Avto.info

Nissan opisuje arhitekturo svojih prihodnjih električnih vozil

Konstrukcijska osnova prihodnosti za avtomobile današnjega dne

Nissan opisuje arhitekturo svojih prihodnjih električnih vozil: Konstrukcijska osnova prihodnosti za avtomobile današnjega dne

Nissan opisuje arhitekturo svojih prihodnjih električnih vozil

Avtor: Foto: Nissan
Nissan opisuje arhitekturo svojih prihodnjih električnih vozil: Konstrukcijska osnova prihodnosti za avtomobile današnjega dne

Nissan je poglobljeno preučil najnovejšo arhitekturo svojih električnih vozil s konstrukcijsko osnovo CMF-EV in osvetlil nekatere fine podrobnosti zasnove njegovih prihodnjih električnih modelov. V Nissanu jo ljubkovalno imenujejo »čarobna leteča preproga«, gre pa za konstrukcijsko osnovo CMF-EV, ki oblikovalcem in snovalcem ponuja obilico priložnosti za ustvarjanje, za novo opredelitev izkušnje voznikov in potnikov. Ta konstrukcijska osnova je namensko zasnovana prav za električna vozila, prvikrat pa bo uporabljena za model Nissan Ariya, ki je prvi povsem električno gnan 'crossover' znamke.

»Konstrukcijska osnova CMF-EV je čudo ustvarjalnega inženiringa. Ponuja izjemen, dnevni sobi podoben notranji prostor – večjo notranjo dolžino ob dani zunanji dolžini – obenem pa je pripravljena na našo najmodernejšo pogonsko tehnologijo e-4ORCE. Njena prilagodljivost nam daje možnost, da premikamo meje možnega v inženiringu in oblikovanju,« je dejal Pierre Loing, podpredsednik za načrtovanje izdelkov Nissan Motor Co. Ltd. Osnova CMF-EV prinaša tudi več priložnosti za sodelovanje, saj izkorišča sinergije v okviru Zveze Renault-Nissan-Mitsubishi, kar se da povečuje učinkovitost proizvodnje in partnerjem pomaga doseči skupne cilje do leta 2030 – ob prehodu v elektrificirano prihodnost kupcem prinašati optimalno vrednost. Kot so podjetja iz Zveze nedavno objavila, bo ta konstrukcijska osnova glavni temelj za 15 električnih modelov do leta 2030.

»Osnovo CMF-EV določa tehnološka inovativnost in potencial njene modularnosti, ki tlakuje pot za naslednjo vznemirljivo generacijo električnih vozil znamke Nissan in naših partnerjev v Zvezi,« je dodal Pierre Loing.

»Nissan je z modelom Ariya začel razburljivo novo poglavje svoje zgodbe o elektrifikaciji. Ta prelomni avtomobil je našim svetovnim ekipam ponudil edinstveno priložnost, da pokažejo vse, kar smo se v minulem desetletju naučili o električni mobilnosti, in da izzovejo pričakovanja. To je etos, ki ga predstavlja osnova CMF-EV,« je dejal David Moss, podpredsednik za regionalne raziskave in razvoj v Nissan Technical Centre Europe.

Snovanje salona za na cesto
Nissanovi inženirji so konstrukcijski osnovi CMF-EV namenili ravno ploščad in s tem postavili temelje za koncept odprtega tlorisa. Za elektromotorje rezervirana prostora so narisali tik ob prednji in zadnji premi, baterijski sklopi pa so zasnovani tako, da so čim tanjši in da tvorijo strukturno oporo celi platformi.

Konstrukcijska osnova CMF-EV je oblikovalcem Ariye zagotovila prazno platno, kar jim je dalo priložnost, da raziščejo koncept »Ma«, Nissanovo oblikovno filozofijo, osredotočeno na obvladanje možnosti praznega prostora. Postavitev klimatske naprave bolj naprej in optimizacija prednjih in zadnjih sedežev skupaj z odsotnostjo srednjega grebena v podu, so Nissanovim oblikovalcem omogočile izkoristiti ves razpoložljivi prostor. Prostor za potnike daje globok občutek prostranosti z več prostora za noge, zaradi česar je občutek potnikov podoben kot v salonu. Prostor za potnike je možno še dodatno prilagoditi zahvaljujoč pomični osrednji konzoli.

Moč in nadzor v popolnem sožitju
Inovativna konstrukcijska osnova nagrajuje tudi voznike. Kupcem omogoča prilagodljivost, da lahko izberejo ravno pravo kombinacijo za svoje potrebe, saj lahko sprejme raznolike pogonske sklope in prenose moči, vključno z enim elektromotorjem in sistemom e-4ORCE z dvema elektromotorjema. Sistem e-4ORCE ima Nissanovo najbolj napredno tehnologijo nadzora vseh štirih koles. S serijo natančnih podatkov elektromotorja in zavor ujame popolno ravnovesje med močjo ter zmogljivostmi na eni in nadzoru brez primere na drugi strani. S tem vozniku vliva zaupanje na vseh vrstah cestišč.

Ob zagotavljanju dinamičnih a zaupanje vlivajočih občutkov v vožnji sistem e-4ORCE tudi skrbno omejuje nagibanje avtomobila med zaviranjem z optimiziranjem razporeditev zavorne moči med prednjo in zadnjo osjo, s čimer vozniku in potnikom zagotavlja stabilno, gladko vožnjo. Za Nissan Ariya že jemljejo prednaročila v Združenem kraljestvu, Norveški in Nizozemski, kmalu pa bodo sledili tudi drugi evropski trgi. Ariya bo na evropske trge prispela letošnje poletje. Ariya je le eden od vznemirljivih modelov, ki prihajajo na evropske ceste to poletje, saj se Nissan pripravlja na okrepitev svoje ofenzive z elektrificiranimi avtomobili, že kmalu pa bo znanega več o prihodnji celoviti ponudbi.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov