Avto.info

»Best in Class 2021«

Novi Nissan Qashqai dobil priznanje Euro NCAP

»Best in Class 2021«: Novi Nissan Qashqai dobil priznanje Euro NCAP

»Best in Class 2021«

Avtor: Foto: Nissan
»Best in Class 2021«: Novi Nissan Qashqai dobil priznanje Euro NCAP

Mesec po tem, ko je dobil oceno pet zvezdic Euro NCAP, je novi Nissan Qashqai od neodvisne organizacije European New Car Assessment Programme prejel še priznanje najboljšega v razredu majhnih 'terencev' v letu 2021. Euro NCAP vsako leto objavi seznam tistih avtomobilov, ki so se najbolje odrezali v svojih razredih, kar pokaže, kateri modeli so bili na preskusih boljši od svojih tekmecev. Ta priznanja podeljujejo na osnovi skupne ocene zaščite odraslih potnikov, otrok in pešcev ter varnostnih pomagal. Tehtan seštevek ocen v teh kategorijah določi zmagovalca v vsakem razredu oziroma prejemnika priznanja »Best in Class«.

Euro NCAP je zaščito odraslih potnikov in otrok v novem Qashqaiju ocenil na 91 odstotkov, s čimer ga je uvrstil med najboljše v skupini njegovih tekmecev. Te izjemne lastnosti odražajo odlike napredne okrepljene zgradbe novega Qashqaija, ki je zasnovan na konstrukcijski osnovi CMF-C. Ta ima na ključnih delih uporabljeno jeklo ultra visoke natezne trdnosti, kar utrdi njeno togost, obenem pa v primeru trka omogoča absorpcijo in omejitev njegove silovitosti še preden doseže varnostno kletko potnikov. Dodana srenja varnostna blazina – novost Nissana v Evropi – za preprečevanje trka glav voznika in sovoznika ob bočnem trku je pripomogla, da je Qashqai pri ocenjevanju zaščite ob bočnem trku dobil najvišjo možno oceno 16 točk. Skoraj najvišjo možno oceno 23,8 od možnih 24 točk je prejel za zaščito otrok ter najvišjo oceno 12 točk za preverjanje namestitve varnostnega otroškega sedeža.

Rezultat 70 odstotkov na področju zaščite ranljivih udeležencev v prometu
Qashqai je na preverjanju zaščite pešcev in kolesarjev dosegel rezultat 70 odstotkov. Nissan Qashqai ima več sistemov za aktivno varnost, med katerimi je tudi pameten sistem zaviranja v sili (Intelligent Emergency Braking), ki voznika opozori in po potrebi tudi samodejno zavira, če avtomobil zazna tveganje trka v vozilo, pešca ali kolesarja. To je del serijske opreme vseh in ne le bolje opremljenih različic novega Qashqaija.

Sistemi za varnost - Safety assist
Euro NCAP prepoznava, da je v vsakem primeru najbolje nesrečo preprečiti, zato podeljuje točke za tehnologijo, ki voznikom pomaga, da se trkom izognejo. Qashqai je s kar 95 odstotki izjemno visoko ocenjen tudi na tem področju zahvaljujoč tehnologijam Nissan Intelligent Mobility. Na voljo je celovit nabor teh pametnih tehnologij. Novost za Nissan v Evropi je uvedba prikaza v višini oči (head-up display), ki vozniku omogoča pregled nad hitrostjo vožnje, napotki navigacijske naprave in veljavno omejitvijo hitrosti, ne da bi za to moral odvrniti pogled s ceste. Uvedba pametnih žarometov, ki obliko svetlobnega snopa samodejno prilagajajo tako, da preprečijo zaslepljevanje nasproti vozečih voznikov, je še en primer nove tehnologije, ki v novem Qashqaiju povečuje varnost.

Qashqai ima tudi sistem pomoči za mrtvi kot (Blind Spot Intervention), ki zazna, če je voznik spregledal drugo vozilo na sosednjem voznem pasu, in v takem primeru avtomobil samodejno usmeri nazaj na njegov vozni pas, stran od nevarnosti. Nesreče ob vzvratni vožnji s parkirnega mesta pomaga preprečevati opozorilnik na vozila zadaj (Rear Cross Traffic Alert). Novi Qashqai je zasnovan na skupni konstrukcijski osnovi Zveze CMF-C, ki vključuje rabo naprednih materialov in novih tehnik proizvodnje. To zagotavlja bolj togo zgradbo, hkrati pa je celotna gola karoserija za 60 kilogramov lažja od predhodnega modela.

David Moss, podpredsednik za regionalne raziskave in razvoj v Nissanovem evropskem tehničnem centru, je dejal: »Pri razvoju novega Qashqaija smo prevzeli pristop ocenjevanja, kako lahko tehnologija vozniku ponudi boljšo podporo v situacijah, ko je zelo obremenjen. Posegi so postopni in se začnejo z obvestilom, ki mu sledi opozorilo in na koncu tudi poseg v vožnjo, če voznik sam ne opravi potrebnih popravkov vožnje.«

Dodal je še: »Vse, od uporabe naprednih materialov, vključno z jeklom visoke natezne trdnosti v zgradbi karoserije, do uporabe Nissanove pametne tehnologije za pasivno in aktivno varnost, pomeni, da lahko zagotovimo prefinjeno, okretno vožnjo z večjo in celovito zaščito. Na ta izjemen rezultat smo res zelo ponosni.«

Euro NCAP je neodvisna ustanova, ki preskuse avtomobilov opravlja od leta 1997. Večino novih modelov, ki pridejo na trg, ocenjuje po lastnih kriterijih, te pa stalno izpopolnjujejo. Poleg preskusov dejanske fizične trdnosti avtomobilov v simulacijah različnih trkov ta organizacija preskuša in ocenjuje tudi tehnologijo za preprečevanje nesreč.

Celotno oceno novega Nissana Qashqai lahko dobite tukaj.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov