Avto.info

Konceptna Mazda2 Bio

DIRKA ZA TEHNOLOGIJO, KI SPREMINJA SVET

Konceptna Mazda2 Bio: DIRKA ZA TEHNOLOGIJO, KI SPREMINJA SVET

Konceptna Mazda2 Bio

Avtor: Foto: Mazda
Konceptna Mazda2 Bio: DIRKA ZA TEHNOLOGIJO, KI SPREMINJA SVET Konceptna Mazda2 Bio: DIRKA ZA TEHNOLOGIJO, KI SPREMINJA SVET Konceptna Mazda2 Bio: DIRKA ZA TEHNOLOGIJO, KI SPREMINJA SVET Konceptna Mazda2 Bio: DIRKA ZA TEHNOLOGIJO, KI SPREMINJA SVET Konceptna Mazda2 Bio: DIRKA ZA TEHNOLOGIJO, KI SPREMINJA SVET Konceptna Mazda2 Bio: DIRKA ZA TEHNOLOGIJO, KI SPREMINJA SVET Konceptna Mazda2 Bio: DIRKA ZA TEHNOLOGIJO, KI SPREMINJA SVET

Konceptna Mazda2 Bio, ki jo poganja biodizelsko gorivo, je v bistvu ‘laboratorij na kolesih’ za raziskovanje alternativnih virov energije, s katerimi bi nadomestili nafto, saj želi Mazda do leta 2050 doseči ogljično nevtralnost v celotnem življenjskem ciklu svojih vozil.

6. junija 2022 ob 4.29 zjutraj. Sonce vzhaja nad dirkališčem Fuji International Speedway, na katerem je za udeleženci že več kot polovica 24‑urne vzdržljivostne dirke Super Taikyu Series Fuji, ki je druga v prvenstvu ENEOS Super Taikyu Series Powered by Hankook. V zraku lebdi vonj po jedilnem olju, saj je to čas priprave zajtrka, le redko kdo pa ve, da v boksu številka 27 mehaniki ekipe Mazda Spirit Racing za pogon vozila, ki so ga pripeljali na dirkališče, uporabljajo staro kuhinjsko olje v kombinaciji z maščobami iz mikroalg.

Mazda tekmuje v razredu ST-Q, ki je namenjen izključno posebnim, nehomologiranim vozilom. Z drugimi besedami, v njem proizvajalci preizkušajo eksperimentalne avtomobile. V Mazdinem primeru je to koncept Zekken 55 Mazda2 Bio, ki ga poganja 100-odstotno biodizelsko gorivo, izdelano iz rabljenega jedilnega olja in maščob mikroalg. Današnji dogodek ni le preizkus spretnosti voznikov in ekipe, temveč tudi preizkus, ki bi lahko spremenil smer Mazdine prihodnosti.

Čeprav se svet hitro preusmerja v vozila BEV (baterijska električna vozila), k čemur je v veliki meri pripomogel evropski zeleni dogovor, ki je državam EU postavil cilj, da do leta 2050 dosežejo ogljično nevtralnost, ostaja še veliko vprašanj glede uresničevanja strategije povsem električnega avtomobilizma. Na primer, ali je električna energija, ki se uporablja za pogon teh vozil, pridobljena iz okolju prijaznih virov? Ali so izvorni materiali, ki se uporabljajo pri proizvodnji baterij, trajnostni in okolju prijazni? Kaj pa države, v katerih elektrika še ni dostopna vsem?

Z vsemi temi in drugimi vprašanji se Mazda spopada neposredno. “Zagotavljamo pristop z več rešitvami, ki ponuja različne pogonske sklope glede na politiko posamezne države ali regije,” je povedal Akira Marumoto, predsednik in izvršni direktor družbe Mazda Motor Corporation. Čeprav ima Mazda v svoji ponudbi tudi baterijsko električno Mazdo MX-30 ter nenehno razvija in izboljšuje svoje pogonske sklope in tehnologije, da bi bili združljivi z obstoječimi infrastrukturami po vsem svetu, se spogleduje tudi z alternativnimi viri energije, s katerimi bi nadomestili nafto.

Mazda je prepričana o pozitivnem prispevku k razogljičenju mobilnosti z uporabo e-goriv, proizvedenih iz čistih virov energije, saj so ta tudi 100-odstotno ogljično nevtralna. Njihov razvoj bo imel pomembno vlogo pri lažjem prehodu na čisto mobilnost do leta 2050, saj lahko zagotovijo znatno zmanjšanje emisij CO2 v celotnem življenjskem ciklu in nevtralno delovanje ne le za nova elektrificirana vozila, temveč predvsem za obstoječe vozne parke – česar ne more zagotoviti nobena druga tehnologija. Poleg tega bodo e-goriva popolnoma združljiva in jih bo mogoče mešati z obstoječimi ‘klasičnimi’ gorivi v kakršnem koli razmerju ter jih bodo s povečevanjem obsega proizvodnje nadomeščala, kar bo omogočilo nemoteno uvajanje.

Preizkus koncepta Mazda2 Bio je eden od korakov Mazdinega pristopa, ki temelji na več rešitvah. Leta 2018 je Mazda sodelovala v projektu “Your Green Fuel” (Vaše zeleno gorivo) avtomobilsko-akademsko-vladnega konzorcija v Hirošimi in vzpostavila partnersko povezavo z japonskim podjetjem Euglena, ki načrtuje vzpostavitev komercialnega obrata in od leta 2025 množično proizvodnjo biodizelskega goriva naslednje generacije.

Euglenin biodizel naslednje generacije ‘SUSTEO’ je v celoti izdelan iz japonskih proizvodov, japonski industrijski standardi (JIS) pa ga uradno priznavajo kot dizelsko gorivo. SUSTEO je sestavljen iz kombinacije olja in maščobe mikroalg (enocelične alge evglena) ter uporabljenega jedilnega olja. To je ključ do ogljične nevtralnosti – kot pove že ‘bio’ v imenu, je to dizelsko gorivo ustvarjeno z uporabo biomase, kot so rastline in mikroalge. Ker med rastjo absorbirajo CO2, je skupna količina CO2 v ozračju pri vožnji s tem gorivom nevtralna. Edinstveno je tudi zato, ker v nasprotju s konvencionalnimi biogorivi iz koruze ali drugih surovin ne povzroča težav, kot sta prehranska konkurenca ali krčenje gozdov. Še ena prednost biogoriva naslednje generacije je, da ga lahko uporabljamo za avtomobile, ki so danes na cesti, in uporablja obstoječo infrastrukturo.

Konceptna Mazda2 Bio je trenutno ‘laboratorij na kolesih’. Mazda se je odločila za preizkušanje novega goriva s tem majhnim vozilom, potem ko je v dirkaški sezoni 2021 dosegla odlične rezultate s standardnim dizelskim motorjem Skyactiv v vozilu zasebne ekipe. Za sezono 2023 Mazda razvija nov dirkalnik na osnovi Mazde3, ki ima zmogljivejši motor. Razvijalci motorjev, ki so del Mazdine tekmovalne ekipe, so pohvalili visoko kakovost biodizelskega goriva naslednje generacije: “Dobro lahko deluje z obstoječim motorjem Skyactiv-D, ko gre za področja, kot je prilagoditev sistema za vbrizgavanje goriva.”

Pravzaprav morda ni več daleč dan, ko bomo na cestah videli avtomobile z motorjem Skyactiv-D na biodizelsko gorivo. To je drzen podvig, ki pa idealno ustreza Mazdi, saj jo je vedno odlikoval duh izzivalcev.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov