Avto.info

Lightyear one

'Samopolnilni' električni avtomobil …

Četrtek, 16. maj 2019, 08:57
Lightyear one: 'Samopolnilni' električni avtomobil …

Iz Nizozemske prihaja novica o novem striktno električno gnanem solarnem (sončnem) avtomobilu znamke Lightyear, ki se je proslavila leta 2016 z modelom stella, ki je prevozil razdaljo med mestoma Los Angeles in San Francisco (približno 615 kilometrov) s samo enim polnjenjem vgrajenih akumulatorjev. Prototip modela one bodo Nizozemci uradno predstavili 25. junija 2019.

Zanašanje na elektroniko je lahko usodno

ADAC test parkirne asistence v povezavi s sistemi za samodejno zaviranje

Sreda, 15. maj 2019, 09:43
Zanašanje na elektroniko je lahko usodno: ADAC test parkirne asistence v povezavi s sistemi za samodejno zaviranje

Iz Nemčije prihaja nov dokaz današnje nezrelosti številnih elektronskih asistenčnih sistemov v sodobnih avtomobilih, ki jih avtomobilski marketing ob pomoči neresnih novinarjev seveda pridno oglašuje kot nekaj najboljšega in nadvse varnega za voznika in ostale udeležence v prometu …

Nissan NV250

Razširitev ponudbe

Sreda, 15. maj 2019, 08:17
Nissan NV250: Razširitev ponudbe

Včeraj so pri znamki Nissan predstavili novega predstavnika lahkih gospodarskih vozil, ki predstavlja rezultat hišnih 'Badge Engineering' naporov, ker gre v primeru modela NV250 samo za kredibilno japonsko kopijo že znanega in priljubljenega renaulta kangoo.

e.Go life by RWTH Aachen

Primopredaja prvih izdelanih primerkov

Ponedeljek, 13. maj 2019, 09:14
e.Go life by RWTH Aachen: Primopredaja prvih izdelanih primerkov

V letošnjem marcu so Nemci na območju mesta Aachen zagnali proizvodnjo pravega električnega 'volkswagna' (ljudsko vozilo), ker bodo v bližnji bodočnosti začeli izdelovati tudi najšibkejšo različico (life 20) modela life, ki bo kupca 'ožela' za največ 15.900 evrov (prodajna cena brez državnih subvencij). Pred štirimi dnevi je ta avtomobil prevzel prvi, zelo prominentni nemški kupec …

E-Force One EF18 SZM

Rezultat sodelovanja s podjetjem ecovolta

Ponedeljek, 13. maj 2019, 08:19
E-Force One EF18 SZM: Rezultat sodelovanja s podjetjem ecovolta

V Münchnu, kjer se bo 15. maja 2019 pričel odvijati sejem The smarter E Europe, se bo obiskovalcem prvič predstavila nova različica striktno električno gnanega tovornjaka švicarske znamke E-Force One, ki spada med pionirje na področju razvoja 18-tonskih električno gnanih tovornjakov, ker so njihov prvi takšen model predstavili že leta 2013.

Sono Motors sion

Nemci so prejeli že več kot 10.000 prednaročil

Petek, 10. maj 2019, 07:00
Sono Motors sion: Nemci so prejeli že več kot 10.000 prednaročil

27. julija 2017 se je v Münchnu odvijala prva javna predstavitev takrat novega nemškega prototipnega električnega avtomobila, ki je nastal ob pomoči leta 2016 vpeljane 'crowdfunding' (množično financiranje) platforme. Sedaj so Nemci obvestili javnost o več kot 10.000 prejetih prednaročilih za njihov model sion, ki se sedaj že predstavlja v dokončni, velikoserijski podobi.

Pol stoletja terenskih suzukijev

Prvi jimny se je pojavil že leta 1970

Sreda, 8. maj 2019, 10:18
Suzuki Jimny (LJ10)

V naslednjem marcu bo minilo že 50 let od prve predstavitve legendarnega Suzukijevega terenskega vozila, ki še vedno nima nobene prave konkurence, ker je tudi aktualni jimny edini pravi predstavnik resnično kompaktnih terenskih avtomobilov. Istočasno je jimny tudi prvi serijski štirikolesno gnani japonski predstavnik kompaktnih avtomobilov.

Tihi ubijalci na nemških cestah

Uporaba pametnih telefonov vzame več življenj kot alkohol

Ponedeljek, 6. maj 2019, 09:28
Tihi ubijalci na nemških cestah: Uporaba pametnih telefonov vzame več življenj kot alkohol

Iz Nemčije prihaja nova novica glede aktualne nevarnosti v cestnem prometu, ki jo prinaša neodgovorno ravnanje številnih voznikov in voznic, ker se med vožnjo njihovih avtomobilov preveč radi posvetijo opravilom na njihovih pametnih telefonih. Za izvedbo tokratne raziskave s šokantnimi ugotovitvami je poskrbel nemški avtomobilski klub Mobil in Deutschland e.V.

Honest John Awards 2019

Tri nove nagrade za znamko Suzuki

Ponedeljek, 6. maj 2019, 08:14
Honest John Awards 2019: Tri nove nagrade za znamko Suzuki

2. maja se je v Londonu odvila svečana podelitev letošnjih nagrad avtomobilistične spletne strani Honest John, ki jih Britanci podelijo proizvajalcem avtomobilov na osnovi (statistiki) zanimanja obiskovalcev njihove spletne strani za določene modele avtomobilov.

ADAC test lahkih tovornih prikolic

Porazna ocena slovenskega izdelka

Torek, 30. april 2019, 07:59
ADAC test lahkih tovornih prikolic: Porazna ocena slovenskega izdelka

Strokovnjaki največjega nemškega avtomobilskega kluba (ADAC) so v teh dneh predstavili izsledke testiranj šestih lahkih tovornih prikolic (največja dovoljena masa (prikolica + tovor): 750 kg), ki so pri dveh izdelkih razkrili pomanjkljivosti, ki ne bodo všeč njunim proizvajalcem, ker so Nemci o tem že obvestili nemški Zvezni urad za motorna vozila (KBA).

ADAC 'Pannenstatistik' 2019

Naporna življenja avtomobilskih akumulatorjev

Sreda, 24. april 2019, 09:43
ADAC 'Pannenstatistik' 2019: Naporna življenja avtomobilskih akumulatorjev

Predstavniki kluba ADAC so v teh dneh predstavili izsledke letošnje statistike najpogostejših okvar na sodobnih avtomobilih, seveda pa so ob tem razkrili tudi najbolj in najmanj zanesljive avtomobile izmed skoraj štirih milijonov na tehničnih pregledih ocenjenih avtomobilov.

Renaultova lahka gospodarska vozila

Letošnja jesen bo prinesla osveženo modelno paleto

Sreda, 24. april 2019, 08:14
Renaultova lahka gospodarska vozila: Letošnja jesen bo prinesla osveženo modelno paleto

Pri znamki Renault so v teh dneh predstavili osveženo modelno paleto njihovih lahkih gospodarskih vozil, ki bo kupcem na voljo šele v letošnji jeseni. Istočasno so pokazali še študijo kangoo Z.E. concept, ki napoveduje novo generacijo modela kangoo.

Novi SUZUKI JIMNY

Prejemnik prestižne 1. nagrade na 2019 World Car Awards

Petek, 19. april 2019, 05:57
Novi SUZUKI JIMNY: Prejemnik prestižne 1. nagrade na 2019 World Car Awards

S ponosom objavljamo, da je bil novi Jimny izbran za zmagovalca kategorije World Urban Car na 2019 World Car Awards. Rezultat je bil objavljen na tiskovni konferenci World Car Awards, ki je potekala 17. aprila 2019 na mednarodnem avtomobilskem salonu v New Yorku, ZDA. Suzuki je prvič osvojil nagrado v kateri koli kategoriji na World Car Awards.

Renault EZ-Flex concept

Kompaktni urbani dostavnik

Četrtek, 18. april 2019, 09:23
Renault EZ-Flex concept: Kompaktni urbani dostavnik

Francozi so v teh dneh predstavili prototip striktno električno gnanega kompaktnega dostavnega vozila, ki ga bodo Francozi v naslednjih dveh letih tudi intenzivno preizkušali, in to ob pomoči dvanajstih izbranih podjetij, kjer bo v uporabi po en predstavnik študije EZ-Flex.

Izbor za Svetovni avto leta

Med letošnjimi nagrajenci je tudi jimny

Četrtek, 18. april 2019, 08:02
Izbor za Svetovni avto leta: Med letošnjimi nagrajenci je tudi jimny

Včeraj smo v New Yorku dobili tri nove nagrajence letošnjega izbora za Svetovni avto leta. Med njimi je tudi resnično kompaktni suzuki jimny, ki je prejel laskavi naslov najboljšega avtomobila v kategoriji mestnih (urbanih) avtomobilov.

Volkswagen golf 8

V Wolfsburgu spoznavajo pomen kratice KISS

Torek, 16. april 2019, 08:39
Volkswagen golf 8: V Wolfsburgu spoznavajo pomen kratice KISS

To, da imajo v Wolfsburgu težave z napovedanim začetkom proizvodnje nove, že osme generacije modela golf, ni že nekaj časa prav nobena skrivnost, sedaj pa so v javnost pricurljali tudi bolj definirani vzroki težav …

Rusi odhajajo …

Znamka Lada se umika iz EU območja

Ponedeljek, 15. april 2019, 08:30
Rusi odhajajo …: Znamka Lada se umika iz EU območja

Pri nemškem podjetju Lada Automobile GmbH, ki je generalni uvoznik in zastopnik znamke Lada v Nemčiji,  so 28. marca 2019 s strani ruskega avtomobilskega proizvajalca prejeli informacijo o napovedanem začasnem umiku znamke Lada iz EU območja. Ta ukrep bo pričel veljati na začetku leta 2020.

Anketa podjetja BearingPoint

Več kot polovica vprašanih podpira omejitev končne hitrosti

Sreda, 10. april 2019, 09:12
Anketa podjetja BearingPoint: Več kot polovica vprašanih podpira omejitev končne hitrosti

Iz Nemčije prihajajo zanimivi rezultati nedavno izvedene ankete svetovalnega podjetja BearingPoint, ker je več kot polovica vprašanih Nemcev in Nemk podprla omejitev končne hitrosti na 180 km/h pri vseh novih avtomobilih.

Moab Easter Jeep Safari 2019

Predstavitev šestih novih prototipov

Torek, 9. april 2019, 09:39
Jeep M-715 Five-Quarter

V ameriški zvezni državi Utah se bo od 13- do 21. aprila 2019 odvijala letošnja, že triinpetdesetič izvedena manifestacija Moab Easter Jeep Safari, ki vsako leto pritegne na tisoče 'diehard' ljubiteljev terenskih avtomobilov znamke Jeep.

'The Heritage HUB'

Novi torinski muzej skupine FCA

Četrtek, 4. april 2019, 10:00
'The Heritage HUB': Novi torinski muzej skupine FCA

V 'italijanskem Detroitu', mestu, ki je najbolj povezano z italijansko avtomobilsko industrijo, so v teh dneh bogatejši za novo mestno znamenitost, ker so 2. aprila na območju industrijske cone Mirafiori dobili povsem nov avtomobilski muzej skupine FCA, ki se razprostira na približno 15.000 kvadratnih metrih površin.

Tencent Keen Security Lab

Nov dokaz ranljivosti Teslinega 'avtopilota'

Sreda, 3. april 2019, 09:24
Tencent Keen Security Lab: Nov dokaz ranljivosti Teslinega 'avtopilota'

Iz Kitajske, kjer je največ navdušenja populacije nad avtonomno delujočimi avtomobili, prihaja novica, ki ponovno dokazuje nezrelost in nezanesljivo delovanje asistenčnih sistemov v današnjih avtomobilih. Tokrat je skupina kitajskih računalniških strokovnjakov preverjala sposobnosti Teslinega 'avtopilota', ki si v resnici sploh ne zasluži tega imena …

Emory 356 C4S coupé

'Quattro' predstavnik porschejev 356

Sreda, 3. april 2019, 07:59
Emory 356 C4S coupé: 'Quattro' predstavnik porschejev 356

Iz kalifornijskega mesta Burbank prihaja novica o zanimivi predelavi legendarnega porscheja 356 iz leta 1964, ker so mu v podjetju Emory Motorsports vgradili 4x4 pogonski sklop porscheja 911 (964) iz leta 1990. Tako smo dobili unikatni porsche 356 'AllRad', ki ga bo srečni lastnik uporabljal predvsem za obiske zasneženih smučišč.

Maserati 'Cinqueporte' by Adam Redding

Unikatni karavan išče novega lastnika

Ponedeljek, 1. april 2019, 09:05
Maserati Quattroporte 3.0 TD Shooting Brake

Na spletnih straneh britanskega podjetja Autostorico Ltd., kjer se ukvarjajo predvsem s prodajo prestižnih starodobnikov in eksotičnih vozil, se je v teh dneh pojavil unikatni maserati s polnim imenom 'Quattroporte 3.0 TD Shooting Brake', ki pa ni poseben samo zaradi občutno spremenjene karoserije, temveč tudi v pogledu pogonskega sklopa.

Znamka Smart

Sklenitev kroga

Četrtek, 28. marec 2019, 09:52
Znamka Smart: Sklenitev kroga

Proti koncu leta 1982 se je Nicolas Hayek (1928-2010), švicarski podjetnik libanonskega rodu, odločil, da bo ustvaril striktno električno gnani mestni avtomobil, ki bi ga izdelovali po podobnem principu kot njegove ure znamke Swatch. Sedaj, skoraj 30 let kasneje, kaže, da bo njegova ideja o električnem smartu zaživela, vendar samo pod pogojem, če bo znamka Smart v bližnji bodočnosti sploh še obstajala …

Al-Ko & Huber

Skupni razvoj hibridne tovorne šasije

Sreda, 27. marec 2019, 09:13
Al-Ko & Huber: Skupni razvoj hibridne tovorne šasije

Iz Nemčije prihaja novica o novem sodelovanju dveh nemških podjetij (Al-Ko & Huber) glede razvoja nove hibridne nosilne šasije za gospodarska vozila z največjo dovoljeno skupno maso v razponu od 3,5- do 5-ton.

GTÜ & ACE test letnih pnevmatik

Zmagovalna pnevmatika prihaja iz Finske

Sreda, 27. marec 2019, 08:22
GTÜ & ACE test letnih pnevmatik: Zmagovalna pnevmatika prihaja iz Finske

Nemška organizacija GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung mbH) in nemški avtomobilski klub ACE (Auto Club Europa) sta včeraj objavila rezultate nedavno opravljenih testov devetih letnih pnevmatik v dimenzijah 205/55 R 16, ki so trenutno že na voljo kupcem v nemških trgovinah.

Visu camp 'Sitka & Tashka'

Še ena češka 'Simply Clever' rešitev

Torek, 26. marec 2019, 10:02
Visu camp 'Sitka & Tashka': Še ena češka 'Simply Clever' rešitev

Po navadi znani reklamni slogan 'Simply Clever' povezujemo predvsem z avtomobilsko znamko Škoda, tokrat pa ga lahko povežemo z idejo češke znamke Visu, ki nezahtevnim lastnikom kombijev ponuja možnost hitre in relativno poceni transformacije njihovih klasičnih kombijev v enostavna počitniška vozila.

Suzuki in Toyota

Suzuki in Toyota potrdila nadaljnje skupne korake in udejanjanje medsebojnega sodelovanja

Četrtek, 21. marec 2019, 11:44
Suzuki in Toyota: Suzuki in Toyota potrdila nadaljnje skupne korake in udejanjanje medsebojnega sodelovanja

Prvi zametki skupnega sodelovanja segajo v začetek leta 2017, ko je bila med proizvajalcema avtomobilov Suzuki in Toyota podpisana namera o poslovnem sodelovanju, da bi združili moči in prednosti Toyote s področja elektrifikacije ter Suzukija s področja kompaktnih vozil. Sedaj se sodelovanje udejanja pri proizvodnji in razvoju elektrificiranih vozil ter čim širši popularizaciji teh vozil.

GTÜ & AUTO ZEITUNG

Letošnji test pnevmatik v dimenzijah 235/45 R 18

Torek, 19. marec 2019, 09:49
GTÜ & AUTO ZEITUNG: Letošnji test pnevmatik v dimenzijah 235/45 R 18

Nemška organizacija GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung mbH) in nemška avtomobilistična revija AUTO ZEITUNG sta v teh dneh objavili rezultate nedavno opravljenih testov ene celoletne in devetih letnih pnevmatik v dimenzijah 235/45 R 18, ki so znova pokazali, da bosta sistema ABS in ESP v vašem vozilu lahko delovala odlično samo ob povezavi z odličnimi pnevmatikami.

Kyburz eRod

Švicarski lahkokategornik

Četrtek, 14. marec 2019, 09:19
Kyburz eRod Race

Iz Švice, kjer se je pred nekaj leti predstavila nova domača znamka avtomobilov z imenom Kyburz, prihaja novica o dveh novih različicah striktno električno gnanega modela eRod, ki je namenjen predvsem tistim, ki jim je uživanje ob vožnji z avtomobilom pomembnejše od vgrajene 'moram imeti' sodobne 'bivalne opreme' …

Sladke težave znamke Suzuki

Dobavna doba za model jimny znaša približno 2 leti …

Sreda, 13. marec 2019, 09:57
Sladke težave znamke Suzuki: Dobavna doba za model jimny znaša približno 2 leti …

S predstavitvijo novega jimnyja so si pri znamki Suzuki nakopali za proizvajalca zelo 'sladko težavo', ker je resnično kompaktno japonsko terensko vozilo postalo 'Everybody’s darling', temu primerni pa so tudi dobavni roki za kupce, ki znašajo na Japonskem 2 leti. Novi jimny pa ne privablja samo kupcev, temveč tudi špekulante, ker ga lahko takoj prodajo po občutno višji ceni.

Fornasari gigi GT 311

Obujanje oblikovne zapuščine znamke Zagato

Ponedeljek, 11. marec 2019, 09:39
Fornasari gigi GT 311: Obujanje oblikovne zapuščine znamke Zagato

Pri eksotični italijanski znamki Fornasari so v Ženevi ponovno predstavili serijski model, ki so ga leta 2012 v prototipni izvedbi pokazali že obiskovalcem avtomobilskega salona v Essnu. Tokrat so se Italijani oddaljili od običajnega hišnega 'crossover' programa in ustvarili pravi kupe v stilu nekdanjih športnih avtomobilov iz začetka petdesetih let prejšnjega stoletja.

Devinci DB 718

Okolju prijazen nostalgik

Ponedeljek, 11. marec 2019, 08:36
Devinci DB 718: Okolju prijazen nostalgik

V Ženevi se publiki tudi tokrat niso predstavila samo zveneča in največja imena iz sveta avtomobilizma, svojih '5 minut slave' so dočakali tudi številni manjši in eksotični proizvajalci avtomobilov, med njimi tudi južnofrancoska butična znamka Devinci, ki privlači kupce s kombinacijo preteklosti in prihodnosti, ki bo v pogledu avtomobilov najbrž električna.

Deloitte Global Automotive Consumer Study 2019

Zaupanje kupcev v avtonomna vozila kopni …

Četrtek, 7. marec 2019, 09:56
Deloitte Global Automotive Consumer Study 2019: Zaupanje kupcev v avtonomna vozila kopni …

Pri svetovno znanem svetovalnem podjetju Deloitte so v teh dneh predstavili izsledke globalne študije glede razpoloženja kupcev v povezavi z najnovejšimi tehnologijami in trendi na področju avtomobilizma. Izsledki te študije ne bodo všeč zaposlenim v marketingu, ker kažejo na povečano nezaupanje kupcev do vseh 'must have' novotarij …

Morgan plus six

Večni mladenič

Četrtek, 7. marec 2019, 08:29
Morgan plus six: Večni mladenič

V Ženevi, kjer se trenutno odvija letošnji avtomobilski salon, se je publiki predstavila tudi zadnja evolucijska stopnja legendarnega britanskega športnega avtomobila, ki je še vedno oblikovan po okusu kupcev iz leta 1950, ko se je pojavil prvi takšen serijski morgan plus 4. Precej več novosti se skriva pod pločevino.

Piëch mark zero

Novi švicarsko-nemški električni GT

Torek, 5. marec 2019, 10:12
Piëch mark zero: Novi švicarsko-nemški električni GT

V teh dneh se v Ženevi predstavlja tudi povsem novi električni superšportnik švicarsko-nemškega podjetja Piëch Automotive, ki ga s skupnimi močmi vodita Toni Piëch (njegov oče je svetovno znani Ferdinand Karl Piëch) in Rea Stark Rajcic. Ob nastajanju modela mark zero sta oba Švicarja uporabila daljnovzhodne zveze in poznanstva …

Uresničevanje črnogledih napovedi v Oslu

Brezplačno polnjenje električnih avtomobilov postaja stvar preteklosti

Torek, 5. marec 2019, 09:00
Uresničevanje črnogledih napovedi v Oslu: Brezplačno polnjenje električnih avtomobilov postaja stvar preteklosti

Iz Norveške, kjer je trenutno v obtoku že ogromno (12 % vseh registriranih vozil) striktno električno gnanih avtomobilov, prihaja novica, ki potrjuje črnoglede napovedi nekaterih ljudi glede problemov, povezanih z množično uporabo električnih avtomobilov v mestnih središčih …

Ginetta v Ženevi

Prva predstavitev nove britanske zverinice

Ponedeljek, 4. marec 2019, 09:21
Ginetta v Ženevi: Prva predstavitev nove britanske zverinice

V Ženevi, kjer se bo v kratkem pričel odvijati letošnji avtomobilski salon, se bo predstavila tudi povsem nova superšportna ginetta, ki zaenkrat sploh še nima hišne modelne oznake. Vemo samo to, da bodo Britanci leta 2020 izdelali 20 novih primerkov tega športnega avtomobila, ki nadaljuje hišno 'giant-killer' tradicijo, vpeljano leta 1965 ob predstavitvi ginette G10.

'Freude am Überfahren'

BMW X1 ne zazna pešcev

Torek, 26. februar 2019, 10:07
'Freude am Überfahren': BMW X1 ne zazna pešcev

Ameriški inštitut za prometno varnost IIHS je 21. februarja 2019 predstavil novo poročilo glede delovanja asistenčnih sistemov, ki so sposobni prepoznavanja pešcev, kolesarjev in živali in posledične samodejne zaustavitve vozila v primerih, ko je voznik v tako opremljenem vozilu med vožnjo 'mentalno odsoten' …

UK Car of The Year Awards 2019

Med letošnjimi zmagovalci je tudi suzuki jimny

Torek, 26. februar 2019, 07:51
UK Car of The Year Awards 2019: Med letošnjimi zmagovalci je tudi suzuki jimny

Iz Velike Britanije prihaja novica o zmagovalcih letošnjega izbora za britanski avtomobil leta 2019, ki jih je pred kratkim določila razširjena, 29-članska novinarska žirija, ki je zaenkrat izbrala samo zmagovalce po kategorijah, medtem ko bo pravi zmagovalec tega izbora, ki bo okronan s prestižno lovoriko 'UK Car of The Year', razkrit šele 1. marca.

Ugotovitev organizacije Consumer Reports

'Kragujevška kvaliteta' tesle 3

Ponedeljek, 25. februar 2019, 09:10
Ugotovitev organizacije Consumer Reports: 'Kragujevška kvaliteta' tesle 3

Pri eni izmed najbolj zanesljivih organizacij za zaščito potrošnikov (Consumer Reports) so v teh dneh za potencialne kupce Teslinega modela 3 objavili 'nepriporočilo' glede nakupa tega avtomobila, ker je po ugotovitvah strokovnjakov te organizacije izdelan po nekdanjih kriterijih 'kvalitete', ki so podobni tistim, ki so veljali v nekdanjih Zavodih Crvena Zastava …

Lorinser Puch 230 GE lang pick up

Nova kariera ostarelih vojaških vozil

Ponedeljek, 25. februar 2019, 08:29
Lorinser Puch 230 GE lang pick up: Nova kariera ostarelih vojaških vozil

V švicarski armadi so se pred časom odločili, da zamenjajo njihova izrabljena avstrijsko-nemška terenskega vozila znamke Steyr-Puch, ki smo jih po zaslugi nekdanje JNA zelo dobro poznali že v Jugoslaviji. Med odjemalci rabljenih švicarskih primerkov modela G se je znašlo tudi nemško tunersko podjetje Lorinser, kjer so sedaj ustvarili 'resto-mod' različico tega modela, ki jo že ponujajo kupcem.

ADAC test letnih pnevmatik

Prva testiranja pnevmatik za lahka gospodarska vozila

Sreda, 20. februar 2019, 10:14
ADAC test letnih pnevmatik: Prva testiranja pnevmatik za lahka gospodarska vozila

V teh dneh so pri nemškem avtomobilskem klubu ADAC objavili poročili z dveh ločenih testiranj letnih pnevmatik, ker so Nemci tokrat obravnavali 16 letnih pnevmatik za kompaktna vozila (evropski B segment), prvič v zgodovini takšnih testiranj pa so preizkusili še 16 letnih pnevmatik za lahka gospodarska vozila.

Società Europea Veicoli Leggeri

PSA in FCA bosta nadaljevala partnerstvo

Torek, 19. februar 2019, 09:08
Società Europea Veicoli Leggeri: PSA in FCA bosta nadaljevala partnerstvo

Znamka FIAT je ob nedavnem 'prebegu' znamke Opel k Francozom sicer izgubila zvestega nemškega odjemalca modela doblò, ker je naslednik 'nemškega doblòja' zasnovan na francoski platformi, vendar pa s tem ni konec francosko-italijanskega prijateljevanja na področju izdelave lahkih gospodarskih vozil, ki se je začelo že davnega leta 1981.

ADAC Facebook-Community

15 najgrših avtomobilov

Torek, 12. februar 2019, 10:22
ADAC Facebook-Community: 15 najgrših avtomobilov

Iskanju najgrših avtomobilov na tem svetu se je pred časom pridružilo tudi približno 430.000 sledilcev na Facebook profilu kluba ADAC, ki so nato ob pomoči strokovnjakov kluba ADAC izbrali 15 modernih štirikolesnih 'ambasadorjev slabega okusa'. Nekateri izmed izbranih vizualno neprivlačnih avtomobilov na tej lestvici so že stalni gostje na takšnih izborih, nekateri pa so se na takšno lestvico uvrstili prvič.

Raziskava združenja AAA

Električni avtomobili ne marajo mraza in vročine

Ponedeljek, 11. februar 2019, 08:53
Raziskava združenja AAA: Električni avtomobili ne marajo mraza in vročine

Iz ZDA, kjer domuje tudi vplivno združenje AAA (American Automobile Association, Inc.), prihaja novica, ki ponovno potrjuje navedbe in opozorila resnih novinarjev glede splošne neuporabnosti striktno električno gnanih vozil na območjih z zelo visokimi ali pa zelo nizkimi temperaturami ozračja.

Zanimivosti o avtomobilih iz Italije

Serijski avtomobili, ki jih niso oblikovali Italijani

Četrtek, 7. februar 2019, 09:38
Zanimivosti o avtomobilih iz Italije: Serijski avtomobili, ki jih niso oblikovali Italijani

Dejstva, ki pravi, da so Italijani že dolgo najmočnejša gonilna sila na področju oblikovanja avtomobilov, se zavedamo že zelo dolgo, ker so v približno stotridesetih letih obstoja avtomobilov oblikovali nešteto serijskih modelov številnih domačih (italijanskih) in tujih avtomobilskih znamk. Obstaja pa tudi nekaj serijskih italijanskih avtomobilov, ki jih niso oblikovali Italijani …

Nasvet kluba ADAC

Zbran voznik je najboljši 'asistenčni sistem'

Ponedeljek, 4. februar 2019, 08:19
Nasvet kluba ADAC: Zbran voznik je najboljši 'asistenčni sistem'

V teh dneh so Nemci predstavili nove izsledke testiranj nekaterih asistenčnih sistemov, ki ponovno dokazujejo, da ti sistemi v praksi še ne delujejo tako kot bi morali, sploh v pogojih poslabšanih vremenskih razmer ter ob nižjih temperaturah ozračja.

Južna in vzhodna Evropa ter Balkan

Odlagališča nemških 'štirikolesnih odpadkov'

Četrtek, 31. januar 2019, 09:34
Južna in vzhodna Evropa ter Balkan: Odlagališča nemških 'štirikolesnih odpadkov'

Številne evropske okoljevarstvene organizacije so prišle do šokantnega spoznanja (predvsem za okoljevarstvenike …), ki so ga nekateri poznavalci razmer na evropskem tržišču rabljenih avtomobilov napovedovali že pred časom. Ob tem govorijo predvsem o Balkanu ter južni in vzhodni Evropi, ki se po zaslugi trenutnega nemškega odrekanja starejšim dizelskim avtomobilom že spreminjajo v odlagališča nemških 'štirikolesnih odpadkov'.

Severno Porenje-Vestfalija & Brandenburg

Omejitev hitrosti na avtocestah ima pozitiven učinek

Torek, 29. januar 2019, 09:00
Severno Porenje-Vestfalija & Brandenburg: Omejitev hitrosti na avtocestah ima pozitiven učinek

V Nemčiji, kjer trenutno potekajo tudi burne razprave glede predlagane splošne omejitve hitrosti na nemških avtocestah, so nekateri nemški politiki ob podpori kluba ADAC že zavrnili takšne predloge in jih ocenili kot brezmiselne in skregane z zdravo pametjo, čeprav so jim že dolgo na voljo izsledki različnih študij, ki potrjujejo smiselnost takšnih ukrepov.

UK Customer Satisfaction Index

Najbolj zadovoljni Britanci vozijo vozila znamke Suzuki

Ponedeljek, 28. januar 2019, 07:56
UK Customer Satisfaction Index: Najbolj zadovoljni Britanci vozijo vozila znamke Suzuki

Iz Velike Britanije prihajata nekaj odličnih novic za ljubitelje vozil znamke Suzuki, ker se je po opravljeni nacionalni anketi glede zadovoljstva kupcev z avtomobili izkazalo, da so britanski uporabniki najbolj zadovoljni z izdelki znamke Suzuki. Podobnega mnenja so očitno tudi bralci revije What Car?, ki so pred kratkim ponovno okronali modela celerio in ignis.

EFAHRER 'Reichweiten-Rechner'

Neudobna resnica za lastnike električnih vozil

Sreda, 23. januar 2019, 08:21
EFAHRER 'Reichweiten-Rechner': Neudobna resnica za lastnike električnih vozil

Se električni avtomobili obnesejo v praksi tudi pri nizkih temperaturah ozračja? Sam vedno pravim, da ko bom videl, da se na Aljaski in po Sibiriji vozijo samo še z električnimi avtomobili, bom tudi sam postal goreč privrženec električnih vozil. Sodeč po programu z imenom 'Reichweiten-Rechner', ki so ga razvili Nemci, se to še ne bo zgodilo tako kmalu …

Nasveti združenja 'Gas Guzzler'

Kako lahko zapravite čim več pogonskega goriva?

Torek, 22. januar 2019, 09:23
Nasveti združenja 'Gas Guzzler': Kako lahko zapravite čim več pogonskega goriva?

Čeprav je bilo do sedaj napisanih že zelo veliko tekstov glede varčevanja s pogonskim gorivom, so sodobni uporabniki avtomobilov čedalje bolj 'imuni' (na to kaže priljubljenost SUV vozil …) na takšne nasvete, zato se tokrat posvečamo samo nasvetom za dvig povprečne porabe pogonskega goriva pri sodobnih avtomobilih …

Nov števec kilometrov za 'Svena'

Fordov transit z milijon prevoženimi kilometri

Sreda, 16. januar 2019, 09:49
Nov števec kilometrov za 'Svena': Fordov transit z milijon prevoženimi kilometri

Iz Dormagena, kraja v bližini nemškega mesta Düsseldorf, prihaja novica, ki potrjuje legendarni Fordov hišni slogan (“Built Ford Tough”), ker se je v teh dneh pri tamkajšnjem trgovcu znamke Ford pojavil lastnik Fordovega transita z 'nevsakdanjo težavo', ki so mu jo Fordovi serviserji rade volje odpravili in mu v roke stisnili še servisni kupon za tisoč evrov.

4×4 Of The Year Awards

Najboljši 4x4 avtomobili prihajajo iz koncerna FCA

Ponedeljek, 14. januar 2019, 09:44
4×4 Of The Year Awards: Najboljši 4x4 avtomobili prihajajo iz koncerna FCA

Če verjamemo strokovnim ugotovitvam britanskih novinarjev, potem trenutno najboljši 4x4 avtomobili nastajajo v koncernu FCA, ker so njihovi modeli letos na nedavno izvedenem izboru britanske revije 4x4 Magazine zmagali v dveh kategorijah in istočasno prejeli še dve posebni nagradi.

International Council on Clean Transportation (ICCT)

WLTP je samo en majhen korak v pravo smer …

Ponedeljek, 14. januar 2019, 08:39
International Council on Clean Transportation (ICCT): WLTP je samo en majhen korak v pravo smer …

V petek so predstavniki organizacije ICCT razkrili rezultate razširjene študije glede razkoraka med uradno navedeno (s strani proizvajalcev) in resnično povprečno porabo fosilnih goriv pri modernih avtomobilih. Glavna ugotovitev nove študije je, da se je stanje po uvedbi WLTP cikla malenkostno izboljšalo, kljub temu še vedno govorimo o 39-odstotni razliki med realnostjo in 'pravljicami' proizvajalcev, ki nam prodajajo 'varčne' avtomobile …

Študija podjetja Boston Consulting Group

Avtonomna vozila so samo delna rešitev prometnih zagat

Četrtek, 10. januar 2019, 10:03
Študija podjetja Boston Consulting Group: Avtonomna vozila so samo delna rešitev prometnih zagat

Pri Boston Consulting Group so v teh dneh predstavili izsledke zanimive študije, ki je dodatno okrnila ugled avtonomno delujočih vozil, ki nam jih proizvajalci zelo radi predstavljajo kot vsemogočne rešitelje vseh današnjih prometnih zagat številnih mest na tem planetu.

Suzuki swift

Swift podira prodajne rekorde

Četrtek, 10. januar 2019, 08:14
Suzuki swift: Swift podira prodajne rekorde

Predstavniki tretje generacije Suzukijevega modela swift se lahko pohvalijo z nedavno prejeto novo prestižno lovoriko, istočasno kompaktni japonski štirikolesnik podira prodajne rekorde, v tem pogledu pa ga posnema tudi čedalje bolj priljubljen terenski model jimny …

Hitch Hotel

Mobilna kamra za minimaliste

Torek, 8. januar 2019, 10:43
Hitch Hotel: Mobilna kamra za minimaliste

Iz ZDA prihaja novica o prvem raztegljivem bivalnem prostoru, odnosno 'prikolici brez koles', ki pa ob uporabi lahko zadosti samo najosnovnejšim človeškim bivalnim potrebam, ker je opremljena s samo najnujnejšo bivalno opremo (eno pomično okno, ena svetilka in USB priključek …). Prvih 100 izdelanih primerkov takšnega 'mobilnega zaboja' so že prodali …

Retrokäfer by Murschel

Legenda po okusu okoljevarstvenikov

Torek, 8. januar 2019, 09:17
Retrokäfer by Murschel: Legenda po okusu okoljevarstvenikov

Iz Renningena, kraja v bližini mesta Stuttgart, prihaja novica, ki bo razveselila vse ljubitelje originalnih Volkswagnovih 'hroščev', sploh tiste, ki imajo na zalogi dovolj finančnih sredstev, da si lahko omislijo nakup klasičnega volkswagna, ki je prirejen potrebam in okusu sodobnega časa.

Avtohiša Kolmanič & Co.

Novi prodajno-servisni center SUZUKI v Brežicah

Torek, 8. januar 2019, 07:10
Avtohiša Kolmanič & Co.: Novi prodajno-servisni center SUZUKI v Brežicah

Suzuki je z odprtjem novega prodajno-servisnega centra v Brežicah nadomestil pred kratkim ukinjenega v Novem mestu in s tem ponovno zagotavlja prodajno-servisne storitve na 11 lokacijah po Sloveniji.

Avkcijska hiša Sotheby's

10 najdražjih avtomobilov v letu 2018

Ponedeljek, 7. januar 2019, 10:12
Avkcijska hiša Sotheby's: 10 najdražjih avtomobilov v letu 2018

Britansko-ameriška avkcijska hiša Sotheby's je v teh dneh razkrila seznam desetih najdražjih štirikolesnikov izmed 3300 prodanih avtomobilov, ki so lani na trinajstih izvedenih dražbah dobili nove lastnike. Med 'štirikolesnimi dragulji', ki so lani uspešno zamenjali lastnike, je bilo tudi 68 vozil s prodajno ceno, višjo od enega milijona ameriških dolarjev.

SUZUKI & TOKYO AUTO SALON 2019

Dve novi študiji modela jimny

Četrtek, 3. januar 2019, 08:39
Suzuki Jimny Sierra

V Tokiu, kjer se bodo 11. januarja 2019 odprla vrata letošnjega avtomobilskega salona, bo znamka Suzuki predstavila dva nova prototipna predstavnika modela jimny, ki je v aktualni modelni generaciji izredno priljubljen pri kupcih po svetu, zato Japonci enostavno ne dohajajo povpraševanja, posledično so se na nekaterih tržiščih že podaljšali tudi dobavni roki.

Mitsuoka rock star

Kuriozni povratek corvette C2

Sreda, 19. december 2018, 08:39
Mitsuoka rock star: Kuriozni povratek corvette C2

Iz Japonske prihaja novica o japonski reinkarnaciji legendarne ameriške avtomobilske ikone (chevrolet corvette C2), ki so jo Američani izdelovali od leta 1959 pa vse do konca leta 1967. Za nastanek novodobnega 'morskega biča' (Sting Ray) so zaslužni pri japonskem karoseristu Mitsuoka, kjer bodo izdelali samo 50 primerkov rahlo pomanjšane kopije tega legendarnega avtomobila.

GTÜ & Auto Zeitung

Skupno testiranje OBD-skenerjev

Ponedeljek, 17. december 2018, 10:02
GTÜ & Auto Zeitung: Skupno testiranje OBD-skenerjev

Strokovnjaki nemške organizacije GTÜ in novinarji nemške revije 'Auto Zeitung' so tokrat združili moči na področju iskanja najboljšega ročnega OBD-II-skenerja izmed osmih testiranih primerkov, ki so trenutno na voljo kupcem v nemških trgovinah.

Primerjava gumarskega podjetja Continental

Med veseljem in žalostjo je lahko samo nekaj mm razlike …

Četrtek, 13. december 2018, 10:24
Primerjava gumarskega podjetja Continental: Med veseljem in žalostjo je lahko samo nekaj mm razlike …

Pri nemškem gumarskem velikanu Continental so pred časom opravili nekaj zanimivih primerjav rabljenih in novih zimskih in letnih pnevmatik, ki so znova pokazale, da je varčevanje na račun zanemarjanja 'obutve' vašega avtomobila resnično neumno, za to pa je kriva tudi slaboumna zakonodaja, ki žal spodbuja voznike k temu, da se vozijo s slabimi pnevmatikami …

WOF & EFA-S Iridium-E-Mobil

Svetovna premiera na stuttgartskem sejmu CMT

Četrtek, 13. december 2018, 08:44
WOF & EFA-S Iridium-E-Mobil: Svetovna premiera na stuttgartskem sejmu CMT

Na mednarodnem stuttgartskem sejmu za turizem in prosti čas, ki bo potekal od 12. do 20. januarja 2019, se bo zbrani publiki prvič predstavil prvi striktno električno gnani serijski avtodom z bivalno nadgradnjo švicarskega podjetja Maurer Fahrzeugbau, ki so ga razvili v nemškem podjetju EFA-S (Elektrofahrzeuge Stuttgart). Za promocijo in prodajo pa bo skrbelo podjetje WOF.

ADAC test stenskih polnilnic za električna vozila

Dobra domača polnilnica ni poceni

Četrtek, 6. december 2018, 08:33
ADAC test stenskih polnilnic za električna vozila: Dobra domača polnilnica ni poceni

Razmišljate o nakupu striktno električno gnanega vozila? Potem boste potrebovali tudi primerno domačo polnilno postajo, tako imenovani 'Wallbox'. Strokovnjaki kluba ADAC so tokrat testirali 12 takšnih naprav s polnilno močjo od 3,7 do 22 kilovatov. Ob tem so se pokazale tudi velike razlike med takšnimi izdelki za domačo rabo.

Jeep gladiator

Oživitev legendarne modelne oznake

Četrtek, 29. november 2018, 09:43
Jeep gladiator: Oživitev legendarne modelne oznake

V Los Angelesu, kjer poteka letošnji avtomobilski salon, so tokrat prišli na svoj račun tudi ljubitelji klasičnih poltovornjakov znamke Jeep, ker lahko na razstavnem prostoru znamke Jeep občudujejo povsem nov serijski poltovornjak te znamke, ki se je v konceptni različici predstavil že leta 2004.

Lada 4x4 L

Tovarniško nova nostalgija

Torek, 27. november 2018, 09:43
Lada 4x4 L: Tovarniško nova nostalgija

Iz Nemčije prihaja novica, ki je že razveselila veliko nemških ljubiteljev že zdavnaj kultne lade nive (uradno tega imena ne smejo uporabljati …), ker je eden izmed prvih evropskih SUV avtomobilov sedaj na voljo nemškim kupcem tudi v bolj praktični podaljšani 5-vratni različici. Na takšno novico so nemški ljubitelji tega vozila čakali skoraj 40 let.

'Supermodell des Jahres' by Modell Fahrzeug

Najlepše štirikolesne miniature leta 2018

Ponedeljek, 26. november 2018, 10:39
Wiking Opel Kadett C Coupe (1:87)

Tudi letos so bralci nemške strokovne revije Modell Fahrzeug izbirali najlepše predstavnike štirikolesnih avtomobilskih miniatur, in to v skoraj vseh možnih merilih, od razmerja HO (1:87), ki je pisano na kožo ljubiteljem miniaturnih železnic, pa vse do 'premium' razmerja 1:10 v primeru miniaturne vespe PX 120 znamke Schuco.

GTÜ & AUTO ZEITUNG

Test celoletnih pnevmatik v dimenzijah 225/45 R 17

Ponedeljek, 26. november 2018, 09:17
GTÜ & AUTO ZEITUNG: Test celoletnih pnevmatik v dimenzijah 225/45 R 17

Nemška organizacija GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung mbH) in nemška avtomobilistična revija AUTO ZEITUNG sta v teh dneh objavili rezultate nedavno opravljenih testov treh premijskih celoletnih pnevmatik (Continental AllSeasonContact 94V XL, Goodyear Vector 4-Seasons Gen-2 in Michelin CrossClimate+) v dimenzijah 225/45 R 17.

DAMD JIMNY "little G." & "little D."

Jimny z novo nemško/britansko identiteto

Sreda, 21. november 2018, 08:19
DAMD JIMNY

Leta 1982 ustanovljeno japonsko podjetje DAMD iz mesta Kanagawa si je v preteklosti že ustvarilo dobro ime med ljubitelji predelanih avtomobilov, predvsem zaradi ponudbe posebnih vizualnih predelav serijskih 'kei-car' modelov znamke Suzuki, ki delujejo kot miniaturne kopije slavnih originalov.

Priključna hibridna vozila

Se nam obeta nov škandal?

Torek, 20. november 2018, 08:17
Priključna hibridna vozila: Se nam obeta nov škandal?

Iz Velike Britanije prihaja novica, ki ne bo všeč tistim, ki po detronizaciji dizla jezdijo predvsem na modnem valu priključnih hibridov, ker gre za tehnologijo, ki vodi v slepo ulico, vsaj po mnenju novinarjev medijske hiše BBC, ki so pred kratkim predstavili javnosti šokantne izsledke njihove raziskave …

Vrnitev 'dobre stare' rje

Šokantna ugotovitev švedskih novinarjev

Ponedeljek, 19. november 2018, 09:12
Vrnitev 'dobre stare' rje: Šokantna ugotovitev švedskih novinarjev

Veliko ljubiteljev avtomobilov se še spomni časov, ko so nekateri novi avtomobili 'rjaveli že na njihovih prospektih', kasneje so proizvajalci avtomobilov zaradi uporabe pocinkane pločevine skorajda izničili njeno delovanje, posledično lahko avtomobilske karoserije zdržijo veliko dlje …

Testiranje kluba ADAC

Vprašljiva varnost vozil iz kategorij AM in A1

Četrtek, 15. november 2018, 08:34
Testiranje kluba ADAC: Vprašljiva varnost vozil iz kategorij AM in A1

Veliko najstnikov si želi neodvisnosti na področju mobilnosti, ponudba različnih 2- in 3-kolesnih vozil za najstnike, ki so dopolnili 16 let, pa v teh časih postaja čedalje večja, predvsem po zaslugi številnih modelov iz kategorij AM in A1, ki lahko dosežejo največjo hitrost 45 km/h. So takšna vozila res najboljša izbira glede varnosti vaših potomcev in potomk v javnem prometu?

Karsan jest electric

BMW i3 v prevozniški vlogi

Torek, 13. november 2018, 09:45
Karsan jest electric: BMW i3 v prevozniški vlogi

Iz Nemčije prihaja novica o sklenitvi novega nemško-turškega posla, ker je znamka BMW postala ekskluzivni dobavitelj električnih pogonskih sklopov in akumulatorjev za znamko Karsan, turškega proizvajalca avtobusov, ki je tržišču ponudil nov mestni nizkopodni avtobus, ki temelji na njihovem fosilno gnanem modelu jest+.

ZF Friedrichshafen AG

Uradno dovoljenje za uporabo dronov

Ponedeljek, 12. november 2018, 09:06
ZF Friedrichshafen AG: Uradno dovoljenje za uporabo dronov

V svetovno znanem podjetju ZF Friedrichshafen AG, ki je eden izmed najpomembnejših dobaviteljev sestavnih delov za avtomobilsko industrijo, se lahko sedaj kot prvi v Nemčiji pohvalijo s pridobljenim uradnim dovoljenjem nemških oblasti glede uporabe avtomatiziranih dronov v proizvodnih in ostalih procesih.  

Zero Motorcycles & Ural

Dokaz rusko-ameriškega prijateljstva

Ponedeljek, 12. november 2018, 08:28
Zero Motorcycles & Ural: Dokaz rusko-ameriškega prijateljstva

V Kaliforniji (Long Beach), kjer se bo 16. novembra pričel odvijati letošnji 'Progressive Motorcycle Show', se bo publiki prvič predstavil striktno električno gnani 3-kolesni prototipni izdelek ruske znamke IMZ-Ural, ki ga premika pogonska tehnika kalifornijske znamke Zero Motorcycles.

Suzuki & EICMA 2018

Katana bo na voljo tudi v črni barvi

Ponedeljek, 12. november 2018, 07:10
Suzuki & EICMA 2018: Katana bo na voljo tudi v črni barvi

Včeraj so se v Milanu zaprla vrata letošnjega motociklističnega salona, ki je obiskovalcem tokrat postregel tudi s povsem novo barvno različico pred kratkim predstavljene nove Suzukijeve katane, ki bo večini evropskih kupcev na voljo v naslednji pomladi.

City Transformer

Izraelska mestna dvoživka

Četrtek, 8. november 2018, 08:52
City Transformer: Izraelska mestna dvoživka

Izraelsko start-up podjetje City Transformer je v teh dneh napovedalo nastanek finalne prototipne različice njihove štirikolesne 'twizy-harmonike', ki so jo prvič predstavili javnosti v lanskem novembru. Istočasno so odprli 'lov' na potencialne kupce, ker potrebujejo 10.000 prednaročil za zagon serijske proizvodnje, ki naj bi se zgodil leta 2020.

Študija združenja AAA

Draga popravila modernih avtomobilov

Sreda, 7. november 2018, 09:50
Študija združenja AAA: Draga popravila modernih avtomobilov

Strokovnjaki združenja American Automobile Association so v teh dneh predstavili izsledke študije, v kateri opozarjajo potencialne ameriške kupce nekaterih novih avtomobilov na občuten (+ 100 %) dvig stroškov morebitnih popravil vozil, ki so bila udeležena v manjših prometnih nesrečah, ker so ti avtomobili izredno dobro otovorjeni z raznorazno elektroniko …

Volkswagen tarok concept

Potencialni brazilski izvozni hit

Sreda, 7. november 2018, 08:21
Volkswagen tarok concept: Potencialni brazilski izvozni hit

Včeraj so se v brazilskem mestu São Paulo odprla vrata letošnjega avtomobilskega salona, ki je postregel tudi s pomembno novostjo znamke Volkswagen, ker pri brazilski podružnici znamke Volkswagen ob predstavitvi novega konceptnega poltovornjaka, ki je že potrjen za serijsko proizvodnjo, niso skrivali njihovih izvoznih ambicij …

What Car? 'Real Range' test

Nova testiranja električnih avtomobilov

Ponedeljek, 5. november 2018, 09:42
What Car? 'Real Range' test: Nova testiranja električnih avtomobilov

Ker se tudi v Veliki Britaniji povečuje interes kupcev glede nabave striktno električno gnanih avtomobilov so novinarji revije What Car? uvedli nova testiranja električnih avtomobilov, ki so izvedena po vzoru že znanih 'True MPG' testov, kjer razkrivajo dejansko povprečno porabo fosilno gnanih avtomobilov.

Suzuki swift sport

Ponovno nagrajeni kompaktni športnik

Ponedeljek, 5. november 2018, 06:59
Suzuki swift sport: Ponovno nagrajeni kompaktni športnik

Pred kratkim se je v Edinburghu odvijala letošnja podelitev nagrad, povezanih s priznanjem SCOTY (Scottish Car of the Year), ki jih podeljuje strokovna žirija, sestavljena iz približno 200 škotskih avtomobilističnih novinarjev iz organizacije ASMW (Association of Scottish Motoring Writers).

Nasvet kluba ADAC

Za zimske razmere so boljše ožje pnevmatike

Ponedeljek, 29. oktober 2018, 07:57
Nasvet kluba ADAC: Za zimske razmere so boljše ožje pnevmatike

V današnjih, nekoliko zmedenih časih lahko na cestah v zimskem obdobju opazite čedalje več avtomobilov z nameščenimi lahkimi platišči in posledično tudi nekoliko širšimi zimskimi pnevmatikami, ker so ti ljudje pač nasedli mitom glede smiselnosti takšne odločitve, ki jih širijo predvsem 'poznavalci'.

Flixbus & BYD

Napoved novih časov

Četrtek, 25. oktober 2018, 10:07
Flixbus & BYD: Napoved novih časov

Danes se je na pot od Frankfurta do Mannheima (približno 115 km) odpravil prvi striktno električno gnani medkrajevni avtobus v nemškem avtobusnem prometu, čeprav mu ob tem še vedno pripada samo vloga testnega zajčka. V to vlogo se bo novi električni avtobus podjetja Flixbus vživel štirikrat tedensko.

Ideja podjetja Go Diesel

Vbrizgavanje vode za manj dušikovih oksidov

Četrtek, 25. oktober 2018, 09:27
Fritz Cirener (levo), Rita Vogtmann in Christian Elvers

Iz Nemčije prihaja novica o novi tehnični rešitvi nemškega start-up podjetja Go Diesel, ki jo bodo  Nemci v bližnji bodočnosti (2019) tudi implementirali, vendar ne v cestnem, temveč v rečnem ladijskem prometu, čeprav je ta tehnična rešitev primerna tudi za vgradnjo v dizelsko gnana kopenska vozila.

Škoda fabia combi scoutline

Med 'izvidnike' se podaja tudi fabia combi

Torek, 23. oktober 2018, 09:29
Škoda fabia combi scoutline: Med 'izvidnike' se podaja tudi fabia combi

Približno dva meseca po predstavitvi osvežene fabie so Čehi predstavili novo terensko orientirano različico tega modela, ki stavi predvsem na aktualne modne zapovedi iz sveta avtomobilizma, čeprav ob tem ohranja vse pozitivne lastnosti različice fabia combi, od katere je nasledila tudi paleto opreme in pogonskih sklopov.

VCD Auto-Umweltliste 2018/2019

Nov seznam okolju prijaznih avtomobilov

Torek, 23. oktober 2018, 08:26
VCD Auto-Umweltliste 2018/2019: Nov seznam okolju prijaznih avtomobilov

Strokovnjaki nemškega prometnega kluba (VCD Verkehrsclub Deutschland e.V.) so v teh dneh predstavili seznam najbolj ekološko usmerjenih avtomobilov, ki so trenutno na voljo nemškim kupcem. Ob tej priložnosti so znova grajali avtomobilsko industrijo, želijo pa si tudi več družbeno odgovornih kupcev novih avtomobilov, ki ne bi posegali po modnih SUV-jih in oblikovnih križancih …

Thatcham Research

Uporaba izraza 'avtonomno vozilo' je lahko zavajajoča

Ponedeljek, 22. oktober 2018, 08:26
Thatcham Research: Uporaba izraza 'avtonomno vozilo' je lahko zavajajoča

Pri britanski organizaciji Thatcham Research so v teh dneh predstavili njihovo poročilo glede izsledkov skupne, mednarodne raziskave, kjer so strokovnjaki na več lokacijah v praksi testirali delovanje najpogosteje medijsko opevanih asistenčnih sistemov, ki jih avtomobilski marketing oglašuje kot nekaj najboljšega, kar se nam lahko zgodi v življenju. Je temu res tako?

TRIPL(E)

DPD testira električne tovorne tricikle

Četrtek, 18. oktober 2018, 08:08
TRIPL(E): DPD testira električne tovorne tricikle

Pri nemški podružnici družbe DPD so pred kratkim dobili zelo simpatična testna dostavna vozila, ki so med prebivalci Hamburga zaradi svoje atraktivnosti že prejela ljudsko ime 'DPD-Ferrari', vendar ne zaradi neverjetnih zmogljivosti in voznih lastnosti ali oblike, temveč zaradi tega ker privlačijo poglede in pozornost ljudi v podobni maniri kot kakšen parkiran superšportnik.

ZF Friedrichshafen AG

Napoved povečanega nadzora v interesu varnosti

Sreda, 17. oktober 2018, 08:52
ZF Friedrichshafen AG: Napoved povečanega nadzora v interesu varnosti

Strokovnjaki nemškega koncerna ZF Friedrichshafen AG so v teh dneh predstavili njihov novi elektronski 3D sistem nadzora notranjosti avtomobilskih potniških kabin in potnikov, ki bo v bližnji bodočnosti (proti koncu leta 2021) že na voljo proizvajalcem za vgradnjo v nove primerke avtomobilov.

ADAC-ov test 12. električnih avtomobilov

Nas proizvajalci ponovno zavajajo?

Ponedeljek, 15. oktober 2018, 08:54
ADAC-ov test 12. električnih avtomobilov: Nas proizvajalci ponovno zavajajo?

V teh dneh so strokovnjaki kluba ADAC objavili poročilo s testiranja dvanajstih striktno električno gnanih avtomobilov, ki so trenutno na voljo nemškim kupcem. Tudi v tem primeru so Nemci ugotovili odstopanja od realnih številk, ki so povezane z avtonomijo in porabo električne energije.

Porsche & Franzis Verlag

Nova poslastica za ljubitelje bokserskih motorjev

Četrtek, 11. oktober 2018, 09:55
Porsche & Franzis Verlag: Nova poslastica za ljubitelje bokserskih motorjev

Na spletni strani nemške spletne trgovine Franzis se je v teh dneh pojavil nov artikel iz njihove ponudbe miniaturnih, vendar delujočih kopij pogonskih motorjev z notranjim izgorevanjem, ker si bodo ljubitelji motorne tehnike sedaj lahko omislili miniaturno kopijo legendarnega 1,5-litrskega 'Königswellen' motorja iz porscheja 550 spyder.

Continental emicat

Predstavitev električno ogrevanega katalizatorja

Četrtek, 11. oktober 2018, 08:52
Continental emicat: Predstavitev električno ogrevanega katalizatorja

Iz Nemčije, kjer se je v teh dneh zaključil '27. Aachener Kolloquium', prihaja novica o novi tehnološki rešitvi inženirjev koncerna Continental, s katero naj bi pri dizelsko gnanih vozilih dosegli drastično zmanjšanje ustvarjenih dušikovih oksidov (NOx) in trdnih delcev (PM10 in PM2) ter do 10 gramsko povprečno znižanje nastalih CO2 emisij.

Analiza portala Reifen.Com

Veliko potencialnih kupcev favorizira celoletne pnevmatike

Torek, 9. oktober 2018, 10:35
Analiza portala Reifen.Com: Veliko potencialnih kupcev favorizira celoletne pnevmatike

Pri nemškem spletnem portalu Reifen.Com, kjer z novimi pnevmatikami v enem letu oskrbijo več kot 600.000 kupcev, so v teh dneh predstavili izsledke raziskave glede aktualnih navad potencialnih kupcev novih pnevmatik. Tokrat je v raziskavi sodelovalo približno 2.500 Nemcev in Nemk.

Ugotovitev novinarjev radia Berlin-Brandenburg

V Berlinu pred izgonom ne bodo varni niti lastniki modernih dizelsko gnanih avtomobilov

Torek, 9. oktober 2018, 09:25
Ugotovitev novinarjev radia Berlin-Brandenburg: V Berlinu pred izgonom ne bodo varni niti lastniki modernih dizelsko gnanih avtomobilov

V teh dneh se v Nemčiji odvija 'spopad' nemške politike in nemške avtomobilske industrije glede nadaljnjega odpravljanja posledic tako imenovane dizelske afere, ki dobiva čedalje večje razsežnosti, ker je sedaj v javnost pricurljala informacija o tem, da v Berlinu pred izgonom iz mesta ne bodo varni niti lastniki modernih dizelsko gnanih (Euro 6) avtomobilov …

Suzuki GSX-R1000/R1000R

Novosti ob vstopu v novo modelno leto

Ponedeljek, 8. oktober 2018, 07:59
Suzuki GSX-R1000/R1000R: Novosti ob vstopu v novo modelno leto

V Kölnu, kjer se je minuli konec tedna pričel odvijati letošnji motociklistični salon Intermot, sta se publiki prvič predstavila osvežena športna 'paradna konja' znamke Suzuki, ki vstopata v modelno leto 2019 z manjšimi kozmetičnimi popravki ter peščico tehničnih novosti.

Intermot Köln 2018

Suzuki oživlja legendarno katano

Četrtek, 4. oktober 2018, 09:07
Intermot Köln 2018: Suzuki oživlja legendarno katano

V Kölnu, kjer se bo v kratkem pričel odvijati letošnji motociklistični salon Intermot, se bo publiki prvič predstavila nova Suzukijeva katana, novodobna različica legendarnega Suzukijevega motocikla, ki se je prvič predstavil že davnega leta 1981.

Suzuki jimny

Oglata 'škatla' s kultnim potencialom

Sreda, 3. oktober 2018, 10:19
Suzuki jimny: Oglata 'škatla' s kultnim potencialom

V teh dneh se je novinarjem po Evropi in obiskovalcem letošnjega pariškega avtomobilskega salona prvič predstavilo povsem novo terensko vozilo znamke Suzuki, ki bo po vsej verjetnosti nadaljevalo zelo uspešno kariero aktualnega jimnyja iz serije JB (1998-2018).

Mnenje združenja AAA

Slepo zaupanje v tehnologijo ima lahko usodne posledice

Torek, 2. oktober 2018, 10:02
Mnenje združenja AAA: Slepo zaupanje v tehnologijo ima lahko usodne posledice

V teh dneh smo znova priča nadvse črni statistiki prometnih nesreč s slovenskih cest, čeprav do tega v bistvu sploh ne bi smelo prihajati. Podobnega mnenja so tudi strokovnjaki vplivne ameriške organizacije AAA, ki ob tem opozarjajo voznike, da ima slepo zaupanje v današnje avtomobilske IT tehnologije lahko usodne posledice …

Kienle Automobiltechnik

Hefnerjev 'Pullmann' se vrača v polnem sijaju

Torek, 2. oktober 2018, 08:10
Kienle Automobiltechnik: Hefnerjev 'Pullmann' se vrača v polnem sijaju

91-letni Hugh Hefner, legendarni ustanovitelj revije Playboy, nas je zapustil 27. septembra lani, njegova štirikolesna zapuščina pa medtem živi naprej. To dokazuje tudi zadnja novica iz Nemčije. Za njen nastanek so zaslužni v nemškem restavratorskem podjetju Kienle Automobiltechnik, kjer so pred kratkim zaključili prenovo zvezdniške stuttgartske limuzine, ki se je nekoč predstavljala kot najboljši avtomobil na svetu.

GTÜ & ACE test zimskih in celoletnih pnevmatik

Dobili smo prvo odlično ocenjeno celoletno pnevmatiko

Četrtek, 27. september 2018, 09:25
GTÜ & ACE test zimskih in celoletnih pnevmatik: Dobili smo prvo odlično ocenjeno celoletno pnevmatiko

Nemška organizacija GTÜ in drugi največji nemški avtomobilski klub ACE ter avstrijski ARBÖ so včeraj objavili rezultate nedavno opravljenih testov devetih zimskih pnevmatik v dimenzijah 185/65 R15, ki so trenutno že na voljo kupcem v nemških trgovinah. Istočasno so testirali še tri celoletne pnevmatike enakih dimenzij.

Veliki ADAC test zimskih pnevmatik

Večina testiranih pnevmatik izpolnjuje kriterije

Sreda, 26. september 2018, 09:04
Veliki ADAC test zimskih pnevmatik: Večina testiranih pnevmatik izpolnjuje kriterije

Pri nemškem klubu ADAC so včeraj objavili poročilo z nedavno izvedenega testa zimskih pnevmatik, na katerem so Nemci tokrat testirali 28 različnih zimskih pnevmatik v različnih dimenzijah (175/65 R14 in 205/55 R16), ki so prvenstveno namenjene lastnikom in uporabnikom osebnih vozil iz evropskega B ('supermini') in C segmenta ('golfov razred').

Test revije 'AUTO ZEITUNG'

Dobre zimske SUV pnevmatike niso poceni

Ponedeljek, 24. september 2018, 09:32
Test revije 'AUTO ZEITUNG': Dobre zimske SUV pnevmatike niso poceni

V teh dneh se je na policah slovenskih kioskov pojavila letošnja, 21. številka nemške revije 'AUTO ZEITUNG', ki je bralcem tokrat postregla s testom devetih zimskih pnevmatik, ki so prvenstveno zasnovane za popularna SUV vozila. Sklepna nemška ugotovitev je, da dobre zimske SUV pnevmatike niso poceni.

IAA Hannover 2018

Rusi prihajajo!

Ponedeljek, 24. september 2018, 08:08
GAZ Gazelle Next

V Hannovru, kjer trenutno poteka sejem 'IAA Nutzfahrzeuge 2018', se je zbrani publiki z najnovejšo, evropsko usmerjeno paleto produktov, predstavila tudi ruska znamka GAZ (ГАЗ (Горьковский Автомобильный Завод)), ki smo jo nekoč zelo dobro poznali v Jugoslaviji, predvsem zaradi obsežnega in raznolikega voznega parka bivše JNA.

Maxus EV80

Novi dostavnik Pošte Slovenije?

Četrtek, 20. september 2018, 09:06
Maxus EV80: Novi dostavnik Pošte Slovenije?

V Hannovru, kjer se je danes pričel odvijati sejem 'IAA Nutzfahrzeuge 2018', se bo zbrani publiki predstavil tudi striktno električno gnani dostavnik kitajske znamke Maxus, ki naj bi po navedbah iz nemških medijev zelo zanimal nizozemske in slovenske poštarje. V ozadju kitajskega 'napada' na kontinentalno Evropo stoji nizozemska korporacija LeasePlan.

Poslovna skupina ALDI SÜD

Predstavitev električno gnanega vlačilca

Torek, 18. september 2018, 09:51
Poslovna skupina ALDI SÜD: Predstavitev električno gnanega vlačilca

Poslovna skupina ALDI SÜD, katere del je tudi Hofer v Sloveniji, je v Nemčiji pred kratkim (13. septembra 2018) predstavila prvi operativni striktno električno gnani 40-tonski vlačilec s priklopljeno hladilno komoro, ki bo s svežimi živili zalagal približno 50 nemških poslovalnic tega trgovca.

Test kluba ADAC

Dobra avto kamera še ne obstaja …

Ponedeljek, 17. september 2018, 09:50
Test kluba ADAC: Dobra avto kamera še ne obstaja …

V Nemčiji so se sodniki pred kratkim odločili, da se video dokazno gradivo, ki je pridobljeno ob uporabi tako imenovanih 'Dash Cam' kamer v avtomobilih, lahko uporabi na sodnih obravnavah prometnih nesreč, čeprav ob tem obstajajo določeni zadržki. Zadosten razlog za strokovnjake kluba ADAC, da v praksi preverijo obnašanje devetih takšnih kamer v slučaju prometne nesreče.

Fraunhofer-Gesellschaft

Nemško spodbujanje elektromobilnosti

Četrtek, 13. september 2018, 09:30
Fraunhofer-Gesellschaft: Nemško spodbujanje elektromobilnosti

Ugledni nemški časopis Die Spiegel je že leta 2006 napovedal novo 'hladno vojno' za nadzor nad nekaterimi viri surovin na našem planetu, ki so potrebne za izdelavo pametnih telefonov, energijsko varčnih žarnic, elektromotorjev in seveda transportnih sredstev, ki jih delno ali pa v celoti poganja elektrika.

'Proposition indécente' znamke Michelin?

Francozi zahtevajo testiranja rabljenih pnevmatik

Sreda, 12. september 2018, 09:21
'Proposition indécente' znamke Michelin?: Francozi zahtevajo testiranja rabljenih pnevmatik

Iz Francije prihaja novica o zanimivem predlogu zaposlenih pri znamki Michelin, ker si želijo, da bi novinarji, ki po navadi testirajo samo nove pnevmatike, po novem testirali tudi rabljene primerke pnevmatik, ki so se znašle na njihovih testih. Istočasno zahtevajo uvedbo dodatnih testov po metodi R-117, ki je definirana s strani evropskega združenja ETRTO.

Sono Motors sion

Vozilo z zapuščino Henryja Forda

Torek, 11. september 2018, 08:44
Sono Motors sion: Vozilo z zapuščino Henryja Forda

Iz Nemčije prihaja nova novica o znamki Sono Motors, ki je z modelom sion trenutno na promocijski turneji po večjih nemških mestih. Turneja vključuje tudi testne vožnje za potencialne kupce tega avtomobila, ki se bo v prodajnih salonih pojavil šele ob koncu leta 2019.

'What Car? Reliability Survey' 2018

Uporabniki okronali znamko Suzuki

Ponedeljek, 10. september 2018, 08:37
'What Car? Reliability Survey' 2018: Uporabniki okronali znamko Suzuki

Znamka Suzuki se v teh dneh lahko pohvali z novim velikim uspehom, ker so ji britanski lastniki njenih avtomobilov, ki so sodelovali v letošnji študiji revije What Car?, zaradi izredne zanesljivosti delovanja serijskih avtomobilov te znamke namenili najboljše ocene. Ob tem je znamka Suzuki (97.7%) celo prehitela znamki kot sta Toyota (97.5%) in Lexus (96.8%).

'What Car? Reliability Survey' 2018

Najbolj zanesljive avtomobile izdelujejo pri azijskih znamkah

Ponedeljek, 10. september 2018, 07:18
'What Car? Reliability Survey' 2018: Najbolj zanesljive avtomobile izdelujejo pri azijskih znamkah

Iz Velike Britanije prihaja novica o novi raziskavi glede zanesljivosti približno štiri leta starih avtomobilov, ki so jo ponovno izvedli novinarji britanske revije What Car? Kot po navadi je med deseterico najbolj zanesljivih avtomobilskih znamk zastopanih 7 azijskih proizvajalcev avtomobilov, za popolno presenečenje pa je znova poskrbela znamka Alfa Romeo, ki je tudi tokrat uvrščena na odlično osmo mesto v družbo znamk Škoda (7. mesto) in Hyundai (9. mesto).

Start-up podjetje Chargery

Prva pomoč za električne avtomobile

Sreda, 5. september 2018, 10:18
Start-up podjetje Chargery: Prva pomoč za električne avtomobile

Iz Nemčije prihaja novica o novi poslovni ideji berlinskega start-up podjetja Chargery, ki je že zaživela v praksi, ker so z idejo o 'prvi pomoči' za obtičale električno gnane avtomobile že uspeli prepričati nemško 'Carsharing' podjetje DriveNow, kjer imajo vsak dan v obtoku veliko električnih avtomobilov.

Odziv na spremenjeni okus kupcev

Znamka Suzuki se umika iz kitajskega tržišča

Sreda, 5. september 2018, 09:20
Changan-Suzuki Lingyang

Ker živimo v časih, ko postaja kitajsko avtomobilsko tržišče čedalje bolj pomembno za večino proizvajalcev novih avtomobilov, deluje odločitev vodstva koncerna Suzuki na prvi pogled morda nesmiselna, čeprav ima enak razumni vzrok kot leta 2012 sprejeta odločitev o umiku znamke Suzuki iz ZDA.

KIA ceed sportswagon

V kratkem že pri trgovcih

Ponedeljek, 3. september 2018, 08:00
KIA ceed sportswagon: V kratkem že pri trgovcih

Iz Nemčije prihaja novica o pričetku sprejemanja naročil kupcev za povsem novo karavansko različico modela ceed, ki so jo Južnokorejci prvič predstavili pod sojem letošnjih žarometov v Ženevi. V nemških prodajnih salonih znamke KIA se bo novi karavan, ki se lahko pohvali z rekordno odmerjeno prostornino prtljažnika, pojavil 29. septembra 2018.

Motorworld Classics Berlin 2018

Nemci organizirajo prvi "Concours de Nonchalance"

Četrtek, 30. avgust 2018, 08:33
Motorworld Classics Berlin 2018: Nemci organizirajo prvi

Iz Nemčije prihaja novica o novi, nekoliko manj pompozno in bolj nonšalantno naravnani izbiri 'najlepšega med najlepšimi', ker želijo organizatorji berlinskega sejma starodobnikov na ta način pod bleščeči soj sejemskih žarometov privabiti predvsem 'mladodobne' in starodobne avtomobile ter  njihove mlade lastnike.

Renault T2 'Reloaded'

Spodbujanje apetita pri kupcih

Sreda, 29. avgust 2018, 10:12
Renault T2 'Reloaded': Spodbujanje apetita pri kupcih

Pri znamki Renault Trucks so se odločili za pospešitev prodaje njihovih rabljenih tovornjakov, ker so kupcem v nekaterih evropskih državah začeli ponujati tovarniško osvežena rabljena vozila iz serije 'Reloaded', ki se lahko pohvalijo z osveženo podobo ter tudi z dodatno brezplačno vgrajeno opremo.

Römö Motor Festival 2018

Vrnitev Oplove 'zelene pošasti'

Sreda, 29. avgust 2018, 09:19
Römö Motor Festival 2018: Vrnitev Oplove 'zelene pošasti'

Na Danskem, kjer se bo 1. septembra 2018 pričela odvijati tretja edicija prireditve Römö Motor Festival, se bo v vsem svojem sijaju predstavil tudi legendarni opel iz leta 1913, ki ga ljubitelji vozil te znamke poznajo predvsem po ljudskem imenu 'Grünes Monster' (zelena pošast), ker se lahko pohvali z rekordno delovno prostornino pri vgrajenem 4-valjnem bencinskem motorju.

Gentle Tent GT 'Pick-up'

Poltovornjak v vlogi skromnega avtodoma

Torek, 28. avgust 2018, 09:12
Gentle Tent GT 'Pick-up': Poltovornjak v vlogi skromnega avtodoma

Pred kratkim smo poročali o dunajskem start-up podjetju Gentle Tent, kjer so pred časom razvili napihljivi bivalni priklopnik za kolesarje. Sedaj so Avstrijci na sejmu v Düsseldorfu predstavili svetovno novost v obliki napihljivega šotora, ki ga lahko postavite na osnovi (streha in tovorni prostor) skoraj vsakega sodobnega poltovornjaka z dvojno kabino.

Raziskava portala FOCUS Online

Nakup osnovno opremljenega avtomobila

Ponedeljek, 27. avgust 2018, 10:01
Raziskava portala FOCUS Online: Nakup osnovno opremljenega avtomobila

Propagandna sporočila avtomobilskih proizvajalcev so po navadi napolnjena s fotografijami bleščečih 'jeklenih konjičkov', ki počivajo na ličnih lahkih platiščih, poleg tega pa proizvajalci snubijo kupce tudi ob pomoči oglaševanja vgrajene komfortne in varnostne opreme ter ugodne prodajne cene novega vozila, seveda ob upoštevanju vseh navedb v 'drobnem tisku' …

Avkcijska hiša Mecum Auctions

Poškodovani porsche 959 išče kupca

Četrtek, 23. avgust 2018, 10:07
Avkcijska hiša Mecum Auctions: Poškodovani porsche 959 išče kupca

25. avgusta 2018 se bo na dražbi ameriške avkcijske hiše Mecum Auctions pojavil eden izmed legendarnih porschejev 959, ki bo tokrat naprodaj po občutno znižani ceni, ker ta izredno redki in čislani porsche od novega lastnika pričakuje zelo veliko intenzivne 'domače nege in oskrbe'.

Camperliebe #cl1

Bivalnik za ljubitelje južnokorejskih avtomobilov

Sreda, 22. avgust 2018, 10:38
Camperliebe #cl1: Bivalnik za ljubitelje južnokorejskih avtomobilov

Ko pomislite na avtomobilsko znamko, ki je močno vpeta v dogajanje na sceni počitniških vozil, boste verjetno ob tem pomislili na znamko FIAT Professional, ker kar dva izmed treh trenutno izdelanih novih primerkov modela ducato pristaneta pri proizvajalcih počitniških vozil, kjer je Fiatov ducato cenjen in iskan donator vozne šasije. Sedaj so na to tržišče vstopili tudi Južnokorejci, odnosno znamka Hyundai.

Raziskava nemškega združenja DAT

Nemški 'bestagerji' ljubijo SUV vozila

Sreda, 22. avgust 2018, 09:32
Raziskava nemškega združenja DAT: Nemški 'bestagerji' ljubijo SUV vozila

V Nemčiji so v teh dneh razkrili izsledke nedavno izvedene raziskave (DAT-Report 2018) nemškega združenja DAT (Deutsche Automobil Treuhand), ki potrjuje že znano dejstvo, ki pravi, da večino novih SUV vozil v Nemčiji ne kupijo mladi in resnično športno aktivni ljudje, temveč predvsem rahlo gibalno ovirani 'bestagerji' (dobrohotna marketinška formulacija upokojencev) …

Renault (Dacia) logan stepway

Striktno rusko orientirani logan

Ponedeljek, 20. avgust 2018, 10:16
Renault (Dacia) logan stepway: Striktno rusko orientirani logan

Iz Rusije prihaja novica o povsem novi 'visoko nasajeni' različici modela logan, ki se bo publiki predstavila še ta mesec, ko se odprejo vrata letošnjega moskovskega avtomobilskega salona. Nova 'terenska limuzina' s polnim imenom renault logan stepway bo zaenkrat na voljo samo ruskim kupcem.

Rekordna prodaja, promet in dobiček

Suzuki v prvem četrtletju poslovnega leta 2018

Ponedeljek, 20. avgust 2018, 08:21
Rekordna prodaja, promet in dobiček: Suzuki v prvem četrtletju poslovnega leta 2018

Iz Japonske prihaja novica o rekordni prodaji, prometu in dobičku avtomobilske znamke Suzuki v prvem četrtletju poslovnega leta 2018 (1. april 2018 – 31. marec 2019), ker so Japonci v prvih štirih mesecih tega poslovnega leta dostavili kupcem približno 862.000 novih avtomobilov.

Trčenje z majhnim prekritjem

Vsakdanji scenarij, ki ga Euro NCAP ne upošteva

Četrtek, 16. avgust 2018, 07:44
Trčenje z majhnim prekritjem: Vsakdanji scenarij, ki ga Euro NCAP ne upošteva

Pri nemškem avtomobilskem klubu ADAC so predstavili izsledke nedavno opravljenih varnostnih preizkusov trčenj z zelo majhnim prekritjem, ker proizvajalci vozil temu, zakonsko še vedno neurejenemu varnostnemu področju ne posvečajo dovolj pozornosti, čeprav se na nemških cestah vsako peto trčenje odvije ravno po tem testnem scenariju.

VeloSled Anna

Ekstremno lahek tovorni bicikel

Torek, 14. avgust 2018, 10:31
VeloSled Anna: Ekstremno lahek tovorni bicikel

Iz danskega Kopenhagna, ene izmed nespornih evropskih prestolnic kolesarstva, prihaja novica o neverjetno lahkem tovornem dvokolesniku, ki nadaljuje več kot 90-letno tradicijo danske izdelave tovornih 'Long John' biciklov, vendar v povezavi s sodobnimi materiali in tehnikami proizvodnje.

Citroën typ H 'Wildcamp'

Počitniško orientirani nostalgik

Torek, 14. avgust 2018, 08:49
Citroën typ H 'Wildcamp': Počitniško orientirani nostalgik

V Düsseldorfu, kjer se bodo 25. avgusta odprla vrata letošnjega salona počitniških in prostočasnih vozil, se bo publiki prvič predstavila povsem nova 'študija' znamke Citroën, ki predstavlja svojevrstno posebnost, in to ne samo zaradi njenega nostalgičnega izgleda, temveč zaradi tega ker je ta 'vozni prototip' že na voljo nemškim kupcem …

Carrera Digital 132/124

Obujanje spomina na DRM in Procar serijo

Torek, 7. avgust 2018, 10:32
Ford Capri Zakspeed Turbo „D & W-Zakspeed Team No. 53“ (1:24)

Pri znamki Carrera, cenjenem nemškem proizvajalcu 'slot car' miniatur in dirkalnih stez, so v teh dneh predstavili dva nova dirkalna kompleta, ki obujata spomin na burno dogajanje na realnih nemških dirkalnih stezah pred približno petintridesetimi leti. Nemško obujanje spominov v merilu 1:24 pa ima tudi svojo ceno …

Renault Trucks Urban Lab 2

Nova dognanja na področju aerodinamike

Torek, 7. avgust 2018, 09:13
Renault Trucks Urban Lab 2: Nova dognanja na področju aerodinamike

Pri znamki Renault Trucks so pred kratkim seznanili javnost z izsledki približno 7-mesečnega testiranja rahlo modificiranega serijskega Renaultovega tovornjaka iz serije D Wide, kjer so se Francozi ukvarjali predvsem z dodatnim izboljšanjem aerodinamičnih lastnosti pri serijskih tovornjakih. Obsežna testiranja so izvajali tudi ob pomoči zaposlenih pri znamki Lamberet.

Skrite 'radosti' vožnje z električnimi avtomobili …

Usodni vpliv kotalnega upora na avtonomijo električnih vozil

Torek, 31. julij 2018, 10:05
Skrite 'radosti' vožnje z električnimi avtomobili …: Usodni vpliv kotalnega upora na avtonomijo električnih vozil

Iz Nemčije prihaja novica, ki ne bo ravno najbolj razveselila lastnike, uporabnike in simpatizerje striktno električno gnanih avtomobilov, ker razbija marketinški mit o poceni vzdrževanju takšnih vozil. Na testiranjih, ki jih je ob sodelovanju s švicarskimi novinarji opravila organizacija TÜV Süd, se je namreč izkazalo, da lahko izbira napačnih pnevmatik močno vpliva na akcijski doseg električnega avtomobila.

Suzuki VITARA

Predčasno razkritje

Torek, 31. julij 2018, 08:53
Suzuki VITARA: Predčasno razkritje

Pri znamki Suzuki so se včeraj odzvali na nedavni avstralski incident s 'pobeglimi fotografijami' rahlo osvežene vitare iz modelnega leta 2019, ki jih je 27. julija objavila avstralska spletna stran CarAdvice.com. Pričetek prodaje osvežene vitare je v nekaterih evropskih državah predviden v letošnjem avgustu.

Nizkopodni ford transit

Nižja masa in še več tovornega prostora

Ponedeljek, 30. julij 2018, 09:28
Nizkopodni ford transit: Nižja masa in še več tovornega prostora

Za nakup Fordovega lahkega gospodarskega modela transit se je v prvih 6 mesecih letošnjega leta odločilo že približno 52.100 kupcev, kar je približno 13 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Sedaj so pri znamki Ford predstavili povsem novo različico tega modela, ki bo po vsej verjetnosti privabila še več kupcev.

J.D. Power UK Vehicle Dependability Study 2018

Odlična uvrstitev znamke Suzuki

Ponedeljek, 30. julij 2018, 08:40
J.D. Power UK Vehicle Dependability Study 2018: Odlična uvrstitev znamke Suzuki

Študije, ki jih izvaja organizacija J.D. Power and Associates so poznane in priznane po svetu, kot način za merjenje nivoja zadovoljstva kupcev vozil. Med slavljenci je tokrat tudi znamka Suzuki, ki se je letos uvrstila na odlično drugo mesto v skupni razvrstitvi.

Gentle Tent B-Turtle

Bivalni priklopnik za kolesarje

Četrtek, 26. julij 2018, 10:45
Gentle Tent B-Turtle: Bivalni priklopnik za kolesarje

Iz Dunaja prihaja novica o zanimivem pristopu do načrtovanja in izdelave izredno minimalistično orientiranih počitniških prikolic, ki v bistvu niso nič drugega kot napihljivi šotori na kolesih. Najlepše pri tem pa je, da lahko šotor tudi odstranite in dobite praktično transportno prikolico …

e.Go life by RWTH Aachen

Otvoritev proizvodnih prostorov v Aachnu

Sreda, 25. julij 2018, 09:59
e.Go life by RWTH Aachen: Otvoritev proizvodnih prostorov v Aachnu

Na lanskem hannoverskem sejmu elektronike (CeBIT) so obiskovalci lahko prvič spoznali povsem nov nemški, striktno električno gnani električni avtomobil, ki so ga ob sodelovanju z znamko Bosch razvili študentje in profesorji na univerzi RWTH Aachen. 13. julija 2018 je v industrijski coni (Rothe Erde) mesta Aachen potekala slavnostna otvoritev nove tovarne, kjer naj bi letno nastalo najmanj 10.000 serijskih primerkov modela e.Go life.

Študija svetovalnega podjetja Progenium

Kaj o lastniku razkriva znamka njegovega avtomobila?

Torek, 24. julij 2018, 10:56
Študija svetovalnega podjetja Progenium: Kaj o lastniku razkriva znamka njegovega avtomobila?

Klišéji imajo v vsakodnevnem življenju pogosto negativen prizvok, velikokrat pa so povezani tudi z lastniki avtomobilov določenih znamk. V teh dneh so v Nemčiji predstavili zanimive izsledke letos izvedene reprezentativne ankete, ki je razkrila, da nekateri klišéji niso daleč od resnice …

Rabljena dizelska vozila

Novi nemški eksportni šlager

Ponedeljek, 23. julij 2018, 10:10
Rabljena dizelska vozila: Novi nemški eksportni šlager

Križarska vojna, ki so jo v nekaterih nemških mestih že sprožili proti dizelsko gnanim avtomobilom, sedaj razveseljuje številne evropske kupce rabljenih dizelskih avtomobilov, ker si lahko ob morebitnih izletih po Nemčiji nabavijo sanjske rabljene avtomobile po znižanih cenah.

Suzuki RM-Z250 (2019)

Uradno razkritje prvih detajlov

Sreda, 18. julij 2018, 09:14
Suzuki RM-Z250 (2019): Uradno razkritje prvih detajlov

V teh dneh so pri znamki Suzuki predstavili prve detajle o modelu RM-Z250 iz modelnega leta 2019, čeprav ob tem še niso razkrili vseh specifikacij o tem novem kros motociklu, ki bo kupcem po svetu na voljo šele v letošnjem septembru.

IVECO & IAA Hannover

Sejemski nastop brez dizelske tehnologije

Torek, 17. julij 2018, 09:35
IVECO & IAA Hannover: Sejemski nastop brez dizelske tehnologije

Pri evropskem konglomeratu IVECO bodo tokrat na enem izmed najpomembnejših evropskih sejmov za gospodarska vozila (IAA Hannover), ki se bo odvijal v letošnjem septembru, izvedli tudi manjšo provokacijo, ker na njihovem razstavnem prostoru obiskovalcem ne bodo pokazali njihovih dizelsko gnanih tovornih vozil …

Renault Trucks T High Renault Sport Racing

Renaultov 'GTi vlačilec'

Torek, 17. julij 2018, 07:49
Renault Trucks T High Renault Sport Racing: Renaultov 'GTi vlačilec'

Iz Francije prihaja novica o skupnem sodelovanju dveh povsem različnih podjetij iz koncerna Renault, ker so Francozi v teh dneh ustvarili 100 posebnih, rumeno obarvanih vlačilcev s podčrtano športno noto, ki je tudi tokrat izražena samo v vizualnem smislu.

Frank Rothwell & 'Mildred'

Prvi land rover z 'alternativnim' pogonom

Ponedeljek, 16. julij 2018, 09:57
Mildred pred predelavo

V letu, ko mineva že 70 let od prve predstavitve Roverjevega land roverja, se je na ulicah britanskega mesta Manchester pojavil prvi land rover z 'alternativnim' pogonom, ki pa ne sledi popolnoma aktualnim modnim tokovom na tem področju. Za to je kriva predvsem izbira pogonskega goriva …

Airstream tommy bahama 19 special edition

Skoraj dve toni mobilnega počitniškega ugodja

Četrtek, 12. julij 2018, 09:58
Airstream tommy bahama 19 special edition: Skoraj dve toni mobilnega počitniškega ugodja

Proti koncu letošnjega avgusta se bo Nemcem in Nemkam v Düsseldorfu prvič predstavila posebna edicija Airstreamovega potovalnega modela tommy bahama, ki v bistvu sploh ne želi biti počitniška prikolica, ker ji morda bolj ustreza opis 'hišica na plaži'. Takšen dopustniški pristop pa ima tudi svojo ceno, ker boste za izvedeno 'evropeizacijo' (prilagoditev evropskim standardom) tega kultnega ameriškega izdelka odšteli približno 12.000 evrov.

Aurora Labs 'Self Healing Software'

Izraelci razvijajo 'samozdravilno' programsko opremo

Četrtek, 12. julij 2018, 08:24
Aurora Labs 'Self Healing Software': Izraelci razvijajo 'samozdravilno' programsko opremo

Iz Izraela prihaja novica, ki bo dodatno poglobila dvome in strahove vseh potencialnih kupcev in uporabnikov avtomobilov, ki pač ne verjamejo marketinškim pravljicam o neverjetni varnosti, ki jo potnikom lahko zagotovijo vgrajeni 'Playstation' elektronski pomočniki in sistemi v sodobnih avtomobilih, ker so izraelski razvijalci programske opreme sedaj uradno potrdili obstoj do sedaj kupcem spretno prikritih avtomobilskih 'računalniških hroščev' …

Millers Oils CFS 10w60 NT+

Revolucionarno motorno olje?

Sreda, 11. julij 2018, 10:15
Millers Oils CFS 10w60 NT+: Revolucionarno motorno olje?

Iz Velike Britanije prihaja zanimiva novica o že nagrajenem motornem olju britanskega proizvajalca Millers Oils, ker so 'čudežno delovanje' (do 7 odstotno povečanje motorne moči in motornega navora) tega motornega olja preizkusili tudi v praksi ob nedavno izvedenem testiranju enega izmed najbolj legendarnih Ferrarijevih bencinskih V12 motorjev na dinamometru.  

Novi suzuki jimny

Tradicionalist

Ponedeljek, 9. julij 2018, 10:25
Novi suzuki jimny: Tradicionalist

V teh dneh so pri znamki Suzuki razkrili veliko dodatnih informacij o novi, že četrti generaciji modela jimny, ki bo dočakala svetovno premiero v letošnjem oktobru. Japonskim kupcem je novi jimny že na voljo, ostalim kupcem ga bodo ponudili šele v naslednji pomladi.

Analiza podjetja LeasePlan

Električni avtomobili vas bodo lahko dobro osušili …

Četrtek, 5. julij 2018, 09:24
Analiza podjetja LeasePlan: Električni avtomobili vas bodo lahko dobro osušili …

Pri nemški podružnici nizozemske korporacije LeasePlan Corporation N. V., ki je lastnik približno 1,4 milijona različnih leasing vozil, so pred kratkim razkrili izsledke njihove interne raziskave glede povprečnih mesečnih stroškov lastnikov vozil z različno motorno zasnovo, ki prihajajo iz 21. evropskih držav.

FIAT 500 'Spiaggina'

Moderni 'Jolly'

Četrtek, 5. julij 2018, 08:07
Fiat 500 Spiaggina ‘58

Letos mineva točno 50 let od prve predstavitve posebne karoserijske različice fiata 500, ki je leta 1958 v Italiji dobro utelešala besedno zvezo 'sladko življenje' (“La Dolce Vita”). Ta posebni jubilej bodo pri znamki FIAT obeležili na dva načina, ker so kupcem ob tej priložnosti namenili novo posebno serijo fiata 500, ki bo štela samo simboličnih 1958 izdelanih avtomobilov, poleg tega so se v Torinu odločili tudi za izdelavo posebnega unikatnega razstavnega primerka modela 500.

Nobe 100

Estonski šarmer išče investitorje

Sreda, 4. julij 2018, 09:48
Nobe 100: Estonski šarmer išče investitorje

Kje piše, da morajo majhni sodobni električni avtomobili izgledati kot enobarvni kos močno zaobljene 'žajfe' z nameščenimi kolesi ali pa kot motorizirani invalidski vozički s karoserijami? Iz Estonije prihaja konceptni mestni malček, ki znova dokazuje, da so sodobni majhni električni avtomobili lahko tudi zelo šik ter prikupni.

ADAC test motorističnih čelad

Na testu je pogrnil samo izdelek znamke NEXX

Četrtek, 28. junij 2018, 10:29
ADAC test motorističnih čelad: Na testu je pogrnil samo izdelek znamke NEXX

Iz Nemčije prihaja novica o nedavno izvedenem testiranju devetih motorističnih čelad, ki so trenutno na voljo kupcem v nemških trgovinah. Ob izbiri primernih testnih kandidatov so Nemci upoštevali predvsem želje motoristov, ki si želijo lahkih in varnih čeladah, zato je večina tokrat testiranih čelad izdelanih iz lahkih kompozitnih materialov.

Aston Martin DBS Superleggera

Oživitev dveh slavnih imen

Četrtek, 28. junij 2018, 08:58
Aston Martin DBS Superleggera: Oživitev dveh slavnih imen

Pri aristokratski znamki Aston Martin so v teh dneh predstavili nov serijski model, ki bo v prodajni paleti te cenjene avtomobilske znamke nadomestil model vanquish S. Ob tej priložnosti so Britanci obudili dve slavni modelni oznaki (DBS & Superleggera) iz preteklosti, ki ju povezujemo predvsem z nekdanjimi serijskimi modeli DB2/4 spyder, DB4, DB5, DB6 in modelom DBS (1967).

MotoHome

Bivalnik na motociklu

Sreda, 27. junij 2018, 10:15
MotoHome: Bivalnik na motociklu

Iz ZDA prihaja novica o zanimivi ideji 26-letnega študenta arhitekture (Jeremy Carman), ki je z bivalnikom na motociklu združil strast do arhitekture, motociklov ter ekspedicijskih potovanj, ker se bo s tem prototipnim izdelkom v kratkem odpravil na zelo dolgo dolgo potovanje (približno 32.000 kilometrov), kjer bo prepotoval Južno Ameriko in se na koncu vrnil v rodno Kalifornijo.

Borgward BX7 TS Limited Edition

Razkritje nemške prodajne cene in servisne mreže

Torek, 26. junij 2018, 10:00
Borgward BX7 TS Limited Edition: Razkritje nemške prodajne cene in servisne mreže

Iz Nemčije prihaja novica o nemškem pričetku prodaje novih vozil nemške znamke Borgward, istočasno so v podjetju iz Stuttgarta razkrili tudi novega poslovnega partnerja v obliki servisne mreže podjetja A.T.U ter prodajno ceno za trenutno edini serijski model, ki je na spletu že na voljo nemškim kupcem.

“Panda a Pandino 2018”

Zborovanje v čast prikupnih medvedkov

Torek, 26. junij 2018, 08:29
“Panda a Pandino 2018”: Zborovanje v čast prikupnih medvedkov

Pri naših zahodnih sosedih (mestece Pandino v regiji Lombardija) se je minulo nedeljo odvijalo že drugo mednarodno srečanje ljubiteljev prikupne Fiatove pande, ki je postreglo z novim rekordom, ker se je letos na enem mestu zbralo 365 pand iz vseh modelnih generacij. Ob tej priložnosti so pozdravili tudi novo, izredno socialno (družbena omrežja) orientirano serijsko različico modela panda, ki je okrašena z dodatno modelno oznako Waze.

Marketinške pravljice o povprečni porabi

Študija podjetja Carly razkriva neverjetna odstopanja

Četrtek, 21. junij 2018, 10:18
Marketinške pravljice o povprečni porabi: Študija podjetja Carly razkriva neverjetna odstopanja

Iz Nemčije in Velike Britanije prihajata novi potrditvi znanih sumov, povezanih z zavajanjem kupcev s strani avtomobilskih proizvajalcev glede povprečne porabe pogonskih goriv. Analiza, ki so jo v dveh letih (2016-2018) opravili Nemci, razkriva celo 75 odstotno odstopanje od uradno podanih številk s strani nekaterih proizvajalcev avtomobilov.

Barefoot Caravan

Rezultat 'samozadovoljevanja'

Torek, 19. junij 2018, 10:37
Barefoot Caravan: Rezultat 'samozadovoljevanja'

Britanska pravnica Cathy Chamberlain sodi med tiste, ki si težko zamislijo življenje brez občasnih izletov v naravo. Ker jo je mati narava na nekaterih takšnih izletih nehote dodobra prepojila z vodo in ji ob tem postregla še z bridkim mrazom, se je 44-letna pravnica odločila za učinkovito ukrepanje …

Novi suzuki jimny

Uradna napoved novega jimnyja

Torek, 19. junij 2018, 09:25
Novi suzuki jimny: Uradna napoved novega jimnyja

V teh dneh so pri znamki Suzuki pokazali prve uradne fotografije serijsko izdelanih japonskih primerkov iz nove, že četrte generacije modela jimny, ki pričajo o nadaljnjem ohranjanju hišne 'off-road' tradicije, ker Japonci ob razvoju naslednika aktualnega modela iz serije JB (1998-2018) niso spreminjali zmagovitega koncepta, ki jim je do sedaj zagotovil približno 2,85 milijona prodanih primerkov modela jimny.

Sistem ZF sMOTION

Nemška 'leteča preproga'

Ponedeljek, 18. junij 2018, 11:01
Sistem ZF sMOTION: Nemška 'leteča preproga'

Tudi v nemškem koncernu ZF Friedrichshafen AG, ki je eden izmed velikih dobaviteljev avtomobilskih sestavnih delov, se v zadnjem času čedalje bolj intenzivno ukvarjajo s prihodom avtonomno delujočih vozil. Zato so razvili nov elektronsko podprt sistem, ki naj bi poskrbel za še več potovalnega udobja.

Future Mobility Day 2018

Volkswagnova avtonomna bodočnost

Ponedeljek, 18. junij 2018, 09:35
Future Mobility Day 2018: Volkswagnova avtonomna bodočnost

V teh dneh se je na območju Volkswagnovega testnega centra Ehra-Lessin odvijala letošnja predstavitev novih dosežkov koncerna Volkswagen na področju avtonomno delujočih vozil. Ob tem so nemški strokovnjaki predstavili nekaj ključnih korakov na poti do bolj varnega javnega cestnega prometa v prihodnosti.

Suzuki celerio

Novo priporočilo portala Honest John

Četrtek, 14. junij 2018, 09:35
Suzuki celerio: Novo priporočilo portala Honest John

Priljubljeni Suzukijev malček si je v teh dneh prislužil novo lovoriko britanskega portala Honest John, ker so ga Britanci na podlagi mnenj in pričevanj uporabnikov modela celerio tokrat okronali s prestižnim naslovom 'Best Real MPG Performer'.

Suzuki swift

5 varnostnih zvezdic pred domačim občinstvom

Torek, 12. junij 2018, 10:37
Suzuki swift: 5 varnostnih zvezdic pred domačim občinstvom

Iz Japonske prihaja novica, ki bo razveselila vse ljubitelje in morebitne kupce kompaktnega swifta, ker mu je japonski ekvivalent (organizacija JNCAP) evropskem konzorciju Euro NCAP ob nedavno izvedenih poskusnih trčenjih na Japonskem namenila najboljšo možno oceno (5 varnostnih zvezdic).

KIA soul 1.6 T-GDI 'Final Edition'

Dokončno slovo klasično gnane različice

Torek, 12. junij 2018, 09:21
KIA soul 1.6 T-GDI 'Final Edition': Dokončno slovo klasično gnane različice

Na nekaterih evropskih tržiščih, kjer kupcem še vedno ponujajo bencinsko in dizelsko gnane različice modela soul, imajo ljubitelji klasično gnanega južnokorejskega oblikovnega križanca sedaj možnost, da si omislijo posebno različico tega serijskega modela iz poslovilne serije 'Final Edition', ker bo ta model v bližnji bodočnosti v Evropi na voljo samo v striktno električno gnani različici EV.

Najdba avkcijske hiše COYS

Ladijski zabojniki s sanjsko vsebino

Ponedeljek, 11. junij 2018, 09:51
Najdba avkcijske hiše COYS: Ladijski zabojniki s sanjsko vsebino

Iz Velike Britanije prihaja novica o novi sanjski najdbi britanskih avkcionarjev, ki so v teh dneh na nekem privatnem zemljišču odkrili več zapuščenih ladijskih kontejnerjev z avtomobilistično orientirano vsebino, ki jo niso pričakovali niti v najlepših 'avkcionarskih sanjah'.

Ugotovitve portala Honest John

Množično zavajanje kupcev hibridnih vozil

Sreda, 6. junij 2018, 09:45
Ugotovitve portala Honest John: Množično zavajanje kupcev hibridnih vozil

Iz Velike Britanije prihaja novica, ki razkriva množično zavajanje kupcev hibridnih avtomobilov glede povprečne porabe goriva pri tej vrsti vozil, ker so zaposleni na portalu Honest John izvedli obsežno raziskavo, ki razkriva da je 98 odstotkov uradnih navedb proizvajalcev vozil glede povprečne porabe pri njihovih serijskih hibridnih modelih zelo oddaljenih od resničnih številk.

Suzuki

Nova razloga za praznovanje

Torek, 5. junij 2018, 10:22
Suzuki: Nova razloga za praznovanje

Zaposleni pri znamki Suzuki imajo v teh dneh dva zelo dobra razloga za praznovanje, ker so kupcem dostavili že več kot šest milijonov izdelanih novih primerkov modela swift, istočasno so zaposleni pri indijski podružnici znamke Suzuki (Maruti-Suzuki) naredili že več kot 20 milijonov novih suzukijev.

StreetScooter WORK

Pričetek izvoza in širitev proizvodnje

Torek, 5. junij 2018, 08:39
StreetScooter WORK: Pričetek izvoza in širitev proizvodnje

Iz Nemčije prihaja novica o novem uspehu podjetja StreetScooter GmbH (hčerinsko podjetje družbe Deutsche Post), kjer nastajajo primerki dostavnega modela streetscooter, ker so Nemci pred kratkim zagnali proizvodnjo v novi nemški tovarni, istočasno so izvozili prvih 200 primerkov tega striktno električno gnanega serijskega modela.

Suzuki VITARA

30 let uspešne zgodovine

Petek, 1. junij 2018, 06:32
Suzuki VITARA: 30 let uspešne zgodovine

Suzuki je že leta 1968 postavil na kolesa model Jimny, ki je bil prva prava uresničitev Suzukijeve vizije o vozilu s štirikolesnim pogonom. 20 let kasneje so številne izkušnje z modelom Jimny omogočile Suzukiju ključni korak dalje pri snovanju povsem novega, všečnega, sodobnega in športno naravnanega vozila. Na cesto je zapeljala VITARA prve generacije, ki je s svojo zasnovo prestavljala pravo malo revolucijo med t. i. 4x4 vozili.

Schaeffler 4ePerformance

Audi z neklasičnim 4x4 pogonom

Četrtek, 31. maj 2018, 09:30
Schaeffler 4ePerformance: Audi z neklasičnim 4x4 pogonom

Iz Nemčije prihaja novica o novem električnem dirkalnem prototipu podjetja Schaeffler Technologies z vgrajeno napredno pogonsko tehnologijo, ki izvira iz striktno električno gnanih dirkalnikov prvenstva formule E FIA.

Suzuki fronte coupé

Inspiracija ob oblikovanju modela ignis

Sreda, 30. maj 2018, 10:20
Suzuki Fronte Coupé

Ob prvi predstavitvi suzukija z modelnim imenom ignis smo izvedeli, da ta prikupni japonski malček oživlja dediščino Suzukijevega oblikovanja, ker je oblikovan po vzoru legendarnega hišnega kupeja, ki ima doma na Japonskem že dolgo kultni status. Govorimo pa o japonskem 'mikro-GT-ju' z oznako fronte coupé.

Tesarstvo Heinz Diekmann & Tchibo

Sodelovanje pri širitvi 'Tiny Houses' gibanja

Torek, 29. maj 2018, 09:55
Tiny House III

V ZDA se je pred časom uveljavila nova filozofija zasnove, oblikovanja in izdelave počitniških prikolic, ki privabljajo kupce z zanimivo zunanjo podobo, ki v pomanjšanem merilu posnema različne oblike pravih stanovanjskih hiš in ostalih bivalnih objektov. Čedalje več privržencev takšnih hišk na kolesih pa lahko najdete tudi v Evropi.

ISDERA

Še ena oživitev avtomobilske znamke

Ponedeljek, 28. maj 2018, 11:21
ISDERA Commendatore GT

Pisalo se je leto 1978. Takrat smo prvič spoznali legendarni športni prototip znamke Mercedes-Benz z modelno oznako CW311, ki se je v 'serijski različici' pojavil šele leta 1982, vendar ne kot izdelek znamke Mercedes-Benz, temveč kot produkt izrazito prestižno usmerjene nemške znamke ISDERA, ki se je sedaj vrnila na avtomobilistično sceno, in to ob pomoči Kitajcev.

Suzuki & Toyota

Novo poslovno partnerstvo

Ponedeljek, 28. maj 2018, 07:24
Suzuki & Toyota: Novo poslovno partnerstvo

Iz Daljnega vzhoda prihaja novica o novem povezovanju dveh japonskih avtomobilskih znamk, ki sta v teh dneh utrdili zavezništvo s podpisom sporazuma glede skupnega sodelovanja pri razvoju, izdelavi in trženju izdelanih pogonskih sklopov in avtomobilov, ki jih bodo na začetku dobavljali predvsem kupcem iz Indije in Afrike.

Ferrari SP38

Unikat na osnovi modela 488 GTB

Četrtek, 24. maj 2018, 08:52
Ferrari SP38

26. maja 2018 se bo pri naših zahodnih sosedih odvijala letošnja elitna avtomobilistična prireditev (Concorso d’Eleganza Villa d’Este), kjer se bo skrbno izbrani publiki predstavil tudi novi unikatni superšportnik znamke Ferrari, ki je izdelan po naročilu za enega izmed najbolj pomembnih kupcev avtomobilov znamke Ferrari.

IVECO crossway LE

1000 novih avtobusov za podjetje DB Regio Bus

Torek, 22. maj 2018, 09:55
IVECO crossway LE: 1000 novih avtobusov za podjetje DB Regio Bus

Pri največjem nemškem avtobusnem prevozniku (DB (Deutsche Bahn) Regio Bus) so v teh dneh prevzeli zadnjih 22 primerkov novih nizkopodnih avtobusov znamke IVECO. S tem dejanjem so Italijani v celoti realizirali pomembno nemško naročilo (tisoč primerkov modela crossway) iz leta 2014.

British Motor Heritage

Dobre novice za ljubitelje klasičnih minijev

Torek, 22. maj 2018, 09:02
British Motor Heritage: Dobre novice za ljubitelje klasičnih minijev

Leta 1975 je entuziastična skupina ljubiteljev britanskih klasičnih avtomobilov ustanovila podjetje BMH, kjer so z izdelavo novih originalnih sestavnih delov skušali pomagati vsem, ki so se ukvarjali z obnovami britanskih štirikolesnikov. Danes je v tem podjetju zaposlenih že 60 ljudi, čedalje daljši pa je tudi seznam razpoložljivih novih sestavnih delov za britanske starodobnike.

Noah by TU Ecomotive Eindhoven

Nova raven recikliranja materialov v avtomobilski industriji

Ponedeljek, 21. maj 2018, 09:49
Noah by TU Ecomotive Eindhoven: Nova raven recikliranja materialov v avtomobilski industriji

V preteklosti smo bili že večkrat priča raznim eksperimentom uporabe recikliranih surovin na področju avtomobilske industrije, vendar je preboj takšnih vozil na sceni izostal. Vendar vsi še niso vrgli puške v koruzo. To dokazuje tudi prototipni noah, ki pa ni kakšna velika 'rešilna SUV barka' iz sodobnih marketinških pravljic o 'ekoloških' SUV avtomobilih …

Aznom atalux

Kriza identitete

Ponedeljek, 21. maj 2018, 08:18
Aznom atalux: Kriza identitete

Če bi imel resnično bizarno oblikovan avtomobil na priloženih fotografijah človeško zavest, bi ga verjetno mučila kriza lastne identitete, odnosno iskanja pripadnosti, ker so v njem združeni trije povsem različni karoserijski koncepti (poltovornjak, SUV in limuzina). Tako smo dobili nov dokaz današnjega, v določenih primerih že povsem grotesknega oblikovanja osebnih vozil, ki tokrat izvira iz Italije.

Potrpljenje se obrestuje

Nasveti za lastnike novih avtomobilov

Četrtek, 17. maj 2018, 09:08
Potrpljenje se obrestuje: Nasveti za lastnike novih avtomobilov

V dobrih starih časih so bili lastniki povsem novih avtomobilov ob primopredaji vozila vedno deležni servisnih nasvetov glede previdnega ravnanja z njihovimi jeklenimi konjički, ker je bilo potrebno nova vozila počasi pripraviti (uteči) na vse transportne naloge, ki so jih čakale ob druženju z njihovimi novimi lastniki. Je ta praksa potrebna tudi v današnjih časih?

FIAT Auto Poland

2 milijona izdelanih fiatov 500

Torek, 15. maj 2018, 10:26
FIAT Auto Poland: 2 milijona izdelanih fiatov 500

Pred petimi dnevi so v enem izmed Fiatovih poljskih obratov (Tychy) izdelali jubilejni, že dvomilijonti primerek kultnega fiata 500, ki nastaja na Poljskem že od leta 2007. V primeru jubilanta gre za dvobarvno obarvan polkabriolet (500C) iz posebne serije 'Collezione' z vgrajenim 0,9-litrskim TwinAir bencinskim motorjem, ki ga je že prevzel kupec iz Italije.

Borgward BX6 & BX7

Nove napovedi glede razširitve ponudbe

Ponedeljek, 14. maj 2018, 09:57
Borgward BX6 & BX7: Nove napovedi glede razširitve ponudbe

Na Kitajskem se je pred kratkim odvila letošnja 'Auto China' prireditev, kjer ponovno obujena, po novem kitajsko-nemška znamka Borgward sploh ni bila prisotna. Namesto tega so pri tej znamki v teh dneh organizirali dogodek z naslovom 'Borgward Academy of Engineering Ceremony', kjer so novinarjem pokazali dve novi serijski različici modelov BX6 in BX7.

ETA 02

BMW-jeva 'enka' s priokusom serije 02

Ponedeljek, 14. maj 2018, 08:27
ETA 02

Iz Nemčije prihaja novica o posebnem avtomobilu, kjer se sedanjost in zgodovina znamke BMW prepletata zelo uspešno. Zato sta zaslužna predvsem Harald (oče) in Michael (sin) Käs, dva nemška ljubitelja klasičnih BMW-jev, ki sta tokrat ustvarila moderno interpretacijo serijskega bavarskega kabrioleta iz serije 02 (E10 / 1967-1971).

Študija inštituta IIHS

Smrtonosno oblikovanje SUV vozil

Sreda, 9. maj 2018, 09:46
Študija inštituta IIHS: Smrtonosno oblikovanje SUV vozil

Iz ZDA prihaja novica, ki potrjuje že pregovorno znano družbeno neodgovorno vlogo modnih SUV vozil v naši družbi, ker so Američani sprožili alarm zaradi čedalje več ubitih kolesarjev in pešcev na ameriških cestah. Glavni krivec za porast smrtnih cestnih žrtev pa tiči v priljubljenosti in čedalje večji razširjenosti SUV vozil in poltovornjakov …

SUV (Sport Utility Vehicle)

Nemška ideja o dodatni obdavčitvi

Torek, 8. maj 2018, 09:47
SUV (Sport Utility Vehicle): Nemška ideja o dodatni obdavčitvi

Iz Nemčije prihaja novica, ki ne bo všeč ljubiteljem in pristašem modnih SUV vozil ter podobnih 'crossoverjev', ker so nekateri nemški avtomobilski strokovnjaki in prometni eksperti že predlagali uvedbo posebnega 'parkirnega davka', ki bo odmerjen glede na širino avtomobila.

VW 'Beetle Motorhome' by Schuco

Bivalni 'hrošč'

Torek, 8. maj 2018, 08:01
VW 'Beetle Motorhome' by Schuco: Bivalni 'hrošč'

Pri znanem nemškem proizvajalcu (znamka Schuco) avtomobilskih miniatur so tokrat presenetili javnost s predstavitvijo rahlo nenavadnega miniaturnega volkswagna v merilu 1:18, ki je v realnosti nekoč navduševal predvsem bolj racionalno orientirane kupce v ZDA …

Brüder EXP-6

Kampiranje po meri avanturistov

Četrtek, 3. maj 2018, 10:00
Brüder EXP-6: Kampiranje po meri avanturistov

V obratu avstralskega podjetja Brüder nastaja serijski model izrazito terensko orientirane počitniške prikolice, ki je pisana na kožo modernim avanturistom ter vsem ljubiteljem neokrnjene narave, vendar ima individualnost in pobeg iz objema masovnega turizma tudi v tem primeru visoko ceno.

Suzuki

Proizvodnja in prodaja na rekordni ravni

Četrtek, 3. maj 2018, 08:03
Suzuki: Proizvodnja in prodaja na rekordni ravni

Iz Japonske prihaja novica, ki bo razveselila veliko prodajalcev vozil znamke Suzuki, ker so Japonci v letošnjem marcu že poskrbeli za nadaljnji dvig proizvodnih kvot (+ 5,7 %) v njihovih tovarnah, ta pozitivni trend (približno 316.000 izdelanih novih vozil v letošnjem marcu), ki skrajšuje dobavne roke novih vozil, se odvija že zadnjih 15 mesecev.

ADAC test celoletnih pnevmatik

Napredek na vseh področjih

Sreda, 25. april 2018, 08:12
ADAC test celoletnih pnevmatik: Napredek na vseh področjih

Največji nemški avtomobilski klub je v teh dneh objavil poročilo z zadnjega testa celoletnih pnevmatik, kjer so tokrat testirali 9 celoletnih pnevmatik v dimenzijah 175/65 R14. Nemci so ob tem ugotovili, da so takšne pnevmatike idealne predvsem za lastnike in uporabnike kompaktnih 'superminijev' (evropski B segment) ter malčkov iz evropskega A segmenta ('mini').

Škoda kamiq

'Mini, Midi in Maxi'

Torek, 24. april 2018, 09:15
Škoda kamiq: 'Mini, Midi in Maxi'

Jutri se bodo v Pekingu odprla vrata letošnjega avtomobilskega salona. Na tem prestižnem dogodku se bo obiskovalcem predstavila tudi povsem nova 'Midi' SUV škoda z modelno oznako kamiq, vozilo iz evropskega B segmenta, ki ga evropski kupci po vsej verjetnosti ne bomo spoznali, ker je kamiq ukrojen po željah kitajskih potrošnikov.

Inovativni viličar znamke ZF

Avtomatiziran, elektrificiran in povezan

Torek, 24. april 2018, 08:22
Inovativni viličar znamke ZF: Avtomatiziran, elektrificiran in povezan

V Hannoverju, kjer se bo v kratkem (v roku treh dni) pričel odvijati letošnji sejem industrijske avtomatizacije, se bo publiki prvič predstavil povsem avtomatiziran, elektrificiran in povezan viličar znamke ZF, ki naznanja novo stopnjo ekspanzije avtonomno delujočih vozil v gospodarstvu.

Najzadovoljnejši uporabniki

Peugeot 3008 na prvem mestu poročila revije Auto Express

Sreda, 18. april 2018, 10:16
Najzadovoljnejši uporabniki: Peugeot 3008 na prvem mestu poročila revije Auto Express

Včeraj so pri reviji Auto Express razkrili letošnje dobitnike prestižnega priznanja 'Driver Power' raziskave, ki smo jih dobili z dobljenimi odgovori britanskih lastnikov in lastnic, ker ti odgovori znova pričajo o njihovem zadovoljstvu z različnimi znamkami avtomobilov.

Suzuki swift sport (2018)

V kratkem že pri trgovcih

Sreda, 18. april 2018, 08:56
Suzuki swift sport (2018): V kratkem že pri trgovcih

Pri znamki Suzuki so v teh dneh razkrili nekaj tehničnih detajlov in ostalih podatkov o novi športni različici modela swift, ki bo večini evropskih kupcev na voljo že v letošnjem juniju. Ob tem so Japonci razkrili tudi prodajne cene različice swift sport za nemško in britansko tržišče.

Veliki primerjalni test – PRIMA

SUZUKI SWIFT uvrščen na odlično 2. mesto!

Ponedeljek, 16. april 2018, 08:35
Veliki primerjalni test – PRIMA: SUZUKI SWIFT uvrščen na odlično 2. mesto!

Pred kratkim se je v Sloveniji odvijal veliki primerjalni test trinajstih kompaktnih avtomobilov. Na tem edinstvenem primerjalnem testu so tudi tokrat sodelovali novinarji iz osmih slovenskih redakcij, najbolj pa nas je presenetila odlična uvrstitev kompaktnega swifta, ki dodatno potrjuje njegove kvalitete, že večkrat prepoznane predvsem s strani novinarjev iz britanskih, škotskih in japonskih avtomobilističnih medijev.

Pirelli stelvio corsa

Pnevmatika za najdražji avtomobil na svetu

Četrtek, 12. april 2018, 08:56
Ferrari 250 GTO Berlinetta

Pri avtomobilu, za katerega lahko v današnjih časih odštejete skoraj 40 milijonov ameriških dolarjev, po vsej verjetnosti ne boste varčevali pri pnevmatikah. Tega se zavedajo tudi v gumarskem velikanu Pirelli, kjer so v teh dneh predstavili novo klasično pnevmatiko za trenutno najdražji avtomobil na tem svetu.

James Foley in njegov ford tourneo connect

Tokratni 'milijonar' prihaja iz Irske

Ponedeljek, 9. april 2018, 09:32
James Foley in njegov ford tourneo connect: Tokratni 'milijonar' prihaja iz Irske

Pred kratkim smo poročali o poljskem lastniku temno zelene octavie, ki bo s škodo kmalu prevozil en milijon kilometrov. Podobna zgodba prihaja z Irske, vendar s parom drugačnih junakov (James Foley in njegov ford tourneo connect), ki sta na območju Republike Irske že prevozila več kot milijon kilometrov.

Memminger roadster 2.7

Ko sanje postanejo resničnost

Ponedeljek, 9. april 2018, 08:39
Memminger roadster 2.7: Ko sanje postanejo resničnost

Na Bavarskem obstaja kraj (Reichertshofen), kjer imajo Volkswagnovi 'hrošči' še vedno poseben status, predvsem po zaslugi nekdanjega avtomobilskega dirkača in uspešnega podjetnika (Georg Memminger), ki se že približno dve desetletji ukvarja samo z restavriranjem legendarnih 'hroščev'. V teh dneh je Memminger predstavil posebnega športnega 'hrošča', ki v bistvu ni več volkswagen, temveč porsche.

Škoda fabia R5

Posebna različica, ki je res posebna

Četrtek, 5. april 2018, 10:19
Škoda fabia R5: Posebna različica, ki je res posebna

Pri češki znamki Škoda so se zelo razveselili nedavne osvojitve že drugega, zaporednega naslova svetovnega prvaka v drugi ligi svetovnega reli prvenstva (WRC 2), ki so ga osvojili ob pomoči kompaktnega hišnega reli dirkalnika iz razreda R5. Sedaj bodo to veselje delili tudi s kupci, in to na poseben način, ki je v današnjih časih prej izjema kot pravilo.

Nasvet kluba ADAC

Za varno prehitevanje potrebujete čas in prostor

Sreda, 4. april 2018, 10:19
Nasvet kluba ADAC: Za varno prehitevanje potrebujete čas in prostor

Nemci so se tokrat posvetili problemu, ki ni vezan samo na nemške ceste, ker so se ukvarjali predvsem s postopki glede uspešnega prehitevanja vozil ob vožnji izven avtocestnega omrežja, kjer prehitevanje ni zahtevno. Povsem drugačna je zgodba o varnem prehitevanju ob vožnji po klasičnih dvopasovnicah.

Arhiv

ptsčpsn
  12345678910111213141516171819202122232425262728293031

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.