Avto.info

'What Car? Reliability Survey' 2022

Toyota ostaja simbol zanesljivosti

Četrtek, 29. september 2022 , 11:51
'What Car? Reliability Survey' 2022: Toyota ostaja simbol zanesljivosti

Iz Velike Britanije prihaja novica o letošnji raziskavi glede zanesljivosti avtomobilov, ki so jo ob pomoči bralcev ponovno izvedli novinarji britanske revije What Car? Kot po navadi je med deseterico najbolj zanesljivih avtomobilskih znamk zastopanih 6 azijskih serijskih modelov različnih japonskih in južnokorejskih proizvajalcev avtomobilov …

Veliki ADAC test zimskih pnevmatik

Največ kilometrov boste prevozili s Savino pnevmatiko

Sreda, 28. september 2022 , 08:58
Veliki ADAC test zimskih pnevmatik: Največ kilometrov boste prevozili s Savino pnevmatiko

Včeraj so pri največjem nemškem avtomobilskem klubu predstavili izsledke njihovega velikega testa zimskih pnevmatik, ker so Nemci tokrat preizkusili 33 različnih zimskih pnevmatik v dveh različnih dimenzijah (185/65 R15 & 215/60 R16).

Citroën berlingo 2CV 'Fourgonnette' by Caselani

Madžarsko-italijanski lepotni poseg

Torek, 27. september 2022 , 09:00
Citroën berlingo 2CV 'Fourgonnette' by Caselani: Madžarsko-italijanski lepotni poseg

V letošnjem avgustu smo lahko prvič občudovali Citroënov model berlingo z zelo spremenjeno zunanjo podobo, ki predstavlja posledico izvedenega madžarsko-italijanskega lepotnega posega. Sedaj so Italijani sporočili, da so nad njihovim 'retro' modelom navdušeni tudi pri znamki Citroën.

Caterham super seven 600 & 2000

Priprave na praznovanje

Ponedeljek, 26. september 2022 , 09:49
V ospredju je različica 600

Pri Caterhamu se letos pripravljajo na praznovanje 50. obletnice obstoja njihove znamke avtomobilov, zato so za kupce pripravili dve novi serijski različici njihovega kultnega športnika, ki s svojo podobo obujata spomin na legendarni lotus 7 iz tretje generacije (1968-1970).

GTÜ, ARBÖ & ACE test celoletnih pnevmatik

Ste pripravljeni na kompromise?

Četrtek, 22. september 2022 , 08:36
GTÜ, ARBÖ & ACE test celoletnih pnevmatik: Ste pripravljeni na kompromise?

Nemška organizacija GTÜ, avstrijska organizacija ARBÖ in drugi največji nemški avtomobilski klub ACE so v teh dneh objavili rezultate letos opravljenih testov devetih celoletnih pnevmatik v dimenzijah 205/55 R17, ki so trenutno že na voljo kupcem v nemških trgovinah …

ElectricBrands XBUS S & evetta cargo

Hanoverska razširitev modelne palete

Sreda, 21. september 2022 , 10:18
ElectricBrands XBUS S & evetta cargo: Hanoverska razširitev modelne palete

Na letošnjem salonu IAA Transportation si obiskovalci lahko prvič ogledajo nov prototip nemške znamke ElectricBrands, ki s prototipom XBUS S napoveduje širitev njihove 'last mile delivery' ponudbe lahkih električno gnanih dostavnih vozil.

Volkswagen ID. buzz cargo

5 novih prototipnih gospodarskih različic

Torek, 20. september 2022 , 09:14
Volkswagen ID. buzz cargo: 5 novih prototipnih gospodarskih različic

V Hannovru, kjer poteka letošnji sejem »IAA Transportation«, se je kupcem predstavilo tudi pet povsem novih različic Volkswagnovega novega prodajnega hita, ker je njihov striktno električno gnani 'E-Bulli' do sedaj prepričal že približno 13.700 (število prednaročil …) kupcev.

Bogner ATSC

Gorsko reševalno vozilo

Ponedeljek, 19. september 2022 , 09:35
Bogner ATSC: Gorsko reševalno vozilo

Iz Nemčije prihaja novica o novem 'mini rešilcu' podjetja Edelstahlverarbeitung Bogner GmbH, ki je v prvi vrsti namenjen reševanju oseb na težko dostopnih območjih. Njihov ATSC (All Terrain Special Car) se trenutno nahaja v fazi zaključnih testiranj pri nemški organizaciji GTÜ.

Primerjava kluba ADAC

Kakšne so izgube energije ob polnjenju električnih avtomobilov?

Četrtek, 15. september 2022 , 09:08
Primerjava kluba ADAC: Kakšne so izgube energije ob polnjenju električnih avtomobilov?

Pri največjem nemškem avtomobilskem klubu so se tokrat lotili raziskave znane tabu teme za proizvajalce in prodajalce električnih avtomobilov, ker jih je zanimalo kako velike so polnilne izgube ob polnjenju vgrajenih akumulatorjev z električno energijo in kako jih najlažje preprečimo.

Porsche 912c by KAMM Manufaktur

912 za sladokusce

Torek, 13. september 2022 , 10:10
Porsche 912c by KAMM Manufaktur: 912 za sladokusce

Pri naših vzhodnih sosedih se je v teh dneh predstavilo novo podjetje z dokaj unikatnim poslanstvom, ker so se Madžari specializirali za obnovo in nadgradnjo legendarnega porscheja 912, avtomobila, ki je moral nekoč živeti v senci bolj zmogljivega porscheja 911, sedaj se bo to spremenilo …

Maturo stradale, rally & classic

Delta za vse okuse in potrebe

Ponedeljek, 12. september 2022 , 09:45
Maturo stradale, rally & classic: Delta za vse okuse in potrebe

Čeprav je znamka Lancia v bistvu že pokopana (na večini tržišč …) imajo avtomobili te dobro meščanske avtomobilske znamke še vedno veliko 'sledilcev', lep primer te zvestobe znamki Lancia prihaja iz Nizozemske, kjer domuje podjetje Maturo.

Raziskava kluba ADAC

Avtomobilska industrija ima samomorilske težnje

Četrtek, 8. september 2022 , 09:18
Raziskava kluba ADAC: Avtomobilska industrija ima samomorilske težnje

Glede na trenutno geopolitično situacijo v Evropi nam počasi že postaja jasno, da postaja življenje čedalje dražje, ker se draži vse okoli nas, vključno z avtomobili. Lep dokaz je aktualna raziskava kluba ADAC, kjer ugotavljajo, da smo se kupci iz 'kraljev' že zdavnaj spremenili v 'ovce' …

DEKRA Verkehrssicherheitsreport 2022

Samo vzdrževano vozilo je varno vozilo

Sreda, 7. september 2022 , 09:28
DEKRA Verkehrssicherheitsreport 2022: Samo vzdrževano vozilo je varno vozilo

Strokovnjaki leta 1925 ustanovljene nemške organizacije DEKRA (Deutsche Kraftfahrzeug-Überwachungs-Verein) so se tokrat lotili zanimivih primerjalnih varnostnih testov, ki so ponovno potrdili znano dejstvo, ki pravi, da so za uporabnike varni samo dobro vzdrževani avtomobili.

Warrantywise Reliability Index 2022

Denarnice ponovno v vlogi 'žvižgačev'

Torek, 6. september 2022 , 08:39
Warrantywise Reliability Index 2022: Denarnice ponovno v vlogi 'žvižgačev'

Leta 2000 ustanovljena zavarovalna hiša WarrantyWise je ena izmed številnih britanskih zavarovalnic, ki lastnikom avtomobilov omogoča sklenitev dodatnega zavarovanja (extended car warranty), povezanega z obrabo, posledično menjavo in splošno pokvarljivostjo sestavnih delov pri avtomobilih. 

Autech gavia Zagato coupé

Nissan z dodano vrednostjo

Ponedeljek, 5. september 2022 , 09:48
Autech gavia Zagato coupé: Nissan z dodano vrednostjo

V britanskem narodnem muzeju (nahaja se v bližini vasice Beaulieu), kjer bo 10. septembra potekala nova dražba avkcijske hiše Bonhams, se bo zbiralcem starodobnih in eksotičnih vozil predstavil tudi izredno redki predstavnik japonske avtomobilske industrije, ki je nastal na sredini devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Keraboss super K

Pričetek prodaje novega grškega 'ponija'

Četrtek, 1. september 2022 , 09:52
Keraboss super K: Pričetek prodaje novega grškega 'ponija'

Iz Grčije prihaja novica o novem maloserijskem izdelku domače avtomobilistične industrije, ki obuja spomin na legendarni 'grški mehari', ki je v približno desetih letih proizvodnje nastal v približno 30.000 primerkih. Sedaj je pred nami njegov spiritualni naslednik.

GWM WEY yuanmeng hybrid

Kitajec s karakterjem

Sreda, 31. avgust 2022 , 08:44
GWM WEY Yuanmeng Hybrid

Pred približno enim letom so obiskovalci lanskega avtomobilskega salona v kitajskem mestu Čengdu (Chengdu) lahko spoznali izrazito 'retro' oblikovani prototip znamke WEY, ki je takrat nosil dodatno ime 'Fuguchaojia' (V72), sedaj je pred nami serijski izdelek, ki bo zaenkrat na voljo samo kitajskim kupcem.

Preizkusna trčenja zavarovalnice AXA

Razkritje Ahilove pete pri električnih avtomobilih

Torek, 30. avgust 2022 , 08:14
Preizkusna trčenja zavarovalnice AXA: Razkritje Ahilove pete pri električnih avtomobilih

Strokovnjaki finančne skupine AXA Group so se v teh dneh ukvarjali z razbijanjem testnih električnih avtomobilov in ob tem odkrili njihovo Ahilovo peto, zato od konzorcija Euro NCAP zahtevajo izvedbe novih, prilagojenih poskusnih trčenj z električnimi avtomobili.

Dacia jogger camper by Camperiz

Španski 'transformer'

Četrtek, 25. avgust 2022 , 09:37
Dacia jogger camper by Camperiz: Španski 'transformer'

Pri znamki Dacia so pred časom napovedali prihod serijske, bolj počitniško naravnane različice modela jogger, ki pa jo zaenkrat še ni na vidiku. Navzlic temu si že sedaj lahko omislite počitniškega joggerja, ki nastaja v obratu španske znamke Camperiz.

Rosenbauer RTX

Mobilna gasilska elektrarna

Sreda, 24. avgust 2022 , 09:56
Rosenbauer RTX: Mobilna gasilska elektrarna

V letošnjem maju so se ameriški gasilci iz severnega predela (Hollywood Hills) mesta Los Angeles zelo razveselili nove 4-kolesne pridobitve v obliki električno gnanega gasilskega vozila avstrijske znamke Rosenbauer, ki je vodilni globalni specialist za takšna namenska vozila.

Evetta openair 'First Edition'

Okoljevarstveni urbani kabriolet

Torek, 23. avgust 2022 , 15:06
Evetta openair 'First Edition': Okoljevarstveni urbani kabriolet

Čeprav nas politika in marketing v teh časih pridno nagovarjata k spremembi življenjskih navad, ki so povezane s transportnimi sredstvi, ob tem zelo rada pozabita, da je za dokončno uveljavitev prehoda na manj potratno (z viri, ki so nam na razpolago …) družbo potrebno uveljaviti tudi veliko odrekanja …

Firefly sport by YDMC

Avtomobilček za britanski podmladek

Sreda, 17. avgust 2022 , 08:44
Firefly sport by YDMC: Avtomobilček za britanski podmladek

Jutri se v Veliki Britaniji odpirajo vrata letošnjega British Motor Show salona, na katerem bodo obiskovalci lahko prvič spoznali prvi avtohtoni britanski električni avtomobil, ker so ga zasnovali in izdelali Britanci iz domačih, britanskih sestavnih komponent.

Bizzarrini 5300 GT corsa revival

Prvi izdelani primerek je že prodan

Torek, 16. avgust 2022 , 11:36
Bizzarrini 5300 GT corsa revival: Prvi izdelani primerek je že prodan

V teh dneh so Britanci dokončali in dobavili (nam neznanemu kupcu …) prvega novodobnega bizzarrinija, ki bo do konca leta 2023 nastal v samo štiriindvajsetih primerkih.

Slaba ideja …

Počitnice ob uporabi električnega avtomobila

Četrtek, 11. avgust 2022 , 09:22
Slaba ideja …: Počitnice ob uporabi električnega avtomobila

Strokovnjaki nemškega kluba ADAC so se tokrat lotili zelo občutljive (za prodajalce električnih avtomobilov …) teme, ker jih je zanimalo, za koliko kilometrov bo dopustniško otovarjanje električnega vozila znižalo njegov akcijski doseg.

KIA soul / volkswagen fox SUV

Dilema glede izvora designa

Sreda, 10. avgust 2022 , 08:54
Volkswagen Fox SUV

V nekaterih nemških medijih se je v teh dneh pojavila novica, ki vzbuja dilemo glede tega, kdo je dejansko zaslužen za oblikovanje Kiinega modela soul, ker so si Nemci že prilastili zasluge glede oblikovanja tega vozila in na koncu ugotovili, da so Južnokorejci v tem primeru skopirali nemško idejo iz leta 2007.

Kitajci prihajajo …

Izdelki znamk ORA in WEY kmalu na voljo v Evropi

Torek, 9. avgust 2022 , 08:46
Kitajci prihajajo …: Izdelki znamk ORA in WEY kmalu na voljo v Evropi

Včeraj se je v Nemčiji odvilo pomembno poslovno srečanje, ki so ga Kitajci (Great Wall Motor Europe) in Nemci (Emil Frey Gruppe (D)) okronali s podpisom pogodbe o bodoči nemški distribuciji novih avtomobilov dveh kitajskih znamk (ORA in WEY) avtomobilov iz koncerna Great Wall Motor.

Veliki primerjalni test kluba ADAC

Ocenitev kvalitete izdelave in uporabljenih materialov

Ponedeljek, 8. avgust 2022 , 08:54
Veliki primerjalni test kluba ADAC: Ocenitev kvalitete izdelave in uporabljenih materialov

Pri največjem nemškem avtomobilskem klubu so v teh dneh razkrili rezultate njihove interne analize kvalitete izdelave in uporabljenih materialov pri skoraj 600 avtomobilih, ki so trenutno na voljo nemškim kupcem. Ob tem so ugotovili obsežna nihanja …

Dogajanje v Nemčiji

Z boljšo prodajo se lahko pohvali samo nekaj znamk

Četrtek, 4. avgust 2022 , 10:19
Dogajanje v Nemčiji: Z boljšo prodajo se lahko pohvali samo nekaj znamk

Včeraj je nemški Zvezni urad za motorna vozila (KBA) objavil poročilo o prodaji novih avtomobilov v Nemčiji v letošnjem juliju. Ob primerjavi z lanskim julijem so nemški trgovci v letošnjem juliju Nemcem in Nemkam dobavili 12,9 odstotka manj novih avtomobilov.

Citroën tip HG/2CV 'Fourgonnette'

Berlingo s karakterjem

Sreda, 3. avgust 2022 , 09:44
Citroën 2CV 'Fourgonnette'

Žal živimo v časih, ko je uporaba 'Badge engineering' filozofije pri razvoju in izdelavi avtomobilov dosegla že groteskne razsežnosti. Lep primer tega so aktualni 'petorčki' iz koncerna Stellantis in sorodna 'prava toyota' z oznako 'ProAcem City' za vse tiste, ki prisegajo na pregovorno kakovost 'japonskih' avtomobilov.

Suzuki jimny 'Sierra 4Sport' (2023)

Posebna serija za Brazilce

Ponedeljek, 1. avgust 2022 , 09:53
Suzuki jimny 'Sierra 4Sport' (2023): Posebna serija za Brazilce

Medtem ko se večina ljubiteljev kultnega terenskega suzukija pripravlja na prihod nove serijske (5-vratne) različice modela jimny, si bo 100 brazilskih kupcev v kratkem lahko omislilo novega jimnyja iz posebne serije 'Sierra 4Sport'.

2CV "La 2Deuche" concept

Ami z dušo

Četrtek, 28. julij 2022 , 09:12
2CV

Francoski oblikovalec Jean-Louis Bui, ki je do sedaj ustvaril nekaj zelo zanimivih oblikovalskih študij na temo nekdanjih serijskih modelov znamke Citroën, se je tokrat lotil aktualnega amija in zanj ustvaril lično in prepoznavno preobleko v stilu že zdavnaj kultnega 'spačka'.

Primerjalni test kluba ADAC

Slabe novice za lastnike vozil znamke Tesla

Sreda, 27. julij 2022 , 09:53
Primerjalni test kluba ADAC: Slabe novice za lastnike vozil znamke Tesla

V največjem nemškem avtomobilskem klubu so se tokrat ukvarjali s primerjavo različnih konceptov upravljanja avtomobilov in upravljanja njihovih funkcij, ker so nekateri moderni avtomobili že pravi šampioni odvračanja vozniške pozornosti od dogajanja v prometu …

Suzuki grand vitara (2022)

Vrnitev tradicionalne modelne oznake

Torek, 26. julij 2022 , 09:23
Suzuki grand vitara (2022): Vrnitev tradicionalne modelne oznake

Pri indijski podružnici koncerna Suzuki so v teh dneh predstavili novi, relativno kompaktni SUV model, ki bo na določenih tržiščih zamenjal dva dosedanja serijska modela (s-cross in vitara) te znamke. Istočasno so Japonci ob uvedbi tega novega SUV modela obudili tradicionalno modelno oznako grand vitara.

Igus-Bike

Nerjaveči bicikel

Četrtek, 21. julij 2022 , 06:56
Igus-Bike: Nerjaveči bicikel

Iz Nemčije prihaja novica o inovativnem biciklu, ki je skoraj v celoti (razen pnevmatik) izdelan iz nove ali reciklirane plastike, posledično mu rja ne more do živega, istočasno pa takšen bicikel ne potrebuje nobenega vzdrževanja.

Mahle 'Battery Pro-Cicle'

Konec skrivalnic?

Sreda, 20. julij 2022 , 09:19
Mahle 'Battery Pro-Cicle': Konec skrivalnic?

Strokovnjaki v podjetju Mahle so v teh dneh razkrili novo 'orožje' v boju proti neinformiranosti kupcev rabljenih električnih avtomobilov, ker lahko njihova programska oprema sedaj dejansko 'prečita' stanje vgrajenih akumulatorjev.

Riese & Müller multitinker

Bicikel za prevoz dveh otrok

Torek, 19. julij 2022 , 09:33
Riese & Müller multitinker: Bicikel za prevoz dveh otrok

Iz Nemčije prihaja novica o novem namensko razvitem izdelku znamke Riese & Müller, ki je v teh dneh predstavila novo električno kolo za prevoz treh oseb (konfiguracija 1+2), čeprav je ob tem močno zaželeno, da sta zadnja potnika manjše rasti.

Transport biciklov

Kakšen je najboljši nosilec za prevoz dvokoles?

Ponedeljek, 18. julij 2022 , 09:07
Transport biciklov: Kakšen je najboljši nosilec za prevoz dvokoles?

Nemci se tokrat niso ubadali s tem, katera znamka izdeluje najboljše nosilce za prevoz dvokoles, odnosno biciklov, temveč jih je zanimalo predvsem to, kakšna zasnova nosilcev se obnese najbolje v več pogledih, ker obstajajo trije tipi nosilcev koles (strešni prtljažnik, nosilec koles na vlečni kljuki in nosilec, ki je pri kombilimuzinah, kombikupejih, SUV vozilih, oblikovnih križancih in karavanih nameščen na tretja ali peta vrata).

Shandong Qilu Fengde

Nova kitajska tržna niša?

Torek, 12. julij 2022 , 09:20
Shandong Qilu Fengde: Nova kitajska tržna niša?

V teh dneh so se na tujem spletu pojavile nove fotografije treh, rahlo bizarnih serijskih modelov kitajske avtomobilske znamke Shandong Qilu Fengde, ki s temi izdelki ponovno dokazuje, da so Kitajci še vedno zvesti in večinoma tudi nekaznovani pristaši 'Copy and Paste' filozofije.

Evetta, nito in x-bus

Produktna ofenziva znamke Electric Brands

Ponedeljek, 11. julij 2022 , 09:27
Evetta, nito in x-bus: Produktna ofenziva znamke Electric Brands

Leta 2020 ustanovljena nemška znamka Electric Brands, ki smo jo do sedaj poznali predvsem po simpatičnem prototipu z imenom x-bus, je v teh dneh napovedala razširitev njihove modelne palete, ker bodo Nemci v kratkem pričeli prodajati električno gnane skuterje in skiroje znamke NITO.

DAF CF electric

Uspešen obisk Grossglocknerja

Četrtek, 7. julij 2022 , 09:32
DAF CF electric: Uspešen obisk Grossglocknerja

Iz Avstrije prihaja novica o uspešnem podvigu serijskega električno gnanega DAF-ovega vlačilca s polpriklopnikom, ker so se Nizozemci ob navezi z Avstrijci (Großglockner Hochalpenstraßen AG (GROHAG)) pred kratkim (3. julija 2022) lotili vzpona na Grossglockner.

'Spritspardongle' Eco OBD2

Varčevalna tehnologija za naivne

Sreda, 6. julij 2022 , 08:52
'Spritspardongle' Eco OBD2: Varčevalna tehnologija za naivne

V zadnjem času se v nekaterih trgovinah ter na spletu ponovno pojavljajo razne 'Wunderwaffe' naprave, aditivi (za gorivo) in ostali 'čudežni pripomočki', ki naj bi ob vgradnji v vaše vozilo povzročili blagodejne učinke na povprečno porabo pogonskega goriva.

Renault 5 diamant by Pierre Gonalons

Poklon in nadgradnja originala

Torek, 5. julij 2022 , 10:13
Renault 5 diamant by Pierre Gonalons: Poklon in nadgradnja originala

Letos bo minilo že 50 let od prve predstavitve legendarnega renaulta R5, kompaktnega mestnega avtomobila, ki je v dvaindvajsetih letih proizvodnje (dve modelni generaciji) prepričal več kot 9 milijonov kupcev. Originalu se je tokrat poklonil znani francoski oblikovalec Pierre Gonalons.

Tribute Automotive 250 SWB

Z3 z izredno visoko dodano vrednostjo

Ponedeljek, 4. julij 2022 , 08:51
Tribute Automotive 250 SWB: Z3 z izredno visoko dodano vrednostjo

V teh dneh se pri britanski izpostavi portala eBay prodaja 4-kolesni unikatni izdelek podjetja Tribute Automotive, kjer lahko dobro meščanskega BMW-ja prelevijo v klasičnega GT aristokrata, ker se 'povzpetniškemu Nemcu' glede razpoložljive pogonske moči ni potrebno skrivati pred originali.

Prva znamenja 'Havana efekta'

Starejši avtomobili pridobivajo na vrednosti

Sreda, 29. junij 2022 , 09:43
Prva znamenja 'Havana efekta': Starejši avtomobili pridobivajo na vrednosti

Aktualne ugotovitve nemških spletnih portalov kot so Cavago, Mobile.de in Autoscout24 kažejo na to, da so se na nemškem tržišču že pričela pojavljati prva znamenja tako imenovanega 'Havana efekta', ki predstavlja posledico aktualnih gospodarskih, socialnih in političnih težav v Evropi.

Prvi ADAC test strešnih šotorov

Izbira najbolj primernega ni enostavna

Ponedeljek, 27. junij 2022 , 09:44
Prvi ADAC test strešnih šotorov: Izbira najbolj primernega ni enostavna

Strokovnjaki kluba ADAC so se tokrat lotili izvedbe primerjalnega testa sedmih strešnih šotorov, ki so ga Nemci izpeljali prvič, predvsem zaradi čedalje večje priljubljenosti takšnih enostavnih bivališč pri mobilnih ljubiteljih kampiranja.

Avantura kluba ADAC

Si z električnim avtomobilom lahko privoščite vleko počitniške prikolice?

Četrtek, 23. junij 2022 , 09:00
Avantura kluba ADAC: Si z električnim avtomobilom lahko privoščite vleko počitniške prikolice?

Priljubljenost električnih vozil narašča. Si z modernim električnim avtomobilom lahko privoščite vleko počitniške prikolice? Na to vprašanje sta skušala odgovoriti dva počitniško razpoložena predstavnika kluba ADAC, ki sta se pred kratkim odpravila na skoraj 1300 kilometrov dolgo pot.

'Lynx Designo Di Paolo Gucci'

'Shooting Brake' po okusu modne hiše Gucci

Sreda, 22. junij 2022 , 09:05
'Lynx Designo Di Paolo Gucci': 'Shooting Brake' po okusu modne hiše Gucci

Proti koncu lanskega leta smo v kinematografih lahko spremljali resnično zgodbo o italijanski modni hiši Gucci, sedaj se je v medijih pojavila tudi zgodba o njihovem unikatnem jaguarju XJ-S, ki bi prvotno moral nastati v dvajsetih primerkih, vendar do tega ni prišlo nikoli.

Hongqi E-HS9 (E115)

'Crvena Zastava' z aristokratskim pridihom

Torek, 21. junij 2022 , 10:17
Hongqi E-HS9 (E115): 'Crvena Zastava' z aristokratskim pridihom

Iz Norveške prihaja novica o novem kitajskem prodajnem hitu, ki dokazuje kitajske izvozne ambicije glede prodaje njihovih premijsko naravnanih serijskih izdelkov v Evropi in ostalem svetu. Za nakup 'kitajskega cullinana' se vsak mesec odloči približno 200 Norvežanov in Norvežank.

Judo zveza Slovenije & Suzuki Slovenija

Podpis že šeste zaporedne sponzorske pogodbe

Ponedeljek, 20. junij 2022 , 16:49
Judo zveza Slovenije & Suzuki Slovenija: Podpis že šeste zaporedne sponzorske pogodbe

Sponzorski vozili sta bili predani v uporabo Judo zvezi Slovenije in Tini Trstenjak, prejemnici zlate olimpijske medalje iz Ria de Janeira leta 2016 in lanske srebrne iz Tokia.

Milivié 1

Zadnja evolucijska stopnja legendarnega 'hrošča'

Ponedeljek, 20. junij 2022 , 08:13
Milivié 1: Zadnja evolucijska stopnja legendarnega 'hrošča'

Iz Nemčije prihaja novica o skupini zanesenjakov iz podjetja Milivié GmbH, ki so se pred časom odločili, da ustvarijo ultimativno evolucijsko stopnjo enega izmed najbolj prepoznavnih avtomobilov vseh časov.

Nunam rikša

'Powered by Audi'

Četrtek, 16. junij 2022 , 09:11
Nunam rikša: 'Powered by Audi'

Iz Nemčije prihaja novica o zanimivem projektu znamke Audi, kjer v okviru projekta 'Second Life' raziskujejo možnosti glede nadaljnje uporabe iztrošenih litij-ionskih akumulatorjev iz serijskih električnih avtomobilov znamke Audi.

ADAC test tovornih električnih koles

O zmagovalcu so odločale vozne lastnosti

Sreda, 15. junij 2022 , 09:00
ADAC test tovornih električnih koles: O zmagovalcu so odločale vozne lastnosti

Strokovnjaki nemškega kluba ADAC so se na tem testu ponovno ukvarjali s čedalje bolj priljubljenimi predstavniki tovornih električnih koles, vendar so tokrat posvetili pozornost samo predstavnikom iz kategorije 'Long John' (dvokolesni bicikel z daljšo medosno razdaljo).

Ugotovitve združenja VDA

Uveljavitev elektromobilnosti bo trd oreh

Torek, 14. junij 2022 , 10:17
Ugotovitve združenja VDA: Uveljavitev elektromobilnosti bo trd oreh

Včeraj so v združenju nemške avtomobilske industrije (VDA) predstavili rezultate njihove analize glede že znanih nemških političnih ciljev (do leta 2030 naj bi število električnih avtomobilov na nemških cestah narastlo na 15 milijonov avtomobilov …) o splošni razširitvi elektromobilnosti v Nemčiji.

Komentar na 'elektro-prisilo' iz Bruslja

Sedaj se mora zgoditi nekaj stvari …

Ponedeljek, 13. junij 2022 , 10:18
Komentar na 'elektro-prisilo' iz Bruslja: Sedaj se mora zgoditi nekaj stvari …

Glede na dogajanje v Bruslju smo lahko že ugotovili, da so evropski poslanci pred nekaj dnevi odkrili 'zeleno plansko gospodarstvo', ki se ne ozira na dejanske potrebe tržišča, ker so sprejeli politično zavezo glede totalne prepovedi prodaje novih, fosilno gnanih osebnih vozil po letu 2035. Sedaj se mora zgoditi nekaj stvari, če želimo, da ta ideja tudi preživi.

KÜS: Trend-Tacho raziskava

Kako so višje cene pogonskih goriv spremenile vedenjski vzorec potrošnikov?

Četrtek, 9. junij 2022 , 10:48
KÜS: Trend-Tacho raziskava: Kako so višje cene pogonskih goriv spremenile vedenjski vzorec potrošnikov?

Pri nemški organizaciji KÜS so v teh dneh objavili izsledke skupne (izvedli so jo ob sodelovanju z inštitutom BBE Automotive GmbH) hišne raziskave glede tega, kako so čedalje višje cene fosilnih pogonskih goriv v zadnjem času (april/maj 2022) vplivale na vedenjski vzorec nemških potrošnikov glede avtomobilov.

Raziskava kluba ADAC

Manjši apetit je zelo dober za denarnico

Sreda, 8. junij 2022 , 09:27
Raziskava kluba ADAC: Manjši apetit je zelo dober za denarnico

Pri največjem nemškem avtomobilskem klubu so se tokrat lotili zanimive primerjave stroškov, ker jih je zanimalo kako dobrohoten (za vašo denarnico …) je nakup 'ene številke' manjšega avtomobila od prvotnih želja po večjem avtomobilu.

Mostro barchetta Zagato

Sedaj tudi v odprti različici

Torek, 7. junij 2022 , 08:14
Nova barchetta v družbi leta 2015 predstavljenega kupeja

Na nedavno zaključeni prestižni prireditvi (Concorso di Eleganza di Villa d'Este), ki se je tudi letos odvijala na obrežju italijanskega jezera Como (Lago di Como), se je pojavil tudi novi štirikolesni izdelek aristokratske znamke Maserati, ki bo ponovno nastal v zelo omejeni nakladi. Vseh pet primerkov tega 'čolnička', oblikovanih s strani znamke Zagato, je že prodanih.

SAIC MAXUS T90 EV PICK-UP

Evropska premiera električnega poltovornjaka

Ponedeljek, 6. junij 2022 , 08:32
SAIC MAXUS T90 EV PICK-UP: Evropska premiera električnega poltovornjaka

V Birminghamu, kjer se v teh dneh odvija sejem CVS (Commercial Vehicle Show), se je publiki predstavil novi, striktno električno gnani poltovornjak znamke Maxus (SAIC), ki bo britanskim kupcem na voljo (naročila) že v letošnjem avgustu, prva vozila pa naj bi prišla do kupcev šele leta 2023.

MMS microlino

Napoved serijske proizvodnje

Sreda, 1. junij 2022 , 08:50
MMS microlino: Napoved serijske proizvodnje

Leta 2016 so obiskovalci na tedanjem ženevskem avtomobilskem salonu lahko prvič spoznali novodobno, striktno električno gnano prototipno 'isetto' švicarskega podjetja MMS. Sedaj so Švicarji napovedali skorajšnji začetek serijske proizvodnje.

Suzuki VGT concept

Virtualni superšportnik

Ponedeljek, 30. maj 2022 , 08:12
Suzuki Vision Gran Turismo

V zadnji nadgradnji Sonyjeve konzolne avtomobilske simulacije z imenom Gran Turismo 7 se je ljubiteljem avtomobilov predstavil tudi povsem novi virtualni superšportnik znamke Suzuki, ki ga v realnosti po vsej verjetnosti ne bomo nikoli dočakali.

Carit HopOn®

Motoriziran transportni voziček

Sreda, 25. maj 2022 , 09:16
Carit HopOn®: Motoriziran transportni voziček

Iz Nemčije prihaja novica o novem 4-kolesnem izdelku podjetja CARIT AUTOMOTIVE GMBH & CO. KG, ki je v prvi vrsti namenjen mestnim dostavnim službam in podjetjem, ki se ukvarjajo s skladiščenjem in internim prevozom različnih izdelkov.

VW ID.4 & Rainer Zietlow

Nov višinski svetovni rekord

Torek, 24. maj 2022 , 09:08
VW ID.4 & Rainer Zietlow: Nov višinski svetovni rekord

Včeraj so v La Pazu (Bolivija) podelili nov uradni certifikat Guinnessove knjige rekordov, ker je Rainer Zietlow 18. maja 2022 ob uporabi volkswagna ID.4 postavil nov višinski rekord za striktno električno gnane avtomobile.

Nichols N1A

Novodobni Can-Am dirkalnik

Ponedeljek, 23. maj 2022 , 09:24
Nichols N1A: Novodobni Can-Am dirkalnik

Iz Velike Britanije prihaja novica o novem superšportniku, ki ga je zasnoval Steve Nichols, ki je v preteklosti skonstruiral enega izmed najbolj legendarnih dirkalnikov formule 1 v obliki mclarna MP4/4, s katerim sta Ayrton Senna in Alain Prost leta 1988 osvojila večino tedanjih dirk v prvenstvu formule 1.

ADAC test otroških koles

Med zmagovalci je tudi najcenejši izdelek

Četrtek, 19. maj 2022 , 08:59
ADAC test otroških koles: Med zmagovalci je tudi najcenejši izdelek

V največjem nemškem avtomobilskem klubu so se tokrat ukvarjali s testiranjem dvanajstih otroških koles (velikost nameščenih platišč in pnevmatik: 20 palcev). Nemci ob zaključku tega vzporednega testa niso našli veliko razlogov za zadovoljstvo, ker je na testiranjih pogrnilo 5 izmed dvanajstih testiranih otroških koles.

Olympian 01

Moderni starodobnik

Sreda, 18. maj 2022 , 08:51
Olympian 01: Moderni starodobnik

Iz Kalifornije prihaja novica o novem električnem avtomobilu 'start up' znamke Olympian Motors, ki želi s svojo izrazito 'vintage' zunanjo podobo privabiti predvsem petične kupce, ki cenijo individualnost ob povezavi s klasičnim rokodelstvom in kopico vgrajenih modernih tehnologij.

Moskvič

Rusi bodo obudili legendarno znamko

Torek, 17. maj 2022 , 09:23
Moskvič 400/420

Včeraj se je na uradni spletni strani ruske tiskovne agencije TASS pojavila novica glede oživljanja legendarne sovjetsko-ruske avtomobilske znamke Moskvič, ki smo jo dobro poznali tudi v nekdanji Jugoslaviji.

Scout

Nova blagovna znamka koncerna Volkswagen?

Četrtek, 12. maj 2022 , 09:05
Scout: Nova blagovna znamka koncerna Volkswagen?

Na ameriškem internetnem portalu Techcrunch se je v teh dneh pojavila novica o novem poslovnem podvigu koncerna Volkswagen, ker se Nemci baje pripravljajo na oživitev legendarnega ameriškega SUV izdelka (model scout) znamke International Harvester.

Norosti ni videti konca …

Bomo za vožnjo osebnih avtomobilov potrebovali izpit C kategorije?

Sreda, 11. maj 2022 , 10:20
Norosti ni videti konca …: Bomo za vožnjo osebnih avtomobilov potrebovali izpit C kategorije?

Pisalo se je leto 1974. Takrat smo prvič spoznali Volkswagnovega golfa, povsem razumno odmerjen kompaktni avtomobil, ki je imel v tistih časih v številnih družinah status povsem solidnega in zadosti velikega družinskega avtomobila. Sedaj imamo golfa VIII generacije, ki si tudi pod razno ne zasluži naziva kompaktno vozilo, razen če imate težave z dojemanjem pojmov …

Estrima birò / birò big

'Mobilna telefonska govorilnica'

Torek, 10. maj 2022 , 08:51
Estrima birò / birò big : 'Mobilna telefonska govorilnica'

Iz Nemčije prihaja novica o pričetku prodaje novega, resnično urbanega električnega avtomobila, ki nastaja v obratih italijanske znamke Estrima. Do sedaj so si takšen urbani avtomobilček, ki nehote spominja na 'telefonsko govorilnico', lahko omislili samo kupci iz Italije in Nizozemske.

Avkcijska hiša RM Sotheby’s

Napoved nove dražbe v Monte Carlu

Ponedeljek, 9. maj 2022 , 08:23
Ferrari 640

V Monte Carlu, kjer se bo od 13. do 15. maja 2022 odvijala že 13. prireditev na temo starodobnih dirkalnikov (Grand Prix Historique 2022), bo 14. maja potekala tudi nova dražba avkcijske hiše RM Sotheby’s. Tudi tokrat bo takšna prireditev rezervirana predvsem za ljudi z zelo debelimi denarnicami.

Dogajanje na nemškem tržišču

Več starodobnikov in čedalje starejši avtomobili

Četrtek, 5. maj 2022 , 08:21
Sedež urada KBA v mestu Flensburg

Po nedavnih ugotovitvah kluba ADAC, ki se ob tem opira na uradne številke nemškega zveznega urada za motorna vozila (KBA), se je število starodobnih vozil na nemških cestah v roku enega leta povečalo za skoraj 11 odstotkov, istočasno ima povprečni registrirani avtomobil v Nemčiji za seboj že več kot 10 let 'življenja'.

Raziskava podjetja JATO Dynamics

Vpliv prodajne cene na avtonomijo vozila

Sreda, 4. maj 2022 , 08:56
Raziskava podjetja JATO Dynamics: Vpliv prodajne cene na avtonomijo vozila

V podjetju JATO Dynamics so se pred časom lotili zanimive raziskave, ker jih je zanimalo kakšen vpliv ima prodajna cena električnega avtomobila na njegovo WLTP avtonomijo, odnosno kakšno je razmerje med plačanim (prodajna cena vozila) in dobljenim (uradno deklarirana avtonomija s samo enim polnjenjem akumulatorjev).

FIAT doblò ronin XL

Kompaktno počitniško vozilo

Torek, 3. maj 2022 , 09:59
FIAT doblò ronin XL : Kompaktno počitniško vozilo

V teh dneh se je evropskim kupcem počitniških vozil predstavilo novo serijsko, relativno kompaktno (v pogledu velikosti počitniških vozil …) počitniško vozilo na osnovi Fiatovega modela doblò, ki nastaja v obratih leta 2015 ustanovljene turške znamke Hotomobil.

Test 7-letnega 'električarja'

Drastičen upad razpoložljive kapacitete akumulatorjev

Torek, 26. april 2022 , 09:07
Test 7-letnega 'električarja': Drastičen upad razpoložljive kapacitete akumulatorjev

Pred približno enim letom smo na naši spletni strani objavili novico o slabi dolgoživosti vgrajenih akumulatorjev v Nissanovem leafu, sedaj smo dobili še eno potditev razmišljanja glede velike degradacije akumulatorjev v podobno starejših električnih avtomobilih druge avtomobilske znamke.

SEVIC V500e

Pričetek prodaje

Ponedeljek, 25. april 2022 , 09:09
SEVIC V500e: Pričetek prodaje

Proti koncu leta 2019 so pri nemški znamki SEVIC predstavili prvi vozni prototip striktno električno gnanega lahkega gospodarskega vozila iz kategorije L7e-CU. Sedaj je ta simpatično majhen mestni dostavnik že na voljo nemškim kupcem.

Aznom palladium 6.4 V8 'Hemi Twin-Turbo'

'Titanik R-Line'

Četrtek, 21. april 2022 , 09:00
Aznom palladium 6.4 V8 'Hemi Twin-Turbo': 'Titanik R-Line'

Pri italjanskem podjetju Aznom Srl, kjer so lani prvič predstavili skoraj 6-metrsko 'športno čezoceanko' za ljudi s posebnim okusom, ki je predstavnica aktualne modne kategorije tako imenovanih SUL (Sport Utility Limousine) vozil, so v teh dneh predstavili novo evolucijsko izpeljanko modela palladium.

Roboship

Japonci razvijajo hibridno tovorno ladjo

Sreda, 20. april 2022 , 08:34
Roboship: Japonci razvijajo hibridno tovorno ladjo

Iz Japonske prihaja novica o novem, hibridno gnanem plovilu, ki ga s skupnimi močmi razvija več japonskih industrijskih gigantov ob sodelovanju z nekaterimi ladijskimi prevozniki, ki so zadolženi za razvoj primerne programske opreme.

Jaguar XK 'European' by Thornley Kelham

'Restomod' nadaljevanka

Torek, 19. april 2022 , 08:37
Jaguar XK European by Thornley Kelham

Iz Velike Britanije prihaja novica o novem izdelku britanske družbe Thornley Kelham Ltd iz hišnega 'restomod' programa 'European', ki so ga Britanci napovedali že na začetku letošnjega marca. Tokrat so se britanski restavratorji posvetili legendarnemu kupe jaguarju iz serije XK.

FIAT 500C

Vodilni v Nemčiji

Četrtek, 14. april 2022 , 08:21
FIAT 500C: Vodilni v Nemčiji

V teh dneh so pri nemškem primerjalnem portalu Check24 predstavili rezultate njihove zadnje analize dogajanja na nemškem tržišču. Tokrat so se Nemci ukvarjali predvsem s kabrioleti, ker so želeli ugotoviti s kakšnimi kabrioleti se Nemci in Nemke vozijo najraje.

Austin-Healey 100/4 by Caton

Oživitev še ene 4-kolesne legende

Sreda, 13. april 2022 , 10:20
Austin-Healey 100/4 by Caton: Oživitev še ene 4-kolesne legende

Iz Velike Britanije prihaja novica o ponovnem rojstvu še enega legendarnega britanskega športnega avtomobila, ker so Britanci v teh dneh najavili izdelavo majhne (25 primerkov) in posledično zelo ekskluzivne serije legendarnega britanskega izdelka znamke Austin-Healey.

Diamant Fahrradwerke

Nemško spodbujanje elektromobilnosti

Torek, 12. april 2022 , 08:18
Diamant Fahrradwerke: Nemško spodbujanje elektromobilnosti

Pri znamki Diamant Fahrradwerke, ki je najstarejši, še vedno aktivni nemški proizvajalec biciklov, so v teh dneh lansirali malce provokativno marketinško kampanijo, s katero želijo na inovativen način spodbuditi nemško prebivalstvo, da se odpove starejšim fosilno gnanim avtomobilom.

Ugotovitev organizacije Which?

Slaba zanesljivost delovanja električnih vozil

Ponedeljek, 11. april 2022 , 09:24
Ugotovitev organizacije Which?: Slaba zanesljivost delovanja električnih vozil

Pri britanski organizaciji Which?, ki je vodilna britanska inštitucija za zaščito potrošnikov, so v teh dneh razkrili rezultate lani izvedene študije o zanesljivosti delovanja avtomobilov. Rezultati te študije ne bodo všeč lastnikom in simpatizerjem električnih avtomobilov.

Lancia ypsilon, aurelia in delta

Visokoleteče napovedi

Četrtek, 7. april 2022 , 10:39
Lancia ypsilon, aurelia in delta: Visokoleteče napovedi

Pred približno osmimi leti je Sergio Marchionne, tedanji prvi mož koncerna FCA, napovedal zaton dobro meščanske znamke Lancia, vendar so se italijanski kupci kasneje odločno uprli takšni ideji, ker Lancia v Italiji ne želi umreti, to dokazujejo tudi visoke prodajne številke v Evropi že zdavnaj odpisanega modela ypsilon, ki ga ljubijo predvsem modno dobro osveščene Italijanke.

Suzuki jimny 'Jimcamp'

Samogradnja

Sreda, 6. april 2022 , 09:07
Suzuki jimny 'Jimcamp': Samogradnja

Med ponudbo rabljenih vozil avkcijske hiše Bonhams se je pred časom znašel tudi zelo eksotični primerek kultnega terenskega suzukija, ker ga je nam neznani Britanec v nam neznanem časovnem obdobju predelal v unikatno in zelo uporabno terensko prehodno počitniško vozilo za dve osebi.

Adijo elektromobilnost?

Velika negotovost v Nemčiji

Torek, 5. april 2022 , 09:52
Adijo elektromobilnost?: Velika negotovost v Nemčiji

Pred izbruhom rusko-ukrajinskega spopada je imel aktualni nemški gospodarski minister Robert Habeck zelo konkretne načrte in pričakovanja glede uspešnega nemškega prehoda s fosilnih na obnovljive vire energije, vendar se stvari trenutno ne odvijajo po pričakovanjih …

Test švicarskega kluba TCS

Lahko močnejše električno kolo nadomesti moped?

Ponedeljek, 4. april 2022 , 09:01
Zmagovalec testa: Riese & Müller Charger3 Mix. Touring HS 2022

Na to vprašanje so pred kratkim skušali odgovoriti strokovnjaki švicarskega kluba TCS (Touring Club Suisse), ki so ob tem testirali devet primerkov tako imenovanih 'S-Pedelec' koles. Končna švicarska ugotovitev je, da močnejše električno kolo lahko nadomesti klasični moped, vendar vse skupaj ni ravno poceni.

Renault duster oroch (2022)

Prve fotografije osveženega poltovornjaka

Četrtek, 31. marec 2022 , 09:27
Renault duster oroch (2022)

V teh dneh so se na tujem spletu pojavile prve uradne in neuradne fotografije osveženega poltovornega renaulta, ki v bistvu sploh ni pravi renault, temveč v renaulta preoblečena poltovorna 'Double Cab' različica dacie duster, ki nastaja samo v Argentini.

ARBÖ, ACE in GTÜ test letnih pnevmatik

Presenečenje znamke Milestone

Sreda, 30. marec 2022 , 08:53
ARBÖ, ACE in GTÜ test letnih pnevmatik: Presenečenje znamke Milestone

Avstrijci (ARBÖ) in Nemci (ACE in GTÜ) so v teh dneh objavili rezultate nedavno opravljenih testov osmih letnih pnevmatik v dimenzijah 195/55 R16 H (210 km/h), ki so kupcem na voljo v nemških trgovinah. Za največje presenečenje glede končne uvrstitve je tokrat poskrbela pnevmatika znamke Milestone.

Caterham seven 170

Šampion lahkotnosti

Torek, 29. marec 2022 , 07:51
Caterham seven 170 : Šampion lahkotnosti

Medtem ko večina avtomobilskih proizvajalcev izdeluje čedalje večje in čedalje težje avtomobile, ki ob tem posledično potrebujejo čedalje več 'konj' za uspešno samodejno premikanje, so se pri znamki Caterham obrnili v drugo smer in pred časom ustvarili najmanjšega in najlažjega caterhama z modelno oznako seven 170.

Porsche 911 carrera RS 2.7 T

Novost v ponudbi znamke Playmobil

Ponedeljek, 28. marec 2022 , 10:05
Porsche 911 carrera RS 2.7 T: Novost v ponudbi znamke Playmobil

Iz Nemčije prihaja novica o nadaljnji širitvi sodelovanja med znamkama Porsche in Playmobil, ker so pri znamki Playmobil pred kratkim predstavili novo pomanjšano različico enega izmed najbolj čislanih predstavnikov večno mladega porscheja 911.

Test kluba ADAC in organizacije Stiftung Warentest

Dobra otroška kolesarska čelada ni draga

Četrtek, 24. marec 2022 , 10:13
Test kluba ADAC in organizacije Stiftung Warentest: Dobra otroška kolesarska čelada ni draga

Iz Nemčije prihaja novica o izsledkih nedavno izvedenega testa otroških kolesarskih čelad, ki sta ga s skupnimi močmi izvedla klub ADAC in Stiftung Warentest, nemška organizacija za zaščito potrošnikov. Ključna ugotovitev tega testa je, da za resnično dobro otroško kolesarsko čelado ni potrebno odšteti veliko denarja.

Raziskava inštituta IIHS

Naraščanje števila mrtvih pešcev

Sreda, 23. marec 2022 , 08:47
Raziskava inštituta IIHS: Naraščanje števila mrtvih pešcev

Iz ZDA prihaja novica o nedavno izvedeni raziskavi inštituta IIHS, ki potrjuje že zdavnaj znane ugotovitve resnih ljudi glede tega kako smrtno nevarna so lahko modna SUV vozila in podobno modni poltovornjaki ob neželenih srečanjih s pešci in kolesarji.

Suzuki in Toyota

Nova skupna investicija v Indiji

Torek, 22. marec 2022 , 08:53
Suzuki in Toyota: Nova skupna investicija v Indiji

Iz Indije prihaja novica o nedavnem podpisu memoranduma o soglasju med korporacijama Suzuki in Toyota, ki predvideva razširitev indijske proizvodnje striktno električno gnanih vozil obeh znamk in postavitev nove indijske tovarne za izdelavo akumulatorjev.

Webasto range plus air top 2000 STC

Neekološka rešitev za 'ekološke' avtomobile

Ponedeljek, 21. marec 2022 , 08:53
Webasto range plus air top 2000 STC: Neekološka rešitev za 'ekološke' avtomobile

To, da striktno električno gnani avtomobili ne marajo zime, vemo že dolgo, ob tem pa lastniki velikih in za potnike zelo prostornih električno gnanih avtomobilov pozabljajo še na eno starodavno modrost, ki pravi, da večja ko je potniška kabina, več energije bo potrebne za njeno ogrevanje.

Ora ballet/punk cat

Serijska različica 5-vratnega 'hrošča'

Četrtek, 17. marec 2022 , 09:20
Ora Punk Cat

Na lanskem, 19. mednarodnem avtosalonu v Šanghaju se je publiki predstavil tudi električni prototipni avtomobil znamke Ora, ki ob prvi predstavitvi sploh ni želel tajiti izvora, odnosno inspiracije njegovega oblikovanja, ker je izgledal kot preoblikovana nekdanja 4-vratna taksi različica prvotnega Volkswagnovega 'hrošča'. Sedaj so Kitajci pokazali serijski izdelek, ki bo kupcem na voljo še ta mesec.

Forsa/Targobank Autostudie 2022

Mešani občutki nemških potrošnikov

Sreda, 16. marec 2022 , 09:22
Forsa/Targobank Autostudie 2022: Mešani občutki nemških potrošnikov

Iz Nemčije prihajajo rezultati nove študije glede trenutnega 'splošnega počutja' nemških uporabnikov in potencialnih kupcev avtomobilov, ki so jo po naročilu nemške banke Targobank tudi tokrat izvedli zaposleni v inštitutu Forsa.

Izumirajoča vrsta

Pospešeno izumiranje 3-vratnih avtomobilov

Ponedeljek, 14. marec 2022 , 09:24
3-vratna Oplova Corsa

Nekoč, v dobrih starih časih, ko so imeli kupci avtomobilov še veliko izbire, so se ljudje ob nakupu avtomobila lahko ukvarjali tudi z vprašanjem glede potrebnega števila bočnih vrat, v današnjih časih se kupcem s tem vprašanjem skorajda ni potrebno več ubadati.

Nasveti za nižjo povprečno porabo

O dejanski povprečni porabi odloča predvsem voznikova noga

Sreda, 9. marec 2022 , 10:35
Nasveti za nižjo povprečno porabo: O dejanski povprečni porabi odloča predvsem voznikova noga

V nemških medijih se je v teh dneh pojavilo ogromno nasvetov glede tega kaj lahko stori voznik avtomobila, ki želi pri njegovem vozilu doseči nižjo povprečno porabo goriva, predvsem zaradi rekordnih nemških prodajnih cen (na območju Berlina boste za 1 liter superbencina trenutno odšteli najmanj 2,2 evra) pogonskega goriva.

ADAC test domačih polnilnih postaj

Presenetljiv zmagovalec testa

Ponedeljek, 7. marec 2022 , 09:11
ADAC test domačih polnilnih postaj: Presenetljiv zmagovalec testa

Strokovnjaki največjega nemškega avtomobilskega kluba so se tokrat ukvarjali s testiranjem dvanajstih domačih polnilnih postaj. Za deset tokrat testiranih polnilnih naprav so ugotovili, da izpolnjujejo večino kriterijev, dva izdelka te vrste pa sta pogrnila na področju varnosti.

Ugotovitve portala Mobile.de in revije „Auto Straßenverkehr“

Prvi znaki panike med kupci in lastniki avtomobilov na nemškem tržišču

Četrtek, 3. marec 2022 , 09:20
Ugotovitve portala Mobile.de in revije „Auto Straßenverkehr“: Prvi znaki panike med kupci in lastniki avtomobilov na nemškem tržišču

Ukrajinsko-ruski konflikt je poskrbel za občuten dvig prodajnih cen surove nafte in njenih derivatov, vse to pa so seveda že občutili tudi uporabniki avtomobilov. Iz Nemčije poročajo o novih rekordnih cenah pogonskih goriv, posledično so se v teh dneh tam občutno dvignile prodajne cene rabljenih majhnih (evropski A segment) in resnično kompaktnih avtomobilov iz evropskega B segmenta.

Test kluba ADAC

Vpliv mraza na električne avtomobile

Sreda, 2. marec 2022 , 10:17
Test kluba ADAC: Vpliv mraza na električne avtomobile

Pri največjem nemškem avtomobilskem klubu so včeraj predstavili izsledke njihovega zadnjega zimskega testa striktno električno gnanih avtomobilov, ki so znova pokazali kako pogubne za avtonomijo so lahko temperature ozračja pod lediščem.

Ugotovitve novinarjev revije Auto Bild

Menjava akumulatorjev je ekonomski samomor

Torek, 1. marec 2022 , 10:21
Ugotovitve novinarjev revije Auto Bild: Menjava akumulatorjev je ekonomski samomor

Novinarji nemške revije Auto Bild so se pred kratkim lotili zelo občutljive teme (za proizvajalce električnih avtomobilov …), ker so raziskovali koliko denarja bodo morali za menjavo vgrajenih akumulatorjev odšteti lastniki (ali pa potencialni kupci …) različnih, ne ravno najmlajših električnih avtomobilov. Nemške ugotovitve so šokantne …

Rusko-ukrajinski konflikt

Prva ocena posledic za avtomobilsko industrijo

Ponedeljek, 28. februar 2022 , 09:04
Rusko-ukrajinski konflikt : Prva ocena posledic za avtomobilsko industrijo

V nemških medijih se je v teh dneh že pojavila prva ocena možnih posledic rusko-ukrajinskega konflikta za globalno avtomobilsko industrijo, ki so jo pripravili pri nemškem inštitutu CAM, ki je del Univerze uporabnih znanosti v Bergisch Gladbachu blizu Kölna.

Z-Triton 2.0

Latvijski 'triatlonec'

Četrtek, 24. februar 2022 , 08:44
Z-Triton 2.0: Latvijski 'triatlonec'

Iz Latvije prihaja novica o ultimativnem 'crossover' vozilu, ki ga je ustvaril Aigars Lauzis, sicer navdušeni kolesar in svetovni popotnik, znan predvsem po tem, da je leta 2017 s 'touring' biciklom po štirih letih potovanja prevozil približno 30.000 kilometrov dolgo razdaljo med mestoma London in Tokio.

Dražba avkcijske hiše Artcurial Motorcars

Spački in traktorji v družbi aristokracije

Sreda, 23. februar 2022 , 10:33
Porsche-Diesel Typ 218 H Standard

V sklopu letošnjega sejma Rétromobile bo potekala tudi dražba avkcijske hiše Artcurial Motorcars, ki sodi med vodilne francoske ustanove te vrste. Tokrat bodo Francozi kupcem ponudili 272 različnih starodobnih in eksotičnih vozil, med njimi bodo tudi traktorji in pa 30 motociklov.

ADAC test letnih pnevmatik

Večina testiranih pnevmatik izpolnjuje kriterije

Torek, 22. februar 2022 , 08:37
ADAC test letnih pnevmatik: Večina testiranih pnevmatik izpolnjuje kriterije

Na tokratnem velikem testu letnih pnevmatik, ki ga že skoraj 50 let povsem samostojno izvaja klub ADAC (brez raznoraznih 'prisklednikov' (recimo AMZS …), ki se potem hvalijo, da so tudi oni sodelovali na takšnem testu …), so Nemci preizkusili 34 letnih pnevmatik v dveh velikostih (185/65 R15 88H & 215/60 R16 99V).

Primerjalni zimski test norveškega kluba NAF

Kako se v realnih zimskih okoliščinah znajdejo 'električarji'?

Četrtek, 17. februar 2022 , 09:41
BYD Tang

Strokovnjaki krovnega norveškega avtomobilskega kluba NAF (Norges Automobil-Forbunb) so v teh dneh objavili zanimive izsledke primerjalnega zimskega testa, izvedenega v realnih okoliščinah. Najbolj presenetljiv pa je izbor končnega zmagovalca na tem testu …

Analiza primerjalnega portala AutoUncle

Aktualna vrednost rabljenih električnih avtomobilov

Torek, 15. februar 2022 , 08:16
Analiza primerjalnega portala AutoUncle: Aktualna vrednost rabljenih električnih avtomobilov

Pri nemški podružnici primerjalnega portala AutoUncle so v teh dneh predstavili prvo analizo vrednosti rabljenih desetih, med kupci najbolj priljubljenih električnih avtomobilov, ker je v Nemčiji trenutno 'na lagerju' že veliko rabljenih 'električarjev', ki iščejo in očitno tudi najdejo nove kupce.

Porsche 911 'Turbo Study' by Singer

Novo poglavje v zgodovini znamke Singer

Ponedeljek, 14. februar 2022 , 09:53
Porsche 911 'Turbo Study' by Singer: Novo poglavje v zgodovini znamke Singer

Ob omembi znamke Singer po navadi pomislimo na vizualno in tehnološko nadgrajene 'restomod' različice porscheja 911 iz serije 964 (1988-1994), ki so bile do sedaj vedno opremljene samo z atmosferskimi motorji. Sedaj je pred nami novi porsche 911 'Turbo Study', prvi prisilno polnjen avtomobil znamke Singer.

Nov seznam kluba ADAC

45 najbolj varčnih bencinsko gnanih avtomobilov

Četrtek, 10. februar 2022 , 09:58
Nov seznam kluba ADAC: 45 najbolj varčnih bencinsko gnanih avtomobilov

Strokovnjaki kluba ADAC so pripravili nove preglednice trenutno najbolj z gorivom varčnih bencinsko gnanih avtomobilov na nemškem tržišču. Tokrat se je na 4 preglednice uvrstilo 45 najmanj 'žejnih' serijskih modelov avtomobilov, ocenjenih na podlagi protokola WLTP.

Porsche 911 Baja by RBF

Porsche, ki se izogiba dirkalnih stez

Sreda, 9. februar 2022 , 09:37
Porsche 911 Baja by RBF : Porsche, ki se izogiba dirkalnih stez

Med vozili, ki jih kupcem ponuja kalifornijska avkcijska hiša Collecting Cars, se je v minulih dneh pojavil tudi prototipni porsche 911, ki ga je pred približno tremi leti ustvaril Američan TJ Russell, nekdanji uslužbenec podjetja Singer, vendar ta posebni 'Baja-Porsche' tokrat še ni našel novega lastnika.

TÜV-REPORT 2022

Katastrofalna ocena za teslo S

Četrtek, 3. februar 2022 , 08:52
TÜV-REPORT 2022: Katastrofalna ocena za teslo S

Pred kratkim so pri nemškem združenju TÜV (Technischer Überwachungsverein) prvič izdali poročilo glede ugotovljenih okvar pri nekaterih električnih avtomobilih ob izvedenih tehničnih pregledih tri do štiri leta starih vozil. Tokrat so Nemci pod drobnogled vzeli samo 4 najbolj priljubljene 'električarje'.

10 brezskrbnih let z osebnim vozilom Suzuki

Za to poskrbita 3-letna garancija plus 7-letno Suzuki jamstvo

Četrtek, 3. februar 2022 , 06:19
10 brezskrbnih let z osebnim vozilom Suzuki: Za to poskrbita 3-letna garancija plus 7-letno Suzuki jamstvo

Poleg garancije Suzuki, ki velja 3 leta oz. do 100.000 km od datuma dobave vozila stranki, velja od februarja 2022 naprej še Podaljšano jamstvo Suzuki Hybrid PRO/PRO+ od prvega dne 4. leta po datumu dobave vozila stranki nadaljnjih 7 let ali ko število prevoženih kilometrov ne preseže 200.000 km (kar nastopi prej).

Ferrari 400i automatic Meera S by Michelotti

Unikat išče novega lastnika

Sreda, 2. februar 2022 , 08:41
Ferrari 400i automatic Meera S by Michelotti: Unikat išče novega lastnika

V Dubaju bo danes potekala dražba, na kateri se bo kupcem predstavil tudi unikatni ferrari 400i, ki je bil do nedavnega v lasti sina (princ Abdullah ibn Abdulaziz al-Saud) prvega kralja Savdske Arabije. Vozilo, ki so ga leta 2010 obnovili pri znamki Ferrari, bo naprodaj za smešno nizko ceno (ob upoštevanju odštetega denarja za obnovo …).

Nemška predstavitev dacie jogger

Družinski avtomobil za 13.990 evrov

Torek, 1. februar 2022 , 10:13
Nemška predstavitev dacie jogger: Družinski avtomobil za 13.990 evrov

V Nemčiji se je novinarjem v teh dneh predstavil novi serijski model znamke Dacia, ki bo nemškim kupcem na voljo že čez nekaj tednov, in to po resnično prijaznih prodajnih cenah, ker bodo nemški kupci za najcenejšo različico modela jogger lahko odšteli samo 13.990 evrov.

GMA T.33

Športnik s klasičnimi vrednotami

Ponedeljek, 31. januar 2022 , 09:09
GMA T.33: Športnik s klasičnimi vrednotami

Svetovno znani britanski profesor Gordon Murray, ki je pred mnogimi leti (1992) skonstruiral legendarnega mclarna F1, je v teh dneh predstavil drugi 'serijski' model njegove avtomobilske znamke (GMA), ki bo nastal v samo stotih primerkih.

Oshkosh eJLTV

Novi hibridni 'Humvee'

Četrtek, 27. januar 2022 , 08:25
Oshkosh eJLTV: Novi hibridni 'Humvee'

Pred približno sedmimi leti so se Američani odločili za modernizacijo njihove vojaške flote JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) vozil. Na tedanjem razpisu je zmagal 4-kolesni izdelek znamke Oshkosh Defense, ki se je sedaj predstavil še v novi hibridni različici.

NvRD Daytona 'Shooting Brake Hommage'

Mojstrovina v nastajanju

Sreda, 26. januar 2022 , 08:22
NvRD Daytona 'Shooting Brake Hommage'

Čeprav nas avtomobilski marketing pridno posiljuje z idejo, da ima pravi 'Shooting Brake' lahko pet karoserijskih vrat, obstajajo tudi poznavalci avtomobilskega oblikovanja, ki se s tem seveda ne strinjajo. Eden takšnih je tudi znani nizozemski avtomobilski oblikovalec Niels van Roij …

Dethleffs globevan

Novi Fordov "Wohnauto"

Torek, 25. januar 2022 , 10:06
Dethleffs globevan: Novi Fordov

Družbi Ford-Werke GmbH in Erwin Hymer Group (EHG) sta pred približno 14. dnevi sporočili, da sta podpisali okvirni sporazum o dobavi vozil ford transit in ford transit custom kot osnovnih modelov za pripravo počitniških vozil in avtodomov.

Analiza portala Motor1.com

Najbolje prodajani avtomobili v letu 2021

Ponedeljek, 24. januar 2022 , 11:28
Analiza portala Motor1.com: Najbolje prodajani avtomobili v letu 2021

V teh dneh smo dobili vpogled v zanimivo statistiko najbolje prodajanih novih avtomobilov v letu 2021, ki so ga tokrat pripravili novinarji iz dvanajstih, jezikovno različnih redakcij mednarodnega avtomobilističnega portala Motor1.com.

ADAC Ecotest 2021

'Zrcalce', povej kdo najčistejši v deželi je tej?

Četrtek, 20. januar 2022 , 07:27
ADAC Ecotest 2021: 'Zrcalce', povej kdo najčistejši v deželi je tej?

Letošnji 'Ecotest' kluba ADAC je postregel z dramatičnim preobratom glede resnice o dejansko najbolj ekoloških avtomobilih, ker sta dva plinsko gnana avtomobila v tem pogledu ugnala vso hibridno in pa električno gnano konkurenco.

Volkswagen lamando L (2022)

Jetta s stilom

Sreda, 19. januar 2022 , 09:47
Volkswagen Lamando L (2022)

Medtem, ko se Evropa zaradi nerazumne, iz ZDA uvožene mode (vožnja z namišljenimi terenci po mestnih središčih) počasi in zanesljivo spreminja v nekakšno 'Hillbilly' pokrajino, obstajajo tudi 'svetovi', kjer jim je še jasno, kako mora izgledati elegantno oblikovan avtomobil. Recimo na Kitajskem …

SUV moda ali kombilimuzinski razum?

Primerjalni test revije “Auto Motor und Sport”

Torek, 18. januar 2022 , 10:35
SUV moda ali kombilimuzinski razum?: Primerjalni test revije “Auto Motor und Sport”

Novinarji nemške revije “Auto Motor und Sport” so se tokrat lotili primerjave dveh kompaktnih modelov (i20 in bayon) znamke Hyundai, vendar so ob tem primerjali dva različna, vendar identično motorizirana karoserijska koncepta (SUV in kombilimuzina).

Rja se vrača …

Proizvajalci varčujejo na napačnih mestih

Ponedeljek, 17. januar 2022 , 10:25
Rja se vrača …: Proizvajalci varčujejo na napačnih mestih

V nemških medijih se je v teh dneh pojavila informacija o nekaterih sodobnih avtomobilih, ki s svojo neodpornostjo na rjavenje obujajo spomine na 70. leta prejšnjega stoletja, ko so nekateri novi avtomobili 'rjaveli že na prospektih'. Absolutni prvak v pogledu rjavenja pa je Teslin model 3.

Nemški "Stecker-Gate"

'Nategovanje' uporabnikov nekaterih nemških javnih polnilnic

Četrtek, 13. januar 2022 , 08:49
Nemški

Iz Nemčije prihaja novica, ki sploh ne bo všeč uporabnikom električnih avtomobilov, ker so nemški kolegi ugotovili, da veliko nemških javnih polnilnic za električna vozila sploh ni kalibriranih s strani primernih državnih organov, posledično uporabnik ne prejme količine električne energije, ki jo je plačal.

Napoved organizacije RAC Foundation

Elektromobilnost bo povzročila luknjo v državnem proračunu

Sreda, 12. januar 2022 , 09:03
Napoved organizacije RAC Foundation: Elektromobilnost bo povzročila luknjo v državnem proračunu

V Veliki Britaniji so pred kratkim izvedli prvo študijo glede izrazito negativnega vpliva splošne elektromobilnosti na proračun Združenega kraljestva v letih, ki prihajajo. Posledično bodo britanski dacarji morali iznajti nove načine za pridobitev izgubljenih milijard britanskih funtov.

Primerjalni test revije “Auto Motor und Sport”

Je večje res boljše?

Torek, 11. januar 2022 , 08:51
Primerjalni test revije “Auto Motor und Sport”: Je večje res boljše?

V teh dneh so novinarji nemške revije “Auto Motor und Sport” objavili zanimiv primerjalni test dveh identično (v pogledu 'konj') motoriziranih osebnih avtomobilov znamke Škoda. Tokrat sta se 'spopadli' octavia in superb v karavanski različici, čeprav Nemci na koncu niso določili zmagovalca tega testa.

Industrija počitniških vozil

Proizvajalci se soočajo z nekaterimi novimi izzivi

Ponedeljek, 10. januar 2022 , 10:34
Industrija počitniških vozil: Proizvajalci se soočajo z nekaterimi novimi izzivi

Čeprav je aktualna pandemija poskrbela za povečano prodajo počitniških vozil, so pri nekaterih proizvajalcih takšnih vozil že zaskrbljeni glede bližnje prihodnosti, ker so nenasitni apetiti kupcev glede čedalje večje količine vgrajene komfortne opreme že močno okrnili še uporabno in zakonsko dovoljeno nosilnost modernih počitniških vozil.

Kitajci prihajajo …

Nekoč vajenci, danes mojstri

Četrtek, 6. januar 2022 , 09:59
Kitajci prihajajo …: Nekoč vajenci, danes mojstri

Ko so se nekatere kitajske avtomobilske znamke pred nekaj leti prvič pojavile na evropskem tržišču so doživele popolni tržni neuspeh, predvsem zaradi slabih varnostnih lastnosti njihovih štirikolesnikov, ki so povsem odpovedali na varnostnih preizkusih organizacije Euro NCAP.

Konec elektro pravljice?

DHL se ločuje od podjetja Streetscooter

Sreda, 5. januar 2022 , 09:30
Konec elektro pravljice?: DHL se ločuje od podjetja Streetscooter

Včeraj so pri svetovno znanem logističnem gigantu (DHL) obvestili javnost, da se zaradi zelo otipljive finančne izgube ob proizvodnji lahkih električno gnanih dostavnih vozil dokončno ločujejo od njihove hčerinske družbe Streetscooter GmbH, ki so jo Nemci v teh dneh predali v 'varstvo' luksemburškega konzorcija Odin Automotive.

Abarth 1000 SP

Novi maloserijski model

Torek, 4. januar 2022 , 08:48
Abarth 1000 SP (2022)

V lanski jeseni smo spoznali novo interpretacijo legendarnega športnega avtomobila znamke Abarth, ki istočasno obuja tudi tradicijo sodelovanja med znamkama Abarth in Alfa Romeo. Sedaj so se v Torinu odločili za nastanek manjše serije butičnega modela z oznako 1000 SP (Sport Prototipo).

Zotye M300 multiplan

Legalna kopija, za spremembo …

Ponedeljek, 3. januar 2022 , 08:44
Zotye M300 multiplan: Legalna kopija, za spremembo …

Čeprav je kitajska avtomobilska industrija znana koristnica oblikovalske 'copy & paste' filozofije obstaja tudi nekaj uradno blagoslovljenih kopij avtomobilov, med njimi je tudi nam skoraj neznani 4-kolesni licenčni izdelek nedavno propadle kitajske znamke Zotye, ki so ga Kitajci izdelovali samo tri leta.

RM Sotheby's

10 najdražjih avtomobilov v letu 2021

Sreda, 29. december 2021 , 08:14
Aston Martin DB4GT Zagato (1962)

Zaposleni v kanadski avkcijski hiši RM Sotheby's so izredno zadovoljni nad letošnjim finančnim izplenom pri iskanju novih lastnikov avtomobilov, ker so s posredovanjem pri prodaji vozil zaslužili več kot pol milijarde ameriških dolarjev.

ElectraMeccanica solo

3-kolesni 'Monoposto'

Torek, 28. december 2021 , 07:42
ElectraMeccanica solo: 3-kolesni 'Monoposto'

Na začetku prihodnjega leta se bo v Las Vegasu pričel odvijati sejem CES, sicer največji sejem potrošniške elektronike, ki vsako leto postreže tudi s čedalje večjim številom avtomobilističnih novosti. Med njimi bo tudi 3-kolesni 'Monoposto' znamke ElectraMeccanica.

Lada niva travel

Dobrodošli v devetdesetih …

Ponedeljek, 27. december 2021 , 10:07
Lada niva travel: Dobrodošli v devetdesetih …

Iz Nemčije prihaja novica o novem ruskem predstavniku kompaktnih SUV vozil, ki ga nemški uvoznik že ponuja kupcem, čeprav Rusi tega avtomobila uradno sploh ne izvažajo v Evropo. Sedaj so nivo travel spoznali tudi nekateri nemški novinarji in ob tem zapisali, da je niva travel v določenih pogledih boljša od Daciinega dusterja …

Primerjalni zimski test portala Tyre Reviews

Vprašljiva superiornost 4x4 pogona

Četrtek, 23. december 2021 , 08:22
Primerjalni zimski test portala Tyre Reviews: Vprašljiva superiornost 4x4 pogona

Novinarji spletnega portala Tyre Reviews so se lotili zanimive primerjave, ker so na zasneženi vozni površini primerjali dve različni filozofiji pogona v dveh identičnih avtomobilih ob povezavi z različno 'obutvijo'.

WLTP navedbe ne držijo vode …

Primerjalni test električnih avtomobilov portala InsideEVs

Sreda, 22. december 2021 , 09:02
WLTP navedbe ne držijo vode …: Primerjalni test električnih avtomobilov portala InsideEVs

Iz Italije prihaja novica o primerjalnem testu dvanajstih električnih avtomobilov, ki so ga izvedli novinarji italijanske izpostave portala InsideEVs. Sklepna ugotovitev italijanskih kolegov je, da uradne WLTP navedbe proizvajalcev glede dosega električnih vozil s samo enim polnjenjem akumulatorjev ne držijo vode.

Študija kluba ADAC

Obraba pnevmatik ima velike ekološke posledice

Torek, 21. december 2021 , 09:01
Študija kluba ADAC: Obraba pnevmatik ima velike ekološke posledice

Po izsledkih ene izmed študij ima obraba avtomobilskih pnevmatik velike ekološke posledice za naš planet, ker na ta način z avtomobili v Evropi vsako leto ustvarimo približno 500.000 ton TRWP ('Tyre and road wear particles') delcev v obliki mikroplastike in PM10 delcev. S to oceno se strinjajo tudi strokovnjaki kluba ADAC.

What Car? Reliability Survey 2022

Fantastičen rezultat znamke Suzuki

Ponedeljek, 20. december 2021 , 09:24
What Car? Reliability Survey 2022: Fantastičen rezultat znamke Suzuki

Iz Velike Britanije prihaja novica o letošnji raziskavi glede zanesljivosti starih avtomobilov, ki so jo ob pomoči bralcev ponovno izvedli novinarji britanske revije What Car? Trenutno so na voljo samo rezultati glasovanja lastnikov, ki jih je posredovala znamka Suzuki.

Tesla model 3

Nova antireklama za model 3

Četrtek, 16. december 2021 , 09:48
Tesla model 3: Nova antireklama za model 3

Po poročanju nekaterih francoskih medijev kot sta „Le Figaro“ in „Le Parisien“ so pri francoski taksi platformi G7 v teh dneh 'izgnali' iz obtoka vse njihove primerke Teslinega modela 3, ker se je v Parizu konec minulega tedna zgodila nenavadna prometna nesreča z enim mrtvim in dvajsetimi poškodovani pešci, v katero se je zapletel eden izmed njihovih primerkov modela 3.

Suzuki vitara 1.5 dualjet hybrid

Vgradnja hibridne tehnologije

Sreda, 15. december 2021 , 08:29
Suzuki vitara 1.5 dualjet hybrid: Vgradnja hibridne tehnologije

Pred kratkim so pri znamki Suzuki napovedali prihod rahlo tehnološko modificirane vitare iz modelnega leta 2022, ki se bo po novem lahko pohvalila tudi s pogonsko tehnologijo pravih hibridov. S tem dejanjem so pri tej znamki obogatili ponudbo možnih različic v primeru modela vitara.

Morgan plus 8 GTR

Individualni tretma

Torek, 14. december 2021 , 09:21
Morgan plus 8 GTR: Individualni tretma

Pri britanski butični znamki Morgan so se pred časom znašli v nenavadni situaciji, ker so med 'inventuro' odkrili 9 novih neuporabljenih voznih šasij zelo zmogljivega serijskega modela plus 8, ki je iz proizvodnih trakov izginil leta 2018.

ADAC & Touring Club Schweiz

Test zimskih kolesarskih pnevmatik

Ponedeljek, 13. december 2021 , 09:57
ADAC & Touring Club Schweiz: Test zimskih kolesarskih pnevmatik

Časi, ko so se ljudje z bicikli prevažali naokoli samo v lepem vremenu in prijetnih temperaturah ozračja, so očitno minili, ker se čedalje več ljudi vozi z bicikli celo leto. Posledično lahko kolesarje srečujete tudi pozimi, čeprav vsi kolesarji ob tem niso najbolje opremljeni za zimske razmere.

FIAT panda 4x4 by M-Sport

Prav nič krotka panda

Sreda, 8. december 2021 , 08:14
FIAT panda 4x4 by M-Sport: Prav nič krotka panda

Iz Velike Britanije prihaja novica o nenavadni predelavi kultne Fiatove pande 4x4, ki se je v delavnici znanega britanskega podjetja M-Sport ob uporabi sestavnih delov iz regalov koncerna Ford spremenila v pravo 'superpando'.

Ugotovitve zavarovalnice DA Direkt Versicherung

Odvračanje voznikove pozornosti je krivo za vsako četrto nesrečo

Torek, 7. december 2021 , 09:05
Ugotovitve zavarovalnice DA Direkt Versicherung: Odvračanje voznikove pozornosti je krivo za vsako četrto nesrečo

Iz Nemčije, kjer deluje tudi zavarovalnica DA Direkt Versicherung, prihaja nova študija, ki znova opozarja na to kako usodno je lahko odvračanje voznikove pozornosti med vožnjo avtomobila, istočasno pa študija ugotavlja, da v marketinške pravljice o neverjetnih sposobnostih modnih asistenčnih sistemov verjame samo vsak četrti vprašani Nemec.

'Supermodell des Jahres' by Modell Fahrzeug

Najlepše štirikolesne miniature leta 2021

Ponedeljek, 6. december 2021 , 08:56
Toyota TS050 # 8

Tudi letos so bralci nemške strokovne revije Modell Fahrzeug izbirali najlepše predstavnike avtomobilskih miniatur, in to v skoraj vseh možnih merilih, od razmerja HO (1:87), ki je pisano na kožo ljubiteljem miniaturnih železnic, pa vse do premijskega razmerja 1:10.

Alfa Romeo 156 GTAm

Vmesni člen

Četrtek, 2. december 2021 , 10:33
Alfa Romeo 156 GTAm: Vmesni člen

Pred časom je po svetu zaokrožila novica o dejansko 500 prodanih primerkih alfe z magično oznako giulia GTA / GTAm, čeprav tokrat ne govorimo o dostopnih 'volkswagnih' (ljudska vozila), temveč o avtomobilu s prodajno ceno v območju 180.000 evrov. Koliko 'fanatikov' znamke Alfa Romeo je ob tem ostalo praznih rok, ne bomo nikoli izvedeli.

FRAMO & ŠKODA

Škoda testira par električnih vlačilcev

Sreda, 1. december 2021 , 08:52
FRAMO & ŠKODA: Škoda testira par električnih vlačilcev

Iz Češke prihaja novica o nadaljnjem prizadevanju znamke Škoda glede izničevanja škodljivih CO2 emisij, ki nastajajo ob proizvodnji novih avtomobilov. Posledično so Čehi danes pričeli testirati par električnih vlačilcev nemške znamke FRAMO.

Bremach 4×4 SUV

UAZ-ov patriot za Američane

Torek, 30. november 2021 , 09:02
Bremach 4×4 SUV

V ZDA, kjer se je pred kratkim odvijal letošnji avtomobilski salon v Los Angelesu, se je publiki prvič predstavil novi SUV prvotno italijanske znamke Bremach, ki v bistvu ni nič drugega kot v Italijana preoblečen Rus po okusu severnoameriških kupcev.

'Elefantenrennen' bloga nextmove

Kako daleč lahko pridete z električno 'SUV kravo'?

Ponedeljek, 29. november 2021 , 10:10
Škoda Enyaq iV80

Pred slabim tednom dni se je na YouTube kanalu pojavil zanimiv video prispevek nemškega bloga družbe nextmove, ker so Nemci pred kratkim testirali 5 aktualnih modnih predstavnikov električno gnanih SUV modelov petih različnih proizvajalcev. Rezultati tega primerjalnega testa so zelo zanimivi, še najbolj pa vas bo morda začudila izbira zmagovalca.

Suzuki s-cross

Novi predstavnik kompaktnih SUV vozil

Petek, 26. november 2021 , 08:06
Suzuki s-cross: Novi predstavnik kompaktnih SUV vozil

Včeraj smo dobili novega predstavnika relativno kompaktnih SUV vozil, ki pa v celoti ne sledi aktualnim modnim trendom, ker se novi s-cross, ki je ob rojstvu izgubil oznako SX4, lahko pohvali s popolnoma identičnimi karoserijskimi merami kot pri predhodniku.

Sintetična goriva ali elektrika?

Volja ljudstva je jasna, vendar so politiki znova gluhi …

Četrtek, 25. november 2021 , 08:37
Sintetična goriva ali elektrika?: Volja ljudstva je jasna, vendar so politiki znova gluhi …

Včeraj so Nemci dobili novo 'semaforsko' politično koalicijo (SPD, Grüne, FDP), ki je ob tem predstavila tudi načrte o nemški bodočnosti transportnih sredstev. Po pričakovanjih je koalicija podprla bruseljsko enoumje glede totalne elektrifikacije prometa, vendar so ob tem omenili tudi sintetična goriva, predvsem v povezavi z letalskim in ladijskim prometom.

Ugotovitve organizacije T&E

Priključni hibridi so lažni okoljevarstveniki

Sreda, 24. november 2021 , 08:38
Ugotovitve organizacije T&E: Priključni hibridi so lažni okoljevarstveniki

Pri evropski organizaciji Transport & Environment’s (T&E) so včeraj objavili poročilo o škodljivem vplivu modnih priključnih hibridov na okolje, ker gre v primeru teh vozil za lažne okoljevarstvenike, ki v realnih pogojih obratovanja ustvarijo precej več CO2 emisij kot jih naznanja avtomobilski marketing.

Yomper 4x4 commercial / bergan

Cenovno dostopen in uporaben poltovornjak

Torek, 23. november 2021 , 09:27
Yomper 4x4 commercial / bergan: Cenovno dostopen in uporaben poltovornjak

Iz Velike Britanije prihaja novica o dveh novih, zelo uporabnih in različnih predelavah kultnega terenskega suzukija (model jimny), ker so v britanskem podjetju Yomper uslišali želje številnih potencialnih kupcev in posledično ustvarili novo tržno nišo v obliki majhnih terensko orientiranih poltovornjakov.

Certifikat CarCert

Dobra novica za kupce rabljenih vozil

Ponedeljek, 22. november 2021 , 08:27
Certifikat CarCert : Dobra novica za kupce rabljenih vozil

Iz Nemčije prihaja novica, ki bo razveselila predvsem kupce rabljenih avtomobilov, ker se sedaj ob nakupu rabljenega vozila lahko zanesejo na izdani certifikat družbe Experian CarCert GmbH, kjer trdijo, da bodo kupci na ta način bolje zaščiteni pred morebitnimi manipulacijami števcev.

ADAC-Luftrettung

Napoved intenzivne uporabe biokerozina

Četrtek, 18. november 2021 , 09:54
ADAC-Luftrettung: Napoved intenzivne uporabe biokerozina

Pred kratkim smo izvedeli, da se je največji nemški avtomobilski klub (ADAC) pridružil evropskemu zavezništvu eFuel Alliance, katerega člani zagovarjajo uporabo sintetičnih pogonskih goriv kot odlično alternativo elektromobilnosti. Sedaj so Nemci napovedali začetek intenzivne uporabe biokerozina pri njihovi floti reševalnih helikopterjev.

Kawasaki, Mazda, Subaru, Toyota in Yamaha

Znamke, kjer ne verjamejo v uspeh elektromobilnosti

Torek, 16. november 2021 , 08:44
Kawasaki, Mazda, Subaru, Toyota in Yamaha: Znamke, kjer ne verjamejo v uspeh elektromobilnosti

Iz Japonske prihaja novica o ustanovitvi novega strateškega zavezništva za promocijo sintetičnih pogonskih goriv in vodika. Vse skupaj so zakuhali pri znamki Toyota, katere vodilni nas že nekaj časa opozarjajo, da nas bo slepo verovanje v 'elektro-nirvano' pripeljalo kvečjemu v novo slepo ulico.

Hyundai grandeur EV 'Heritage Series'

'Restomod' različica nekdanjega paradnega konja

Sreda, 10. november 2021 , 11:47
Hyundai grandeur EV 'Heritage Series': 'Restomod' različica nekdanjega paradnega konja

V letošnjem aprilu so Južnokorejci predstavili unikatno, striktno električno gnano 'Restomod' različico njihovega prvega serijskega modela (pony), sedaj so se pojavile uradne fotografije podobno modernizirane unikatne 'Restomod' različice njihovega nekdanjega paradnega konja (grandeur).

Dogajanje na nemškem tržišču v letošnjem oktobru

Drastičen upad prodaje novih avtomobilov in menjava v vodstvu

Torek, 9. november 2021 , 09:18
Dogajanje na nemškem tržišču v letošnjem oktobru: Drastičen upad prodaje novih avtomobilov in menjava v vodstvu

V teh dneh smo dobili novo mesečno poročilo nemškega zveznega urada za motorna vozila (Kraftfahrt-Bundesamt), kjer so ugotovili, da se je obseg letošnje oktobrske prodaje novih vozil v Nemčiji zmanjšal (ob primerjavi z lanskim oktobrom) za skoraj 35 odstotkov. Poleg tega so Nemci ugotovili tudi to, da Volkswagnov golf ni več na prestolu v pogledu prodajnih številk.

eFuel Alliance

Na 'vlak razuma' je skočila tudi Avstrija

Ponedeljek, 8. november 2021 , 07:41
eFuel Alliance: Na 'vlak razuma' je skočila tudi Avstrija

Pred nekaj dnevi (5. novembra) je na Dunaju potekala ustanovna skupščina novega „eFuel Alliance Austria“ gibanja, ki se mu je že pridružilo približno 100 avstrijskih članov, ker očitno verjamejo v to, da je bruseljsko politično enoumje v obliki poveličevanja in posiljevanja naše družbe z elektromobilnostjo slepa ulica …

Suzuki jimny by Delta 4x4

Majhen in zelo ekskluziven ekstremist

Sreda, 3. november 2021 , 07:29
Suzuki jimny by Delta 4x4: Majhen in zelo ekskluziven ekstremist

Po zaslugi nemškega in švicarskega sodelovanja smo v teh dneh dobili novo ekstremno (v pogledu 'plezalnih' sposobnosti po terenu ...) različico prikupnega terensko orientiranega suzukija, ki bo nastala v samo dvanajstih primerkih.

eFuel Alliance & ADAC

So v klubu ADAC obrnili ploščo?

Torek, 2. november 2021 , 09:24
eFuel Alliance & ADAC: So v klubu ADAC obrnili ploščo?

V Glasgowu, kjer poteka podnebna konferenca COP26, smo s strani politikov lahko slišali nekaj spodbudnih izjav glede spoprijemanja s podnebnimi spremembami, vendar ob tem pogrešam pripravljenost politikov, da bi s korektnimi zgledi ljudi spodbudili k dejanskemu varčevanju z vsemi dobrinami, ki nam jih ponuja naš planet.

Mazda MX-5 990S special edition

Ščepec razuma v poplavi norosti

Četrtek, 28. oktober 2021 , 09:21
Mazda MX-5 990S special edition: Ščepec razuma v poplavi norosti

Glede na dogajanje v avtomobilski industriji, kjer so avtomobili zaradi apetitov kupcev po čedalje večjih količinah vgrajene 'invalidske opreme' že zelo 'debeli', lahko ugotovimo, da večina kupcev ne želi razumeti tega, da je prevelika masa največji sovražnik vseh transportnih sredstev.

Zaušnica za Lamborghini

Marcello Gandini se počuti izigranega

Ponedeljek, 25. oktober 2021 , 09:56
Lamborghini Countach LPI 800-4

V letošnjem avgustu smo dobili lamborghini countach LPI 800-4, 'XXL' repliko legendarnega superšportnega avtomobila, ki ga je leta 1971 ustvaril italijanski oblikovalec Marcello Gandini. Ta poteza znamke Lamborghini ni prav nič navdušila ljubiteljev kultnega modela countach, še najmanj pa je nad njo navdušen Marcello Gandini.

'Teledriving' družbe Vay

Nova oblika souporabe avtomobilov

Četrtek, 21. oktober 2021 , 06:37
'Teledriving' družbe Vay: Nova oblika souporabe avtomobilov

Iz Nemčije prihaja novica o novi obliki souporabe 'avtonomno' delujočih električnih avtomobilov, ki temelji na zelo intenzivnem sodelovanju ljudi in umetne inteligence. V bistvu so Nemci prevzeli filozofijo daljinsko vodenih vojaških dronov in jo prilagodili vožnji avtomobila v javnem prometu.

ADAC test tovornih električnih koles

Alternativna lahka gospodarska vozila

Sreda, 20. oktober 2021 , 08:48
ADAC test tovornih električnih koles: Alternativna lahka gospodarska vozila

Strokovnjaki nemškega kluba ADAC so se tokrat ukvarjali s čedalje bolj priljubljenimi predstavniki 3-kolesnih tovornih električnih koles, ki so primerna predvsem za dostavo in prevoze blaga ter otrok v mestnem okolju.

Porsche, Siemens Energy in Exxon Mobil

Zagon projekta „Haru Oni“

Torek, 19. oktober 2021 , 09:27
Porsche, Siemens Energy in Exxon Mobil: Zagon projekta „Haru Oni“

Medtem ko večina evropskih proizvajalcev avtomobilov že pridno posiljuje kupce z novimi električno gnanimi avtomobili so se pri znamki Porsche, kjer so očitno zaposleni tudi razumni ljudje, že odločili za alternativni načrt, ker se Nemci v celoti ne bodo odpovedali fosilnim gorivom.

'Čudoviti' svet elektromobilnosti

V Münchnu izgnali električne avtobuse, v ZDA sprejeli posebne ukrepe

Torek, 12. oktober 2021 , 09:39
'Čudoviti' svet elektromobilnosti: V Münchnu izgnali električne avtobuse, v ZDA sprejeli posebne ukrepe

Čeprav nam avtomobilski marketing v navezi s prodanimi novinarji in politiki na 'elektro-tripu' pridno prodaja pravljico o 'rajski' elektromobilnosti, ki nas čaka v bližnji bodočnosti, prihajajo iz Nemčije in iz ZDA novi opozorilni znaki o nastajajočem 'peklu' za lastnike striktno električno gnanih avtomobilov.

Ugotovitve znamke Castrol

Slabo vzdrževanje vozil ni stvar preteklosti

Ponedeljek, 11. oktober 2021 , 09:23
Ugotovitve znamke Castrol: Slabo vzdrževanje vozil ni stvar preteklosti

Pri britanski podružnici družbe Castrol so letos zagnali kampanjo ‘Oil Check Challenge’, s katero želijo britanskim lastnikom avtomobilov pojasniti pomembnost rednih kontrol nivoja motornega olja in redne menjave te življenjsko pomembne tekočine za vsak fosilno gnan avtomobil.

„World Oil Outlook 2045“

OPEC ni zaskrbljen glede elektrifikacije

Sreda, 6. oktober 2021 , 08:42
Mohammad Barkindo, prvi mož združenja OPEC

Na Dunaju se je pred kratkim odvilo srečanje združenja OPEC, kjer so predstavniki držav izvoznic nafte ugotovili, da bodo fosilna goriva zaradi velikega globalnega povpraševanja še zelo dolgo (približno 25 let …) zelo aktualna, predvsem zaradi globalne rasti prebivalstva in podvojitve globalnih gospodarskih kapacitet do leta 2045.

ACM Biagini passo 4WD

'T-Roc Cabrio' iz leta 1993

Torek, 5. oktober 2021 , 09:19
ACM Biagini passo 4WD: 'T-Roc Cabrio' iz leta 1993

Iz Španije prihaja novica o izredno redkem (na tem svetu obstaja samo še 25 preživelih primerkov …) in posledično 'skrivnostnem' volkswagnu, ki izvira iz Italije, dežele, kjer so očitno iznašli prvi pravi SUV kabriolet, čeprav nas avtomobilski marketing tudi tokrat uči drugače.

Alvis Graber super coupé

Individualnost ima svojo ceno

Sreda, 29. september 2021 , 08:54
Alvis Graber super coupé: Individualnost ima svojo ceno

Na avtomobilistično sceno se je pred časom vrnila še ena, že nekoliko pozabljena britanska znamka zelo prestižnih avtomobilov, sedaj so Britanci obvestili javnost o dokončani izdelavi prvega primerka modela Graber super coupé, ki ga je kupil nam neznani japonski kupec. Tudi ostali štirje izdelani primerki tega aristokratskega kupeja bodo romali na Japonsko.

Caterham seven 170 S/R

Pravi lahkokategornik

Torek, 28. september 2021 , 10:28
Caterham seven 170 S/R: Pravi lahkokategornik

Današnji dan zame ni prav nič poseben. Tako kot vsako jutro sem zapustil mojo 'športno' posteljo, obiskal 'športno' kopalnico in zamenjal 'športno' pidžamo za nekaj podobno 'športno' udobnega. Nato je sledil 'športni' zajtrk za 'športno' mizo, ki sem si ga seveda privoščil ob uporabi 'športnega' jedilnega pribora ob povezavi s 'športnim' krožnikom …

Črnoglede napovedi se uresničujejo

Načrtovani izklopi električne energije so nujni in potrebni

Ponedeljek, 27. september 2021 , 09:15
Črnoglede napovedi se uresničujejo: Načrtovani izklopi električne energije so nujni in potrebni

Iz Velike Britanije prihaja novica, ki ne bo všeč podpornikom in simpatizerjem trenutno zelo modne elektromobilnosti, ker se britansko elektrogospodarstvo že pospešeno pripravlja na odpravo posledic današnje splošne elektro histerije. Podoben predlog (prekinitve dobave električne energije …) pa pripravljajo tudi nemški politiki.

Študija zavarovalnice Allianz

Elektromobilnost ni za siromake

Četrtek, 23. september 2021 , 07:59
Študija zavarovalnice Allianz: Elektromobilnost ni za siromake

Ob prepričevanju potencialnih kupcev avtomobilov glede nakupa novih električnih avtomobilov vam bo avtomobilski marketing prodajal tudi pravljico o neverjetno nizkih obratovalnih stroških striktno električno gnanih vozil. Seveda vam bodo ob tem 'pozabili' omeniti temno plat te medalje, ki so jo v teh dneh razkrili strokovnjaki zavarovalnice Allianz.

15. Berliner Automobildialog

Srečanje nemških elektroskeptikov

Sreda, 22. september 2021 , 09:17
15. Berliner Automobildialog : Srečanje nemških elektroskeptikov

V Berlinu, kjer se je 20. septembra 2021 odvijal letošnji berlinski avtomobilski dialog, so zbrani predstavniki nemške politike in industrije znova poudarili, da trajnostna mobilnost v Evropi ne bo izvedljiva brez uporabe sintetičnih goriv, istočasno so Nemci izrazili nezadovoljstvo nad trenutno politiko Evropske unije, ki v ospredje postavlja samo električno gnana transportna sredstva.

Veliki ADAC test zimskih pnevmatik

Izognite se izdelkom znamk Goodride in Linglong

Torek, 21. september 2021 , 10:01
Veliki ADAC test zimskih pnevmatik: Izognite se izdelkom znamk Goodride in Linglong

Pri nemškem klubu ADAC so danes objavili poročilo z nedavno izvedenega testa zimskih pnevmatik, na katerem so Nemci tokrat testirali 34 različnih zimskih pnevmatik v različnih dimenzijah (225/50 R17 in 195/65 R15), ki so prvenstveno namenjene lastnikom in uporabnikom osebnih vozil iz evropskega D (srednji razred) in C segmenta ('golfov razred').

Stella vita

Prvi solarno gnani bivalnik

Ponedeljek, 20. september 2021 , 08:05
Stella vita: Prvi solarno gnani bivalnik

Družina solarnih vozil Stella, ki so jo v zadnjih nekaj letih ustvarili študentje nizozemske Tehnične univerze Eindhoven, je bogatejša za novega družinskega člana v obliki dejansko trajnostno naravnanega modela vita, ki je prvi solarno gnani bivalnik na tem svetu.

Sejem Automechanika 2021

Gredo Nemci po češki poti?

Četrtek, 16. september 2021 , 08:50
Sejem Automechanika 2021: Gredo Nemci po češki poti?

V teh dneh smo izvedeli, da so se Čehi, odnosno njihovi politiki, odločili, da ne bodo podprli predloga Evropske komisije, po katerem bi z letom 2035 v Evropi prepovedali prodajo novih bencinskih, dizelskih in hibridnih avtomobilov. Podobno razmišlja tudi čedalje več nemških politikov in gospodarstvenikov.

Salon IAA Mobility 2021

Salon z zgrešenim poslanstvom

Torek, 14. september 2021 , 09:26
Salon IAA Mobility 2021: Salon z zgrešenim poslanstvom

V krovnem združenju nemških avtomobilskih proizvajalcev (VDA), ki je v Münchnu organiziralo letošnji sejem IAA Mobility, so izredno zadovoljni z obiskom tega, nedavno končanega avtomobilskega salona, povsem drugačne pa so ocene tega salona v nekaterih nemških medijih.

"Resto-Floating" by Floating Motors

Plovila z obliko kultnih avtomobilov

Ponedeljek, 13. september 2021 , 08:34

Iz Italije prihaja novica o novih 'oblikovnih križancih' italijanske znamke Floating Motors, kje so pred časom razvili in oblikovali vodna plovila z obliko nekaterih kultnih klasičnih avtomobilov. Trenutno si kupci lahko omislijo 5 različnih modelov njihovih 'vodnih avtomobilov'.

Stranke CDU, SPD in FDP

Politični odmik od prisilne elektrifikacije

Četrtek, 9. september 2021 , 10:33
Stranke CDU, SPD in FDP: Politični odmik od prisilne elektrifikacije

Čeprav nam avtomobilski marketing v zadnjem obdobju ponuja pravljico o elektromobilnosti, v kateri se 'dobri ljudje' vozijo samo še z električnimi avtomobili, medtem ko 'zli ljudje' še vedno vozijo dizelsko in bencinsko gnane avtomobile, se v tej zgodbi že pojavljajo prve razpoke …

GWM ora cat one/haomao

Predstavnik 'lifestyle' Kitajcev

Sreda, 8. september 2021 , 09:52
GWM ora cat one/haomao: Predstavnik 'lifestyle' Kitajcev

V Münchnu, kjer trenutno poteka letošnja salonska prireditev IAA, se je publiki prvič predstavil tudi novi 'lifestyle' model kitajske znamke Ora, ki je večini ljudi znana predvsem po njihovi nedavno izdelani kopiji kultnega Volkswagnovega 'hrošča', ki so ga Kitajci replicirali z večjim številom karoserijskih vrat.

Oletha coupé by SVE

Z4 z dodano vrednostjo in eleganco

Torek, 7. september 2021 , 10:01
Oletha coupé by SVE: Z4 z dodano vrednostjo in eleganco

Iz ZDA prihaja novica o resnično 'Best-of-Restomod' različici BMW-ja Z4 (E86 / 2005 - 2008), ki sta jo v njunem podjetju SVE (Smith Vehicle Engineering) ustvarila brata Kaess in Willem Smit, sicer tudi sama lastnika in velika ljubitelja športnega BMW-ja Z4.

Poskusna čelna trčenja kluba ADAC

Vpliv starosti, velikosti in teže potnikov na njihovo preživetje

Ponedeljek, 6. september 2021 , 10:08
Poskusna čelna trčenja kluba ADAC: Vpliv starosti, velikosti in teže potnikov na njihovo preživetje

Večina izvedenih poskusnih čelnih trčenj organizacij kot je Euro NCAP je izvedena ob uporabi standardiziranih testnih lutk s povprečno maso in višino, o dejanski varnosti potnikov ob čelnih trčenjih pa odloča njihova konstitucija in starost. To je glavna ugotovitev testiranj strokovnjakov kluba ADAC.

Futuricum, DPD in Continental

Združeni v neresnosti …

Sreda, 1. september 2021 , 08:25
Futuricum, DPD in Continental: Združeni v neresnosti …

Iz Nemčije prihaja novica o novem svetovnem rekordu glede premagovanja razdalj s samo enim polnjenjem vgrajenih akumulatorjev v električno gnanem tovornjaku znamke Futuricum. Te novice in tega svetovnega rekorda pa ne smete jemati preveč resno …

KNAUS E.POWER DRIVE

Prva lastovka še ne prinese pomladi …

Torek, 31. avgust 2021 , 09:51
KNAUS E.POWER DRIVE: Prva lastovka še ne prinese pomladi …

V Düsseldorfu, kjer trenutno poteka letošnji salon industrije počitniških vozil, se je potencialnim kupcem predstavil tudi prvi električno gnani avtodom, ki so ga ustvarili pri nemški znamki Knaus Tabbert ob sodelovanju s strokovnjaki cenjenega nemškega konstruktorskega podjetja HWA (Hans Werner Aufrecht).

TÜV Rheinland & TRL

'Senilna demenca' asistenčnih sistemov

Ponedeljek, 30. avgust 2021 , 09:50
TÜV Rheinland & TRL: 'Senilna demenca' asistenčnih sistemov

Obrabi in posledični nezanesljivosti delovanja niso podvrženi samo mehanski deli avtomobila, temveč tudi celotna elektronika, tudi tista v obliki različnih asistenčnih sistemov. Posledično se takšen elektronski 'angel varuh' v vašem avtomobilu med vožnjo lahko hitro spremeni v 'problematičnega in nezanesljivega sopotnika'.

'What Car? Reliability Survey' 2021

Fantastičen rezultat znamke Dacia

Četrtek, 26. avgust 2021 , 10:00
'What Car? Reliability Survey' 2021: Fantastičen rezultat znamke Dacia

Iz Velike Britanije prihaja novica o letošnji raziskavi glede zanesljivosti največ 5 let let starih avtomobilov, ki so jo ob pomoči bralcev ponovno izvedli novinarji britanske revije What Car? Kot po navadi je med deseterico najbolj zanesljivih avtomobilskih znamk zastopanih kar 7 azijskih serijskih modelov različnih japonskih in južnokorejskih proizvajalcev avtomobilov …

Zahteva kluba ADAC

Manipulacija števca naj postane stvar preteklosti

Sreda, 25. avgust 2021 , 09:18
Zahteva kluba ADAC: Manipulacija števca naj postane stvar preteklosti

Tokrat so se Nemci ponovno ukvarjali z že znano težavo (manipulacija števca prevoženih kilometrov), ki se jo morajo bati predvsem kupci rabljenih avtomobilov, ker so Nemci ugotovili, da možne manipulacije števcev žal še niso stvar preteklosti, jasno pa jim je tudi to, da je evropskim politikom in proizvajalcem avtomobilov očitno povsem vseeno, če so kupci rabljenih avtomobilov v današnjih časih še vedno žrtve 'anti-aging chiptuninga'.

Test portala EFAHRER

Obisk avtoceste z električnimi avtomobili

Ponedeljek, 23. avgust 2021 , 09:21
Test portala EFAHRER: Obisk avtoceste z električnimi avtomobili

Električno in fosilno gnani avtomobili imajo več skupnih točk, med njimi je tudi splošno uveljavljeno zavajanje kupcev s strani proizvajalcev glede avtonomije (število prevoženih kilometrov s samo enim polnjenjem akumulatorjev, odnosno polnim rezervoarjem fosilnega goriva …), ki pa je sedaj zaradi uvedbe WLTP protokola nekoliko manj zavajajoče, ni pa povsem izginilo.

ADAC test asistentov za zavijanje

Marketinške obljube ne držijo vode

Četrtek, 19. avgust 2021 , 09:52
ADAC test asistentov za zavijanje: Marketinške obljube ne držijo vode

Nemci so se tokrat posvetili delovanju devetih naknadno vgrajenih asistentov za zavijanje, odnosno sistemov za zaznavanje mrtvega kota, ki si jih na nemškem tržišču lahko omilijo lastniki težjih tovornih vozil brez takšne tovarniško vgrajene opreme. Rezultati tega testa niso prav nič spodbudni.

Morgan plus four CX-T

Terenski morgan

Sreda, 18. avgust 2021 , 09:04
Morgan plus four CX-T: Terenski morgan

Iz Velike Britanije prihaja novica o rahlo nenavadnem terenskem avtomobilu, ki pa za razliko od številnih današnjih 'visoko nasajenih' avtomobilov ne predstavlja poklon aktualni in z razumom ne ravno najbolje usklajeni SUV modi, temveč poklon lastni tradiciji, ker so prvi takšni terensko prehodni morgani nastali že davnega leta 1911.

MMS microlino

Predstavitev tretjega prototipa

Ponedeljek, 16. avgust 2021 , 09:27
MMS microlino: Predstavitev tretjega prototipa

Leta 2016 so obiskovalci na tedanjem ženevskem avtomobilskem salonu lahko prvič spoznali novodobno, striktno električno gnano prototipno 'isetto' švicarskega podjetja MMS. Pred kratkim so Švicarji predstavili že tretji vozni prototip v obliki nekoliko spremenjenega microlina, ki ga bodo septembra lahko spoznali tudi obiskovalci letošnjega sejma IAA v Münchnu.

Poročilo organizacije Consumer Reports

Nov seznam varnih in nevarnih avtomobilov

Četrtek, 12. avgust 2021 , 09:16
Poročilo organizacije Consumer Reports: Nov seznam varnih in nevarnih avtomobilov

Strokovnjaki izredno vplivne ameriške organizacije za zaščito potrošnikov (Consumer Reports) so pred časom predstavili novo listo varnih in nevarnih avtomobilov, kjer pa avtomobili niso razvrščeni glede na Euro NCAP in podobne ocene, temveč po oceni vidljivosti iz avtomobila, ker je to zelo pomemben varnostni kriterij, ki se ga veliko kupcev današnjih avtomobilov žal sploh ne zaveda.

Parkirani avtomobili v poletni vročini

Kako lahko omilite posledice segrevanja potniške kabine?

Sreda, 11. avgust 2021 , 08:54
Parkirani avtomobili v poletni vročini: Kako lahko omilite posledice segrevanja potniške kabine?

V teh dneh so strokovnjaki kluba ADAC predstavili izsledke zadnjega testa, ki je tokrat povezan s parkiranimi avtomobili v poletni vročini. Ob tem je Nemce zanimalo kako lahko njihovi lastniki ob tem omilijo posledice segrevanja potniške kabine.

Napoved We Predict analitikov

Vzdrževanje električnih avtomobilov ni poceni

Torek, 10. avgust 2021 , 08:19
Napoved We Predict analitikov: Vzdrževanje električnih avtomobilov ni poceni

Splošno razširjeno mnenje glede striktno električno gnanih avtomobilov pravi, da so takšni avtomobili v pogledu vzdrževanja in servisiranja bolj prijazni do njihovih lastnikov, odnosno njihovih denarnic. Žal zadnje poročilo analitikov družbe We Predict ne podpira tega mnenja …

Monterey Car Week 2021

Moped za 50.000 ameriških dolarjev?

Ponedeljek, 9. avgust 2021 , 08:17
VéloSoleX 3800 (1970)

V Kaliforniji, kjer se že odvija letošnji Monterey Car Week, na svoj račun ne bodo prišli samo kupci starodobnih in eksotičnih avtomobilov, ker lahko na kakšni izmed številnih prireditev uživajo tudi kupci starodobnih in eksotičnih motociklov, seveda pod pogojem, da so ob tem primerno bogati.

Prevoz otrok z bicikli

Katera zasnova ponuja največ varnosti?

Četrtek, 5. avgust 2021 , 08:34
Prevoz otrok z bicikli: Katera zasnova ponuja največ varnosti?

Strokovnjaki iz nemškega kluba ADAC so se tokrat posvetili testiranju petih resnično ekoloških mestnih 'transportnih sistemov' za prevoz majhnih otrok, ker jih je ob tem zanimalo, kakšna zasnova (tovorno, odnosno transportno kolo, kolesarska prikolica, priklopnik ali kolesarski otroški sedeži v paru …) bo majhnim otrokom ponudila največ zaščite v slučaju prometne nesreče.

Auto-Illustrierte & TÜV Süd

So večje in širše pnevmatike res najboljša izbira?

Sreda, 4. avgust 2021 , 08:30
Auto-Illustrierte & TÜV Süd: So večje in širše pnevmatike res najboljša izbira?

Ker živimo v časih, ko je moderno in šik, da so avtomobili obuti v čedalje večje (premer) in širše pnevmatike, so se Švicarji in Nemci pred kratkim lotili nevsakdanjega primerjalnega testa pnevmatik, ker jih je zanimalo, če so modne (čim večje in širše …) pnevmatike res najboljša izbira za vaš avtomobil.

Arhiv

ptsčpsn
     12345678910111213141516171819202122232425262728293031

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.