Avto.info

30 let BMW štirikolesnega pogona

Od BMW 325i Allrad do BMW X5 xDrive40e

30 let BMW štirikolesnega pogona: Od BMW 325i Allrad do BMW X5 xDrive40e

30 let BMW štirikolesnega pogona

Avtor: Foto: BMW
30 let BMW štirikolesnega pogona: Od BMW 325i Allrad do BMW X5 xDrive40e 30 let BMW štirikolesnega pogona: Od BMW 325i Allrad do BMW X5 xDrive40e 30 let BMW štirikolesnega pogona: Od BMW 325i Allrad do BMW X5 xDrive40e 30 let BMW štirikolesnega pogona: Od BMW 325i Allrad do BMW X5 xDrive40e 30 let BMW štirikolesnega pogona: Od BMW 325i Allrad do BMW X5 xDrive40e 30 let BMW štirikolesnega pogona: Od BMW 325i Allrad do BMW X5 xDrive40e 30 let BMW štirikolesnega pogona: Od BMW 325i Allrad do BMW X5 xDrive40e 30 let BMW štirikolesnega pogona: Od BMW 325i Allrad do BMW X5 xDrive40e 30 let BMW štirikolesnega pogona: Od BMW 325i Allrad do BMW X5 xDrive40e 30 let BMW štirikolesnega pogona: Od BMW 325i Allrad do BMW X5 xDrive40e 30 let BMW štirikolesnega pogona: Od BMW 325i Allrad do BMW X5 xDrive40e 30 let BMW štirikolesnega pogona: Od BMW 325i Allrad do BMW X5 xDrive40e 30 let BMW štirikolesnega pogona: Od BMW 325i Allrad do BMW X5 xDrive40e 30 let BMW štirikolesnega pogona: Od BMW 325i Allrad do BMW X5 xDrive40e 30 let BMW štirikolesnega pogona: Od BMW 325i Allrad do BMW X5 xDrive40e

BMW, eden izmed svetovno najuspešnejših proizvajalcev premium avtomobilov se prav tako ponaša z izvrstnim položajem na trgu štirikolesnega pogona, segmentu, kamor je prvič vstopil pred 30 leti. Približno vsako tretje prodano vozilo BMW po vsem svetu je danes opremljeno z inteligentnim sistemom štirikolesnega pogona BMW xDrive.

Uspešnost znamke BMW v tem segmentu ni le rezultat priljubljenih modelov BMW X, ampak tudi štirikolesnih modelov drugih modelnih serij, od BMW serije 1 do BMW serije 7. Vzdolž teh modelnih serij je na voljo široka izbira modelov s štirikolesnim pogonom za zelo različne verzije motorjev. Hkrati pa BMW nadaljuje z razvojem štirikolesne tehnologije in jo nenehno izpopolnjuje. Z nudenjem BMW xDrive v kombinaciji s hibridnim pogonom in platformo podvozja s sprednjim pogonom, proizvajalec vedno znova dokazuje svojo usposobljenost na tem področju, ki mu bo zagotovila vodilni položaj v tem segmentu tudi v prihodnje. BMW nudi danes več kot 110 modelov – s katerimkoli tipom menjalnika – z BMW xDrive v 12 različnih modelnih serijah, prav tako pa je ta oprema na voljo tudi pri priključnem hibridu BMW i8 in kompaktnem BMW 225xe z električnim pogonom.

Žarišče od prvega dne naprej: trakcija in dinamika
Prvi naskok znamke BMW na trg štirikolesnega pogona se je zgodil z razkritjem BMW 325i “Allrad” na mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu leta 1985. Novinec navzven ni takoj razkril svojih notranjih kvalitet, zato je imela njegova predstava, ko so ga novinarji odpeljali na testno vožnjo še toliko večji “vau” efekt. Prvi sistem štirikolesnega pogona BMW ni izboljšal le trakcije izven urejenih cest in v neugodnih vremenskih razmerah, ampak je omogočal tudi bolj dinamično vožnjo skozi zavoje. “Novi BMW je nov šampion, ko gre za obnašanje vozila med vožnjo,” se je glasila soglasna sodba testnih voznikov nemške avtomobilistične revije Auto Zeitung kmalu po prvem razkritju.

Današnji inteligentni sistem štirikolesnega pogona BMW xDrive pomika značilno vozno dinamiko BMW na novo raven. Aktualna generacija tega sistema je krmiljena s pomočjo integriranega upravljanja šasije (ICM), ki zagotavlja, da se xDrive vedno odzove ustrezno in v najbolj zgodnjem možnem trenutku, ki se določi na osnovi zanesljivega zaznavanja in nadzorovanja trenutne vozne situacije. Posegi se lahko izvajajo bodisi izključno z BMW xDrive bodisi z xDrive v kombinaciji z dinamičnim nadzorom stabilnosti (DSC) ali dinamičnim nadzorom zmogljivosti (DPC). Hiter in natančen nadzor porazdelitve pogonskega momenta zagotavlja značilne vozne lastnosti BMW tudi pri ekstremno dinamični vožnji skozi zavoj.

S tem je sistem štirikolesnega pogona natančno prilagojen tipičnim lastnostim pogona BMW na vsa štiri kolesa. To pomeni, da se pri modelih s štirikolesnim pogonom večji delež pogonskega momenta posreduje na zadnji kolesi, če vožnja poteka v normalnih voznih razmerah. Na ta način se ohrani natančna povratna informacija krmiljenja BMW, ki praktično odpravi navor krmiljenja. Za natančno zavijanje in visoko stabilnost ohranjanje smeri vožnje, najnovejša generacija sistema BMW xDrive povečuje količino moči na zadnji kolesni par, kakor hitro vozilo vstopi v zavoj, kar še izboljša užitek v vožnji, ki je sinonim za BMW.

Tehnologija štirikolesnega pogona BMW: neprekinjena evolucija od leta 1985
Stalni sistem štirikolesnega pogona, ki je vgrajen v BMW 325i “Allrad” iz leta 1985, porazdeli pogonski moment med sprednjo in zadnjo premo v razmerju 37 : 63. Kot odgovor na razlike pri vrtilni frekvenci koles sta viskozna sklopka v razdelilnem gonilu in zadnji diferencial lahko zagotovila praktično togo povezavo med sprednjo in zadnjo premo, da bi se izboljšala trakcija in stabilnost. Ime modela se je kmalu preimenovalo v BMW 325iX, od leta 1988 pa je bil na voljo tudi v različici “touring” (mala začetnica v veljavi do in vključno s serijo E46).

1991: BMW 525iX
Tri leta pozneje je BMW vpeljal štirikolesni pogon tudi v BMW serije 5. Prvič je bila porazdelitev moči uravnavana elektronsko. Prenovljen sistem je vključeval lamelne sklopke, ki so omogočale, da se je standardna porazdelitev moči med sprednjo in zadnjo premo v razmerju 36 : 64 spreminjala brezstopenjsko in avtomatsko v skladu z voznimi razmerami. Najprej se je hidravlično krmiljena lamelna sklopka uporabljala na zadnji premi, vendar je bila ta pozneje zamenjana z elektronsko krmiljenim selektivnim zavornim posegom. Sistem, ki je nadzoroval vozno situacijo prek signalov vrtilne frekvence koles iz ABS, je bil dopolnjen z dodatnimi informacijami o stanju zavor, vrtilni frekvenci motorja in položaju dušilne lopute.

Sistem štirikolesnega pogona v BMW 525iX je bil od vsega začetka razred zase. Elektronski nadzorni sistem je posredoval zelo hitro in natančno povratno informacijo, kar je pomenilo varno in nevtralno obnašanje vozila med vožnjo tudi v zahtevnih voznih razmerah, kot so mokre ali zasnežene ceste. Tudi pri BMW serije 5 so bili prvi modeli s štirikolesnim pogonom na voljo kot Limuzina ali Touring.

1999: Športno terensko vozilo (SAV) odpira novo poglavje
Na uvodu v novo tisočletje je senzacionalno debitiral zelo inovativen koncept vozila znamke BMW. BMW X5, prvo športno terensko vozilo (SAV), je kupce navdušil z vozno dinamiko, ki je bila brez primere med ostalimi terenskimi vozili tistega časa. Izvrsten sistem štirikolesnega pogona je pri tem odigral pomembno vlogo. Planetno gonilo je porazdelilo pogonski moment med sprednjo in zadnjo premo v razmerju 38 : 62, medtem ko so elektronski nadzorni sistemi, kot npr. DSC (dinamični nadzor stabilnosti), ADB-X (avtomatska diferencialna zavora) in HDC (pomoč pri spuščanju po klancu), zagotavljali, da je bil novi BMW X5 športen na cesti in opremljen za premagovanje zahtevnih razmer izven utrjenih poti.

V letih, ki so sledila uspešnemu lansiranju koncepta SAV na trg, ni bilo pri BMW nobenega popuščanja v hitrem tempu razvoja štirikolesnega pogona. Leta 2000 je za model specifična različica tehnologije štirikolesnega pogona BMW X5 postala na voljo za četrto generacijo BMW serije 3.

2003: BMW xDrive debitira v BMW X3 in BMW X5
Štiri leta od prihoda na trg BMW X5, je BMW nadaljeval s svojo dinamiko z lansiranjem koncepta SAV v novem segmentu vozil. Novi BMW X3 je bil kompaktnejši od BMW X5 in je nudil še bolj agilne vozne lastnosti. Postavil je nove mejnike in v naslednjih letih ostal edini premium model v svojem razredu.

Prenovljen sistem štirikolesnega pogona BMW xDrive, ki je bil istega leta vpeljan v BMW X3 in BMW X5, je kmalu povečal vodilni položaj znamke BMW v segmentu štirikolesnega pogona. Na osnovi ekstremno hitro delujoče elektronske lamelne sklopke v razdelilnem gonilu, je xDrive deloval v tandemu z dinamičnim nadzorom stabilnosti (DSC), ki sta porazdelitev pogonskega momenta stalno prilagajala aktualni vozni situaciji. Poleg vrtilne frekvence koles je elektronski nadzorni sistem prvič upošteval tudi podatke dinamičnega nadzora stabilnosti (DSC), kot so npr. krmilni kot, položaj pedala za plin in bočni pospešek. Zato je BMW xDrive prvi svetovni, in še vedno edini, “inteligentni” sistem štirikolesnega pogona. V nasprotju s konvencionalnimi sistemi štirikolesnega pogona, ki se odzovejo, ko se vsaj eno kolo že vrti v prazno, lahko xDrive zazna nevarnost prekrmiljenja ali podkrmiljenja že ob prvih znakih in proaktivno posreduje s preusmeritvijo toka pogonskega momenta.

Inteligentni sistem štirikolesnega pogona BMW xDrive v naslednjih letih ni bil vgrajen le v modele BMW X, ampak tudi v različice xDrive modelov BMW serije 3 in serije 5 obeh karoserijskih izvedb (Limuzina in Touring). Do prihoda na trg BMW X3 druge generacije v letu 2010, je bilo po vsem svetu prodanih več kot 600.000 vozil te serije. Nekoliko prej je prodaja BMW X5 – ki je s svojo drugo generacijo prišel na trg v letu 2006 – presegla znamko enega milijona.

2008: SAC z dinamičnim nadzorom zmogljivosti (DPC) in hibridnim pogonom
Z dvema močno uveljavljenima karoserijskima izvedenkama SAV v svojih segmentih, je BMW leta 2007 javnosti predstavil prvo svetovno športno terensko vozilo s silhueto kupeja (SAC). Popolnoma novi BMW X6, ki je bil razkrit na mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu, je dvignil značilen dinamičen značaj modelov BMW X na novo raven intenzivnosti. Inteligentni sistem štirikolesnega pogona je bil prvič kombiniran z dinamičnim nadzorom zmogljivosti (DPC), ki spreminja porazdelitev pogonskega momenta med zadnjima kolesoma pri vožnji skozi zavoj, kar zagotavlja neprekosljivo agilnost in stabilnost tudi pri nenadnih spremembah hitrosti ali prehitevanju. Leta 2009 je BMW Active Hybrid X6 demonstriral naslednjo odlično kombinacijo – med BMW xDrive in hibridnim pogonom. Medtem je oddelek BMW M GmbH istega leta k svoji ponudbi športnih vozil z visoko zmogljivostjo dodal dva zelo posebna modela. Z M uglašenim sistemom BMW xDrive, vključno z dinamičnim nadzorom zmogljivosti (DPC), sta BMW X5 M in BMW X6 M pokazala zmogljivost, ki doslej v segmentu vsekolesnega pogona ni bila poznana.

Leto 2009 je bilo premierno še za en novi model z oznako X, to je BMW X1. V naslednjih letih je BMW X1 ostal edino vozilo svoje vrste v premium kompaktnem segmentu. Njegov inteligentni sistem štirikolesnega pogona BMW xDrive, enak kot v novem BMW X3 (2010), je bil prav tako združljiv z nadzorom zmogljivosti. Slednji selektivno zavira kolo na notranji strani zavoja, medtem ko sočasno povečuje moč motorja, kar zagotavlja hitro in precizno vožnjo skozi zavoje in dviguje agilne vozne lastnosti obeh modelov na novo raven.

BMW xDrive na voljo tudi za ostale modelne serije
Nenehen napredek modelov BMW X je spremljala rast števila različic xDrive, ki so bile na voljo tudi pri ostalih modelnih serijah BMW. BMW xDrive, ki je bil konstruiran za izboljšanje agilnosti pri vožnji skozi zavoj in večjo natančnost, omogoča izpopolnjeno vozno doživetje in optimalno kombinacijo dinamike ter udobja. Zato je bilo le še vprašanje časa, kdaj bo ta inteligentna pogonska tehnologija doživela svoj prvenec tudi v BMW serije 7 (leta 2009). Spomladi leta 2012 sta bila prva modela Coupé in Cabrio s štirikolesnim pogonom na voljo tudi v športnem BMW serije 6. BMW xDrive se lahko naroči pri aktualnih BMW serije 3 in serije 5 ter, od leta 2013, v modelih Cabrio, Coupé in Gran Coupé novega BMW serije 4.

Nenehno spodbujanje napredka
Z lansiranjem novega BMW X4 v letu 2014 je BMW naredil nov korak v premium segmentu srednje velikih vozil. Nova izvedenka SAC nudi edinstveno kombinacijo užitka v vožnji, prefinjenega sloga in moderne praktičnosti. Model X4 ima tehnologijo BMW xDrive na voljo že v osnovni opremi in je razpoložljiv s širokim spektrom različic motorjev. Istega leta je BMW prav tako predstavil modele BMW X5 tretje generacije, BMW X6 druge generacije in M športni različici obeh modelov. BMW xDrive je debitiral še v novem BMW serije 2 Active Tourer. To je bil nekoliko drugačen prvenec, saj je BMW svoj inteligentni sistem štirikolesnega pogona prvič kombiniral s popolnoma novo platformo podvozja s sprednjim pogonom.

Z BMW i8, ki je bil javnosti predstavljen leta 2014, je BMW Group pogumno zakorakal v novo smer, ki je vključevala tudi sistem štirikolesnega pogona. Ta športni model s konceptom sedežev 2 + 2 poganja zelo napreden priključni hibridni sistem, ki združuje motor z notranjim zgorevanjem na zadnji in elektromotor z visoko učinkovitostjo na sprednji premi.

Osredotočen na prihodnost: BMW xDrive sreča BMW eDrive
Najnovejši modeli BMW s štirikolesnim pogonom prinašajo tehnološki napredek, ki je močno vpet v mobilnost prihodnosti. Vozilu BMW i8 je sledil mednarodni prihod na trg prvega proizvodnega priključnega hibrida iz jedrne blagovne znamke, in sicer BMW X5 xDrive40e. Po zaslugi stalnega sistema štirikolesnega pogona BMW xDrive in tehnologije eDrive BMW EfficientDynamics, združuje to športno terensko vozilo (SAV) vznemirljivo športno zmogljivost z izvrstno učinkovitostjo. Inteligentno upravljanje moči hibrida sinhronizira obratovanje motorja z notranjim zgorevanjem in elektromotorja, da v vsakem trenutku poveča učinkovitost, medtem ko se odlično odziva na voznikove zahteve. Pogonski moment iz obeh pogonskih enot se prenaša na cesto s pomočjo stalnega inteligentnega sistema štirikolesnega pogona BMW xDrive.

BMW serije 7: integralno aktivno krmiljenje združljivo z BMW xDrive
V mesecu septembru 2015 je na mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu svojo svetovno premiero doživela šesta generacija BMW serije 7. Najbolj luksuzna limuzina BMW, ki prinaša revolucionarne inovacije na vseh področjih, je z BMW xDrive na voljo od svojega prihoda na trg (oktober 2015). Nova luksuzna limuzina bo prav tako prvi model, ki bo omogočal kombinacijo inteligentnega sistema štirikolesnega pogona z integralnim aktivnim krmiljenjem, kar pomeni –pasivno krmiljenjem zadnjega kolesnega para.

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.