Avto.info

Kruta realnost v ZDA

10 let stari 'električarji' končajo na odpadu

Torek, 13. april 2021, 09:06
Kruta realnost v ZDA: 10 let stari 'električarji' končajo na odpadu

Kako dolgoročno primerno je druženje z električnim avtomobilom? Večina prognoz glede ohranjanja vrednosti starejših električnih avtomobilov ni dobrih, predvsem zaradi splošnega nezaupanja kupcev glede dolgoživosti vgrajenih akumulatorjev.

Hyundai pony EV Heritage

Tehnološki eksperiment

Ponedeljek, 12. april 2021, 08:20
Hyundai Pony EV Heritage

Iz Južne Koreje prihaja novica o novi striktno električno gnani 'restomod' različici prvotnega originalnega serijskega modela znamke Hyundai, ki se na ta način ponovno spogleduje z njegovim sedanjim spiritualnim naslednikom v obliki modela ioniq 5.

Ugotovitve portala spare-benzin.de

Kako slaba aerodinamika vpliva na električne avtomobile?

Četrtek, 8. april 2021, 09:58
Ugotovitve portala spare-benzin.de: Kako slaba aerodinamika vpliva na električne avtomobile?

Iz Nemčije prihaja nova potrditev mnenj ljudi, ki trdijo, da odločitev kupcev o nakupu električno gnanega SUV vozila ni ravno najboljša odločitev, ker bodo zaradi upoštevanja modnih zapovedi deležni plačila aerodinamičnega 'davka', ki ga uporabniki normalnih avtomobilov niso deležni.

DBA mini remastered

Oselli Edition za nesramno bogate

Sreda, 7. april 2021, 10:12
DBA mini remastered : Oselli Edition za nesramno bogate

V podjetju David Brown Automotive, kjer so leta 2017 izvedli rojstvo novega klasičnega minija znamke Austin Morris, so leta 2019 napovedali tudi prihod ultimativnega originalnega minija iz posebne serije Oselli Edition. Sedaj so razkrili že prav nesramno visoke prodajne cene takšnega posebnega minija, ki bo nastal v samo 60 primerkih.

Force Motors trax cruiser

'Največ avta za Vaš denar'

Torek, 6. april 2021, 08:42
Force Motors trax cruiser: 'Največ avta za Vaš denar'

Naslov članka, ki sem si ga za to priložnost ponovno sposodil pri slovenskem uvozniku vozil znamke KIA, je v teh dneh dobil povsem nov pomen, ker so pri indijski znamki Force Motors pred kratkim predstavili nov 'terenski avtobus' z neprekosljivo prodajno ceno.

Munro mark 1

Pravi novi defender?

Četrtek, 1. april 2021, 09:22
Munro mark 1: Pravi novi defender?

Iz Glasgowa, kjer deluje startup podjetje Munro, prihaja novica o novem električnem terenskem vozilu, ki ga številni že vidijo kot edinega pravega naslednika legendarnega land roverja, ker gre v primeru tega vozila za namensko razvito terensko vozilo, kjer ima dobra funkcionalnost ob vožnji po terenu prednost pred aktualnimi modnimi SUV smernicami.

EU General Safety Regulation (2022/2024)

Adijo svoboda …

Sreda, 31. marec 2021, 10:04
EU General Safety Regulation (2022/2024): Adijo svoboda …

Kratenju osebne svobode, ki ga je že prinesla epidemija koronavirusa, se bo v bližnji bodočnosti pridružilo še temeljito nadzorovanje voznikov, predvsem na račun armade vgrajenih asistenčnih sistemov, ki pa jo ne sestavljajo samo uporabnikom prijazni pomočniki, temveč tudi vohuni.

Nov varnostni incident znamke Tesla

Tesla znova pod drobnogledom ameriške agencije NHTSA

Torek, 30. marec 2021, 08:59
Nesreča v okrožju Eaton County

Iz ZDA prihaja novica o novem varnostnem incidentu enega izmed serijskih modelov znamke Tesla, ki ponovno dokazuje, da so današnji avtomobili še zelo oddaljeni od dejansko avtonomne vožnje, čeprav naivneži, ki so zaslepljeni s strani neresnih novinarjev in avtomobilskega marketinga, mislijo drugače.

ARBÖ, ACE in GTÜ test letnih pnevmatik

Presenečenje znamke Nexen

Ponedeljek, 29. marec 2021, 08:51
ARBÖ, ACE in GTÜ test letnih pnevmatik: Presenečenje znamke Nexen

Avstrijci (ARBÖ) in Nemci (ACE in GTÜ) so v teh dneh objavili rezultate nedavno opravljenih testov devetih letnih pnevmatik v dimenzijah 225/45 R17, ki so trenutno na voljo v nemških trgovinah. Za največje presenečenje glede končne uvrstitve je tokrat poskrbela pnevmatika znamke Nexen.

DAT-Barometer 2021

Slabi obeti za lastnike električnih vozil

Četrtek, 25. marec 2021, 10:05
DAT-Barometer 2021: Slabi obeti za lastnike električnih vozil

V Nemčiji so v teh dneh razkrili izsledke nedavno izvedene študije nemškega združenja DAT (Deutsche Automobil Treuhand) glede ohranjanja vrednosti rabljenih električnih avtomobilov, ki kaže, da so rabljeni električni avtomobili že postali žrtve lastnega napredka.

Jeep wrangler magneto

Napoved električnega wranglerja

Torek, 23. marec 2021, 10:52
Jeep wrangler magneto: Napoved električnega wranglerja

V ameriški zvezni državi Utah se bo v kratkem pričela odvijati letošnja, že več kot petdesetič izvedena manifestacija 'Moab Easter Jeep Safari', ki vsako leto pritegne na tisoče 'diehard' ljubiteljev terenskih avtomobilov znamke Jeep. Letos se bo ljubiteljem vozil te znamke predstavilo 7 novih prototipov, največ prahu pa je dvignila napoved prototipnega, striktno električno gnanega wranglerja.

"Reichweitenangst"

Nova nemška beseda

Ponedeljek, 22. marec 2021, 08:51

Elektromobilnost si počasi, vendar zanesljivo, utira pot v zavest številnih uporabnikov in lastnikov avtomobilov, prinesla pa je tudi nove pojme in besede, ki jih pred tem nismo poznali. Trenutno najbolj znana in zelo pogosto uporabljena nemška beseda, ki označuje to novo dobo avtomobilnosti, je "Reichweitenangst."

LeasePlan Mobility Insights Report

Se nakup električnega avtomobila res izplača?

Četrtek, 18. marec 2021, 10:02
LeasePlan Mobility Insights Report : Se nakup električnega avtomobila res izplača?

V teh dneh je vodilna evropska družba za upravljanje in vodenje voznih parkov ter vozil LeasePlan predstavila izsledke njene interne študije z naslovom "Elektrofahrzeuge und Nachhaltigkeit", kjer Nemci ugotavljajo, da se nakup električnega avtomobila trenutno morda že izplača …

Škoda fabia rally2 evo edition 120

12 škod po okusu reli voznikov

Sreda, 17. marec 2021, 09:09
Škoda fabia rally2 evo edition 120: 12 škod po okusu reli voznikov

Pri znamki Škoda letos praznujejo, ker so v avtomobilskem športu prisotni že 120 let. Posledično so se Čehi odločili, da ta pomembni jubilej obeležijo z ekskluzivno reli serijo modela fabia, ki bo kupcem na voljo v samo dvanajstih primerkih.

7even50 camper one

Počitniška prikolica za nezahtevne

Torek, 16. marec 2021, 08:24
7even50 camper one: Počitniška prikolica za nezahtevne

Iz Nemčije prihaja novica o novi mini počitniški prikolici, ki je v prvi vrsti namenjena vsem lastnikom manjših, resnično kompaktnih avtomobilov, ki zaradi manjše mase seveda ne zmorejo vleči običajno velikih počitniških prikolic.

VAZ-2101 '50th Anniversary Edition'

Zelo okusno izveden 'restomod'

Ponedeljek, 15. marec 2021, 09:19
VAZ-2101 '50th Anniversary Edition': Zelo okusno izveden 'restomod'

Iz Bolgarije, kjer domuje podjetje GB Design, prihaja novica o nenavadni in trenutno unikatni klasični ladi s prefinjeno in zelo okusno izvedeno dodelavo potniškega prostora, ki se jo ne bi sramovali pri nobeni pošteni aristokratski avtomobilski znamki.

Dostavno vozilo znamke Arrival

Električno vozilo, ki je navdušilo Južnokorejce

Četrtek, 11. marec 2021, 08:24
Dostavno vozilo znamke Arrival : Električno vozilo, ki je navdušilo Južnokorejce

Pri britanski znamki Arrival so leta 2015 pričeli razvijati striktno električno gnan model dostavnega vozila, ki je že požel veliko zanimanja med uporabniki in tudi proizvajalci serijskih vozil, ker Britanci kot partnerja v tem projektu omenjajo znamki kot sta Hyundai in KIA.

'HeliPo' by Heiko Saxo

Novi oblikovni križanec

Sreda, 10. marec 2021, 10:49
'HeliPo' by Heiko Saxo: Novi oblikovni križanec

Iz delavnice nekoliko ekscentričnega nemškega tehničnega in kulturnega genija (Heiko Saxo) prihaja novica o prvem uspešnem poletu transportnega sredstva, ki ga nemški izumitelj predstavlja kot edinega predstavnika resnično letečih porschejev.

Daytona 'Shooting Brake Hommage'

Poklon Bobu Gittlemanu

Sreda, 10. marec 2021, 09:25
Daytona Shooting Brake Hommage

Iz Nizozemske, kjer ustvarja znani avtomobilski oblikovalec Niels van Roij, prihaja novica o novem unikatnem 'Shooting Brake' ferrariju, ki bo nastal po naročilu nam neznanega in po vsej verjetnosti zelo petičnega kupca s pravilnim interpretiranjem prestižne oznake 'Shooting Brake', ker si ta človek ob povezavi s takšnimi avtomobili pač ne bo omislil kakšnega modnega 5-vratnega 'low roof' karavana …

Renault arkana (megane conquest)

Frankofilski X4

Torek, 9. marec 2021, 09:28
Renault arkana (megane conquest): Frankofilski X4

V maju leta 2019 se je na ruskem tržišču pojavil Renaultov odgovor na oblikovne križance v stilu BMW-ja X4 in njegovega večjega nastopaškega brata z oznako X6, ki je po mnenju neresnih novinarjev ustanovitelj današnjega modnega 'SUV-Coupé' gibanja, ker ob tem pozabljajo na pionirsko vlogo modela (actyon (2005-2011)) znamke SsangYong.

Audi Umweltstiftung

Drugo življenje za akumulatorje modela e-tron

Ponedeljek, 8. marec 2021, 08:37
Audi Umweltstiftung: Drugo življenje za akumulatorje modela e-tron

Pri znamki Audi, kjer obstaja tudi hčerinska družba Audi Stiftung für Umwelt GmbH, so pred kratkim podprli idejo nemško-indijskega start-up podjetja Nunam glede ponovne uporabe odsluženih akumulatorjev (baterijskih sklopov) iz električnih vozil znamke Audi.

Osamu Suzuki

SUZUKIJEV DOLGOLETNI DIREKTOR ODHAJA V POKOJ

Ponedeljek, 8. marec 2021, 06:31
G. Osamu Suzuki, predsednik družbe Suzuki, ob sprejemu direktorja Podružnice Suzuki v Sloveniji, g. Petra Verčiča, leta 2019

Osamu Suzuki, ki je podjetje Suzuki vodil več kot 40 let, pri 91 letih odhaja v pokoj. Uradno se bo s položaja umaknil v juniju, v podjetju pa bo ostal aktiven kot svetovalec.

Jeep® wrangler 1941 Limited Edition

Jubilejna različica z dodano vrednostjo

Sreda, 3. marec 2021, 09:46
Jeep® wrangler 1941 Limited Edition: Jubilejna različica z dodano vrednostjo

Pri avtomobilski znamki z najbolj prvotnim 'off-road' karakterjem, ki je zavezniškim silam v času 2. svetovne vojne zelo pomagal pri izbojevanju dokončne zmage nad članicami zloglasnega trojnega pakta, so v teh dneh predstavili novo posebno različico modela wrangler, s katero se klanjajo letošnji 80. obletnici nastanka znamke Jeep®.

GreenNCAP & ADAC

Nov seznam okolju prijaznih avtomobilov

Torek, 2. marec 2021, 08:49
GreenNCAP & ADAC: Nov seznam okolju prijaznih avtomobilov

V teh dneh smo dobili novo listo okolju prijaznih avtomobilov, ki pa jo je potrebno jemati z rezervo, ker ljudje, ki so sestavili ta seznam 'zelenih' avtomobilov, ob tem niso upoštevali nastalih škodljivih emisij med proizvodnjo baterij in ostalih sestavnih komponent avtomobilov ('well-to-wheel').

Raziskava nemške agencije dena

Ljudstvo ne podpira aktualne nemške transportne politike

Ponedeljek, 1. marec 2021, 08:48
Raziskava nemške agencije dena: Ljudstvo ne podpira aktualne nemške transportne politike

V lanskem novembru so predstavniki nemške vladne agencije za energijo (Deutsche Energie-Agentur) izvedli anketo ob pomoči inštituta Forsa, s katero so želeli preveriti mnenje nemške populacije glede napovedanih in predvsem politično spodbujenih sprememb na področju nemške prometne politike.

Veliki ADAC-ov test letnih pnevmatik

7 dobrih in veliko povprečnih pnevmatik

Četrtek, 25. februar 2021, 08:50
Veliki ADAC-ov test letnih pnevmatik: 7 dobrih in veliko povprečnih pnevmatik

Predstavniki nemškega kluba ADAC so v teh dneh objavili poročilo z zadnjega, obsežnega testa letnih  pnevmatik, na katerem so Nemci testirali 15 različnih letnih pnevmatik v velikosti 205/55 R16 V ter 17 različnih letnih pnevmatik v dimenzijah 225/50 R17 Y …

Can-Am traxter pro HD10

Novo delovno živinče

Torek, 23. februar 2021, 08:40
Can-Am traxter pro HD10: Novo delovno živinče

Pri znamki Can-Am so pred kratkim predstavili novo 'delovno živinče' v obliki 'profi' verzije modela traxter HD10, ki je namenjena predvsem kmetom, gozdarjem in vsem ostalim, ki ob svojem delu ali prostočasnih aktivnostih resnično potrebujejo takšen tip vozila.

KIA na sejmu IDEX

Predstavitev dveh vojaških izdelkov

Torek, 23. februar 2021, 07:58
KIA na sejmu IDEX: Predstavitev dveh vojaških izdelkov

V teh dneh se je v Abu Dabiju pričel odvijati sejem IDEX, ki velja za osrednji obrambno varnostni razstavni dogodek na celotnem območju Bližnjega vzhoda in severne Afrike. Na njem sta se obiskovalcem predstavila tudi dva vojaška izdelka znamke KIA.

Jeep gladiator

Razkritje nemških prodajnih cen

Ponedeljek, 22. februar 2021, 10:05
Jeep Gladiator Sport

Pri nemški podružnici znamke jeep so v teh dneh razkrili nemške prodajne cene novega serijskega poltovornega jeepa, ki po približno 28. letih odsotnosti vrača znamko Jeep na globalno tržišče poltovornjakov.

Nemške parkirne in garažne hiše

Izgon hibridnih in električnih avtomobilov

Torek, 16. februar 2021, 08:28
Nemške parkirne in garažne hiše: Izgon hibridnih in električnih avtomobilov

Iz Nemčije prihaja novica, ki ne bo všeč simpatizerjem in uporabnikom električnih in hibridnih vozil, ker smo v teh dneh dobili novo različico 'rasizma', ki pa tokrat za spremembo ni povezana z ljudmi, temveč z avtomobili …

'Ujetništvo' v zimskem prometnem zastoju

Bodo ljudje v električnih avtomobilih preživeli?

Ponedeljek, 15. februar 2021, 08:56
'Ujetništvo' v zimskem prometnem zastoju: Bodo ljudje v električnih avtomobilih preživeli?

Prebivalci Nemčije so bili prek kratkim deležni pravih polarnih (ponekod so izmerili celo - 27 stopinj Celzija) zimskih temperatur ozračja, ki so povzročile tudi veliko nevšečnosti in zastojev v cestnem prometu. Ob tem so v nemških medijih poročali tudi o ljudeh, ki so pri takšnih nizkih temperaturah obtičali v kolonah čez celo noč.

Suzuki jimny

Izredno uporaben malček

Četrtek, 11. februar 2021, 09:17
Suzuki jimny: Izredno uporaben malček

Iz Nemčije prihaja novica, ki razkriva enega izmed pomembnih razlogov za veliko priljubljenost malega terenskega suzukija pri nemških uporabnikih, sploh v zimskih mesecih, ko se jimny na nemških cestah prelevi iz redkega eksota v povsem vsakdanji pojav.

»Manjši, manj, lažji, krajši in čistejši«

Suzuki napoveduje Suzuki Okoljsko vizijo 2050

Četrtek, 11. februar 2021, 06:36
»Manjši, manj, lažji, krajši in čistejši«: Suzuki napoveduje Suzuki Okoljsko vizijo 2050

Podjetje Suzuki Motor Corporation je objavilo dolgoročno vizijo za reševanje okoljskih vprašanj, t.i. Suzuki Okoljsko vizijo 2050, ki predstavlja zamišljen videz podjetja v letu 2050, pa tudi mejnik leta 2030 za uresničitev vizije.

Force gurkha

Nizkocenovni 'Geländewagen'

Sreda, 10. februar 2021, 09:21
Force gurkha: Nizkocenovni 'Geländewagen'

V Evropi si kupci poštenih in cenovno sprejemljivih terenskih vozil lahko omislijo samo še majhnega suzukija (model jimny), povsem drugačna je slika v Indiji, kjer že za odštetih 11.000 evrov (približno) dobite indijsko nizkocenovno kopijo mercedes-benza iz razreda G (Gelände).

Ferrari 388 GTBi

Pomlajeni Magnumov ferrari

Četrtek, 4. februar 2021, 09:54
Ferrari 388 GTBi: Pomlajeni Magnumov ferrari

Iz Velike Britanije prihaja novica o 'restomod' različici enega izmed najbolj znanih pop kulturnih ferrarijev (model 308 GTB/GTS), ki smo si ga zapomnili predvsem po nastopu v nekoč zelo popularni TV seriji Magnum, kjer je spider različico tega avtomobila redno uporabljal privatni detektiv Thomas Magnum (Tom Selleck).

Primerjalna testna trčenja inštituta IIHS

Majhno povečanje hitrosti z usodnimi posledicami

Sreda, 3. februar 2021, 09:22
Primerjalna testna trčenja inštituta IIHS: Majhno povečanje hitrosti z usodnimi posledicami

Iz ZDA prihaja novica, ki ponovno razblinja marketinški mit o neverjetno 'varnih' modernih avtomobilih, ker so Američani tokratna preizkusna trčenja izvedli pri nekoliko višjih hitrostih in na koncu ugotovili, da človeštvu v tem pogledu ne bo uspelo pretentati fizike.

Aixam emotion

Osveženi lahki štirikolesnik

Torek, 2. februar 2021, 09:14
Aixam EMOTION City

Pri znamki Aixam, kjer že dolgo nastajajo pravi urbani (mestni) avtomobili, so pred kratkim predstavili oblikovno osveženi model city, ki je po novem okrašen z modelno oznako emotion. Osvežena paleta francoskih lahkih štirikolesnikov je že na voljo tudi kupcem v Sloveniji.

Ferrari 'Breadvan Hommage'

Reinkarnacija legendarnega kombikupeja

Ponedeljek, 1. februar 2021, 08:37
Ferrari 'Breadvan Hommage'

V teh dneh smo dobili povsem nov dokaz tega, da na tem svetu še obstajajo ljudje, ki jim je za razliko od številnih današnjih avtomobilističnih novinarjev popolnoma jasen pravi pomen besedne zveze 'Shooting Brake'.

Rezultati t.i. "mystery shoppinga"

Podeljeni nagradi Suzuki Partner leta in Suzuki Brand promise partner leta 2020!

Sobota, 30. januar 2021, 06:02
Suzuki Partner leta 2020

Kljub težkemu lanskemu letu, smo v teh dneh že tradicionalno podelili nagradi Suzuki partner leta in Suzuki Brand promise partner leta 2020.

Piaggio porter NP6

Konec japonsko-italijanskega partnerstva

Četrtek, 28. januar 2021, 09:49
Piaggio porter NP6: Konec japonsko-italijanskega partnerstva

Pri italijanski znamki Piaggio, ki jo večina ljudi povezuje predvsem z legendarno dvokolesno vespo in prikupnim trikolesnikom ape, so obrnili nov list v njihovi zgodovini, ker so publiki v teh dneh predstavili njihov prvi lastni 4-kolesni lahko gospodarski izdelek v obliki modela porter NP6.

Quo vadis automobile?

Kontinuirana rast avtomobilov

Sreda, 27. januar 2021, 09:23
Primerjava karoserijskih gabaritov med prvotnim in zadnjim golfom ...

Strokovnjaki nemškega kluba ADAC so se tokrat posvetili problemu, ki ga poznajo predvsem lastniki starejših garaž in običajnih parkirnih mest, ker lahko na obeh omenjenih površinah shranite samo še kakšnega starodobnika, predvsem zaradi 'efekta kvasovk' pri modernih avtomobilih, ki postajajo čedalje daljši, širši in posledično tudi težji.

Kupejevski?

Marketing je dokončno ugrabil strokovno javnost …

Torek, 26. januar 2021, 08:59
Zadek poštenega kupeja ...

V zadnjem času smo po zaslugi neresnih novinarjev priča čedalje bolj čudnim in nesmiselnim interpretacijam pojmov kot sta GT in kupe, dogajanje na marketinški sceni pa je prineslo tudi piko na i v obliki pridevnika kupejevski, ki ga nekateri pisci zelo radi uporabljajo, čeprav nima nobene zveze z realnostjo in strokovnim pojmovanjem pojma kupe.

Blaze EV classic

Cenovno sprejemljiva elektromobilnost

Sreda, 20. januar 2021, 09:53
Blaze EV classic: Cenovno sprejemljiva elektromobilnost

Kje piše, da mora moderni električni avtomobil izgledati kot kos 'Dove' mila z nameščenimi kolesi? To idejo očitno zavrača tudi lastnik japonske znamke Blaze EV, kjer so pred kratkim lansirali zanimiv električni avtomobilček, ki uradno sploh ni avtomobil, temveč samo 4-kolesni moped.

F.E.D. porsche 914 concept

Alternativni cayman

Torek, 19. januar 2021, 09:34
F.E.D. Porsche 914

V britanskem podjetju Mellors Elliot Motorsport, kjer se že več kot 40 let ukvarjajo predvsem s pripravo profesionalnih reli dirkalnikov ter tudi restavriranjem starodobnih vozil, prihaja novica o novem projektu njihove hčerinske družbe Fifteen Eleven Design, ker se bodo tokrat posvetili legendarnemu ljudskemu porscheju 914.

Suzuki ignis 1.2 dualjet hybrid

Ponovno dvojno zmagoslavje

Ponedeljek, 18. januar 2021, 08:22
Suzuki ignis 1.2 dualjet hybrid : Ponovno dvojno zmagoslavje

Iz Velike Britanije prihaja novica o ponovnem dvojnem zmagoslavju malega suzukija ignis na podelitvi nagrad revije What Car?, ker so mu britanski novinarji letos namenili dve novi prestižni lovoriki.

Suda SA01 na testu kluba ADAC

Varnostni test z dvojnimi merili

Četrtek, 14. januar 2021, 09:19
Suda SA01 na testu kluba ADAC: Varnostni test z dvojnimi merili

Strokovnjaki nemškega kluba ADAC so se tokrat posvetili trenutno najcenejšemu striktno električno gnanem avtomobilu na nemškem tržišču, ker zanj ob pomoči (subvencija) nemške države ne boste odšteli več kot 10.390 evrov …

Lada niva legend in niva travel

Vrnitev legendarne modelne oznake

Sreda, 13. januar 2021, 09:21
Lada Niva Legend

Iz Rusije prihaja novica, ki bo razveselila vse ljubitelje že zdavnaj kultnega kompaktnega ruskega SUV avtomobila (VAZ-2121), ki se je na nekaterih evropskih tržiščih pojavil že davnega leta 1976, ker bodo lade 4x4 po novem zopet okrašene z originalno modelno oznako niva.

Intervju: Gert Hildebrand

Avtomobilski marketing se oddaljuje od kupcev …

Torek, 12. januar 2021, 08:50
Gert Hildebrand

V nemških medijih se je v teh dneh pojavil zanimiv intervju z znanim nemškim oblikovalcem avtomobilov, ki ga je tudi tokrat opravil cenjeni nemško-ameriški avtomobilski novinar Jens Meiners, znan predvsem po sodelovanju z mediji kot so: Car and Driver, Automotive News, Welt, Automobile Industrie, Car Design News in China Auto Pictorial.

Ugotovitve kluba ADAC

Električni porabniki ne delujejo zastonj …

Ponedeljek, 11. januar 2021, 07:57
Ugotovitve kluba ADAC: Električni porabniki ne delujejo zastonj …

V današnjih avtomobilih lahko najdemo ogromno vgrajenih odjemalcev električne energije, ki pa seveda ne delujejo zastonj, čeprav to nekaterim uporabnikom avtomobilov očitno sploh ni jasno. Posledično pa se zaradi tega dvigne tudi povprečna poraba goriva.

Okužbe s koronavirusom v avtomobilih

Pravilno prezračevanje avtomobila zmanjšuje nevarnost

Četrtek, 7. januar 2021, 09:06
Okužbe s koronavirusom v avtomobilih: Pravilno prezračevanje avtomobila zmanjšuje nevarnost

Ekipa znanstvenikov iz ameriške univerze Brown je proti koncu leta 2020 izvedla več virtualnih in realnih simulacij na temo širjenja aktualnega koronavirusa covid-19 v modernih avtomobilih. Ob tem so ugotovili, da je za občutno izničenje možnosti okužbe zaslužno predvsem pravilno prezračevanje potniške kabine.

Singer ACS

Reinkarnacija reli ikone

Sreda, 6. januar 2021, 09:11
Singer ACS: Reinkarnacija reli ikone

Pri znamki Singer, ki jo že dobro desetletje vodi nekdanji rock zvezdnik Rob Dickinson, so si ustvarili dobro ime predvsem na račun estetsko dovršenega 'postaranja' (retro design) številnih porschejev 911 iz serije 964 (1988-1994), ki so ga Američani pospremili še z obsežno tehnološko pomladitvijo.

Testiranja revije firmenauto - Mobilität & Management

30 avtomobilov z najbolj zlagano povprečno porabo goriva

Torek, 5. januar 2021, 08:15
Testiranja revije firmenauto - Mobilität & Management: 30 avtomobilov z najbolj zlagano povprečno porabo goriva

Pri nemški reviji firmenauto - Mobilität & Management so v teh dneh razkrili listo tridesetih 4-kolesnih 'grešnikov', ki z uradnimi 'WLTP' in 'NEFZ' navedbami najbolj pridno zavajajo potrošnike glede njihovih uradno skromnih 'pivskih razvad' ob ravnanju s pogonskim gorivom.

Meritve kluba ADAC

Nov dokaz zavajanja potrošnikov

Ponedeljek, 4. januar 2021, 07:55
Meritve kluba ADAC: Nov dokaz zavajanja potrošnikov

V dneh pred novim letom smo ob pomoči redoljubnih Nemcev dobili nov dokaz sistematičnega zavajanja kupcev s strani avtomobilske industrije, ker so se strokovnjaki kluba ADAC tokrat lotili merjenja prtljažnega prostora pri aktualnih serijskih modelih avtomobilov.

SAIC maxus deliver 9, maxus e-deliver 3 in maxus EV80

Nov poskus osvajanja nemškega tržišča

Torek, 22. december 2020, 08:58
SAIC Maxus Deliver 9

Iz Nemčije prihaja čedalje več novic o novih avtomobilih kitajskega porekla, ki so že na voljo nemškim kupcem ali pa jim bodo dostopni v bližnji bodočnosti. Med njimi je tudi lahko gospodarski model (maxus) znamke SAIC, ki je nemškim kupcem na voljo v treh različicah.

Opozorilo kluba ADAC

LED luči 'umrejo' po 15. letih

Sreda, 16. december 2020, 09:57
Opozorilo kluba ADAC: LED luči 'umrejo' po 15. letih

Pri nemškem klubu ADAC so se tokrat ukvarjali s tematiko (kako drago bo servisiranje in popravila …), ki jo ob nakupu rabljenega vozila zanemari veliko kupcev, sploh tistih, ki vozila kupujejo po filozofiji 'velikih oči', kasneje pa ugotovijo, da 4-kolesnega objekta njihovega poželenja sploh ne morejo vzdrževati.

ADAC Ecotest

Ne kupujte pretežkih priključnih hibridov

Torek, 15. december 2020, 08:20
ADAC Ecotest: Ne kupujte pretežkih priključnih hibridov

Včeraj so pri največjem nemškem avtomobilskem klubu predstavili izsledke zadnjih testiranj popularnih priključnih hibridov, ki znova potrjujejo znano in pri kupcih modnih SUV vozil pogosto spregledano pravilo (težji, ko je avtomobil, več pogonske energije potrebuje …).

ARES wami Lalique spider

Oblikovni koktajl za bogate

Ponedeljek, 14. december 2020, 08:51
ARES wami Lalique spider: Oblikovni koktajl za bogate

Leta 2014 smo na območju italijanske Modene dobili novega karoserista v obliki znamke ARES, kjer se posvečajo predvsem predelavam prestižnih avtomobilov za najbogatejše zemljane. Sedaj so Italijani predstavili njihov novi roadster (spider), ki bo nastal v samo dvanajstih primerkih.

Ugotovitve zavarovalnice DA Direkt Versicherung

Zavajajoča varnost asistenčnih sistemov

Četrtek, 10. december 2020, 09:46
Ugotovitve zavarovalnice DA Direkt Versicherung: Zavajajoča varnost asistenčnih sistemov

Iz Nemčije, kjer deluje tudi zavarovalnica DA Direkt Versicherung, prihaja nova študija, ki potrjuje ne ravno najboljše mnenje številnih nemških uporabnikov glede 'invalidske opreme' (razni asistenčni sistemi) v modernih avtomobilih, ki nam jo skuša prodati avtomobilski marketing v navezi z neresnimi novinarji.

Mahindra thar

Indijski 'Wrangler'

Sreda, 9. december 2020, 08:35
Mahindra thar: Indijski 'Wrangler'

Iz Indije prihaja novica o novem serijskem modelu znamke Mahindra, ki uteleša povod za novi sodni spor med Indijci in koncernom FCA, ker so pri znamki Mahindra tokrat ustvarili dokaj verno nizkocenovno kopijo Jeepovega wranglerja, ki bo indijskega kupca olajšala za približno 15.000 evrov.

Raziskava primerjalnega portala Carwow

Kako daleč boste prišli z enim samim polnjenjem akumulatorjev?

Torek, 8. december 2020, 09:47
Raziskava primerjalnega portala Carwow: Kako daleč boste prišli z enim samim polnjenjem akumulatorjev?

Strokovnjaki britanskega primerjalnega portala Carwow so tokrat izvedli testiranje šestih, trenutno najbolj priljubljenih kompaktnih električnih avtomobilov na britanskem tržišču, ker jih je zanimalo kako daleč bodo prišli z enim samim polnjenjem vgrajenih električnih akumulatorjev.

'Supermodell des Jahres' by Modell Fahrzeug

Najlepše štirikolesne miniature leta 2020

Ponedeljek, 7. december 2020, 08:31
Mercedes-Benz 300 SEL AMG 6.9 (1:87)

Tudi letos so bralci nemške strokovne revije Modell Fahrzeug izbirali najlepše predstavnike avtomobilskih miniatur, in to v skoraj vseh možnih merilih, od razmerja HO (1:87), ki je pisano na kožo ljubiteljem miniaturnih železnic, pa vse do premijskega razmerja 1:6 v primeru dvokolesne honde CB 750 znamke Minichamps.

Poročilo organizacije Consumer Reports

Kupci novih vozil v vlogi beta testerjev

Četrtek, 3. december 2020, 09:09
Poročilo organizacije Consumer Reports: Kupci novih vozil v vlogi beta testerjev

Iz ZDA prihaja novica, ki potrjuje znano modrost kupcev glede nakupa najnovejših tehničnih naprav in najnovejše programske opreme, enako pa v zadnjem času velja tudi za avtomobile, ker pametni kupci ne sledijo modi, temveč z nakupom počakajo leto ali dve, da proizvajalci in razvijalci odpravijo vse otroške bolezni.

Lada 4x4 pick up/kombi

Uradna razširitev modelne palete

Sreda, 2. december 2020, 09:48
Lada 4x4 pick up/kombi: Uradna razširitev modelne palete

Iz Rusije prihaja novica o dveh novih gospodarskih različicah legendarne lade nive, ki v bistvu ne predstavljata prav nič novega, ker smo prve takšne nive dobili že leta 1993, vendar takšnih vozil niste dobili pri podjetju AUTOVAZ, temveč pri njegovi hčerinski družbi VIS.

Dopustniško razpoloženi nemški novinarji

Kako se obnese vleka počitniške prikolice s priključnim hibridom?

Četrtek, 26. november 2020, 09:26
Dopustniško razpoloženi nemški novinarji: Kako se obnese vleka počitniške prikolice s priključnim hibridom?

Novinarji nemške revije Auto, Motor und Sport so v teh dneh izvedli zanimiv test, ker jih je zanimalo kako se obnese vleka počitniške prikolice z relativno kompaktnim priključnim hibridom. Sklepna ugotovitev nemških novinarjev je, da se priključni hibrid ne obnese ravno najbolje v takšni počitniško orientirani disciplini.

Nemški 'Karambolage-Atlas' 2020

Poročilo zavarovalnice Generali Deutschland AG

Sreda, 25. november 2020, 08:48
Nemški 'Karambolage-Atlas' 2020: Poročilo zavarovalnice Generali Deutschland AG

Pri nemški podružnici zavarovalnice Generali so včeraj predstavili njihove izsledke o prometni varnosti na nemških cestah v zadnjih dveh letih. Ključna ugotovitev nemških zavarovalničarjev je, da so medijsko opevani asistenčni sistemi sposobni samo preprečitve manjših poškodb pri majhnih hitrostih.

Ford ranger 'chassis cab'

Napoved bolj praktične različice

Torek, 24. november 2020, 06:53
Ford ranger 'chassis cab': Napoved bolj praktične različice

V januarju leta 2021 se bo v prodajnih salonih znamke Ford pojavila nova, bolj praktično orientirana 'chassis cab' različica priljubljenega modela ranger, ki bo kupcem na voljo ob povezavi s posebnimi tovornimi nadgradnjami vseh vrst.

Ugotovitve podjetja Emissions Analytics

Farsa z imenom priključni hibrid

Ponedeljek, 23. november 2020, 08:24
Ugotovitve podjetja Emissions Analytics: Farsa z imenom priključni hibrid

Iz Velike Britanije, kjer domuje tudi podjetje Emissions Analytics, prihaja nov dokaz o lažni okoljevarstveni naravnanosti modnih priključnih hibridov, ki se v resnici obnesejo samo v idealnih pogojih delovanja v testnih laboratorijih proizvajalcev, v praksi pa 'živijo' predvsem za izigravanje strogih okoljevarstvenih norm in nižjo obdavčitev lastnikov takšnih vozil.

Najboljša vozila za starejše

Izbira strokovnjakov kluba ADAC

Sreda, 18. november 2020, 09:13
Najboljša vozila za starejše: Izbira strokovnjakov kluba ADAC

Strokovnjaki nemškega kluba ADAC so sestavili lestvico aktualnih serijskih modelov avtomobilov, ki so po njihovem mnenju izredno primerni za upokojence in vse ostale z omejeno gibalno sposobnostjo. V skladu s temi pričakovanji lahko na njihovi lestvici najdete predvsem modna SUV in 'crossover' vozila ter nekaj enoprostorcev.

Splošna elektromobilnost?

Črnoglede napovedi so čedalje bliže realnosti …

Torek, 17. november 2020, 09:22
Thomas Ulbrich

Iz Nemčije prihaja novica, ki potrjuje črnoglede napovedi številnih strokovnjakov glede aktualne uveljavitve koncepta splošne (politično prisilne …) elektromobilnosti, ker bo preveliko število električnih avtomobilov v bližnji bodočnosti enostavno preobremenilo nemško mrežo razpoložljivih polnilnic.

Dvojna morala nemških politikov

Ugotovitve organizacije Deutsche Umwelthilfe

Četrtek, 12. november 2020, 10:12
Dvojna morala nemških politikov: Ugotovitve organizacije Deutsche Umwelthilfe

Iz Nemčije prihaja novica o nedavnih izsledkih nemške okoljevarstvene organizacije Deutsche Umwelthilfe, kjer jih je zanimalo kako okoljevarstveno se pri izbiri primernih uradnih transportnih sredstev obnašajo aktualni nemški politiki.

Bargain Cars

Nova britanska 'no-nonsense' revija

Sreda, 11. november 2020, 07:39
Bargain Cars: Nova britanska 'no-nonsense' revija

Dragi bralci in bralke, zadnjič sem vam omenil, da poznam že veliko znancev in prijateljev, ki so mi omenili, da jih nakup novega, precenjenega in z nepotrebno kramo otovorjenega avtomobila, sploh ne zanima. Iz Velike Britanije prihaja prvi pravi dokaz tega novega trenda, ki ga lahko označimo kot avtogol današnje avtomobilske industrije.

Aznom palladium

Italijansko-ameriški 'Luxo-Truck'

Ponedeljek, 9. november 2020, 07:56
Aznom palladium: Italijansko-ameriški 'Luxo-Truck'

Iz Italije (Monza), kjer domuje podjetje Aznom Srl, prihaja novica o 'splovitvi' nove, skoraj 6-metrske 4x4 'čezoceanke' za ljudi s posebnim okusom, ki je predstavnica 'nove' modne kategorije tako imenovanih SUL (Sport Utility Limousine) vozil, ki jo bodo 'resni novinarji' najbrž tolmačili kot 'športna limuzina', podobno kot si razlagajo kratico SUV (aka 'športni terenec'), kjer je beseda 'Utility' v interesu marketinga že zdavnaj poniknila iz 'enačbe'.

FIAT mobi trekking

Malo denarja za veliko solidne glasbe

Četrtek, 5. november 2020, 09:43
FIAT mobi trekking: Malo denarja za veliko solidne glasbe

Iz Brazilije prihaja novica o blagi osvežitvi malega Fiatovega mobija, ki je prinesla tudi novo 'crossover' različico (trekking) 'južnoameriške pande' z neverjetno ugodno prodajno ceno (vsaj za nas Evropejce, ki nas avtomobilski proizvajalci ob nakupu novega avtomobila lahko dobro oskubijo …).

Jeep® gladiator 'Top Dog' concept

Jeep® po okusu gorskih kolesarjev

Sreda, 4. november 2020, 10:25
Jeep® gladiator 'Top Dog' concept: Jeep® po okusu gorskih kolesarjev

Na letošnjem virtualnemu sejmu SEMA360, sicer svetišču ameriške 'Aftermarket Auto Parts' industrije, se je publiki prvič predstavil novi konceptni gladiator, ki je po mnenju vodilnih pri znamki Jeep® zasnovan po okusu in potrebah gorskih kolesarjev.

Analiza družbe Jato Dynamics

Življenje na 'veliki nogi'

Ponedeljek, 2. november 2020, 09:56
Analiza družbe Jato Dynamics: Življenje na 'veliki nogi'

Med nami živi še veliko posameznikov, ki se spominjamo skromnih gumarskih trendov iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja, ko so na avtomobilih prevladovala majhna kolesa z ozkimi pnevmatikami. Danes v tem pogledu živimo na 'veliki nogi', odnosno veliki pnevmatiki …

GM Defense ISV

Lahka konjenica

Četrtek, 29. oktober 2020, 08:38
GM Defense ISV: Lahka konjenica

Iz ZDA prihaja novica o prvi primopredaji novega vojaškega vozila, ki ga je za potrebe ameriških oboroženih sil razvila GM-ova 'Defense' podružnica, ker so z modelom, ki ustreza klasifikaciji ISV zmagali na letošnjem razpisu in v juniju tudi podpisali pogodbo o dobavi 649 primerkov predstavnikov nove ameriške 'lahke konjenice'.

Nas avtomobilska industrija res odira?

90 odstotna podražitev novih avtomobilov v zadnjih 25. letih

Sreda, 28. oktober 2020, 08:46
Nas avtomobilska industrija res odira?: 90 odstotna podražitev novih avtomobilov v zadnjih 25. letih

Iz Nemčije poročajo o vznemirljivem trendu za nemške prodajalce novih avtomobilov, ker so številni Nemci in Nemke očitno ugotovili, da se jim nakup novega vozila sploh ne izplača več, zato se je v Nemčiji v zadnjem času znova povečalo zanimanje za rabljene avtomobile.

Dacia duster 'Pick-up' (2020)

Nadaljevanje uspešne zgodbe

Četrtek, 22. oktober 2020, 08:44
Dacia Duster Pick-up (2020)

V juliju leta 2014 so Romuni prvič predstavili posebno, striktno namensko razvito serijo 4x4 poltovornjakov na osnovi tedanjega modela duster. Danes so v Romuniji začeli prodajati novo 'single cab' verzijo poltovornega dusterja, ki je zaenkrat na voljo samo kupcem v Romuniji.

Raziskava revije What Car?

Najbolj zanesljive avtomobile še vedno izdelujejo Japonci

Torek, 20. oktober 2020, 08:38
Raziskava revije What Car?: Najbolj zanesljive avtomobile še vedno izdelujejo Japonci

Iz Velike Britanije prihaja novica o novi raziskavi glede zanesljivosti avtomobilov, ki so jo med britansko populacijo lastnikov avtomobilov tokrat izvedli novinarji cenjene britanske revije What Car?

100 let znamke Suzuki - 2. del

Začetek globalne ekspanzije

Ponedeljek, 19. oktober 2020, 09:02
Suzuki Fronte 360 (LC10) ob obisku Rima leta 1968

Proti koncu šestdesetih let prejšnjega stoletja so se vodilni pri znamki Suzuki odločili za globalno ekspanzijo te znamke, ker so imeli v tistih časih status največjega svetovnega proizvajalca dvotaktnih pogonskih sklopov, predvsem na račun odlične prodaje modelov kot sta fronte 360 in pa T20 'Super-Six' (motocikel).

KÜS test cenenih celoletnih pnevmatik

Pnevmatike za ljudi, ki so naveličani življenja …

Četrtek, 15. oktober 2020, 08:11
KÜS test cenenih celoletnih pnevmatik: Pnevmatike za ljudi, ki so naveličani življenja …

Včeraj so strokovnjaki nemške organizacije KÜS objavili izsledke njihovega testa šestih, izrazito cenenih celoletnih pnevmatik azijskega izvora v dimenzijah 205/55 R16 (golfov razred). Izsledki so zastrašujoči, vsaj za tiste, ki jim je jasno, da predstavljajo pnevmatike edini stik vozila z vozno podlago …

'SIMPLY UNBEATABLE'

3 pomembne nagrade za novo octavio

Sreda, 14. oktober 2020, 08:20
'SIMPLY UNBEATABLE': 3 pomembne nagrade za novo octavio

V Veliki Britaniji so v teh dneh razglasili letošnje zmagovalce izbora najboljših novih avtomobilov, ki so ga ponovno pripravili novinarji cenjene britanske revije Auto Express. Največ lovorik (4) sta letos pobrala aktualna serijska modela (octavia & superb) znamke Škoda, čeprav je na tej podelitvi resnično zablestela samo nova octavia.

Luca by TU/ecomotive

Odpadek na kolesih

Torek, 13. oktober 2020, 10:05
Luca by TU/ecomotive: Odpadek na kolesih

Iz Nizozemske prihaja novica o novem, striktno električno gnanem lahkokategorniku, ki je skoraj v celoti izdelan iz reciklirane plastike, podobno obdelanega aluminija in lesnih odpadkov. S tem projektom so študentje univerze za tehnologijo v Eindhovenu želeli dokazati uporabnost različnih odpadkov pri izdelavi okoljevarstveno orientiranih avtomobilov.

100 let znamke Suzuki

Tekstilna zgodba s kovinsko-predelovalnim nadaljevanjem

Ponedeljek, 12. oktober 2020, 08:52
Prvi zametki koncerna Suzuki (1909)

V kratkem bo minilo že 100 let od ustanovitve podjetja Suzuki Loom Manufacturing Co., ki ga je 15. oktobra leta 1920 ustanovil legendarni Michio Suzuki (1887-1982), ki se je takrat ukvarjal predvsem z izdelavo tekstilnih statev, čeprav se je ob tem navduševal tudi za ostale tedanje tehnične novosti, ker je želel razširiti ponudbo izdelkov njegovega podjetja.

SUL namesto SUV?

Nove modne smernice v avtomobilski industriji

Četrtek, 8. oktober 2020, 10:10
Volvo S60 Cross Country

To, da proizvajalci vozil za tržni uspeh na današnjih tržiščih potrebujejo 'neskončno' število raznih SUV različic in 'crossover' modelov, je jasno že vrabcem, vendar nam počasi postaja jasno tudi to, da je globalno tržišče že prenasičeno s temi tipi vozil, zato pri številnih proizvajalcih že razmišljajo o naslednjih korakih, odnosno uvedbi novih karoserijskih tipov vozil.

„Öko-Panzer“ by FFG

Ekološko usmerjeni oklepnik

Sreda, 7. oktober 2020, 08:53
„Öko-Panzer“ by FFG : Ekološko usmerjeni oklepnik

Elektromobilnost ne zanima samo civilistov, zelo naklonjeni so ji tudi v oborožitveni industriji, vendar ne iz ekoloških razlogov, ker so vojaki navdušeni predvsem nad količino razpoložljivega motornega navora in neslišnostjo take pogonske zasnove ob njenem delovanju.

Suzuki Marine

Nova tehnologija za manjšo onesnaženost

Torek, 6. oktober 2020, 08:58
Suzuki Marine: Nova tehnologija za manjšo onesnaženost

Pri navtični podružnici koncerna Suzuki so v teh dneh predstavili povsem novo ekološko nadgradnjo za njihove izvenkrmne motorje, ker bodo tako nadgrajeni pogonski sklopi po novem lahko čistili oceane, jezera in reke.

ADAC test asistenčnih sistemov

Dobri rezultati, vendar samo ob sodelovanju z vozniki

Ponedeljek, 5. oktober 2020, 09:58
ADAC test asistenčnih sistemov: Dobri rezultati, vendar samo ob sodelovanju z vozniki

Strokovnjaki nemškega kluba ADAC so v zadnjem času ob sodelovanju z organizacijo Euro NCAP razvili povsem nove testne metode za ovrednotenje delovanja čedalje bolj razširjenih asistenčnih sistemov. Tokrat so Nemci razkrili rezultate zadnjih testiranj takšne opreme.

Allard JR continuation

Novi povratnik

Četrtek, 1. oktober 2020, 08:30
Allard JR continuation

V teh dneh se je po približno 61. letih 'spanca' vrnila še ena britanska avtomobilska znamka, ker so potomci Sydneya Allarda (ustanovitelj znamke) pred časom obudili podjetje Allard Motor Company (1946-1959) in predstavili njihov prvi 'serijski' model.

GTÜ, ARBÖ & ACE test zimskih pnevmatik

Ponovna zmaga pnevmatike znamke Bridgestone

Sreda, 30. september 2020, 07:56
GTÜ, ARBÖ & ACE test zimskih pnevmatik: Ponovna zmaga pnevmatike znamke Bridgestone

Nemška organizacija GTÜ, avstrijska organizacija ARBÖ in drugi največji nemški avtomobilski klub ACE so včeraj objavili rezultate nedavno opravljenih testov devetih zimskih pnevmatik v dimenzijah 225/50 R17, ki so trenutno že na voljo kupcem v nemških trgovinah.

Poročilo nemškega združenja GDV

Proizvajalci avtomobilov dražijo rezervne dele

Torek, 29. september 2020, 08:20
Poročilo nemškega združenja GDV: Proizvajalci avtomobilov dražijo rezervne dele

V krovnem združenju nemških zavarovalničarjev (GDV) so v teh dneh predstavili izsledke njihove interne študije, ki razkriva občutne podražitve rezervnih avtomobilskih delov, ker bo vaš morebitni letošnji nakup rezervnih delov, ki jih potrebujete za vaš avtomobil, v povprečju že 5 odstotkov dražji od nakupa enakih delov v letu 2019.

Lada 4x4 '50th Anniversary'

Posebna serija za nemške kupce

Četrtek, 24. september 2020, 09:48
Lada 4x4 50th Anniversary Limited Edition

Iz Nemčije, kjer je po novem tudi dom prvotno ruskega podjetja Partisan Motors, prihaja novica o posebnem, številčno omejenem kontingentu Ladinega modela 4x4 (niva), ki bo na voljo samo nemškim kupcem, ki so v približno štiridesetih letih prodaje kupili že več kot 100.000 primerkov tega legendarnega kompaktnega SUV-ja.

Veliki ADAC test zimskih pnevmatik

Solidna ocena Savine zimske pnevmatike

Sreda, 23. september 2020, 08:00
Veliki ADAC test zimskih pnevmatik: Solidna ocena Savine zimske pnevmatike

Počasi se ponovno približuje obdobje, ko bomo na naših 'jeklenih konjičkih' morali poskrbeti za menjavo njihove 'obutve'. Tega se zavedajo tudi v klubu ADAC, zato so Nemci včeraj predstavili izsledke njihovega zadnjega velikega testa zimskih pnevmatik, primernih za SUV vozila, kombije in predstavnike spodnjega srednjega razreda.

Big Brother Awards 2020

Nova zaušnica znamki Tesla

Torek, 22. september 2020, 09:11
Big Brother Awards 2020: Nova zaušnica znamki Tesla

18. septembra 2020 se je Bielefeldu odvijala letošnja podelitev prav nič častnih 'Big Brother' nagrad, ki jih že od leta 2000 podeljuje nemško združenje Digitalcourage e.V., kjer s temi nagradami vsako leto nagradijo predvsem izredno 'vohunsko' orientirane družbe in podjetja …

56 avtomobilov za 56 let

Jubilejna britanska serija modela moke

Ponedeljek, 21. september 2020, 09:01
Moke by Moke International

Letos mineva že 56 let od prve predstavitve legendarnega prostočasnega izdelka znamke Austin, ki ima tudi v današnjih časih veliko simpatizerjev, predvsem na Karibskem otočju, kjer je moke še vedno izredno priljubljen med domačini in turisti. Sedaj se moke v omejeni nakladi vrača tudi na britanske ceste.

Novi SUZUKI SWACE

Suzuki v Evropi predstavlja novi hibridni model

Četrtek, 17. september 2020, 06:19
Novi SUZUKI SWACE: Suzuki v Evropi predstavlja novi hibridni model

Novi Suzuki SWACE je eleganten in vsestranski karavan s športno zasnovo, udobno in stabilno vožnjo ter naprednimi hibridnimi zmogljivostmi.

Ferrari 250 GT by GTO Engineering

'Varnostna kopija'

Sreda, 16. september 2020, 10:25
Ferrari 250 GT by GTO Engineering: 'Varnostna kopija'

V britanskem podjetju GTO Engineering, enem izmed najbolj cenjenih specialistov za servisiranje, obnovo in popravila starodobnikov znamke Ferrari, so se odločili za razširitev ponudbe, ker si boste sedaj lahko omislili zelo kredibilno kopijo legendarnega ferrarija 250 GT v različici 'Berlinetta Passo Corto Competizione'.

Študija združenja SHVF

Prvo uradno štetje švicarskih starodobnikov

Četrtek, 10. september 2020, 09:30
Študija združenja SHVF: Prvo uradno štetje švicarskih starodobnikov

V teh dneh so v Švici objavili zanimive izsledke nedavno izvedene študije, ki so jo pripravili pri domačem združenju SHVF (Swiss Historic Vehicle Federation), kjer so se pred časom odločili za prvo uradno štetje švicarskih starodobnih vozil.

Suzuki Jimny N1

Suzuki predstavlja novo lahko gospodarsko vozilo

Četrtek, 10. september 2020, 06:16
Suzuki Jimny N1: Suzuki predstavlja novo lahko gospodarsko vozilo

Suzuki predstavlja novo dvosedežno lahko gospodarsko različico že znanega majhnega in lahkega terenskega vozila Jimny. Model vse od predstavitve v letu 2018 privablja tako zasebne kupce kot profesionalne uporabnike, ki potrebujejo vozilo s pristnimi terenskimi zmogljivostmi.

Suzuki jimny LCV

Vrnitev odpisanih

Sreda, 9. september 2020, 08:00
Suzuki jimny LCV: Vrnitev odpisanih

Iz Japonske prihaja zelo dobra novica za vse ljubitelje in prijatelje malega Suzukijevega terenskega vozila, ker so Japonci v teh dneh sporočili, da se sedaj s tem, zelo priljubljenim serijskim modelom (jimny), vračajo na evropsko tržišče.

Volvo P1800 by Cyan Racing

Modernizacija švedske športne ikone

Ponedeljek, 7. september 2020, 08:52
Volvo P1800 by Cyan Racing: Modernizacija švedske športne ikone

Iz Švedske prihaja novica o novem projektu moštva Cyan Racing (bivši Polestar), ki ga poznamo predvsem po trojni osvojitvi naslova prvakov v prvenstvu WTCR. Tokrat so podjetni Švedi ustvarili 'restomod' različico legendarnega švedskega GT kupeja (model P1800 / 1960-1973) znamke Volvo.

ADAC 'Gesamtkostenrechnung'

ID.3 je resnično ekonomičen

Sreda, 2. september 2020, 08:50
ADAC 'Gesamtkostenrechnung': ID.3 je resnično ekonomičen

V teh dneh so strokovnjaki kluba ADAC razkrili izsledke njihove nove analize vseh mesečnih finančnih stroškov, ki čakajo nemške lastnike nekaterih električno in fosilno gnanih avtomobilov. Izsledki so presenetljivi, ker se je izkazalo, da boste z novim električnim modelom znamke VW deležni najnižjih obratovalnih in ostalih finančnih stroškov.

Carat Duchatelet silver spectre shooting brake

Najelitnejši kombikupe

Ponedeljek, 31. avgust 2020, 09:32
Carat Duchatelet Silver Spectre Shooting Brake

V teh dneh smo dobili nov dokaz tega, da na tem svetu še obstajajo ljudje, ki jim je za razliko od številnih današnjih avtomobilističnih novinarjev popolnoma jasen pravi pomen besedne zveze 'Shooting Brake'.

Volkswagen ID.3 & Felix Egolf

Novi, delno kredibilni rekord

Četrtek, 27. avgust 2020, 08:16
Volkswagen ID.3 & Felix Egolf: Novi, delno kredibilni rekord

V teh dneh smo dobili nov rekordni dosežek na področju elektromobilnosti, ki so ga tokrat prispevali pri znamki Volkswagen, vendar bodo morali ljubitelji električnih avtomobilov pred pričetkom slavja obvezno prebrati tudi 'drobni tisk' …

Analiza podjetja BearingPoint

Zemljevid elektromobilnosti

Sreda, 26. avgust 2020, 09:10
Analiza podjetja BearingPoint: Zemljevid elektromobilnosti

Analitiki svetovalnega podjetja BearingPoint so v teh dneh predstavili zanimive izsledke njihove študije ("Electric Market Overview 2020"), kjer ugotavljajo, da se koncept elektromobilnosti po celem svetu uveljavlja zelo neenakomerno, tudi zaradi različnega BDP-ja v državah, ki so postavljene na njihov zemljevid elektromobilnosti.

Čelno trčenje avtomobila in avtodoma

'Hiše na kolesih' so varne samo v mirujočem stanju …

Torek, 25. avgust 2020, 08:20
Čelno trčenje avtomobila in avtodoma: 'Hiše na kolesih' so varne samo v mirujočem stanju …

V zadnjih devetih letih so nemški statistiki opazili skokovito (+ 77 %) rast prodaje počitniških vozil na nemškem tržišču, kjer kupci favorizirajo predvsem avtodome, ki so zasnovani na osnovi serijskih  kombijev različnih znamk. Zato so strokovnjaki kluba ADAC za tokrat izvedeno čelno poskusno trčenje uporabili nekoliko drugačen scenarij.

Jeep grand wagoneer

Oživitev legendarnega modela

Ponedeljek, 24. avgust 2020, 10:12
Jeep Grand Wagoneer (2022)

Minuli konec tedna so pri znamki Jeep razkrili nekaj uradnih tolažilnih fotografij popolnoma novega SUV modela z legendarno modelno oznako 'Grand Wagoneer', ki se bo javnosti prvič predstavil 3. septembra 2020, čeprav bodo prvi izdelani primerki tega modela na voljo kupcem šele v prvi polovici leta 2021.

ADAC test mestnih E-koles

Dobrodošla alternativa

Sreda, 19. avgust 2020, 09:17
Ampler Curt

Aktualna pandemija koronavirusa COVID-19 je v številnih trgovinah z bicikli poskrbela za zelo svež in tudi množičen dotok novih uporabnikov klasičnih in tudi električno gnanih biciklov, zato so Nemci tokrat testirali osem predstavnikov tako imenovanih mestnih E-koles.

Nasveti organizacije DVR

Primerna 'obutev' za električne avtomobile

Torek, 18. avgust 2020, 07:49
VW ID 3

Strokovnjaki nemške organizacije Deutsche Verkehrssicherheitsrat (DVR) so v teh dneh predstavili nekaj koristnih nasvetov za lastnike striktno električno gnanih avtomobilov, ker so se potrošniki počasi začeli zavedati, da električni avtomobili niso posebni samo zaradi njihovega pogona, temveč tudi zaradi posebnih, samo za njih razvitih pnevmatik.

Eksperiment znamke Hyundai

33 ur vožnje za prevoženih 1000 kilometrov …

Ponedeljek, 17. avgust 2020, 09:05
Eksperiment znamke Hyundai: 33 ur vožnje za prevoženih 1000 kilometrov …

Iz Nemčije prihaja novica o novem rekordnem dosežku treh striktno električno gnanih vozil znamke Hyundai, ki pa ga ne smemo jemati preveč resno, ker je nastal v rahlo bizarnih pogojih in ob velikem odrekanju udeleženih testnih voznikov …

ADAC test celoletnih SUV pnevmatik

7 pnevmatik za ljudi, ki so pripravljeni sprejemati kompromise

Sreda, 12. avgust 2020, 08:14
ADAC test celoletnih SUV pnevmatik: 7 pnevmatik za ljudi, ki so pripravljeni sprejemati kompromise

Iz Nemčije prihajajo nove koristne informacije, ki so in bodo zanimive predvsem za tiste, ki morda  razmišljajo o nakupu kompleta novih celoletnih pnevmatik, ker na ta način lahko privarčujete čas, prostor in denar, seveda ob predpostavki, da ste ob tem pripravljeni sprejemati kompromise.

Študija organizacije AAA

Nam asistenčni sistemi res pomagajo?

Torek, 11. avgust 2020, 09:22
Študija organizacije AAA: Nam asistenčni sistemi res pomagajo?

Strokovnjaki ameriške organizacije AAA so se tokrat ukvarjali z asistenčnimi sistemi, predvsem so se posvetili delovanju sistemov za ohranjanje voznega pasu, ki po njihovih ugotovitvah sploh ne delujejo zanesljivo. Američani pravijo, da takšni asistenčni sistemi v resnici sploh ne pomagajo vozniku, temveč ga kvečjemu ovirajo …

Goldener Geier 2020

Nagrade za najbolj družbeno neodgovorna vozila

Ponedeljek, 10. avgust 2020, 09:57
Goldener Geier 2020: Nagrade za najbolj družbeno neodgovorna vozila

V letošnjem maju so pri nemški okoljevarstveni organizaciji Deutsche Umwelthilfe (DUH) sprožili vsesplošno akcijo iskanja najbolj prepričljivih fotografskih dokazov glede absurdnosti in deplasirane uporabe ogromnih SUV avtomobilov v mestnih središčih, ki so jo Nemci izvedli ob podpori socialnih omrežij in ostalih nemških organizacij, ki jim ni vseeno za naše okolje.

ISO Rivolta GTZ

Zagato oživlja znamko ISO Rivolta

Sreda, 5. avgust 2020, 08:19
ISO Rivolta GTZ: Zagato oživlja znamko ISO Rivolta

Iz Italije prihaja novica o uspešni 'oživitvi' še ene aristokratske avtomobilske znamke, ker so pri znamki Zagato v teh dneh napovedali letošnje rojstvo devetnajstih maloserijskih primerkov modela GTZ. Devet primerkov tega ekskluzivnega športnega avtomobila je že prodanih …

Lada 4x4 by Lux Form

Nova namembnost modela niva

Torek, 4. avgust 2020, 09:29
Lada 4x4 by Lux Form: Nova namembnost modela niva

V Moskvi obstaja podjetje z imenom Lux Form, kjer so se že pred časom specializirali za predelave nekdanjih sovjetskih in aktualnih modelov domačih, ruskih proizvajalcev avtomobilov. Sedaj so predstavili dve zelo uporabni različici prvega evropskega kompaktnega SUV avtomobila, ki smo ga spoznali že davnega leta 1977.

'Bundesrepublik Golfland'

10 najpogostejših avtomobilov na nemških cestah

Ponedeljek, 3. avgust 2020, 08:39
'Bundesrepublik Golfland': 10 najpogostejših avtomobilov na nemških cestah

Nemški Zvezni urad za motorna vozila (KBA) je pred kratkim predstavil novo poročilo o desetih najpogostejših modelih avtomobilov, ki krožijo po nemških cestah.

Primerjalni test štirih električnih avtomobilov

Uničujoč vpliv aerodinamike na avtonomijo

Sreda, 29. julij 2020, 10:04
Primerjalni test štirih električnih avtomobilov: Uničujoč vpliv aerodinamike na avtonomijo

Iz Nemčije prihaja novica o zanimivem primerjalnem testu striktno električno gnanih avtomobilov, ki ga je ob pomoči sodelavcev izvedel znani nemški novinar Alexander Bloch, ker ga je pri testnih primerkih zanimala realna povprečna poraba električne energije pri višjih hitrostih in ostalih neidealnih pogojih obratovanja takšnih vozil.

Švicarsko-nemški primerjalni test pnevmatik

Malo odštetega denarja, malo prejete varnosti …

Torek, 28. julij 2020, 08:54
Švicarsko-nemški primerjalni test pnevmatik: Malo odštetega denarja, malo prejete varnosti …

31. julija 2020 se bo v švicarskih kioskih pojavila avgustovska številka domače avtomobilske revije auto-illustrierte, ki bo bralcem tokrat postregla tudi z rezultati nedavno opravljenega primerjalnega testa treh resnično različnih letnih pnevmatik.

Raziskava kluba ADAC

Je potovalni računalnik resnicoljúb ali lažnivec?

Četrtek, 23. julij 2020, 08:29
Raziskava kluba ADAC: Je potovalni računalnik resnicoljúb ali lažnivec?

V današnjem, že pretežno 'digitalnem' času, smo se uporabniki avtomobilov močno navezali na informacije o porabi goriva (energije), ki nam jih posredujejo priljubljeni potovalni računalniki v naših avtomobilih. Se lahko zanesemo na takšne informacije?

'Zoe Ville' v departmaju Ariège

Renaultov družbeni eksperiment

Sreda, 22. julij 2020, 08:01
Zaselek Appy

Si predstavljate, da živite v majhni in nekoliko odmaknjeni idilični vasici na jugu Francije, kjer po cestah krožijo samo električno gnani renaulti zoe, ki jih je vaši skupnosti posodil svetovno znani francoski proizvajalec avtomobilov?

Študija inštituta Center Automotive Research (CAR)

SUV vozila izgubljajo centimetre in kilograme

Torek, 21. julij 2020, 09:15
Študija inštituta Center Automotive Research (CAR): SUV vozila izgubljajo centimetre in kilograme

V očeh številnih okoljevarstvenikov so velika SUV vozila v naših mestnih središčih jasen znak dekadence v zahodni kulturi, ker kažejo predvsem na brezobzirnost njihovih lastnikov glede povečane porabe pogonskih goriv in posledičnega nastanka še več škodljivih emisij za ozračje, istočasno pa takšna vozila poskrbijo tudi za občutno nižjo 'partnersko zaščito' ostalih udeležencev v javnem prometu.

Test kluba ADAC

Pravilna razhladitev vročega avtomobila

Ponedeljek, 20. julij 2020, 08:26
Test kluba ADAC: Pravilna razhladitev vročega avtomobila

Notranjost (potniška celica) avtomobila, ki je poleti direktno izpostavljen žgočemu soncu, se lahko dokaj hitro spremeni v pravo 'pečico' s temperaturami v območju 60 stopinj Celzija. Zato poleti v parkiranem vozilu nikoli in nikdar ne puščajte otrok ali pa hišnih ljubljenčkov …

Warrantywise Reliability Index 2020

Denarnice v vlogi 'žvižgačev'

Četrtek, 16. julij 2020, 10:20
Warrantywise Reliability Index 2020: Denarnice v vlogi 'žvižgačev'

V letošnjem maju smo poročali o ugotovitvah primerjalnega portala CarWow, povezanih z zanesljivostjo avtomobilov, ki so jih britanski novinarji zbrali ob pomoči zavarovalnice WarrantyWise, ki uporabnikom in lastnikom avtomobilov ponuja podaljšano avtomobilsko garancijo. Sedaj so pred nami uradno blagoslovljeni izsledki te zavarovalnice.

Prenovljeni SUZUKI SWIFT

Športna kompaktna kombilimuzina

Četrtek, 16. julij 2020, 07:41
Prenovljeni SUZUKI SWIFT: Športna kompaktna kombilimuzina

V ponudbi vozil Suzuki v prodajnih salonih po Sloveniji je že na voljo prenovljena športna kompaktna kombilimuzina SWIFT. Posodobitve vključujejo športne izboljšave zunanjosti, pogonski sklop z varčnejšo porabo goriva in dodatne pametne varnostne funkcije.

Tesla vs. Landgericht München: 0:1

Nemška sodna zaušnica znamki Tesla

Sreda, 15. julij 2020, 09:14
Tesla vs. Landgericht München: 0:1: Nemška sodna zaušnica znamki Tesla

Ob občasnih ogledih slovenskih oglasov z rabljenimi vozili znamke Tesla sem že večkrat opazil, da prodajalci ob tem, ko oglašujejo takšna vozila, zelo radi in tudi močno poudarjajo besedo AUTOPILOT, čeprav s tem zavestno zavajajo kupce.

Jeep wrangler V-8 rubicon 392 concept

Jeepov 'antibronco'

Torek, 14. julij 2020, 10:35
Jeep Wrangler V-8 Rubicon 392 Concept

Pri znamki Jeep so včeraj predstavili novo konceptno vozilo na osnovi serijskega modela wrangler, ki obuja spomin na nekdanje (1972-1983) serijske V8 jeepe iz serije CJ (CJ-7 renegade), ki so jih ljudje zaradi odličnega razmerja med maso avtomobila in razpoložljivo pogonsko močjo zelo radi primerjali s klasičnimi ameriškimi mišičnjaki.

Suzuki swift (2020)

Blaga osvežitev

Ponedeljek, 13. julij 2020, 09:11
Suzuki swift (2020): Blaga osvežitev

Približno tri leta po predstavitvi aktualne generacije Suzukijevega swifta, ki je do sedaj pritegnila približno 745.000 kupcev iz približno 120. držav, se je v teh dneh na nekaterih evropskih tržiščih pojavil rahlo tehnološko in vizualno osveženi swift.

BMW 02 'Reminiscence Concept'

Električni BMW s pridihom preteklosti

Sreda, 8. julij 2020, 08:12
BMW 02 'Reminiscence Concept': Električni BMW s pridihom preteklosti

Oblikovanje aktualnih električnih BMW-jev iz družine i modelov polarizira javnost, ker so nekateri ljubitelji avtomobilov navdušeni nad modernim oblikovanjem modelov i3 in i8, obstajajo pa tudi ljudje, ki jim takšno oblikovanje ni ravno najbolj všeč. Med njimi je tudi David Obendorfer, znani italijanski industrijski oblikovalec, ki je tokrat ustvaril moderno interpretacijo BMW-ja iz serije 02.

Študija kluba ADAC in organizacije ÖAMTC

Kultura 'samomorilcev' na naših cestah cveti …

Torek, 7. julij 2020, 09:39
Študija kluba ADAC in organizacije ÖAMTC: Kultura 'samomorilcev' na naših cestah cveti …

Nemški in avstrijski strokovnjaki so v teh dneh predstavili novo črnogledo študijo glede povezav med 'stranskimi dejavnostmi' in vožnjo različnih transportnih sredstev, ker je to zelo verjeten scenarij za nastanek lažje ali pa hujše prometne nesreče.

Aston Martin lagonda

Eksotična limuzina išče novega lastnika

Ponedeljek, 6. julij 2020, 09:15
Aston Martin lagonda : Eksotična limuzina išče novega lastnika

14. julija bodo pri avkcijski hiši RM Sotheby’s izpeljali novo spletno dražbo eksotičnih in starodobnih vozil. Na tokratnem seznamu avtomobilov, ki bodo ob tej priložnosti iskali nove lastnike, bo tudi eksotična limuzina znamke Aston Martin, ki je nekoč spadala med najdražje nove serijske avtomobile na tem svetu.

Novi SUZUKI ACROSS

Novi SUV model znamke Suzuki

Petek, 3. julij 2020, 05:23
Novi SUZUKI ACROSS: Novi SUV model znamke Suzuki

ACROSS je prvi model, ki ga dobavlja Toyota Motor Corporation v okviru poslovnega sporazuma med Toyoto in Suzukijem. Začetek prodaje v Evropi je postavljen na jesen 2020.

Znamka Borgward

Neuspešno oživljanje?

Četrtek, 2. julij 2020, 08:54
Znamka Borgward: Neuspešno oživljanje?

Iz Nemčije prihaja novica, ki ne bo preveč všeč vsem tistim, ki so upali na uspešno reinkarnacijo nemške znamke Borgward, ker je ta, na novo rojena avtomobilska znamka v bistvu že skoraj klinično mrtva …

AC cobra

Rojstvo dveh novih različic

Sreda, 1. julij 2020, 08:49
AC Cobra Series 1 electric / Cobra 140 Charter Edition

Pri leta 1901 ustanovljeni britanski znamki AC (Auto Carriers) so danes razkrili dve povsem novi različici originalne cobre, legendarnega športnega avtomobila, ki letos praznuje že 58 let obstoja.

Novi SUZUKI IGNIS

Predstavljamo prenovljenega Ignisa

Torek, 30. junij 2020, 10:33
Novi SUZUKI IGNIS: Predstavljamo prenovljenega Ignisa

Novi Ignis je obdržal ikonične značilnosti dizajna obstoječega modela, še bolj pa je okrepil svoj edinstven položaj kot edini ultra-kompaktni SUV na trgu.

ADAC test petih električnih skuterjev

Dober električni skuter ni poceni

Ponedeljek, 29. junij 2020, 10:01
ADAC test petih električnih skuterjev: Dober električni skuter ni poceni

Zaradi čedalje večje popularnosti in dejstva, ki pravi, da je električni skuter eno izmed najbolj čistih in posledično eno izmed najbolj idealnih ekološko naravnanih sredstev za osebni transport ljudi v urbanih sredinah, so se nemški strokovnjaki tokrat lotili testiranja petih električnih skuterjev, ki jih v prometu lahko uporablja vsak z opravljenim in veljavnim izpitom za vožnjo osebnih avtomobilov.

Facel Véga Paris V

Obuditev legendarne francoske aristokratske znamke?

Torek, 23. junij 2020, 09:11
Facel Véga Paris V: Obuditev legendarne francoske aristokratske znamke?

Pred kratkim se je nešteto obstoječim spletnim stranem na svetovnem spletu pridružila povsem nova spletna stran legendarnega francoskega proizvajalca 'Le Grand Luxe Sportif' avtomobilov, kjer ob pomoči socialnega omrežja Instagram napovedujejo možni povratek znamke Facel Véga.

ADAC test električnih skirojev

Izognite se cenenim izdelkom

Četrtek, 18. junij 2020, 08:50
ADAC test električnih skirojev: Izognite se cenenim izdelkom

Ker so električni skiroji v teh časih čedalje bolj popularni (po navedbi kluba ADAC o nakupu takšnega prevoznega sredstva razmišlja že vsak tretji Nemec …) so se strokovnjaki kluba ADAC tokrat posvetili devetim modelom električnih skirojev, ki so trenutno na voljo kupcem v nemških trgovinah.

Evum a-Car 4x4

Dejanski pričetek sprejemanja naročil

Sreda, 17. junij 2020, 09:09
Evum a-Car 4x4: Dejanski pričetek sprejemanja naročil

Leta 2016 so strokovnjaki Tehnične univerze v Münchnu (TU München) predstavili koncept štirikolesno gnanega, vendar enostavnega, striktno električno gnanega lahkega gospodarskega vozila, ki so ga Nemci prvotno razvili za potrebe Afričanov. Sedaj lahko takšen ekološko orientirani 'mini-tovornjak', ki je pred časom prestal proces 'evropeizacije', tudi naročite.

Singer 911 targa Colorado Springs

Targa za individualiste

Ponedeljek, 15. junij 2020, 09:27
Singer 911 targa Colorado Springs: Targa za individualiste

V delavnici znamke Singer, kjer se že dobrih 10 let zelo uspešno ukvarjajo z 'restomod' predelavami porschejev 911 iz serije 964 (1988-1994), je po naročilu zadosti premožnega kupca iz mesta Colorado Springs nastal novi modificirani targa lepotec …

FIAT 500 v Veliki Britaniji

Najbolje prodajan avtomobil v času karantene

Četrtek, 11. junij 2020, 08:02
FIAT 500 v Veliki Britaniji: Najbolje prodajan avtomobil v času karantene

Pri največjem britanskem neodvisnem trgovcu z avtomobili, podjetju Motorpoint, so v teh dneh razkrili lestvico najbolje prodajanih avtomobil v obdobju po 23. marcu 2020, ko so Britanci zaradi pandemije koronavirusa uvedli splošno karanteno, ki še traja.

Test kluba ADAC

Pravilno otovarjanje rešuje življenja

Sreda, 10. junij 2020, 08:37
Test kluba ADAC: Pravilno otovarjanje rešuje življenja

Nemci so se na tokratnem preizkusnem testu intenzivno ukvarjali s prevozom različnih predmetov in morebitnimi posledicami v slučaju čelnega trčenja s solidno otovorjenim avtomobilom, ki so močno odvisne od vedenjskega vzorca uporabnika takšnega avtomobila.

Sponzorstvo Suzuki – JZS in Prokarting

Suzuki Slovenija je slovesno predal štiri nova sponzorska vozila

Sreda, 10. junij 2020, 06:41
Peter Verčič in Vladimir Stankovič

Suzuki Slovenija je včeraj slovesno predal štiri nova sponzorska vozila Judo zvezi Slovenije. Že prejšnji teden je podaljšal sponzorsko pogodbo z ekipo Prokartinga in Vladimirjem Stankovičem. Suzuki Slovenija je s ponosom predal štiri Suzuki Vitare slovenskim vrhunskim judoistkam Tini Trstenjak, sestrama Anji in Maruši Štangar ter Judo zvezi Slovenije.

Zahteva organizacije Deutsche Umwelthilfe

Ukinite subvencije za nakup priključnih hibridnih vozil!

Torek, 9. junij 2020, 08:34
Zahteva organizacije Deutsche Umwelthilfe: Ukinite subvencije za nakup priključnih hibridnih vozil!

Nedavno sprejeti nemški podporni paket, ki naj bi pri njih spodbudil gospodarsko rast, vsebuje tudi približno 2,2 milijarde EUR sredstev namenjenih v podporo nemški avtomobilski industriji. Ob tem so se že oglasili predstavniki organizacije Deutsche Umwelthilfe, ki od nemške vlade zahtevajo ukinitev sprejetih subvencij za nakup priključnih hibridov.

ADAC test kolesarskih čelad

Test brez slabih ocen

Ponedeljek, 8. junij 2020, 08:11
ADAC test kolesarskih čelad: Test brez slabih ocen

Na tokratnem preizkusnem testu so se strokovnjaki nemškega kluba ADAC posvetili varnosti kolesarjev, točneje varnosti kolesarskih in podobnih glav ('Outdoor' športi in vožnja BMX koles, skirojev, rolk …). Sklepna nemška ugotovitev je, da za dobro kolesarsko čelado ni potrebno odšteti veliko denarja.

Twaice „Battery Health Report“

Pomoč ob nakupu rabljenega električnega avtomobila

Četrtek, 4. junij 2020, 09:44
Twaice „Battery Health Report“ : Pomoč ob nakupu rabljenega električnega avtomobila

Prodaja novih električnih avtomobilov se v zadnjem obdobju počasi povečuje, povsem drugače je s tržiščem rabljenih električnih avtomobilov, ker se večina potencialnih kupcev ob nakupu zaradi pomanjkanja verodostojnih informacij zelo pogosto ubada z vprašanjem (v kakšnem stanju so vgrajeni akumulatorji?) brez odgovora …

Priključni hibridni avtomobili

Koncept, ki ne garantira prijaznosti do okolja

Torek, 2. junij 2020, 09:03
Volvo XC40 T5 Twin Engine

V teh dneh smo s strani nemškega kluba ADAC dobili novo potrditev sumov glede lažnega okoljevarstva nekaterih aktualnih priključno hibridnih modelov avtomobilov, ker lahko z vožnjo takšnih namišljenih okoljevarstvenikov v resnici pokurite še več fosilnega goriva in ustvarite še več škodljivih emisij.

Študija svetovalnega podjetja Roland Berger

Avtomobilska industrija in 'nova normalnost'

Četrtek, 28. maj 2020, 09:40
Študija svetovalnega podjetja Roland Berger: Avtomobilska industrija in 'nova normalnost'

Po napovedih, razkritih v nedavno izvedeni študiji svetovalnega podjetja Roland Berger, mora avtomobilska industrija poiskati nove strategije za soočenje z 'novo normalnostjo', ki predstavlja družbeno posledico epidemije novega koronavirusa (covid-19), ki je sedaj, ob postopnem opuščanju zaščitnih ukrepov, pokazala tudi vse gospodarske tegobe globalizacije in 'Just-in-time' (JIT) razmišljanja v proizvodnji …

ADAC 'Kindersitztest' 2020

Testiranje z ugodnim razpletom za najmlajše

Sreda, 27. maj 2020, 08:42
ADAC 'Kindersitztest' 2020: Testiranje z ugodnim razpletom za najmlajše

V klubu ADAC so v teh dneh razkrili rezultate letošnjega velikega testa otroških varnostnih sedežev, ki so letos presenetili nemške strokovnjake, ker sta približno dve tretjini testiranih sedežev dobili odlične ocene, našli pa so samo eno 'črno ovco', vendar je tudi ta na koncu le prestala test.

Suzuki (renault) alto lapin 4 GTL

Nostalgik iz mesta Kanagawa

Torek, 26. maj 2020, 08:47
Suzuki (Renault) Alto Lapin 4 GTL

Japonsko podjetje iz mesta Kanagawa je že pred mnogimi leti predstavilo kit-komplet zunanjih karoserijskih delov, ki spremenijo kei-car suzukija (model alto lapin (HE21S / HE22S) v pomanjšano kopijo legendarne 'katrce' (renault 4). Očitno so kupci še vedno navdušeni nad to idejo, ker je 'japonska katrca' tudi v sedanjih časih 'prisotna' v prodajnem katalogu znamke DAMD.

Torsus praetorian 4x4

Nagrajeni 'Hillbilly Express'

Ponedeljek, 25. maj 2020, 09:59
Torsus praetorian 4x4: Nagrajeni 'Hillbilly Express'

Med letošnjimi dobitniki oblikovalske nagrade Red Dot v kategoriji oblikovanje izdelka je tudi zelo uporabni izdelek leta 2016 ustanovljene češke znamke Torsus, ki ga Čehi oglašujejo kot prvega predstavnika kategorije 'heavy duty off-road' avtobusov, čeprav ob tem pozabljajo omeniti njegove sovjetske vzornike …

Lahkomiselnost & avtonomna vožnja

Potencialno smrtno nevarna kombinacija …

Sreda, 20. maj 2020, 08:57
Lahkomiselnost & avtonomna vožnja: Potencialno smrtno nevarna kombinacija …

Pri nemškem klubu ADAC so se tokrat posvetili bližnji bodočnosti avtomobilizma, kjer naj bi avtonomno delujoča vozila postala del vsakdana. S tem pa bi se dostikrat spremenil tudi 'vedenjski vzorec' (položaj sedenja in sedežne nastavitve) potnikov in voznikov v takšnih avtomobilih.

Suzuki fronte 360 & Stirling Moss

Nenavaden par

Torek, 19. maj 2020, 09:02
Sir Stirling Moss

Ob letošnji 100. obletnici znamke Suzuki so se Japonci spomnili evropske epske avanture iz leta 1968, kjer sta bila v središču pozornosti tedaj povsem novi suzuki fronte (LC10) in pa nedavno preminuli sir Stirling Moss (1929-2020), najboljši dirkač, ki ni nikoli osvojil naslova svetovnega prvaka …

Ugotovitve primerjalnega portala CarWow

Znani so današnji kralji in kraljice odstavnih pasov …

Ponedeljek, 18. maj 2020, 10:13
Ugotovitve primerjalnega portala CarWow: Znani so današnji kralji in kraljice odstavnih pasov …

Pri primerjalnem portalu CarWow so pred kratkim sestavili lestvico 15. najmanj zanesljivih osebnih avtomobilov na britanskih cestah v zadnjih desetih letih. Gre za vozila, ki se jim morajo pametni kupci rabljenih avtomobilov na vsak način izogniti, tudi zaradi tega, ker bodo ob popravilih lahko zelo trpele njihove denarnice …

100 let znamke Suzuki

O avtomobilih so razmišljali že pred drugo svetovno vojno

Ponedeljek, 11. maj 2020, 08:41
Michio Suzuki v družbi razvojne ekipe in dveh demonstracijskih primerkov modela Suzulight leta 1954

Letos mineva že 100 let od ustanovitve podjetja Suzuki Loom Manufacturing Co., ki se je na začetku ukvarjalo samo s proizvodnjo tekstilnih statev. Prva ideja o Suzukijevi izdelavi avtomobilov se je pojavila že leta 1936, vendar jo Michio Suzuki ni mogel realizirati zaradi tedanjih političnih in ekonomskih okoliščin.

Pandemija covida-19

Dobre in slabe plati pandemije

Četrtek, 7. maj 2020, 08:14
Pandemija covida-19: Dobre in slabe plati pandemije

Čeprav je pandemija covida-19 v zadnjem času zelo ogrozila naš način življenja in ob tem omajala gospodarstvo so se v tujini že pojavili prvi pozitivni efekti pandemije, ki veljajo predvsem za kupce avtomobilov, istočasno pa tudi za avtomobilsko industrijo.

'Ducktrain' by DroidDrive

Ultimativna rešitev za dostavo do vrat?

Sreda, 6. maj 2020, 09:15
'Ducktrain' by DroidDrive: Ultimativna rešitev za dostavo do vrat?

Zaradi izbruha novega koronavirusa, ki nam je prinesel samoizolacijo, so spletne trgovine v teh časih doživele pravi gospodarski razcvet, vse skupaj pa je za seboj potegnilo povečanje dostavnega prometa v urbanih sredinah, s tem pa tudi težave pri dostavi izdelkov do vrat kupcev.

Enako ime, druga avtomobilska znamka

Dvojčki z enako modelno oznako

Ponedeljek, 4. maj 2020, 10:49
Maserati Bora

V približno 130 let trajajoči zgodovini avtomobilizma najdemo ogromno povsem enakih avtomobilov ('Badge engineering') z različnimi modelnimi oznakami, precej manj pa je avtomobilov različnih znamk z enakimi modelnimi oznakami. Predstavljamo nekaj takšnih primerov …

Test kluba ADAC

Simulacija trka z divjadjo

Četrtek, 30. april 2020, 08:20
Test kluba ADAC: Simulacija trka z divjadjo

Pri nemškem avtomobilskem klubu ADAC so pred kratkim opravili novo preizkusno trčenje med vozečimi avtomobili in gibljivo testno lutko v obliki 180 kilogramskega divjega prašiča. To, da so takšna neželena srečanja lahko usodna za potnike v avtomobilih, vedo Nemci že dolgo, ob tem jih je še posebej zanimalo, kako se v takšnem slučaju obnesejo moderni sistemi za preprečevanje naleta ob povezavi s samodejnim zaviranjem.

Porsche 911 syberia RS by H&R

Ultimativni CUV?

Torek, 28. april 2020, 08:48
Porsche 911 syberia RS by H&R

V Nemčiji se je pred kratkim pojavil unikatni 'off-road' porsche 911, ki je nastal v delavnicah podjetja H&R, in to po naročilu znanega nemškega poslovneža (Kai Burkhard), lastnika podjetja Burkhard Industries in solastnika marketinške agencije MKTG.

What Car? test infotainment sistemov

Lastniki BMW-jev imajo največ možnosti za preživetje

Torek, 21. april 2020, 10:43
BMW-jev zmagoviti infotainment sistem

Novinarji britanske revije What Car? so pred kratkim preverjali delovanje 20 različnih infotainment sistemov, vgrajenih v aktualne modele različnih avtomobilskih znamk. Delovanje vsakega izmed testnih 'infotainment' kandidatov so preverjali med vožnjo in ob tem pridno beležili čase, potrebne za izvršitev 6. zadanih nalog.

Tropos able ST/XR

Nemški Američan

Ponedeljek, 20. april 2020, 10:14
Tropos able ST/XR: Nemški Američan

V Nemčiji so v teh dneh zagnali proizvodnjo novega, striktno električno gnanega lahkega dostavnega vozila znamke TME (Tropos Motors Europe), ki ima ameriško poreklo, ker gre v tem primeru za že znani izdelek severnoameriškega podjetja Tropos Technologies Inc. iz njihove kategorije e-CUV modelov.

Iconic Autobody 387 speedster

Boxster z bolj nostalgično podobo

Sreda, 15. april 2020, 09:58
Iconic Autobody 387 speedster: Boxster z bolj nostalgično podobo

V obratu majhnega britanskega podjetja Iconic Autobody, ki ga že od začetka (2003) vodi znani britanski 'petrol head' Brian Hale, nastajajo posebne kopije Porschejevega speedsterja (1954-1955), ki so namenjene vsem, ki si ne morejo privoščiti nakupa in lastništva legendarnega originala.

'Notchback saloon'

Zmagovita kombinacija za veliko kitajskih kupcev

Torek, 14. april 2020, 10:06
JETTA VA3

Čeprav nas avtomobilski marketing že dolgo prepričuje, da so klasične limuzine ob primerjavi z modnimi oblikovnimi križanci in SUV modeli povsem neatraktivne in stvar preteklosti, limuzinska zasnova (oblika) karoserije še vedno privlači največ kupcev.

'Hygieneschlüssel Coroni'

Praktični izum znamke Dethleffs

Torek, 14. april 2020, 08:07
'Hygieneschlüssel Coroni': Praktični izum znamke Dethleffs

V nemškem podjetju Dethleffs, ki je zaradi dogajanja, povezanega s širjenjem novega koronavirusa in zaradi skrbi za zdravje zaposlenih 25. marca zaustavilo proizvodnjo, bodo danes ponovno zagnali proizvodnjo počitniških vozil.

FIAT strada (2021)

Sedaj tudi s štirimi pravimi vrati

Sreda, 8. april 2020, 10:19
FIAT strada (2021): Sedaj tudi s štirimi pravimi vrati

Leta 1996 so Italijani kupcem prvič predstavili poltovorni model strada, ki so ga takrat zasnovali na tehnološki platformi modela palio. V teh dneh se je Južnoameričanom predstavila povsem nova generacija modela strada, ki bo kupcem na voljo šele v drugi polovici leta 2020.

Testiranja kluba ADAC

Pogojno zanesljivo delovanje asistenčnih sistemov

Torek, 7. april 2020, 09:16
Testiranja kluba ADAC : Pogojno zanesljivo delovanje asistenčnih sistemov

Včeraj so strokovnjaki kluba ADAC razkrili delno spodbudne rezultate obsežnih testiranj marketinško opevanih asistenčnih sistemov za samodejno zaviranje v sili, ki so trenutno že lahko vgrajeni v nekatera lahka gospodarska vozila z največjo dovoljeno maso do 3,5 tone.

Kobra by Classic Coachworks

Strupenjača z bavarskim poreklom

Torek, 31. marec 2020, 09:50
Kobra by Classic Coachworks: Strupenjača z bavarskim poreklom

V britanskem mestecu Basingstoke (Hampshire), kjer stoji delavnica majhnega družinskega podjetja Classic Coachworks, so zelo naklonjeni nekdanjemu (1995-2002) serijskemu roadsterju (Z3) znamke BMW, ker jim ta velikoserijski športnik služi kot osnova za nastanek dokaj vernih kopij občutno dražjih športnih avtomobilov.

Mini V8M by Lazareth

Avto s sanjskim razmerjem med močjo in maso

Četrtek, 26. marec 2020, 09:38
Mini V8M

Iz Francije prihaja novica o nenavadnem miniju, ki so ga pred kratkim ustvarili zaposleni v podjetju Lazareth, kjer že od leta 2017 nastaja maloserijska amfibijska replika legendarnega prostočasnega minija (različica moke).

Porsche 911 S/T by dp Motorsport

Poklon nekdanji športni ikoni

Sreda, 25. marec 2020, 09:15
Porsche 911 S/T by dp Motorsport

Iz nemškega mesteca Overath, kjer že od leta 1973 deluje podjetje dp Motorsport, prihaja novica o novi 'restomod' različici Porschejeve športne ikone, ki je tokrat nastala po specifičnem okusu nam neznanega ljubitelja klasičnega porscheja 911.

Najboljši citati

Izjave slavnih o avtomobilih

Torek, 24. marec 2020, 09:28
Walter Röhrl

V približno 130. letih obstoja avtomobilov se je o njih nabralo tudi veliko zanimivih citatov bolj ali manj znanih oseb. Zato vam tokrat predstavljamo trideset zanimivih in izvirnih izjav, povezanih z avtomobili …

'What Car? Reliability Survey' 2020

Najbolj zanesljive avtomobile še vedno izdelujejo pri azijskih znamkah

Ponedeljek, 23. marec 2020, 09:03
'What Car? Reliability Survey' 2020: Najbolj zanesljive avtomobile še vedno izdelujejo pri azijskih znamkah

Iz Velike Britanije prihaja novica o novi raziskavi glede zanesljivosti starih avtomobilov, ki so jo ponovno izvedli novinarji britanske revije What Car? Kot po navadi so med deseterico najbolj zanesljivih avtomobilskih znamk zastopani 4. azijski proizvajalci avtomobilov, ki so letos v družbi treh (FIAT, Peugeot in Škoda) evropskih proizvajalcev avtomobilov.

Alfaholics GTA-R 300 carbon

Ultimativna GTA?

Ponedeljek, 16. marec 2020, 09:13
Alfa Romeo Giulia Sprint GTA

Iz Velike Britanije prihaja novica, ki bo razveselila vse ljubitelje legendarne alfe GTA, ker si sedaj po zaslugi zaposlenih v podjetju Alfaholics lahko omislijo ultimativno 'restomod' različico prvotne (originalne) alfe GTA s karoserijo iz ogljikovih vlaken.

Con-Ferr Meyers manx dune buggy

Legendarni McQueenov buggy ima novega lastnika

Četrtek, 12. marec 2020, 09:23
Con-Ferr Meyers manx dune buggy: Legendarni McQueenov buggy ima novega lastnika

Na Floridi, kjer se je pred kratkim odvijal letošnji prestižni izbor najlepših starodobnih in eksotičnih avtomobilov (The Amelia Island Auction), se je v sklopu tega dogodka odvijala tudi dražba avkcijske hiše Bonhams. Tokrat se je med avtomobili, ki so iskali nove lastnike, znašel tudi legendarni dune buggy iz filma Afera Thomasa Crowna.

Lancia ypsilon hybrid

Nov start za odpisano Italijanko

Sreda, 11. marec 2020, 09:59
Lancia ypsilon hybrid: Nov start za odpisano Italijanko

Iz Italije prihaja tudi ena dobra novica, vsaj za ljubitelje vozil znamke Lancia, ker so se v Torinu odločili, da male lancie ypsilon zaenkrat še ne bodo pokopali, ker jim ta, na večini evropskih tržišč že zdavnaj odpisani model očitno prinaša več denarja kot posamezni modeli fiatov iz družine modela 500.

BMW coupe 2020 concept

Grdi 'crossover' raček se je spremenil v 'Shooting Brake' laboda

Sreda, 11. marec 2020, 09:05
BMW coupe 2020 concept

Iz Ukrajine, kjer domuje oblikovalec Vladimir Panchenko, prihaja ideja o bolj elegantnem in tudi bolj športnem predstavniku BMW-jevih 'šišmišev' iz serije X2, ker je Panchenko na osnovi 'crossover' modela X2 oblikoval dostojnega naslednika BMW-ja Z3 kupe, ki je trenutno še vedno edini serijski BMW, ki si zasluži prestižno oznako 'Shooting Brake'.

RUF rodeo concept

Obuditev spomina na safari porscheje

Torek, 10. marec 2020, 08:55
RUF rodeo concept: Obuditev spomina na safari porscheje

Leta 1978 so pri znamki Porsche na osnovi modela 911 (tip SC 3.0) ustvarili par legendarnih terensko orientiranih tekmovalnih porschejev za nastop na najtežjem reliju na svetu (East African Safari Classic Rally). Tej reli zapuščini znamke Porsche so se sedaj poklonili tudi pri znamki RUF.

Morgan plus four

Prikriti revolucionar

Ponedeljek, 9. marec 2020, 09:07
Morgan plus four: Prikriti revolucionar

Pri Morganu, eni izmed redkih avtomobilskih znamk, kjer v današnjih časih še vedno zavestno in tudi uspešno kljubujejo modnim SUV in 'šišmiš' (oblikovni križanec) trendom, so v teh dneh predstavili nov serijski 'kruh & maslo' model plus four, ki je v določenih pogledih pravi revolucionar.

Suzuki ignis

Osvežitev mestnega suzukija

Sreda, 4. marec 2020, 10:02
Suzuki ignis: Osvežitev mestnega suzukija

Evropskim kupcem se je v teh dneh predstavil rahlo osveženi suzuki ignis, ki bo sedaj privabljal kupce z nekoliko spremenjeno zunanjo podobo, osveženo notranjostjo potniške kabine in pa še bolj varčnim pogonskim sklopom.

SHVS (Smart Hybrid Vehicle by Suzuki)

Nov hibridni pogonski sklop za tri serijske suzukije

Torek, 3. marec 2020, 09:20
SHVS (Smart Hybrid Vehicle by Suzuki): Nov hibridni pogonski sklop za tri serijske suzukije

Suzukijev trio aktualnih serijskih modelov (swift, SX4 s-cross in vitara) bo v kratkem dobil nove blago hibridne (SHVS) različice vseh treh omenjenih modelov, ki smo jih do sedaj poznali samo v povezavi z modeloma ignis in swift. Ob tem so Japonci poskrbeli tudi za rahlo povečanje pogonske moči.

GTÜ & ACE & ARBÖ test letnih pnevmatik

Odlična uvrstitev Savine pnevmatike

Torek, 3. marec 2020, 07:45
GTÜ & ACE & ARBÖ test letnih pnevmatik: Odlična uvrstitev Savine pnevmatike

Nemška organizacija GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung mbH), klub ACE (Auto Club Europa) in avstrijsko združenje ARBÖ (Auto-, Motor- und Radfahrerbund Österreichs) so v teh dneh objavili rezultate nedavno opravljenih testov devetih letnih pnevmatik (dimenzije: 215/55 R17), ki so trenutno na voljo kupcem v nemških trgovinah.

ADAC test strešnih kovčkov 2020

Kvaliteta ni poceni

Četrtek, 27. februar 2020, 08:40
ADAC test strešnih kovčkov 2020: Kvaliteta ni poceni

Pri nemškem klubu ADAC in potrošniški organizaciji Stiftung Warentest so se tokrat ukvarjali s testiranjem desetih strešnih kovčkov, ki premorejo dovolj prostornine za hrambo smuči in ostale dopustniške opreme.

e.GO life concept cross

Mestno-funkcionalno vozilo

Sreda, 26. februar 2020, 07:33
e.GO life concept cross: Mestno-funkcionalno vozilo

Med letošnjimi ženevskimi novostmi se bo v kratkem znašel tudi novi konceptni izdelek nemškega podjetja e.GO Mobile AG, kjer si kratico CUV, ki pri neresnih znamkah simbolizira 'Coupe Utility Vehicle', tolmačijo na dva povsem drugačna in veliko bolj razumna načina.

Veliki ADAC test letnih pnevmatik

Slovenci znamo narediti odlično pnevmatiko

Torek, 25. februar 2020, 09:35
Veliki ADAC test letnih pnevmatik: Slovenci znamo narediti odlično pnevmatiko

Tokrat so strokovnjaki kluba ADAC testirali 28 različnih letnih pnevmatik v dveh velikostih, ker so Nemci testirali 12 pnevmatik za SUV vozila in enoprostorce v dimenzijah 235/55 R17 ter 16 UHP pnevmatik v dimenzijah 225/40 R18, ki so namenjene predvsem predstavnikom spodnjega srednjega razreda (C segment).

EP Tender

Francoski podaljševalec dosega

Ponedeljek, 24. februar 2020, 09:35
EP Tender: Francoski podaljševalec dosega

Iz Francije prihaja ideja glede podaljšanja akcijskega dosega električnih avtomobilov, ki ni čisto nova, ker so podobno rešitev leta 2011 predstavili že Švicarji (Rinspeed). Z idejo majhne prikolice, ki tovori dodaten paket akumulatorjev, želijo Francozi spodbuditi prodajo majhnih mestnih električnih avtomobilov.

CMF Drive by CM Fluids

Nemška rešitev za čiste javne prevoze

Ponedeljek, 24. februar 2020, 08:22
CMF Drive by CM Fluids: Nemška rešitev za čiste javne prevoze

V teh dneh so zaposleni v nemškem zagonskem podjetju CM Fluids predstavili njihov koncept čistega hibridnega pogonskega sklopa, ki je primeren predvsem za vgradnjo v mestne avtobuse in podobna transportna sredstva na področju javnih prevozov.

Testiranje kluba ADAC

Hitro polnjenje ni vedno hitro

Četrtek, 20. februar 2020, 08:02
Testiranje kluba ADAC: Hitro polnjenje ni vedno hitro

Ob nakupu električnega avtomobila naj vas ne zanimajo samo informacije o akcijskem dosegu vozila s samo enim polnjenjem akumulatorjev, temveč se posvetite tudi informacijam o 'zalogi časa', ki je potrebna za solidno napolnitev akumulatorjev, ker boste na ta način ugotovili, če je objekt vašega poželenja sposoben funkcionirati tudi na daljših voznih etapah.

Nakup rabljenega avtomobila

Nekaj koristnih nasvetov

Sreda, 19. februar 2020, 08:48
Nakup rabljenega avtomobila: Nekaj koristnih nasvetov

Na tem svetu obstajata dve vrsti kupcev avtomobilov. Nekateri prisegajo samo na nova vozila, drugi pa si izpolnijo sanje z nakupom rabljenega avtomobila. Obe usmeritvi kupcev imata pluse in minuse, na splošno pa velja, da je nakup rabljenega vozila cenovno veliko bolj ugoden, ob upoštevanju nekaterih nasvetov pa je lahko tudi varen.

Audi e-tron

Promocijski fiasko

Torek, 18. februar 2020, 09:46
Audi e-tron: Promocijski fiasko

Pred nekaj dnevi so pri severnoameriški podružnici znamke Audi v sklopu prireditve 'Fully Charged LIVE', ki je potekala v Austinu (Teksas), z modelom e-tron nehote izvedli 'antipromocijsko' akcijo, ki je razkrila slabosti današnjih električnih avtomobilov ob vleki prikolic …

Oblikovalec Erhard Schnell

Zapustil nas je oče legendarnega opla GT

Četrtek, 13. februar 2020, 10:11
Erhard Schnell (1927–2020)

Pred nekaj dnevi nas je zapustil znani in cenjeni nemški oblikovalec Erhard Schnell, ki ga oboževalci vozil znamke Opel poznajo kot človeka, ki je ustvaril nekaj zelo znanih primerkov serijskih modelov te cenjene avtomobilske znamke. Leta 1927 rojeni oblikovalec se je z znamko Opel povezal že leta 1952 in ji ostal zvest vse do smrti.

Mletzko 911 heartbeat

Uresničitev osebnih želja

Četrtek, 13. februar 2020, 09:12
Mletzko 911 heartbeat: Uresničitev osebnih želja

Na letošnjem sejmu Techno Classica, ki se bo odvijal proti koncu letošnjega marca v Essnu, se bo zbrani publiki poleg starodobnikov in eksotov predstavil tudi prvi 'nemški singer', ki nastaja v delavnici podjetja Mletzko, ki ga je pred približno petimi leti ustanovil Nemec Dirk Lührmann.

Elektro-Frosch camper scooter

'Motoriziran šotor'

Torek, 11. februar 2020, 10:03
Elektro-Frosch camper scooter: 'Motoriziran šotor'

V ponudbi nemške znamke Elektro-Frosch, ki že oskrbuje nemško tržišče s paleto nizkocenovnih 3-kolesnih električnih poltovornjakov, se je pojavila nova, počitniško orientirana verzija modela 'Elektrofrosch' ('električna žaba'), ki bo zadovoljila predvsem nezahtevne ljubitelje kampiranja.

Škoda scala & kamiq G-TEC

Alternativni škodi

Četrtek, 6. februar 2020, 09:46
Škoda scala & kamiq G-TEC: Alternativni škodi

Pri znamki Škoda so predstavili novo alternativno ponudbo serijskih modelov za ekološko usmerjene kupce, ki jih modna hibridizacija in elektrifikacija avtomobilov ne zanimata. S to potezo so Čehi potrdili mnenja številnih strokovnjakov, ki trdijo, da bi bila splošna uvedba CNG vozil v javnem prometu okoljevarstveno boljša od aktualne prisilne (s strani marketinga in politike) elektrifikacije.

Suzuki ignis

Japonska osvežitev mestnega suzukija

Četrtek, 6. februar 2020, 08:42
Suzuki ignis : Japonska osvežitev mestnega suzukija

Japonskim kupcem se je v teh dneh predstavil rahlo osveženi suzuki ignis, ki bo sedaj privabljal domače kupce v dveh vizualno bolj različnih različicah (Hybrid MF & Hybrid MZ), ki bosta tekom letošnjega leta najbrž na voljo tudi ostalim kupcem tega simpatičnega japonskega mestnega malčka.

SsangYong musso grand

Musso za bolj 'ambiciozne'

Sreda, 5. februar 2020, 10:06
SsangYong musso grand: Musso za bolj 'ambiciozne'

V teh dneh se je na tržišču poltovornjakov pojavil novi 'težkokategornik' znamke SsangYong, ki so ga Južnokorejci okrasili z dodatno modelno oznako grand. Takšen, podaljšani musso, je namenjen predvsem bolj ambicioznim (v pogledu prevažanja količine tovora …) uporabnikom, ki jih bo musso grand pritegnil tudi s solidno odmerjeno opremo in prodajno ceno.

Volkswagen crafter 4x4 by Oberaigner

Širitev modelne palete

Torek, 4. februar 2020, 10:41
Volkswagen crafter 4x4 by Oberaigner: Širitev modelne palete

Priljubljenega Volkswagnovega predstavnika gospodarskih vozil si sedaj lahko omislite tudi v različici 4x4, ki nastaja ob sodelovanju z avstrijskim podjetjem Oberaigner. Za paket 4x4 bo nemški kupec doplačal približno 9.500 evrov.

Škoda vision in concept

Indijski 'kamiq'

Torek, 4. februar 2020, 09:40
Škoda vision in concept: Indijski 'kamiq'

V New Delhiju, kjer se jutri odpirajo vrata letošnjega salona Auto Expo 2020, se bo indijski publiki prvič predstavila konceptna študija relativno kompaktnega novega SUV modela znamke Škoda, ki so ga Nemci in Čehi razvili v skladu z željami in okusu indijskih kupcev.

Tata nexon EV

Elektromobilnost za 17.800 evrov

Četrtek, 30. januar 2020, 10:02
Tata nexon EV: Elektromobilnost za 17.800 evrov

Iz Indije prihaja novica o novem, striktno električno gnanem SUV modelu znamke Tata Motors, ki bi ob morebitni globalni ekspanziji zaradi izredno ugodne prodajne cene lahko povzročil veliko sivih las pri renomiranih evropskih in ostalih proizvajalcih avtomobilov.

Lancia hyena Zagato

Eksotična lancia išče kupca

Torek, 28. januar 2020, 10:35
Lancia hyena Zagato: Eksotična lancia išče kupca

V letošnjem februarju bo britanska avkcijska hiša Silverstone Auctions pripravila novo dražbo starodobnih in eksotičnih avtomobilov, tokrat bo kupcem na voljo tudi izredno redka športna lancia, ki je nastala v samo 24. primerkih. Temu primerna bo tudi prodajna cena.

Kongres revije MTZ - Motortechnische Zeitschrift

Elektromobilnost ni edina rešitev

Ponedeljek, 27. januar 2020, 09:21
Kongres revije MTZ - Motortechnische Zeitschrift : Elektromobilnost ni edina rešitev

Pred kratkim (22. - 23. januar 2020) se je v nemškem mestu Hanau odvijal strokovni posvet na temo pogonskih konceptov bodočnosti, ki se ga je udeležilo približno 140 strokovnjakov, raziskovalcev in ostalih vodilnih predstavnikov nemške avtomobilske industrije. Sklepna ugotovitev je, da samo z elektromobilnostjo ne bomo rešili našega planeta …

Electric GT roadster salon spider America EV

Elektrificirani fiat 124 spider

Sreda, 22. januar 2020, 09:15
Electric GT roadster salon spider America EV: Elektrificirani fiat 124 spider

Iz ZDA prihaja novica o podvigu znamke Electric GT, ker so Američani pred kratkim ustvarili elektrificirano verzijo nekoč v ZDA zelo popularnega fiata 124 spider. Po trenutnih napovedih naj bi nastalo samo 20 takšnih avtomobilov.

Arhiv

ptsčpsn
   123456789101112131415161718192021222324252627282930

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.