Avto.info

Signatech Alpine Matmut A470

Že četrta zaporedna uvrstitev na stopničke dirkališča Fudži

Signatech Alpine Matmut A470: Že četrta zaporedna uvrstitev na stopničke dirkališča Fudži

Signatech Alpine Matmut A470

Avtor: Foto: Renault
Signatech Alpine Matmut A470: Že četrta zaporedna uvrstitev na stopničke dirkališča Fudži Signatech Alpine Matmut A470: Že četrta zaporedna uvrstitev na stopničke dirkališča Fudži

• Dirkači Nicolas Lapierre, André Negrão in Pierre Thiriet so s tretjim mestom moštvu Signatech Alpine Matmut priborili že četrto zaporedno uvrstitev na stopničke dirkališča Fudži na Japonskem.
• S štirimi uvrstitvami na zmagovalni oder v enakem številu dirk v tej sezoni je Alpine A470 še naprej na čelu razvrstitve vzdržljivostnega prvenstva FIA WEC v razredu LMP2, ki se bo nadaljevalo z dirko v Šanghaju od 16. do 18. novembra.
• Minuli konec tedna je moštvo Signatech Alpine Matmut prejelo pokal za zmagovalca letošnje dirke 24 ur Le Mansa.

Z neobičajno slovesnostjo je v petek, deset dni po uradni in dokončni razglasitvi zmagovalca 86. dirke 24 ur Le Mansa v razredu LMP2, moštvu Signatech Alpine Matmut in njegovim dirkačem predsednik ACO Pierre Fillon predal pokal za prvo mesto. Oblačno nebo nad dirkališčem je med obema prostima treningoma ostalo milostno. Kljub pogostim prekinitvam zaradi napačno postavljenih rumenih stebričkov je moštvo delalo z vsemi močmi in dan končalo z najboljšim časom v drugem treningu.

Po zadnjem treningu, v katerem je imela prednost strategija s pnevmatikami, sta se v kvalifikacije podala André Negrão in Pierre Thiriet. Bile so zelo napete in dvojica je Alpine A470 uvrstil na četrto mesto v razredu LMP2. Nedeljska dirka se je začela na mokri stezi. V tako zahtevnih pogojih je Nicolasu Lapierru uspel popoln start in napredoval je na drugo mesto, v prve pol ure dirke pa prevzel vodstvo. Steza se je začela sušiti, a je bila še vedno precej spolzka. Po sprostitvi dirke je Nicolas Lapierre podlegel nenehno spreminjajočim se pogojem na stezi in na koncu prve ure nazadoval za pet mest.

Moštvo se je nemudoma odzvalo z izbiro gladkih pnevmatik za njegovo tretjo izmeno. Malo pred polovico dirke je bila Alpine s številko 36 spet v vodilni trojici. Pierre Thiriet je prevzel volan in se v dveh izmenah z odličnim dirkanjem oddaljil od zasledovalcev in približal dirkalniku s številko 38 moštva Jackie Chan DC Racing. Tudi André Negrão je v svoji dvojni izmeni izpolnil svoj del nalog, saj je držal tretje mesto, uro pred koncem dirke pa dirkalnik predal Nicolasu Lapierru. Brazilec se je vrnil za volan za zadnje pol ure in zasledoval Ho-Pinom Tungom pred seboj. Čeprav je uspel zmanjšati zaostanek za njim, mu je za pravi dvoboj z njim zmanjkalo časa in je v cilj pripeljal na tretjem mestu.

Philippe Sinault, vodja moštva Signatech-Alpine: “Malo smo res razočarani, ampak vendarle iz te dirke lahko potegnemo več pozitivnih točk. Raven našega nastopa je višja kot v Silverstonu. Vsakdo se je izboljšal, najsi gre za moštvo med postanki v boksu, med prilagajanjem in pripravo dirkalnika, ali za dirkače, na primer Pierra, ki je dirkal izvrstno. To nam je omogočilo, da smo kaj hitro prevzeli vodstvo in smo zahvaljujoč zasukom med postanki v boksih vodili trikrat. Navkljub nesrečnemu zapletu zaradi razmer na stezi smo se odzvali dobro in nadoknadili velik del takrat izgubljene minute. Še vedno smo na čelu skupne razvrstitve za prvenstvo, kar je najpomembneje, da ostanemo osredotočeni in ohranimo zavzetost. Do konca prvenstva je še dolga pot. Za nami je šele polovica. Vedno moramo dirkati v ospredju in prav to smo počeli od začetka leta.”

Régis Fricotté, direktor Alpine za prodajo in šport: “Ta izid je spodoben zaključek konca tedna, v katerem so predstavniki prodajne mreže Alpine in naši japonski kupci imeli priložnost preskusiti Alpine A110 na stezi Fuji, hkrati pa pobliže spoznati dirkalni program znamke Alpine. Čeprav je naš cilj vedno zmaga, smo s tretjim mestom ohranili prvo mesto v skupni razvrstitvi, ki pa je vendarle najpomembnejša v boju za ponovno osvojitev prvenstva.”

Nicolas Lapierre: “Ob končnem izidu te dirke imam mešane občutke. Jasno je bilo, da smo bili dovolj hitri za prvo mesto, vendar smo imeli nekaj smole in moj zasuk na stezi med drugo izmeno nas je verjetno stal zmage. Zahvaljujoč delu vsakogar v moštvu je bil naš dirkalnik ves konec tedna hiter, kar nam je omogočilo, da smo se prebili naprej in osvojili mesto na stopničkah. Naš cilj v Šanghaju bo, da tudi od tam odidemo na vodilnem mestu v skupni razvrstitvi in naredili bomo vse, da to tudi dosežemo!”

André Negrão: “Dobro smo opravili svoje delo. Ves konec tedna smo bili hitri in nastavitve dirkalnika so bile optimalne za vse razmere. Zmaga je bila na dosegu naših rok, a v dirkanju se lahko marsikaj zasuka po svoje. Še naprej vodimo na lestvici prvenstva, seveda samo za eno točko, a vendarle šteje mesto. Nadaljevali bomo s prizadevnim delom tudi za Šanghaj in potem vse do konca te dolge sezone!”

Pierre Thiriet: “Čeprav rezultat ni tak, kot smo upali, si bom raje zapomnil dobre plati te dirke, in teh je bilo veliko več kot slabih. Navdušen sem nad hitrostjo in ritmom, ki smo ju dosegli v dirki. Od Silverstona smo močno napredovali, kar prinaša lepe obete za preostanek sezone. Prepričan sem, da bomo v Šanghaj prišli s hitrim dirkalnikom in motiviranostjo resnih kandidatov za zmago.”

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov