Avto.info

Renault EZ-ULTIMO

Robotizirano vozilo za izkušnjo prestižne mobilnosti

Renault EZ-ULTIMO: Robotizirano vozilo za izkušnjo prestižne mobilnosti

Renault EZ-ULTIMO

Avtor: Foto: Newspress
Renault EZ-ULTIMO: Robotizirano vozilo za izkušnjo prestižne mobilnosti Renault EZ-ULTIMO: Robotizirano vozilo za izkušnjo prestižne mobilnosti Renault EZ-ULTIMO: Robotizirano vozilo za izkušnjo prestižne mobilnosti Renault EZ-ULTIMO: Robotizirano vozilo za izkušnjo prestižne mobilnosti Renault EZ-ULTIMO: Robotizirano vozilo za izkušnjo prestižne mobilnosti Renault EZ-ULTIMO: Robotizirano vozilo za izkušnjo prestižne mobilnosti Renault EZ-ULTIMO: Robotizirano vozilo za izkušnjo prestižne mobilnosti Renault EZ-ULTIMO: Robotizirano vozilo za izkušnjo prestižne mobilnosti Renault EZ-ULTIMO: Robotizirano vozilo za izkušnjo prestižne mobilnosti Renault EZ-ULTIMO: Robotizirano vozilo za izkušnjo prestižne mobilnosti Renault EZ-ULTIMO: Robotizirano vozilo za izkušnjo prestižne mobilnosti Renault Nervastella

Renault Nervastella

Renault Nervastella

Renault Nervastella

Zamišljati si mobilnost v bližnji prihodnosti pomeni skoraj v celoti na novo opredeliti paradigmo avtomobila. Zdaj nastaja nov svet, v katerem bodo storitve deljene mobilnosti prevzemale vedno pomembnejšo vlogo. Medtem ko se bodo mesta dušila v vedno bolj množičnih prometnih zastojih in bodo naraščale težnje po iskanju novih storitev za prevoze na kratkih razdaljah, je prav mogoče na novo opredeliti tudi način preživljanja časa na teh poteh.

Že 120 let Renaultova vozila spremljajo in poenostavljajo življenje ljudi. To obdobje strasti je bilo tudi obdobje strokovnega znanja, inovacij in elegance. Zdaj vstopamo v novo ero za avtomobilsko industrijo. V tej eri se bodo križali ključni trendi, tudi v mobilnosti, povezljivosti in novih storitvah. Renault stopa v prihodnost s trdnim prepričanjem, da bo naše oblikovalsko videnje ostalo v jedru našega pristopa, pri katerem ima prednost olajšanje in poenostavitev življenja naših kupcev. Najsi gre za osebni avtomobil, lahko gospodarsko vozilo, ali robotizirano vozilo prihodnosti, verjamemo, da bo to električno gnano, povezljivo, avtonomno in vedno bolj v deljeni uporabi. In v vsakem od scenarijev obljuba in zaveza naše znamke ostaja enaka: »French Design« in »Easy Life«.

EZ-ULTIMO zaokroža letošnjo Renaultovo trilogijo študij robotiziranih vozil, ki raziskujejo deljeno mobilnost jutrišnjega dne. EZ-ULTIMO je razvit na isti konstrukcijski osnovi kot EZ-GO, prva študija te trilogije, ki uteleša deljeno mestno mobilnost za vse, in EZ-PRO, vozilo za dostavo do vrat. Tokrat gre za zelo čustveno vozilo, saj EZ-ULTIMO ponuja rešitev prestižne mobilnosti, ki vsakomur ponuja uživanje v prevažanju z edinstveno in izjemno izkušnjo. Izkušnjo, zaradi katere prevoz oziroma pot dobi povsem nov pomen in nove razsežnosti.

Storitev prestižne mobilnosti za vse
Renault EZ-ULTIMO (izgovarja se kot “EASY ULTIMO”) je povsem električno gnano, povezljivo, avtonomno robotizirano vozilo. Je razkošno in namenjeno ponujanju storitev prevoza na določenih poteh, na določena mesta ali ob določenem času. Uporabniki imajo dostop do njega na različne načine.

■ Storitev takega prevoza bi lahko ponujala specializirana podjetja, na primer razkošni hoteli ali letalske družbe, ki bi želele dopolniti svojo ponudbo prestižnih storitev. Svojim strankam bi lahko tako ponujali prestižno in edinstveno prevozno storitev povsem »v barvah« svoje znamke.

■ Takšna storitev bi bila lahko smiselna obogatitev ponudbe podjetij, ki ponujajo individualne prevoze in najem vozil s šoferjem. EZ-ULTIMO lahko služi vsakomur za posebne priložnosti (za snubitev, obletnico, rojstni dan, rezervacijo v prestižni restavraciji, ipd.) ali strankam, ki enostavno želijo izkušnjo prestižne mobilnosti.

Naše poslanstvo je zagotoviti trajnostno mobilnost za vse. V našem videnju deljene mobilnosti in robotiziranih vozil jutrišnjega dne smo si zamislili tudi edinstveno prestižno prevozno storitev, ki je dosegljiva vsem.

Edinstvene prestižne izkušnja
Vaše potovanje v prvem razredu se začne že pred vašimi vhodnimi vrati
Letalska družba lahko z EZ-ULTIMO svojim potnikom v prvem in poslovnem razredu ponudi prestižen prevoz na letališče izpred domačih vrat, vključno z lokalnimi in osebno izbranimi vsebinami.

Prestižni prevozi
Z EZ-ULTIMO lahko razkošen hotel ali prestižna hotelska veriga, kot je Evian Resort, svojim gostom ponudi prestižen prevoz, na primer od ženevskega letališča do hotela Royal (s petimi zvezdicami) v Evianu na ravni prestižne lokacije in izvrstnih storitev, ki jih ti gostje tam dobijo. S prestižnim prevozom po cesti lahko dopolnijo svojo ponudbo plovbe po jezeru Léman s futurističnim katamaranom Evian One.

Prestižne turistične vožnje
Hotel ali potovalna agencija svojim strankam lahko ponudi voden ogled glavnih znamenitosti v mestu ali zanimivega kraja z avtonomnim vozilom visokega razreda kot je EZ-ULTIMO, čigar vgrajeno tehnologijo (povezljivost, zasloni, podajanje informacij ipd.) je možno uporabiti po željah in potrebah in lahko opravlja delo spremljevalca oziroma turističnega vodnika.

Izkušnja najbolj ekskluzivnega kluba
Ponudnik celovitih počitniških paketov visokega razreda kot je Club Med lahko EZ-ULTIMO uporabi za dodaten poudarek prestižnosti izkušnje, ki jo svojim gostom ponuja pod oznako Exclusive Collection, na primer v letovišču Resort Club Med Cefalu; prevoz gostov do letališča ali od letališča do hotelskega naselja. Gostje lahko EZ-ULTIMO uporabljajo ves čas bivanja za izlete do znamenitosti, seveda tudi v tem primeru obogatene s prilagojenimi, zanimivimi, poglobljenimi vsebinami.

Edinstvena nakupovalna izkušnja
Razkošna znamka z več prodajalnami v mestu lahko svojim kupcem ponudi ekskluzivno nakupovalno izkušnjo tako, da jih med prodajalnami prevaža z EZ-ULTIMO. Z interaktivnimi storitvami v vozilu se lahko preveri veljavno ponudbo, odkrije popuste, akcije in prireditve v prodajalnah. Nobene potrebe po prenašanju vrečk in škatel, saj jih lahko do vrnitve v hotel puščate v vozilu.

Uživajte v novi izkušnji prestižne mobilnosti
Zahvaljujoč EZ-ULTIMO lahko ponudnik prevozov svojim strankam ponudi prestižno izkušnjo na določeni poti ali za določen čas (na primer za pol dneva ali večer). Stranki je EZ-ULTIMO tako na voljo za vse vožnje, ki si jih poželijo v rezerviranem času. Idealen način za prevoz do restavracije za proslavitev obletnice poroke ali za hiter ogled kraja, ki ste ga obiskali, ob uživanju v razkošni notranjosti in storitvah, ki jih ponuja.

Tehnologija za avtonomno vožnjo ravni 4
Renault EZ-ULTIMO je robotizirano vozilo, torej brez prostora za voznika, z zmožnostjo avtonomne vožnje na ravni 4 od petih po lestvici SAE International*. To pomeni, da je zmožno ohranjati razdaljo do vozila pred seboj, vozili znotraj voznega pasu ali ga zamenjati (npr. za prehitevanje) in zavijati v križiščih. Prav tako se je v primeru izjemnih dogodkov v okolici zmožno ustaviti in zavarovati bodisi samo ali s pomočjo povezanosti z nadzornim središčem.

EZ-ULTIMO je s svojo tehnologijo za avtonomno vožnjo na ravni 4 zmožen voziti v mestnem okolju in izven njega, na primer do letališča ali od hotela do turistične točke. Za to morata biti izpolnjena dva pogoja.
■ Območje prometa mora biti jasno opredeljeno in vneseno v kartografijo visoke ločljivosti, da ima vozilo izjemno zanesljive podatke o svojem točnem položaju na cesti.
■ Vozilo mora biti povezano s cestno z infrastrukturo, kot so semaforji, križišča oziroma razcepi, cestninske postaje (če obstajajo), da njegov sistem za avtonomno vožnjo lahko predvidi morebitne kritične točke ali začasne ovire na poti.

Ne glede na okolico sistem deluje s pomočjo istih senzorjev: radarja, lidarja, kamer in ultrazvočnih senzorjev. Parametri programov, ki obdelujejo in analizirajo vse podatke prejete od senzorjev, so različni glede na vožnjo v mestnem ali ruralnem okolju. Ti parametri se preklapljajo samodejno, ko vozilo zazna vrsto svoje okolice.

* Mednarodna organizacija s sedežem v ZDA, ki je specializirana za področje transporta in standardizacijo.

Videnje: trilogija za prihodnost z deljeno mobilnostjo
V letu 2018 se je Skupina Renault osredotočila na razvoj serije konceptnih študij, ki utelešajo videnje deljene mobilnosti v prihodnje; s tem je prvi proizvajalec avtomobilov, ki je razvil celovito družino komplementarnih robotiziranih vozil. Po študijah Renault EZ-GO in Renault EZ-PRO zdaj  Renault EZ-ULTIMO zaokroža to trilogijo, ki ponazarja videnje celote, od najbolj funkcionalnega do bolj čustvenega pristopa, vedno upoštevajoč značilen oblikovni jezik in videnje notranjosti, ki se navdihuje v svetu bivalnih prostorov.

To videnje sloni na štirih stebrih strateškega načrta Skupine Renault »Drive the Future (2017-2022)«: električna, povezljiva, avtonomna in deljena mobilnost. Nekatere od tehnologij, ki jih raziskujejo študije robotiziranih vozil, so plod razvoja v okviru Zveze. Druge so nastale v bolj odprtem okolju, tako imenovanem »open innovation«, v sodelovanju z drugimi partnerji. Spet tretje pa so samo Renaultove.

Kljub njihovi raznolikosti te tri oblikovalske študije ponujajo izkušnjo mobilnosti, ki je namenjena vsem in dosegljiva kar največjemu številu ljudi. Prilagodljiva in popolnoma povezljiva izkušnja, ki se vključuje v ekosistem razvijajočih se pametnih mest, katerim daje svoj pozitiven prispevek.

Pokriva raznoliko rabo:
■ vsakdanja deljena urbana mobilnost z EZ-GO,
■ dostava do vrat oziroma na zadnjem kilometru z EZ-PRO,
■ izkušnja prestižne mobilnosti v EZ-ULTIMO.

Skupina Renault ima na področju deljene mobilnosti pomembne ambicije in meni, da bo le-ta ustvarila nove komercialne priložnosti. Že zdaj razvija, preskuša in prodaja rešitve, ki bodo temelj bodoče ponudbe.

Julija 2018 sta mesto Pariz in Skupina Renault napovedala njun namen, da svoje znanje in veščine združita v razvoju električne mobilnosti za prebivalstvo Pariza s širšo okolico in obiskovalce. To bo prineslo razvoj komercialne ponudbe električne mobilnosti, ki bo vključevala prevoz na zahtevo in deljeno uporabo avtomobilov. Cilj je, da bo do konca leta 2019 na voljo park z 2.000 električnimi vozili. Že zdaj delujemo na naslednjih področjih.

Prevoz na zahtevo
■ Platforma za naročanje taksi prevozov in najem vozil z voznikom vključuje več kot 150.000 vozil v Belgiji, Franciji, Irski, Nemčiji, Nizozemski, Španiji in Veliki Britaniji, kjer uporabniki preko nje lahko rezervirajo, spremenijo, sledijo in plačujejo svoje vožnje.
■ Storitev najema vozil z voznikom Marcel deluje v Parizu in njegovi okolici omogoča rezervacije in najem 24 ur na dan, sedem dni na leto.

Deljena uporaba
■ Zity, ponudnik deljene uporabe električnih vozil v Madridu s 500 avtomobili ZOE, je v sodelovanju s podjetjem Ferrovial začel delovati oktobra 2017.
■ Moov’in.Paris ponuja deljeno uporabo električnih avtomobilov v Parizu, ima 100 primerkov ZOE in 20 Twizyjev, je še v fazi uvajanja in plod sodelovanja s podjetjem ADA.
■ Renault Mobility 24/7 je aplikacija, ki posameznikom in podjetjem omogoča samopostrežen najem avtomobilov.

Ne nazadnje Skupina Renault na področju robotiziranih vozil v okviru laboratorija Rouen Normandy Autonomous Lab eksperimentira s prvo ponudbo deljene mobilnosti na zahtevo z avtonomnimi vozili na javnih cestah v Evropi, katere namen je ljudem zagotoviti prevoz na prvem in zadnjem kilometru poti.

Oblikovanje: svež pogled na deljeno mobilnost
Elegantna in gostoljubna študija Renault EZ-ULTIMO bo zapeljala ljubitelje avtomobilov. Vgrajeno ima gensko zasnovo Renaulta, uteleša načeli »French Design« in »Easy Life«, njena oblika pa je vpadljivo izvirna ne da bi bila zaradi nje okrnjena funkcionalnost.
■ EZ-ULTIMO s svojo obliko, gladkim in tihim električnim pogonom ter prostorno in prefinjeno notranjostjo ponuja novo videnje prestižne deljene mobilnosti, najboljšo možno izkušnjo mobilnosti visokega razreda.
■ Futuristične funkcije in razkošni materiali dodajo ključen čustveni aspekt, ki določa prestižnost izkušnje.
■ Z višino 1,35 metra se brez težav zlije z mestnim okoljem.

V okviru Renaultove strategije življenjskega cikla, ki jo ponazarja stiliziran cvet marjetice, je študija EZ-ULTIMO skupaj z EZ-GO in EZ-PRO uvrščena v cvetni list "Delo".

Nova opredelitev robotiziranega vozila
Renault EZ-ULTIMO je novo robotizirano vozilo visokega razreda in zasnovano v sodobnem duhu kot »karoserija 2.0«.
■ Za to so se snovalci močno zgledovali po vzorih iz arhitekture, med drugim po haussmanovskih stanovanjih v Parizu in butiku Prada v Tokiu.
■ To vozilo je nadvse podobno udobnemu zapredku, iz katerega (največ trije) potniki med vožnjo zrejo na mesto iz nove perspektive, ob tem pa so za zunanji svet nevidni. Znotraj vozila se lahko počutijo kot doma in skozi stekleno streho gledajo nebo, kot bi ga opazovali skozi domače okno.
■ V nasprotju z običajnimi robotiziranimi vozili za deljeno uporabo, ki imajo pogosto velike prozorne površine in lahko prevažajo 10, 15 ali 20 potnikov hkrati, EZ-ULTIMO uteleša koncept vožnje v popolni zasebnosti.

Pravi avtomobil vznemirljive oblike
V popolnem nasprotju s škatlastim videzom doslej znanih robotiziranih vozil Renault EZ-ULTIMO odlikuje čutna in vznemirljiva karoserija enoprostornika, kakršna pritiče prestižnemu avtomobilu.
■ Renault EZ-ULTIMO je avtomobil, ki skriva svojo robotizirano naravo, obenem pa svojim potnikom ponuja čar in prednosti tehnologije za avtonomno vožnjo v kombinaciji z brezskrbnostjo in užitkom prepuščanja odgovornosti za vožnjo samemu avtomobilu.
■ Ta avtomobil je dolg, poudarjeno statusen, karoserija je dvobarvna; globoko črna z zelenkastim odsevom na prednjem delu, spodaj in zgoraj, okrog prostora za potnike pa barve šampanjca.
■ Notranjost je opremljena s plemenitimi materiali kot so les, marmor in usnje.

Popolna zasebnost potniškega prostora
Renault EZ-ULTIMO v notranjosti ponuja popolno zasebnost zahvaljujoč oblogi iz posebnih ploskev na zgornjem delu karoserije.
■ Te ploskve so obdelane enako kot enosmerno prepustno steklo z zrcalno površino in zato le delno prozorne, a najbolj pomembno je, da onemogočajo poglede od zunaj in tako potnikom zagotavljajo popolno zasebnost.
■ Varovalne ploskve dopolnjujejo plemeniti materiali kot so les, marmor in usnje, ki so obdelani na moderen način, s sodobnimi tehnikami, kar je v skladu z notranjostjo vozila. Zaradi omejevanja skupne teže vozila so ti kosi zelo tanki.

Zasebni prostor v EZ-ULTIMO je nekakšen moderen salon prvega razreda, ki je dosegljiv vsem.

Edinstveno: ekskluzivna storitev na zahtevo
Doživljanje visokega razreda, ko ste v Renaultu EZ-ULTIMO, ni omejena le na vožnjo. Začne se z rezervacijo zahvaljujoč ekskluzivnemu vmesniku in skrbniškim storitvam (concierge). Prihod vozila in sprejem potnikov prav tako prispevajo k temu, da je storitev res edinstvena in ekskluzivna.

Rezervacija
Posebna aplikacija EZ-ULTIMO za pametne telefone in tablične računalnike ponuja razkošen vmesnik za rezervacije prestižne izkušnje.
■ Na marmornatem zaslonskem ozadju, ki spominja na notranjost vozila, uporabnik dostopa do načrta svoje poti in podatkov o svojem cilju.
■ Elegantna ura kaže čas do prihoda Renaulta EZ-ULTIMO na cilj.

Prihod
Renault EZ-ULTIMO ni prav nič podoben drugim robotiziranim vozilom. Je razkošen in futurističen, presega kalup velikih limuzin in svojo elegantnost kaže že med približevanjem kraju za sprejem potnikov.
■ Z dolžino 5,8 metra je Renault EZ-ULTIMO vpadljiv in naredi impresiven vtis, hkrati pa je tudi diskreten, saj je zaradi električnega pogona zelo tih.
■ Na prvi pogled deluje, kot bi bil povsem črn, ko pa se približuje, svetloba pričara zelenkaste lesketajoče odseve. Videz vozila se spreminja med premikanjem, zato daje vtis, da je živo.
■ Barva šampanjca ploskev, ki pokrivajo večji del stranic prostora za potnike ima topel, bogat videz, ki poudarja bivalni prostor, v katerega bodo potniki kmalu vstopili.

Vstop
Predvidevanje potreb kupcev in poenostavitev njihovega življenja je večen kredo Renaulta, ki ga povzema tudi postopek vstopanja v Renault EZ-ULTIMO.
■ Kot bi jih upravljal virtualni majordom, se veličastna stranska vrata odprejo samodejno, hkrati pa se zgornji zastekljeni del dvigne kot krilo metulja.
■ Velika vstopna odprtina, saj vozilo nima srednjega stebrička, samoumevno vabi k vstopu v notranjost.
■ Vstopanje olajša vrtljiv sedež, ki se pomakne k potniku, da se lahko usede bolj udobno in z manj truda.
■ Zadnja pozornost je osvetlitvena funkcija, ki na tla pred pragom projicira sporočilo dobrodošlice potnikom.

V notranjosti: poglobljena in intimna izkušnja
Ko so potniki že znotraj Renaulta EZ-ULTIMO, lahko uživajo v velikanskem, toplem in udobnem prostoru, ki je opremljen kot prava dnevna soba. V dovršenem neo-retro ambientu lahko uživajo storitve visokega razreda. Na voljo so jim posebne vsebine, da jim čas vožnje mineva prijetno in hitro.

■ Fotelj in klop
EZ-ULTIMO ponuja velik fotelj za potnika, ki je s hrbtom obrnjen v smer vožnje, in globoko klop za dva, ki gledata v smer vožnje. Potniki se tako lahko počutijo kot doma in se pogovarjajo »iz oči v oči«, kar je bolj naravno in prijetno.

■ Razkošje prostora
Uporaba posebne konstrukcijske osnove z električnim pogonom, namestitev akumulatorja v pod in velika medosna razdalja (3,88 m) dopuščajo, da ima Renault EZ-ULTIMO razkošen potniški prostor z ravnim podom. Prtljaga je shranjena v posebnem prostoru v zadku vozila, ki je dostopen z zunanje strani.

■ Osvetljenost
Kljub temu, da je zaradi ohranjanja zasebnosti zatemnjeno, vetrobransko steklo, predvsem pa steklena streha poskrbita, da k osvetlitvi notranjost Renaulta EZ-ULTIMO izdatno prispeva naravna svetloba od zgoraj.

■ Neo-retro
Salon in oprema, ki tvorita notranjost Renaulta EZ-ULTIMO, sta zasnovana v »neo-retro« slogu, ki je poklon 120 letom znamke Renault in njenim razkošnim modelom izpred 2. svetovne vojne.

■ Vrtljivi gumbi
Osvetlitev in ozvočenje se nastavlja z vrtljivimi gumbi, ki se zgledujejo po vrhunskih ojačevalnikih. Nameščeni so na dve diskretno skriti konzoli, ki se pokažeta le po potrebi.

■ Diskretna tehnologija
Retro ambient ne omejuje navzočnosti sodobne tehnologije. Poleg stalne brezžične povezljivosti wi-fi imajo potniki na voljo tudi podstavki za indukcijsko polnjenje prenosnih telefonov in tablični računalnik tipa iPad za dostopanje do raznih storitev za potnike. Ta tehnologija je lahko umaknjena od oči, saj je poseben prostor namenjen shranjevanju tabličnega računalnika in podstavkov za indukcijsko polnjenje, ki se razkrijejo ob pritisku na gumb.

■ Ponujene vsebine
Zahvaljujoč za novice in zabavo specializiranim partnerjem lahko potniki v času vožnje izkoristijo ekskluzivne vsebine po meri, ki so dosegljive preko tablice. Vsaka vožnja je nova priložnost za potnike, da gredo še dlje od svojega cilja z uživanjem v bogatih in poglobljenih multimedijskih vsebinah.

■ Storitve za potnike
Med storitvami, ki jih EZ-ULTIMO ponuja svojim potnikom, je tudi pomoč skrbnika (concierge), do katere se dostopa preko posebne aplikacije na tablici. Potniki lahko za nadaljevanje svoje izkušnje, na primer, rezervirajo hotelsko sobo ali mizo v restavraciji. Prav tako se lahko osvežijo z napitkom iz termovke, ki je shranjena pod polico ob zunanji stranici.

Vsebina po željah in okusih potnikov
Skupina Renault je v minulih dveh letih s serijo študij avtonomnih in povezljivih električnih vozil raziskovala prihodnost mobilnosti, tako individualne kot tudi deljene. Prepričani smo, da bodo z razvojem mobilnosti s povezljivimi in avtonomnimi vozili uporabniki iskali vedno bolj dovršeno ponudbo storitev med vožnjo in na novo opredelili prebijanje časa med vožnjo, tako zasebno kot poklicno. Dovršene, interaktivne in osebnim željam prilagodljive vsebine jim bodo na voljo v raznih oblikah (zvok, video, pisana beseda, itn.) in tudi na drugih medijih kot sedaj uporabljanih pametnih telefonih in v vozila vgrajenih napravah.

V sodelovanju s Skupino Challenges je skupaj z razvojem študije EZ-ULTIMO Skupina Renault razvila pristno obogateno izkušnjo uredniških vsebin, s katerimi bodo lahko obogatili potniško izkušnjo prestižne mobilnosti. Obiskovalcem Mondiala je poglobljen prikaz teh storitev na voljo na razstavnem prostoru Renaulta. Decembra 2017 je Skupina Renault kupila 40-odstoten delež v založniški skupini Challenges, da bo lahko pomagala pri snovanju tovrstne nove uredniške vsebine višjega razreda in tehnologije za njih razširjanje na edinstven način v njenih vozilih.

Strokovnost: sodobna in prefinjena raba materialov
Zahvaljujoč prefinjenim detajlom na notranji opremi ter igram svetlobe in prosojnosti je vožnja z Renaultom EZ-ULTIMO nepozabna izkušnja.

■ Parket z vzorcem ribje kosti
Kot že v prejšnjih dveh Renaultovih študijah, EZ-GO in EZ-PRO, tudi pod v EZ-ULTIMO prekriva parket z vzorcem ribje kosti iz plemenitega lesa ameriškega oreha. Obdelan surov in le rahlo pobeljen les prispeva k svetlosti potniškega prostora.

■ Arhitekturni zgledi
V notranjosti EZ-ULTIMO je obilo lesa, na primer polica ob strani in obroba prostora za potnike, ki kaže na zgledovanje po tradicionalnih haussmannovskih stanovanjih v Parizu. Sodobna obdelava in izdelava opreme je plod sodelovanja s francoskim podjetjem KEIM-cycles, ki je specializirano za izdelavo vrhunskih lesenih okvirjev za dvokolesa po meri naročnika. To podjetje je sodelovalo že pri razvoju Renaultovih oblikovalskih študij TreZor (2016) in SYMBIOZ (2017).

■ Toplina marmorja
Nekateri deli stranic potniškega prostora so obdani s pasom pirenejskega marmorja Saint Laurent. Obrezan je na debelino 30 mm in nalepljen na lahko satasto strukturo. Zaradi temno sive barve in belih žil je precej podoben lesu, zato – v nasprotju s klasičnim marmorjem – prispeva k občutku topline prostora.

■ Salonska usnje in žamet
Sedalne blazine in vzglavniki sedežev so prevlečeni s temno zelenim, skoraj črnim žametom. Ta dvojnost spominja na dvojni značaj črno obarvanih delov karoserije z zelenimi odsevi, obenem pa prispeva k pridušenemu ambientu in udobju. Obdajajoča naslona klopi in fotelja sta prevlečena z usnjem, ki deluje toplo in tudi obeta izjemno udobje.

■ Bela obroba
Nad obrobo bivalnega prostora iz lesa je pas iz belega kompozita Corian®, ki ga krasi rombast vzorec. Ta material, ki je odporen na udarce in v rabi za notranjo opremo ter v arhitekturi, je videti trden, a je lahek in na otip mehak.

■ Intimna osvetlitev
Zapredku podoben potniški prostor v Renaultu EZ-ULTIMO ima intimno osvetlitev, ki jo ponujata dve svetilki bledo zlate barve, svetlobna obroba poda pa mehko poudari njegovo površino.

■ Igra ploskev
Tehnične ploskve na zgornjem delu karoserije Renaulta EZ-ULTIMO prekrivajo strukturo iz bele keramike, katere oblika spominja na okrasne štukature v stanovanjih. Ker ploskve na notranji strani niso prekrite s satenastim premazom kot zunaj, v notranjost kažejo svoje odsevne lastnosti z zrcalnim učinkom. Vendar je to steklo glede na jakost svetlobe bolj prozorno v smeri navzven.

■ Edinstven pečat
LMFR pomeni Louis, Marcel in Fernand Renault. Ta kratica imen in priimka treh bratov, ki so ustanovili podjetje Renault Frères, predhodnika današnje Skupine Renault, krasi potniški prostor študije Renault EZ-ULTIMO. To je edinstven pečat in hkrati poklon 120. obletnici znamke Renault.

120 let elegance, strokovnosti in dobrega počutja
Študija EZ-ULTIMO pomeni pristno povezavo med preteklostjo in prihodnostjo in je prispevek k obeleževanju 120. obletnice Renaulta. To je bilo 120 let francoske strasti, inovacij, in strokovnega znanja, ki so oblikovalcem dali navdih. Notranjost te študije je tudi svojevrsten odsev Renaultovih razkošnih avtomobilov z začetka 20. stoletja.

Med njimi je bila leta 1929 predstavljena Reinastella, ki je bila brez dvoma eden najbolj značilnih modelov. Gnal jo je prvi Renaultov osemvaljnik, poleg tega pa je imela niz drugih tehničnih novosti, zaradi katerih je bila nekaj posebnega. Cenili so jo najbolj znani izdelovalci karoserij, ki ji s svojimi izvedenkami nadgrajevali in ji tako povečevali ugled vrhunskega prestižnega avtomobila. Renault Reinastella je s svojo elegantnostjo in hitrostjo, obenem pa tudi udobnostjo celo na dolgih vožnjah utelešala veliko razkošje divjih dvajsetih let prejšnjega stoletja. Bila je prvi model, ki je imel poleg Renaultovega znaka v obliki romba tudi simbol zvezde repatice, in začetnica imen »stella«, ki so odtlej označevali Renaultove modle visokega razreda. Prav takšna zvezda je tudi na študiji TreZor, ki je naslednica nekdanjih Renaultovih modelov visokega razreda.

Sedaj imajo najbolj prestižni avtomobili Renaulta oznako Initiale Paris. Modeli, ki imajo izvedenke s to oznako (Clio, Captur, Scénic, Talisman, Koleos in Espace), združujejo najboljše, kar zmore strokovno znanje in izročilo znamke Renault na področju udobja in ugodja. Omeniti velja, da je na karoseriji študije Renault EZ-ULTIMO več oznak »120 let«. V notranjosti pa je oznaka LMFR (za Louis, Marcel in Ferdinand Renault) na fotelju kot hommage trem bratom, ki so ustanovili začetnika današnje Skupine Renault.

Easy Drive: tehnologije v EZ-ULTIMO
■ Elektrika
Renault EZ-ULTIMO je zasnovan na posebni konstrukcijski osnovi za električen pogon, ki je podobna kot za študiji EZ-GO in EZ-PRO. Elektromotor poganja prednji kolesi, akumulator pa je umeščen v podpodje vozila.
■ Indukcija
Renault EZ-PRO ima sistem brezžičnega indukcijskega polnjenja akumulatorja s samodejnim delovanjem brez človeške pomoči.
■ Okrovi
Tako kot že študiji EZ-GO in EZ-PRO ima tudi EZ-ULTIMO kolesa pokrita z okrovi, ki zagotavljajo boljšo aerodinamičnost. Ti okrovi tudi varujejo mehanske dele, kar pomeni manj vzdrževanja, in preprečujejo škropljenje izpod koles v prid drugih uporabnikov mestnih ulic.
■ Senzorji
Večina v EZ-ULTIMNO vgrajenih senzorjev in kamer, ki služijo sistemu za avtonomno vožnjo ravni 4, je nameščenih v majhna ohišja na vogalih karoserije spredaj in zadaj. Drugi so nameščeni na zadnjem delu stranic in v strešni anteni.
■ Povezljivost
EZ-ULTIMO ima anteni za GPS in Wi-Fi G5 vgrajeni v skupno strešno anteno, ki se samodejno aktivira ob zagonu vozila. To je najboljše mesto za pokrivanje kar najširšega polja in za čim manjše možnosti prekinitve povezav.
■ Svetila
EZ-ULTIMO ima svetila spredaj in zadaj vgrajena v kolesne okrove. Poleg žarometov sta spredaj tudi osvetljena Renaultov romb in ime, ki poudarjata osebnost vozila.
■ Optična vlakna
Luči zadaj dopolnjujejo osvetljena vlakna, ki so mrežasto razporejena pod površino iz rombastih polprozornih ploskev, kakršne so tudi na straneh.
■ 4CONTROL
To robotizirano vozilo ima podvozje 4CONTROL s krmiljenjem vseh štirih koles, ki povečuje tako okretnost (v mestih) kot tudi stabilnost (na odprtih cestah), prav tako pa varnost.
■ Krilati pečat
Kadar Renault EZ-ULTIMO zapelje iz mesta, se iz okrova zadnjih koles dvigneta dve krilci, ki izboljšata aerodinamičnost avtomobila.
■ Aktivne obese
Kadar stoji na mestu, je Renault EZ-ULTIMO zelo nizek. Aktivne obese omogočajo, da se lahko med vožnjo dvigne za več centimetrov, na primer za lažjo vožnjo čez hitrostne ovire.

Tehnični podatki – Renault EZ-ULTIMO v številkah
■ Dolžina: 5,70 m
■ Širina: 2,20 m
■ Širina z odprtimi stranskimi vrati: 2,63 m
■ Višina: 1,35 m
■ Višina z odprtim zgornjim oknom: 1,64 m
■ Medosna razdalja: 3,88 m
■ Teža: 1.800 kg
■ Motor: 1 elektromotor
■ Polnjenje: brezžično, indukcijsko
■ Pogon: na prednji kolesi
■ Krmiljenje koles: spredaj in zadaj (štirikolesni volan)
■ Tehnologija za avtonomno vožnjo: raven 4

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.