Avto.info

Citroën C4 X 1.2 puretech shine

Če bi rekli bobu bob …

Avtor: Foto: Bor Dobrin


Opis in fotogalerija

Citroën C4 X 1.2 puretech shine: Če bi rekli bobu bob … Citroën C4 X 1.2 puretech shine: Če bi rekli bobu bob … Citroën C4 X 1.2 puretech shine: Če bi rekli bobu bob … Citroën C4 X 1.2 puretech shine: Če bi rekli bobu bob … Citroën C4 X 1.2 puretech shine: Če bi rekli bobu bob … Citroën C4 X 1.2 puretech shine: Če bi rekli bobu bob … Citroën C4 X 1.2 puretech shine: Če bi rekli bobu bob … Citroën C4 X 1.2 puretech shine: Če bi rekli bobu bob … Citroën C4 X 1.2 puretech shine: Če bi rekli bobu bob … Citroën C4 X 1.2 puretech shine: Če bi rekli bobu bob … Citroën C4 X 1.2 puretech shine: Če bi rekli bobu bob … Citroën C4 X 1.2 puretech shine: Če bi rekli bobu bob …

Podaljšan zadek mu prinaša predvsem velik limuzinski prtljažnik. S trivaljnikom s 96 kilovati (131 KM) in samodejnim menjalnikom je dovolj zmogljiv in le zmerno žejen. Za okoli 30 tisočakov ponuja posrečeno kombinacijo prostornosti udobja in opreme. Lahko bi rekli, da križancem v avtomobilskem svetu v zadnjem času ni videti konca. Na voljo so najrazličnejši, od klasičnih bolj ali manj terenskih, do terenskih, ki postajajo vse bolj priljubljeni. A Citroën je, kot veleva tradicija znamke, šel še korak dlje oziroma malce v svojo smer. Ustvaril je oblikovnega 'visoko nasajenega' križanca s fastback zadkom, ki je v resnici 4-vratna limuzina. Ta namreč zadaj nima prtljažnih vrat, temveč pokrov prtljažnika. Za osnovo je vzel model C4 in ga od B-stebrička naprej oblikoval na novo. Raztegnil je silhueto avtomobila in ga podaljšal za 24 centimetrov. Pri tem ni spreminjal medosne razdalje, ki meri 2,67 metra, temveč je vse dodatne centimetre postavil za zadnjo os. Praktičen rezultat je večji prtljažnik, ki ponuja 510 litrov prostora oziroma 130 litrov več kot pri klasičnem kombilimuzinskem C4. Prostor v zadku je predvsem daljši, a razmeroma nizek in glede praktičnosti omejen z značilno limuzinsko majhno nakladalno odprtino.

Če bi hoteli reči bobu bob, bi C4 X-u rekli fastback limuzina.

Sicer pa so snovalci poskrbeli, da kabina ob radodarno odmerjenem prostoru za kolena v drugi vrsti, kljub poševni strehi ponuja dovolj prostora tudi za glave potnikov. To so med drugim dosegli z malce bolj položnim naslonom zadnjih sedežev. Glede zelo mehkih sedežev advanced comfort se ne moremo pritoževati niti nad udobjem spredaj. Ergonomsko tu najdemo enako zasnovo kot pri klasičnem C4, kar pomeni enako armaturno ploščo s kar dobro kombinacijo digitalnega in analognega. Namesto klasičnih merilnikov je nameščen razmeroma majhen 12,7-centimetrski (5-palčni) barvni zaslon. Zato so na njem lahko pregledno postavljene le osnovne informacije. Če nanj denimo uvrstimo merilnik vrtljajev, je ta hecno majhen in slabo viden. Precej več prostora ponuja 25,4-centimetrski (10-palčni) osrednji zaslon na dotik, na katerem je s pomočjo gradnikov v slogu mobilnih telefonov prav tako mogoče ustvariti različne prikaze z želenimi funkcijami. Poleg tega so za upravljanje klimatske naprave na voljo klasični fizični gumbi in stikala, kar pozdravljamo. Pozdravljamo tudi številna odlagalna mesta. Tu je treba omeniti predala za namestitev oziroma shranjevanje računalniške tablice pred sovoznikom, ki kažeta Citroënovega inovativnega duha, a bi se o njuni dejanski uporabni vrednosti dalo razpravljati.

Pod sprednjim pokrovom lahko najdemo tako motorje na notranje zgorevanje kot popolnoma električen pogonski sklop, pri čemer smo tokrat preizkusili različico, ki je namenjena najširšemu krogu kupcev. Gre za preizkušen 1,2-litrski prisilno polnjeni trivaljnik, ki razvije 96 kilovatov (131 KM) in 230 Nm največjega navora. To se prek osemstopenjskega samodejnega menjalnika prenaša na sprednji kolesi in zagotavlja dovolj poskočnosti, a brez kakšnih zares dinamičnih ambicij. Stotica je dosegljiva v 10,3 sekunde, medtem ko končna hitrost znaša 200 kilometrov na uro. Sicer je treba omeniti, da se menjalnik včasih malce obotavlja pri pretikanju v vzvratno prestavo, motor pa ob priganjanju postane precej glasen. Ob tem je poraba s testnim povprečjem 7,4 litra pričakovana in sprejemljiva. 2.670-milimetrska medosna razdalja je enaka kot pri klasičnem C4, kar pomeni, da imata modela enako tehnično zasnovo in praktično enake vozne lastnosti.

Tako kot pogonski sklop je tudi podvozje nastavljeno tako, da na prvo mesto postavlja udobje. Z vzmetenjem s progresivnimi hidravličnimi omejevalniki C4 X nadpovprečno dobro požira udarce pri vožnji čez neravnine, ob tem pa, čeprav se v ovinkih rad kar precej nagne, ni premehek in zagotavlja še vedno dovolj zanesljiv občutek nadzora. Na koncu za udobje zelo dobro poskrbi tudi serijska oprema shine (po novem max), ki med drugim prinaša dvopodročno samodejno klimatsko napravo, LED-žaromete s samodejnim preklapljanjem med dolgimi in zasenčenimi lučmi, multimedijsko napravo z navigacijo in povezljivostjo s sistemoma Android Auto in Apple CarPlay, projekcijski zaslon in 18-palčna lahka platišča. Tako to prostorno, visoko posajeno limuzino vidimo kot zanimivo izbiro za družine z najstniškimi otroki, ki jim s seboj ni več treba prevažati vozička, poganjalcev in podobne opreme, ali pa za starejše uporabnike, ki bodo ob udobju cenili tudi nekoliko višji položaj sedenja.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov