Avto.info

Blaze EV classic

Cenovno sprejemljiva elektromobilnost

Sreda, 20. januar 2021, 09:53
Blaze EV classic: Cenovno sprejemljiva elektromobilnost

Kje piše, da mora moderni električni avtomobil izgledati kot kos 'Dove' mila z nameščenimi kolesi? To idejo očitno zavrača tudi lastnik japonske znamke Blaze EV, kjer so pred kratkim lansirali zanimiv električni avtomobilček, ki uradno sploh ni avtomobil, temveč samo 4-kolesni moped.

F.E.D. porsche 914 concept

Alternativni cayman

Torek, 19. januar 2021, 09:34
F.E.D. Porsche 914

V britanskem podjetju Mellors Elliot Motorsport, kjer se že več kot 40 let ukvarjajo predvsem s pripravo profesionalnih reli dirkalnikov ter tudi restavriranjem starodobnih vozil, prihaja novica o novem projektu njihove hčerinske družbe Fifteen Eleven Design, ker se bodo tokrat posvetili legendarnemu ljudskemu porscheju 914.

Suzuki ignis 1.2 dualjet hybrid

Ponovno dvojno zmagoslavje

Ponedeljek, 18. januar 2021, 08:22
Suzuki ignis 1.2 dualjet hybrid : Ponovno dvojno zmagoslavje

Iz Velike Britanije prihaja novica o ponovnem dvojnem zmagoslavju malega suzukija ignis na podelitvi nagrad revije What Car?, ker so mu britanski novinarji letos namenili dve novi prestižni lovoriki.

Suda SA01 na testu kluba ADAC

Varnostni test z dvojnimi merili

Četrtek, 14. januar 2021, 09:19
Suda SA01 na testu kluba ADAC: Varnostni test z dvojnimi merili

Strokovnjaki nemškega kluba ADAC so se tokrat posvetili trenutno najcenejšemu striktno električno gnanem avtomobilu na nemškem tržišču, ker zanj ob pomoči (subvencija) nemške države ne boste odšteli več kot 10.390 evrov …

Lada niva legend in niva travel

Vrnitev legendarne modelne oznake

Sreda, 13. januar 2021, 09:21
Lada Niva Legend

Iz Rusije prihaja novica, ki bo razveselila vse ljubitelje že zdavnaj kultnega kompaktnega ruskega SUV avtomobila (VAZ-2121), ki se je na nekaterih evropskih tržiščih pojavil že davnega leta 1976, ker bodo lade 4x4 po novem zopet okrašene z originalno modelno oznako niva.

Intervju: Gert Hildebrand

Avtomobilski marketing se oddaljuje od kupcev …

Torek, 12. januar 2021, 08:50
Gert Hildebrand

V nemških medijih se je v teh dneh pojavil zanimiv intervju z znanim nemškim oblikovalcem avtomobilov, ki ga je tudi tokrat opravil cenjeni nemško-ameriški avtomobilski novinar Jens Meiners, znan predvsem po sodelovanju z mediji kot so: Car and Driver, Automotive News, Welt, Automobile Industrie, Car Design News in China Auto Pictorial.

Ugotovitve kluba ADAC

Električni porabniki ne delujejo zastonj …

Ponedeljek, 11. januar 2021, 07:57
Ugotovitve kluba ADAC: Električni porabniki ne delujejo zastonj …

V današnjih avtomobilih lahko najdemo ogromno vgrajenih odjemalcev električne energije, ki pa seveda ne delujejo zastonj, čeprav to nekaterim uporabnikom avtomobilov očitno sploh ni jasno. Posledično pa se zaradi tega dvigne tudi povprečna poraba goriva.

Okužbe s koronavirusom v avtomobilih

Pravilno prezračevanje avtomobila zmanjšuje nevarnost

Četrtek, 7. januar 2021, 09:06
Okužbe s koronavirusom v avtomobilih: Pravilno prezračevanje avtomobila zmanjšuje nevarnost

Ekipa znanstvenikov iz ameriške univerze Brown je proti koncu leta 2020 izvedla več virtualnih in realnih simulacij na temo širjenja aktualnega koronavirusa covid-19 v modernih avtomobilih. Ob tem so ugotovili, da je za občutno izničenje možnosti okužbe zaslužno predvsem pravilno prezračevanje potniške kabine.

Singer ACS

Reinkarnacija reli ikone

Sreda, 6. januar 2021, 09:11
Singer ACS: Reinkarnacija reli ikone

Pri znamki Singer, ki jo že dobro desetletje vodi nekdanji rock zvezdnik Rob Dickinson, so si ustvarili dobro ime predvsem na račun estetsko dovršenega 'postaranja' (retro design) številnih porschejev 911 iz serije 964 (1988-1994), ki so ga Američani pospremili še z obsežno tehnološko pomladitvijo.

Testiranja revije firmenauto - Mobilität & Management

30 avtomobilov z najbolj zlagano povprečno porabo goriva

Torek, 5. januar 2021, 08:15
Testiranja revije firmenauto - Mobilität & Management: 30 avtomobilov z najbolj zlagano povprečno porabo goriva

Pri nemški reviji firmenauto - Mobilität & Management so v teh dneh razkrili listo tridesetih 4-kolesnih 'grešnikov', ki z uradnimi 'WLTP' in 'NEFZ' navedbami najbolj pridno zavajajo potrošnike glede njihovih uradno skromnih 'pivskih razvad' ob ravnanju s pogonskim gorivom.

Meritve kluba ADAC

Nov dokaz zavajanja potrošnikov

Ponedeljek, 4. januar 2021, 07:55
Meritve kluba ADAC: Nov dokaz zavajanja potrošnikov

V dneh pred novim letom smo ob pomoči redoljubnih Nemcev dobili nov dokaz sistematičnega zavajanja kupcev s strani avtomobilske industrije, ker so se strokovnjaki kluba ADAC tokrat lotili merjenja prtljažnega prostora pri aktualnih serijskih modelih avtomobilov.

SAIC maxus deliver 9, maxus e-deliver 3 in maxus EV80

Nov poskus osvajanja nemškega tržišča

Torek, 22. december 2020, 08:58
SAIC Maxus Deliver 9

Iz Nemčije prihaja čedalje več novic o novih avtomobilih kitajskega porekla, ki so že na voljo nemškim kupcem ali pa jim bodo dostopni v bližnji bodočnosti. Med njimi je tudi lahko gospodarski model (maxus) znamke SAIC, ki je nemškim kupcem na voljo v treh različicah.

Opozorilo kluba ADAC

LED luči 'umrejo' po 15. letih

Sreda, 16. december 2020, 09:57
Opozorilo kluba ADAC: LED luči 'umrejo' po 15. letih

Pri nemškem klubu ADAC so se tokrat ukvarjali s tematiko (kako drago bo servisiranje in popravila …), ki jo ob nakupu rabljenega vozila zanemari veliko kupcev, sploh tistih, ki vozila kupujejo po filozofiji 'velikih oči', kasneje pa ugotovijo, da 4-kolesnega objekta njihovega poželenja sploh ne morejo vzdrževati.

ADAC Ecotest

Ne kupujte pretežkih priključnih hibridov

Torek, 15. december 2020, 08:20
ADAC Ecotest: Ne kupujte pretežkih priključnih hibridov

Včeraj so pri največjem nemškem avtomobilskem klubu predstavili izsledke zadnjih testiranj popularnih priključnih hibridov, ki znova potrjujejo znano in pri kupcih modnih SUV vozil pogosto spregledano pravilo (težji, ko je avtomobil, več pogonske energije potrebuje …).

ARES wami Lalique spider

Oblikovni koktajl za bogate

Ponedeljek, 14. december 2020, 08:51
ARES wami Lalique spider: Oblikovni koktajl za bogate

Leta 2014 smo na območju italijanske Modene dobili novega karoserista v obliki znamke ARES, kjer se posvečajo predvsem predelavam prestižnih avtomobilov za najbogatejše zemljane. Sedaj so Italijani predstavili njihov novi roadster (spider), ki bo nastal v samo dvanajstih primerkih.

Ugotovitve zavarovalnice DA Direkt Versicherung

Zavajajoča varnost asistenčnih sistemov

Četrtek, 10. december 2020, 09:46
Ugotovitve zavarovalnice DA Direkt Versicherung: Zavajajoča varnost asistenčnih sistemov

Iz Nemčije, kjer deluje tudi zavarovalnica DA Direkt Versicherung, prihaja nova študija, ki potrjuje ne ravno najboljše mnenje številnih nemških uporabnikov glede 'invalidske opreme' (razni asistenčni sistemi) v modernih avtomobilih, ki nam jo skuša prodati avtomobilski marketing v navezi z neresnimi novinarji.

Mahindra thar

Indijski 'Wrangler'

Sreda, 9. december 2020, 08:35
Mahindra thar: Indijski 'Wrangler'

Iz Indije prihaja novica o novem serijskem modelu znamke Mahindra, ki uteleša povod za novi sodni spor med Indijci in koncernom FCA, ker so pri znamki Mahindra tokrat ustvarili dokaj verno nizkocenovno kopijo Jeepovega wranglerja, ki bo indijskega kupca olajšala za približno 15.000 evrov.

Raziskava primerjalnega portala Carwow

Kako daleč boste prišli z enim samim polnjenjem akumulatorjev?

Torek, 8. december 2020, 09:47
Raziskava primerjalnega portala Carwow: Kako daleč boste prišli z enim samim polnjenjem akumulatorjev?

Strokovnjaki britanskega primerjalnega portala Carwow so tokrat izvedli testiranje šestih, trenutno najbolj priljubljenih kompaktnih električnih avtomobilov na britanskem tržišču, ker jih je zanimalo kako daleč bodo prišli z enim samim polnjenjem vgrajenih električnih akumulatorjev.

'Supermodell des Jahres' by Modell Fahrzeug

Najlepše štirikolesne miniature leta 2020

Ponedeljek, 7. december 2020, 08:31
Mercedes-Benz 300 SEL AMG 6.9 (1:87)

Tudi letos so bralci nemške strokovne revije Modell Fahrzeug izbirali najlepše predstavnike avtomobilskih miniatur, in to v skoraj vseh možnih merilih, od razmerja HO (1:87), ki je pisano na kožo ljubiteljem miniaturnih železnic, pa vse do premijskega razmerja 1:6 v primeru dvokolesne honde CB 750 znamke Minichamps.

Poročilo organizacije Consumer Reports

Kupci novih vozil v vlogi beta testerjev

Četrtek, 3. december 2020, 09:09
Poročilo organizacije Consumer Reports: Kupci novih vozil v vlogi beta testerjev

Iz ZDA prihaja novica, ki potrjuje znano modrost kupcev glede nakupa najnovejših tehničnih naprav in najnovejše programske opreme, enako pa v zadnjem času velja tudi za avtomobile, ker pametni kupci ne sledijo modi, temveč z nakupom počakajo leto ali dve, da proizvajalci in razvijalci odpravijo vse otroške bolezni.

Lada 4x4 pick up/kombi

Uradna razširitev modelne palete

Sreda, 2. december 2020, 09:48
Lada 4x4 pick up/kombi: Uradna razširitev modelne palete

Iz Rusije prihaja novica o dveh novih gospodarskih različicah legendarne lade nive, ki v bistvu ne predstavljata prav nič novega, ker smo prve takšne nive dobili že leta 1993, vendar takšnih vozil niste dobili pri podjetju AUTOVAZ, temveč pri njegovi hčerinski družbi VIS.

Dopustniško razpoloženi nemški novinarji

Kako se obnese vleka počitniške prikolice s priključnim hibridom?

Četrtek, 26. november 2020, 09:26
Dopustniško razpoloženi nemški novinarji: Kako se obnese vleka počitniške prikolice s priključnim hibridom?

Novinarji nemške revije Auto, Motor und Sport so v teh dneh izvedli zanimiv test, ker jih je zanimalo kako se obnese vleka počitniške prikolice z relativno kompaktnim priključnim hibridom. Sklepna ugotovitev nemških novinarjev je, da se priključni hibrid ne obnese ravno najbolje v takšni počitniško orientirani disciplini.

Nemški 'Karambolage-Atlas' 2020

Poročilo zavarovalnice Generali Deutschland AG

Sreda, 25. november 2020, 08:48
Nemški 'Karambolage-Atlas' 2020: Poročilo zavarovalnice Generali Deutschland AG

Pri nemški podružnici zavarovalnice Generali so včeraj predstavili njihove izsledke o prometni varnosti na nemških cestah v zadnjih dveh letih. Ključna ugotovitev nemških zavarovalničarjev je, da so medijsko opevani asistenčni sistemi sposobni samo preprečitve manjših poškodb pri majhnih hitrostih.

Ford ranger 'chassis cab'

Napoved bolj praktične različice

Torek, 24. november 2020, 06:53
Ford ranger 'chassis cab': Napoved bolj praktične različice

V januarju leta 2021 se bo v prodajnih salonih znamke Ford pojavila nova, bolj praktično orientirana 'chassis cab' različica priljubljenega modela ranger, ki bo kupcem na voljo ob povezavi s posebnimi tovornimi nadgradnjami vseh vrst.

Ugotovitve podjetja Emissions Analytics

Farsa z imenom priključni hibrid

Ponedeljek, 23. november 2020, 08:24
Ugotovitve podjetja Emissions Analytics: Farsa z imenom priključni hibrid

Iz Velike Britanije, kjer domuje tudi podjetje Emissions Analytics, prihaja nov dokaz o lažni okoljevarstveni naravnanosti modnih priključnih hibridov, ki se v resnici obnesejo samo v idealnih pogojih delovanja v testnih laboratorijih proizvajalcev, v praksi pa 'živijo' predvsem za izigravanje strogih okoljevarstvenih norm in nižjo obdavčitev lastnikov takšnih vozil.

Najboljša vozila za starejše

Izbira strokovnjakov kluba ADAC

Sreda, 18. november 2020, 09:13
Najboljša vozila za starejše: Izbira strokovnjakov kluba ADAC

Strokovnjaki nemškega kluba ADAC so sestavili lestvico aktualnih serijskih modelov avtomobilov, ki so po njihovem mnenju izredno primerni za upokojence in vse ostale z omejeno gibalno sposobnostjo. V skladu s temi pričakovanji lahko na njihovi lestvici najdete predvsem modna SUV in 'crossover' vozila ter nekaj enoprostorcev.

Splošna elektromobilnost?

Črnoglede napovedi so čedalje bliže realnosti …

Torek, 17. november 2020, 09:22
Thomas Ulbrich

Iz Nemčije prihaja novica, ki potrjuje črnoglede napovedi številnih strokovnjakov glede aktualne uveljavitve koncepta splošne (politično prisilne …) elektromobilnosti, ker bo preveliko število električnih avtomobilov v bližnji bodočnosti enostavno preobremenilo nemško mrežo razpoložljivih polnilnic.

Dvojna morala nemških politikov

Ugotovitve organizacije Deutsche Umwelthilfe

Četrtek, 12. november 2020, 10:12
Dvojna morala nemških politikov: Ugotovitve organizacije Deutsche Umwelthilfe

Iz Nemčije prihaja novica o nedavnih izsledkih nemške okoljevarstvene organizacije Deutsche Umwelthilfe, kjer jih je zanimalo kako okoljevarstveno se pri izbiri primernih uradnih transportnih sredstev obnašajo aktualni nemški politiki.

Bargain Cars

Nova britanska 'no-nonsense' revija

Sreda, 11. november 2020, 07:39
Bargain Cars: Nova britanska 'no-nonsense' revija

Dragi bralci in bralke, zadnjič sem vam omenil, da poznam že veliko znancev in prijateljev, ki so mi omenili, da jih nakup novega, precenjenega in z nepotrebno kramo otovorjenega avtomobila, sploh ne zanima. Iz Velike Britanije prihaja prvi pravi dokaz tega novega trenda, ki ga lahko označimo kot avtogol današnje avtomobilske industrije.

Aznom palladium

Italijansko-ameriški 'Luxo-Truck'

Ponedeljek, 9. november 2020, 07:56
Aznom palladium: Italijansko-ameriški 'Luxo-Truck'

Iz Italije (Monza), kjer domuje podjetje Aznom Srl, prihaja novica o 'splovitvi' nove, skoraj 6-metrske 4x4 'čezoceanke' za ljudi s posebnim okusom, ki je predstavnica 'nove' modne kategorije tako imenovanih SUL (Sport Utility Limousine) vozil, ki jo bodo 'resni novinarji' najbrž tolmačili kot 'športna limuzina', podobno kot si razlagajo kratico SUV (aka 'športni terenec'), kjer je beseda 'Utility' v interesu marketinga že zdavnaj poniknila iz 'enačbe'.

FIAT mobi trekking

Malo denarja za veliko solidne glasbe

Četrtek, 5. november 2020, 09:43
FIAT mobi trekking: Malo denarja za veliko solidne glasbe

Iz Brazilije prihaja novica o blagi osvežitvi malega Fiatovega mobija, ki je prinesla tudi novo 'crossover' različico (trekking) 'južnoameriške pande' z neverjetno ugodno prodajno ceno (vsaj za nas Evropejce, ki nas avtomobilski proizvajalci ob nakupu novega avtomobila lahko dobro oskubijo …).

Jeep® gladiator 'Top Dog' concept

Jeep® po okusu gorskih kolesarjev

Sreda, 4. november 2020, 10:25
Jeep® gladiator 'Top Dog' concept: Jeep® po okusu gorskih kolesarjev

Na letošnjem virtualnemu sejmu SEMA360, sicer svetišču ameriške 'Aftermarket Auto Parts' industrije, se je publiki prvič predstavil novi konceptni gladiator, ki je po mnenju vodilnih pri znamki Jeep® zasnovan po okusu in potrebah gorskih kolesarjev.

Analiza družbe Jato Dynamics

Življenje na 'veliki nogi'

Ponedeljek, 2. november 2020, 09:56
Analiza družbe Jato Dynamics: Življenje na 'veliki nogi'

Med nami živi še veliko posameznikov, ki se spominjamo skromnih gumarskih trendov iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja, ko so na avtomobilih prevladovala majhna kolesa z ozkimi pnevmatikami. Danes v tem pogledu živimo na 'veliki nogi', odnosno veliki pnevmatiki …

GM Defense ISV

Lahka konjenica

Četrtek, 29. oktober 2020, 08:38
GM Defense ISV: Lahka konjenica

Iz ZDA prihaja novica o prvi primopredaji novega vojaškega vozila, ki ga je za potrebe ameriških oboroženih sil razvila GM-ova 'Defense' podružnica, ker so z modelom, ki ustreza klasifikaciji ISV zmagali na letošnjem razpisu in v juniju tudi podpisali pogodbo o dobavi 649 primerkov predstavnikov nove ameriške 'lahke konjenice'.

Nas avtomobilska industrija res odira?

90 odstotna podražitev novih avtomobilov v zadnjih 25. letih

Sreda, 28. oktober 2020, 08:46
Nas avtomobilska industrija res odira?: 90 odstotna podražitev novih avtomobilov v zadnjih 25. letih

Iz Nemčije poročajo o vznemirljivem trendu za nemške prodajalce novih avtomobilov, ker so številni Nemci in Nemke očitno ugotovili, da se jim nakup novega vozila sploh ne izplača več, zato se je v Nemčiji v zadnjem času znova povečalo zanimanje za rabljene avtomobile.

Dacia duster 'Pick-up' (2020)

Nadaljevanje uspešne zgodbe

Četrtek, 22. oktober 2020, 08:44
Dacia Duster Pick-up (2020)

V juliju leta 2014 so Romuni prvič predstavili posebno, striktno namensko razvito serijo 4x4 poltovornjakov na osnovi tedanjega modela duster. Danes so v Romuniji začeli prodajati novo 'single cab' verzijo poltovornega dusterja, ki je zaenkrat na voljo samo kupcem v Romuniji.

Raziskava revije What Car?

Najbolj zanesljive avtomobile še vedno izdelujejo Japonci

Torek, 20. oktober 2020, 08:38
Raziskava revije What Car?: Najbolj zanesljive avtomobile še vedno izdelujejo Japonci

Iz Velike Britanije prihaja novica o novi raziskavi glede zanesljivosti avtomobilov, ki so jo med britansko populacijo lastnikov avtomobilov tokrat izvedli novinarji cenjene britanske revije What Car?

100 let znamke Suzuki - 2. del

Začetek globalne ekspanzije

Ponedeljek, 19. oktober 2020, 09:02
Suzuki Fronte 360 (LC10) ob obisku Rima leta 1968

Proti koncu šestdesetih let prejšnjega stoletja so se vodilni pri znamki Suzuki odločili za globalno ekspanzijo te znamke, ker so imeli v tistih časih status največjega svetovnega proizvajalca dvotaktnih pogonskih sklopov, predvsem na račun odlične prodaje modelov kot sta fronte 360 in pa T20 'Super-Six' (motocikel).

KÜS test cenenih celoletnih pnevmatik

Pnevmatike za ljudi, ki so naveličani življenja …

Četrtek, 15. oktober 2020, 08:11
KÜS test cenenih celoletnih pnevmatik: Pnevmatike za ljudi, ki so naveličani življenja …

Včeraj so strokovnjaki nemške organizacije KÜS objavili izsledke njihovega testa šestih, izrazito cenenih celoletnih pnevmatik azijskega izvora v dimenzijah 205/55 R16 (golfov razred). Izsledki so zastrašujoči, vsaj za tiste, ki jim je jasno, da predstavljajo pnevmatike edini stik vozila z vozno podlago …

'SIMPLY UNBEATABLE'

3 pomembne nagrade za novo octavio

Sreda, 14. oktober 2020, 08:20
'SIMPLY UNBEATABLE': 3 pomembne nagrade za novo octavio

V Veliki Britaniji so v teh dneh razglasili letošnje zmagovalce izbora najboljših novih avtomobilov, ki so ga ponovno pripravili novinarji cenjene britanske revije Auto Express. Največ lovorik (4) sta letos pobrala aktualna serijska modela (octavia & superb) znamke Škoda, čeprav je na tej podelitvi resnično zablestela samo nova octavia.

Luca by TU/ecomotive

Odpadek na kolesih

Torek, 13. oktober 2020, 10:05
Luca by TU/ecomotive: Odpadek na kolesih

Iz Nizozemske prihaja novica o novem, striktno električno gnanem lahkokategorniku, ki je skoraj v celoti izdelan iz reciklirane plastike, podobno obdelanega aluminija in lesnih odpadkov. S tem projektom so študentje univerze za tehnologijo v Eindhovenu želeli dokazati uporabnost različnih odpadkov pri izdelavi okoljevarstveno orientiranih avtomobilov.

100 let znamke Suzuki

Tekstilna zgodba s kovinsko-predelovalnim nadaljevanjem

Ponedeljek, 12. oktober 2020, 08:52
Prvi zametki koncerna Suzuki (1909)

V kratkem bo minilo že 100 let od ustanovitve podjetja Suzuki Loom Manufacturing Co., ki ga je 15. oktobra leta 1920 ustanovil legendarni Michio Suzuki (1887-1982), ki se je takrat ukvarjal predvsem z izdelavo tekstilnih statev, čeprav se je ob tem navduševal tudi za ostale tedanje tehnične novosti, ker je želel razširiti ponudbo izdelkov njegovega podjetja.

SUL namesto SUV?

Nove modne smernice v avtomobilski industriji

Četrtek, 8. oktober 2020, 10:10
Volvo S60 Cross Country

To, da proizvajalci vozil za tržni uspeh na današnjih tržiščih potrebujejo 'neskončno' število raznih SUV različic in 'crossover' modelov, je jasno že vrabcem, vendar nam počasi postaja jasno tudi to, da je globalno tržišče že prenasičeno s temi tipi vozil, zato pri številnih proizvajalcih že razmišljajo o naslednjih korakih, odnosno uvedbi novih karoserijskih tipov vozil.

„Öko-Panzer“ by FFG

Ekološko usmerjeni oklepnik

Sreda, 7. oktober 2020, 08:53
„Öko-Panzer“ by FFG : Ekološko usmerjeni oklepnik

Elektromobilnost ne zanima samo civilistov, zelo naklonjeni so ji tudi v oborožitveni industriji, vendar ne iz ekoloških razlogov, ker so vojaki navdušeni predvsem nad količino razpoložljivega motornega navora in neslišnostjo take pogonske zasnove ob njenem delovanju.

Suzuki Marine

Nova tehnologija za manjšo onesnaženost

Torek, 6. oktober 2020, 08:58
Suzuki Marine: Nova tehnologija za manjšo onesnaženost

Pri navtični podružnici koncerna Suzuki so v teh dneh predstavili povsem novo ekološko nadgradnjo za njihove izvenkrmne motorje, ker bodo tako nadgrajeni pogonski sklopi po novem lahko čistili oceane, jezera in reke.

ADAC test asistenčnih sistemov

Dobri rezultati, vendar samo ob sodelovanju z vozniki

Ponedeljek, 5. oktober 2020, 09:58
ADAC test asistenčnih sistemov: Dobri rezultati, vendar samo ob sodelovanju z vozniki

Strokovnjaki nemškega kluba ADAC so v zadnjem času ob sodelovanju z organizacijo Euro NCAP razvili povsem nove testne metode za ovrednotenje delovanja čedalje bolj razširjenih asistenčnih sistemov. Tokrat so Nemci razkrili rezultate zadnjih testiranj takšne opreme.

Allard JR continuation

Novi povratnik

Četrtek, 1. oktober 2020, 08:30
Allard JR continuation

V teh dneh se je po približno 61. letih 'spanca' vrnila še ena britanska avtomobilska znamka, ker so potomci Sydneya Allarda (ustanovitelj znamke) pred časom obudili podjetje Allard Motor Company (1946-1959) in predstavili njihov prvi 'serijski' model.

GTÜ, ARBÖ & ACE test zimskih pnevmatik

Ponovna zmaga pnevmatike znamke Bridgestone

Sreda, 30. september 2020, 07:56
GTÜ, ARBÖ & ACE test zimskih pnevmatik: Ponovna zmaga pnevmatike znamke Bridgestone

Nemška organizacija GTÜ, avstrijska organizacija ARBÖ in drugi največji nemški avtomobilski klub ACE so včeraj objavili rezultate nedavno opravljenih testov devetih zimskih pnevmatik v dimenzijah 225/50 R17, ki so trenutno že na voljo kupcem v nemških trgovinah.

Poročilo nemškega združenja GDV

Proizvajalci avtomobilov dražijo rezervne dele

Torek, 29. september 2020, 08:20
Poročilo nemškega združenja GDV: Proizvajalci avtomobilov dražijo rezervne dele

V krovnem združenju nemških zavarovalničarjev (GDV) so v teh dneh predstavili izsledke njihove interne študije, ki razkriva občutne podražitve rezervnih avtomobilskih delov, ker bo vaš morebitni letošnji nakup rezervnih delov, ki jih potrebujete za vaš avtomobil, v povprečju že 5 odstotkov dražji od nakupa enakih delov v letu 2019.

Lada 4x4 '50th Anniversary'

Posebna serija za nemške kupce

Četrtek, 24. september 2020, 09:48
Lada 4x4 50th Anniversary Limited Edition

Iz Nemčije, kjer je po novem tudi dom prvotno ruskega podjetja Partisan Motors, prihaja novica o posebnem, številčno omejenem kontingentu Ladinega modela 4x4 (niva), ki bo na voljo samo nemškim kupcem, ki so v približno štiridesetih letih prodaje kupili že več kot 100.000 primerkov tega legendarnega kompaktnega SUV-ja.

Veliki ADAC test zimskih pnevmatik

Solidna ocena Savine zimske pnevmatike

Sreda, 23. september 2020, 08:00
Veliki ADAC test zimskih pnevmatik: Solidna ocena Savine zimske pnevmatike

Počasi se ponovno približuje obdobje, ko bomo na naših 'jeklenih konjičkih' morali poskrbeti za menjavo njihove 'obutve'. Tega se zavedajo tudi v klubu ADAC, zato so Nemci včeraj predstavili izsledke njihovega zadnjega velikega testa zimskih pnevmatik, primernih za SUV vozila, kombije in predstavnike spodnjega srednjega razreda.

Big Brother Awards 2020

Nova zaušnica znamki Tesla

Torek, 22. september 2020, 09:11
Big Brother Awards 2020: Nova zaušnica znamki Tesla

18. septembra 2020 se je Bielefeldu odvijala letošnja podelitev prav nič častnih 'Big Brother' nagrad, ki jih že od leta 2000 podeljuje nemško združenje Digitalcourage e.V., kjer s temi nagradami vsako leto nagradijo predvsem izredno 'vohunsko' orientirane družbe in podjetja …

56 avtomobilov za 56 let

Jubilejna britanska serija modela moke

Ponedeljek, 21. september 2020, 09:01
Moke by Moke International

Letos mineva že 56 let od prve predstavitve legendarnega prostočasnega izdelka znamke Austin, ki ima tudi v današnjih časih veliko simpatizerjev, predvsem na Karibskem otočju, kjer je moke še vedno izredno priljubljen med domačini in turisti. Sedaj se moke v omejeni nakladi vrača tudi na britanske ceste.

Novi SUZUKI SWACE

Suzuki v Evropi predstavlja novi hibridni model

Četrtek, 17. september 2020, 06:19
Novi SUZUKI SWACE: Suzuki v Evropi predstavlja novi hibridni model

Novi Suzuki SWACE je eleganten in vsestranski karavan s športno zasnovo, udobno in stabilno vožnjo ter naprednimi hibridnimi zmogljivostmi.

Ferrari 250 GT by GTO Engineering

'Varnostna kopija'

Sreda, 16. september 2020, 10:25
Ferrari 250 GT by GTO Engineering: 'Varnostna kopija'

V britanskem podjetju GTO Engineering, enem izmed najbolj cenjenih specialistov za servisiranje, obnovo in popravila starodobnikov znamke Ferrari, so se odločili za razširitev ponudbe, ker si boste sedaj lahko omislili zelo kredibilno kopijo legendarnega ferrarija 250 GT v različici 'Berlinetta Passo Corto Competizione'.

Študija združenja SHVF

Prvo uradno štetje švicarskih starodobnikov

Četrtek, 10. september 2020, 09:30
Študija združenja SHVF: Prvo uradno štetje švicarskih starodobnikov

V teh dneh so v Švici objavili zanimive izsledke nedavno izvedene študije, ki so jo pripravili pri domačem združenju SHVF (Swiss Historic Vehicle Federation), kjer so se pred časom odločili za prvo uradno štetje švicarskih starodobnih vozil.

Suzuki Jimny N1

Suzuki predstavlja novo lahko gospodarsko vozilo

Četrtek, 10. september 2020, 06:16
Suzuki Jimny N1: Suzuki predstavlja novo lahko gospodarsko vozilo

Suzuki predstavlja novo dvosedežno lahko gospodarsko različico že znanega majhnega in lahkega terenskega vozila Jimny. Model vse od predstavitve v letu 2018 privablja tako zasebne kupce kot profesionalne uporabnike, ki potrebujejo vozilo s pristnimi terenskimi zmogljivostmi.

Suzuki jimny LCV

Vrnitev odpisanih

Sreda, 9. september 2020, 08:00
Suzuki jimny LCV: Vrnitev odpisanih

Iz Japonske prihaja zelo dobra novica za vse ljubitelje in prijatelje malega Suzukijevega terenskega vozila, ker so Japonci v teh dneh sporočili, da se sedaj s tem, zelo priljubljenim serijskim modelom (jimny), vračajo na evropsko tržišče.

Volvo P1800 by Cyan Racing

Modernizacija švedske športne ikone

Ponedeljek, 7. september 2020, 08:52
Volvo P1800 by Cyan Racing: Modernizacija švedske športne ikone

Iz Švedske prihaja novica o novem projektu moštva Cyan Racing (bivši Polestar), ki ga poznamo predvsem po trojni osvojitvi naslova prvakov v prvenstvu WTCR. Tokrat so podjetni Švedi ustvarili 'restomod' različico legendarnega švedskega GT kupeja (model P1800 / 1960-1973) znamke Volvo.

ADAC 'Gesamtkostenrechnung'

ID.3 je resnično ekonomičen

Sreda, 2. september 2020, 08:50
ADAC 'Gesamtkostenrechnung': ID.3 je resnično ekonomičen

V teh dneh so strokovnjaki kluba ADAC razkrili izsledke njihove nove analize vseh mesečnih finančnih stroškov, ki čakajo nemške lastnike nekaterih električno in fosilno gnanih avtomobilov. Izsledki so presenetljivi, ker se je izkazalo, da boste z novim električnim modelom znamke VW deležni najnižjih obratovalnih in ostalih finančnih stroškov.

Carat Duchatelet silver spectre shooting brake

Najelitnejši kombikupe

Ponedeljek, 31. avgust 2020, 09:32
Carat Duchatelet Silver Spectre Shooting Brake

V teh dneh smo dobili nov dokaz tega, da na tem svetu še obstajajo ljudje, ki jim je za razliko od številnih današnjih avtomobilističnih novinarjev popolnoma jasen pravi pomen besedne zveze 'Shooting Brake'.

Volkswagen ID.3 & Felix Egolf

Novi, delno kredibilni rekord

Četrtek, 27. avgust 2020, 08:16
Volkswagen ID.3 & Felix Egolf: Novi, delno kredibilni rekord

V teh dneh smo dobili nov rekordni dosežek na področju elektromobilnosti, ki so ga tokrat prispevali pri znamki Volkswagen, vendar bodo morali ljubitelji električnih avtomobilov pred pričetkom slavja obvezno prebrati tudi 'drobni tisk' …

Analiza podjetja BearingPoint

Zemljevid elektromobilnosti

Sreda, 26. avgust 2020, 09:10
Analiza podjetja BearingPoint: Zemljevid elektromobilnosti

Analitiki svetovalnega podjetja BearingPoint so v teh dneh predstavili zanimive izsledke njihove študije ("Electric Market Overview 2020"), kjer ugotavljajo, da se koncept elektromobilnosti po celem svetu uveljavlja zelo neenakomerno, tudi zaradi različnega BDP-ja v državah, ki so postavljene na njihov zemljevid elektromobilnosti.

Čelno trčenje avtomobila in avtodoma

'Hiše na kolesih' so varne samo v mirujočem stanju …

Torek, 25. avgust 2020, 08:20
Čelno trčenje avtomobila in avtodoma: 'Hiše na kolesih' so varne samo v mirujočem stanju …

V zadnjih devetih letih so nemški statistiki opazili skokovito (+ 77 %) rast prodaje počitniških vozil na nemškem tržišču, kjer kupci favorizirajo predvsem avtodome, ki so zasnovani na osnovi serijskih  kombijev različnih znamk. Zato so strokovnjaki kluba ADAC za tokrat izvedeno čelno poskusno trčenje uporabili nekoliko drugačen scenarij.

Jeep grand wagoneer

Oživitev legendarnega modela

Ponedeljek, 24. avgust 2020, 10:12
Jeep Grand Wagoneer (2022)

Minuli konec tedna so pri znamki Jeep razkrili nekaj uradnih tolažilnih fotografij popolnoma novega SUV modela z legendarno modelno oznako 'Grand Wagoneer', ki se bo javnosti prvič predstavil 3. septembra 2020, čeprav bodo prvi izdelani primerki tega modela na voljo kupcem šele v prvi polovici leta 2021.

ADAC test mestnih E-koles

Dobrodošla alternativa

Sreda, 19. avgust 2020, 09:17
Ampler Curt

Aktualna pandemija koronavirusa COVID-19 je v številnih trgovinah z bicikli poskrbela za zelo svež in tudi množičen dotok novih uporabnikov klasičnih in tudi električno gnanih biciklov, zato so Nemci tokrat testirali osem predstavnikov tako imenovanih mestnih E-koles.

Nasveti organizacije DVR

Primerna 'obutev' za električne avtomobile

Torek, 18. avgust 2020, 07:49
VW ID 3

Strokovnjaki nemške organizacije Deutsche Verkehrssicherheitsrat (DVR) so v teh dneh predstavili nekaj koristnih nasvetov za lastnike striktno električno gnanih avtomobilov, ker so se potrošniki počasi začeli zavedati, da električni avtomobili niso posebni samo zaradi njihovega pogona, temveč tudi zaradi posebnih, samo za njih razvitih pnevmatik.

Eksperiment znamke Hyundai

33 ur vožnje za prevoženih 1000 kilometrov …

Ponedeljek, 17. avgust 2020, 09:05
Eksperiment znamke Hyundai: 33 ur vožnje za prevoženih 1000 kilometrov …

Iz Nemčije prihaja novica o novem rekordnem dosežku treh striktno električno gnanih vozil znamke Hyundai, ki pa ga ne smemo jemati preveč resno, ker je nastal v rahlo bizarnih pogojih in ob velikem odrekanju udeleženih testnih voznikov …

ADAC test celoletnih SUV pnevmatik

7 pnevmatik za ljudi, ki so pripravljeni sprejemati kompromise

Sreda, 12. avgust 2020, 08:14
ADAC test celoletnih SUV pnevmatik: 7 pnevmatik za ljudi, ki so pripravljeni sprejemati kompromise

Iz Nemčije prihajajo nove koristne informacije, ki so in bodo zanimive predvsem za tiste, ki morda  razmišljajo o nakupu kompleta novih celoletnih pnevmatik, ker na ta način lahko privarčujete čas, prostor in denar, seveda ob predpostavki, da ste ob tem pripravljeni sprejemati kompromise.

Študija organizacije AAA

Nam asistenčni sistemi res pomagajo?

Torek, 11. avgust 2020, 09:22
Študija organizacije AAA: Nam asistenčni sistemi res pomagajo?

Strokovnjaki ameriške organizacije AAA so se tokrat ukvarjali z asistenčnimi sistemi, predvsem so se posvetili delovanju sistemov za ohranjanje voznega pasu, ki po njihovih ugotovitvah sploh ne delujejo zanesljivo. Američani pravijo, da takšni asistenčni sistemi v resnici sploh ne pomagajo vozniku, temveč ga kvečjemu ovirajo …

Goldener Geier 2020

Nagrade za najbolj družbeno neodgovorna vozila

Ponedeljek, 10. avgust 2020, 09:57
Goldener Geier 2020: Nagrade za najbolj družbeno neodgovorna vozila

V letošnjem maju so pri nemški okoljevarstveni organizaciji Deutsche Umwelthilfe (DUH) sprožili vsesplošno akcijo iskanja najbolj prepričljivih fotografskih dokazov glede absurdnosti in deplasirane uporabe ogromnih SUV avtomobilov v mestnih središčih, ki so jo Nemci izvedli ob podpori socialnih omrežij in ostalih nemških organizacij, ki jim ni vseeno za naše okolje.

ISO Rivolta GTZ

Zagato oživlja znamko ISO Rivolta

Sreda, 5. avgust 2020, 08:19
ISO Rivolta GTZ: Zagato oživlja znamko ISO Rivolta

Iz Italije prihaja novica o uspešni 'oživitvi' še ene aristokratske avtomobilske znamke, ker so pri znamki Zagato v teh dneh napovedali letošnje rojstvo devetnajstih maloserijskih primerkov modela GTZ. Devet primerkov tega ekskluzivnega športnega avtomobila je že prodanih …

Lada 4x4 by Lux Form

Nova namembnost modela niva

Torek, 4. avgust 2020, 09:29
Lada 4x4 by Lux Form: Nova namembnost modela niva

V Moskvi obstaja podjetje z imenom Lux Form, kjer so se že pred časom specializirali za predelave nekdanjih sovjetskih in aktualnih modelov domačih, ruskih proizvajalcev avtomobilov. Sedaj so predstavili dve zelo uporabni različici prvega evropskega kompaktnega SUV avtomobila, ki smo ga spoznali že davnega leta 1977.

'Bundesrepublik Golfland'

10 najpogostejših avtomobilov na nemških cestah

Ponedeljek, 3. avgust 2020, 08:39
'Bundesrepublik Golfland': 10 najpogostejših avtomobilov na nemških cestah

Nemški Zvezni urad za motorna vozila (KBA) je pred kratkim predstavil novo poročilo o desetih najpogostejših modelih avtomobilov, ki krožijo po nemških cestah.

Primerjalni test štirih električnih avtomobilov

Uničujoč vpliv aerodinamike na avtonomijo

Sreda, 29. julij 2020, 10:04
Primerjalni test štirih električnih avtomobilov: Uničujoč vpliv aerodinamike na avtonomijo

Iz Nemčije prihaja novica o zanimivem primerjalnem testu striktno električno gnanih avtomobilov, ki ga je ob pomoči sodelavcev izvedel znani nemški novinar Alexander Bloch, ker ga je pri testnih primerkih zanimala realna povprečna poraba električne energije pri višjih hitrostih in ostalih neidealnih pogojih obratovanja takšnih vozil.

Švicarsko-nemški primerjalni test pnevmatik

Malo odštetega denarja, malo prejete varnosti …

Torek, 28. julij 2020, 08:54
Švicarsko-nemški primerjalni test pnevmatik: Malo odštetega denarja, malo prejete varnosti …

31. julija 2020 se bo v švicarskih kioskih pojavila avgustovska številka domače avtomobilske revije auto-illustrierte, ki bo bralcem tokrat postregla tudi z rezultati nedavno opravljenega primerjalnega testa treh resnično različnih letnih pnevmatik.

Raziskava kluba ADAC

Je potovalni računalnik resnicoljúb ali lažnivec?

Četrtek, 23. julij 2020, 08:29
Raziskava kluba ADAC: Je potovalni računalnik resnicoljúb ali lažnivec?

V današnjem, že pretežno 'digitalnem' času, smo se uporabniki avtomobilov močno navezali na informacije o porabi goriva (energije), ki nam jih posredujejo priljubljeni potovalni računalniki v naših avtomobilih. Se lahko zanesemo na takšne informacije?

'Zoe Ville' v departmaju Ariège

Renaultov družbeni eksperiment

Sreda, 22. julij 2020, 08:01
Zaselek Appy

Si predstavljate, da živite v majhni in nekoliko odmaknjeni idilični vasici na jugu Francije, kjer po cestah krožijo samo električno gnani renaulti zoe, ki jih je vaši skupnosti posodil svetovno znani francoski proizvajalec avtomobilov?

Študija inštituta Center Automotive Research (CAR)

SUV vozila izgubljajo centimetre in kilograme

Torek, 21. julij 2020, 09:15
Študija inštituta Center Automotive Research (CAR): SUV vozila izgubljajo centimetre in kilograme

V očeh številnih okoljevarstvenikov so velika SUV vozila v naših mestnih središčih jasen znak dekadence v zahodni kulturi, ker kažejo predvsem na brezobzirnost njihovih lastnikov glede povečane porabe pogonskih goriv in posledičnega nastanka še več škodljivih emisij za ozračje, istočasno pa takšna vozila poskrbijo tudi za občutno nižjo 'partnersko zaščito' ostalih udeležencev v javnem prometu.

Test kluba ADAC

Pravilna razhladitev vročega avtomobila

Ponedeljek, 20. julij 2020, 08:26
Test kluba ADAC: Pravilna razhladitev vročega avtomobila

Notranjost (potniška celica) avtomobila, ki je poleti direktno izpostavljen žgočemu soncu, se lahko dokaj hitro spremeni v pravo 'pečico' s temperaturami v območju 60 stopinj Celzija. Zato poleti v parkiranem vozilu nikoli in nikdar ne puščajte otrok ali pa hišnih ljubljenčkov …

Warrantywise Reliability Index 2020

Denarnice v vlogi 'žvižgačev'

Četrtek, 16. julij 2020, 10:20
Warrantywise Reliability Index 2020: Denarnice v vlogi 'žvižgačev'

V letošnjem maju smo poročali o ugotovitvah primerjalnega portala CarWow, povezanih z zanesljivostjo avtomobilov, ki so jih britanski novinarji zbrali ob pomoči zavarovalnice WarrantyWise, ki uporabnikom in lastnikom avtomobilov ponuja podaljšano avtomobilsko garancijo. Sedaj so pred nami uradno blagoslovljeni izsledki te zavarovalnice.

Prenovljeni SUZUKI SWIFT

Športna kompaktna kombilimuzina

Četrtek, 16. julij 2020, 07:41
Prenovljeni SUZUKI SWIFT: Športna kompaktna kombilimuzina

V ponudbi vozil Suzuki v prodajnih salonih po Sloveniji je že na voljo prenovljena športna kompaktna kombilimuzina SWIFT. Posodobitve vključujejo športne izboljšave zunanjosti, pogonski sklop z varčnejšo porabo goriva in dodatne pametne varnostne funkcije.

Tesla vs. Landgericht München: 0:1

Nemška sodna zaušnica znamki Tesla

Sreda, 15. julij 2020, 09:14
Tesla vs. Landgericht München: 0:1: Nemška sodna zaušnica znamki Tesla

Ob občasnih ogledih slovenskih oglasov z rabljenimi vozili znamke Tesla sem že večkrat opazil, da prodajalci ob tem, ko oglašujejo takšna vozila, zelo radi in tudi močno poudarjajo besedo AUTOPILOT, čeprav s tem zavestno zavajajo kupce.

Jeep wrangler V-8 rubicon 392 concept

Jeepov 'antibronco'

Torek, 14. julij 2020, 10:35
Jeep Wrangler V-8 Rubicon 392 Concept

Pri znamki Jeep so včeraj predstavili novo konceptno vozilo na osnovi serijskega modela wrangler, ki obuja spomin na nekdanje (1972-1983) serijske V8 jeepe iz serije CJ (CJ-7 renegade), ki so jih ljudje zaradi odličnega razmerja med maso avtomobila in razpoložljivo pogonsko močjo zelo radi primerjali s klasičnimi ameriškimi mišičnjaki.

Suzuki swift (2020)

Blaga osvežitev

Ponedeljek, 13. julij 2020, 09:11
Suzuki swift (2020): Blaga osvežitev

Približno tri leta po predstavitvi aktualne generacije Suzukijevega swifta, ki je do sedaj pritegnila približno 745.000 kupcev iz približno 120. držav, se je v teh dneh na nekaterih evropskih tržiščih pojavil rahlo tehnološko in vizualno osveženi swift.

BMW 02 'Reminiscence Concept'

Električni BMW s pridihom preteklosti

Sreda, 8. julij 2020, 08:12
BMW 02 'Reminiscence Concept': Električni BMW s pridihom preteklosti

Oblikovanje aktualnih električnih BMW-jev iz družine i modelov polarizira javnost, ker so nekateri ljubitelji avtomobilov navdušeni nad modernim oblikovanjem modelov i3 in i8, obstajajo pa tudi ljudje, ki jim takšno oblikovanje ni ravno najbolj všeč. Med njimi je tudi David Obendorfer, znani italijanski industrijski oblikovalec, ki je tokrat ustvaril moderno interpretacijo BMW-ja iz serije 02.

Študija kluba ADAC in organizacije ÖAMTC

Kultura 'samomorilcev' na naših cestah cveti …

Torek, 7. julij 2020, 09:39
Študija kluba ADAC in organizacije ÖAMTC: Kultura 'samomorilcev' na naših cestah cveti …

Nemški in avstrijski strokovnjaki so v teh dneh predstavili novo črnogledo študijo glede povezav med 'stranskimi dejavnostmi' in vožnjo različnih transportnih sredstev, ker je to zelo verjeten scenarij za nastanek lažje ali pa hujše prometne nesreče.

Aston Martin lagonda

Eksotična limuzina išče novega lastnika

Ponedeljek, 6. julij 2020, 09:15
Aston Martin lagonda : Eksotična limuzina išče novega lastnika

14. julija bodo pri avkcijski hiši RM Sotheby’s izpeljali novo spletno dražbo eksotičnih in starodobnih vozil. Na tokratnem seznamu avtomobilov, ki bodo ob tej priložnosti iskali nove lastnike, bo tudi eksotična limuzina znamke Aston Martin, ki je nekoč spadala med najdražje nove serijske avtomobile na tem svetu.

Novi SUZUKI ACROSS

Novi SUV model znamke Suzuki

Petek, 3. julij 2020, 05:23
Novi SUZUKI ACROSS: Novi SUV model znamke Suzuki

ACROSS je prvi model, ki ga dobavlja Toyota Motor Corporation v okviru poslovnega sporazuma med Toyoto in Suzukijem. Začetek prodaje v Evropi je postavljen na jesen 2020.

Znamka Borgward

Neuspešno oživljanje?

Četrtek, 2. julij 2020, 08:54
Znamka Borgward: Neuspešno oživljanje?

Iz Nemčije prihaja novica, ki ne bo preveč všeč vsem tistim, ki so upali na uspešno reinkarnacijo nemške znamke Borgward, ker je ta, na novo rojena avtomobilska znamka v bistvu že skoraj klinično mrtva …

AC cobra

Rojstvo dveh novih različic

Sreda, 1. julij 2020, 08:49
AC Cobra Series 1 electric / Cobra 140 Charter Edition

Pri leta 1901 ustanovljeni britanski znamki AC (Auto Carriers) so danes razkrili dve povsem novi različici originalne cobre, legendarnega športnega avtomobila, ki letos praznuje že 58 let obstoja.

Novi SUZUKI IGNIS

Predstavljamo prenovljenega Ignisa

Torek, 30. junij 2020, 10:33
Novi SUZUKI IGNIS: Predstavljamo prenovljenega Ignisa

Novi Ignis je obdržal ikonične značilnosti dizajna obstoječega modela, še bolj pa je okrepil svoj edinstven položaj kot edini ultra-kompaktni SUV na trgu.

ADAC test petih električnih skuterjev

Dober električni skuter ni poceni

Ponedeljek, 29. junij 2020, 10:01
ADAC test petih električnih skuterjev: Dober električni skuter ni poceni

Zaradi čedalje večje popularnosti in dejstva, ki pravi, da je električni skuter eno izmed najbolj čistih in posledično eno izmed najbolj idealnih ekološko naravnanih sredstev za osebni transport ljudi v urbanih sredinah, so se nemški strokovnjaki tokrat lotili testiranja petih električnih skuterjev, ki jih v prometu lahko uporablja vsak z opravljenim in veljavnim izpitom za vožnjo osebnih avtomobilov.

Facel Véga Paris V

Obuditev legendarne francoske aristokratske znamke?

Torek, 23. junij 2020, 09:11
Facel Véga Paris V: Obuditev legendarne francoske aristokratske znamke?

Pred kratkim se je nešteto obstoječim spletnim stranem na svetovnem spletu pridružila povsem nova spletna stran legendarnega francoskega proizvajalca 'Le Grand Luxe Sportif' avtomobilov, kjer ob pomoči socialnega omrežja Instagram napovedujejo možni povratek znamke Facel Véga.

ADAC test električnih skirojev

Izognite se cenenim izdelkom

Četrtek, 18. junij 2020, 08:50
ADAC test električnih skirojev: Izognite se cenenim izdelkom

Ker so električni skiroji v teh časih čedalje bolj popularni (po navedbi kluba ADAC o nakupu takšnega prevoznega sredstva razmišlja že vsak tretji Nemec …) so se strokovnjaki kluba ADAC tokrat posvetili devetim modelom električnih skirojev, ki so trenutno na voljo kupcem v nemških trgovinah.

Evum a-Car 4x4

Dejanski pričetek sprejemanja naročil

Sreda, 17. junij 2020, 09:09
Evum a-Car 4x4: Dejanski pričetek sprejemanja naročil

Leta 2016 so strokovnjaki Tehnične univerze v Münchnu (TU München) predstavili koncept štirikolesno gnanega, vendar enostavnega, striktno električno gnanega lahkega gospodarskega vozila, ki so ga Nemci prvotno razvili za potrebe Afričanov. Sedaj lahko takšen ekološko orientirani 'mini-tovornjak', ki je pred časom prestal proces 'evropeizacije', tudi naročite.

Singer 911 targa Colorado Springs

Targa za individualiste

Ponedeljek, 15. junij 2020, 09:27
Singer 911 targa Colorado Springs: Targa za individualiste

V delavnici znamke Singer, kjer se že dobrih 10 let zelo uspešno ukvarjajo z 'restomod' predelavami porschejev 911 iz serije 964 (1988-1994), je po naročilu zadosti premožnega kupca iz mesta Colorado Springs nastal novi modificirani targa lepotec …

FIAT 500 v Veliki Britaniji

Najbolje prodajan avtomobil v času karantene

Četrtek, 11. junij 2020, 08:02
FIAT 500 v Veliki Britaniji: Najbolje prodajan avtomobil v času karantene

Pri največjem britanskem neodvisnem trgovcu z avtomobili, podjetju Motorpoint, so v teh dneh razkrili lestvico najbolje prodajanih avtomobil v obdobju po 23. marcu 2020, ko so Britanci zaradi pandemije koronavirusa uvedli splošno karanteno, ki še traja.

Test kluba ADAC

Pravilno otovarjanje rešuje življenja

Sreda, 10. junij 2020, 08:37
Test kluba ADAC: Pravilno otovarjanje rešuje življenja

Nemci so se na tokratnem preizkusnem testu intenzivno ukvarjali s prevozom različnih predmetov in morebitnimi posledicami v slučaju čelnega trčenja s solidno otovorjenim avtomobilom, ki so močno odvisne od vedenjskega vzorca uporabnika takšnega avtomobila.

Sponzorstvo Suzuki – JZS in Prokarting

Suzuki Slovenija je slovesno predal štiri nova sponzorska vozila

Sreda, 10. junij 2020, 06:41
Peter Verčič in Vladimir Stankovič

Suzuki Slovenija je včeraj slovesno predal štiri nova sponzorska vozila Judo zvezi Slovenije. Že prejšnji teden je podaljšal sponzorsko pogodbo z ekipo Prokartinga in Vladimirjem Stankovičem. Suzuki Slovenija je s ponosom predal štiri Suzuki Vitare slovenskim vrhunskim judoistkam Tini Trstenjak, sestrama Anji in Maruši Štangar ter Judo zvezi Slovenije.

Zahteva organizacije Deutsche Umwelthilfe

Ukinite subvencije za nakup priključnih hibridnih vozil!

Torek, 9. junij 2020, 08:34
Zahteva organizacije Deutsche Umwelthilfe: Ukinite subvencije za nakup priključnih hibridnih vozil!

Nedavno sprejeti nemški podporni paket, ki naj bi pri njih spodbudil gospodarsko rast, vsebuje tudi približno 2,2 milijarde EUR sredstev namenjenih v podporo nemški avtomobilski industriji. Ob tem so se že oglasili predstavniki organizacije Deutsche Umwelthilfe, ki od nemške vlade zahtevajo ukinitev sprejetih subvencij za nakup priključnih hibridov.

ADAC test kolesarskih čelad

Test brez slabih ocen

Ponedeljek, 8. junij 2020, 08:11
ADAC test kolesarskih čelad: Test brez slabih ocen

Na tokratnem preizkusnem testu so se strokovnjaki nemškega kluba ADAC posvetili varnosti kolesarjev, točneje varnosti kolesarskih in podobnih glav ('Outdoor' športi in vožnja BMX koles, skirojev, rolk …). Sklepna nemška ugotovitev je, da za dobro kolesarsko čelado ni potrebno odšteti veliko denarja.

Twaice „Battery Health Report“

Pomoč ob nakupu rabljenega električnega avtomobila

Četrtek, 4. junij 2020, 09:44
Twaice „Battery Health Report“ : Pomoč ob nakupu rabljenega električnega avtomobila

Prodaja novih električnih avtomobilov se v zadnjem obdobju počasi povečuje, povsem drugače je s tržiščem rabljenih električnih avtomobilov, ker se večina potencialnih kupcev ob nakupu zaradi pomanjkanja verodostojnih informacij zelo pogosto ubada z vprašanjem (v kakšnem stanju so vgrajeni akumulatorji?) brez odgovora …

Priključni hibridni avtomobili

Koncept, ki ne garantira prijaznosti do okolja

Torek, 2. junij 2020, 09:03
Volvo XC40 T5 Twin Engine

V teh dneh smo s strani nemškega kluba ADAC dobili novo potrditev sumov glede lažnega okoljevarstva nekaterih aktualnih priključno hibridnih modelov avtomobilov, ker lahko z vožnjo takšnih namišljenih okoljevarstvenikov v resnici pokurite še več fosilnega goriva in ustvarite še več škodljivih emisij.

Študija svetovalnega podjetja Roland Berger

Avtomobilska industrija in 'nova normalnost'

Četrtek, 28. maj 2020, 09:40
Študija svetovalnega podjetja Roland Berger: Avtomobilska industrija in 'nova normalnost'

Po napovedih, razkritih v nedavno izvedeni študiji svetovalnega podjetja Roland Berger, mora avtomobilska industrija poiskati nove strategije za soočenje z 'novo normalnostjo', ki predstavlja družbeno posledico epidemije novega koronavirusa (covid-19), ki je sedaj, ob postopnem opuščanju zaščitnih ukrepov, pokazala tudi vse gospodarske tegobe globalizacije in 'Just-in-time' (JIT) razmišljanja v proizvodnji …

ADAC 'Kindersitztest' 2020

Testiranje z ugodnim razpletom za najmlajše

Sreda, 27. maj 2020, 08:42
ADAC 'Kindersitztest' 2020: Testiranje z ugodnim razpletom za najmlajše

V klubu ADAC so v teh dneh razkrili rezultate letošnjega velikega testa otroških varnostnih sedežev, ki so letos presenetili nemške strokovnjake, ker sta približno dve tretjini testiranih sedežev dobili odlične ocene, našli pa so samo eno 'črno ovco', vendar je tudi ta na koncu le prestala test.

Suzuki (renault) alto lapin 4 GTL

Nostalgik iz mesta Kanagawa

Torek, 26. maj 2020, 08:47
Suzuki (Renault) Alto Lapin 4 GTL

Japonsko podjetje iz mesta Kanagawa je že pred mnogimi leti predstavilo kit-komplet zunanjih karoserijskih delov, ki spremenijo kei-car suzukija (model alto lapin (HE21S / HE22S) v pomanjšano kopijo legendarne 'katrce' (renault 4). Očitno so kupci še vedno navdušeni nad to idejo, ker je 'japonska katrca' tudi v sedanjih časih 'prisotna' v prodajnem katalogu znamke DAMD.

Torsus praetorian 4x4

Nagrajeni 'Hillbilly Express'

Ponedeljek, 25. maj 2020, 09:59
Torsus praetorian 4x4: Nagrajeni 'Hillbilly Express'

Med letošnjimi dobitniki oblikovalske nagrade Red Dot v kategoriji oblikovanje izdelka je tudi zelo uporabni izdelek leta 2016 ustanovljene češke znamke Torsus, ki ga Čehi oglašujejo kot prvega predstavnika kategorije 'heavy duty off-road' avtobusov, čeprav ob tem pozabljajo omeniti njegove sovjetske vzornike …

Lahkomiselnost & avtonomna vožnja

Potencialno smrtno nevarna kombinacija …

Sreda, 20. maj 2020, 08:57
Lahkomiselnost & avtonomna vožnja: Potencialno smrtno nevarna kombinacija …

Pri nemškem klubu ADAC so se tokrat posvetili bližnji bodočnosti avtomobilizma, kjer naj bi avtonomno delujoča vozila postala del vsakdana. S tem pa bi se dostikrat spremenil tudi 'vedenjski vzorec' (položaj sedenja in sedežne nastavitve) potnikov in voznikov v takšnih avtomobilih.

Suzuki fronte 360 & Stirling Moss

Nenavaden par

Torek, 19. maj 2020, 09:02
Sir Stirling Moss

Ob letošnji 100. obletnici znamke Suzuki so se Japonci spomnili evropske epske avanture iz leta 1968, kjer sta bila v središču pozornosti tedaj povsem novi suzuki fronte (LC10) in pa nedavno preminuli sir Stirling Moss (1929-2020), najboljši dirkač, ki ni nikoli osvojil naslova svetovnega prvaka …

Ugotovitve primerjalnega portala CarWow

Znani so današnji kralji in kraljice odstavnih pasov …

Ponedeljek, 18. maj 2020, 10:13
Ugotovitve primerjalnega portala CarWow: Znani so današnji kralji in kraljice odstavnih pasov …

Pri primerjalnem portalu CarWow so pred kratkim sestavili lestvico 15. najmanj zanesljivih osebnih avtomobilov na britanskih cestah v zadnjih desetih letih. Gre za vozila, ki se jim morajo pametni kupci rabljenih avtomobilov na vsak način izogniti, tudi zaradi tega, ker bodo ob popravilih lahko zelo trpele njihove denarnice …

100 let znamke Suzuki

O avtomobilih so razmišljali že pred drugo svetovno vojno

Ponedeljek, 11. maj 2020, 08:41
Michio Suzuki v družbi razvojne ekipe in dveh demonstracijskih primerkov modela Suzulight leta 1954

Letos mineva že 100 let od ustanovitve podjetja Suzuki Loom Manufacturing Co., ki se je na začetku ukvarjalo samo s proizvodnjo tekstilnih statev. Prva ideja o Suzukijevi izdelavi avtomobilov se je pojavila že leta 1936, vendar jo Michio Suzuki ni mogel realizirati zaradi tedanjih političnih in ekonomskih okoliščin.

Pandemija covida-19

Dobre in slabe plati pandemije

Četrtek, 7. maj 2020, 08:14
Pandemija covida-19: Dobre in slabe plati pandemije

Čeprav je pandemija covida-19 v zadnjem času zelo ogrozila naš način življenja in ob tem omajala gospodarstvo so se v tujini že pojavili prvi pozitivni efekti pandemije, ki veljajo predvsem za kupce avtomobilov, istočasno pa tudi za avtomobilsko industrijo.

'Ducktrain' by DroidDrive

Ultimativna rešitev za dostavo do vrat?

Sreda, 6. maj 2020, 09:15
'Ducktrain' by DroidDrive: Ultimativna rešitev za dostavo do vrat?

Zaradi izbruha novega koronavirusa, ki nam je prinesel samoizolacijo, so spletne trgovine v teh časih doživele pravi gospodarski razcvet, vse skupaj pa je za seboj potegnilo povečanje dostavnega prometa v urbanih sredinah, s tem pa tudi težave pri dostavi izdelkov do vrat kupcev.

Enako ime, druga avtomobilska znamka

Dvojčki z enako modelno oznako

Ponedeljek, 4. maj 2020, 10:49
Maserati Bora

V približno 130 let trajajoči zgodovini avtomobilizma najdemo ogromno povsem enakih avtomobilov ('Badge engineering') z različnimi modelnimi oznakami, precej manj pa je avtomobilov različnih znamk z enakimi modelnimi oznakami. Predstavljamo nekaj takšnih primerov …

Test kluba ADAC

Simulacija trka z divjadjo

Četrtek, 30. april 2020, 08:20
Test kluba ADAC: Simulacija trka z divjadjo

Pri nemškem avtomobilskem klubu ADAC so pred kratkim opravili novo preizkusno trčenje med vozečimi avtomobili in gibljivo testno lutko v obliki 180 kilogramskega divjega prašiča. To, da so takšna neželena srečanja lahko usodna za potnike v avtomobilih, vedo Nemci že dolgo, ob tem jih je še posebej zanimalo, kako se v takšnem slučaju obnesejo moderni sistemi za preprečevanje naleta ob povezavi s samodejnim zaviranjem.

Porsche 911 syberia RS by H&R

Ultimativni CUV?

Torek, 28. april 2020, 08:48
Porsche 911 syberia RS by H&R

V Nemčiji se je pred kratkim pojavil unikatni 'off-road' porsche 911, ki je nastal v delavnicah podjetja H&R, in to po naročilu znanega nemškega poslovneža (Kai Burkhard), lastnika podjetja Burkhard Industries in solastnika marketinške agencije MKTG.

What Car? test infotainment sistemov

Lastniki BMW-jev imajo največ možnosti za preživetje

Torek, 21. april 2020, 10:43
BMW-jev zmagoviti infotainment sistem

Novinarji britanske revije What Car? so pred kratkim preverjali delovanje 20 različnih infotainment sistemov, vgrajenih v aktualne modele različnih avtomobilskih znamk. Delovanje vsakega izmed testnih 'infotainment' kandidatov so preverjali med vožnjo in ob tem pridno beležili čase, potrebne za izvršitev 6. zadanih nalog.

Tropos able ST/XR

Nemški Američan

Ponedeljek, 20. april 2020, 10:14
Tropos able ST/XR: Nemški Američan

V Nemčiji so v teh dneh zagnali proizvodnjo novega, striktno električno gnanega lahkega dostavnega vozila znamke TME (Tropos Motors Europe), ki ima ameriško poreklo, ker gre v tem primeru za že znani izdelek severnoameriškega podjetja Tropos Technologies Inc. iz njihove kategorije e-CUV modelov.

Iconic Autobody 387 speedster

Boxster z bolj nostalgično podobo

Sreda, 15. april 2020, 09:58
Iconic Autobody 387 speedster: Boxster z bolj nostalgično podobo

V obratu majhnega britanskega podjetja Iconic Autobody, ki ga že od začetka (2003) vodi znani britanski 'petrol head' Brian Hale, nastajajo posebne kopije Porschejevega speedsterja (1954-1955), ki so namenjene vsem, ki si ne morejo privoščiti nakupa in lastništva legendarnega originala.

'Notchback saloon'

Zmagovita kombinacija za veliko kitajskih kupcev

Torek, 14. april 2020, 10:06
JETTA VA3

Čeprav nas avtomobilski marketing že dolgo prepričuje, da so klasične limuzine ob primerjavi z modnimi oblikovnimi križanci in SUV modeli povsem neatraktivne in stvar preteklosti, limuzinska zasnova (oblika) karoserije še vedno privlači največ kupcev.

'Hygieneschlüssel Coroni'

Praktični izum znamke Dethleffs

Torek, 14. april 2020, 08:07
'Hygieneschlüssel Coroni': Praktični izum znamke Dethleffs

V nemškem podjetju Dethleffs, ki je zaradi dogajanja, povezanega s širjenjem novega koronavirusa in zaradi skrbi za zdravje zaposlenih 25. marca zaustavilo proizvodnjo, bodo danes ponovno zagnali proizvodnjo počitniških vozil.

FIAT strada (2021)

Sedaj tudi s štirimi pravimi vrati

Sreda, 8. april 2020, 10:19
FIAT strada (2021): Sedaj tudi s štirimi pravimi vrati

Leta 1996 so Italijani kupcem prvič predstavili poltovorni model strada, ki so ga takrat zasnovali na tehnološki platformi modela palio. V teh dneh se je Južnoameričanom predstavila povsem nova generacija modela strada, ki bo kupcem na voljo šele v drugi polovici leta 2020.

Testiranja kluba ADAC

Pogojno zanesljivo delovanje asistenčnih sistemov

Torek, 7. april 2020, 09:16
Testiranja kluba ADAC : Pogojno zanesljivo delovanje asistenčnih sistemov

Včeraj so strokovnjaki kluba ADAC razkrili delno spodbudne rezultate obsežnih testiranj marketinško opevanih asistenčnih sistemov za samodejno zaviranje v sili, ki so trenutno že lahko vgrajeni v nekatera lahka gospodarska vozila z največjo dovoljeno maso do 3,5 tone.

Kobra by Classic Coachworks

Strupenjača z bavarskim poreklom

Torek, 31. marec 2020, 09:50
Kobra by Classic Coachworks: Strupenjača z bavarskim poreklom

V britanskem mestecu Basingstoke (Hampshire), kjer stoji delavnica majhnega družinskega podjetja Classic Coachworks, so zelo naklonjeni nekdanjemu (1995-2002) serijskemu roadsterju (Z3) znamke BMW, ker jim ta velikoserijski športnik služi kot osnova za nastanek dokaj vernih kopij občutno dražjih športnih avtomobilov.

Mini V8M by Lazareth

Avto s sanjskim razmerjem med močjo in maso

Četrtek, 26. marec 2020, 09:38
Mini V8M

Iz Francije prihaja novica o nenavadnem miniju, ki so ga pred kratkim ustvarili zaposleni v podjetju Lazareth, kjer že od leta 2017 nastaja maloserijska amfibijska replika legendarnega prostočasnega minija (različica moke).

Porsche 911 S/T by dp Motorsport

Poklon nekdanji športni ikoni

Sreda, 25. marec 2020, 09:15
Porsche 911 S/T by dp Motorsport

Iz nemškega mesteca Overath, kjer že od leta 1973 deluje podjetje dp Motorsport, prihaja novica o novi 'restomod' različici Porschejeve športne ikone, ki je tokrat nastala po specifičnem okusu nam neznanega ljubitelja klasičnega porscheja 911.

Najboljši citati

Izjave slavnih o avtomobilih

Torek, 24. marec 2020, 09:28
Walter Röhrl

V približno 130. letih obstoja avtomobilov se je o njih nabralo tudi veliko zanimivih citatov bolj ali manj znanih oseb. Zato vam tokrat predstavljamo trideset zanimivih in izvirnih izjav, povezanih z avtomobili …

'What Car? Reliability Survey' 2020

Najbolj zanesljive avtomobile še vedno izdelujejo pri azijskih znamkah

Ponedeljek, 23. marec 2020, 09:03
'What Car? Reliability Survey' 2020: Najbolj zanesljive avtomobile še vedno izdelujejo pri azijskih znamkah

Iz Velike Britanije prihaja novica o novi raziskavi glede zanesljivosti starih avtomobilov, ki so jo ponovno izvedli novinarji britanske revije What Car? Kot po navadi so med deseterico najbolj zanesljivih avtomobilskih znamk zastopani 4. azijski proizvajalci avtomobilov, ki so letos v družbi treh (FIAT, Peugeot in Škoda) evropskih proizvajalcev avtomobilov.

Alfaholics GTA-R 300 carbon

Ultimativna GTA?

Ponedeljek, 16. marec 2020, 09:13
Alfa Romeo Giulia Sprint GTA

Iz Velike Britanije prihaja novica, ki bo razveselila vse ljubitelje legendarne alfe GTA, ker si sedaj po zaslugi zaposlenih v podjetju Alfaholics lahko omislijo ultimativno 'restomod' različico prvotne (originalne) alfe GTA s karoserijo iz ogljikovih vlaken.

Con-Ferr Meyers manx dune buggy

Legendarni McQueenov buggy ima novega lastnika

Četrtek, 12. marec 2020, 09:23
Con-Ferr Meyers manx dune buggy: Legendarni McQueenov buggy ima novega lastnika

Na Floridi, kjer se je pred kratkim odvijal letošnji prestižni izbor najlepših starodobnih in eksotičnih avtomobilov (The Amelia Island Auction), se je v sklopu tega dogodka odvijala tudi dražba avkcijske hiše Bonhams. Tokrat se je med avtomobili, ki so iskali nove lastnike, znašel tudi legendarni dune buggy iz filma Afera Thomasa Crowna.

Lancia ypsilon hybrid

Nov start za odpisano Italijanko

Sreda, 11. marec 2020, 09:59
Lancia ypsilon hybrid: Nov start za odpisano Italijanko

Iz Italije prihaja tudi ena dobra novica, vsaj za ljubitelje vozil znamke Lancia, ker so se v Torinu odločili, da male lancie ypsilon zaenkrat še ne bodo pokopali, ker jim ta, na večini evropskih tržišč že zdavnaj odpisani model očitno prinaša več denarja kot posamezni modeli fiatov iz družine modela 500.

BMW coupe 2020 concept

Grdi 'crossover' raček se je spremenil v 'Shooting Brake' laboda

Sreda, 11. marec 2020, 09:05
BMW coupe 2020 concept

Iz Ukrajine, kjer domuje oblikovalec Vladimir Panchenko, prihaja ideja o bolj elegantnem in tudi bolj športnem predstavniku BMW-jevih 'šišmišev' iz serije X2, ker je Panchenko na osnovi 'crossover' modela X2 oblikoval dostojnega naslednika BMW-ja Z3 kupe, ki je trenutno še vedno edini serijski BMW, ki si zasluži prestižno oznako 'Shooting Brake'.

RUF rodeo concept

Obuditev spomina na safari porscheje

Torek, 10. marec 2020, 08:55
RUF rodeo concept: Obuditev spomina na safari porscheje

Leta 1978 so pri znamki Porsche na osnovi modela 911 (tip SC 3.0) ustvarili par legendarnih terensko orientiranih tekmovalnih porschejev za nastop na najtežjem reliju na svetu (East African Safari Classic Rally). Tej reli zapuščini znamke Porsche so se sedaj poklonili tudi pri znamki RUF.

Morgan plus four

Prikriti revolucionar

Ponedeljek, 9. marec 2020, 09:07
Morgan plus four: Prikriti revolucionar

Pri Morganu, eni izmed redkih avtomobilskih znamk, kjer v današnjih časih še vedno zavestno in tudi uspešno kljubujejo modnim SUV in 'šišmiš' (oblikovni križanec) trendom, so v teh dneh predstavili nov serijski 'kruh & maslo' model plus four, ki je v določenih pogledih pravi revolucionar.

Suzuki ignis

Osvežitev mestnega suzukija

Sreda, 4. marec 2020, 10:02
Suzuki ignis: Osvežitev mestnega suzukija

Evropskim kupcem se je v teh dneh predstavil rahlo osveženi suzuki ignis, ki bo sedaj privabljal kupce z nekoliko spremenjeno zunanjo podobo, osveženo notranjostjo potniške kabine in pa še bolj varčnim pogonskim sklopom.

SHVS (Smart Hybrid Vehicle by Suzuki)

Nov hibridni pogonski sklop za tri serijske suzukije

Torek, 3. marec 2020, 09:20
SHVS (Smart Hybrid Vehicle by Suzuki): Nov hibridni pogonski sklop za tri serijske suzukije

Suzukijev trio aktualnih serijskih modelov (swift, SX4 s-cross in vitara) bo v kratkem dobil nove blago hibridne (SHVS) različice vseh treh omenjenih modelov, ki smo jih do sedaj poznali samo v povezavi z modeloma ignis in swift. Ob tem so Japonci poskrbeli tudi za rahlo povečanje pogonske moči.

GTÜ & ACE & ARBÖ test letnih pnevmatik

Odlična uvrstitev Savine pnevmatike

Torek, 3. marec 2020, 07:45
GTÜ & ACE & ARBÖ test letnih pnevmatik: Odlična uvrstitev Savine pnevmatike

Nemška organizacija GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung mbH), klub ACE (Auto Club Europa) in avstrijsko združenje ARBÖ (Auto-, Motor- und Radfahrerbund Österreichs) so v teh dneh objavili rezultate nedavno opravljenih testov devetih letnih pnevmatik (dimenzije: 215/55 R17), ki so trenutno na voljo kupcem v nemških trgovinah.

ADAC test strešnih kovčkov 2020

Kvaliteta ni poceni

Četrtek, 27. februar 2020, 08:40
ADAC test strešnih kovčkov 2020: Kvaliteta ni poceni

Pri nemškem klubu ADAC in potrošniški organizaciji Stiftung Warentest so se tokrat ukvarjali s testiranjem desetih strešnih kovčkov, ki premorejo dovolj prostornine za hrambo smuči in ostale dopustniške opreme.

e.GO life concept cross

Mestno-funkcionalno vozilo

Sreda, 26. februar 2020, 07:33
e.GO life concept cross: Mestno-funkcionalno vozilo

Med letošnjimi ženevskimi novostmi se bo v kratkem znašel tudi novi konceptni izdelek nemškega podjetja e.GO Mobile AG, kjer si kratico CUV, ki pri neresnih znamkah simbolizira 'Coupe Utility Vehicle', tolmačijo na dva povsem drugačna in veliko bolj razumna načina.

Veliki ADAC test letnih pnevmatik

Slovenci znamo narediti odlično pnevmatiko

Torek, 25. februar 2020, 09:35
Veliki ADAC test letnih pnevmatik: Slovenci znamo narediti odlično pnevmatiko

Tokrat so strokovnjaki kluba ADAC testirali 28 različnih letnih pnevmatik v dveh velikostih, ker so Nemci testirali 12 pnevmatik za SUV vozila in enoprostorce v dimenzijah 235/55 R17 ter 16 UHP pnevmatik v dimenzijah 225/40 R18, ki so namenjene predvsem predstavnikom spodnjega srednjega razreda (C segment).

EP Tender

Francoski podaljševalec dosega

Ponedeljek, 24. februar 2020, 09:35
EP Tender: Francoski podaljševalec dosega

Iz Francije prihaja ideja glede podaljšanja akcijskega dosega električnih avtomobilov, ki ni čisto nova, ker so podobno rešitev leta 2011 predstavili že Švicarji (Rinspeed). Z idejo majhne prikolice, ki tovori dodaten paket akumulatorjev, želijo Francozi spodbuditi prodajo majhnih mestnih električnih avtomobilov.

CMF Drive by CM Fluids

Nemška rešitev za čiste javne prevoze

Ponedeljek, 24. februar 2020, 08:22
CMF Drive by CM Fluids: Nemška rešitev za čiste javne prevoze

V teh dneh so zaposleni v nemškem zagonskem podjetju CM Fluids predstavili njihov koncept čistega hibridnega pogonskega sklopa, ki je primeren predvsem za vgradnjo v mestne avtobuse in podobna transportna sredstva na področju javnih prevozov.

Testiranje kluba ADAC

Hitro polnjenje ni vedno hitro

Četrtek, 20. februar 2020, 08:02
Testiranje kluba ADAC: Hitro polnjenje ni vedno hitro

Ob nakupu električnega avtomobila naj vas ne zanimajo samo informacije o akcijskem dosegu vozila s samo enim polnjenjem akumulatorjev, temveč se posvetite tudi informacijam o 'zalogi časa', ki je potrebna za solidno napolnitev akumulatorjev, ker boste na ta način ugotovili, če je objekt vašega poželenja sposoben funkcionirati tudi na daljših voznih etapah.

Nakup rabljenega avtomobila

Nekaj koristnih nasvetov

Sreda, 19. februar 2020, 08:48
Nakup rabljenega avtomobila: Nekaj koristnih nasvetov

Na tem svetu obstajata dve vrsti kupcev avtomobilov. Nekateri prisegajo samo na nova vozila, drugi pa si izpolnijo sanje z nakupom rabljenega avtomobila. Obe usmeritvi kupcev imata pluse in minuse, na splošno pa velja, da je nakup rabljenega vozila cenovno veliko bolj ugoden, ob upoštevanju nekaterih nasvetov pa je lahko tudi varen.

Audi e-tron

Promocijski fiasko

Torek, 18. februar 2020, 09:46
Audi e-tron: Promocijski fiasko

Pred nekaj dnevi so pri severnoameriški podružnici znamke Audi v sklopu prireditve 'Fully Charged LIVE', ki je potekala v Austinu (Teksas), z modelom e-tron nehote izvedli 'antipromocijsko' akcijo, ki je razkrila slabosti današnjih električnih avtomobilov ob vleki prikolic …

Oblikovalec Erhard Schnell

Zapustil nas je oče legendarnega opla GT

Četrtek, 13. februar 2020, 10:11
Erhard Schnell (1927–2020)

Pred nekaj dnevi nas je zapustil znani in cenjeni nemški oblikovalec Erhard Schnell, ki ga oboževalci vozil znamke Opel poznajo kot človeka, ki je ustvaril nekaj zelo znanih primerkov serijskih modelov te cenjene avtomobilske znamke. Leta 1927 rojeni oblikovalec se je z znamko Opel povezal že leta 1952 in ji ostal zvest vse do smrti.

Mletzko 911 heartbeat

Uresničitev osebnih želja

Četrtek, 13. februar 2020, 09:12
Mletzko 911 heartbeat: Uresničitev osebnih želja

Na letošnjem sejmu Techno Classica, ki se bo odvijal proti koncu letošnjega marca v Essnu, se bo zbrani publiki poleg starodobnikov in eksotov predstavil tudi prvi 'nemški singer', ki nastaja v delavnici podjetja Mletzko, ki ga je pred približno petimi leti ustanovil Nemec Dirk Lührmann.

Elektro-Frosch camper scooter

'Motoriziran šotor'

Torek, 11. februar 2020, 10:03
Elektro-Frosch camper scooter: 'Motoriziran šotor'

V ponudbi nemške znamke Elektro-Frosch, ki že oskrbuje nemško tržišče s paleto nizkocenovnih 3-kolesnih električnih poltovornjakov, se je pojavila nova, počitniško orientirana verzija modela 'Elektrofrosch' ('električna žaba'), ki bo zadovoljila predvsem nezahtevne ljubitelje kampiranja.

Škoda scala & kamiq G-TEC

Alternativni škodi

Četrtek, 6. februar 2020, 09:46
Škoda scala & kamiq G-TEC: Alternativni škodi

Pri znamki Škoda so predstavili novo alternativno ponudbo serijskih modelov za ekološko usmerjene kupce, ki jih modna hibridizacija in elektrifikacija avtomobilov ne zanimata. S to potezo so Čehi potrdili mnenja številnih strokovnjakov, ki trdijo, da bi bila splošna uvedba CNG vozil v javnem prometu okoljevarstveno boljša od aktualne prisilne (s strani marketinga in politike) elektrifikacije.

Suzuki ignis

Japonska osvežitev mestnega suzukija

Četrtek, 6. februar 2020, 08:42
Suzuki ignis : Japonska osvežitev mestnega suzukija

Japonskim kupcem se je v teh dneh predstavil rahlo osveženi suzuki ignis, ki bo sedaj privabljal domače kupce v dveh vizualno bolj različnih različicah (Hybrid MF & Hybrid MZ), ki bosta tekom letošnjega leta najbrž na voljo tudi ostalim kupcem tega simpatičnega japonskega mestnega malčka.

SsangYong musso grand

Musso za bolj 'ambiciozne'

Sreda, 5. februar 2020, 10:06
SsangYong musso grand: Musso za bolj 'ambiciozne'

V teh dneh se je na tržišču poltovornjakov pojavil novi 'težkokategornik' znamke SsangYong, ki so ga Južnokorejci okrasili z dodatno modelno oznako grand. Takšen, podaljšani musso, je namenjen predvsem bolj ambicioznim (v pogledu prevažanja količine tovora …) uporabnikom, ki jih bo musso grand pritegnil tudi s solidno odmerjeno opremo in prodajno ceno.

Volkswagen crafter 4x4 by Oberaigner

Širitev modelne palete

Torek, 4. februar 2020, 10:41
Volkswagen crafter 4x4 by Oberaigner: Širitev modelne palete

Priljubljenega Volkswagnovega predstavnika gospodarskih vozil si sedaj lahko omislite tudi v različici 4x4, ki nastaja ob sodelovanju z avstrijskim podjetjem Oberaigner. Za paket 4x4 bo nemški kupec doplačal približno 9.500 evrov.

Škoda vision in concept

Indijski 'kamiq'

Torek, 4. februar 2020, 09:40
Škoda vision in concept: Indijski 'kamiq'

V New Delhiju, kjer se jutri odpirajo vrata letošnjega salona Auto Expo 2020, se bo indijski publiki prvič predstavila konceptna študija relativno kompaktnega novega SUV modela znamke Škoda, ki so ga Nemci in Čehi razvili v skladu z željami in okusu indijskih kupcev.

Tata nexon EV

Elektromobilnost za 17.800 evrov

Četrtek, 30. januar 2020, 10:02
Tata nexon EV: Elektromobilnost za 17.800 evrov

Iz Indije prihaja novica o novem, striktno električno gnanem SUV modelu znamke Tata Motors, ki bi ob morebitni globalni ekspanziji zaradi izredno ugodne prodajne cene lahko povzročil veliko sivih las pri renomiranih evropskih in ostalih proizvajalcih avtomobilov.

Lancia hyena Zagato

Eksotična lancia išče kupca

Torek, 28. januar 2020, 10:35
Lancia hyena Zagato: Eksotična lancia išče kupca

V letošnjem februarju bo britanska avkcijska hiša Silverstone Auctions pripravila novo dražbo starodobnih in eksotičnih avtomobilov, tokrat bo kupcem na voljo tudi izredno redka športna lancia, ki je nastala v samo 24. primerkih. Temu primerna bo tudi prodajna cena.

Kongres revije MTZ - Motortechnische Zeitschrift

Elektromobilnost ni edina rešitev

Ponedeljek, 27. januar 2020, 09:21
Kongres revije MTZ - Motortechnische Zeitschrift : Elektromobilnost ni edina rešitev

Pred kratkim (22. - 23. januar 2020) se je v nemškem mestu Hanau odvijal strokovni posvet na temo pogonskih konceptov bodočnosti, ki se ga je udeležilo približno 140 strokovnjakov, raziskovalcev in ostalih vodilnih predstavnikov nemške avtomobilske industrije. Sklepna ugotovitev je, da samo z elektromobilnostjo ne bomo rešili našega planeta …

Electric GT roadster salon spider America EV

Elektrificirani fiat 124 spider

Sreda, 22. januar 2020, 09:15
Electric GT roadster salon spider America EV: Elektrificirani fiat 124 spider

Iz ZDA prihaja novica o podvigu znamke Electric GT, ker so Američani pred kratkim ustvarili elektrificirano verzijo nekoč v ZDA zelo popularnega fiata 124 spider. Po trenutnih napovedih naj bi nastalo samo 20 takšnih avtomobilov.

Policijski BMW i3 v praksi

Patruljni avtomobil, ki ne more izpolniti zahtev policistov

Sreda, 22. januar 2020, 08:05
Policijski BMW i3 v praksi: Patruljni avtomobil, ki ne more izpolniti zahtev policistov

Iz Nemčije prihaja novica glede razočaranja bavarskih policistov nad službenimi BMW-ji i3, ker so nemški policisti po petih letih testiranj treh takšnih BMW-jev v praksi ugotovili, da so takšna vozila trenutno povsem nedorasla zahtevam policistov.

Nova globalna 'promocija' Slovenije

'Avtonomno delujoči' mini v Ljubljani

Ponedeljek, 20. januar 2020, 08:05
Nova globalna 'promocija' Slovenije: 'Avtonomno delujoči' mini v Ljubljani

Slovenija si je pred kratkim zagotovila novo promocijo v nekaterih tujih spletnih medijih, predvsem po zaslugi 'avtonomno delujočega' minija, ki je proti koncu lanskega leta osupnil nekatere prebivalce Ljubljane s spontanim samovžigom in tudi nepojasnjenim samodejnim zagonom pogonskega sklopa …

Intervju: Manfred Müller

Od avtonomne vožnje smo oddaljeni še veliko let

Četrtek, 16. januar 2020, 08:23
Manfred Müller

V enem izmed cenjenih nemških medijev se je v teh dneh pojavil zanimiv intervju na temo avtonomne vožnje, ki ga je s sogovornikom (Manfred Müller) opravil znani nemški novinar Olivier Meyer.

KAP suzuki jimny landmaster

Izvenserijska ponudba

Torek, 14. januar 2020, 08:35
KAP Suzuki Jimny Landmaster

V letošnji februarski izdaji revije 4X4 MAGAZINE, ki je edina britanska specializirana revija te vrste, se bo bralcem predstavil tudi novi poltovorni suzuki jimny, ki nastaja v obratu britanskega podjetja KAP, kjer imajo ogromno izkušenj s predelavami simpatičnega terenskega suzukija.

4X4 MAGAZINE AWARDS 2020

Trojna zmaga za vozila koncerna FCA

Ponedeljek, 13. januar 2020, 08:28
4X4 MAGAZINE AWARDS 2020: Trojna zmaga za vozila koncerna FCA

Če verjamemo strokovnim ugotovitvam britanskih novinarjev, na katere 'balkanski miti in legende' o nemški superiornosti očitno nimajo prav velikega vpliva, potem trenutno najboljši 4x4 avtomobili nastajajo predvsem v koncernu FCA, ker so njihovi serijski modeli letos na nedavno izvedenem izboru britanske revije 4x4 Magazine ponovno zmagali, tokrat so blesteli v treh izmed sedmih kategorij.

FIAT 500 / panda 'Hybrid Launch Edition'

Italijanski skok na 'hibridni vlak'

Četrtek, 9. januar 2020, 09:25
FIAT 500 / panda 'Hybrid Launch Edition': Italijanski skok na 'hibridni vlak'

V drugem in tretjem mesecu letošnjega leta se bosta v evropskih prodajnih salonih pojavila prva Fiatova serijska hibrida, ki napovedujeta začetek novega obdobja pri tej avtomobilski znamki, ki je lani praznovala 120 let obstoja. Prve informacije o novih hibridnih modelih so Italijani razkrili včeraj.

DAMD JIMNY 'Dronco' & 'JIMNY the ROOTS'

Amerikanizacija in jimnyjeva vrnitev k koreninam

Sreda, 8. januar 2020, 07:31
DAMD JIMNY

V Tokiu, kjer se bo ta petek pričel odvijati letošnji 'TOKYO AUTO SALON', se bosta publiki predstavila dva nova izdelka znamke DAMD, ki je znana predvsem po vizualnih predelavah japonskih serijskih avtomobilov, ki po predelavi karoserijskih dodatkov delujejo kot miniaturne kopije slavnih evropskih in ameriških originalov.

Bernd Ramler & hyundai kona electric

4-dnevna odisejada za 1245 prevoženih kilometrov

Torek, 7. januar 2020, 10:43
Bernd Ramler & hyundai kona electric : 4-dnevna odisejada za 1245 prevoženih kilometrov

Nemški inženir Bernd Ramler si je pred kratkim omislil novo prevozno sredstvo v obliki Hyundaijevega modela kona electric in se ob koncu prejšnjega leta z njim odpravil na 'epsko' potovanje (1245 prevoženih kilometrov). Njegove ugotovitve po opravljenem potovanju so tako zanimive, da so si v teh dneh prislužile celo objavo v enem izmed cenjenih nemških spletnih medijev.

TOGG (Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu)

Turško avtomobilistično osamosvajanje

Ponedeljek, 6. januar 2020, 09:12
TOGG (Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu): Turško avtomobilistično osamosvajanje

Dogajanje ob koncu lanskega leta je zaznamovala tudi istanbulska predstavitev prvih dveh striktno električno gnanih prototipnih modelov povsem nove turške avtohtone avtomobilske znamke TOGG, kjer želijo ponovno obuditi proizvodnjo domačih turških avtomobilov, ki je dokončno ugasnila leta 1986, ko so Turki izdelali zadnje serijske primerke domače znamke Anadol.

Lada 4x4

Obsežna pomladitev

Četrtek, 19. december 2019, 08:45
Lada 4x4

Iz Rusije prihajata dve pomembni novici, povezani z znamko Lada, ker so se v Togliattiju odločili za korenito posodobitev modela 4x4, ki se bo v kratkem vrnil na tržišča kot prvotna lada niva, ker so Rusi v teh dneh od koncerna GM (General Motors) odkupili celoten, 50-odstotni lastniški delež v koncernu AvtoVAZ.

'Supermodell des Jahres' by Modell Fahrzeug

Najlepše štirikolesne miniature leta 2019

Torek, 17. december 2019, 08:45
Schuco Porsche 911 (1:87)

Tudi letos so bralci nemške strokovne revije Modell Fahrzeug izbirali najlepše predstavnike štirikolesnih avtomobilskih miniatur, in to v skoraj vseh možnih merilih, od razmerja HO (1:87), ki je pisano na kožo ljubiteljem miniaturnih železnic, pa vse do premijskega  razmerja 1:8 v primeru miniaturnega 'hrošča' znamke Legrand.

Nasveti kluba ADAC

Zimske 'radosti' voženj z električnimi avtomobili

Ponedeljek, 16. december 2019, 08:41
Nasveti kluba ADAC: Zimske 'radosti' voženj z električnimi avtomobili

Pri največjem nemškem avtomobilskem klubu so pripravili nekaj koristnih nasvetov za vse lastnike striktno električno gnanih avtomobilov in ostalih podobnih dvokolesnih transportnih sredstev, ker se bodo morali ob zimskih vožnjah soočati s težavami, ki so lastnikom fosilno gnanih vozil skoraj povsem neznane.

GTÜ 'Gebrauchtwagenreport 2020'

Italijan zanesljivejši od Nemcev

Ponedeljek, 16. december 2019, 07:57
GTÜ 'Gebrauchtwagenreport 2020': Italijan zanesljivejši od Nemcev

Fiat tipo je kompakten rabljen avtomobil z najmanj okvarami in najvišjo stopnjo zanesljivosti po treh letih lastništva. To je najbolj presenetljiv rezultat analize okoli 5 milijonov tehničnih pregledov registriranih osebnih vozil v Nemčiji, ki jih je letos opravila nemška avtomobilska organizacija GTÜ.

Nasveti revije »Auto, Motor und Sport« - 3. del

Nemško mnenje glede razpoložljivih električnih avtomobilov

Sreda, 11. december 2019, 09:33
Nasveti revije »Auto, Motor und Sport« - 3. del: Nemško mnenje glede razpoložljivih električnih avtomobilov

V zadnji izdaji avtomobilskega kataloga revije »Auto, Motor und Sport«, ki je izšla v teh dneh, so se Nemci posebej posvetili striktno električno gnanim serijskim avtomobilom, ki so trenutno že na voljo kupcem v Nemčiji. Trenutno je Nemcem in Nemkam na voljo 34 takšnih avtomobilov.

Nasveti revije »Auto, Motor und Sport« - 2. del

Nemško mnenje glede razpoložljivih električnih avtomobilov

Torek, 10. december 2019, 07:41
Nasveti revije »Auto, Motor und Sport« - 2. del: Nemško mnenje glede razpoložljivih električnih avtomobilov

V zadnji izdaji avtomobilskega kataloga revije »Auto, Motor und Sport«, ki je izšla v teh dneh, so se Nemci posebej posvetili striktno električno gnanim serijskim avtomobilom, ki so trenutno že na voljo kupcem v Nemčiji. Trenutno je Nemcem in Nemkam na voljo 34 takšnih avtomobilov.

Nasveti revije »Auto, Motor und Sport«

Nemško mnenje glede razpoložljivih električnih avtomobilov

Ponedeljek, 9. december 2019, 09:29
Nasveti revije »Auto, Motor und Sport«: Nemško mnenje glede razpoložljivih električnih avtomobilov

V zadnji izdaji avtomobilskega kataloga revije »Auto, Motor und Sport«, ki je izšla v teh dneh, so se Nemci posebej posvetili striktno električno gnanim serijskim avtomobilom, ki so trenutno že na voljo kupcem v Nemčiji. Trenutno je Nemcem in Nemkam na voljo 34 takšnih avtomobilov.

EU odlok o uvedbi obvezne OBFCM programske opreme

Vojna napoved mahinacijam proizvajalcev na področju prikazovanja povprečne porabe

Sreda, 4. december 2019, 09:37
EU odlok o uvedbi obvezne OBFCM programske opreme: Vojna napoved mahinacijam proizvajalcev na področju prikazovanja povprečne porabe

Evropski politiki so v teh dneh sprejeli novo direktivo v okviru protokola WLTP, ki za razliko od prejšnjih, ki bodo v imenu varnosti omogočile mastne zaslužke proizvajalcem asistenčnih sistemov, ščiti potrošnike, ker bodo proizvajalci avtomobilov v bodoče prisiljeni v bolj verodostojen prikaz podatkov glede povprečne porabe pogonskih goriv in energije.

Schaeffler bio-hybrid concept

Uspešen zaključek prvih testiranj

Sreda, 4. december 2019, 08:17
Schaeffler bio-hybrid concept: Uspešen zaključek prvih testiranj

V okolici nemškega mesta Nürnberg so v letošnjem oktobru potekala testiranja novega, resnično ekološko orientiranega transportnega sredstva znamke Schaeffler, ker gre za vozilo v obliki 4-kolesnega 'biohibrida', ki je namenjen prevozu dveh oseb ali pa ene osebe in 200 kilogramov tovora.

Splošno ogrožanje varnosti v prometu

Kje so zimske pnevmatike za električne avtomobile?

Ponedeljek, 2. december 2019, 09:05
Splošno ogrožanje varnosti v prometu: Kje so zimske pnevmatike za električne avtomobile?

Trenutno živimo v časih, ko nas marketing in politika z vseh strani prepričujeta, da so električni avtomobili edini smiselni izhod iz okoljevarstvenih težav naše družbe, čeprav nam ob tem seveda radi zamolčijo določene pomanjkljivosti električnih avtomobilov. Med njimi je tudi informacija, da si večina lastnikov striktno električno gnanih vozil trenutno sploh ne more omisliti nakupa primernih zimskih pnevmatik za njihova vozila.

AIR Index

Nov dokaz zavajanja kupcev

Četrtek, 28. november 2019, 08:40
AIR Index: Nov dokaz zavajanja kupcev

V letošnjem februarju so Britanci dobili novo neodvisno okoljevarstveno organizacijo, katere strokovnjaki se ukvarjajo predvsem z meritvami škodljivih izpustov, ki jih ob vsakodnevnih vožnjah ustvarijo predstavniki lahkih gospodarskih vozil, ker je to segment vozil, ki je v Veliki Britaniji v zadnjih 20. letih zrasel za 70 odstotkov.

Smrtni udarec za elektromobilnost?

Prve napovedi racionalizirane oskrbe z električno energijo

Torek, 26. november 2019, 09:50
Smrtni udarec za elektromobilnost?: Prve napovedi racionalizirane oskrbe z električno energijo

Predstavljajte si, da z vašim klasično gnanim avtomobilom obiščete bencinski servis, ker bi radi napolnili prazen rezervoar goriva, vendar vam bodo zaposleni na bencinskem servisu povedali, da vam lahko omogočijo samo polovično napolnitev rezervoarja. Ta scenarij se po letu 2021 obeta lastnikom električnih avtomobilov.

Eberspächer airtronic 2 etanol

'Zimska oprema' za električne avtomobile

Ponedeljek, 25. november 2019, 09:53
Eberspächer airtronic 2 etanol: 'Zimska oprema' za električne avtomobile

Sodeč po aktualnih 'naporih' avtomobilskega marketinga in politike pri prepričevanju ljudi glede nakupov električnih avtomobilov bo naša prihodnost na področju avtomobilizma električna, čeprav nas bo ob tem ob zimskih vožnjah morda tudi pošteno zeblo …

Piaggio gita II

Idealna sopotnica?

Sreda, 20. november 2019, 08:50
Piaggio gita II: Idealna sopotnica?

Na začetku leta 2017 so Italijani kupcem prvič predstavili avtonomno delujoči 'robocekar', sedaj se je v ZDA pojavila druga generacija te simpatične mehanske sopotnice, ki vas bo lahko verno spremljala skoraj na vsakem koraku, ker ji pač ne dišijo sprehodi po mehkem pesku, snegu in stopniščih.

Alfaholics Zagato-R

Posebna alfa za posebnega kupca

Torek, 19. november 2019, 09:03
Alfaholics Zagato-R: Posebna alfa za posebnega kupca

Iz Velike Britanije prihaja novica o prav posebni 'restomod' alfi 1600 junior Zagato, ki si jo je ob podpori in znanju britanske delavnice Alfaholics pred kratkim omislil svetovno znani profesor Gordon Murray, ki je pred mnogimi leti (1992) ustvaril legendarnega mclarna F1.

Morris JE

Dostava s stilom

Četrtek, 14. november 2019, 09:21
Morris JE-type

Včeraj se je v Veliki Britaniji odvijala prva predstavitev novega britanskega lahko gospodarskega vozila, ker so Britanci (znamka Morris Commercial) ob kitajski pomoči oživili enega izmed resnično legendarnih 4-kolesnih izdelkov (Morrisov predstavnik serije J) nekoč zelo močne in cenjene britanske avtomobilske industrije.

Volkspod by Brent Walter

Bizarno prikupna kreacija

Četrtek, 14. november 2019, 08:22
Volkspod by Brent Walter: Bizarno prikupna kreacija

Iz ZDA prihaja novica o zanesenjaku (Brent Walter), ki je pred približno enim letom z uporabo nekaterih sestavnih delov legendarnega prvotnega Volkswagnovega 'hrošča' ter ostalih delov iz regalov koncerna Volkswagen ustvaril dva zelo nenavadna in tudi po svoje zelo prikupna predstavnika mini motociklov.

ADAC test osmih električnih skirojev

Kvaliteta ima svojo ceno

Sreda, 13. november 2019, 10:03
ADAC test osmih električnih skirojev: Kvaliteta ima svojo ceno

Nemški strokovnjaki so se tokrat lotili testiranja osmih električnih skirojev, ki so trenutno na voljo nemškim kupcem. Sklepna ugotovitev je, da imata varnost in udobje pač svojo ceno, posledično naj se kupci raje izognejo cenenim izdelkom te vrste.

Preizkusna trčenja organizacije DEKRA

Dokazana varnost električnih avtomobilov

Sreda, 13. november 2019, 08:53
Čelno trčenje s 85 km/h

Pri nemški organizaciji DEKRA so objavili rezultate nedavno izvedenih preizkusnih trčenj štirih rabljenih električnih avtomobilov, ki so pokazali, da sodobni električni avtomobili niso nič bolj nevarni, odnosno nič bolj varni od podobno konstruiranih klasičnih vozil s pogoni na fosilna goriva.

Deutsche Umwelthilfe e.V.

Zavajanje kupcev dobiva nove razsežnosti

Torek, 5. november 2019, 11:14
Deutsche Umwelthilfe e.V.: Zavajanje kupcev dobiva nove razsežnosti

Pri nemški okoljevarstveni organizaciji Deutsche Umwelthilfe so v teh dneh razkrili nove škandalozne podatke glede ustvarjenih izpustov dušikovih oksidov (NOx) pri nekaterih nemških avtomobilih, ki jih avtomobilski marketing seveda še naprej pridno oglašuje kot 'čiste' in našemu planetu prijazne avtomobile …

FCA & PSA

Sanjska poroka?

Ponedeljek, 4. november 2019, 09:21
FCA & PSA: Sanjska poroka?

Pred nekaj dnevi je svet obkrožila novica o nastajanju novega avtomobilskega super koncerna, ki mu večina poznavalcev napoveduje svetlo prihodnost, ker se oba glavna akterja (koncern FCA & koncern PSA) te sanjske poroke (eden (PSA) izmed obeh partnerjev si je želel poroke, drugi (FCA) se je moral poročiti …) že zelo dolgo in posledično tudi zelo dobro poznata.

'German Car of the Year 2020'

Razkritje nemških finalistov

Torek, 29. oktober 2019, 09:29
'German Car of the Year 2020': Razkritje nemških finalistov

V teh dneh so nemški novinarji razkrili 5 finalistov, ki se bodo potegovali za letošnji laskavi naslov Nemškega avtomobila leta. Dokončnega zmagovalca bodo razkrili jutri …

Analiza raziskovalne ustanove Joanneum Research

Električni avtomobili niso rešitev, temveč del klimatskih težav

Torek, 29. oktober 2019, 08:33
Analiza raziskovalne ustanove Joanneum Research: Električni avtomobili niso rešitev, temveč del klimatskih težav

Strokovnjaki avstrijske raziskovalne ustanove Joanneum Research so nam pred kratkim posredovali nove dokaze glede razbijanja mita o okoljevarstveni neoporečnosti električnih avtomobilov in neokoljevarstvenih, 'umazanih 4-kolesnih svinjah', ki jih premikajo fosilna goriva.

Auto e Moto d’Epoca - Padova

Dogodek, kjer se srečajo kultura, strast, tehnologija in oblikovanje

Ponedeljek, 28. oktober 2019, 09:11
Dino 208 GT4

Včeraj so se v Padovi zaprla vrata največjega evropskega sejma starodobnih in eksotičnih vozil, ki ga je minulo soboto obiskala tudi naša 'poluradna' ekipa, sestavljena iz treh relativno neznanih slovenskih 'petrolheadov', ki smo bili nad dogajanjem v Padovi seveda navdušeni, ker smo lahko občudovali avtomobile, ki jih na slovenskih cestah in v prodajnih salonih ne boste srečali.

ACM city concept

Predstavnik 'plug & play' filozofije

Četrtek, 24. oktober 2019, 08:30
ACM city concept: Predstavnik 'plug & play' filozofije

Iz Nemčije prihaja novica o pričetku uradnega testiranja striktno električno gnanega prototipa mestnega avtomobila, ki predstavlja sad 7-letnega razvoja nekdanjega konstruktorja (Paul Leibold) znamke BMW in njegovih kooperantov (10 nemških podjetij) ob podpori Nemškega zveznega ministrstva za gospodarstvo in energijo (BMWi).

Suzuki celerio, jimny in swift

Novi nagradi in priznanje

Sreda, 23. oktober 2019, 09:38
Suzuki celerio, jimny in swift: Novi nagradi in priznanje

Iz Velike Britanije prihajajo informacije o dveh novih nagradah ter priznanju, ki so jih s strani britanskih strokovnjakov v teh dneh prejeli trije serijski modeli znamke Suzuki.

Veteran Car Run 2019

Letošnji sponzor dogodka je znamka FIAT

Sreda, 23. oktober 2019, 08:20
Veteran Car Run 2019: Letošnji sponzor dogodka je znamka FIAT

3. novembra se bo v Veliki Britaniji pričel odvijati letošnji 'Veteran Car Run', ki so ga Britanci prvič organizirali leta 1896 in ga ponovno obudili šele leta 1927, ko se je na startu te legendarne dirke pojavilo 37 avtomobilov, izdelanih pred letom 1905. Letos se bo te, približno 96 kilometrov dolge preizkušnje, udeležilo približno 450 starodobnikov, med njimi tudi najstarejši britanski fiat.

Ford & Franzis Verlag

Nova poslastica za ljubitelje ameriških V8 motorjev

Torek, 22. oktober 2019, 09:57
Ford & Franzis Verlag: Nova poslastica za ljubitelje ameriških V8 motorjev

Na strani nemške spletne trgovine Franzis se je v teh dneh pojavil nov artikel iz njihove ponudbe miniaturnih, vendar delujočih kopij pogonskih motorjev z notranjim izgorevanjem, ker si bodo ljubitelji motorne tehnike sedaj v pisarni, garaži ali pa kar v dnevni sobi lahko omislili miniaturno kopijo legendarnega Fordovega 4,7-litrskega V8 motorja iz prvotnega mustanga.

World Energy Outlook 2019 by IEA

Kupci SUV-jev izničili okoljevarstvena prizadevanja

Torek, 22. oktober 2019, 08:45
World Energy Outlook 2019 by IEA: Kupci SUV-jev izničili okoljevarstvena prizadevanja

Leta 1974 ustanovljena Mednarodna agencija za energijo (IEA) bo v letošnjem novembru izdala novo globalno poročilo glede ustvarjenih CO2 emisij v industriji in transportu. Iz njega je razvidno, da so kupci modnih SUV-jev z nepotešljivim apetitom do takšnih avtomobilov že izničili aktualna okoljevarstvena prizadevanja glede zniževanja ustvarjenih CO2 emisij …

Morris JE

Vrnitev britanske legende

Sreda, 16. oktober 2019, 08:53
Morris JE: Vrnitev britanske legende

Iz Velike Britanije prihaja novica o še eni oživitvi enega izmed legendarnih 4-kolesnih izdelkov nekoč zelo močne britanske avtomobilske industrije. Tokrat nameravajo Britanci ob kitajski podpori oživiti 'britanskega bullija' v obliki nekdanjega lahkega gospodarskega vozila (model iz serije J) znamke Morris.

Sevic Systems

Nov nemški ponudnik električnih vozil

Torek, 15. oktober 2019, 10:03
Sevic V500/V1000

V Nemčiji so se kupcem predstavili novi, striktno električno gnani 3- in 4-kolesniki znamke Sevic, ki želijo privabiti predvsem kupce lahkih in zelo urbanih gospodarskih vozil. Trenutno pri tej znamki ponujajo kupcem samo štiri različne modele v šestih možnih različicah ob povezavi s prodajnimi neto (tovarniška) cenami, ki segajo od 2.500 (S50) do 19.800 (V1000) evrov.

'LEGO Crash Boom Bang'

Lahko računalniška simulacija nadomesti realnost?

Torek, 15. oktober 2019, 08:20
'LEGO Crash Boom Bang': Lahko računalniška simulacija nadomesti realnost?

Iz Nemčije prihaja novica o nenavadnem poskusnem trčenju, ki na prvi pogled deluje kot igračkanje velikih nemških fantov, čeprav gre v resnici za zelo resno zadevo, ker je Nemce ob tem zanimalo, če lahko računalniška simulacija takšnega trčenja nadomesti poskusno trčenje v realnosti.

Streetscooter work II

Predstavitev evolucijske različice

Četrtek, 10. oktober 2019, 07:44
Streetscooter work II: Predstavitev evolucijske različice

Podjetje Streetscooter, ki je hčerinsko podjetje nemške pošte (Deutsche Post), je v teh dneh v Berlinu predstavilo evolucijsko verzijo njihovega modela work, ki bo v kratkem dobil tudi japonsko in kitajsko sorodstvo.

Arhiv

ptsčpsn
    12345678910111213141516171819202122232425262728293031

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.