Avto.info

Nissan Qashqai

Dva nova pogonska sklopa za novi Qashqai

Nissan Qashqai: Dva nova pogonska sklopa za novi Qashqai

Nissan Qashqai

Avtor: Foto: Nissan
Nissan Qashqai: Dva nova pogonska sklopa za novi Qashqai Nissan Qashqai: Dva nova pogonska sklopa za novi Qashqai Nissan Qashqai: Dva nova pogonska sklopa za novi Qashqai

Novi Nissan ponuja brezkompromisno kombinacijo dinamičnih zmogljivosti, prefinjenega podvozja in energijsko učinkovitih pogonskih sklopov. V doseganju Nissanovega cilja, da do leta 2024 z elektrificiranim pogonom doseže 50 odstoten delež svoje prodaje v Evropi, bo novi Nissan Qashqai na prodaj z bencinskim motorjem 1.3 DiG-T v izvedenki blagega hibrida, poleg tega pa bo v njem prvikrat v Evropi na voljo e-POWER, Nissanov inovativen in nagrajen pogonski sklop, ki je prevzel tehnologije iz hišnega pionirskega električnega avtomobila Nissan LEAF.

Sistem e-POWER je za novi Qashqai posebej prirejen, da ustreza strogim zahtevam evropskih voznikov. Qashqai s pogonskim sklopom e-POWER dosega visoko raven učinkovitosti pri porabi goriva in ima omejen izpust CO2, obenem pa je tudi odziven in odločno pospešuje. V izvedenkah z dvo- in štirikolesnim pogonom (2WD ind 4WD), z ročnim 6-stopenjskim ali novim brezstopenjskim menjalnikom X-tronic CVT, ter elektromotornim pogonom, ki je prednost sistema e-POWER, ponuja novi Qashqai možnosti pogona za vse zahteve kupcev, uživanje v vožnji pa je v samem osrčju vseh pogonskih konfiguracij.

»Kupci upravičeno zahtevajo bolj učinkovita vozila, a obenem želijo tudi prijetno vožnjo. Električna vozila nudijo najvišjo stopnjo zadovoljstva in občutkov pri vožnje in kupci obožujejo njihov hipno razpoložljiv navor ter zvezno pospeševanje. Z odločitvijo za elektromotorni pogon s sistemom e-POWER v novem Qashqaiju lahko kupci uživajo prednosti vožnje električnega avtomobila brez skrbi zaradi dosega ali dostopa do polnilne infrastrukture,« je dejal Marco Fioravanti, podpredsednik za načrtovanje izdelkov pri Nissan Automotive Europe.

1.3 DiG-T BENCINSKI 140KM/160KM 12V ALiS BLAGI HIBRID
Sistem blagega hibrida z 12-voltno baterijo ALiS (Advanced Lithium-ion battery System), ki je na voljo v novem Qashqaiju, je cenovno ugodnejša hibridna tehnologija, ki ponuja dodaten navor, podaljšano ustavljanje motorja v prostem teku, njegov hiter ponovni zagon in zaustavitev motorja med kotaljenjem (samo z menjalnikom CVT) ter izboljšanje tako porabe goriva kot izpusta CO2 (- 4 g/km). Učinek upravljanja z energijo blagega hibrida na izpust CO2 je zelo pozitiven, 1,3-litrski motor pa zagotavlja več moči in navora kot ključni tekmeci, zaradi česar je izvedenka z bencinskim motorjem prepričljiva izbira. Blagi hibridni sistem ALiS doda le 22 kilogramov k skupni masi avtomobila.

Med upočasnjevanjem vožnje, sistem zajema kinetično energijo, jo pretvarja in shranjuje v litij-ionski bateriji. Tako shranjena električna energija je nato uporabljena za ponovni zagon po zaustavitvi motorja v prostem teku (Idling Stop) ali med kotaljenjem (Coasting Stop, samo s menjalnikom CVT) ter za dodajanje navora med pospeševanjem (Torque Assist). Med kotaljenjem do zaustavitve pri hitrosti pod 18 km/h in ob uporabi zavore (»brake on«) motor ugasne, v akumulator shranjena energija pa služi za napajanje električne opreme avtomobila. To omogoča podaljšano zaustavitev motorja in posledično manjšo porabo goriva. Ob pospeševanju (pri hitrosti od 20 do 110 km/h) energija iz litij-ionske baterije omogoča elektromotorno pomoč z dodatnimi 6 Nm navora v trajanju do 20 sekund. To pomaga zmanjšati zahtevo po navoru bencinskega motorja in zmanjšuje porabo goriva. Blagi hibridni sistem ALiS je kombiniran z uglajenim in uglednim bencinskim motorjem 1.3 DiG-T, ki je bil v ponudbo modela Qashqai uveden leta 2018. Ta motor je bil za vgradnjo v novi Qashqai deležen dodatnih izboljšav, ima 50 na novo oblikovanih komponent in izpolnjuje okoljsko normo Euro6-d Full.

Turbo polnilnik ima zdaj elektronsko krmiljen obvodni ventil za nadtlak (waste gate), ki poskrbi za hitrejši odzivanje, nove šobe izboljšujejo delovanje centralnega injektorja, manjše trenje mnogih sestavnih delov zmanjšuje izpust CO2, filter trdnih delcev ima nov substrat in katalizator pod podom. Blagi hibrid z bencinskim motorjem 1.3-petrol 12V ALiS bo na voljo v dveh izvedenkah – 140KM in 160KM – bodisi s šeststopenjskim ročnim menjalnikom ali novim samodejnim brezstopenjskim menjalnikom X-tronic CVT (samo izvedenka 160KM). Motor največjo moč doseže pri 5.500 vrtljajih na minuto, največji navor 270 Nm pa pri ugodno nizkih 1.750 vrtljajih na minuto – velja za močnejšo izvedenko 160KM z ročnim ali menjalnikom CVT. Ročni menjalnik je izpopolnjen za hitrejše prestavljanje ter za bolj neposreden in športen občutek pri tem. Samodejni brezstopenjski menjalnik X-tronic CVT nove generacije skrbi za manjšo porabo goriva in daje boljši občutek ob pospeševanju zahvaljujoč izboljšavam na sistemu z dvema oljnima črpalkama in novo električno oljno črpalko. Menjalnik CVT v novem Qashqaiju ponuja najboljše iz obeh svetov, saj poskrbi za gladko vožnjo v mestu in med blagim pospeševanjem, po drugi strani pa ob močnem pospeševanju deluje kot menjalnik z dvema sklopkama in fiksnimi prestavnimi razmerji (način delovanja d-step).

Dvokolesni pogon je na voljo v obeh izvedenkah (140KM in 160KM) štirikolesni pogon pa bo možno dobiti le v različicah z močnejšim motorjem in menjalnikom CVT. Nov sistem krmiljenja štirikolesnega pogona in izbire načina vožnje je bolj intuitiven in inteligenten, saj se zunanjim pogojem prilagaja s petimi načini vožnje – Standard, ECO, Sport, Snow in Off-Road. Čas, v katerem se sistem štirikolesnega pogona odzove na primer spodrsavanja kateregakoli od koles, je skrajšan za štiri petine in znaša približno 0,2 sekunde.

E-POWER
Novi Qashqai prinaša prvo uvedbo Nissanovega inovativnega pogonskega sklopa e‑POWER v ponudbo na evropskem trgu. Ta sklop je izključno Nissanov in je ključni del strategije v okviru Nissan Intelligent Mobility. Sistem e-POWER predstavlja edinstven pristop elektrifikaciji pogona in vsakdanjo vožnjo naredi vznemirljivo. Novi Qashqai ima sistem e-POWER z zmogljivo baterijo in pogonskim sklopom, ki združuje izvrsten bencinski motor s spremenljivim kompresijskim razmerjem 157KM, električni generator, inverter in elektromotor z močjo 140 kW, ki ima podobno velikost in moč, kot tisti v Nissanovih električnih vozilih. Gre za edinstveno rešitev, ki ponuja uživaško, brezstopenjsko in enakomerno pospeševanje, kakršno je značilno za električna vozila, vendar brez potrebe po polnjenju baterije.

Za izpolnitev značilnih zahtev evropskih voznikov in njihovih vsakdanjih voženj je bil sistem e-POWER za novi Qashqai deležen znatnih izboljšav. V model Note – najbolje prodajan avtomobil zadnjih nekaj let na Japonskem – je vgrajen bencinski motor 1.2, ki polni baterijo, skupna moč pa je 80,5 kW (108 KM). Za Evropo je sistem nadgrajen z 1,5-litrskim bencinskim motorjem, skupna moč pa znaša 140 kW (190 KM). Edinstvena lastnost sistema e-Power je, da bencinski motor služi le za proizvajanje električne energije, kolesa pa žene izključno elektromotor. To pomeni, da bencinski motor lahko ves čas deluje v optimalnem območju, s čimer dosega boljšo energijsko učinkovitost in manjši izpust CO2 kot tradicionalni motorji z notranjim zgorevanjem.

»Sistem e-POWER ponuja najboljšo tehnologijo prehoda od motorjev z notranjim zgorevanjem k popolnoma električnim vozilom. Uporabniki lahko uživajo v vznemirljivem občutenju vožnje z električnim vozilom in impresivni učinkovitosti za sprejemljivo ceno. Veselimo se, da bodo kupci občutili navdušenje v vožnji z novim Qashqaijem in njegovimi vrhunskimi elektrificiranimi voznimi lastnostmi. Gre za brezhibno utelešenje Nissanove inteligentne mobilnosti,« je dejal David Moss, podpredsednik za raziskave in razvoj za komercialno območje Afrike, Bližnjega Vzhoda, Indije, Evrope in Oceanije (AMIEO).

Zahvaljujoč pogonu izključno z elektromotorjem ni nobenega zamujanja, kot pri pogonu z motorjem z notranjim zgorevanjem ali tradicionalnih hibridih. Takojšnja odzivnost po vzoru električnih vozil zagotavlja poživljajoč občutek velikega navora in pospeševanje na najvišji ravni pri različnih hitrostih, zaradi česar sta prehitevanje in vključevanje v promet na avtocesti znatno lažji in bolj suvereni. Različice s pogonskim sklopom e-POWER imajo tri načine vožnje: Standard, Sport in Eco. V načinu Standard ima avtomobil izvrstne pospeške, zajem energije ob sprostitvi stopalke za plin pa je uglašen, da posnema zaviranje običajnega bencinskega motorja. V načinu Sport ima avtomobil še boljše pospeške, motor pa se manj izklaplja, še zlasti ob poudarjeno športni vožnji. V načinu Eco avtomobil deluje na varčen način z optimizacijo upravljanja baterije in vozniku omogoča, da izbere model kotaljenja za bolj varčno vožnjo po odprti cesti. V vseh načinih je možno izbrati dodaten način B, ki poveča raven zajemanja energije ob spuščeni stopalki za plin, s tem pa avtomobil upočasnjuje bolj izrazito in brez uporabe zavor.

Novi Qashqai s sistemom e-POWER ne le bolje pospešuje od svojih hibridnih tekmecev, ampak to dosega pri nižjih vrtljajih bencinskega motorja. Sistem deluje zelo tiho in je s tem zelo podoben povsem električnemu avtomobilu. Uglašen je za kar se da tiho vožnjo, občutek pristne povezanosti med pospeševanjem pa nudi zahvaljujoč osredotočenosti na ohranjanje sorazmerja med vrtljaji motorja in hitrostjo avtomobila. Podobno kot model LEAF je tudi novi Qashqai e-POWER deležen možnosti vožnje »z eno samo stopalko«, poimenovano e-Pedal. Voznik lahko spelje, pospešuje in upočasnjuje z rabo samo stopalke za plin, s čimer lahko obvlada do 90 odstotkov voznih okoliščin.

V mestnih pogojih s pogostim ustavljanjem in speljevanjem način e-Pedal pomembno zmanjšuje potrebo po premikih noge med stopalkama za plin in zavore, saj zagotavlja upočasnjevanje (pojemek) do 0,2 G po sprostitvi stopalke za plin. S tem vožnja postane enostavnejša in bolj sproščena. Z optimizacijo načina e-Pedal za parkiranje je bila dodana funkcija polžje vožnje, za zaustavitev avtomobila pa je treba pritisniti zavoro. Na odprti, ovinkasti cesti način e-Pedal ponuja bolj angažirano vožnjo, hkrati pa zmanjšuje potrebo po uporabi zavore pred ali v ovinkih. Voznik lahko pretok energije v sistemu e-POWER spremlja na 30,48 cm (12-palčnem) zaslonu TFT in preverja njegovo stanje.

Nissanov sistem e-POWER je bil uveden v modela Note in Serena na Japonskem. Požel je takojšen uspeh in priljubljenost med kupci, saj je s tem sistemom opremljenih več kot 70 odstotkov prodanih primerkov modela Note in skoraj polovica prodanih primerkov modela Serena na Japonskem. Še več, nedavno predstavljeni kompaktni SUV Nissan Kicks s pogonskim sklopom e-POWER je ravnokar prejel priznanje »tehnologija leta 2021« japonske konference avtomobilskih raziskovalcev in novinarjev.

»Od leta 2007 je Nissan Qashqai vedno znova postavljal merila za segment križancev. S tretjo generacijo Qashqaija bodo njegovi stari in novi kupci vzljubili nove možnosti pogona, ki so jim na voljo. Naša ponudba je enostavna in inovativna, obe vrsti pogonskih sklopov sta učinkoviti, a tudi prijetni v vožnji. Naš pristop do razvoja novega elektrificiranega Qashqaija je bil brezkompromisen in to jasno kažeta tako 1,3-litrski bencinski motor s tehnologijo blagega hibrida, kot edinstven pogonski sklop e-Power,« je dejal Matthew Wright, podpredsednik za snovanje in razvoj pogonskih sklopov v Nissan Technical Centre Europe. 

Prodaja novega Nissana Qashqai s pogonskim sklopom e-POWER bo stekla leta 2022.

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.