Avto.info

Lexus RX 500h F sport

Umami

Avtor: Foto: Jernej Prelac


Opis in fotogalerija

Lexus RX 500h F sport: Umami Lexus RX 500h F sport: Umami Lexus RX 500h F sport: Umami Lexus RX 500h F sport: Umami Lexus RX 500h F sport: Umami Lexus RX 500h F sport: Umami Lexus RX 500h F sport: Umami Lexus RX 500h F sport: Umami Lexus RX 500h F sport: Umami

Morda se zdi, da Lexus od svojega zametka leta 1989 išče načine, s katerimi bi svet prepričal o svojem mestu poleg velike nemške trojice. A dejstva, da Japonci stvari počnejo po svoje, ne smemo gledati kot neuspešno capljanje za vodilnimi, ampak kot dokaz o neomajni samozavesti, ki v veliki meri izvira iz njihove bogate tradicije.

Odličen primer tega je najnovejša generacija modela RX, ki ponuja svojevrstno mešanico prestiža in vrhunskega udobja. Sodobna zasnova je posledica nove platforme GA-K, ki je sicer skupna modeloma ES in NX, prinaša pa boljši prostorski izkoristek, ki se v primeru tega avtomobila odraža v dodatnem kabinskem prostoru. A najprej o zunanjosti RX-a pete generacije, ki je morda v primerjavi s predhodnikom celo izgubila nekaj ostrine, a je linije povezala v veliko bolj harmonično celoto. V primerjavi s prejšnjim je novi model videti nekoliko bolj kompaktno, čeprav navzven ohranja praktično enake dimenzije. Tudi sprednja maska je kljub svoji velikosti nekoliko bolj posrečeno zlita s preostalo karoserijo.

Model s samega vrha ponudbe ponuja le še izbiro zunanje barve, sicer pa je popolnoma založen z opremo.

Prej omenjeni prostorski dodatek v potniški kabini je zagotovila učinkovitejša arhitektura s šestimi centimetri dodatka v medosju, kar se pozna pri udobju na vseh petih sedežih. Pri sedežih lahko govorimo že o prvem presežku, pa ne le zaradi uporabljenih vrhunskih materialov, ampak tudi zaradi posrečenega razmerja med zasnovo in udobjem na najvišji ravni. Ko govorimo o pravih razmerjih, ne moremo mimo dobrih rešitev pri neizogibni digitalizaciji. Kar 35,6-centimetrski osrednji zaslon je lepo pregleden z nekaj stalnimi bližnjicami, ki najpogosteje pridejo prav. Hvalimo klasične vrtljive gumbe za uravnavanje glasnosti avdio sistema in klimatske naprave, medtem ko so pri Lexusu odličen kompromis našli tudi pri gumbih na volanskem obroču. Ti so namreč kombinacija kapacitivnih in klasičnih, saj nežen dotik posameznega gumba le »sproži« prikaz funkcij na projekcijskem zaslonu, za ukaz pa je potem potreben močnejši pritisk na enega izmed izbranih skupkov gumbov. Še marsikatera tovrstna rešitev se najde v odlično obdelani, sodobno zasnovani, udobju zapriseženi kabini.

Tako nekako bi lahko opisali tudi pogonski sklop najzmogljivejšega modela RX v ponudbi. To je prvi turbo hibridni lexus, kjer sta enako impresivna oba dela njegovega pogona. Osnova je torej prisilno polnjen 2,4-litrski bencinski štirivaljnik, delo pa mu močno lajšata kar dva elektromotorja. Dodaten e-motor je namreč nameščen na zadnjo os, s čimer zagotavlja učinkovit štirikolesni pogon. Kombinirana moč vseh treh motorjev znaša 273 kW (371 KM), kar je dovolj za pospešek do stotice v 6,2 sekunde, dejanje pa spremlja zelo prepričljiv zvok bencinskega motorja, ki pa z melodijo šestvaljnika v veliki meri prihaja iz zvočnikov.

6-stopenjski samodejni menjalnik je v imenu dinamike nadomestil brezstopenjski CVT, ki ga imajo druge izvedbe modela RX.

In kako se pelje najbolj prestižni RX? Suvereno, natančno in zbrano, a ne pretirano … športno. Lexus je sinonim za udobje in tega niti takšen RX očitno ne more pozabiti, zato zmožnost krmiljenja z zadnjimi kolesi in adaptivnega vzmetenja uporablja le za zadnjicam prijazne namene. In tu jim ne moremo oporekati, saj je zares prijeten potovalnik, tako na avtocesti kot magistralki, medtem ko manevriranje v urbanih območjih močno olajšuje krmiljenje zadnjih koles (v tem primeru v nasprotni smeri sprednjih, pri višji hitrosti pa za stabilnost v enako smer). Zmogljivostim hibridnega pogona je primerna poraba goriva, ki je s povprečjem okoli devetih litrov le malenkost nad realno ravnjo, primerljivo z zmogljivimi dizelskimi stroji.

Ni kaj, RX 500h ponuja številne izjemne lastnosti, ki se združujejo v nekaj prav posebnega. A to le stežka primerjamo s tistim, kar poznamo pri tekmecih. Lexusova receptura namreč ni niti sladka niti kisla, pa tudi grenka ali slana ni. Je umami – unikaten in slasten (azijski) okus. Če se vam enkrat priljubi, ga le stežka opustite!

Lexus RX 500h F sport: Umami
Lexus RX 500h F sport: Umami
Lexus RX 500h F sport: Umami
Lexus RX 500h F sport: Umami
Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov