so ti avtomobili izredno dobro otovorjeni z raznorazno elektroniko …

Volkswagen tarok concept

Potencialni brazilski izvozni hit

Sreda, 7. november 2018, 08:21
Volkswagen tarok concept: Potencialni brazilski izvozni hit

Včeraj so se v brazilskem mestu São Paulo odprla vrata letošnjega avtomobilskega salona, ki je postregel tudi s pomembno novostjo znamke Volkswagen, ker pri brazilski podružnici znamke Volkswagen ob predstavitvi novega konceptnega poltovornjaka, ki je že potrjen za serijsko proizvodnjo, niso skrivali njihovih izvoznih ambicij …

What Car? 'Real Range' test

Nova testiranja električnih avtomobilov

Ponedeljek, 5. november 2018, 09:42
What Car? 'Real Range' test: Nova testiranja električnih avtomobilov

Ker se tudi v Veliki Britaniji povečuje interes kupcev glede nabave striktno električno gnanih avtomobilov so novinarji revije What Car? uvedli nova testiranja električnih avtomobilov, ki so izvedena po vzoru že znanih 'True MPG' testov, kjer razkrivajo dejansko povprečno porabo fosilno gnanih avtomobilov.

Suzuki swift sport

Ponovno nagrajeni kompaktni športnik

Ponedeljek, 5. november 2018, 06:59
Suzuki swift sport: Ponovno nagrajeni kompaktni športnik

Pred kratkim se je v Edinburghu odvijala letošnja podelitev nagrad, povezanih s priznanjem SCOTY (Scottish Car of the Year), ki jih podeljuje strokovna žirija, sestavljena iz približno 200 škotskih avtomobilističnih novinarjev iz organizacije ASMW (Association of Scottish Motoring Writers).

Nasvet kluba ADAC

Za zimske razmere so boljše ožje pnevmatike

Ponedeljek, 29. oktober 2018, 07:57
Nasvet kluba ADAC: Za zimske razmere so boljše ožje pnevmatike

V današnjih, nekoliko zmedenih časih lahko na cestah v zimskem obdobju opazite čedalje več avtomobilov z nameščenimi lahkimi platišči in posledično tudi nekoliko širšimi zimskimi pnevmatikami, ker so ti ljudje pač nasedli mitom glede smiselnosti takšne odločitve, ki jih širijo predvsem 'poznavalci'.

Flixbus & BYD

Napoved novih časov

Četrtek, 25. oktober 2018, 10:07
Flixbus & BYD: Napoved novih časov

Danes se je na pot od Frankfurta do Mannheima (približno 115 km) odpravil prvi striktno električno gnani medkrajevni avtobus v nemškem avtobusnem prometu, čeprav mu ob tem še vedno pripada samo vloga testnega zajčka. V to vlogo se bo novi električni avtobus podjetja Flixbus vživel štirikrat tedensko.

Ideja podjetja Go Diesel

Vbrizgavanje vode za manj dušikovih oksidov

Četrtek, 25. oktober 2018, 09:27
Fritz Cirener (levo), Rita Vogtmann in Christian Elvers

Iz Nemčije prihaja novica o novi tehnični rešitvi nemškega start-up podjetja Go Diesel, ki jo bodo  Nemci v bližnji bodočnosti (2019) tudi implementirali, vendar ne v cestnem, temveč v rečnem ladijskem prometu, čeprav je ta tehnična rešitev primerna tudi za vgradnjo v dizelsko gnana kopenska vozila.

Škoda fabia combi scoutline

Med 'izvidnike' se podaja tudi fabia combi

Torek, 23. oktober 2018, 09:29
Škoda fabia combi scoutline: Med 'izvidnike' se podaja tudi fabia combi

Približno dva meseca po predstavitvi osvežene fabie so Čehi predstavili novo terensko orientirano različico tega modela, ki stavi predvsem na aktualne modne zapovedi iz sveta avtomobilizma, čeprav ob tem ohranja vse pozitivne lastnosti različice fabia combi, od katere je nasledila tudi paleto opreme in pogonskih sklopov.

VCD Auto-Umweltliste 2018/2019

Nov seznam okolju prijaznih avtomobilov

Torek, 23. oktober 2018, 08:26
VCD Auto-Umweltliste 2018/2019: Nov seznam okolju prijaznih avtomobilov

Strokovnjaki nemškega prometnega kluba (VCD Verkehrsclub Deutschland e.V.) so v teh dneh predstavili seznam najbolj ekološko usmerjenih avtomobilov, ki so trenutno na voljo nemškim kupcem. Ob tej priložnosti so znova grajali avtomobilsko industrijo, želijo pa si tudi več družbeno odgovornih kupcev novih avtomobilov, ki ne bi posegali po modnih SUV-jih in oblikovnih križancih …

Thatcham Research

Uporaba izraza 'avtonomno vozilo' je lahko zavajajoča

Ponedeljek, 22. oktober 2018, 08:26
Thatcham Research: Uporaba izraza 'avtonomno vozilo' je lahko zavajajoča

Pri britanski organizaciji Thatcham Research so v teh dneh predstavili njihovo poročilo glede izsledkov skupne, mednarodne raziskave, kjer so strokovnjaki na več lokacijah v praksi testirali delovanje najpogosteje medijsko opevanih asistenčnih sistemov, ki jih avtomobilski marketing oglašuje kot nekaj najboljšega, kar se nam lahko zgodi v življenju. Je temu res tako?

TRIPL(E)

DPD testira električne tovorne tricikle

Četrtek, 18. oktober 2018, 08:08
TRIPL(E): DPD testira električne tovorne tricikle

Pri nemški podružnici družbe DPD so pred kratkim dobili zelo simpatična testna dostavna vozila, ki so med prebivalci Hamburga zaradi svoje atraktivnosti že prejela ljudsko ime 'DPD-Ferrari', vendar ne zaradi neverjetnih zmogljivosti in voznih lastnosti ali oblike, temveč zaradi tega ker privlačijo poglede in pozornost ljudi v podobni maniri kot kakšen parkiran superšportnik.

ZF Friedrichshafen AG

Napoved povečanega nadzora v interesu varnosti

Sreda, 17. oktober 2018, 08:52
ZF Friedrichshafen AG: Napoved povečanega nadzora v interesu varnosti

Strokovnjaki nemškega koncerna ZF Friedrichshafen AG so v teh dneh predstavili njihov novi elektronski 3D sistem nadzora notranjosti avtomobilskih potniških kabin in potnikov, ki bo v bližnji bodočnosti (proti koncu leta 2021) že na voljo proizvajalcem za vgradnjo v nove primerke avtomobilov.

ADAC-ov test 12. električnih avtomobilov

Nas proizvajalci ponovno zavajajo?

Ponedeljek, 15. oktober 2018, 08:54
ADAC-ov test 12. električnih avtomobilov: Nas proizvajalci ponovno zavajajo?

V teh dneh so strokovnjaki kluba ADAC objavili poročilo s testiranja dvanajstih striktno električno gnanih avtomobilov, ki so trenutno na voljo nemškim kupcem. Tudi v tem primeru so Nemci ugotovili odstopanja od realnih številk, ki so povezane z avtonomijo in porabo električne energije.

Porsche & Franzis Verlag

Nova poslastica za ljubitelje bokserskih motorjev

Četrtek, 11. oktober 2018, 09:55
Porsche & Franzis Verlag: Nova poslastica za ljubitelje bokserskih motorjev

Na spletni strani nemške spletne trgovine Franzis se je v teh dneh pojavil nov artikel iz njihove ponudbe miniaturnih, vendar delujočih kopij pogonskih motorjev z notranjim izgorevanjem, ker si bodo ljubitelji motorne tehnike sedaj lahko omislili miniaturno kopijo legendarnega 1,5-litrskega 'Königswellen' motorja iz porscheja 550 spyder.

Continental emicat

Predstavitev električno ogrevanega katalizatorja

Četrtek, 11. oktober 2018, 08:52
Continental emicat: Predstavitev električno ogrevanega katalizatorja

Iz Nemčije, kjer se je v teh dneh zaključil '27. Aachener Kolloquium', prihaja novica o novi tehnološki rešitvi inženirjev koncerna Continental, s katero naj bi pri dizelsko gnanih vozilih dosegli drastično zmanjšanje ustvarjenih dušikovih oksidov (NOx) in trdnih delcev (PM10 in PM2) ter do 10 gramsko povprečno znižanje nastalih CO2 emisij.

Analiza portala Reifen.Com

Veliko potencialnih kupcev favorizira celoletne pnevmatike

Torek, 9. oktober 2018, 10:35
Analiza portala Reifen.Com: Veliko potencialnih kupcev favorizira celoletne pnevmatike

Pri nemškem spletnem portalu Reifen.Com, kjer z novimi pnevmatikami v enem letu oskrbijo več kot 600.000 kupcev, so v teh dneh predstavili izsledke raziskave glede aktualnih navad potencialnih kupcev novih pnevmatik. Tokrat je v raziskavi sodelovalo približno 2.500 Nemcev in Nemk.

Ugotovitev novinarjev radia Berlin-Brandenburg

V Berlinu pred izgonom ne bodo varni niti lastniki modernih dizelsko gnanih avtomobilov

Torek, 9. oktober 2018, 09:25
Ugotovitev novinarjev radia Berlin-Brandenburg: V Berlinu pred izgonom ne bodo varni niti lastniki modernih dizelsko gnanih avtomobilov

V teh dneh se v Nemčiji odvija 'spopad' nemške politike in nemške avtomobilske industrije glede nadaljnjega odpravljanja posledic tako imenovane dizelske afere, ki dobiva čedalje večje razsežnosti, ker je sedaj v javnost pricurljala informacija o tem, da v Berlinu pred izgonom iz mesta ne bodo varni niti lastniki modernih dizelsko gnanih (Euro 6) avtomobilov …

Suzuki GSX-R1000/R1000R

Novosti ob vstopu v novo modelno leto

Ponedeljek, 8. oktober 2018, 07:59
Suzuki GSX-R1000/R1000R: Novosti ob vstopu v novo modelno leto

V Kölnu, kjer se je minuli konec tedna pričel odvijati letošnji motociklistični salon Intermot, sta se publiki prvič predstavila osvežena športna 'paradna konja' znamke Suzuki, ki vstopata v modelno leto 2019 z manjšimi kozmetičnimi popravki ter peščico tehničnih novosti.

Intermot Köln 2018

Suzuki oživlja legendarno katano

Četrtek, 4. oktober 2018, 09:07
Intermot Köln 2018: Suzuki oživlja legendarno katano

V Kölnu, kjer se bo v kratkem pričel odvijati letošnji motociklistični salon Intermot, se bo publiki prvič predstavila nova Suzukijeva katana, novodobna različica legendarnega Suzukijevega motocikla, ki se je prvič predstavil že davnega leta 1981.

Suzuki jimny

Oglata 'škatla' s kultnim potencialom

Sreda, 3. oktober 2018, 10:19
Suzuki jimny: Oglata 'škatla' s kultnim potencialom

V teh dneh se je novinarjem po Evropi in obiskovalcem letošnjega pariškega avtomobilskega salona prvič predstavilo povsem novo terensko vozilo znamke Suzuki, ki bo po vsej verjetnosti nadaljevalo zelo uspešno kariero aktualnega jimnyja iz serije JB (1998-2018).

Mnenje združenja AAA

Slepo zaupanje v tehnologijo ima lahko usodne posledice

Torek, 2. oktober 2018, 10:02
Mnenje združenja AAA: Slepo zaupanje v tehnologijo ima lahko usodne posledice

V teh dneh smo znova priča nadvse črni statistiki prometnih nesreč s slovenskih cest, čeprav do tega v bistvu sploh ne bi smelo prihajati. Podobnega mnenja so tudi strokovnjaki vplivne ameriške organizacije AAA, ki ob tem opozarjajo voznike, da ima slepo zaupanje v današnje avtomobilske IT tehnologije lahko usodne posledice …

Kienle Automobiltechnik

Hefnerjev 'Pullmann' se vrača v polnem sijaju

Torek, 2. oktober 2018, 08:10
Kienle Automobiltechnik: Hefnerjev 'Pullmann' se vrača v polnem sijaju

91-letni Hugh Hefner, legendarni ustanovitelj revije Playboy, nas je zapustil 27. septembra lani, njegova štirikolesna zapuščina pa medtem živi naprej. To dokazuje tudi zadnja novica iz Nemčije. Za njen nastanek so zaslužni v nemškem restavratorskem podjetju Kienle Automobiltechnik, kjer so pred kratkim zaključili prenovo zvezdniške stuttgartske limuzine, ki se je nekoč predstavljala kot najboljši avtomobil na svetu.

GTÜ & ACE test zimskih in celoletnih pnevmatik

Dobili smo prvo odlično ocenjeno celoletno pnevmatiko

Četrtek, 27. september 2018, 09:25
GTÜ & ACE test zimskih in celoletnih pnevmatik: Dobili smo prvo odlično ocenjeno celoletno pnevmatiko

Nemška organizacija GTÜ in drugi največji nemški avtomobilski klub ACE ter avstrijski ARBÖ so včeraj objavili rezultate nedavno opravljenih testov devetih zimskih pnevmatik v dimenzijah 185/65 R15, ki so trenutno že na voljo kupcem v nemških trgovinah. Istočasno so testirali še tri celoletne pnevmatike enakih dimenzij.

Veliki ADAC test zimskih pnevmatik

Večina testiranih pnevmatik izpolnjuje kriterije

Sreda, 26. september 2018, 09:04
Veliki ADAC test zimskih pnevmatik: Večina testiranih pnevmatik izpolnjuje kriterije

Pri nemškem klubu ADAC so včeraj objavili poročilo z nedavno izvedenega testa zimskih pnevmatik, na katerem so Nemci tokrat testirali 28 različnih zimskih pnevmatik v različnih dimenzijah (175/65 R14 in 205/55 R16), ki so prvenstveno namenjene lastnikom in uporabnikom osebnih vozil iz evropskega B ('supermini') in C segmenta ('golfov razred').

Test revije 'AUTO ZEITUNG'

Dobre zimske SUV pnevmatike niso poceni

Ponedeljek, 24. september 2018, 09:32
Test revije 'AUTO ZEITUNG': Dobre zimske SUV pnevmatike niso poceni

V teh dneh se je na policah slovenskih kioskov pojavila letošnja, 21. številka nemške revije 'AUTO ZEITUNG', ki je bralcem tokrat postregla s testom devetih zimskih pnevmatik, ki so prvenstveno zasnovane za popularna SUV vozila. Sklepna nemška ugotovitev je, da dobre zimske SUV pnevmatike niso poceni.

IAA Hannover 2018

Rusi prihajajo!

Ponedeljek, 24. september 2018, 08:08
GAZ Gazelle Next

V Hannovru, kjer trenutno poteka sejem 'IAA Nutzfahrzeuge 2018', se je zbrani publiki z najnovejšo, evropsko usmerjeno paleto produktov, predstavila tudi ruska znamka GAZ (ГАЗ (Горьковский Автомобильный Завод)), ki smo jo nekoč zelo dobro poznali v Jugoslaviji, predvsem zaradi obsežnega in raznolikega voznega parka bivše JNA.

Maxus EV80

Novi dostavnik Pošte Slovenije?

Četrtek, 20. september 2018, 09:06
Maxus EV80: Novi dostavnik Pošte Slovenije?

V Hannovru, kjer se je danes pričel odvijati sejem 'IAA Nutzfahrzeuge 2018', se bo zbrani publiki predstavil tudi striktno električno gnani dostavnik kitajske znamke Maxus, ki naj bi po navedbah iz nemških medijev zelo zanimal nizozemske in slovenske poštarje. V ozadju kitajskega 'napada' na kontinentalno Evropo stoji nizozemska korporacija LeasePlan.

Poslovna skupina ALDI SÜD

Predstavitev električno gnanega vlačilca

Torek, 18. september 2018, 09:51
Poslovna skupina ALDI SÜD: Predstavitev električno gnanega vlačilca

Poslovna skupina ALDI SÜD, katere del je tudi Hofer v Sloveniji, je v Nemčiji pred kratkim (13. septembra 2018) predstavila prvi operativni striktno električno gnani 40-tonski vlačilec s priklopljeno hladilno komoro, ki bo s svežimi živili zalagal približno 50 nemških poslovalnic tega trgovca.

Test kluba ADAC

Dobra avto kamera še ne obstaja …

Ponedeljek, 17. september 2018, 09:50
Test kluba ADAC: Dobra avto kamera še ne obstaja …

V Nemčiji so se sodniki pred kratkim odločili, da se video dokazno gradivo, ki je pridobljeno ob uporabi tako imenovanih 'Dash Cam' kamer v avtomobilih, lahko uporabi na sodnih obravnavah prometnih nesreč, čeprav ob tem obstajajo določeni zadržki. Zadosten razlog za strokovnjake kluba ADAC, da v praksi preverijo obnašanje devetih takšnih kamer v slučaju prometne nesreče.

Fraunhofer-Gesellschaft

Nemško spodbujanje elektromobilnosti

Četrtek, 13. september 2018, 09:30
Fraunhofer-Gesellschaft: Nemško spodbujanje elektromobilnosti

Ugledni nemški časopis Die Spiegel je že leta 2006 napovedal novo 'hladno vojno' za nadzor nad nekaterimi viri surovin na našem planetu, ki so potrebne za izdelavo pametnih telefonov, energijsko varčnih žarnic, elektromotorjev in seveda transportnih sredstev, ki jih delno ali pa v celoti poganja elektrika.

'Proposition indécente' znamke Michelin?

Francozi zahtevajo testiranja rabljenih pnevmatik

Sreda, 12. september 2018, 09:21
'Proposition indécente' znamke Michelin?: Francozi zahtevajo testiranja rabljenih pnevmatik

Iz Francije prihaja novica o zanimivem predlogu zaposlenih pri znamki Michelin, ker si želijo, da bi novinarji, ki po navadi testirajo samo nove pnevmatike, po novem testirali tudi rabljene primerke pnevmatik, ki so se znašle na njihovih testih. Istočasno zahtevajo uvedbo dodatnih testov po metodi R-117, ki je definirana s strani evropskega združenja ETRTO.

Sono Motors sion

Vozilo z zapuščino Henryja Forda

Torek, 11. september 2018, 08:44
Sono Motors sion: Vozilo z zapuščino Henryja Forda

Iz Nemčije prihaja nova novica o znamki Sono Motors, ki je z modelom sion trenutno na promocijski turneji po večjih nemških mestih. Turneja vključuje tudi testne vožnje za potencialne kupce tega avtomobila, ki se bo v prodajnih salonih pojavil šele ob koncu leta 2019.

'What Car? Reliability Survey' 2018

Uporabniki okronali znamko Suzuki

Ponedeljek, 10. september 2018, 08:37
'What Car? Reliability Survey' 2018: Uporabniki okronali znamko Suzuki

Znamka Suzuki se v teh dneh lahko pohvali z novim velikim uspehom, ker so ji britanski lastniki njenih avtomobilov, ki so sodelovali v letošnji študiji revije What Car?, zaradi izredne zanesljivosti delovanja serijskih avtomobilov te znamke namenili najboljše ocene. Ob tem je znamka Suzuki (97.7%) celo prehitela znamki kot sta Toyota (97.5%) in Lexus (96.8%).

'What Car? Reliability Survey' 2018

Najbolj zanesljive avtomobile izdelujejo pri azijskih znamkah

Ponedeljek, 10. september 2018, 07:18
'What Car? Reliability Survey' 2018: Najbolj zanesljive avtomobile izdelujejo pri azijskih znamkah

Iz Velike Britanije prihaja novica o novi raziskavi glede zanesljivosti približno štiri leta starih avtomobilov, ki so jo ponovno izvedli novinarji britanske revije What Car? Kot po navadi je med deseterico najbolj zanesljivih avtomobilskih znamk zastopanih 7 azijskih proizvajalcev avtomobilov, za popolno presenečenje pa je znova poskrbela znamka Alfa Romeo, ki je tudi tokrat uvrščena na odlično osmo mesto v družbo znamk Škoda (7. mesto) in Hyundai (9. mesto).

Start-up podjetje Chargery

Prva pomoč za električne avtomobile

Sreda, 5. september 2018, 10:18
Start-up podjetje Chargery: Prva pomoč za električne avtomobile

Iz Nemčije prihaja novica o novi poslovni ideji berlinskega start-up podjetja Chargery, ki je že zaživela v praksi, ker so z idejo o 'prvi pomoči' za obtičale električno gnane avtomobile že uspeli prepričati nemško 'Carsharing' podjetje DriveNow, kjer imajo vsak dan v obtoku veliko električnih avtomobilov.

Odziv na spremenjeni okus kupcev

Znamka Suzuki se umika iz kitajskega tržišča

Sreda, 5. september 2018, 09:20
Changan-Suzuki Lingyang

Ker živimo v časih, ko postaja kitajsko avtomobilsko tržišče čedalje bolj pomembno za večino proizvajalcev novih avtomobilov, deluje odločitev vodstva koncerna Suzuki na prvi pogled morda nesmiselna, čeprav ima enak razumni vzrok kot leta 2012 sprejeta odločitev o umiku znamke Suzuki iz ZDA.

KIA ceed sportswagon

V kratkem že pri trgovcih

Ponedeljek, 3. september 2018, 08:00
KIA ceed sportswagon: V kratkem že pri trgovcih

Iz Nemčije prihaja novica o pričetku sprejemanja naročil kupcev za povsem novo karavansko različico modela ceed, ki so jo Južnokorejci prvič predstavili pod sojem letošnjih žarometov v Ženevi. V nemških prodajnih salonih znamke KIA se bo novi karavan, ki se lahko pohvali z rekordno odmerjeno prostornino prtljažnika, pojavil 29. septembra 2018.

Motorworld Classics Berlin 2018

Nemci organizirajo prvi "Concours de Nonchalance"

Četrtek, 30. avgust 2018, 08:33
Motorworld Classics Berlin 2018: Nemci organizirajo prvi

Iz Nemčije prihaja novica o novi, nekoliko manj pompozno in bolj nonšalantno naravnani izbiri 'najlepšega med najlepšimi', ker želijo organizatorji berlinskega sejma starodobnikov na ta način pod bleščeči soj sejemskih žarometov privabiti predvsem 'mladodobne' in starodobne avtomobile ter  njihove mlade lastnike.

Renault T2 'Reloaded'

Spodbujanje apetita pri kupcih

Sreda, 29. avgust 2018, 10:12
Renault T2 'Reloaded': Spodbujanje apetita pri kupcih

Pri znamki Renault Trucks so se odločili za pospešitev prodaje njihovih rabljenih tovornjakov, ker so kupcem v nekaterih evropskih državah začeli ponujati tovarniško osvežena rabljena vozila iz serije 'Reloaded', ki se lahko pohvalijo z osveženo podobo ter tudi z dodatno brezplačno vgrajeno opremo.

Römö Motor Festival 2018

Vrnitev Oplove 'zelene pošasti'

Sreda, 29. avgust 2018, 09:19
Römö Motor Festival 2018: Vrnitev Oplove 'zelene pošasti'

Na Danskem, kjer se bo 1. septembra 2018 pričela odvijati tretja edicija prireditve Römö Motor Festival, se bo v vsem svojem sijaju predstavil tudi legendarni opel iz leta 1913, ki ga ljubitelji vozil te znamke poznajo predvsem po ljudskem imenu 'Grünes Monster' (zelena pošast), ker se lahko pohvali z rekordno delovno prostornino pri vgrajenem 4-valjnem bencinskem motorju.

Gentle Tent GT 'Pick-up'

Poltovornjak v vlogi skromnega avtodoma

Torek, 28. avgust 2018, 09:12
Gentle Tent GT 'Pick-up': Poltovornjak v vlogi skromnega avtodoma

Pred kratkim smo poročali o dunajskem start-up podjetju Gentle Tent, kjer so pred časom razvili napihljivi bivalni priklopnik za kolesarje. Sedaj so Avstrijci na sejmu v Düsseldorfu predstavili svetovno novost v obliki napihljivega šotora, ki ga lahko postavite na osnovi (streha in tovorni prostor) skoraj vsakega sodobnega poltovornjaka z dvojno kabino.

Raziskava portala FOCUS Online

Nakup osnovno opremljenega avtomobila

Ponedeljek, 27. avgust 2018, 10:01
Raziskava portala FOCUS Online: Nakup osnovno opremljenega avtomobila

Propagandna sporočila avtomobilskih proizvajalcev so po navadi napolnjena s fotografijami bleščečih 'jeklenih konjičkov', ki počivajo na ličnih lahkih platiščih, poleg tega pa proizvajalci snubijo kupce tudi ob pomoči oglaševanja vgrajene komfortne in varnostne opreme ter ugodne prodajne cene novega vozila, seveda ob upoštevanju vseh navedb v 'drobnem tisku' …

Avkcijska hiša Mecum Auctions

Poškodovani porsche 959 išče kupca

Četrtek, 23. avgust 2018, 10:07
Avkcijska hiša Mecum Auctions: Poškodovani porsche 959 išče kupca

25. avgusta 2018 se bo na dražbi ameriške avkcijske hiše Mecum Auctions pojavil eden izmed legendarnih porschejev 959, ki bo tokrat naprodaj po občutno znižani ceni, ker ta izredno redki in čislani porsche od novega lastnika pričakuje zelo veliko intenzivne 'domače nege in oskrbe'.

Camperliebe #cl1

Bivalnik za ljubitelje južnokorejskih avtomobilov

Sreda, 22. avgust 2018, 10:38
Camperliebe #cl1: Bivalnik za ljubitelje južnokorejskih avtomobilov

Ko pomislite na avtomobilsko znamko, ki je močno vpeta v dogajanje na sceni počitniških vozil, boste verjetno ob tem pomislili na znamko FIAT Professional, ker kar dva izmed treh trenutno izdelanih novih primerkov modela ducato pristaneta pri proizvajalcih počitniških vozil, kjer je Fiatov ducato cenjen in iskan donator vozne šasije. Sedaj so na to tržišče vstopili tudi Južnokorejci, odnosno znamka Hyundai.

Raziskava nemškega združenja DAT

Nemški 'bestagerji' ljubijo SUV vozila

Sreda, 22. avgust 2018, 09:32
Raziskava nemškega združenja DAT: Nemški 'bestagerji' ljubijo SUV vozila

V Nemčiji so v teh dneh razkrili izsledke nedavno izvedene raziskave (DAT-Report 2018) nemškega združenja DAT (Deutsche Automobil Treuhand), ki potrjuje že znano dejstvo, ki pravi, da večino novih SUV vozil v Nemčiji ne kupijo mladi in resnično športno aktivni ljudje, temveč predvsem rahlo gibalno ovirani 'bestagerji' (dobrohotna marketinška formulacija upokojencev) …

Renault (Dacia) logan stepway

Striktno rusko orientirani logan

Ponedeljek, 20. avgust 2018, 10:16
Renault (Dacia) logan stepway: Striktno rusko orientirani logan

Iz Rusije prihaja novica o povsem novi 'visoko nasajeni' različici modela logan, ki se bo publiki predstavila še ta mesec, ko se odprejo vrata letošnjega moskovskega avtomobilskega salona. Nova 'terenska limuzina' s polnim imenom renault logan stepway bo zaenkrat na voljo samo ruskim kupcem.

Rekordna prodaja, promet in dobiček

Suzuki v prvem četrtletju poslovnega leta 2018

Ponedeljek, 20. avgust 2018, 08:21
Rekordna prodaja, promet in dobiček: Suzuki v prvem četrtletju poslovnega leta 2018

Iz Japonske prihaja novica o rekordni prodaji, prometu in dobičku avtomobilske znamke Suzuki v prvem četrtletju poslovnega leta 2018 (1. april 2018 – 31. marec 2019), ker so Japonci v prvih štirih mesecih tega poslovnega leta dostavili kupcem približno 862.000 novih avtomobilov.

Trčenje z majhnim prekritjem

Vsakdanji scenarij, ki ga Euro NCAP ne upošteva

Četrtek, 16. avgust 2018, 07:44
Trčenje z majhnim prekritjem: Vsakdanji scenarij, ki ga Euro NCAP ne upošteva

Pri nemškem avtomobilskem klubu ADAC so predstavili izsledke nedavno opravljenih varnostnih preizkusov trčenj z zelo majhnim prekritjem, ker proizvajalci vozil temu, zakonsko še vedno neurejenemu varnostnemu področju ne posvečajo dovolj pozornosti, čeprav se na nemških cestah vsako peto trčenje odvije ravno po tem testnem scenariju.

VeloSled Anna

Ekstremno lahek tovorni bicikel

Torek, 14. avgust 2018, 10:31
VeloSled Anna: Ekstremno lahek tovorni bicikel

Iz danskega Kopenhagna, ene izmed nespornih evropskih prestolnic kolesarstva, prihaja novica o neverjetno lahkem tovornem dvokolesniku, ki nadaljuje več kot 90-letno tradicijo danske izdelave tovornih 'Long John' biciklov, vendar v povezavi s sodobnimi materiali in tehnikami proizvodnje.

Citroën typ H 'Wildcamp'

Počitniško orientirani nostalgik

Torek, 14. avgust 2018, 08:49
Citroën typ H 'Wildcamp': Počitniško orientirani nostalgik

V Düsseldorfu, kjer se bodo 25. avgusta odprla vrata letošnjega salona počitniških in prostočasnih vozil, se bo publiki prvič predstavila povsem nova 'študija' znamke Citroën, ki predstavlja svojevrstno posebnost, in to ne samo zaradi njenega nostalgičnega izgleda, temveč zaradi tega ker je ta 'vozni prototip' že na voljo nemškim kupcem …

Carrera Digital 132/124

Obujanje spomina na DRM in Procar serijo

Torek, 7. avgust 2018, 10:32
Ford Capri Zakspeed Turbo „D & W-Zakspeed Team No. 53“ (1:24)

Pri znamki Carrera, cenjenem nemškem proizvajalcu 'slot car' miniatur in dirkalnih stez, so v teh dneh predstavili dva nova dirkalna kompleta, ki obujata spomin na burno dogajanje na realnih nemških dirkalnih stezah pred približno petintridesetimi leti. Nemško obujanje spominov v merilu 1:24 pa ima tudi svojo ceno …

Renault Trucks Urban Lab 2

Nova dognanja na področju aerodinamike

Torek, 7. avgust 2018, 09:13
Renault Trucks Urban Lab 2: Nova dognanja na področju aerodinamike

Pri znamki Renault Trucks so pred kratkim seznanili javnost z izsledki približno 7-mesečnega testiranja rahlo modificiranega serijskega Renaultovega tovornjaka iz serije D Wide, kjer so se Francozi ukvarjali predvsem z dodatnim izboljšanjem aerodinamičnih lastnosti pri serijskih tovornjakih. Obsežna testiranja so izvajali tudi ob pomoči zaposlenih pri znamki Lamberet.

Skrite 'radosti' vožnje z električnimi avtomobili …

Usodni vpliv kotalnega upora na avtonomijo električnih vozil

Torek, 31. julij 2018, 10:05
Skrite 'radosti' vožnje z električnimi avtomobili …: Usodni vpliv kotalnega upora na avtonomijo električnih vozil

Iz Nemčije prihaja novica, ki ne bo ravno najbolj razveselila lastnike, uporabnike in simpatizerje striktno električno gnanih avtomobilov, ker razbija marketinški mit o poceni vzdrževanju takšnih vozil. Na testiranjih, ki jih je ob sodelovanju s švicarskimi novinarji opravila organizacija TÜV Süd, se je namreč izkazalo, da lahko izbira napačnih pnevmatik močno vpliva na akcijski doseg električnega avtomobila.

Suzuki VITARA

Predčasno razkritje

Torek, 31. julij 2018, 08:53
Suzuki VITARA: Predčasno razkritje

Pri znamki Suzuki so se včeraj odzvali na nedavni avstralski incident s 'pobeglimi fotografijami' rahlo osvežene vitare iz modelnega leta 2019, ki jih je 27. julija objavila avstralska spletna stran CarAdvice.com. Pričetek prodaje osvežene vitare je v nekaterih evropskih državah predviden v letošnjem avgustu.

Nizkopodni ford transit

Nižja masa in še več tovornega prostora

Ponedeljek, 30. julij 2018, 09:28
Nizkopodni ford transit: Nižja masa in še več tovornega prostora

Za nakup Fordovega lahkega gospodarskega modela transit se je v prvih 6 mesecih letošnjega leta odločilo že približno 52.100 kupcev, kar je približno 13 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Sedaj so pri znamki Ford predstavili povsem novo različico tega modela, ki bo po vsej verjetnosti privabila še več kupcev.

J.D. Power UK Vehicle Dependability Study 2018

Odlična uvrstitev znamke Suzuki

Ponedeljek, 30. julij 2018, 08:40
J.D. Power UK Vehicle Dependability Study 2018: Odlična uvrstitev znamke Suzuki

Študije, ki jih izvaja organizacija J.D. Power and Associates so poznane in priznane po svetu, kot način za merjenje nivoja zadovoljstva kupcev vozil. Med slavljenci je tokrat tudi znamka Suzuki, ki se je letos uvrstila na odlično drugo mesto v skupni razvrstitvi.

Gentle Tent B-Turtle

Bivalni priklopnik za kolesarje

Četrtek, 26. julij 2018, 10:45
Gentle Tent B-Turtle: Bivalni priklopnik za kolesarje

Iz Dunaja prihaja novica o zanimivem pristopu do načrtovanja in izdelave izredno minimalistično orientiranih počitniških prikolic, ki v bistvu niso nič drugega kot napihljivi šotori na kolesih. Najlepše pri tem pa je, da lahko šotor tudi odstranite in dobite praktično transportno prikolico …

e.Go life by RWTH Aachen

Otvoritev proizvodnih prostorov v Aachnu

Sreda, 25. julij 2018, 09:59
e.Go life by RWTH Aachen: Otvoritev proizvodnih prostorov v Aachnu

Na lanskem hannoverskem sejmu elektronike (CeBIT) so obiskovalci lahko prvič spoznali povsem nov nemški, striktno električno gnani električni avtomobil, ki so ga ob sodelovanju z znamko Bosch razvili študentje in profesorji na univerzi RWTH Aachen. 13. julija 2018 je v industrijski coni (Rothe Erde) mesta Aachen potekala slavnostna otvoritev nove tovarne, kjer naj bi letno nastalo najmanj 10.000 serijskih primerkov modela e.Go life.

Študija svetovalnega podjetja Progenium

Kaj o lastniku razkriva znamka njegovega avtomobila?

Torek, 24. julij 2018, 10:56
Študija svetovalnega podjetja Progenium: Kaj o lastniku razkriva znamka njegovega avtomobila?

Klišéji imajo v vsakodnevnem življenju pogosto negativen prizvok, velikokrat pa so povezani tudi z lastniki avtomobilov določenih znamk. V teh dneh so v Nemčiji predstavili zanimive izsledke letos izvedene reprezentativne ankete, ki je razkrila, da nekateri klišéji niso daleč od resnice …

Rabljena dizelska vozila

Novi nemški eksportni šlager

Ponedeljek, 23. julij 2018, 10:10
Rabljena dizelska vozila: Novi nemški eksportni šlager

Križarska vojna, ki so jo v nekaterih nemških mestih že sprožili proti dizelsko gnanim avtomobilom, sedaj razveseljuje številne evropske kupce rabljenih dizelskih avtomobilov, ker si lahko ob morebitnih izletih po Nemčiji nabavijo sanjske rabljene avtomobile po znižanih cenah.

Suzuki RM-Z250 (2019)

Uradno razkritje prvih detajlov

Sreda, 18. julij 2018, 09:14
Suzuki RM-Z250 (2019): Uradno razkritje prvih detajlov

V teh dneh so pri znamki Suzuki predstavili prve detajle o modelu RM-Z250 iz modelnega leta 2019, čeprav ob tem še niso razkrili vseh specifikacij o tem novem kros motociklu, ki bo kupcem po svetu na voljo šele v letošnjem septembru.

IVECO & IAA Hannover

Sejemski nastop brez dizelske tehnologije

Torek, 17. julij 2018, 09:35
IVECO & IAA Hannover: Sejemski nastop brez dizelske tehnologije

Pri evropskem konglomeratu IVECO bodo tokrat na enem izmed najpomembnejših evropskih sejmov za gospodarska vozila (IAA Hannover), ki se bo odvijal v letošnjem septembru, izvedli tudi manjšo provokacijo, ker na njihovem razstavnem prostoru obiskovalcem ne bodo pokazali njihovih dizelsko gnanih tovornih vozil …

Renault Trucks T High Renault Sport Racing

Renaultov 'GTi vlačilec'

Torek, 17. julij 2018, 07:49
Renault Trucks T High Renault Sport Racing: Renaultov 'GTi vlačilec'

Iz Francije prihaja novica o skupnem sodelovanju dveh povsem različnih podjetij iz koncerna Renault, ker so Francozi v teh dneh ustvarili 100 posebnih, rumeno obarvanih vlačilcev s podčrtano športno noto, ki je tudi tokrat izražena samo v vizualnem smislu.

Frank Rothwell & 'Mildred'

Prvi land rover z 'alternativnim' pogonom

Ponedeljek, 16. julij 2018, 09:57
Mildred pred predelavo

V letu, ko mineva že 70 let od prve predstavitve Roverjevega land roverja, se je na ulicah britanskega mesta Manchester pojavil prvi land rover z 'alternativnim' pogonom, ki pa ne sledi popolnoma aktualnim modnim tokovom na tem področju. Za to je kriva predvsem izbira pogonskega goriva …

Airstream tommy bahama 19 special edition

Skoraj dve toni mobilnega počitniškega ugodja

Četrtek, 12. julij 2018, 09:58
Airstream tommy bahama 19 special edition: Skoraj dve toni mobilnega počitniškega ugodja

Proti koncu letošnjega avgusta se bo Nemcem in Nemkam v Düsseldorfu prvič predstavila posebna edicija Airstreamovega potovalnega modela tommy bahama, ki v bistvu sploh ne želi biti počitniška prikolica, ker ji morda bolj ustreza opis 'hišica na plaži'. Takšen dopustniški pristop pa ima tudi svojo ceno, ker boste za izvedeno 'evropeizacijo' (prilagoditev evropskim standardom) tega kultnega ameriškega izdelka odšteli približno 12.000 evrov.

Aurora Labs 'Self Healing Software'

Izraelci razvijajo 'samozdravilno' programsko opremo

Četrtek, 12. julij 2018, 08:24
Aurora Labs 'Self Healing Software': Izraelci razvijajo 'samozdravilno' programsko opremo

Iz Izraela prihaja novica, ki bo dodatno poglobila dvome in strahove vseh potencialnih kupcev in uporabnikov avtomobilov, ki pač ne verjamejo marketinškim pravljicam o neverjetni varnosti, ki jo potnikom lahko zagotovijo vgrajeni 'Playstation' elektronski pomočniki in sistemi v sodobnih avtomobilih, ker so izraelski razvijalci programske opreme sedaj uradno potrdili obstoj do sedaj kupcem spretno prikritih avtomobilskih 'računalniških hroščev' …

Millers Oils CFS 10w60 NT+

Revolucionarno motorno olje?

Sreda, 11. julij 2018, 10:15
Millers Oils CFS 10w60 NT+: Revolucionarno motorno olje?

Iz Velike Britanije prihaja zanimiva novica o že nagrajenem motornem olju britanskega proizvajalca Millers Oils, ker so 'čudežno delovanje' (do 7 odstotno povečanje motorne moči in motornega navora) tega motornega olja preizkusili tudi v praksi ob nedavno izvedenem testiranju enega izmed najbolj legendarnih Ferrarijevih bencinskih V12 motorjev na dinamometru.  

Novi suzuki jimny

Tradicionalist

Ponedeljek, 9. julij 2018, 10:25
Novi suzuki jimny: Tradicionalist

V teh dneh so pri znamki Suzuki razkrili veliko dodatnih informacij o novi, že četrti generaciji modela jimny, ki bo dočakala svetovno premiero v letošnjem oktobru. Japonskim kupcem je novi jimny že na voljo, ostalim kupcem ga bodo ponudili šele v naslednji pomladi.

Analiza podjetja LeasePlan

Električni avtomobili vas bodo lahko dobro osušili …

Četrtek, 5. julij 2018, 09:24
Analiza podjetja LeasePlan: Električni avtomobili vas bodo lahko dobro osušili …

Pri nemški podružnici nizozemske korporacije LeasePlan Corporation N. V., ki je lastnik približno 1,4 milijona različnih leasing vozil, so pred kratkim razkrili izsledke njihove interne raziskave glede povprečnih mesečnih stroškov lastnikov vozil z različno motorno zasnovo, ki prihajajo iz 21. evropskih držav.

FIAT 500 'Spiaggina'

Moderni 'Jolly'

Četrtek, 5. julij 2018, 08:07
Fiat 500 Spiaggina ‘58

Letos mineva točno 50 let od prve predstavitve posebne karoserijske različice fiata 500, ki je leta 1958 v Italiji dobro utelešala besedno zvezo 'sladko življenje' (“La Dolce Vita”). Ta posebni jubilej bodo pri znamki FIAT obeležili na dva načina, ker so kupcem ob tej priložnosti namenili novo posebno serijo fiata 500, ki bo štela samo simboličnih 1958 izdelanih avtomobilov, poleg tega so se v Torinu odločili tudi za izdelavo posebnega unikatnega razstavnega primerka modela 500.

Nobe 100

Estonski šarmer išče investitorje

Sreda, 4. julij 2018, 09:48
Nobe 100: Estonski šarmer išče investitorje

Kje piše, da morajo majhni sodobni električni avtomobili izgledati kot enobarvni kos močno zaobljene 'žajfe' z nameščenimi kolesi ali pa kot motorizirani invalidski vozički s karoserijami? Iz Estonije prihaja konceptni mestni malček, ki znova dokazuje, da so sodobni majhni električni avtomobili lahko tudi zelo šik ter prikupni.

ADAC test motorističnih čelad

Na testu je pogrnil samo izdelek znamke NEXX

Četrtek, 28. junij 2018, 10:29
ADAC test motorističnih čelad: Na testu je pogrnil samo izdelek znamke NEXX

Iz Nemčije prihaja novica o nedavno izvedenem testiranju devetih motorističnih čelad, ki so trenutno na voljo kupcem v nemških trgovinah. Ob izbiri primernih testnih kandidatov so Nemci upoštevali predvsem želje motoristov, ki si želijo lahkih in varnih čeladah, zato je večina tokrat testiranih čelad izdelanih iz lahkih kompozitnih materialov.

Aston Martin DBS Superleggera

Oživitev dveh slavnih imen

Četrtek, 28. junij 2018, 08:58
Aston Martin DBS Superleggera: Oživitev dveh slavnih imen

Pri aristokratski znamki Aston Martin so v teh dneh predstavili nov serijski model, ki bo v prodajni paleti te cenjene avtomobilske znamke nadomestil model vanquish S. Ob tej priložnosti so Britanci obudili dve slavni modelni oznaki (DBS & Superleggera) iz preteklosti, ki ju povezujemo predvsem z nekdanjimi serijskimi modeli DB2/4 spyder, DB4, DB5, DB6 in modelom DBS (1967).

MotoHome

Bivalnik na motociklu

Sreda, 27. junij 2018, 10:15
MotoHome: Bivalnik na motociklu

Iz ZDA prihaja novica o zanimivi ideji 26-letnega študenta arhitekture (Jeremy Carman), ki je z bivalnikom na motociklu združil strast do arhitekture, motociklov ter ekspedicijskih potovanj, ker se bo s tem prototipnim izdelkom v kratkem odpravil na zelo dolgo dolgo potovanje (približno 32.000 kilometrov), kjer bo prepotoval Južno Ameriko in se na koncu vrnil v rodno Kalifornijo.

Borgward BX7 TS Limited Edition

Razkritje nemške prodajne cene in servisne mreže

Torek, 26. junij 2018, 10:00
Borgward BX7 TS Limited Edition: Razkritje nemške prodajne cene in servisne mreže

Iz Nemčije prihaja novica o nemškem pričetku prodaje novih vozil nemške znamke Borgward, istočasno so v podjetju iz Stuttgarta razkrili tudi novega poslovnega partnerja v obliki servisne mreže podjetja A.T.U ter prodajno ceno za trenutno edini serijski model, ki je na spletu že na voljo nemškim kupcem.

“Panda a Pandino 2018”

Zborovanje v čast prikupnih medvedkov

Torek, 26. junij 2018, 08:29
“Panda a Pandino 2018”: Zborovanje v čast prikupnih medvedkov

Pri naših zahodnih sosedih (mestece Pandino v regiji Lombardija) se je minulo nedeljo odvijalo že drugo mednarodno srečanje ljubiteljev prikupne Fiatove pande, ki je postreglo z novim rekordom, ker se je letos na enem mestu zbralo 365 pand iz vseh modelnih generacij. Ob tej priložnosti so pozdravili tudi novo, izredno socialno (družbena omrežja) orientirano serijsko različico modela panda, ki je okrašena z dodatno modelno oznako Waze.

Marketinške pravljice o povprečni porabi

Študija podjetja Carly razkriva neverjetna odstopanja

Četrtek, 21. junij 2018, 10:18
Marketinške pravljice o povprečni porabi: Študija podjetja Carly razkriva neverjetna odstopanja

Iz Nemčije in Velike Britanije prihajata novi potrditvi znanih sumov, povezanih z zavajanjem kupcev s strani avtomobilskih proizvajalcev glede povprečne porabe pogonskih goriv. Analiza, ki so jo v dveh letih (2016-2018) opravili Nemci, razkriva celo 75 odstotno odstopanje od uradno podanih številk s strani nekaterih proizvajalcev avtomobilov.

Barefoot Caravan

Rezultat 'samozadovoljevanja'

Torek, 19. junij 2018, 10:37
Barefoot Caravan: Rezultat 'samozadovoljevanja'

Britanska pravnica Cathy Chamberlain sodi med tiste, ki si težko zamislijo življenje brez občasnih izletov v naravo. Ker jo je mati narava na nekaterih takšnih izletih nehote dodobra prepojila z vodo in ji ob tem postregla še z bridkim mrazom, se je 44-letna pravnica odločila za učinkovito ukrepanje …

Novi suzuki jimny

Uradna napoved novega jimnyja

Torek, 19. junij 2018, 09:25
Novi suzuki jimny: Uradna napoved novega jimnyja

V teh dneh so pri znamki Suzuki pokazali prve uradne fotografije serijsko izdelanih japonskih primerkov iz nove, že četrte generacije modela jimny, ki pričajo o nadaljnjem ohranjanju hišne 'off-road' tradicije, ker Japonci ob razvoju naslednika aktualnega modela iz serije JB (1998-2018) niso spreminjali zmagovitega koncepta, ki jim je do sedaj zagotovil približno 2,85 milijona prodanih primerkov modela jimny.

Sistem ZF sMOTION

Nemška 'leteča preproga'

Ponedeljek, 18. junij 2018, 11:01
Sistem ZF sMOTION: Nemška 'leteča preproga'

Tudi v nemškem koncernu ZF Friedrichshafen AG, ki je eden izmed velikih dobaviteljev avtomobilskih sestavnih delov, se v zadnjem času čedalje bolj intenzivno ukvarjajo s prihodom avtonomno delujočih vozil. Zato so razvili nov elektronsko podprt sistem, ki naj bi poskrbel za še več potovalnega udobja.

Future Mobility Day 2018

Volkswagnova avtonomna bodočnost

Ponedeljek, 18. junij 2018, 09:35
Future Mobility Day 2018: Volkswagnova avtonomna bodočnost

V teh dneh se je na območju Volkswagnovega testnega centra Ehra-Lessin odvijala letošnja predstavitev novih dosežkov koncerna Volkswagen na področju avtonomno delujočih vozil. Ob tem so nemški strokovnjaki predstavili nekaj ključnih korakov na poti do bolj varnega javnega cestnega prometa v prihodnosti.

Suzuki celerio

Novo priporočilo portala Honest John

Četrtek, 14. junij 2018, 09:35
Suzuki celerio: Novo priporočilo portala Honest John

Priljubljeni Suzukijev malček si je v teh dneh prislužil novo lovoriko britanskega portala Honest John, ker so ga Britanci na podlagi mnenj in pričevanj uporabnikov modela celerio tokrat okronali s prestižnim naslovom 'Best Real MPG Performer'.

Suzuki swift

5 varnostnih zvezdic pred domačim občinstvom

Torek, 12. junij 2018, 10:37
Suzuki swift: 5 varnostnih zvezdic pred domačim občinstvom

Iz Japonske prihaja novica, ki bo razveselila vse ljubitelje in morebitne kupce kompaktnega swifta, ker mu je japonski ekvivalent (organizacija JNCAP) evropskem konzorciju Euro NCAP ob nedavno izvedenih poskusnih trčenjih na Japonskem namenila najboljšo možno oceno (5 varnostnih zvezdic).

KIA soul 1.6 T-GDI 'Final Edition'

Dokončno slovo klasično gnane različice

Torek, 12. junij 2018, 09:21
KIA soul 1.6 T-GDI 'Final Edition': Dokončno slovo klasično gnane različice

Na nekaterih evropskih tržiščih, kjer kupcem še vedno ponujajo bencinsko in dizelsko gnane različice modela soul, imajo ljubitelji klasično gnanega južnokorejskega oblikovnega križanca sedaj možnost, da si omislijo posebno različico tega serijskega modela iz poslovilne serije 'Final Edition', ker bo ta model v bližnji bodočnosti v Evropi na voljo samo v striktno električno gnani različici EV.

Najdba avkcijske hiše COYS

Ladijski zabojniki s sanjsko vsebino

Ponedeljek, 11. junij 2018, 09:51
Najdba avkcijske hiše COYS: Ladijski zabojniki s sanjsko vsebino

Iz Velike Britanije prihaja novica o novi sanjski najdbi britanskih avkcionarjev, ki so v teh dneh na nekem privatnem zemljišču odkrili več zapuščenih ladijskih kontejnerjev z avtomobilistično orientirano vsebino, ki jo niso pričakovali niti v najlepših 'avkcionarskih sanjah'.

Ugotovitve portala Honest John

Množično zavajanje kupcev hibridnih vozil

Sreda, 6. junij 2018, 09:45
Ugotovitve portala Honest John: Množično zavajanje kupcev hibridnih vozil

Iz Velike Britanije prihaja novica, ki razkriva množično zavajanje kupcev hibridnih avtomobilov glede povprečne porabe goriva pri tej vrsti vozil, ker so zaposleni na portalu Honest John izvedli obsežno raziskavo, ki razkriva da je 98 odstotkov uradnih navedb proizvajalcev vozil glede povprečne porabe pri njihovih serijskih hibridnih modelih zelo oddaljenih od resničnih številk.

Suzuki

Nova razloga za praznovanje

Torek, 5. junij 2018, 10:22
Suzuki: Nova razloga za praznovanje

Zaposleni pri znamki Suzuki imajo v teh dneh dva zelo dobra razloga za praznovanje, ker so kupcem dostavili že več kot šest milijonov izdelanih novih primerkov modela swift, istočasno so zaposleni pri indijski podružnici znamke Suzuki (Maruti-Suzuki) naredili že več kot 20 milijonov novih suzukijev.

StreetScooter WORK

Pričetek izvoza in širitev proizvodnje

Torek, 5. junij 2018, 08:39
StreetScooter WORK: Pričetek izvoza in širitev proizvodnje

Iz Nemčije prihaja novica o novem uspehu podjetja StreetScooter GmbH (hčerinsko podjetje družbe Deutsche Post), kjer nastajajo primerki dostavnega modela streetscooter, ker so Nemci pred kratkim zagnali proizvodnjo v novi nemški tovarni, istočasno so izvozili prvih 200 primerkov tega striktno električno gnanega serijskega modela.

Suzuki VITARA

30 let uspešne zgodovine

Petek, 1. junij 2018, 06:32
Suzuki VITARA: 30 let uspešne zgodovine

Suzuki je že leta 1968 postavil na kolesa model Jimny, ki je bil prva prava uresničitev Suzukijeve vizije o vozilu s štirikolesnim pogonom. 20 let kasneje so številne izkušnje z modelom Jimny omogočile Suzukiju ključni korak dalje pri snovanju povsem novega, všečnega, sodobnega in športno naravnanega vozila. Na cesto je zapeljala VITARA prve generacije, ki je s svojo zasnovo prestavljala pravo malo revolucijo med t. i. 4x4 vozili.

Schaeffler 4ePerformance

Audi z neklasičnim 4x4 pogonom

Četrtek, 31. maj 2018, 09:30
Schaeffler 4ePerformance: Audi z neklasičnim 4x4 pogonom

Iz Nemčije prihaja novica o novem električnem dirkalnem prototipu podjetja Schaeffler Technologies z vgrajeno napredno pogonsko tehnologijo, ki izvira iz striktno električno gnanih dirkalnikov prvenstva formule E FIA.

Suzuki fronte coupé

Inspiracija ob oblikovanju modela ignis

Sreda, 30. maj 2018, 10:20
Suzuki Fronte Coupé

Ob prvi predstavitvi suzukija z modelnim imenom ignis smo izvedeli, da ta prikupni japonski malček oživlja dediščino Suzukijevega oblikovanja, ker je oblikovan po vzoru legendarnega hišnega kupeja, ki ima doma na Japonskem že dolgo kultni status. Govorimo pa o japonskem 'mikro-GT-ju' z oznako fronte coupé.

Tesarstvo Heinz Diekmann & Tchibo

Sodelovanje pri širitvi 'Tiny Houses' gibanja

Torek, 29. maj 2018, 09:55
Tiny House III

V ZDA se je pred časom uveljavila nova filozofija zasnove, oblikovanja in izdelave počitniških prikolic, ki privabljajo kupce z zanimivo zunanjo podobo, ki v pomanjšanem merilu posnema različne oblike pravih stanovanjskih hiš in ostalih bivalnih objektov. Čedalje več privržencev takšnih hišk na kolesih pa lahko najdete tudi v Evropi.

ISDERA

Še ena oživitev avtomobilske znamke

Ponedeljek, 28. maj 2018, 11:21
ISDERA Commendatore GT

Pisalo se je leto 1978. Takrat smo prvič spoznali legendarni športni prototip znamke Mercedes-Benz z modelno oznako CW311, ki se je v 'serijski različici' pojavil šele leta 1982, vendar ne kot izdelek znamke Mercedes-Benz, temveč kot produkt izrazito prestižno usmerjene nemške znamke ISDERA, ki se je sedaj vrnila na avtomobilistično sceno, in to ob pomoči Kitajcev.

Suzuki & Toyota

Novo poslovno partnerstvo

Ponedeljek, 28. maj 2018, 07:24
Suzuki & Toyota: Novo poslovno partnerstvo

Iz Daljnega vzhoda prihaja novica o novem povezovanju dveh japonskih avtomobilskih znamk, ki sta v teh dneh utrdili zavezništvo s podpisom sporazuma glede skupnega sodelovanja pri razvoju, izdelavi in trženju izdelanih pogonskih sklopov in avtomobilov, ki jih bodo na začetku dobavljali predvsem kupcem iz Indije in Afrike.

Ferrari SP38

Unikat na osnovi modela 488 GTB

Četrtek, 24. maj 2018, 08:52
Ferrari SP38

26. maja 2018 se bo pri naših zahodnih sosedih odvijala letošnja elitna avtomobilistična prireditev (Concorso d’Eleganza Villa d’Este), kjer se bo skrbno izbrani publiki predstavil tudi novi unikatni superšportnik znamke Ferrari, ki je izdelan po naročilu za enega izmed najbolj pomembnih kupcev avtomobilov znamke Ferrari.

IVECO crossway LE

1000 novih avtobusov za podjetje DB Regio Bus

Torek, 22. maj 2018, 09:55
IVECO crossway LE: 1000 novih avtobusov za podjetje DB Regio Bus

Pri največjem nemškem avtobusnem prevozniku (DB (Deutsche Bahn) Regio Bus) so v teh dneh prevzeli zadnjih 22 primerkov novih nizkopodnih avtobusov znamke IVECO. S tem dejanjem so Italijani v celoti realizirali pomembno nemško naročilo (tisoč primerkov modela crossway) iz leta 2014.

British Motor Heritage

Dobre novice za ljubitelje klasičnih minijev

Torek, 22. maj 2018, 09:02
British Motor Heritage: Dobre novice za ljubitelje klasičnih minijev

Leta 1975 je entuziastična skupina ljubiteljev britanskih klasičnih avtomobilov ustanovila podjetje BMH, kjer so z izdelavo novih originalnih sestavnih delov skušali pomagati vsem, ki so se ukvarjali z obnovami britanskih štirikolesnikov. Danes je v tem podjetju zaposlenih že 60 ljudi, čedalje daljši pa je tudi seznam razpoložljivih novih sestavnih delov za britanske starodobnike.

Noah by TU Ecomotive Eindhoven

Nova raven recikliranja materialov v avtomobilski industriji

Ponedeljek, 21. maj 2018, 09:49
Noah by TU Ecomotive Eindhoven: Nova raven recikliranja materialov v avtomobilski industriji

V preteklosti smo bili že večkrat priča raznim eksperimentom uporabe recikliranih surovin na področju avtomobilske industrije, vendar je preboj takšnih vozil na sceni izostal. Vendar vsi še niso vrgli puške v koruzo. To dokazuje tudi prototipni noah, ki pa ni kakšna velika 'rešilna SUV barka' iz sodobnih marketinških pravljic o 'ekoloških' SUV avtomobilih …

Aznom atalux

Kriza identitete

Ponedeljek, 21. maj 2018, 08:18
Aznom atalux: Kriza identitete

Če bi imel resnično bizarno oblikovan avtomobil na priloženih fotografijah človeško zavest, bi ga verjetno mučila kriza lastne identitete, odnosno iskanja pripadnosti, ker so v njem združeni trije povsem različni karoserijski koncepti (poltovornjak, SUV in limuzina). Tako smo dobili nov dokaz današnjega, v določenih primerih že povsem grotesknega oblikovanja osebnih vozil, ki tokrat izvira iz Italije.

Potrpljenje se obrestuje

Nasveti za lastnike novih avtomobilov

Četrtek, 17. maj 2018, 09:08
Potrpljenje se obrestuje: Nasveti za lastnike novih avtomobilov

V dobrih starih časih so bili lastniki povsem novih avtomobilov ob primopredaji vozila vedno deležni servisnih nasvetov glede previdnega ravnanja z njihovimi jeklenimi konjički, ker je bilo potrebno nova vozila počasi pripraviti (uteči) na vse transportne naloge, ki so jih čakale ob druženju z njihovimi novimi lastniki. Je ta praksa potrebna tudi v današnjih časih?

FIAT Auto Poland

2 milijona izdelanih fiatov 500

Torek, 15. maj 2018, 10:26
FIAT Auto Poland: 2 milijona izdelanih fiatov 500

Pred petimi dnevi so v enem izmed Fiatovih poljskih obratov (Tychy) izdelali jubilejni, že dvomilijonti primerek kultnega fiata 500, ki nastaja na Poljskem že od leta 2007. V primeru jubilanta gre za dvobarvno obarvan polkabriolet (500C) iz posebne serije 'Collezione' z vgrajenim 0,9-litrskim TwinAir bencinskim motorjem, ki ga je že prevzel kupec iz Italije.

Borgward BX6 & BX7

Nove napovedi glede razširitve ponudbe

Ponedeljek, 14. maj 2018, 09:57
Borgward BX6 & BX7: Nove napovedi glede razširitve ponudbe

Na Kitajskem se je pred kratkim odvila letošnja 'Auto China' prireditev, kjer ponovno obujena, po novem kitajsko-nemška znamka Borgward sploh ni bila prisotna. Namesto tega so pri tej znamki v teh dneh organizirali dogodek z naslovom 'Borgward Academy of Engineering Ceremony', kjer so novinarjem pokazali dve novi serijski različici modelov BX6 in BX7.

ETA 02

BMW-jeva 'enka' s priokusom serije 02

Ponedeljek, 14. maj 2018, 08:27
ETA 02

Iz Nemčije prihaja novica o posebnem avtomobilu, kjer se sedanjost in zgodovina znamke BMW prepletata zelo uspešno. Zato sta zaslužna predvsem Harald (oče) in Michael (sin) Käs, dva nemška ljubitelja klasičnih BMW-jev, ki sta tokrat ustvarila moderno interpretacijo serijskega bavarskega kabrioleta iz serije 02 (E10 / 1967-1971).

Študija inštituta IIHS

Smrtonosno oblikovanje SUV vozil

Sreda, 9. maj 2018, 09:46
Študija inštituta IIHS: Smrtonosno oblikovanje SUV vozil

Iz ZDA prihaja novica, ki potrjuje že pregovorno znano družbeno neodgovorno vlogo modnih SUV vozil v naši družbi, ker so Američani sprožili alarm zaradi čedalje več ubitih kolesarjev in pešcev na ameriških cestah. Glavni krivec za porast smrtnih cestnih žrtev pa tiči v priljubljenosti in čedalje večji razširjenosti SUV vozil in poltovornjakov …

SUV (Sport Utility Vehicle)

Nemška ideja o dodatni obdavčitvi

Torek, 8. maj 2018, 09:47
SUV (Sport Utility Vehicle): Nemška ideja o dodatni obdavčitvi

Iz Nemčije prihaja novica, ki ne bo všeč ljubiteljem in pristašem modnih SUV vozil ter podobnih 'crossoverjev', ker so nekateri nemški avtomobilski strokovnjaki in prometni eksperti že predlagali uvedbo posebnega 'parkirnega davka', ki bo odmerjen glede na širino avtomobila.

VW 'Beetle Motorhome' by Schuco

Bivalni 'hrošč'

Torek, 8. maj 2018, 08:01
VW 'Beetle Motorhome' by Schuco: Bivalni 'hrošč'

Pri znanem nemškem proizvajalcu (znamka Schuco) avtomobilskih miniatur so tokrat presenetili javnost s predstavitvijo rahlo nenavadnega miniaturnega volkswagna v merilu 1:18, ki je v realnosti nekoč navduševal predvsem bolj racionalno orientirane kupce v ZDA …

Brüder EXP-6

Kampiranje po meri avanturistov

Četrtek, 3. maj 2018, 10:00
Brüder EXP-6: Kampiranje po meri avanturistov

V obratu avstralskega podjetja Brüder nastaja serijski model izrazito terensko orientirane počitniške prikolice, ki je pisana na kožo modernim avanturistom ter vsem ljubiteljem neokrnjene narave, vendar ima individualnost in pobeg iz objema masovnega turizma tudi v tem primeru visoko ceno.

Suzuki

Proizvodnja in prodaja na rekordni ravni

Četrtek, 3. maj 2018, 08:03
Suzuki: Proizvodnja in prodaja na rekordni ravni

Iz Japonske prihaja novica, ki bo razveselila veliko prodajalcev vozil znamke Suzuki, ker so Japonci v letošnjem marcu že poskrbeli za nadaljnji dvig proizvodnih kvot (+ 5,7 %) v njihovih tovarnah, ta pozitivni trend (približno 316.000 izdelanih novih vozil v letošnjem marcu), ki skrajšuje dobavne roke novih vozil, se odvija že zadnjih 15 mesecev.

ADAC test celoletnih pnevmatik

Napredek na vseh področjih

Sreda, 25. april 2018, 08:12
ADAC test celoletnih pnevmatik: Napredek na vseh področjih

Največji nemški avtomobilski klub je v teh dneh objavil poročilo z zadnjega testa celoletnih pnevmatik, kjer so tokrat testirali 9 celoletnih pnevmatik v dimenzijah 175/65 R14. Nemci so ob tem ugotovili, da so takšne pnevmatike idealne predvsem za lastnike in uporabnike kompaktnih 'superminijev' (evropski B segment) ter malčkov iz evropskega A segmenta ('mini').

Škoda kamiq

'Mini, Midi in Maxi'

Torek, 24. april 2018, 09:15
Škoda kamiq: 'Mini, Midi in Maxi'

Jutri se bodo v Pekingu odprla vrata letošnjega avtomobilskega salona. Na tem prestižnem dogodku se bo obiskovalcem predstavila tudi povsem nova 'Midi' SUV škoda z modelno oznako kamiq, vozilo iz evropskega B segmenta, ki ga evropski kupci po vsej verjetnosti ne bomo spoznali, ker je kamiq ukrojen po željah kitajskih potrošnikov.

Inovativni viličar znamke ZF

Avtomatiziran, elektrificiran in povezan

Torek, 24. april 2018, 08:22
Inovativni viličar znamke ZF: Avtomatiziran, elektrificiran in povezan

V Hannoverju, kjer se bo v kratkem (v roku treh dni) pričel odvijati letošnji sejem industrijske avtomatizacije, se bo publiki prvič predstavil povsem avtomatiziran, elektrificiran in povezan viličar znamke ZF, ki naznanja novo stopnjo ekspanzije avtonomno delujočih vozil v gospodarstvu.

Najzadovoljnejši uporabniki

Peugeot 3008 na prvem mestu poročila revije Auto Express

Sreda, 18. april 2018, 10:16
Najzadovoljnejši uporabniki: Peugeot 3008 na prvem mestu poročila revije Auto Express

Včeraj so pri reviji Auto Express razkrili letošnje dobitnike prestižnega priznanja 'Driver Power' raziskave, ki smo jih dobili z dobljenimi odgovori britanskih lastnikov in lastnic, ker ti odgovori znova pričajo o njihovem zadovoljstvu z različnimi znamkami avtomobilov.

Suzuki swift sport (2018)

V kratkem že pri trgovcih

Sreda, 18. april 2018, 08:56
Suzuki swift sport (2018): V kratkem že pri trgovcih

Pri znamki Suzuki so v teh dneh razkrili nekaj tehničnih detajlov in ostalih podatkov o novi športni različici modela swift, ki bo večini evropskih kupcev na voljo že v letošnjem juniju. Ob tem so Japonci razkrili tudi prodajne cene različice swift sport za nemško in britansko tržišče.

Veliki primerjalni test – PRIMA

SUZUKI SWIFT uvrščen na odlično 2. mesto!

Ponedeljek, 16. april 2018, 08:35
Veliki primerjalni test – PRIMA: SUZUKI SWIFT uvrščen na odlično 2. mesto!

Pred kratkim se je v Sloveniji odvijal veliki primerjalni test trinajstih kompaktnih avtomobilov. Na tem edinstvenem primerjalnem testu so tudi tokrat sodelovali novinarji iz osmih slovenskih redakcij, najbolj pa nas je presenetila odlična uvrstitev kompaktnega swifta, ki dodatno potrjuje njegove kvalitete, že večkrat prepoznane predvsem s strani novinarjev iz britanskih, škotskih in japonskih avtomobilističnih medijev.

Pirelli stelvio corsa

Pnevmatika za najdražji avtomobil na svetu

Četrtek, 12. april 2018, 08:56
Ferrari 250 GTO Berlinetta

Pri avtomobilu, za katerega lahko v današnjih časih odštejete skoraj 40 milijonov ameriških dolarjev, po vsej verjetnosti ne boste varčevali pri pnevmatikah. Tega se zavedajo tudi v gumarskem velikanu Pirelli, kjer so v teh dneh predstavili novo klasično pnevmatiko za trenutno najdražji avtomobil na tem svetu.

James Foley in njegov ford tourneo connect

Tokratni 'milijonar' prihaja iz Irske

Ponedeljek, 9. april 2018, 09:32
James Foley in njegov ford tourneo connect: Tokratni 'milijonar' prihaja iz Irske

Pred kratkim smo poročali o poljskem lastniku temno zelene octavie, ki bo s škodo kmalu prevozil en milijon kilometrov. Podobna zgodba prihaja z Irske, vendar s parom drugačnih junakov (James Foley in njegov ford tourneo connect), ki sta na območju Republike Irske že prevozila več kot milijon kilometrov.

Memminger roadster 2.7

Ko sanje postanejo resničnost

Ponedeljek, 9. april 2018, 08:39
Memminger roadster 2.7: Ko sanje postanejo resničnost

Na Bavarskem obstaja kraj (Reichertshofen), kjer imajo Volkswagnovi 'hrošči' še vedno poseben status, predvsem po zaslugi nekdanjega avtomobilskega dirkača in uspešnega podjetnika (Georg Memminger), ki se že približno dve desetletji ukvarja samo z restavriranjem legendarnih 'hroščev'. V teh dneh je Memminger predstavil posebnega športnega 'hrošča', ki v bistvu ni več volkswagen, temveč porsche.

Škoda fabia R5

Posebna različica, ki je res posebna

Četrtek, 5. april 2018, 10:19
Škoda fabia R5: Posebna različica, ki je res posebna

Pri češki znamki Škoda so se zelo razveselili nedavne osvojitve že drugega, zaporednega naslova svetovnega prvaka v drugi ligi svetovnega reli prvenstva (WRC 2), ki so ga osvojili ob pomoči kompaktnega hišnega reli dirkalnika iz razreda R5. Sedaj bodo to veselje delili tudi s kupci, in to na poseben način, ki je v današnjih časih prej izjema kot pravilo.

Nasvet kluba ADAC

Za varno prehitevanje potrebujete čas in prostor

Sreda, 4. april 2018, 10:19
Nasvet kluba ADAC: Za varno prehitevanje potrebujete čas in prostor

Nemci so se tokrat posvetili problemu, ki ni vezan samo na nemške ceste, ker so se ukvarjali predvsem s postopki glede uspešnega prehitevanja vozil ob vožnji izven avtocestnega omrežja, kjer prehitevanje ni zahtevno. Povsem drugačna je zgodba o varnem prehitevanju ob vožnji po klasičnih dvopasovnicah.

Marek Ziomek in njegova octavia combi

Poljak, ki verjame v češko kakovost

Sreda, 4. april 2018, 08:46
Marek Ziomek in njegova octavia combi: Poljak, ki verjame v češko kakovost

Iz Nemčije prihaja novica o neumornem, 75-letnem Poljaku (Marek Ziomek), ki je z lastnim avtomobilom (škoda octavia 1.9 TDI 4x4 combi) v štirinajstih letih že 23-krat obkrožil naš planet, seveda ne dobesedno, ker je večino tega časa preživel ob vožnji po nemških in poljskih cestah. Sedaj se z njegovo 'neuničljivo škodo' počasi približuje pomembnemu jubileju v obliki enega milijona prevoženih kilometrov.

Suzuki SWIFT

TOP 3 v kategoriji 2018 World Urban Car

Sreda, 4. april 2018, 06:50
Suzuki SWIFT: TOP 3 v kategoriji 2018 World Urban Car

Na mednarodnem avtomobilskem salonu v New Yorku so 28. marca razglasili končne rezultate World Car Awards. Suzuki SWIFT je postal drugi zaporedni model Suzukija, ki se je uvrstil med TOP 3 v kategoriji World Urban Car, kamor se je že leta 2017 uvrstil IGNIS.

Poročilo nemškega združenja BRV

Celoletne pnevmatike prevzemajo pobudo

Torek, 3. april 2018, 09:44
Poročilo nemškega združenja BRV: Celoletne pnevmatike prevzemajo pobudo

Pri organizaciji BRV, krovnem nemškem združenju vulkanizerjev in trgovcev s pnevmatikami, so v teh dneh razkrili prodajne rezultate za leto 2017. Ob tem Nemci ugotavljajo, da so lani zabeležili občuten padec prodaje letnih pnevmatik, ker so se kupci raje odločili za nakup kompleta celoletnih pnevmatik, medtem ko ostaja prodaja zimskih pnevmatik nespremenjena.

Commuter Cars tango T600

Inteligentna rešitev za mestna središča

Torek, 3. april 2018, 08:09
Rick Woodbury

Iz ZDA prihaja novica o nenavadnem električnem avtomobilu, ki s svojo trenutno priljubljenostjo med zvezdniki in znanimi osebami že priča o tem, da je nekaterim v ZDA jasno, da pelje aktualni modni razvoj ogromnih SUV vozil in podobno odmerjenih poltovornjakov kvečjemu v slepo ulico brez izhoda, ker postajajo takšna vozila čedalje večja in težja, posledično pa so tudi temu primerno 'neutolažljivo žejna' …

Asistenčni sistemi

Sredstva za nezdravo življenje?

Četrtek, 29. marec 2018, 09:20
Asistenčni sistemi: Sredstva za nezdravo življenje?

Iz Nemčije prihaja zanimiva novica, ki ne bo všeč zaposlenim v avtomobilskem marketingu, ker izpodbija njihovo tezo o 'sproščeni in varni' vožnji avtomobila, ki je bogato otovorjen z različnimi 'invalidskimi sistemi' (senzorji, kamere, radarji …), ki jih skoncentriran človek s trezno glavo ob vožnji avtomobila potrebuje prav toliko kot lanski sneg …

Nasvet zavarovalnice HUK-COBURG

Na nemških avtocestah se držite priporočene hitrosti

Četrtek, 29. marec 2018, 08:36
Nasvet zavarovalnice HUK-COBURG: Na nemških avtocestah se držite priporočene hitrosti

V javnosti sem že večkrat zasledil mit o tem, da je mogoče na nekaterih odsekih nemških avtocest dosegati velike potovalne hitrosti, in to seveda brez vseh omejitev in posledic. Žal morate ta mit jemati z rezervo, ker tisti, ki ga razširjajo ob tem pozabijo na pomen nemške besede 'Richtgeschwindigkeit', ki pa je zelo jasen nemškim policistom in sodnikom.

Intervju: Christopher E. Bangle

Poglobljeno razmišljanje o italijanskem oblikovanju

Sreda, 28. marec 2018, 10:06
Christopher E. Bangle

V enem izmed renomiranih nemških medijev se je v teh dneh pojavil zanimiv intervju z oblikovalcem, ki ga večinoma povezujemo samo z oblikovanjem serijskih modelov za znamko BMW, čeprav se je pred tem proslavil že z delom za znamko FIAT, kjer je pomagal oblikovati zadnjega serijskega predstavnika njihovih kupejev. Intervju z znanim oblikovalcem je tokrat opravil znani nemški novinar Jürgen Pander.

Uberjeva nesreča s smrtnim izidom

Smo lahko ob tem 'spokojno preplašeni'?

Četrtek, 22. marec 2018, 09:25
Uberjeva nesreča s smrtnim izidom: Smo lahko ob tem 'spokojno preplašeni'?

Veliko ljudi na tem planetu je izredno skeptičnih glede uporabe avtonomno delujočih vozil v javnem prometu, čeprav naj bi takšna vozila v bodočnosti občutno znižala število smrtnih žrtev na naših cestah. Ta ljudski odpor je v resnici precej manj iracionalen (nerazumen) kot ga opisujejo zagovorniki avtonomno delujočih vozil …

Opel corsa GSi (2018)

Napoved novega kompaktnega športnika

Torek, 20. marec 2018, 09:29
Opel corsa GSi (2018): Napoved novega kompaktnega športnika

Leta 1988 se je na tržišču pojavila prva corsa GSi (74 kW/100 KM), ki je v tedanji ponudbi znamke Opel nadomestila 'podhranjeno' in posledično prav nič športno corso GT (1985-1987). Sedaj, po približno tridesetih letih od prve predstavitve, se corsa GSi vrača na prizorišče, in to v drugi polovici leta 2018.

Glambulli

Navidezni 'Bulli'

Ponedeljek, 19. marec 2018, 08:50
Glambulli: Navidezni 'Bulli'

Vas zanima za katerega starega volkswagna lahko trenutno odštejete največ denarja? V tem pogledu je zmagovalec legendarni volkswagen tip 2 (T1, 1950-1967), transportna ikona hipijevskega gibanja, ki lahko v današnjih časih ob morebitnem nakupu pošteno izsuši vaš žep …

Fenomen navideznih kupejev

Zakaj takšni avtomobili privlačijo kupce?

Sreda, 14. marec 2018, 09:10
Rover P5B Coupe

Pred kratkim se je na tržišču pojavilo nekaj novih serijskih modelov različnih avtomobilskih znamk, ki jih njihovi proizvajalci in resno neresni novinarji ponovno pridno oglašujejo ob pomoči marketinških izrazov kot sta 4- in 5-vratni kupe. Kdo kupuje takšne avtomobile in zakaj proizvajalci vztrajajo pri takšnih karoserijskih formah?

FIAT talento sportivo

Športni talent?

Ponedeljek, 12. marec 2018, 07:55
FIAT talento sportivo: Športni talent?

Če verjamemo navedbam italijanskega proizvajalca in sodobnemu marketinškemu tolmačenju besede šport, potem imajo nekateri sodobni kombiji za prevoz potnikov, odnosno lahka gospodarska vozila, lahko tudi športni talent. Eno izmed takšnih vozil je tudi fiat talento sportivo, ki so ga v teh dneh ponudili nemškim kupcem.

Poročilo podjetja Jato Dynamics

Pri znamki Ford imajo zelo dober razlog za praznovanje

Ponedeljek, 5. marec 2018, 10:29
Poročilo podjetja Jato Dynamics: Pri znamki Ford imajo zelo dober razlog za praznovanje

Pred nedavnim objavljeno poročilo podjetja Jato Dynamics razkriva, da je Fordov model F150 najbolje prodajan osebni avtomobil na našem planetu, ker se je za nakup Fordovega novega poltovornjaka lani odločilo že več kot milijon kupcev. Ponosni so lahko tudi pri znamki Toyota, ker so lani obdržali primat tržno najbolj uspešnega serijskega proizvajalca novih avtomobilov.

Nasvet organizacije TÜV Nord

Meritve izpušnih plinov so kredibilne samo ob ogretem motorju

Četrtek, 1. marec 2018, 10:39
Nasvet organizacije TÜV Nord: Meritve izpušnih plinov so kredibilne samo ob ogretem motorju

Po mojih izkušnjah na tehničnih pregledih po Sloveniji, tehnično osebje pred izvedeno meritvijo izpušnih plinov vedno opozori lastnike avtomobilov na to, da je takšno meritev potrebno opraviti takrat, ko je pogonski sklop že ogret na delovno temperaturo. Dajanje podobnih nasvetov v Nemčiji pa ni povsem ustaljena praksa …

Audi R8 coupé V10 5.2 FSI RWS S tronic

R8 za puriste

Četrtek, 1. marec 2018, 09:29
Audi R8 coupé V10 5.2 FSI RWS S tronic: R8 za puriste

Pri dobro meščanski znamki Audi so se tokrat posvetili kupcem, ki v teh, rahlo zmedenih časih (predvsem po zaslugi agresivnega marketinga in neresnih medijev …), ko je lahko čisto vsaka motorizirana 'škatla s kolesi' športna in dinamična, zelo dobro razumejo pomen besede šport. Za takšne so tokrat pripravili resnično posebno serijo modela R8, ki bo vključevala samo 999 izdelanih primerkov.

Association of British Insurers (ABI)

Skrite stroškovne pasti novih avtomobilov

Torek, 27. februar 2018, 09:27
Association of British Insurers (ABI): Skrite stroškovne pasti novih avtomobilov

Iz Velike Britanije, kjer domuje tudi združenje britanskih zavarovalničarjev (ABI), prihaja novica o s strani kupcev spregledanem 'drobnem tisku' ob nakupu novih avtomobilov z množico vgrajenih sodobnih IT pripomočkov in pomagal, ki morda res dvigujejo nivo prometne varnosti, istočasno pa lahko poskrbijo tudi za astronomski dvig stroškov ob morebitnih popravilih tako opremljenih vozil …

GTÜ & ACE test 18-palčnih letnih pnevmatik

Enake ocene za vseh 11 testiranih pnevmatik

Torek, 27. februar 2018, 08:08
GTÜ & ACE test 18-palčnih letnih pnevmatik: Enake ocene za vseh 11 testiranih pnevmatik

Nemška organizacija GTÜ in nemški klub ACE sta včeraj objavila rezultate nedavno opravljenih testov enajstih letnih pnevmatik v dimenzijah 235/45 R18 (razpon cen za en 4-delni komplet: od 362 do 774 evrov), ki so trenutno že na voljo kupcem v nemških trgovinah. Letošnji test je ponovno pokazal, da najdražje pnevmatike niso vedno najboljša izbira …

Razkritje časopisa Financial Times

Pogreb dizelske tehnologije v koncernu FCA?

Ponedeljek, 26. februar 2018, 10:23
Razkritje časopisa Financial Times: Pogreb dizelske tehnologije v koncernu FCA?

V nemških medijih se je včeraj pojavila novica glede sobotnega poročanja vplivnega častnika Financial Times, ki se ob tem sklicuje na vire znotraj ameriško-italijanskega koncerna. Američani naj bi ob tem obelodanili načrt koncerna FCA, po katerem po letu 2022 na tržišču ne bodo več ponujali novih osebnih vozil z vgrajenimi dizelskimi motorji.

6-tedenski vztrajnostni test nemških novinarjev

Nova spoznanja o nekaterih serijskih električnih avtomobilih

Ponedeljek, 26. februar 2018, 09:44
6-tedenski vztrajnostni test nemških novinarjev: Nova spoznanja o nekaterih serijskih električnih avtomobilih

V nemških medijih se je v teh dneh pojavil zanimiv vztrajnostni test Oplove ampere-e, ki so ga izvedli novinarji iz dveh znanih nemških medijskih hiš (FOCUS in CHIP). Nemce, ki so Oplov izdelek pred tem že preizkušali 'na toplem' v ZDA, je ob tem zanimalo predvsem to, kako se ampera-e obnese v vsakdanjem zimsko obarvanem življenju povprečnega Evropejca.

ADAC test letnih pnevmatik

Katastrofalna ocena Savine letne pnevmatike

Četrtek, 22. februar 2018, 09:09
ADAC test letnih pnevmatik: Katastrofalna ocena Savine letne pnevmatike

Danes so Nemci predstavili izsledke iz njihovega nedavno izvedenega testa letnih pnevmatik za kompaktna vozila in avtomobile iz nižjega srednjega razreda (golfov razred). Ob tem so ugotovili, da se pozitivni trend, ki so ga zasledili pri zadnjih testih zimskih pnevmatik, nadaljuje tudi pri tokrat testiranih letnih pnevmatikah v dimenzijah 175/65 R 14 in 205/55 R 16.

TVR griffith

V tretje gre rado

Ponedeljek, 19. februar 2018, 08:11
TVR Griffith (3. generacija)

V Londonu, kjer se bo proti koncu letošnjega maja odvijal 'London Motor Show', se bo predstavil tudi prvi novi serijski model legendarne britanske znamke TVR, ki so jo novi lastniki ponovno oživili leta 2013. Na razstavnem prostoru znamke TVR bo tokrat kraljevala že tretja generacija modela griffith.

Spintires: MudRunner

Pravi simulator terenske vožnje

Četrtek, 15. februar 2018, 09:18
Spintires: MudRunner: Pravi simulator terenske vožnje

Pred časom se je na policah prodajalcev pojavila že druga edicija kultne računalniške igre Spintires, ki se je na računalnikih pojavila leta 2014. Sedaj, po več kot milijon prodanih 'PC' kopijah, so ruski programerji ustvarili evolucijsko različica te igre, ki nosi naslov Spintires: MudRunner. Sedaj je ta zanimiva video igrica na voljo tudi lastnikom aktualnih igralnih konzol.

TARUK safari tourer

Ranger v vlogi turističnega vozila

Sreda, 14. februar 2018, 10:00
TARUK safari tourer: Ranger v vlogi turističnega vozila

V Nemčiji, kjer se je pred kratkim zaključil letošnji turistični sejem oohh! Die FreizeitWelten Hamburg, se je predstavila tudi nova, trenutno samo prototipna različica Fordovega poltovornjaka ranger, ki bo v serijski različici razveseljevala predvsem turiste v Afriki. Za nastanek tega nadvse praktičnega 'bus-rangerja' je zaslužna nemška potovalna agencija TARUK International.

Suzuki suzulight SS

Prvi japonski 'mini'

Sreda, 14. februar 2018, 08:43
Suzuki suzulight SS: Prvi japonski 'mini'

Ob nedavni napovedi novega swifta sport, ki se bo kupcem predstavil v letošnjem juniju, so se pri znamki Suzuki ponovno spomnili njihovega prvega serijskega modela, sicer prvega predstavnika lahkih ‘Keijidosha’ avtomobilov, katerega poslanstvo bo nadaljeval tudi novi swift sport, predvsem v pogledu nizke mase (970 kg) nove 'vroče' japonske kombilimuzine, ki za današnji čas ni nekaj samoumevnega.

Suzuki concept future S

Napoved novega oblikovnega križanca

Ponedeljek, 12. februar 2018, 08:21
Suzuki concept future S: Napoved novega oblikovnega križanca

V teh dneh se v Indiji odvija letošnji salon Auto Expo, kjer se obiskovalcem predstavlja več kot 100 novih avtomobilskih modelov, veliko pa je tudi novih prototipov. Med njimi se nahaja tudi letošnji prototipni zvezdnik znamke Suzuki, ki napoveduje novo generacijo indijskih modelov te, v Indiji izredno popularne avtomobilske znamke.

Magnic Lights

Kolesarski dinamo je stvar preteklosti

Sreda, 7. februar 2018, 08:26
Magnic Lights: Kolesarski dinamo je stvar preteklosti

Nemec Dirk Strothmann je ob koncu lanskega leta predstavil skoraj velikoserijski in že večkrat nagrajeni izdelek 'Magnic Lights', ki predstavlja realizacijo revolucionarne ideje glede možnega brezstičnega ustvarjanja tako imenovanega vrtinčnega magnetnega toka ob vožnji s kolesom (biciklom), ki nato poganja izredno majhne generatorje električne energije ter LED luči, integrirane v klasične zavorne čeveljčke.

Suzuki celerio tour H2 & celerioX

Dve novi različici malega suzukija

Ponedeljek, 5. februar 2018, 08:41
Suzuki celerio tour H2 & celerioX: Dve novi različici malega suzukija

Iz Indije prihaja novica o dveh novih indijskih serijskih različicah Suzukijevega modela celerio, ki bosta po vsej verjetnosti na voljo samo indijskim kupcem. V prvem primeru gre za različico celerio tour H2, ki je razvita predvsem za indijske taksiste, druga, veliko bolj atraktivno izvedena različica celerioX pa nagovarja kupce majhnih oblikovnih križancev.

Audi, BMW in Mercedes-Benz

Nemški 'Oberklasse' dominanci ni videti konca

Sreda, 31. januar 2018, 10:48
Audi V8

V dobrih starih časih je prestižni 'Oberklasse' segment obvladovalo precej več avtomobilskih znamk kot v današnjih časih, temu primerna pa je bila tudi tedanja ponudba vozil iz luksuznega razreda. V današnjih časih ta avtomobilski razred obvladujejo predvsem avtomobilske znamke iz Stuttgarta, Münchna in Ingolstadta.

Moppedhänger

Vrnitev pozabljene vrste prikolic

Torek, 30. januar 2018, 09:29
Moppedhänger: Vrnitev pozabljene vrste prikolic

Obdobje nemškega povojnega gospodarskega čudeža je zaznamovano s številnimi skuterji, mopedi, 2- in 3-kolesni motocikli ter večjo količino 'mikro avtomobilčkov'. Takrat je poleg običajnih 3-kolesnih prikoličarjev obstajala tudi posebna vrsta 3-kolesnih motociklov, kjer je tretje kolo pripadlo vlečni tovorni prikolici. Sedaj se je ta izgubljena vrsta prikolic vrnila …

Mini cooper S E countryman All4

Hibridni mini ne mara zime in dolgih potovanj

Torek, 30. januar 2018, 08:24
Mini cooper S E countryman All4: Hibridni mini ne mara zime in dolgih potovanj

Novinarji cenjene nemške revije Focus slovijo po ostrem jeziku in objektivno kritičnem pisanju, seveda to velja tudi za njihove prispevke na področju avtomobilizma. Pred kratkim so objavili tudi prispevek o 4.800 kilometrov dolgem potovanju njihovega novinarja v ZDA, kjer so se razkrile vse slabosti medijsko opevanega hibridnega minija.

Ni vse zlato, kar se sveti

Marketinške zlorabe oznake 'fastback'

Ponedeljek, 29. januar 2018, 10:18
Pierce-Arrow Silver Arrow Sedan

V teh dneh so pri eni izmed južnokorejskih avtomobilskih znamk ob predstavitvi nove serijske 5-vratne kombilimuzine poskrbeli za novo poneumljanje kupcev, seveda tudi tokrat v povezavi s 'poznavalci' iz medijskih vrst, ki so v tem modelu iz spodnjega srednjega razreda že prepoznali pravi '5-vratni kupe' …

40. podelitev nagrad revije What Car?

Med letošnjimi slavljenci ponovno znamka Suzuki

Sreda, 24. januar 2018, 09:51
40. podelitev nagrad revije What Car?: Med letošnjimi slavljenci ponovno znamka Suzuki

V teh dneh se je v Veliki Britaniji odvila jubilejna, že štiridesetič izvedena podelitev nagrad cenjene britanske avtomobilistične revije What Car? Med letošnjimi štirikolesnimi slavljenci, ki so prejeli prestižne nagrade v številnih kategorijah, pa najdemo tudi tri aktualne serijske modele znamke Suzuki.

FIAT 124 spider 'Europa Limited Edition'

140 posebnih spiderjev za Nemce

Torek, 23. januar 2018, 09:59
FIAT 124 Spider Europa Limited Edition

Leta 1981 je prišlo do pomembne prelomnice v karieri legendarnega fiata 124 sport spider, ker se je takrat uradno preimenoval (pininfarina europa spider 2000) in istočasno znova postal dostopen evropskim kupcem. Na to pomembno obdobje (1981-1985) nas sedaj opominja nova posebna serija novodobnega spiderja, ki bo v Nemčiji na voljo v samo 140 primerkih.

Študija podjetja Oliver Wyman

E-mobilnost bo destabilizirala oskrbo z električno energijo

Torek, 23. januar 2018, 07:20
Študija podjetja Oliver Wyman: E-mobilnost bo destabilizirala oskrbo z električno energijo

V teh dneh se je pojavila nova študija svetovalnega podjetja Oliver Wyman, ki opozarja na eno izmed najpomembnejših pasti ob vsesplošnim razmahu elektromobilnosti, ki bo v bližnji bodočnosti viden v drastičnem dvigu porabe električne energije v številnih gospodinjstvih in posledični preobremenitvi omrežja, ki bo na koncu pripeljala do izpadov oskrbe z električno energijo …

Marketinške zlorabe oznake kupe

Poneumljanju kupcev ni videti konca …

Ponedeljek, 22. januar 2018, 10:05
Lancia Aurelia Florida Coupe (B56)

Pred kratkim se je v nemškem časopisu Welt pojavil eden izmed redkih kritičnih nemških tekstov na temo avtomobilskega marketinga, ker njihov kolumnist Guido Bellberg v njem obsoja ravnanje in razmišljanje vodilnih v takšnih oddelkih nekaterih avtomobilskih proizvajalcev, kjer v današnjih časih načrtno zavajajo kupce njihovih modelov, ker jim ponujajo nekaj kar v resnici sploh ne obstaja …

Ram 1500

Novi ameriški 'kulturni ambasador'

Sreda, 17. januar 2018, 10:30
Ram 1500: Novi ameriški 'kulturni ambasador'

Pred kratkim se je v Las Vegasu odvijal tradicionalni 'high-tech' sejem CES, kjer so bile oči občinstva v pogledu avtomobilov uprte predvsem v prihodnost. V Detroitu, kjer poteka podoben, vendar avtomobilom bolj naklonjen sejem NAIAS, pa so v ospredju tradicionalne ameriške 'kulturne vrednote' na področju avtomobilizma, vidne v poplavi novih velikih serijskih poltovornjakov in velikih SUV vozil.

Land Rover Classic defender works V8 - 70th Limited

Jubilejna posebna serija

Sreda, 17. januar 2018, 09:13
Land Rover Classic defender works V8 - 70th Limited: Jubilejna posebna serija

Letos mineva že 70 let od prve uradne predstavitve legendarnega britanskega terenskega avtomobila, ki se je mednarodni publiki prvič predstavil leta 1948 v Amsterdamu. Tako imenovani 'Rover for the Land', ki je kasneje postal prepoznaven kot land rover, se tokrat vrača v posebni jubilejni seriji s katero se Britanci spominjajo rojstva te britanske avtomobilske ikone.

Volkswagen jetta

Nova limuzina za Američane in Kitajce

Torek, 16. januar 2018, 09:15
Volkswagen jetta: Nova limuzina za Američane in Kitajce

V Detroitu, kjer poteka sejem NAIAS, se je predstavila tudi nova, že sedma generacija modela jetta, avtomobila, ki so se mu evropski kupci dokončno odpovedali že leta 2015, ker so jim Nemci takrat v celem letu dostavili samo še 11.000 primerkov te nekoč resnično kompaktne limuzine, ki se v zadnji izdaji razteza na prav nič kompaktnih 4,7 metra skupne dolžine.

Valeo & CES 2018

Novi nizkocenovni 'električar'

Torek, 9. januar 2018, 09:43
Valeo & CES 2018: Novi nizkocenovni 'električar'

V Las Vegasu, kjer poteka letošnji sejem CES, se je z novim striktno električno gnanim štirikolesnim izdelkom predstavil tudi znani francoski dobavitelj sestavnih delov za avtomobilsko industrijo, ki ob tem stavi predvsem na možnosti, ki jih ponuja 48‑voltno omrežje.

Revolucija v zavarovalniški industriji

Zavarovalniške ocenjevalce nadomešča programska oprema

Torek, 9. januar 2018, 08:19
Revolucija v zavarovalniški industriji: Zavarovalniške ocenjevalce nadomešča programska oprema

V britanskem start up podjetju Tractable so pred časom razvili zanimivo računalniško programsko opremo, ki si počasi že utira pot na tržišča. V sosednji Avstriji si je podobno delujočo programsko opremo ('Allianz Schaden Express App') že omislila zavarovalnica Allianz, zato se mnogi zaposleni v tej branži že bojijo za svoje službe …

'The Edsels'

Avtomobili, ki niso izpolnili pričakovanj

Ponedeljek, 8. januar 2018, 11:41
'The Edsels': Avtomobili, ki niso izpolnili pričakovanj

V zadnjih 130. (približno) letih avtomobilske zgodovine lahko najdete veliko serijskih avtomobilov, ki so proizvajalcem v času njihove proizvodnje pričarali ogromne finančne glavobole, in to iz različnih vzrokov. Tokrat predstavljamo 18 takšnih štirikolesnih nesrečnikov iz velike družine, poimenovane 'The Edsels' …

Tringaboat concept

Nova francoska dvoživka

Sreda, 3. januar 2018, 09:52
Tringaboat concept: Nova francoska dvoživka

Čeprav letos mineva že približno 213 let od predstavitve prvega delujočega amfibijskega vozila se tudi v današnjih časih pojavljajo nove ideje na temo 'štirikolesnih dvoživk'. Zadnji predlog, ki je trenutno še v prototipni fazi, prihaja iz Francije.

Projekt Camper

Tipski termo senčniki za avtomobile

Sreda, 3. januar 2018, 08:59
Projekt Camper: Tipski termo senčniki za avtomobile

Tipski senčniki za avtomobile niso več najnovejši izum, ki lahko ob mirovanju vozila izboljša udobje potnikov. Pred nekaj leti so se na tržišču prvič pojavili podobni, vendar veliko bolj efektivni magnetni termo senčniki, ki imajo že veliko pristašev med lastniki bivalnikov in ostalih počitniških vozil.

Rinspeed & ZF na sejmu CES

Predstavitev 'švicarske rolke'

Sreda, 27. december 2017, 08:59
Rinspeed & ZF na sejmu CES: Predstavitev 'švicarske rolke'

9. januarja 2018 se bo v Las Vegasu pričela odvijati nova edicija sejma CES (Consumer Electronics Show), kjer bo predstavljen tudi zanimiv striktno električno gnani koncept švicarske eksotične znamke Rinspeed, ki je nastal ob sodelovanju z uveljavljenim nemškim podjetjem ZF Friedrichshafen AG.

Lada 4x4 (niva) L

Pridobitev nemške homologacije

Sreda, 27. december 2017, 07:39
Lada 4x4 (niva) L: Pridobitev nemške homologacije

Čeprav 'zimzelena' lada niva, odnosno lada 4x4, praznuje letos že 40. obletnico njene kariere, Evropejci nismo nikoli prav dobro spoznali večje 5-vratne karoserijske različice tega popularnega SUV modela, ki je ruskim kupcem na voljo že od leta 1995. Sedaj se bo to spremenilo.

Volkswagen e-crafter

Pričetek intenzivnih testiranj pri uporabnikih

Četrtek, 21. december 2017, 09:35
Volkswagen e-crafter: Pričetek intenzivnih testiranj pri uporabnikih

19. decembra 2017 se je v Hannoverju odvila uradna primopredaja dvanajstih novih primerkov Volkswagnovega e-crafterja, ki bodo v naslednjih šestih mesecih (do sredine leta 2018) v rokah profesionalnih uporabnikov iz štirih evropskih držav (Nemčija, Nizozemska, Velika Britanija in Švedska). Ostalim uporabnikom bo ta serijski model na voljo šele v septembru leta 2018.

Sistemi za nadzor tlaka v pnevmatikah

Drage, zavajajoče in nesmiselne igrače?

Sreda, 20. december 2017, 08:52
Sistemi za nadzor tlaka v pnevmatikah: Drage, zavajajoče in nesmiselne igrače?

V avtomobilistično orientiranih medijih po navadi zasledite samo slavospeve raznim modernim varnostnim sistemom, med njimi so tudi sistemi za nadzor tlaka v pnevmatikah, katerih vgradnja v državah EU je od 1. novembra leta 2014 zakonsko predpisana v vseh novih avtomobilih, ker naj bi takšni sistemi občutno dvignili nivo prometne varnosti.

Euro NCAP

Diskreditacija kompaktnega fiata

Četrtek, 14. december 2017, 09:43
Euro NCAP: Diskreditacija kompaktnega fiata

V teh dneh so pri organizaciji Euro NCAP objavili seznam novih 'zaletavčkov', kjer so se nekateri testirani avtomobili po njihovem izkazali odlično, nekaterim štirikolesnim nesrečnežem pa so znova podelili najslabše ocene. Med absolutnimi poraženci se je tokrat znašel kompaktni fiat grande punto, čeprav za to v resnici ni nobenega razloga.

Jeep wrangler (JK)

Posebna 'SMB' edicija modela wrangler

Torek, 12. december 2017, 08:32
Jeep wrangler (JK): Posebna 'SMB' edicija modela wrangler

Iz Nemčije prihaja novica o novi posebni seriji Jeepovega modela wrangler (JK), katerega naslednik (novi wrangler iz serije JL) se bo Nemcem predstavil šele v drugi polovici leta 2018. Za nastanek nove posebne serije modela wrangler so tokrat poskrbeli pri znanem nemškem predelovalcu ameriških avtomobilov, podjetju Geiger Cars, kjer bodo ustvarili samo 10 posebnih 'SMB' wranglerjev.

Berger & Goodyear

Posebna pnevmatika za lahke polpriklopnike

Sreda, 6. december 2017, 09:28
Berger & Goodyear: Posebna pnevmatika za lahke polpriklopnike

V gumarskem koncernu Goodyear so v teh dneh predstavili popolnoma novo tovorno pnevmatiko z nizkim kotalnim uporom, ki so jo razvili ob sodelovanju s strokovnjaki podjetja Berger, ki slovi predvsem po izdelavi zelo lahkih polpriklopnikov.

Lada & Kuba

Lada se vrača na Kubo

Sreda, 6. december 2017, 08:54
Lada & Kuba: Lada se vrača na Kubo

Iz Kube prihaja novica o prvem, ponovno uvoženemu kontingentu novih vozil znamke Lade, ker se je ta avtomobilska znamka pred dvajsetimi leti (približno), ob razpadu Sovjetske zveze, poslovila od potencialnih kupcev na Kubi.

Volkswagen up GTi

Volkswagnov 'mini' GTi

Torek, 5. december 2017, 09:16
Volkswagen up GTi: Volkswagnov 'mini' GTi

V ponudbi znamke Volkswagen se sedaj nahaja tudi nova modelna različica hišnega malčka, ki bo morda dobila tudi češko in špansko sorodstvo. Novi up GTi je avtomobil, ki se je trenutno najbolj približal zapuščini legendarnega golfa GTi iz prve generacije.

ADAC-ov test avtomobilskih 'nahrbtnikov'

Dobrodošla alternativa strešnim kovčkom

Torek, 5. december 2017, 08:04
Alutrans Backboxx Premium

Strokovnjaki nemškega avtomobilskega kluba ADAC so se tokrat posvetili šestim avtomobilskim 'nahrbtnikom', ki so dobrodošla alternativa za vse uporabnike, ki na strehah njihovih avtomobilov ne želijo prevažati okornih 'trug' (strešni kovček) …

Jeep wrangler (JL)

Novi 'stari' wrangler

Ponedeljek, 4. december 2017, 09:34
Jeep wrangler (JL): Novi 'stari' wrangler

V Los Angelesu se v teh dneh odvija letošnji avtomobilski salon, ki je obiskovalcem razkril tudi težko pričakovano novost v obliki nove, že četrte generacije modela wrangler, serijskega avtomobila, ki ostaja zvest hišni tradiciji in izročilu pravih terenskih vozil.

Ares X-Raid

Nemški gozdar v italijanskem smokingu

Sreda, 29. november 2017, 09:04
Ares X-Raid: Nemški gozdar v italijanskem smokingu

Leta 2012 so v Stuttgartu predstavili študijo 'Vision Ener-G-Force', ki je nakazovala možni izgled povsem nove generacije legendarnega terenskega vozila znamke Mercedes-Benz, ki ga poznamo predvsem po imenu 'G-Klasse', čeprav je ob prvi predstavitvi (1979) nosil tudi oznake avstrijskega koncerna Steyr-Daimler-Puch in posledično modelno oznako explorer.

TÜV Report 2017

Sramotna uvrstitev modela sportage

Torek, 28. november 2017, 10:13
TÜV Report 2017: Sramotna uvrstitev modela sportage

Iz Nemčije prihaja novica, ki ne bo razveselila prodajalce in ljubitelje vozil znamke KIA, ker je s strani 'publike' (kupci) zelo toplo sprejet SUV model sportage eden izmed serijskih avtomobilov, ki si po nemškem 'starševskem' (organizacija TÜV) mnenju resnično zasluži oznako 'Sorgenkind' (problematičen otrok), vsaj v pogledu prestajanja obveznih tehničnih pregledov …

Buderus iDisc

Revolucionarni zavorni diski

Torek, 28. november 2017, 08:55
Buderus iDisc: Revolucionarni zavorni diski

Pred kratkim so pri nemški organizaciji Stiftung Warentest izvedli obsežno testiranje manjših gospodinjskih aparatov, kjer so ugotovili, da legendarni slogan 'Built to Last' v današnjih časih nima več nobene veljave, ker je večina izdelkov zasnovanih tako da se pokvarijo že kmalu po preteku garancijskega roka, istočasno so nekateri izdelani tako, da jih sploh ni možno popraviti …

Bollinger B1

Kleni električni terenec?

Ponedeljek, 27. november 2017, 09:09
Bollinger B1: Kleni električni terenec?

Iz ZDA prihaja novica o izredno velikem zanimanju potencialnih kupcev za štirikolesno gnani izdelek znamke Bollinger, ker so Američani do sedaj zbrali že skoraj pol milijona prednaročil za to striktno električno gnano terensko vozilo. Vsak od potencialnih kupcev je ob tem prispeval simboličnih 1000 dolarjev …

VW caddy maxi von Natürliche Reisemobile

Caddy z dodano vrednostjo

Sreda, 22. november 2017, 09:39
VW caddy maxi von Natürliche Reisemobile: Caddy z dodano vrednostjo

Na nemškem tržišču počitniških vozil obstajajo tudi štirikolesni izdelki, ki jim na prvi pogled ne bi nikoli pripisali počitniške vloge, ker so jo sposobni izvesti v 'inkognito' maniri. Eden takšnih je tudi bivalno orientirani caddy maxi, ki nastaja na območju bavarskega kraja Ottensoos.

'Supermodell des Jahres' by Modell Fahrzeug

Najlepše štirikolesne miniature leta 2017

Torek, 21. november 2017, 09:25
Volvo Amazon (1:87) - Wiking

Tudi letos so bralci nemške strokovne revije Modell Fahrzeug izbirali najlepše predstavnike štirikolesnih avtomobilskih miniatur, in to v skoraj vseh možnih merilih, od razmerja HO (1:87), ki je pisano na kožo ljubiteljem miniaturnih železnic, pa vse do 'premium' razmerja 1:8, odnosno 1:4.

Dogajanje v Nemčiji

Hibridni BMW-ji razočarali nemške politike

Ponedeljek, 20. november 2017, 08:18
Dogajanje v Nemčiji: Hibridni BMW-ji razočarali nemške politike

Iz Nemčije prihaja novica, ki znova potrjuje kako daleč od realnosti so obljube proizvajalcev avtomobilov glede povprečne porabe pogonskih goriv, tudi v primeru modnih hibridnih vozil. Tokrat so na udaru prestižne hibridne limuzine (model 740e/740Le/740Le xDrive iPerformance) iz Münchna, ki jih uporabljajo nekateri nemški ministri.

Suzuki SWIFT

Novi SWIFT osvojil naslov 2018 RJC Car of the Year

Sobota, 18. november 2017, 06:11
Suzuki SWIFT: Novi SWIFT osvojil naslov 2018 RJC Car of the Year

Novi Suzuki SWIFT je prejel priznanje »RJC Car of the Year« za leto 2018, ki ga vsako leto podeljuje japonsko združenje avtomobilističnih raziskovalcev in novinarjev (Automotive Researchers’ and Journalists' Conference of Japan).

Dogajanje na nemškem tržišču rabljenih vozil

Kupci se zanimajo predvsem za velika SUV vozila, enoprostorce in športne avtomobile

Četrtek, 16. november 2017, 09:36
Dogajanje na nemškem tržišču rabljenih vozil: Kupci se zanimajo predvsem za velika SUV vozila, enoprostorce in športne avtomobile

Pri družbi Eurotax Schwacke so v teh dneh predstavili novo poročilo o ohranjanju vrednosti rabljenih avtomobilov na nemškem tržišču, ki je razkrilo, da se nemški kupci rabljenih avtomobilov trenutno zanimajo predvsem za nakup velikih SUV vozil, enoprostorcev in športnih avtomobilov.

Fendt eVario 100

Napoved serijske proizvodnje

Četrtek, 16. november 2017, 08:50
Fendt eVario 100: Napoved serijske proizvodnje

V Hannoverju so se 12. novembra odprla vrata letošnjega sejma Agritechnica. Na tem specializiranem sejmu se je prvič predstavil tudi novi 'E-Traktor' znamke Fendt, ki ga bodo Nemci pričeli serijsko izdelovati v naslednjem letu.

E.Go life by RWTH Aachen

'Električar' s sprejemljivo ceno

Sreda, 15. november 2017, 08:37
E.Go life by RWTH Aachen: 'Električar' s sprejemljivo ceno

Iz Nemčije prihaja novica o novem uspehu striktno električno gnanega avtomobila, ki so ga ob sodelovanju z znamko Bosch razvili študentje in profesorji na univerzi RWTH Aachen. Novi nemški 'game changer' bo kupcem dostopen v naslednji pomladi, naročila zanj so pričeli sprejemati v letošnjem maju.

Poročilo združenja ACEA

Splošno elektromobilnost si lahko privošči samo peščica evropskih držav

Četrtek, 9. november 2017, 08:45
Poročilo združenja ACEA: Splošno elektromobilnost si lahko privošči samo peščica evropskih držav

Vlada Republike Slovenije je pred časom sprejela strategijo na področju razvoja trga za vzpostavitev ustrezne infrastrukture v zvezi z alternativnimi gorivi v prometnem sektorju, ki predvideva, da leta 2030 ne bo več dovoljena prva registracija avtomobilov z notranjim izgorevanjem na bencin ali dizel.

Paul Nutzfahrzeuge & Agritechnica 2017

Predstavitev nadvse praktičnega traktorja

Torek, 7. november 2017, 09:28
Paul Nutzfahrzeuge & Agritechnica 2017: Predstavitev nadvse praktičnega traktorja

V Hannoverju se bodo 12. novembra odprla vrata letošnjega sejma Agritechnica, kjer bo prvič predstavljena tudi nova, nadvse praktična rešitev nemškega podjetja Paul Nutzfahrzeuge, ki bo olajšala delo številnim uporabnikom traktorjev in podobnih vozil.

Jeep wrangler unlimited by Behl Mobile

Nova razsežnost oznake 'Unlimited'

Torek, 7. november 2017, 08:46
Jeep wrangler unlimited by Behl Mobile: Nova razsežnost oznake 'Unlimited'

Iz Nemčije prihaja novica o posebnem wranglerju unlimited (serija JK), ki na prvi pogled ne želi razkriti sorodstvenih vezi s klasičnimi počitniškimi vozili, čeprav ima z njimi veliko skupnega, ker je namenjen pravim avanturistom, ki ob morebitnih izletih v neznano potrebujejo tudi ustrezna mobilna prenočišča.

Intervju: Sierra Sam

Zelo požrtvovalni uslužbenec

Četrtek, 2. november 2017, 09:53
Intervju: Sierra Sam: Zelo požrtvovalni uslužbenec

Novinar (Martin Kunz) nemške revije ADAC Motorwelt je pred kratkim opravil rahlo nenavaden intervju z zelo pomembno 'osebo' na področju zagotavljanja varnosti potnikov v sodobnih avtomobilih, čeprav se je 'Sierra Sam' na začetku kariere ukvarjal predvsem z zaščito pilotov in astronavtov. V tokratnem intervjuju je spregovoril o najtežjem poklicu na tem planetu.

GTÜ test avtomobilskih akumulatorjev

Prodajna cena novega akumulatorja ni merilo kvalitete

Torek, 31. oktober 2017, 08:52
GTÜ test avtomobilskih akumulatorjev: Prodajna cena novega akumulatorja ni merilo kvalitete

Neodvisna nemška strokovna organizacija GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung mbH), ki deluje predvsem v interesu nemških potrošnikov, je v teh dneh objavila rezultate nedavno opravljenih laboratorijskih testiranj desetih avtomobilskih akumulatorjev, ki so trenutno na voljo v nemških trgovinah.

Raziskava revije What Car?

Najbolj zanesljive avtomobile izdelujejo Japonci

Četrtek, 26. oktober 2017, 08:41
Raziskava revije What Car?: Najbolj zanesljive avtomobile izdelujejo Japonci

Iz Velike Britanije prihaja novica o novi raziskavi glede zanesljivosti približno tri leta starih avtomobilov, ki so jo tokrat izvedli novinarji britanske revije What Car? Kot po navadi je med deseterico najbolj zanesljivih avtomobilskih znamk zastopanih 6 japonskih proizvajalcev, za popolno presenečenje pa je poskrbela znamka Alfa Romeo, ki je tokrat uvrščena v družbo znamk Suzuki in Honda.

Je elektronika novodobna rja?

V bodočnosti ne bo veliko novih starodobnikov

Sreda, 25. oktober 2017, 10:00
Je elektronika novodobna rja?: V bodočnosti ne bo veliko novih starodobnikov

Iz Nemčije prihaja novica, ki razkriva in istočasno potrjuje strahove vseh ljubiteljev mladodobnih (youngtimer) in starodobnih (oldtimer) vozil, ker so napovedi o 'štirikolesnem pomladku' na tej sceni zelo mračne, predvsem zaradi čedalje bolj kompleksne tehnike v sodobnih avtomobilih.

Ugotovitev organizacij TÜV Süd in GdP

Nekatere oblike souporabe vozil znižujejo nivo splošne prometne varnosti

Ponedeljek, 23. oktober 2017, 09:35
Ugotovitev organizacij TÜV Süd in GdP: Nekatere oblike souporabe vozil znižujejo nivo splošne prometne varnosti

Nemški prometni strokovnjaki opozarjajo na nov nemški družbeni fenomen, povezan z modno in ponekod popularno souporabo vozil ('Carsharing'), ker so v zadnjem času opazili, da nekatere oblike souporabe vozil znižujejo nivo splošne prometne varnosti na nemških cestah.

Poročilo portala Honest John

Novo priznanje za fiat doblò

Četrtek, 19. oktober 2017, 09:13
Poročilo portala Honest John: Novo priznanje za fiat doblò

Na britanskem spletnem portalu Honest John, kjer ima obveščanje in osveščanje kupcev prioriteto pred marketingom, so objavili zanimiv seznam najboljših in najslabših lahkih gospodarskih vozil v povezavi s prvim izvedenim tehničnim pregledom, ki ga tudi pri njih izvajajo šele po prvih treh letih od nakupa novega lahkega gospodarskega vozila.

Arhiv

ptsčpsn
   123456789101112131415161718192021222324252627282930

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.