Avto.info

Ford & Franzis Verlag

Nova poslastica za ljubitelje ameriških V8 motorjev

Torek, 22. oktober 2019, 09:57
Ford & Franzis Verlag: Nova poslastica za ljubitelje ameriških V8 motorjev

Na strani nemške spletne trgovine Franzis se je v teh dneh pojavil nov artikel iz njihove ponudbe miniaturnih, vendar delujočih kopij pogonskih motorjev z notranjim izgorevanjem, ker si bodo ljubitelji motorne tehnike sedaj v pisarni, garaži ali pa kar v dnevni sobi lahko omislili miniaturno kopijo legendarnega Fordovega 4,7-litrskega V8 motorja iz prvotnega mustanga.

World Energy Outlook 2019 by IEA

Kupci SUV-jev izničili okoljevarstvena prizadevanja

Torek, 22. oktober 2019, 08:45
World Energy Outlook 2019 by IEA: Kupci SUV-jev izničili okoljevarstvena prizadevanja

Leta 1974 ustanovljena Mednarodna agencija za energijo (IEA) bo v letošnjem novembru izdala novo globalno poročilo glede ustvarjenih CO2 emisij v industriji in transportu. Iz njega je razvidno, da so kupci modnih SUV-jev z nepotešljivim apetitom do takšnih avtomobilov že izničili aktualna okoljevarstvena prizadevanja glede zniževanja ustvarjenih CO2 emisij …

Morris JE

Vrnitev britanske legende

Sreda, 16. oktober 2019, 08:53
Morris JE: Vrnitev britanske legende

Iz Velike Britanije prihaja novica o še eni oživitvi enega izmed legendarnih 4-kolesnih izdelkov nekoč zelo močne britanske avtomobilske industrije. Tokrat nameravajo Britanci ob kitajski podpori oživiti 'britanskega bullija' v obliki nekdanjega lahkega gospodarskega vozila (model iz serije J) znamke Morris.

Sevic Systems

Nov nemški ponudnik električnih vozil

Torek, 15. oktober 2019, 10:03
Sevic V500/V1000

V Nemčiji so se kupcem predstavili novi, striktno električno gnani 3- in 4-kolesniki znamke Sevic, ki želijo privabiti predvsem kupce lahkih in zelo urbanih gospodarskih vozil. Trenutno pri tej znamki ponujajo kupcem samo štiri različne modele v šestih možnih različicah ob povezavi s prodajnimi neto (tovarniška) cenami, ki segajo od 2.500 (S50) do 19.800 (V1000) evrov.

'LEGO Crash Boom Bang'

Lahko računalniška simulacija nadomesti realnost?

Torek, 15. oktober 2019, 08:20
'LEGO Crash Boom Bang': Lahko računalniška simulacija nadomesti realnost?

Iz Nemčije prihaja novica o nenavadnem poskusnem trčenju, ki na prvi pogled deluje kot igračkanje velikih nemških fantov, čeprav gre v resnici za zelo resno zadevo, ker je Nemce ob tem zanimalo, če lahko računalniška simulacija takšnega trčenja nadomesti poskusno trčenje v realnosti.

Streetscooter work II

Predstavitev evolucijske različice

Četrtek, 10. oktober 2019, 07:44
Streetscooter work II: Predstavitev evolucijske različice

Podjetje Streetscooter, ki je hčerinsko podjetje nemške pošte (Deutsche Post), je v teh dneh v Berlinu predstavilo evolucijsko verzijo njihovega modela work, ki bo v kratkem dobil tudi japonsko in kitajsko sorodstvo.

Maxi-Cosi e-Safety

Rešitev za pozabljive starše

Sreda, 9. oktober 2019, 09:36
Maxi-Cosi e-Safety: Rešitev za pozabljive starše

Na začetku leta 2020 se bo v trgovinah pojavil nov izdelek znamke Maxi-Cosi, ki je namenjen zelo pozabljivim staršem, ki so nam večinoma znani predvsem iz medijev, ko poročajo o zapuščenih otrocih, ki so jih slaboumni starši pustili v vročih, s strani sonca zelo dobro ogretih avtomobilih.

Iguana X100

Francoski navtični goseničar

Sreda, 9. oktober 2019, 08:58
Iguana X100: Francoski navtični goseničar

Iz Francije prihaja novica o nenavadnem 'oblikovnem križancu' podjetja Iguana Yachts, ker so se amfibijske teme lotili drugače kot pri nekaterih do sedaj znanih proizvajalcih 'dvoživk', kjer večinoma ustvarjajo  avtomobile, ki znajo tudi plavati, medtem ko so Francozi tokrat ustvarili čoln, ki ga lahko vozite po suhem.

Abarth 695 70. Anniversario

Več moči in več individualizma

Ponedeljek, 7. oktober 2019, 08:20
Abarth 695 70. Anniversario: Več moči in več individualizma

Minuli vikend se je pri naših zahodnih sosedih ob praznovanju letošnje 70. obletnice obstoja znamke Abarth odvijala prireditev 'Abarth Days', kjer so Italijani presenetili obiskovalce s predstavitvijo posebne različice modela 695, ki bo kupcem lahko ponudila več pogonske moči ter še več individualizma.

Suzuki hanare & waku spo

Par novih konceptnih suzukijev

Četrtek, 3. oktober 2019, 07:47
Suzuki WAKU SPO

V Tokiu, kjer se bodo 24. oktobra odprla vrata letošnjega avtomobilskega salona, bodo obiskovalci lahko občudovali tudi dva nova konceptna suzukija, ki sta tokrat nastala v skladu z novim hišnim sloganom “WAKU WAKU SWITCH for EVERYONE: Excitement for you, excitement for everyone.”

Raziskava družbe YouGov

So bulasti in opraskani avtomobili stvar preteklosti?

Sreda, 2. oktober 2019, 09:57
Raziskava družbe YouGov: So bulasti in opraskani avtomobili stvar preteklosti?

Nova raziskava raziskovalne družbe YouGov razkriva, da se lastniki današnjih avtomobilov na parkiriščih težko izognejo manjšim poškodbam vozil, čeprav za to niso prav nič krivi, ker večino (84 %) vseh takšnih poškodb v obliki prask, odrgnin in bul povzroči voznik drugega avtomobila.

ACE, ARBÖ in GTÜ test celoletnih pnevmatik

Dober kompromis z nekaterimi omejitvami

Torek, 1. oktober 2019, 09:02
ACE, ARBÖ in GTÜ test celoletnih pnevmatik: Dober kompromis z nekaterimi omejitvami

Celoletne pnevmatike so čedalje bolj priljubljene pri kupcih. To dokazujejo tudi nemške prodajne številke iz lanskega leta, ko so trgovci zabeležili 10 odstotni dvig prodaje takšnih pnevmatik. Strokovnjaki klubov ACE in ARBÖ ter organizacije GTÜ so tokrat testirali 8 celoletnih pnevmatik, in to v temperaturnem razponu od - 15 do 26 stopinj Celzija.

So SUV-ji res boljša izbira?

ADAC-ova primerjava desetih sorodnih parov avtomobilov

Ponedeljek, 30. september 2019, 09:16
So SUV-ji res boljša izbira?: ADAC-ova primerjava desetih sorodnih parov avtomobilov

Ker živimo v obdobju, ko se že vsak tretji kupec novega avtomobila odloči za nakup SUV vozila ali pa oblikovnega križanca, so nemški strokovnjaki (klub ADAC) pred kratkim izvedli primerjalne teste desetih sorodnih parov avtomobilov, ker jih je zanimalo, če so SUV-ji res tako dobra izbira za kupce.

ADAC test zimskih pnevmatik

Samo 3 zimske pnevmatike z dobro oceno

Četrtek, 26. september 2019, 09:43
ADAC test zimskih pnevmatik : Samo 3 zimske pnevmatike z dobro oceno

Tokrat predstavljamo rezultate letošnjih obsežnih testiranj nemških strokovnjakov, ki so pred približno šestimi meseci preizkusili 31 zimskih pnevmatik za predstavnike vozil iz evropskega B (supermini) in C ('golfov razred') segmenta ter predstavnike lahkih gospodarskih vozil.

FIAT panda 4×4 Icon-E Panderis

Napoved posebne serije

Sreda, 25. september 2019, 08:48
FIAT panda 4×4 Icon-E Panderis: Napoved posebne serije

V teh dneh so v italijanskem podjetju Garage Italia predstavili prvo moderno, striktno električno gnano pando 4x4, ki obuja spomin na legendarno pando 'Elettra' (1992-1998), ki je trpela za podobnim sindromom (previsoka prodajna cena) kot številni današnji električni avtomobili te velikosti.

Bugatti baby II

Cenovno dostopen in ekološki bugatti

Ponedeljek, 23. september 2019, 10:13
Bugatti baby II

Pri aristokratski znamki Bugatti so v teh dneh predstavili serijsko različico legendarnega športnega avtomobila te znamke, ki smo ga v prototipni verziji spoznali že na letošnjem avtomobilskem salonu v Ženevi. Bugatti baby II je v prvi vrsti namenjen otrokom, čeprav ga lahko uporablja tudi kakšen 'velik otrok.'

Slaba ekološka bilanca

So SUV-ji res rak rana sodobne družbe?

Četrtek, 19. september 2019, 09:29
Slaba ekološka bilanca: So SUV-ji res rak rana sodobne družbe?

V Nemčiji smo trenutno lahko priča pravemu 'razrednemu boju', ki se je razvnel med ljubitelji in sovražniki modnih SUV-jev (športno funkcionalno vozilo). Olje na ogenj pa prilivajo tudi resni in neresni novinarji, prvi zato ker prikimavajo sovražnikom takšnih vozil, drugi kolegi pa bralcem še vedno prodajajo pravljice o varčnih SUV vozilih …

Abarth 595 pista

Nov odmerek italijanskega strupa

Sreda, 18. september 2019, 08:53
Abarth 595 pista: Nov odmerek italijanskega strupa

V kratkem (5 in 6. oktober) bo v Milanu potekala osrednja slovesnost ob letošnji 70. obletnici obstoja znamke Abarth, kjer bo zbranih ogromno ljubiteljev te izrazito športno usmerjene avtomobilske znamke. Na tem dogodku se bo predstavila tudi povsem nova verzija modela 595, ki cilja predvsem na mlade (ter mlade po srcu …) kupce.

Car Cost Index podjetja LeasePlan Deutschland

Konec mita o poceni vožnji z električnimi avtomobili?

Ponedeljek, 16. september 2019, 09:22
Car Cost Index podjetja LeasePlan Deutschland: Konec mita o poceni vožnji z električnimi avtomobili?

Pri nemški podružnici nizozemske korporacije LeasePlan Corporation N. V. so v teh dneh razkrili izsledke njihove letošnje interne raziskave (Car Cost Index) glede povprečnih mesečnih stroškov lastnikov vozil z različno motorno zasnovo, ki tokrat prihajajo iz osemnajstih evropskih držav.

London EV Company LCV

Gospodarska verzija londonskega taksija

Četrtek, 12. september 2019, 10:00
London EV Company LCV: Gospodarska verzija londonskega taksija

V Frankfurtu se je obiskovalcem predstavila povsem nova gospodarska različica tradicionalnega londonskega taksija, ki ga v današnjih časih uteleša izdelek (model 'TX Shuttle') britansko-kitajske znamke LEVC (London EV Company), ker se britansko-kitajska naveza že pospešeno pripravlja na osvajanje novih, kontinentalnih evropskih tržišč.

Evum a-Car 4x4

Evropska verzija afriškega avtomobila

Sreda, 11. september 2019, 09:51
Evum a-Car 4x4: Evropska verzija afriškega avtomobila

Leta 2016 so strokovnjaki Tehnične univerze v Münchnu (TU München) predstavili koncept enostavnega, striktno električno gnanega lahkega gospodarskega vozila, ki so ga Nemci prvotno razvili za potrebe Afričanov. Sedaj se je v Frankfurtu pojavila evropeizirana verzija tega vozila, ki ga lahko že naročite.

Hyundai 45 EV concept

Počastitev prvega prototipa znamke Hyundai

Sreda, 11. september 2019, 08:01
Hyundai 45 EV concept: Počastitev prvega prototipa znamke Hyundai

V Frankfurtu, kjer se trenutno odvija letošnji avtomobilski salon, so Južnokorejci predstavili striktno električno gnano konceptno vozilo, s katerim so obudili spomin na legendarni pony coupé concept iz leta 1974, ki mu ni uspelo priti v serijsko proizvodnjo.

Volkswagen e-Käfer cabriolet

Napoved majhne serije

Ponedeljek, 9. september 2019, 10:33
Volkswagen e-Käfer cabriolet: Napoved majhne serije

Na letošnjem frankfurtskem avtomobilskem salonu se bo pojavil tudi elektrificiran originalni 'hrošč', ki predstavlja plod sodelovanja med podjetjema Volkswagen Group Components in eClassics. Takšen pregrešno dragi 'hrošč' bo kasneje na voljo tudi kupcem, ki bodo zanj lahko odšteli najmanj 49.000 evrov, odnosno do 99.000 evrov v primeru, ko kupec nima donatorskega vozila.

Bosch e-stroller

'Pametni' otroški voziček

Četrtek, 5. september 2019, 09:44
Bosch e-stroller: 'Pametni' otroški voziček

Iz nemškega koncerna Bosch prihaja novica o prvemu,  zaenkrat še prototipnemu 'pametnemu' otroškemu vozičku, ki naj bi nastal predvsem zaradi željah nekaterih nemških staršev, ki so v nemških medijih že dobili ime 'Superfaule Eltern' (izredno leni starši), ker je delovanje takšnega otroškega vozička podprto z električno energijo.

Hyundai 45 EV concept

Južnokorejski izlet v preteklost

Sreda, 4. september 2019, 09:19
Hyundai 45 EV concept : Južnokorejski izlet v preteklost

Pri južnokorejski avtomobilski znamki Hyundai so pred kratkim pokazali prvo 'tolažilno' fotografijo novega konceptnega avtomobila, ki se ji je v teh dneh pridružila še ena podobna fotografija. Obe fotografiji pričata, da bodo Južnokorejci na letošnjem frankfurtskem avtomobilskem salonu pokazali javnosti spiritualnega naslednika legendarnega hišnega konceptnega avtomobila, ki mu z logotipi znamke Hyundai ni nikoli uspelo priti v serijsko proizvodnjo.

Deutsche Post DHL Group

V uporabi je že 10.000 poštnih streetscooterjev

Ponedeljek, 2. september 2019, 10:04
Streetscooter

Minuli petek so v Fordovi tovarni v Kölnu, kjer nastaja tudi srednje veliki električni dostavnik v obliki modela streetscooter work XL, za potrebe Nemške pošte izdelali jubilejnega predstavnika tega striktno električno gnanega lahkega gospodarskega vozila. Tako se v voznem parku Nemške pošte trenutno nahaja že 10.000 takšnih vozil, ki jim je na voljo približno 13.500 poštnih električnih polnilnic.

Suzuki in Toyota

Obojestranska pridobitev lastniških deležev

Četrtek, 29. avgust 2019, 08:41
Suzuki in Toyota: Obojestranska pridobitev lastniških deležev

Poslovno sodelovanje med avtomobilskima znamkama Suzuki in Toyota je v teh dneh dobilo nov zagon, ker sta si oba avtomobilska koncerna prilastila deleže v lastniški strukturi obeh koncernov.

Poročilo kluba ADAC

Najboljša za okolje so vozila na plinski pogon

Sreda, 28. avgust 2019, 09:29
Poročilo kluba ADAC: Najboljša za okolje so vozila na plinski pogon

V teh dneh so pri nemškem klubu ADAC izdali poročilo, ki dokončno razbija mit o trenutnem  okoljevarstvenem potencialu električnih avtomobilov, ker so številni strokovnjaki že pred časom ugotovili, da je realizacija takšnega mita možna samo ob 100-odstotnem izkoriščanju obnovljivih virov (hidroelektrarne, solarne in vetrne elektrarne) električne energije.

Dogajanje na Kitajskem

Zasuk v smeri gorivnih celic

Torek, 27. avgust 2019, 08:03
Dogajanje na Kitajskem: Zasuk v smeri gorivnih celic

Medtem, ko v Evropi še vedno idealiziramo striktno električno gnane avtomobile, jim Kitajci obračajo hrbte, ker jim je na podlagi minulih izkušenj, ki jih imajo precej več kot ostali, postalo jasno, da so striktno električni avtomobili v bistvu slepa ulica, ker pač niso tako okoljevarstveni kot jih prikazuje marketing in neresni novinarji …

Poskusni trki zavarovalnice AXA

Elektromobilnost prinaša nova varnostna tveganja

Ponedeljek, 26. avgust 2019, 09:52
Poskusni trki zavarovalnice AXA: Elektromobilnost prinaša nova varnostna tveganja

Novodobni električni avtomobili privabljajo čedalje več kupcev, posledično je na naših cestah iz dneva v dan več takšnih vozil, vse to pa prinaša nova varnostna tveganja za vse udeleženca v prometu, predvsem ob povezavi z 'over-reliant' populacijo voznikov, ki ob vožnji avtomobila slepo zaupajo vgrajenim asistenčnim sistemom.

ADAC test DAS (Dooring Alert Systems) sistemov

Zanesljivo delovanje v idealnih okoliščinah

Četrtek, 22. avgust 2019, 08:44
ADAC test DAS (Dooring Alert Systems) sistemov: Zanesljivo delovanje v idealnih okoliščinah

Kopici že znanih elektronskih asistenčnih sistemov so se pred časom pridružili še sistemi DAS (Dooring Alert Systems). Pri nemškem klubu ADAC so testirali dva takšna sistema v sveh vozilih različnih proizvajalcev (Audi & Mercedes-Benz) in ob tem ugotovili, da sistema resnično delujeta zanesljivo, vendar samo v idealnih okoliščinah.

Monterey Auction Week 2019

Dominaciji znamke Ferrari ni videti konca

Torek, 20. avgust 2019, 09:17
Ferrari 312T

V Montereyu, kjer smo minuli konec tedna na dražbi starodobnih in eksotičnih vozil lahko ponovno opazovali kam odteka prisluženi denar svetovnega jet seta, so tokrat prodajali takšnih 1.315 vozil (768 jih je ob tem zamenjalo lastnike …), med najdražjimi tokrat prodanimi primerki pa najdemo predvsem avtomobile znamke Ferrari.

Drako GTE

Ameriški 'taycan'

Ponedeljek, 19. avgust 2019, 09:25
Drako GTE: Ameriški 'taycan'

Medtem ko se pri znamki Porsche že pospešeno pripravljajo na septembrsko uradno predstavitev modela taycan, so Američani v petek v Montereyu predstavili podoben izdelek znamke Drako Motors, ki se lahko pohvali z že absurdno pogonsko močjo in temu primerno prodajno ceno …

Čezeta 506 electric scooter

'Prašičeva' vrnitev

Torek, 6. avgust 2019, 09:41
Čezeta 506 electric scooter: 'Prašičeva' vrnitev

Leta 2017 so Čehi ob britanski pomoči napovedali ponovno rojstvo legendarnega češkoslovaškega skuterja znamke Čezeta. Sedaj so obelodanili začetek izdelave prve večje serije novodobne čezete, ki se tokrat predstavlja kupcem v samo dveh, striktno električno gnanih različicah.

Audi e-Tron 'quattro' scooter

Štirikolesni električni skiro

Torek, 6. avgust 2019, 08:23
Audi e-Tron 'quattro' scooter: Štirikolesni električni skiro

Proti koncu leta 2020 se bo pri trgovcih pojavil novi 'vstopni model' znamke Audi, ki bo všeč predvsem ljubiteljem tehnološko naprednih električnih skirojev, ker se izdelek iz Ingolstadta za razliko od podobnih izdelkov lahko pohvali s hišno 'quattro' zasnovo, ki pa v tem primeru ne opozarja na vgrajeni 4x4 pogon, temveč na število uporabljenih kolesc …

vRbikes vR3city/vR3cargo

Švicarski električni trikolesnik

Torek, 30. julij 2019, 09:21
vRbikes vR3city/vR3cargo: Švicarski električni trikolesnik

V teh dneh se je kupcem v Švici predstavil novi električno gnani nagibni trikolesnik znamke vRbikes, ki bo   kupcem na voljo že v naslednji pomladi, in to v potniški ter tudi v gospodarskih različicah za dostavna podjetja, pošto in komunalo.

Ateliers Diva targa

Francoski poklon klasičnemu porscheju 911

Torek, 30. julij 2019, 07:48
Ateliers Diva targa: Francoski poklon klasičnemu porscheju 911

V Franciji že od leta 2003 deluje podjetje Crubilé Sport, ki je zelo dobro znano vsem ljubiteljem pravih porschejev, ker so si Francozi do sedaj že ustvarili dobro ime na področju vzdrževanja, obnove in priprave številnih civilnih in tekmovalnih klasičnih porschejev. Sedaj so za morebitne kupce pripravili posebno serijo modela 911, ki kombinira sodobno tehnologijo z brezčasno podobo originalnega porscheja 911.

Ventz 'Rider Cooling System'

Pripomoček za udobnejšo vožnjo motoristov

Ponedeljek, 29. julij 2019, 08:41
Ventz 'Rider Cooling System': Pripomoček za udobnejšo vožnjo motoristov

Medtem ko se večina* avtomobilistov v vročih poletnih dneh ob vožnji lahko ohladi ob pomoči vklopljenih klimatskih naprav, so varno (ob upoštevanju normativov, ki veljajo za motoriste …) oblečeni motoristi v tem pogledu precej bolj nebogljeni, razen tistih, ki si lahko privoščijo nakup 'Airflow' motoristične obleke.

'INSPIRED BY GERMANS'

Citroën je v Nemčiji po novem Zitrön

Četrtek, 25. julij 2019, 09:05
'INSPIRED BY GERMANS': Citroën je v Nemčiji po novem Zitrön

Iz Nemčije prihaja novica o začetku nove nemške ere znamke Citroën, ker so se Francozi pred nekaj dnevi na nemškem tržišču uradno preimenovali v znamko Zitrön. S tem dejanjem so se pri znamki Citroën približali nemškim kupcem, ki se že dolgo mučijo s francoščino …

Renault e-Plein Air

'Električar' s pridihom nostalgije

Sreda, 24. julij 2019, 08:55
Renault e-Plein Air: 'Električar' s pridihom nostalgije

Minuli konec tedna se je v Franciji odvijal že jubilejni, deseti festival 4L International, kjer je glavni zvezdnik predvsem renault 4 (1961-1992), čeprav so organizatorji dogodka zelo veseli tudi prihoda vseh preostalih, do sedaj izdelanih renaultov. Letošnji dogodek je popestrila zelo posebna različica legendarne 'katrce'.

Intervju: profesor dr. Friedrich 'Fritz' Indra

Nemški 'Motoren-Papst' svari pred elektro evforijo

Četrtek, 18. julij 2019, 10:13
Friedrich 'Fritz' Indra

V nemških medijih se je v teh dneh pojavil nov intervju z znanim strokovnjakom (profesor dr. Friedrich 'Fritz' Indra), ki ga je za spletni portal GTspirit ponovno opravil cenjeni nemško-ameriški avtomobilski novinar Jens Meiners, ki je znan predvsem po sodelovanju z mediji kot so: Car and Driver, Automotive News, Die Welt, Automobile Industrie, Car Design News in China Auto Pictorial.

ARI 458

Najcenejši nemški 'električar'

Sreda, 17. julij 2019, 08:19
4-sedežna verzija modela 458

Medtem, ko nam pri nekaterih uveljavljenih avtomobilskih proizvajalcih ponujajo kompaktne električne avtomobile s prodajnimi cenami avtomobilov iz srednjega razreda, obstajajo tudi razumni poslovneži, ki jim je jasno, da za električne avtomobile s tako visokimi prodajnimi cenami kupci ne bodo stali v vrstah …

Nardò Technical Center

Porsche končal prenovo legendarne testne steze

Torek, 16. julij 2019, 10:16
Nardò Technical Center: Porsche končal prenovo legendarne testne steze

Iz Italije prihaja novica o prenovljeni testni stezi ter o dokončani modernizaciji in izgradnji nekaterih novih pomožnih objektov na območju testnega centra Nardò, ki v italijanski regiji Apulija (Puglia) obstaja že od leta 1975. Leta 2012 ga je prevzela nemška družba Porsche Engineering Group GmbH, ki je stoodstotna sestrska družba podjetja Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG.

Mercedes-Benz razred X

Prva žrtev napovedanega varčevanja?

Torek, 16. julij 2019, 09:07
Mercedes-Benz razred X: Prva žrtev napovedanega varčevanja?

Po informacijah, ki so jih pred nekaj dnevi pridobili novinarji nemškega spletnega portala 'Automobilwoche', so se vodilni pri znamki Mercedes-Benz že odločili za 'evtanazijo' poltovornjaka iz razreda X, ker gre za 'zelo bolehen' (v pogledu prodajnih številk) serijski model, ki v prodajne salone te znamke ni sposoben pripeljati dovolj kupcev.

Unity one 'Founder Edition'

Pričetek sprejemanja prednaročil

Torek, 9. julij 2019, 10:28
Unity one 'Founder Edition': Pričetek sprejemanja prednaročil

Iz Švedske prihaja novica o pričetku sprejemanja prednaročil za novi električni avtomobil, ki ga je že leta 2017 predstavilo švedsko 'start-up' podjetje Unity. Poglavitna prednost tega električnega avtomobilčka se odraža v njegovi prodajni ceni, ker bo strošek nakupa odvisen od kraja proizvodnje, odnosno države, kjer bodo avtomobil izdelovali.

FIAT ducato electric

Prvi predogled električnega ducata

Sreda, 3. julij 2019, 08:43
FIAT ducato electric: Prvi predogled električnega ducata

V Italiji, kjer so novinarji in Fiatovi prodajalci v teh dneh spoznavali rahlo prenovljenega ducata iz modelnega leta 2020, se je zbrani publiki predstavil tudi prvi, striktno električno gnani serijski ducato, ki se bo pojavil v Fiatovih prodajnih salonih v naslednjem letu.

ETM Award 2019

Nemška izbira najboljših gospodarskih vozil

Torek, 2. julij 2019, 08:48
Ford Ranger

V Nemčiji, kjer domuje tudi založniška hiša ETM-Verlag, so pred kratkim razglasili zmagovalce letošnjega izbora najboljših gospodarskih vozil. Pri letošnjem iskanju najboljših je sodelovalo točno 8.415 bralcev najpomembnejših nemških revij 'lastauto omnibus', 'trans aktuell', 'Fernfahrer' in 'eurotransport.de' na področju gospodarskih vozil.

Suzuki jimny gan & vitara katana

Torinski predogled dveh posebnih različic

Ponedeljek, 1. julij 2019, 07:59
Suzuki jimny gan & vitara katana: Torinski predogled dveh posebnih različic

V Torinu, kjer se je pred kratkim zaključil letošnji avtomobilski salon, sta se italijanskim kupcem  predstavila tudi suzuki jimny in vitara v dveh posebnih različicah (gan & katana), ki naj bi bili po vsej verjetnosti v bližnji bodočnosti dosegljivi tudi ostalim evropskim kupcem obeh suzukijev.

"Völlig übermotorisierte Panzermodelle"

Bo politika poskrbela za konec SUV epidemije?

Četrtek, 27. junij 2019, 09:18

Iz Nemčije prihaja novica o novih okoljevarstvenih željah nekaterih nemških politikov, ki so se tokrat dotaknili problematike v zvezi z aktualno družbeno neodgovorno miselnostjo kupcev in proizvajalcev SUV (športno funkcionalno vozilo) vozil, ker gre v tem primeru za povsem modni in posledično nepotreben tip osebnih vozil, ki so popolnoma v nasprotju z ekologijo.

ADAC test nosilcev koles na zadku

Velike razlike v cenah, varnosti in priročnosti

Sreda, 26. junij 2019, 09:47
ADAC test nosilcev koles na zadku: Velike razlike v cenah, varnosti in priročnosti

To je glavna ugotovitev zadnjega nemškega testa nosilcev koles na zadku avtomobilov z vgrajenimi vlečnimi kljukami. Tokrat so Nemci testirali samo modele za transport treh kolesarskih prevoznih sredstev, ki lahko uporabnikom omogočijo tudi prevoz električno gnanih koles.

Lightyear one

Predstavitev prvega voznega prototipa

Sreda, 26. junij 2019, 08:20
Lightyear one: Predstavitev prvega voznega prototipa

Včeraj se je na Nizozemskem (Katwijk) predstavil prvi vozni prototip striktno električno gnanega solarnega avtomobila znamke Lightyear, ki ga Nizozemci oglašujejo kot predstavnika GT avtomobilov, vendar ne v pogledu zmogljivosti (0-100 km/h: 10 sekund, največja hitrost: 150 km/h), temveč zaradi možne daljše avtonomije s samo enim polnjenjem vgrajenih akumulatorjev.

5-kilometrski odsek nemške avtoceste A5 v okolici Darmstadta

Porazni rezultati nemškega testiranja hibridnih tovornjakov s pantografom

Ponedeljek, 24. junij 2019, 09:53
5-kilometrski odsek nemške avtoceste A5 v okolici Darmstadta: Porazni rezultati nemškega testiranja hibridnih tovornjakov s pantografom

V lanskem septembru so strokovnjaki berlinske organizacije Öko-Institut e.V. ob tedaj napovedani elektrifikaciji 5-kilometrskega odseka nemške avtoceste A5 temu projektu napovedovali bleščečo prihodnost in ob tem povedali, da se na ta način lahko za 25 odstotkov zmanjša količina ustvarjenih CO2 emisij pri težkih tovornjakih. Sedaj objavljeni rezultati testiranj kažejo drugačno sliko …

Volkswagen Automotive Cloud

Volkswagen išče računalniške strokovnjake

Sreda, 19. junij 2019, 09:09
Volkswagen Automotive Cloud: Volkswagen išče računalniške strokovnjake

Iz Wolfsburga prihaja novica o smelih IT načrtih Skupine Volkswagen, ker naj bi do leta 2025 v hišni 'Car-Software' enoti zbrali približno 5.000 računalniških strokovnjakov, predvsem zaradi tega, da se otepejo odvisnosti od ponudnikov programerskih storitev ter večje zanesljivosti delovanja v vozila vgrajenih računalniških sistemov.

Ljubite vozila znamke Porsche?

Sedaj lahko v enem porscheju tudi živite …

Sreda, 19. junij 2019, 08:16
Porsche Tempo Mikafa Sport Camper

V Montereyu (Kalifornija), kjer se bo 15. avgusta 2019 odvijala nova dražba starodobnih in eksotičnih vozil, se bo publiki predstavil tudi največji (zaenkrat …) porsche vseh časov, ki je nastal leta 1955 v izredno omejeni nakladi (samo trije izdelani primerki …) v obratih nemške karoserijske delavnice Mikafa.

Kaiyun Motors pickman

Simpatični urbani poltovornjak

Ponedeljek, 17. junij 2019, 10:06
Kaiyun Motors pickman: Simpatični urbani poltovornjak

V deželi neomejenih možnosti in žal tudi deželi neomejene povprečne porabe pogonskih goriv se je pred kratkim pojavil striktno električno gnani mini poltovornjak, ki mu številni poznavalci že napovedujejo odlično kariero v ZDA, ker je mali pickman predstavnik čedalje bolj priljubljenih resnično urbanih in cenovno dostopnih majhnih gospodarskih vozil.

Suzuki podpira slovenski judo

Suzuki Slovenija slovesno predal štiri nova sponzorska vozila Judo zvezi Slovenije

Petek, 14. junij 2019, 06:38
Darko Mušič in Peter Verčič

Suzuki Slovenija je včeraj s ponosom predal štiri polno opremljene Suzuki Vitare slovenskima vrhunskima judoistkama Tini Trstenjak in Anamariji Velenšek, predsedniku izvršnega odbora JZS in selektorju slovenske judo reprezentance.

Silent Air Taxi by e.SAT GmbH

Nemško hibridno neslišno letalo

Četrtek, 13. junij 2019, 08:23
Silent Air Taxi by e.SAT GmbH: Nemško hibridno neslišno letalo

11. marca 2019 se je na območju približno 105 let starega nemškega letališča Aachen-Merzbrück odvijala prva predstavitev novega nemškega hibridnega in baje celo neslišnega lahkega letala, ki ga trenutno lahko občudujemo samo v pomanjšani izvedbi (1:5), ker naj bi takšno izredno tiho letalo prvič poletelo šele leta 2022.

So električni avtomobili res varni?

Nemoč nemških in avstrijskih gasilcev ob gašenju električnih avtomobilov

Sreda, 12. junij 2019, 08:49
So električni avtomobili res varni?: Nemoč nemških in avstrijskih gasilcev ob gašenju električnih avtomobilov

Pred približno petimi leti se je v življenjih številnih poklicnih gasilcev pojavila povsem nova nevarnost, ker so kmalu ugotovili, da je skoraj nemogoče pogasiti ogenj, ki nastane ob prometnih nesrečah s hibridnimi in električnimi avtomobili. Sicer pa je ta fenomen (spontani vžig litij-ionskih akumulatorjev) že dolgo znan tudi lastnikom nekaterih pametnih telefonov …

Porsche 356 RSR

Ultimativni porsche 356?

Torek, 11. junij 2019, 09:51
Porsche 356 RSR: Ultimativni porsche 356?

Iz kalifornijskega mesta Burbank prihaja nova novica o zanimivi predelavi legendarnega porscheja 356, ker so mu v podjetju Emory Motorsports tokrat vgradili 2,4-litrski pogonski sklop porscheja 911 iz zgodnjih sedemdesetih let prejšnjega stoletja in vse skupaj začinili še s pritaknjeno 'biturbo' tehnologijo.

Volkswagen golf IV

Najboljši golf vseh časov?

Ponedeljek, 10. junij 2019, 09:57
Volkswagen golf IV : Najboljši golf vseh časov?

Novinarji iz uredništva cenjenega nemškega tednika Der Spiegel so se pred kratkim lotili iskanja najboljše golfove generacije vseh časov. Pri iskanju odgovorov na to temo so stavili predvsem na znanje nekaterih strokovnjakov iz nemške 'golf scene' in ob tem dobili zanimiva mnenja.

Vanderbrink 612 shooting brake

Ekskluzivni ferrari išče novega lastnika

Ponedeljek, 10. junij 2019, 07:58
Vandenbrink 612 Shooting Brake

Iz Nizozemske, kjer se nahaja tudi prodajni salon podjetja Classic Youngtimers Consultancy (Uden), prihaja novica o posebnem 'shooting brake' ferrariju, ki je sedaj na voljo potencialnim kupcem. Za takšnega unikatnega predstavnika pravih športnih karavanov (3-vratni predstavniki kombikupejev s karavanskim zadkom) boste lahko odšteli 300.000 evrov.

Zunanja stranska varnostna blazina

Nova varnostna rešitev znamke Zahnradfabrik Friedrichshafen (ZF)

Četrtek, 6. junij 2019, 08:02
Zunanja stranska varnostna blazina: Nova varnostna rešitev znamke Zahnradfabrik Friedrichshafen (ZF)

Iz Nemčije prihaja novica o novi varnostni rešitvi znamke ZF (Zahnradfabrik Friedrichshafen), ki naj bi v slučaju, ko bok avtomobila zadane drugo vozilo, občutno omilila posledice takšnega trčenja, ki samo v Nemčiji vsako leto terja približno 700 življenj.

Humbaur HGK deluxe/deluxe tandem

Povečan in priklopljiv 'hladilni predal'

Sreda, 5. junij 2019, 09:42
Humbaur HGK deluxe/deluxe tandem: Povečan in priklopljiv 'hladilni predal'

Pri nemškem proizvajalcu lahkih tovornih prikolic so v teh dneh predstavili dva nova serijska modela eno- in 2-osnih hladilnih prikolic iz modelne družine HGK deluxe, ki se lahko pohvalijo z vgrajeno hladilno enoto znamke Govi, ki uporabnikom omogoča skladiščenje 'pokvarljive robe' v temperaturnem območju od +2 do +10 stopinj Celzija.

Gordon Murray Automotive T.50

Prihaja spiritualni naslednik mclarna F1

Sreda, 5. junij 2019, 09:02
Gordon Murray Automotive T.50

Iz Velike Britanije prihaja novica o skoraj dokončanem razvoju novega britanskega superšportnika, ki bo na novo premešal karte v tem kraljevskem razredu cestnih športnih avtomobilov, ker se v ozadju tega projekta nahaja svetovno znani profesor Gordon Murray (letnik 1946), ki je pred mnogimi leti (1992) ustvaril legendarnega mclarna F1.

Svarilo organizacije VDA

Brez primerne infrastrukture ni bodočnosti za elektromobilnost

Ponedeljek, 3. junij 2019, 09:50
Svarilo organizacije VDA : Brez primerne infrastrukture ni bodočnosti za elektromobilnost

Pri nemškem združenju VDA (Verband der Automobilindustrie), ki združuje vsa pomembna nemška podjetja, ki so povezana z avtomobilsko industrijo, so nemškim politikom v teh dneh predstavili predloge in nasvete glede čim hitrejšega in uspešnega implementiranja elektromobilnosti v nemški družbi.

Bergmeister ADR 630 shooting grand

Novodobni austro daimler ADR

Četrtek, 30. maj 2019, 09:19
Bergmeister ADR 630 Shooting Grand

Na letošnjem Concorso d’Eleganza Villa d’Este smo dobili tudi novi avstrijski 'shooting-brake' znamke Bergmeister, kjer za razliko od neresnih znamk (Mercedes-Benz & KIA), ki nam ponujajo 5-vratne 'low-roof' karavane, stavijo na pravilno tolmačenje prestižnega pojma 'shooting-brake', ki ga med resnimi novinarji lahko uteleša samo 3-vratni 'športni karavan' na osnovi dvovratnega kupeja, odnosno kabrioleta …

Renault S.A. & FCA

Odziv analitikov je dober

Sreda, 29. maj 2019, 10:10
Renault S.A. & FCA : Odziv analitikov je dober

V teh dneh je kot bomba odjeknila novica o možni združitvi dveh, še vedno zelo pomembnih globalnih igralcev v avtomobilski industriji. Takšna združitev bi obrodila nastanek novega 'super koncerna', ki naj bi ob uspešnem združevanju kupcem letno dostavljal skoraj 9 milijonov (Renault & FCA), odnosno približno 15 milijonov (Renault-Nissan-Mitsubishi & FCA) novih avtomobilov.

Humbaur flexbike

Razširitev ponudbe

Četrtek, 23. maj 2019, 09:18
Humbaur flexbike: Razširitev ponudbe

Znamka Humbaur, ki smo jo do sedaj povezovali samo z lahkimi tovornimi prikolicami in nadgradnjami gospodarskih vozil, z njihovim novim izdelkom flexbike vstopa v čedalje bolj popularen tržni segment električnih tovornih trikoles, ekološka usmerjenost takšnega izdelka pa za morebitne kupce ne bo ravno najbolj poceni …

DB Schenker & Einride T-Pod

Vpogled v bodočnost logistike

Četrtek, 23. maj 2019, 08:19
DB Schenker & Einride T-Pod: Vpogled v bodočnost logistike

V Münchnu, kjer se bo 4. junija 2019 pričel odvijati sejem 'transport logistic 2019', se bo publiki prvič predstavil vozni prototip avtonomno delujočega električnega tovornjaka, ki predstavlja skupni razvojni dosežek nemškega logističnega velikana DB Schenker ter švedskega start-up podjetja Einride.

Porsche Leipzig Turbienchen®

Za znamko Porsche delajo tudi čebele …

Torek, 21. maj 2019, 09:28
Porsche Leipzig Turbienchen®: Za znamko Porsche delajo tudi čebele …

Slovenija in z njo ves svet sta včeraj že drugič obeležila svetovni dan čebel, katerega pobudnica razglasitve je bila prav Slovenija. Svoj delež pri praznovanju včerajšnjega dneva čebel pa so prispevali tudi zaposleni v Leipzigu, na območju obrata znamke Porsche.

'What Car? Reliability Survey' 2019

Najmanj zanesljiv serijski model izdelujejo Bavarci

Ponedeljek, 20. maj 2019, 09:18
'What Car? Reliability Survey' 2019: Najmanj zanesljiv serijski model izdelujejo Bavarci

Iz Velike Britanije prihaja novica o letošnji raziskavi glede zanesljivosti od štiri so deset let starih avtomobilov, ki so jo ob pomoči bralcev ponovno izvedli novinarji britanske revije What Car? Kot po navadi je med deseterico najbolj zanesljivih avtomobilskih znamk zastopanih kar 7 azijskih serijskih modelov različnih japonskih proizvajalcev avtomobilov …

Polintegriran ali integriran avtodom?

Dramatični švedski video posnetek ponuja odgovor …

Ponedeljek, 20. maj 2019, 07:59
Polintegriran ali integriran avtodom? : Dramatični švedski video posnetek ponuja odgovor …

V teh dneh se je na spletu pojavil dramatični video posnetek švedske vladne organizacije Trafikverket (The Swedish Transport Administration), ki je razkril izredno slabe varnostne lastnosti modernih avtodomov, ker se v slučaju čelnega trčenja lahko zelo hitro spremenijo v smrtno past …

Lightyear one

'Samopolnilni' električni avtomobil …

Četrtek, 16. maj 2019, 08:57
Lightyear one: 'Samopolnilni' električni avtomobil …

Iz Nizozemske prihaja novica o novem striktno električno gnanem solarnem (sončnem) avtomobilu znamke Lightyear, ki se je proslavila leta 2016 z modelom stella, ki je prevozil razdaljo med mestoma Los Angeles in San Francisco (približno 615 kilometrov) s samo enim polnjenjem vgrajenih akumulatorjev. Prototip modela one bodo Nizozemci uradno predstavili 25. junija 2019.

Zanašanje na elektroniko je lahko usodno

ADAC test parkirne asistence v povezavi s sistemi za samodejno zaviranje

Sreda, 15. maj 2019, 09:43
Zanašanje na elektroniko je lahko usodno: ADAC test parkirne asistence v povezavi s sistemi za samodejno zaviranje

Iz Nemčije prihaja nov dokaz današnje nezrelosti številnih elektronskih asistenčnih sistemov v sodobnih avtomobilih, ki jih avtomobilski marketing ob pomoči neresnih novinarjev seveda pridno oglašuje kot nekaj najboljšega in nadvse varnega za voznika in ostale udeležence v prometu …

Nissan NV250

Razširitev ponudbe

Sreda, 15. maj 2019, 08:17
Nissan NV250: Razširitev ponudbe

Včeraj so pri znamki Nissan predstavili novega predstavnika lahkih gospodarskih vozil, ki predstavlja rezultat hišnih 'Badge Engineering' naporov, ker gre v primeru modela NV250 samo za kredibilno japonsko kopijo že znanega in priljubljenega renaulta kangoo.

e.Go life by RWTH Aachen

Primopredaja prvih izdelanih primerkov

Ponedeljek, 13. maj 2019, 09:14
e.Go life by RWTH Aachen: Primopredaja prvih izdelanih primerkov

V letošnjem marcu so Nemci na območju mesta Aachen zagnali proizvodnjo pravega električnega 'volkswagna' (ljudsko vozilo), ker bodo v bližnji bodočnosti začeli izdelovati tudi najšibkejšo različico (life 20) modela life, ki bo kupca 'ožela' za največ 15.900 evrov (prodajna cena brez državnih subvencij). Pred štirimi dnevi je ta avtomobil prevzel prvi, zelo prominentni nemški kupec …

E-Force One EF18 SZM

Rezultat sodelovanja s podjetjem ecovolta

Ponedeljek, 13. maj 2019, 08:19
E-Force One EF18 SZM: Rezultat sodelovanja s podjetjem ecovolta

V Münchnu, kjer se bo 15. maja 2019 pričel odvijati sejem The smarter E Europe, se bo obiskovalcem prvič predstavila nova različica striktno električno gnanega tovornjaka švicarske znamke E-Force One, ki spada med pionirje na področju razvoja 18-tonskih električno gnanih tovornjakov, ker so njihov prvi takšen model predstavili že leta 2013.

Sono Motors sion

Nemci so prejeli že več kot 10.000 prednaročil

Petek, 10. maj 2019, 07:00
Sono Motors sion: Nemci so prejeli že več kot 10.000 prednaročil

27. julija 2017 se je v Münchnu odvijala prva javna predstavitev takrat novega nemškega prototipnega električnega avtomobila, ki je nastal ob pomoči leta 2016 vpeljane 'crowdfunding' (množično financiranje) platforme. Sedaj so Nemci obvestili javnost o več kot 10.000 prejetih prednaročilih za njihov model sion, ki se sedaj že predstavlja v dokončni, velikoserijski podobi.

Pol stoletja terenskih suzukijev

Prvi jimny se je pojavil že leta 1970

Sreda, 8. maj 2019, 10:18
Suzuki Jimny (LJ10)

V naslednjem marcu bo minilo že 50 let od prve predstavitve legendarnega Suzukijevega terenskega vozila, ki še vedno nima nobene prave konkurence, ker je tudi aktualni jimny edini pravi predstavnik resnično kompaktnih terenskih avtomobilov. Istočasno je jimny tudi prvi serijski štirikolesno gnani japonski predstavnik kompaktnih avtomobilov.

Tihi ubijalci na nemških cestah

Uporaba pametnih telefonov vzame več življenj kot alkohol

Ponedeljek, 6. maj 2019, 09:28
Tihi ubijalci na nemških cestah: Uporaba pametnih telefonov vzame več življenj kot alkohol

Iz Nemčije prihaja nova novica glede aktualne nevarnosti v cestnem prometu, ki jo prinaša neodgovorno ravnanje številnih voznikov in voznic, ker se med vožnjo njihovih avtomobilov preveč radi posvetijo opravilom na njihovih pametnih telefonih. Za izvedbo tokratne raziskave s šokantnimi ugotovitvami je poskrbel nemški avtomobilski klub Mobil in Deutschland e.V.

Honest John Awards 2019

Tri nove nagrade za znamko Suzuki

Ponedeljek, 6. maj 2019, 08:14
Honest John Awards 2019: Tri nove nagrade za znamko Suzuki

2. maja se je v Londonu odvila svečana podelitev letošnjih nagrad avtomobilistične spletne strani Honest John, ki jih Britanci podelijo proizvajalcem avtomobilov na osnovi (statistiki) zanimanja obiskovalcev njihove spletne strani za določene modele avtomobilov.

ADAC test lahkih tovornih prikolic

Porazna ocena slovenskega izdelka

Torek, 30. april 2019, 07:59
ADAC test lahkih tovornih prikolic: Porazna ocena slovenskega izdelka

Strokovnjaki največjega nemškega avtomobilskega kluba (ADAC) so v teh dneh predstavili izsledke testiranj šestih lahkih tovornih prikolic (največja dovoljena masa (prikolica + tovor): 750 kg), ki so pri dveh izdelkih razkrili pomanjkljivosti, ki ne bodo všeč njunim proizvajalcem, ker so Nemci o tem že obvestili nemški Zvezni urad za motorna vozila (KBA).

ADAC 'Pannenstatistik' 2019

Naporna življenja avtomobilskih akumulatorjev

Sreda, 24. april 2019, 09:43
ADAC 'Pannenstatistik' 2019: Naporna življenja avtomobilskih akumulatorjev

Predstavniki kluba ADAC so v teh dneh predstavili izsledke letošnje statistike najpogostejših okvar na sodobnih avtomobilih, seveda pa so ob tem razkrili tudi najbolj in najmanj zanesljive avtomobile izmed skoraj štirih milijonov na tehničnih pregledih ocenjenih avtomobilov.

Renaultova lahka gospodarska vozila

Letošnja jesen bo prinesla osveženo modelno paleto

Sreda, 24. april 2019, 08:14
Renaultova lahka gospodarska vozila: Letošnja jesen bo prinesla osveženo modelno paleto

Pri znamki Renault so v teh dneh predstavili osveženo modelno paleto njihovih lahkih gospodarskih vozil, ki bo kupcem na voljo šele v letošnji jeseni. Istočasno so pokazali še študijo kangoo Z.E. concept, ki napoveduje novo generacijo modela kangoo.

Novi SUZUKI JIMNY

Prejemnik prestižne 1. nagrade na 2019 World Car Awards

Petek, 19. april 2019, 05:57
Novi SUZUKI JIMNY: Prejemnik prestižne 1. nagrade na 2019 World Car Awards

S ponosom objavljamo, da je bil novi Jimny izbran za zmagovalca kategorije World Urban Car na 2019 World Car Awards. Rezultat je bil objavljen na tiskovni konferenci World Car Awards, ki je potekala 17. aprila 2019 na mednarodnem avtomobilskem salonu v New Yorku, ZDA. Suzuki je prvič osvojil nagrado v kateri koli kategoriji na World Car Awards.

Renault EZ-Flex concept

Kompaktni urbani dostavnik

Četrtek, 18. april 2019, 09:23
Renault EZ-Flex concept: Kompaktni urbani dostavnik

Francozi so v teh dneh predstavili prototip striktno električno gnanega kompaktnega dostavnega vozila, ki ga bodo Francozi v naslednjih dveh letih tudi intenzivno preizkušali, in to ob pomoči dvanajstih izbranih podjetij, kjer bo v uporabi po en predstavnik študije EZ-Flex.

Izbor za Svetovni avto leta

Med letošnjimi nagrajenci je tudi jimny

Četrtek, 18. april 2019, 08:02
Izbor za Svetovni avto leta: Med letošnjimi nagrajenci je tudi jimny

Včeraj smo v New Yorku dobili tri nove nagrajence letošnjega izbora za Svetovni avto leta. Med njimi je tudi resnično kompaktni suzuki jimny, ki je prejel laskavi naslov najboljšega avtomobila v kategoriji mestnih (urbanih) avtomobilov.

Volkswagen golf 8

V Wolfsburgu spoznavajo pomen kratice KISS

Torek, 16. april 2019, 08:39
Volkswagen golf 8: V Wolfsburgu spoznavajo pomen kratice KISS

To, da imajo v Wolfsburgu težave z napovedanim začetkom proizvodnje nove, že osme generacije modela golf, ni že nekaj časa prav nobena skrivnost, sedaj pa so v javnost pricurljali tudi bolj definirani vzroki težav …

Rusi odhajajo …

Znamka Lada se umika iz EU območja

Ponedeljek, 15. april 2019, 08:30
Rusi odhajajo …: Znamka Lada se umika iz EU območja

Pri nemškem podjetju Lada Automobile GmbH, ki je generalni uvoznik in zastopnik znamke Lada v Nemčiji,  so 28. marca 2019 s strani ruskega avtomobilskega proizvajalca prejeli informacijo o napovedanem začasnem umiku znamke Lada iz EU območja. Ta ukrep bo pričel veljati na začetku leta 2020.

Anketa podjetja BearingPoint

Več kot polovica vprašanih podpira omejitev končne hitrosti

Sreda, 10. april 2019, 09:12
Anketa podjetja BearingPoint: Več kot polovica vprašanih podpira omejitev končne hitrosti

Iz Nemčije prihajajo zanimivi rezultati nedavno izvedene ankete svetovalnega podjetja BearingPoint, ker je več kot polovica vprašanih Nemcev in Nemk podprla omejitev končne hitrosti na 180 km/h pri vseh novih avtomobilih.

Moab Easter Jeep Safari 2019

Predstavitev šestih novih prototipov

Torek, 9. april 2019, 09:39
Jeep M-715 Five-Quarter

V ameriški zvezni državi Utah se bo od 13- do 21. aprila 2019 odvijala letošnja, že triinpetdesetič izvedena manifestacija Moab Easter Jeep Safari, ki vsako leto pritegne na tisoče 'diehard' ljubiteljev terenskih avtomobilov znamke Jeep.

'The Heritage HUB'

Novi torinski muzej skupine FCA

Četrtek, 4. april 2019, 10:00
'The Heritage HUB': Novi torinski muzej skupine FCA

V 'italijanskem Detroitu', mestu, ki je najbolj povezano z italijansko avtomobilsko industrijo, so v teh dneh bogatejši za novo mestno znamenitost, ker so 2. aprila na območju industrijske cone Mirafiori dobili povsem nov avtomobilski muzej skupine FCA, ki se razprostira na približno 15.000 kvadratnih metrih površin.

Tencent Keen Security Lab

Nov dokaz ranljivosti Teslinega 'avtopilota'

Sreda, 3. april 2019, 09:24
Tencent Keen Security Lab: Nov dokaz ranljivosti Teslinega 'avtopilota'

Iz Kitajske, kjer je največ navdušenja populacije nad avtonomno delujočimi avtomobili, prihaja novica, ki ponovno dokazuje nezrelost in nezanesljivo delovanje asistenčnih sistemov v današnjih avtomobilih. Tokrat je skupina kitajskih računalniških strokovnjakov preverjala sposobnosti Teslinega 'avtopilota', ki si v resnici sploh ne zasluži tega imena …

Emory 356 C4S coupé

'Quattro' predstavnik porschejev 356

Sreda, 3. april 2019, 07:59
Emory 356 C4S coupé: 'Quattro' predstavnik porschejev 356

Iz kalifornijskega mesta Burbank prihaja novica o zanimivi predelavi legendarnega porscheja 356 iz leta 1964, ker so mu v podjetju Emory Motorsports vgradili 4x4 pogonski sklop porscheja 911 (964) iz leta 1990. Tako smo dobili unikatni porsche 356 'AllRad', ki ga bo srečni lastnik uporabljal predvsem za obiske zasneženih smučišč.

Maserati 'Cinqueporte' by Adam Redding

Unikatni karavan išče novega lastnika

Ponedeljek, 1. april 2019, 09:05
Maserati Quattroporte 3.0 TD Shooting Brake

Na spletnih straneh britanskega podjetja Autostorico Ltd., kjer se ukvarjajo predvsem s prodajo prestižnih starodobnikov in eksotičnih vozil, se je v teh dneh pojavil unikatni maserati s polnim imenom 'Quattroporte 3.0 TD Shooting Brake', ki pa ni poseben samo zaradi občutno spremenjene karoserije, temveč tudi v pogledu pogonskega sklopa.

Znamka Smart

Sklenitev kroga

Četrtek, 28. marec 2019, 09:52
Znamka Smart: Sklenitev kroga

Proti koncu leta 1982 se je Nicolas Hayek (1928-2010), švicarski podjetnik libanonskega rodu, odločil, da bo ustvaril striktno električno gnani mestni avtomobil, ki bi ga izdelovali po podobnem principu kot njegove ure znamke Swatch. Sedaj, skoraj 30 let kasneje, kaže, da bo njegova ideja o električnem smartu zaživela, vendar samo pod pogojem, če bo znamka Smart v bližnji bodočnosti sploh še obstajala …

Al-Ko & Huber

Skupni razvoj hibridne tovorne šasije

Sreda, 27. marec 2019, 09:13
Al-Ko & Huber: Skupni razvoj hibridne tovorne šasije

Iz Nemčije prihaja novica o novem sodelovanju dveh nemških podjetij (Al-Ko & Huber) glede razvoja nove hibridne nosilne šasije za gospodarska vozila z največjo dovoljeno skupno maso v razponu od 3,5- do 5-ton.

GTÜ & ACE test letnih pnevmatik

Zmagovalna pnevmatika prihaja iz Finske

Sreda, 27. marec 2019, 08:22
GTÜ & ACE test letnih pnevmatik: Zmagovalna pnevmatika prihaja iz Finske

Nemška organizacija GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung mbH) in nemški avtomobilski klub ACE (Auto Club Europa) sta včeraj objavila rezultate nedavno opravljenih testov devetih letnih pnevmatik v dimenzijah 205/55 R 16, ki so trenutno že na voljo kupcem v nemških trgovinah.

Visu camp 'Sitka & Tashka'

Še ena češka 'Simply Clever' rešitev

Torek, 26. marec 2019, 10:02
Visu camp 'Sitka & Tashka': Še ena češka 'Simply Clever' rešitev

Po navadi znani reklamni slogan 'Simply Clever' povezujemo predvsem z avtomobilsko znamko Škoda, tokrat pa ga lahko povežemo z idejo češke znamke Visu, ki nezahtevnim lastnikom kombijev ponuja možnost hitre in relativno poceni transformacije njihovih klasičnih kombijev v enostavna počitniška vozila.

Suzuki in Toyota

Suzuki in Toyota potrdila nadaljnje skupne korake in udejanjanje medsebojnega sodelovanja

Četrtek, 21. marec 2019, 11:44
Suzuki in Toyota: Suzuki in Toyota potrdila nadaljnje skupne korake in udejanjanje medsebojnega sodelovanja

Prvi zametki skupnega sodelovanja segajo v začetek leta 2017, ko je bila med proizvajalcema avtomobilov Suzuki in Toyota podpisana namera o poslovnem sodelovanju, da bi združili moči in prednosti Toyote s področja elektrifikacije ter Suzukija s področja kompaktnih vozil. Sedaj se sodelovanje udejanja pri proizvodnji in razvoju elektrificiranih vozil ter čim širši popularizaciji teh vozil.

GTÜ & AUTO ZEITUNG

Letošnji test pnevmatik v dimenzijah 235/45 R 18

Torek, 19. marec 2019, 09:49
GTÜ & AUTO ZEITUNG: Letošnji test pnevmatik v dimenzijah 235/45 R 18

Nemška organizacija GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung mbH) in nemška avtomobilistična revija AUTO ZEITUNG sta v teh dneh objavili rezultate nedavno opravljenih testov ene celoletne in devetih letnih pnevmatik v dimenzijah 235/45 R 18, ki so znova pokazali, da bosta sistema ABS in ESP v vašem vozilu lahko delovala odlično samo ob povezavi z odličnimi pnevmatikami.

Kyburz eRod

Švicarski lahkokategornik

Četrtek, 14. marec 2019, 09:19
Kyburz eRod Race

Iz Švice, kjer se je pred nekaj leti predstavila nova domača znamka avtomobilov z imenom Kyburz, prihaja novica o dveh novih različicah striktno električno gnanega modela eRod, ki je namenjen predvsem tistim, ki jim je uživanje ob vožnji z avtomobilom pomembnejše od vgrajene 'moram imeti' sodobne 'bivalne opreme' …

Sladke težave znamke Suzuki

Dobavna doba za model jimny znaša približno 2 leti …

Sreda, 13. marec 2019, 09:57
Sladke težave znamke Suzuki: Dobavna doba za model jimny znaša približno 2 leti …

S predstavitvijo novega jimnyja so si pri znamki Suzuki nakopali za proizvajalca zelo 'sladko težavo', ker je resnično kompaktno japonsko terensko vozilo postalo 'Everybody’s darling', temu primerni pa so tudi dobavni roki za kupce, ki znašajo na Japonskem 2 leti. Novi jimny pa ne privablja samo kupcev, temveč tudi špekulante, ker ga lahko takoj prodajo po občutno višji ceni.

Fornasari gigi GT 311

Obujanje oblikovne zapuščine znamke Zagato

Ponedeljek, 11. marec 2019, 09:39
Fornasari gigi GT 311: Obujanje oblikovne zapuščine znamke Zagato

Pri eksotični italijanski znamki Fornasari so v Ženevi ponovno predstavili serijski model, ki so ga leta 2012 v prototipni izvedbi pokazali že obiskovalcem avtomobilskega salona v Essnu. Tokrat so se Italijani oddaljili od običajnega hišnega 'crossover' programa in ustvarili pravi kupe v stilu nekdanjih športnih avtomobilov iz začetka petdesetih let prejšnjega stoletja.

Devinci DB 718

Okolju prijazen nostalgik

Ponedeljek, 11. marec 2019, 08:36
Devinci DB 718: Okolju prijazen nostalgik

V Ženevi se publiki tudi tokrat niso predstavila samo zveneča in največja imena iz sveta avtomobilizma, svojih '5 minut slave' so dočakali tudi številni manjši in eksotični proizvajalci avtomobilov, med njimi tudi južnofrancoska butična znamka Devinci, ki privlači kupce s kombinacijo preteklosti in prihodnosti, ki bo v pogledu avtomobilov najbrž električna.

Deloitte Global Automotive Consumer Study 2019

Zaupanje kupcev v avtonomna vozila kopni …

Četrtek, 7. marec 2019, 09:56
Deloitte Global Automotive Consumer Study 2019: Zaupanje kupcev v avtonomna vozila kopni …

Pri svetovno znanem svetovalnem podjetju Deloitte so v teh dneh predstavili izsledke globalne študije glede razpoloženja kupcev v povezavi z najnovejšimi tehnologijami in trendi na področju avtomobilizma. Izsledki te študije ne bodo všeč zaposlenim v marketingu, ker kažejo na povečano nezaupanje kupcev do vseh 'must have' novotarij …

Morgan plus six

Večni mladenič

Četrtek, 7. marec 2019, 08:29
Morgan plus six: Večni mladenič

V Ženevi, kjer se trenutno odvija letošnji avtomobilski salon, se je publiki predstavila tudi zadnja evolucijska stopnja legendarnega britanskega športnega avtomobila, ki je še vedno oblikovan po okusu kupcev iz leta 1950, ko se je pojavil prvi takšen serijski morgan plus 4. Precej več novosti se skriva pod pločevino.

Piëch mark zero

Novi švicarsko-nemški električni GT

Torek, 5. marec 2019, 10:12
Piëch mark zero: Novi švicarsko-nemški električni GT

V teh dneh se v Ženevi predstavlja tudi povsem novi električni superšportnik švicarsko-nemškega podjetja Piëch Automotive, ki ga s skupnimi močmi vodita Toni Piëch (njegov oče je svetovno znani Ferdinand Karl Piëch) in Rea Stark Rajcic. Ob nastajanju modela mark zero sta oba Švicarja uporabila daljnovzhodne zveze in poznanstva …

Uresničevanje črnogledih napovedi v Oslu

Brezplačno polnjenje električnih avtomobilov postaja stvar preteklosti

Torek, 5. marec 2019, 09:00
Uresničevanje črnogledih napovedi v Oslu: Brezplačno polnjenje električnih avtomobilov postaja stvar preteklosti

Iz Norveške, kjer je trenutno v obtoku že ogromno (12 % vseh registriranih vozil) striktno električno gnanih avtomobilov, prihaja novica, ki potrjuje črnoglede napovedi nekaterih ljudi glede problemov, povezanih z množično uporabo električnih avtomobilov v mestnih središčih …

Ginetta v Ženevi

Prva predstavitev nove britanske zverinice

Ponedeljek, 4. marec 2019, 09:21
Ginetta v Ženevi: Prva predstavitev nove britanske zverinice

V Ženevi, kjer se bo v kratkem pričel odvijati letošnji avtomobilski salon, se bo predstavila tudi povsem nova superšportna ginetta, ki zaenkrat sploh še nima hišne modelne oznake. Vemo samo to, da bodo Britanci leta 2020 izdelali 20 novih primerkov tega športnega avtomobila, ki nadaljuje hišno 'giant-killer' tradicijo, vpeljano leta 1965 ob predstavitvi ginette G10.

'Freude am Überfahren'

BMW X1 ne zazna pešcev

Torek, 26. februar 2019, 10:07
'Freude am Überfahren': BMW X1 ne zazna pešcev

Ameriški inštitut za prometno varnost IIHS je 21. februarja 2019 predstavil novo poročilo glede delovanja asistenčnih sistemov, ki so sposobni prepoznavanja pešcev, kolesarjev in živali in posledične samodejne zaustavitve vozila v primerih, ko je voznik v tako opremljenem vozilu med vožnjo 'mentalno odsoten' …

UK Car of The Year Awards 2019

Med letošnjimi zmagovalci je tudi suzuki jimny

Torek, 26. februar 2019, 07:51
UK Car of The Year Awards 2019: Med letošnjimi zmagovalci je tudi suzuki jimny

Iz Velike Britanije prihaja novica o zmagovalcih letošnjega izbora za britanski avtomobil leta 2019, ki jih je pred kratkim določila razširjena, 29-članska novinarska žirija, ki je zaenkrat izbrala samo zmagovalce po kategorijah, medtem ko bo pravi zmagovalec tega izbora, ki bo okronan s prestižno lovoriko 'UK Car of The Year', razkrit šele 1. marca.

Ugotovitev organizacije Consumer Reports

'Kragujevška kvaliteta' tesle 3

Ponedeljek, 25. februar 2019, 09:10
Ugotovitev organizacije Consumer Reports: 'Kragujevška kvaliteta' tesle 3

Pri eni izmed najbolj zanesljivih organizacij za zaščito potrošnikov (Consumer Reports) so v teh dneh za potencialne kupce Teslinega modela 3 objavili 'nepriporočilo' glede nakupa tega avtomobila, ker je po ugotovitvah strokovnjakov te organizacije izdelan po nekdanjih kriterijih 'kvalitete', ki so podobni tistim, ki so veljali v nekdanjih Zavodih Crvena Zastava …

Lorinser Puch 230 GE lang pick up

Nova kariera ostarelih vojaških vozil

Ponedeljek, 25. februar 2019, 08:29
Lorinser Puch 230 GE lang pick up: Nova kariera ostarelih vojaških vozil

V švicarski armadi so se pred časom odločili, da zamenjajo njihova izrabljena avstrijsko-nemška terenskega vozila znamke Steyr-Puch, ki smo jih po zaslugi nekdanje JNA zelo dobro poznali že v Jugoslaviji. Med odjemalci rabljenih švicarskih primerkov modela G se je znašlo tudi nemško tunersko podjetje Lorinser, kjer so sedaj ustvarili 'resto-mod' različico tega modela, ki jo že ponujajo kupcem.

ADAC test letnih pnevmatik

Prva testiranja pnevmatik za lahka gospodarska vozila

Sreda, 20. februar 2019, 10:14
ADAC test letnih pnevmatik: Prva testiranja pnevmatik za lahka gospodarska vozila

V teh dneh so pri nemškem avtomobilskem klubu ADAC objavili poročili z dveh ločenih testiranj letnih pnevmatik, ker so Nemci tokrat obravnavali 16 letnih pnevmatik za kompaktna vozila (evropski B segment), prvič v zgodovini takšnih testiranj pa so preizkusili še 16 letnih pnevmatik za lahka gospodarska vozila.

Società Europea Veicoli Leggeri

PSA in FCA bosta nadaljevala partnerstvo

Torek, 19. februar 2019, 09:08
Società Europea Veicoli Leggeri: PSA in FCA bosta nadaljevala partnerstvo

Znamka FIAT je ob nedavnem 'prebegu' znamke Opel k Francozom sicer izgubila zvestega nemškega odjemalca modela doblò, ker je naslednik 'nemškega doblòja' zasnovan na francoski platformi, vendar pa s tem ni konec francosko-italijanskega prijateljevanja na področju izdelave lahkih gospodarskih vozil, ki se je začelo že davnega leta 1981.

ADAC Facebook-Community

15 najgrših avtomobilov

Torek, 12. februar 2019, 10:22
ADAC Facebook-Community: 15 najgrših avtomobilov

Iskanju najgrših avtomobilov na tem svetu se je pred časom pridružilo tudi približno 430.000 sledilcev na Facebook profilu kluba ADAC, ki so nato ob pomoči strokovnjakov kluba ADAC izbrali 15 modernih štirikolesnih 'ambasadorjev slabega okusa'. Nekateri izmed izbranih vizualno neprivlačnih avtomobilov na tej lestvici so že stalni gostje na takšnih izborih, nekateri pa so se na takšno lestvico uvrstili prvič.

Raziskava združenja AAA

Električni avtomobili ne marajo mraza in vročine

Ponedeljek, 11. februar 2019, 08:53
Raziskava združenja AAA: Električni avtomobili ne marajo mraza in vročine

Iz ZDA, kjer domuje tudi vplivno združenje AAA (American Automobile Association, Inc.), prihaja novica, ki ponovno potrjuje navedbe in opozorila resnih novinarjev glede splošne neuporabnosti striktno električno gnanih vozil na območjih z zelo visokimi ali pa zelo nizkimi temperaturami ozračja.

Zanimivosti o avtomobilih iz Italije

Serijski avtomobili, ki jih niso oblikovali Italijani

Četrtek, 7. februar 2019, 09:38
Zanimivosti o avtomobilih iz Italije: Serijski avtomobili, ki jih niso oblikovali Italijani

Dejstva, ki pravi, da so Italijani že dolgo najmočnejša gonilna sila na področju oblikovanja avtomobilov, se zavedamo že zelo dolgo, ker so v približno stotridesetih letih obstoja avtomobilov oblikovali nešteto serijskih modelov številnih domačih (italijanskih) in tujih avtomobilskih znamk. Obstaja pa tudi nekaj serijskih italijanskih avtomobilov, ki jih niso oblikovali Italijani …

Nasvet kluba ADAC

Zbran voznik je najboljši 'asistenčni sistem'

Ponedeljek, 4. februar 2019, 08:19
Nasvet kluba ADAC: Zbran voznik je najboljši 'asistenčni sistem'

V teh dneh so Nemci predstavili nove izsledke testiranj nekaterih asistenčnih sistemov, ki ponovno dokazujejo, da ti sistemi v praksi še ne delujejo tako kot bi morali, sploh v pogojih poslabšanih vremenskih razmer ter ob nižjih temperaturah ozračja.

Južna in vzhodna Evropa ter Balkan

Odlagališča nemških 'štirikolesnih odpadkov'

Četrtek, 31. januar 2019, 09:34
Južna in vzhodna Evropa ter Balkan: Odlagališča nemških 'štirikolesnih odpadkov'

Številne evropske okoljevarstvene organizacije so prišle do šokantnega spoznanja (predvsem za okoljevarstvenike …), ki so ga nekateri poznavalci razmer na evropskem tržišču rabljenih avtomobilov napovedovali že pred časom. Ob tem govorijo predvsem o Balkanu ter južni in vzhodni Evropi, ki se po zaslugi trenutnega nemškega odrekanja starejšim dizelskim avtomobilom že spreminjajo v odlagališča nemških 'štirikolesnih odpadkov'.

Severno Porenje-Vestfalija & Brandenburg

Omejitev hitrosti na avtocestah ima pozitiven učinek

Torek, 29. januar 2019, 09:00
Severno Porenje-Vestfalija & Brandenburg: Omejitev hitrosti na avtocestah ima pozitiven učinek

V Nemčiji, kjer trenutno potekajo tudi burne razprave glede predlagane splošne omejitve hitrosti na nemških avtocestah, so nekateri nemški politiki ob podpori kluba ADAC že zavrnili takšne predloge in jih ocenili kot brezmiselne in skregane z zdravo pametjo, čeprav so jim že dolgo na voljo izsledki različnih študij, ki potrjujejo smiselnost takšnih ukrepov.

UK Customer Satisfaction Index

Najbolj zadovoljni Britanci vozijo vozila znamke Suzuki

Ponedeljek, 28. januar 2019, 07:56
UK Customer Satisfaction Index: Najbolj zadovoljni Britanci vozijo vozila znamke Suzuki

Iz Velike Britanije prihajata nekaj odličnih novic za ljubitelje vozil znamke Suzuki, ker se je po opravljeni nacionalni anketi glede zadovoljstva kupcev z avtomobili izkazalo, da so britanski uporabniki najbolj zadovoljni z izdelki znamke Suzuki. Podobnega mnenja so očitno tudi bralci revije What Car?, ki so pred kratkim ponovno okronali modela celerio in ignis.

EFAHRER 'Reichweiten-Rechner'

Neudobna resnica za lastnike električnih vozil

Sreda, 23. januar 2019, 08:21
EFAHRER 'Reichweiten-Rechner': Neudobna resnica za lastnike električnih vozil

Se električni avtomobili obnesejo v praksi tudi pri nizkih temperaturah ozračja? Sam vedno pravim, da ko bom videl, da se na Aljaski in po Sibiriji vozijo samo še z električnimi avtomobili, bom tudi sam postal goreč privrženec električnih vozil. Sodeč po programu z imenom 'Reichweiten-Rechner', ki so ga razvili Nemci, se to še ne bo zgodilo tako kmalu …

Nasveti združenja 'Gas Guzzler'

Kako lahko zapravite čim več pogonskega goriva?

Torek, 22. januar 2019, 09:23
Nasveti združenja 'Gas Guzzler': Kako lahko zapravite čim več pogonskega goriva?

Čeprav je bilo do sedaj napisanih že zelo veliko tekstov glede varčevanja s pogonskim gorivom, so sodobni uporabniki avtomobilov čedalje bolj 'imuni' (na to kaže priljubljenost SUV vozil …) na takšne nasvete, zato se tokrat posvečamo samo nasvetom za dvig povprečne porabe pogonskega goriva pri sodobnih avtomobilih …

Nov števec kilometrov za 'Svena'

Fordov transit z milijon prevoženimi kilometri

Sreda, 16. januar 2019, 09:49
Nov števec kilometrov za 'Svena': Fordov transit z milijon prevoženimi kilometri

Iz Dormagena, kraja v bližini nemškega mesta Düsseldorf, prihaja novica, ki potrjuje legendarni Fordov hišni slogan (“Built Ford Tough”), ker se je v teh dneh pri tamkajšnjem trgovcu znamke Ford pojavil lastnik Fordovega transita z 'nevsakdanjo težavo', ki so mu jo Fordovi serviserji rade volje odpravili in mu v roke stisnili še servisni kupon za tisoč evrov.

4×4 Of The Year Awards

Najboljši 4x4 avtomobili prihajajo iz koncerna FCA

Ponedeljek, 14. januar 2019, 09:44
4×4 Of The Year Awards: Najboljši 4x4 avtomobili prihajajo iz koncerna FCA

Če verjamemo strokovnim ugotovitvam britanskih novinarjev, potem trenutno najboljši 4x4 avtomobili nastajajo v koncernu FCA, ker so njihovi modeli letos na nedavno izvedenem izboru britanske revije 4x4 Magazine zmagali v dveh kategorijah in istočasno prejeli še dve posebni nagradi.

International Council on Clean Transportation (ICCT)

WLTP je samo en majhen korak v pravo smer …

Ponedeljek, 14. januar 2019, 08:39
International Council on Clean Transportation (ICCT): WLTP je samo en majhen korak v pravo smer …

V petek so predstavniki organizacije ICCT razkrili rezultate razširjene študije glede razkoraka med uradno navedeno (s strani proizvajalcev) in resnično povprečno porabo fosilnih goriv pri modernih avtomobilih. Glavna ugotovitev nove študije je, da se je stanje po uvedbi WLTP cikla malenkostno izboljšalo, kljub temu še vedno govorimo o 39-odstotni razliki med realnostjo in 'pravljicami' proizvajalcev, ki nam prodajajo 'varčne' avtomobile …

Študija podjetja Boston Consulting Group

Avtonomna vozila so samo delna rešitev prometnih zagat

Četrtek, 10. januar 2019, 10:03
Študija podjetja Boston Consulting Group: Avtonomna vozila so samo delna rešitev prometnih zagat

Pri Boston Consulting Group so v teh dneh predstavili izsledke zanimive študije, ki je dodatno okrnila ugled avtonomno delujočih vozil, ki nam jih proizvajalci zelo radi predstavljajo kot vsemogočne rešitelje vseh današnjih prometnih zagat številnih mest na tem planetu.

Suzuki swift

Swift podira prodajne rekorde

Četrtek, 10. januar 2019, 08:14
Suzuki swift: Swift podira prodajne rekorde

Predstavniki tretje generacije Suzukijevega modela swift se lahko pohvalijo z nedavno prejeto novo prestižno lovoriko, istočasno kompaktni japonski štirikolesnik podira prodajne rekorde, v tem pogledu pa ga posnema tudi čedalje bolj priljubljen terenski model jimny …

Hitch Hotel

Mobilna kamra za minimaliste

Torek, 8. januar 2019, 10:43
Hitch Hotel: Mobilna kamra za minimaliste

Iz ZDA prihaja novica o prvem raztegljivem bivalnem prostoru, odnosno 'prikolici brez koles', ki pa ob uporabi lahko zadosti samo najosnovnejšim človeškim bivalnim potrebam, ker je opremljena s samo najnujnejšo bivalno opremo (eno pomično okno, ena svetilka in USB priključek …). Prvih 100 izdelanih primerkov takšnega 'mobilnega zaboja' so že prodali …

Retrokäfer by Murschel

Legenda po okusu okoljevarstvenikov

Torek, 8. januar 2019, 09:17
Retrokäfer by Murschel: Legenda po okusu okoljevarstvenikov

Iz Renningena, kraja v bližini mesta Stuttgart, prihaja novica, ki bo razveselila vse ljubitelje originalnih Volkswagnovih 'hroščev', sploh tiste, ki imajo na zalogi dovolj finančnih sredstev, da si lahko omislijo nakup klasičnega volkswagna, ki je prirejen potrebam in okusu sodobnega časa.

Avtohiša Kolmanič & Co.

Novi prodajno-servisni center SUZUKI v Brežicah

Torek, 8. januar 2019, 07:10
Avtohiša Kolmanič & Co.: Novi prodajno-servisni center SUZUKI v Brežicah

Suzuki je z odprtjem novega prodajno-servisnega centra v Brežicah nadomestil pred kratkim ukinjenega v Novem mestu in s tem ponovno zagotavlja prodajno-servisne storitve na 11 lokacijah po Sloveniji.

Avkcijska hiša Sotheby's

10 najdražjih avtomobilov v letu 2018

Ponedeljek, 7. januar 2019, 10:12
Avkcijska hiša Sotheby's: 10 najdražjih avtomobilov v letu 2018

Britansko-ameriška avkcijska hiša Sotheby's je v teh dneh razkrila seznam desetih najdražjih štirikolesnikov izmed 3300 prodanih avtomobilov, ki so lani na trinajstih izvedenih dražbah dobili nove lastnike. Med 'štirikolesnimi dragulji', ki so lani uspešno zamenjali lastnike, je bilo tudi 68 vozil s prodajno ceno, višjo od enega milijona ameriških dolarjev.

SUZUKI & TOKYO AUTO SALON 2019

Dve novi študiji modela jimny

Četrtek, 3. januar 2019, 08:39
Suzuki Jimny Sierra

V Tokiu, kjer se bodo 11. januarja 2019 odprla vrata letošnjega avtomobilskega salona, bo znamka Suzuki predstavila dva nova prototipna predstavnika modela jimny, ki je v aktualni modelni generaciji izredno priljubljen pri kupcih po svetu, zato Japonci enostavno ne dohajajo povpraševanja, posledično so se na nekaterih tržiščih že podaljšali tudi dobavni roki.

Mitsuoka rock star

Kuriozni povratek corvette C2

Sreda, 19. december 2018, 08:39
Mitsuoka rock star: Kuriozni povratek corvette C2

Iz Japonske prihaja novica o japonski reinkarnaciji legendarne ameriške avtomobilske ikone (chevrolet corvette C2), ki so jo Američani izdelovali od leta 1959 pa vse do konca leta 1967. Za nastanek novodobnega 'morskega biča' (Sting Ray) so zaslužni pri japonskem karoseristu Mitsuoka, kjer bodo izdelali samo 50 primerkov rahlo pomanjšane kopije tega legendarnega avtomobila.

GTÜ & Auto Zeitung

Skupno testiranje OBD-skenerjev

Ponedeljek, 17. december 2018, 10:02
GTÜ & Auto Zeitung: Skupno testiranje OBD-skenerjev

Strokovnjaki nemške organizacije GTÜ in novinarji nemške revije 'Auto Zeitung' so tokrat združili moči na področju iskanja najboljšega ročnega OBD-II-skenerja izmed osmih testiranih primerkov, ki so trenutno na voljo kupcem v nemških trgovinah.

Primerjava gumarskega podjetja Continental

Med veseljem in žalostjo je lahko samo nekaj mm razlike …

Četrtek, 13. december 2018, 10:24
Primerjava gumarskega podjetja Continental: Med veseljem in žalostjo je lahko samo nekaj mm razlike …

Pri nemškem gumarskem velikanu Continental so pred časom opravili nekaj zanimivih primerjav rabljenih in novih zimskih in letnih pnevmatik, ki so znova pokazale, da je varčevanje na račun zanemarjanja 'obutve' vašega avtomobila resnično neumno, za to pa je kriva tudi slaboumna zakonodaja, ki žal spodbuja voznike k temu, da se vozijo s slabimi pnevmatikami …

WOF & EFA-S Iridium-E-Mobil

Svetovna premiera na stuttgartskem sejmu CMT

Četrtek, 13. december 2018, 08:44
WOF & EFA-S Iridium-E-Mobil: Svetovna premiera na stuttgartskem sejmu CMT

Na mednarodnem stuttgartskem sejmu za turizem in prosti čas, ki bo potekal od 12. do 20. januarja 2019, se bo zbrani publiki prvič predstavil prvi striktno električno gnani serijski avtodom z bivalno nadgradnjo švicarskega podjetja Maurer Fahrzeugbau, ki so ga razvili v nemškem podjetju EFA-S (Elektrofahrzeuge Stuttgart). Za promocijo in prodajo pa bo skrbelo podjetje WOF.

ADAC test stenskih polnilnic za električna vozila

Dobra domača polnilnica ni poceni

Četrtek, 6. december 2018, 08:33
ADAC test stenskih polnilnic za električna vozila: Dobra domača polnilnica ni poceni

Razmišljate o nakupu striktno električno gnanega vozila? Potem boste potrebovali tudi primerno domačo polnilno postajo, tako imenovani 'Wallbox'. Strokovnjaki kluba ADAC so tokrat testirali 12 takšnih naprav s polnilno močjo od 3,7 do 22 kilovatov. Ob tem so se pokazale tudi velike razlike med takšnimi izdelki za domačo rabo.

Jeep gladiator

Oživitev legendarne modelne oznake

Četrtek, 29. november 2018, 09:43
Jeep gladiator: Oživitev legendarne modelne oznake

V Los Angelesu, kjer poteka letošnji avtomobilski salon, so tokrat prišli na svoj račun tudi ljubitelji klasičnih poltovornjakov znamke Jeep, ker lahko na razstavnem prostoru znamke Jeep občudujejo povsem nov serijski poltovornjak te znamke, ki se je v konceptni različici predstavil že leta 2004.

Lada 4x4 L

Tovarniško nova nostalgija

Torek, 27. november 2018, 09:43
Lada 4x4 L: Tovarniško nova nostalgija

Iz Nemčije prihaja novica, ki je že razveselila veliko nemških ljubiteljev že zdavnaj kultne lade nive (uradno tega imena ne smejo uporabljati …), ker je eden izmed prvih evropskih SUV avtomobilov sedaj na voljo nemškim kupcem tudi v bolj praktični podaljšani 5-vratni različici. Na takšno novico so nemški ljubitelji tega vozila čakali skoraj 40 let.

'Supermodell des Jahres' by Modell Fahrzeug

Najlepše štirikolesne miniature leta 2018

Ponedeljek, 26. november 2018, 10:39
Wiking Opel Kadett C Coupe (1:87)

Tudi letos so bralci nemške strokovne revije Modell Fahrzeug izbirali najlepše predstavnike štirikolesnih avtomobilskih miniatur, in to v skoraj vseh možnih merilih, od razmerja HO (1:87), ki je pisano na kožo ljubiteljem miniaturnih železnic, pa vse do 'premium' razmerja 1:10 v primeru miniaturne vespe PX 120 znamke Schuco.

GTÜ & AUTO ZEITUNG

Test celoletnih pnevmatik v dimenzijah 225/45 R 17

Ponedeljek, 26. november 2018, 09:17
GTÜ & AUTO ZEITUNG: Test celoletnih pnevmatik v dimenzijah 225/45 R 17

Nemška organizacija GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung mbH) in nemška avtomobilistična revija AUTO ZEITUNG sta v teh dneh objavili rezultate nedavno opravljenih testov treh premijskih celoletnih pnevmatik (Continental AllSeasonContact 94V XL, Goodyear Vector 4-Seasons Gen-2 in Michelin CrossClimate+) v dimenzijah 225/45 R 17.

DAMD JIMNY "little G." & "little D."

Jimny z novo nemško/britansko identiteto

Sreda, 21. november 2018, 08:19
DAMD JIMNY

Leta 1982 ustanovljeno japonsko podjetje DAMD iz mesta Kanagawa si je v preteklosti že ustvarilo dobro ime med ljubitelji predelanih avtomobilov, predvsem zaradi ponudbe posebnih vizualnih predelav serijskih 'kei-car' modelov znamke Suzuki, ki delujejo kot miniaturne kopije slavnih originalov.

Priključna hibridna vozila

Se nam obeta nov škandal?

Torek, 20. november 2018, 08:17
Priključna hibridna vozila: Se nam obeta nov škandal?

Iz Velike Britanije prihaja novica, ki ne bo všeč tistim, ki po detronizaciji dizla jezdijo predvsem na modnem valu priključnih hibridov, ker gre za tehnologijo, ki vodi v slepo ulico, vsaj po mnenju novinarjev medijske hiše BBC, ki so pred kratkim predstavili javnosti šokantne izsledke njihove raziskave …

Vrnitev 'dobre stare' rje

Šokantna ugotovitev švedskih novinarjev

Ponedeljek, 19. november 2018, 09:12
Vrnitev 'dobre stare' rje: Šokantna ugotovitev švedskih novinarjev

Veliko ljubiteljev avtomobilov se še spomni časov, ko so nekateri novi avtomobili 'rjaveli že na njihovih prospektih', kasneje so proizvajalci avtomobilov zaradi uporabe pocinkane pločevine skorajda izničili njeno delovanje, posledično lahko avtomobilske karoserije zdržijo veliko dlje …

Testiranje kluba ADAC

Vprašljiva varnost vozil iz kategorij AM in A1

Četrtek, 15. november 2018, 08:34
Testiranje kluba ADAC: Vprašljiva varnost vozil iz kategorij AM in A1

Veliko najstnikov si želi neodvisnosti na področju mobilnosti, ponudba različnih 2- in 3-kolesnih vozil za najstnike, ki so dopolnili 16 let, pa v teh časih postaja čedalje večja, predvsem po zaslugi številnih modelov iz kategorij AM in A1, ki lahko dosežejo največjo hitrost 45 km/h. So takšna vozila res najboljša izbira glede varnosti vaših potomcev in potomk v javnem prometu?

Karsan jest electric

BMW i3 v prevozniški vlogi

Torek, 13. november 2018, 09:45
Karsan jest electric: BMW i3 v prevozniški vlogi

Iz Nemčije prihaja novica o sklenitvi novega nemško-turškega posla, ker je znamka BMW postala ekskluzivni dobavitelj električnih pogonskih sklopov in akumulatorjev za znamko Karsan, turškega proizvajalca avtobusov, ki je tržišču ponudil nov mestni nizkopodni avtobus, ki temelji na njihovem fosilno gnanem modelu jest+.

ZF Friedrichshafen AG

Uradno dovoljenje za uporabo dronov

Ponedeljek, 12. november 2018, 09:06
ZF Friedrichshafen AG: Uradno dovoljenje za uporabo dronov

V svetovno znanem podjetju ZF Friedrichshafen AG, ki je eden izmed najpomembnejših dobaviteljev sestavnih delov za avtomobilsko industrijo, se lahko sedaj kot prvi v Nemčiji pohvalijo s pridobljenim uradnim dovoljenjem nemških oblasti glede uporabe avtomatiziranih dronov v proizvodnih in ostalih procesih.  

Zero Motorcycles & Ural

Dokaz rusko-ameriškega prijateljstva

Ponedeljek, 12. november 2018, 08:28
Zero Motorcycles & Ural: Dokaz rusko-ameriškega prijateljstva

V Kaliforniji (Long Beach), kjer se bo 16. novembra pričel odvijati letošnji 'Progressive Motorcycle Show', se bo publiki prvič predstavil striktno električno gnani 3-kolesni prototipni izdelek ruske znamke IMZ-Ural, ki ga premika pogonska tehnika kalifornijske znamke Zero Motorcycles.

Suzuki & EICMA 2018

Katana bo na voljo tudi v črni barvi

Ponedeljek, 12. november 2018, 07:10
Suzuki & EICMA 2018: Katana bo na voljo tudi v črni barvi

Včeraj so se v Milanu zaprla vrata letošnjega motociklističnega salona, ki je obiskovalcem tokrat postregel tudi s povsem novo barvno različico pred kratkim predstavljene nove Suzukijeve katane, ki bo večini evropskih kupcev na voljo v naslednji pomladi.

City Transformer

Izraelska mestna dvoživka

Četrtek, 8. november 2018, 08:52
City Transformer: Izraelska mestna dvoživka

Izraelsko start-up podjetje City Transformer je v teh dneh napovedalo nastanek finalne prototipne različice njihove štirikolesne 'twizy-harmonike', ki so jo prvič predstavili javnosti v lanskem novembru. Istočasno so odprli 'lov' na potencialne kupce, ker potrebujejo 10.000 prednaročil za zagon serijske proizvodnje, ki naj bi se zgodil leta 2020.

Študija združenja AAA

Draga popravila modernih avtomobilov

Sreda, 7. november 2018, 09:50
Študija združenja AAA: Draga popravila modernih avtomobilov

Strokovnjaki združenja American Automobile Association so v teh dneh predstavili izsledke študije, v kateri opozarjajo potencialne ameriške kupce nekaterih novih avtomobilov na občuten (+ 100 %) dvig stroškov morebitnih popravil vozil, ki so bila udeležena v manjših prometnih nesrečah, ker so ti avtomobili izredno dobro otovorjeni z raznorazno elektroniko …

Volkswagen tarok concept

Potencialni brazilski izvozni hit

Sreda, 7. november 2018, 08:21
Volkswagen tarok concept: Potencialni brazilski izvozni hit

Včeraj so se v brazilskem mestu São Paulo odprla vrata letošnjega avtomobilskega salona, ki je postregel tudi s pomembno novostjo znamke Volkswagen, ker pri brazilski podružnici znamke Volkswagen ob predstavitvi novega konceptnega poltovornjaka, ki je že potrjen za serijsko proizvodnjo, niso skrivali njihovih izvoznih ambicij …

What Car? 'Real Range' test

Nova testiranja električnih avtomobilov

Ponedeljek, 5. november 2018, 09:42
What Car? 'Real Range' test: Nova testiranja električnih avtomobilov

Ker se tudi v Veliki Britaniji povečuje interes kupcev glede nabave striktno električno gnanih avtomobilov so novinarji revije What Car? uvedli nova testiranja električnih avtomobilov, ki so izvedena po vzoru že znanih 'True MPG' testov, kjer razkrivajo dejansko povprečno porabo fosilno gnanih avtomobilov.

Suzuki swift sport

Ponovno nagrajeni kompaktni športnik

Ponedeljek, 5. november 2018, 06:59
Suzuki swift sport: Ponovno nagrajeni kompaktni športnik

Pred kratkim se je v Edinburghu odvijala letošnja podelitev nagrad, povezanih s priznanjem SCOTY (Scottish Car of the Year), ki jih podeljuje strokovna žirija, sestavljena iz približno 200 škotskih avtomobilističnih novinarjev iz organizacije ASMW (Association of Scottish Motoring Writers).

Nasvet kluba ADAC

Za zimske razmere so boljše ožje pnevmatike

Ponedeljek, 29. oktober 2018, 07:57
Nasvet kluba ADAC: Za zimske razmere so boljše ožje pnevmatike

V današnjih, nekoliko zmedenih časih lahko na cestah v zimskem obdobju opazite čedalje več avtomobilov z nameščenimi lahkimi platišči in posledično tudi nekoliko širšimi zimskimi pnevmatikami, ker so ti ljudje pač nasedli mitom glede smiselnosti takšne odločitve, ki jih širijo predvsem 'poznavalci'.

Flixbus & BYD

Napoved novih časov

Četrtek, 25. oktober 2018, 10:07
Flixbus & BYD: Napoved novih časov

Danes se je na pot od Frankfurta do Mannheima (približno 115 km) odpravil prvi striktno električno gnani medkrajevni avtobus v nemškem avtobusnem prometu, čeprav mu ob tem še vedno pripada samo vloga testnega zajčka. V to vlogo se bo novi električni avtobus podjetja Flixbus vživel štirikrat tedensko.

Ideja podjetja Go Diesel

Vbrizgavanje vode za manj dušikovih oksidov

Četrtek, 25. oktober 2018, 09:27
Fritz Cirener (levo), Rita Vogtmann in Christian Elvers

Iz Nemčije prihaja novica o novi tehnični rešitvi nemškega start-up podjetja Go Diesel, ki jo bodo  Nemci v bližnji bodočnosti (2019) tudi implementirali, vendar ne v cestnem, temveč v rečnem ladijskem prometu, čeprav je ta tehnična rešitev primerna tudi za vgradnjo v dizelsko gnana kopenska vozila.

Škoda fabia combi scoutline

Med 'izvidnike' se podaja tudi fabia combi

Torek, 23. oktober 2018, 09:29
Škoda fabia combi scoutline: Med 'izvidnike' se podaja tudi fabia combi

Približno dva meseca po predstavitvi osvežene fabie so Čehi predstavili novo terensko orientirano različico tega modela, ki stavi predvsem na aktualne modne zapovedi iz sveta avtomobilizma, čeprav ob tem ohranja vse pozitivne lastnosti različice fabia combi, od katere je nasledila tudi paleto opreme in pogonskih sklopov.

VCD Auto-Umweltliste 2018/2019

Nov seznam okolju prijaznih avtomobilov

Torek, 23. oktober 2018, 08:26
VCD Auto-Umweltliste 2018/2019: Nov seznam okolju prijaznih avtomobilov

Strokovnjaki nemškega prometnega kluba (VCD Verkehrsclub Deutschland e.V.) so v teh dneh predstavili seznam najbolj ekološko usmerjenih avtomobilov, ki so trenutno na voljo nemškim kupcem. Ob tej priložnosti so znova grajali avtomobilsko industrijo, želijo pa si tudi več družbeno odgovornih kupcev novih avtomobilov, ki ne bi posegali po modnih SUV-jih in oblikovnih križancih …

Thatcham Research

Uporaba izraza 'avtonomno vozilo' je lahko zavajajoča

Ponedeljek, 22. oktober 2018, 08:26
Thatcham Research: Uporaba izraza 'avtonomno vozilo' je lahko zavajajoča

Pri britanski organizaciji Thatcham Research so v teh dneh predstavili njihovo poročilo glede izsledkov skupne, mednarodne raziskave, kjer so strokovnjaki na več lokacijah v praksi testirali delovanje najpogosteje medijsko opevanih asistenčnih sistemov, ki jih avtomobilski marketing oglašuje kot nekaj najboljšega, kar se nam lahko zgodi v življenju. Je temu res tako?

TRIPL(E)

DPD testira električne tovorne tricikle

Četrtek, 18. oktober 2018, 08:08
TRIPL(E): DPD testira električne tovorne tricikle

Pri nemški podružnici družbe DPD so pred kratkim dobili zelo simpatična testna dostavna vozila, ki so med prebivalci Hamburga zaradi svoje atraktivnosti že prejela ljudsko ime 'DPD-Ferrari', vendar ne zaradi neverjetnih zmogljivosti in voznih lastnosti ali oblike, temveč zaradi tega ker privlačijo poglede in pozornost ljudi v podobni maniri kot kakšen parkiran superšportnik.

ZF Friedrichshafen AG

Napoved povečanega nadzora v interesu varnosti

Sreda, 17. oktober 2018, 08:52
ZF Friedrichshafen AG: Napoved povečanega nadzora v interesu varnosti

Strokovnjaki nemškega koncerna ZF Friedrichshafen AG so v teh dneh predstavili njihov novi elektronski 3D sistem nadzora notranjosti avtomobilskih potniških kabin in potnikov, ki bo v bližnji bodočnosti (proti koncu leta 2021) že na voljo proizvajalcem za vgradnjo v nove primerke avtomobilov.

ADAC-ov test 12. električnih avtomobilov

Nas proizvajalci ponovno zavajajo?

Ponedeljek, 15. oktober 2018, 08:54
ADAC-ov test 12. električnih avtomobilov: Nas proizvajalci ponovno zavajajo?

V teh dneh so strokovnjaki kluba ADAC objavili poročilo s testiranja dvanajstih striktno električno gnanih avtomobilov, ki so trenutno na voljo nemškim kupcem. Tudi v tem primeru so Nemci ugotovili odstopanja od realnih številk, ki so povezane z avtonomijo in porabo električne energije.

Porsche & Franzis Verlag

Nova poslastica za ljubitelje bokserskih motorjev

Četrtek, 11. oktober 2018, 09:55
Porsche & Franzis Verlag: Nova poslastica za ljubitelje bokserskih motorjev

Na spletni strani nemške spletne trgovine Franzis se je v teh dneh pojavil nov artikel iz njihove ponudbe miniaturnih, vendar delujočih kopij pogonskih motorjev z notranjim izgorevanjem, ker si bodo ljubitelji motorne tehnike sedaj lahko omislili miniaturno kopijo legendarnega 1,5-litrskega 'Königswellen' motorja iz porscheja 550 spyder.

Continental emicat

Predstavitev električno ogrevanega katalizatorja

Četrtek, 11. oktober 2018, 08:52
Continental emicat: Predstavitev električno ogrevanega katalizatorja

Iz Nemčije, kjer se je v teh dneh zaključil '27. Aachener Kolloquium', prihaja novica o novi tehnološki rešitvi inženirjev koncerna Continental, s katero naj bi pri dizelsko gnanih vozilih dosegli drastično zmanjšanje ustvarjenih dušikovih oksidov (NOx) in trdnih delcev (PM10 in PM2) ter do 10 gramsko povprečno znižanje nastalih CO2 emisij.

Analiza portala Reifen.Com

Veliko potencialnih kupcev favorizira celoletne pnevmatike

Torek, 9. oktober 2018, 10:35
Analiza portala Reifen.Com: Veliko potencialnih kupcev favorizira celoletne pnevmatike

Pri nemškem spletnem portalu Reifen.Com, kjer z novimi pnevmatikami v enem letu oskrbijo več kot 600.000 kupcev, so v teh dneh predstavili izsledke raziskave glede aktualnih navad potencialnih kupcev novih pnevmatik. Tokrat je v raziskavi sodelovalo približno 2.500 Nemcev in Nemk.

Ugotovitev novinarjev radia Berlin-Brandenburg

V Berlinu pred izgonom ne bodo varni niti lastniki modernih dizelsko gnanih avtomobilov

Torek, 9. oktober 2018, 09:25
Ugotovitev novinarjev radia Berlin-Brandenburg: V Berlinu pred izgonom ne bodo varni niti lastniki modernih dizelsko gnanih avtomobilov

V teh dneh se v Nemčiji odvija 'spopad' nemške politike in nemške avtomobilske industrije glede nadaljnjega odpravljanja posledic tako imenovane dizelske afere, ki dobiva čedalje večje razsežnosti, ker je sedaj v javnost pricurljala informacija o tem, da v Berlinu pred izgonom iz mesta ne bodo varni niti lastniki modernih dizelsko gnanih (Euro 6) avtomobilov …

Suzuki GSX-R1000/R1000R

Novosti ob vstopu v novo modelno leto

Ponedeljek, 8. oktober 2018, 07:59
Suzuki GSX-R1000/R1000R: Novosti ob vstopu v novo modelno leto

V Kölnu, kjer se je minuli konec tedna pričel odvijati letošnji motociklistični salon Intermot, sta se publiki prvič predstavila osvežena športna 'paradna konja' znamke Suzuki, ki vstopata v modelno leto 2019 z manjšimi kozmetičnimi popravki ter peščico tehničnih novosti.

Intermot Köln 2018

Suzuki oživlja legendarno katano

Četrtek, 4. oktober 2018, 09:07
Intermot Köln 2018: Suzuki oživlja legendarno katano

V Kölnu, kjer se bo v kratkem pričel odvijati letošnji motociklistični salon Intermot, se bo publiki prvič predstavila nova Suzukijeva katana, novodobna različica legendarnega Suzukijevega motocikla, ki se je prvič predstavil že davnega leta 1981.

Suzuki jimny

Oglata 'škatla' s kultnim potencialom

Sreda, 3. oktober 2018, 10:19
Suzuki jimny: Oglata 'škatla' s kultnim potencialom

V teh dneh se je novinarjem po Evropi in obiskovalcem letošnjega pariškega avtomobilskega salona prvič predstavilo povsem novo terensko vozilo znamke Suzuki, ki bo po vsej verjetnosti nadaljevalo zelo uspešno kariero aktualnega jimnyja iz serije JB (1998-2018).

Mnenje združenja AAA

Slepo zaupanje v tehnologijo ima lahko usodne posledice

Torek, 2. oktober 2018, 10:02
Mnenje združenja AAA: Slepo zaupanje v tehnologijo ima lahko usodne posledice

V teh dneh smo znova priča nadvse črni statistiki prometnih nesreč s slovenskih cest, čeprav do tega v bistvu sploh ne bi smelo prihajati. Podobnega mnenja so tudi strokovnjaki vplivne ameriške organizacije AAA, ki ob tem opozarjajo voznike, da ima slepo zaupanje v današnje avtomobilske IT tehnologije lahko usodne posledice …

Kienle Automobiltechnik

Hefnerjev 'Pullmann' se vrača v polnem sijaju

Torek, 2. oktober 2018, 08:10
Kienle Automobiltechnik: Hefnerjev 'Pullmann' se vrača v polnem sijaju

91-letni Hugh Hefner, legendarni ustanovitelj revije Playboy, nas je zapustil 27. septembra lani, njegova štirikolesna zapuščina pa medtem živi naprej. To dokazuje tudi zadnja novica iz Nemčije. Za njen nastanek so zaslužni v nemškem restavratorskem podjetju Kienle Automobiltechnik, kjer so pred kratkim zaključili prenovo zvezdniške stuttgartske limuzine, ki se je nekoč predstavljala kot najboljši avtomobil na svetu.

GTÜ & ACE test zimskih in celoletnih pnevmatik

Dobili smo prvo odlično ocenjeno celoletno pnevmatiko

Četrtek, 27. september 2018, 09:25
GTÜ & ACE test zimskih in celoletnih pnevmatik: Dobili smo prvo odlično ocenjeno celoletno pnevmatiko

Nemška organizacija GTÜ in drugi največji nemški avtomobilski klub ACE ter avstrijski ARBÖ so včeraj objavili rezultate nedavno opravljenih testov devetih zimskih pnevmatik v dimenzijah 185/65 R15, ki so trenutno že na voljo kupcem v nemških trgovinah. Istočasno so testirali še tri celoletne pnevmatike enakih dimenzij.

Veliki ADAC test zimskih pnevmatik

Večina testiranih pnevmatik izpolnjuje kriterije

Sreda, 26. september 2018, 09:04
Veliki ADAC test zimskih pnevmatik: Večina testiranih pnevmatik izpolnjuje kriterije

Pri nemškem klubu ADAC so včeraj objavili poročilo z nedavno izvedenega testa zimskih pnevmatik, na katerem so Nemci tokrat testirali 28 različnih zimskih pnevmatik v različnih dimenzijah (175/65 R14 in 205/55 R16), ki so prvenstveno namenjene lastnikom in uporabnikom osebnih vozil iz evropskega B ('supermini') in C segmenta ('golfov razred').

Test revije 'AUTO ZEITUNG'

Dobre zimske SUV pnevmatike niso poceni

Ponedeljek, 24. september 2018, 09:32
Test revije 'AUTO ZEITUNG': Dobre zimske SUV pnevmatike niso poceni

V teh dneh se je na policah slovenskih kioskov pojavila letošnja, 21. številka nemške revije 'AUTO ZEITUNG', ki je bralcem tokrat postregla s testom devetih zimskih pnevmatik, ki so prvenstveno zasnovane za popularna SUV vozila. Sklepna nemška ugotovitev je, da dobre zimske SUV pnevmatike niso poceni.

IAA Hannover 2018

Rusi prihajajo!

Ponedeljek, 24. september 2018, 08:08
GAZ Gazelle Next

V Hannovru, kjer trenutno poteka sejem 'IAA Nutzfahrzeuge 2018', se je zbrani publiki z najnovejšo, evropsko usmerjeno paleto produktov, predstavila tudi ruska znamka GAZ (ГАЗ (Горьковский Автомобильный Завод)), ki smo jo nekoč zelo dobro poznali v Jugoslaviji, predvsem zaradi obsežnega in raznolikega voznega parka bivše JNA.

Maxus EV80

Novi dostavnik Pošte Slovenije?

Četrtek, 20. september 2018, 09:06
Maxus EV80: Novi dostavnik Pošte Slovenije?

V Hannovru, kjer se je danes pričel odvijati sejem 'IAA Nutzfahrzeuge 2018', se bo zbrani publiki predstavil tudi striktno električno gnani dostavnik kitajske znamke Maxus, ki naj bi po navedbah iz nemških medijev zelo zanimal nizozemske in slovenske poštarje. V ozadju kitajskega 'napada' na kontinentalno Evropo stoji nizozemska korporacija LeasePlan.

Poslovna skupina ALDI SÜD

Predstavitev električno gnanega vlačilca

Torek, 18. september 2018, 09:51
Poslovna skupina ALDI SÜD: Predstavitev električno gnanega vlačilca

Poslovna skupina ALDI SÜD, katere del je tudi Hofer v Sloveniji, je v Nemčiji pred kratkim (13. septembra 2018) predstavila prvi operativni striktno električno gnani 40-tonski vlačilec s priklopljeno hladilno komoro, ki bo s svežimi živili zalagal približno 50 nemških poslovalnic tega trgovca.

Test kluba ADAC

Dobra avto kamera še ne obstaja …

Ponedeljek, 17. september 2018, 09:50
Test kluba ADAC: Dobra avto kamera še ne obstaja …

V Nemčiji so se sodniki pred kratkim odločili, da se video dokazno gradivo, ki je pridobljeno ob uporabi tako imenovanih 'Dash Cam' kamer v avtomobilih, lahko uporabi na sodnih obravnavah prometnih nesreč, čeprav ob tem obstajajo določeni zadržki. Zadosten razlog za strokovnjake kluba ADAC, da v praksi preverijo obnašanje devetih takšnih kamer v slučaju prometne nesreče.

Fraunhofer-Gesellschaft

Nemško spodbujanje elektromobilnosti

Četrtek, 13. september 2018, 09:30
Fraunhofer-Gesellschaft: Nemško spodbujanje elektromobilnosti

Ugledni nemški časopis Die Spiegel je že leta 2006 napovedal novo 'hladno vojno' za nadzor nad nekaterimi viri surovin na našem planetu, ki so potrebne za izdelavo pametnih telefonov, energijsko varčnih žarnic, elektromotorjev in seveda transportnih sredstev, ki jih delno ali pa v celoti poganja elektrika.

'Proposition indécente' znamke Michelin?

Francozi zahtevajo testiranja rabljenih pnevmatik

Sreda, 12. september 2018, 09:21
'Proposition indécente' znamke Michelin?: Francozi zahtevajo testiranja rabljenih pnevmatik

Iz Francije prihaja novica o zanimivem predlogu zaposlenih pri znamki Michelin, ker si želijo, da bi novinarji, ki po navadi testirajo samo nove pnevmatike, po novem testirali tudi rabljene primerke pnevmatik, ki so se znašle na njihovih testih. Istočasno zahtevajo uvedbo dodatnih testov po metodi R-117, ki je definirana s strani evropskega združenja ETRTO.

Sono Motors sion

Vozilo z zapuščino Henryja Forda

Torek, 11. september 2018, 08:44
Sono Motors sion: Vozilo z zapuščino Henryja Forda

Iz Nemčije prihaja nova novica o znamki Sono Motors, ki je z modelom sion trenutno na promocijski turneji po večjih nemških mestih. Turneja vključuje tudi testne vožnje za potencialne kupce tega avtomobila, ki se bo v prodajnih salonih pojavil šele ob koncu leta 2019.

'What Car? Reliability Survey' 2018

Uporabniki okronali znamko Suzuki

Ponedeljek, 10. september 2018, 08:37
'What Car? Reliability Survey' 2018: Uporabniki okronali znamko Suzuki

Znamka Suzuki se v teh dneh lahko pohvali z novim velikim uspehom, ker so ji britanski lastniki njenih avtomobilov, ki so sodelovali v letošnji študiji revije What Car?, zaradi izredne zanesljivosti delovanja serijskih avtomobilov te znamke namenili najboljše ocene. Ob tem je znamka Suzuki (97.7%) celo prehitela znamki kot sta Toyota (97.5%) in Lexus (96.8%).

'What Car? Reliability Survey' 2018

Najbolj zanesljive avtomobile izdelujejo pri azijskih znamkah

Ponedeljek, 10. september 2018, 07:18
'What Car? Reliability Survey' 2018: Najbolj zanesljive avtomobile izdelujejo pri azijskih znamkah

Iz Velike Britanije prihaja novica o novi raziskavi glede zanesljivosti približno štiri leta starih avtomobilov, ki so jo ponovno izvedli novinarji britanske revije What Car? Kot po navadi je med deseterico najbolj zanesljivih avtomobilskih znamk zastopanih 7 azijskih proizvajalcev avtomobilov, za popolno presenečenje pa je znova poskrbela znamka Alfa Romeo, ki je tudi tokrat uvrščena na odlično osmo mesto v družbo znamk Škoda (7. mesto) in Hyundai (9. mesto).

Start-up podjetje Chargery

Prva pomoč za električne avtomobile

Sreda, 5. september 2018, 10:18
Start-up podjetje Chargery: Prva pomoč za električne avtomobile

Iz Nemčije prihaja novica o novi poslovni ideji berlinskega start-up podjetja Chargery, ki je že zaživela v praksi, ker so z idejo o 'prvi pomoči' za obtičale električno gnane avtomobile že uspeli prepričati nemško 'Carsharing' podjetje DriveNow, kjer imajo vsak dan v obtoku veliko električnih avtomobilov.

Odziv na spremenjeni okus kupcev

Znamka Suzuki se umika iz kitajskega tržišča

Sreda, 5. september 2018, 09:20
Changan-Suzuki Lingyang

Ker živimo v časih, ko postaja kitajsko avtomobilsko tržišče čedalje bolj pomembno za večino proizvajalcev novih avtomobilov, deluje odločitev vodstva koncerna Suzuki na prvi pogled morda nesmiselna, čeprav ima enak razumni vzrok kot leta 2012 sprejeta odločitev o umiku znamke Suzuki iz ZDA.

KIA ceed sportswagon

V kratkem že pri trgovcih

Ponedeljek, 3. september 2018, 08:00
KIA ceed sportswagon: V kratkem že pri trgovcih

Iz Nemčije prihaja novica o pričetku sprejemanja naročil kupcev za povsem novo karavansko različico modela ceed, ki so jo Južnokorejci prvič predstavili pod sojem letošnjih žarometov v Ženevi. V nemških prodajnih salonih znamke KIA se bo novi karavan, ki se lahko pohvali z rekordno odmerjeno prostornino prtljažnika, pojavil 29. septembra 2018.

Motorworld Classics Berlin 2018

Nemci organizirajo prvi "Concours de Nonchalance"

Četrtek, 30. avgust 2018, 08:33
Motorworld Classics Berlin 2018: Nemci organizirajo prvi

Iz Nemčije prihaja novica o novi, nekoliko manj pompozno in bolj nonšalantno naravnani izbiri 'najlepšega med najlepšimi', ker želijo organizatorji berlinskega sejma starodobnikov na ta način pod bleščeči soj sejemskih žarometov privabiti predvsem 'mladodobne' in starodobne avtomobile ter  njihove mlade lastnike.

Renault T2 'Reloaded'

Spodbujanje apetita pri kupcih

Sreda, 29. avgust 2018, 10:12
Renault T2 'Reloaded': Spodbujanje apetita pri kupcih

Pri znamki Renault Trucks so se odločili za pospešitev prodaje njihovih rabljenih tovornjakov, ker so kupcem v nekaterih evropskih državah začeli ponujati tovarniško osvežena rabljena vozila iz serije 'Reloaded', ki se lahko pohvalijo z osveženo podobo ter tudi z dodatno brezplačno vgrajeno opremo.

Römö Motor Festival 2018

Vrnitev Oplove 'zelene pošasti'

Sreda, 29. avgust 2018, 09:19
Römö Motor Festival 2018: Vrnitev Oplove 'zelene pošasti'

Na Danskem, kjer se bo 1. septembra 2018 pričela odvijati tretja edicija prireditve Römö Motor Festival, se bo v vsem svojem sijaju predstavil tudi legendarni opel iz leta 1913, ki ga ljubitelji vozil te znamke poznajo predvsem po ljudskem imenu 'Grünes Monster' (zelena pošast), ker se lahko pohvali z rekordno delovno prostornino pri vgrajenem 4-valjnem bencinskem motorju.

Gentle Tent GT 'Pick-up'

Poltovornjak v vlogi skromnega avtodoma

Torek, 28. avgust 2018, 09:12
Gentle Tent GT 'Pick-up': Poltovornjak v vlogi skromnega avtodoma

Pred kratkim smo poročali o dunajskem start-up podjetju Gentle Tent, kjer so pred časom razvili napihljivi bivalni priklopnik za kolesarje. Sedaj so Avstrijci na sejmu v Düsseldorfu predstavili svetovno novost v obliki napihljivega šotora, ki ga lahko postavite na osnovi (streha in tovorni prostor) skoraj vsakega sodobnega poltovornjaka z dvojno kabino.

Raziskava portala FOCUS Online

Nakup osnovno opremljenega avtomobila

Ponedeljek, 27. avgust 2018, 10:01
Raziskava portala FOCUS Online: Nakup osnovno opremljenega avtomobila

Propagandna sporočila avtomobilskih proizvajalcev so po navadi napolnjena s fotografijami bleščečih 'jeklenih konjičkov', ki počivajo na ličnih lahkih platiščih, poleg tega pa proizvajalci snubijo kupce tudi ob pomoči oglaševanja vgrajene komfortne in varnostne opreme ter ugodne prodajne cene novega vozila, seveda ob upoštevanju vseh navedb v 'drobnem tisku' …

Avkcijska hiša Mecum Auctions

Poškodovani porsche 959 išče kupca

Četrtek, 23. avgust 2018, 10:07
Avkcijska hiša Mecum Auctions: Poškodovani porsche 959 išče kupca

25. avgusta 2018 se bo na dražbi ameriške avkcijske hiše Mecum Auctions pojavil eden izmed legendarnih porschejev 959, ki bo tokrat naprodaj po občutno znižani ceni, ker ta izredno redki in čislani porsche od novega lastnika pričakuje zelo veliko intenzivne 'domače nege in oskrbe'.

Camperliebe #cl1

Bivalnik za ljubitelje južnokorejskih avtomobilov

Sreda, 22. avgust 2018, 10:38
Camperliebe #cl1: Bivalnik za ljubitelje južnokorejskih avtomobilov

Ko pomislite na avtomobilsko znamko, ki je močno vpeta v dogajanje na sceni počitniških vozil, boste verjetno ob tem pomislili na znamko FIAT Professional, ker kar dva izmed treh trenutno izdelanih novih primerkov modela ducato pristaneta pri proizvajalcih počitniških vozil, kjer je Fiatov ducato cenjen in iskan donator vozne šasije. Sedaj so na to tržišče vstopili tudi Južnokorejci, odnosno znamka Hyundai.

Raziskava nemškega združenja DAT

Nemški 'bestagerji' ljubijo SUV vozila

Sreda, 22. avgust 2018, 09:32
Raziskava nemškega združenja DAT: Nemški 'bestagerji' ljubijo SUV vozila

V Nemčiji so v teh dneh razkrili izsledke nedavno izvedene raziskave (DAT-Report 2018) nemškega združenja DAT (Deutsche Automobil Treuhand), ki potrjuje že znano dejstvo, ki pravi, da večino novih SUV vozil v Nemčiji ne kupijo mladi in resnično športno aktivni ljudje, temveč predvsem rahlo gibalno ovirani 'bestagerji' (dobrohotna marketinška formulacija upokojencev) …

Renault (Dacia) logan stepway

Striktno rusko orientirani logan

Ponedeljek, 20. avgust 2018, 10:16
Renault (Dacia) logan stepway: Striktno rusko orientirani logan

Iz Rusije prihaja novica o povsem novi 'visoko nasajeni' različici modela logan, ki se bo publiki predstavila še ta mesec, ko se odprejo vrata letošnjega moskovskega avtomobilskega salona. Nova 'terenska limuzina' s polnim imenom renault logan stepway bo zaenkrat na voljo samo ruskim kupcem.

Rekordna prodaja, promet in dobiček

Suzuki v prvem četrtletju poslovnega leta 2018

Ponedeljek, 20. avgust 2018, 08:21
Rekordna prodaja, promet in dobiček: Suzuki v prvem četrtletju poslovnega leta 2018

Iz Japonske prihaja novica o rekordni prodaji, prometu in dobičku avtomobilske znamke Suzuki v prvem četrtletju poslovnega leta 2018 (1. april 2018 – 31. marec 2019), ker so Japonci v prvih štirih mesecih tega poslovnega leta dostavili kupcem približno 862.000 novih avtomobilov.

Arhiv

ptsčpsn
 12345678910111213141516171819202122232425262728293031

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.