Avto.info

Novi SEAT Ibiza in SEAT Arona

5 zvezdic na poostrenih preizkusih Euro NCAP

Novi SEAT Ibiza in SEAT Arona : 5 zvezdic na poostrenih preizkusih Euro NCAP

Novi SEAT Ibiza in SEAT Arona

Foto: SEAT
Novi SEAT Ibiza in SEAT Arona : 5 zvezdic na poostrenih preizkusih Euro NCAP

Martorell (Španija), oktober 2022 – Novi SEAT Ibiza in SEAT Arona tudi pet let po tem, ko sta prvič dosegli ta impresivni cilj, ohranjata svojo brezhibno oceno 5 zvezdic na varnostnih testih Euro NCAP. Priznanje je še toliko bolj izjemno, saj so se zahteve testnega postopka Euro NCAP v zadnjih letih močno poostrile.

Preizkusni postopki so postali strožji in sedaj vključujejo preizkus čelnega trčenja vozila v gibanju v mobilno oviro, ki je nadomestil preizkus z zmernim trkom v statično oviro, ki se deformira. S tem Euro NCAP ocenjuje zaščito potnikov v vozilu in kako k zaščiti pripomore sprednji strukturni del vozila. Poleg tega so bili posodobljeni tudi preizkusi bočne zaščite – na strani trka sta bili prilagojeni hitrosti in mase pri trku, na nasprotni strani trka pa se osredotočajo na zaščito voznika ter na potencialni medsebojni vpliv voznika in sovoznika.

"Najvišja ocena na testih Euro NCAP je trenutek ponosa za vse, ki so sodelovali pri razvoju novih SEAT Ibize in Arone," je povedal dr. Werner Tietz, izvršni podpredsednik za raziskave in razvoj pri znamki SEAT. "SEAT vedno poudarja varnost, tako da z integracijo najnovejših tehnologij – aktivnih ali pasivnih – ponuja najvarnejša vozila na trgu."

SEAT je bil v preizkusnem postopku Euro NCAP – kljub zahtevnejšim preizkusom – uspešen, ker je sprejel evolucijski pristop k aktivnim in pasivnim tehnologijam v novih SEAT Ibizi in Aroni. Obstoječa oprema obeh vozil je bila dopolnjena s strukturnimi spremembami zunanjega dela karoserije: sprednji del je bil preoblikovan tako, da ustreza novemu preizkusu čelnega trka v mobilno oviro, ki se deformira. Dodane so bile tudi strukturne ojačitve za dodatno bočno zaščito. Tudi zadrževalni sistemi vozila so bili posodobljeni in sedaj vključujejo sprednje varnostne pasove z dvojnimi zategovalniki, poleg tega so bili vključeni opozorilniki za nepripete varnostne pasove na zadnjih sedežih. Notranjost je še bolj varna tudi z novo varnostno blazino za sovoznika.

Varnostni preizkusi prav tako preverjajo impresivno paleto tehnologij aktivne varnosti, ki pomagajo ublažiti in v nekaterih primerih tudi preprečiti trčenja. Novi SEAT Ibiza in Arona obe sedaj serijsko vključujeta novi tehnologiji kamere in asistence za ohranjanje smeri Lane Assist. Poleg tega je bila programska oprema radarskih sistemov posodobljena tako, da sedaj omogoča prepoznavanje pešcev in kolesarjev ter s tem pomaga pri zaščiti ranljivih udeležencev v prometu.

SEAT Ibiza in SEAT Arona: med najvarnejšimi mestnimi vozili na trgu
Nova SEAT Ibiza je dosegla visoke vrednosti na vseh preizkusnih področjih: za zaščito odraslih potnikov je prejela oceno 83 %, za zaščito otrok 82 %, za zaščito ranljivih udeležencev v prometu 66 % ter za varnostne in asistenčne sisteme 70 %. Tudi nova SEAT Arona je dosegla visoke rezultate: za zaščito odraslih potnikov je prejela oceno 83 %, za zaščito otrok 83 %, za zaščito ranljivih udeležencev v prometu 65 % ter za varnostne in asistenčne sisteme 70 %. SEAT se zavezuje, da bo nadaljeval z izdelovanjem vozil, ki dosegajo odlične rezultate na preizkusih Euro NCAP – ne glede na to, kako zahtevni bodo. Da sta SEAT Ibiza in Arona obdržali svoji oceni 5 zvezdic in se s tem pridružili celotni modelski paleti SEAT, dokazuje predanost znamke, da trgu ponuja najvarnejša možna vozila.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov