Avto.info

Vozniki gospodarskih vozil – varni v prometu

Bo naše ceste preplavil tovorni promet?

Vozniki gospodarskih vozil – varni v prometu: Bo naše ceste preplavil tovorni promet?

Vozniki gospodarskih vozil – varni v prometu

Avtor: Foto: Agencija za varnost prometa
Zavorna pot pri 80 km/h od stožcev

Zavorna pot pri 80 km/h od stožcev

Zavorna pot različnih vozil pri 80km/h

Zavorna pot različnih vozil pri 80km/h

Simulator trka

Simulator trka

Boštjan Paušer in udeleženci

Boštjan Paušer in udeleženci

Z leve: Pišek, Hribar, Kapun, Slokar

Z leve: Pišek, Hribar, Kapun, Slokar

V zadnjih letih smo priča naraščanju cestnega prometa. Še posebno narašča delež tovornih vozil, s čimer pa se povečuje tudi verjetnost za neljubi dogodek. Agencija za varnost prometa je ravno zaradi tega trenda z namenom ozaveščanja širše javnosti organizirala nacionalno preventivno akcijo za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov z imenom Vozniki gospodarskih vozil – varni v prometu.

Na dogodku so se udeleženci poglobljeno seznanili z novimi tehničnimi rešitvami, ki zmanjšujejo tveganja zaradi mrtvih kotov velikih vozil z najsodobnejšimi sistemi vzvratnih kamer, zavornimi potmi različnih tipov vozil, umikanjem nenadni oviri in vzvratni vožnji. Teoretični poudarek je bil namenjen varnemu pritrjevanju tovora in vplivu preobremenjenih tovornih vozil na varnost v prometu. Praktično in teoretično izobraževanje je bilo namenjeno dvigu varnosti za vse udeležence v prometu. Več kot 90 udeležencev iz vse Slovenije so nagovorili direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar, predsednik Sekcije za promet pri Obrtni zbornici Slovenije Peter Pišek, predsednik Sekcije za prevoz blaga v cestnem prometu pri Gospodarski zbornici Slovenije Milan Slokar in vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi mag. Ivan Kapun.

Direktor Agencije za varnost prometa je poudaril, da so tovorna vozila, registrirana v Sloveniji, samo do meseca aprila letos prepeljala 24,5 milijona ton blaga in pri tem opravila več kot 6 milijard tonskih kilometrov. Glede na enako obdobje lani to pomeni za 3 % več blaga in za 7 % več opravljenih kilometrov. Agencija za varnost prometa zato nenehno nadgrajuje usposabljanja, saj je pomen varnega upravljanja tovornih vozil in avtobusov ključnega pomena za kolektivno varnost. Zavedajo se, da je delo voznikov gospodarskih vozil zelo odgovorno in zahtevno delo. Šoferji morajo biti venomer fokusirani na cesto in dogajanje na njej. Že majhen upad koncentracije ali utrujenost ima lahko katastrofalne posledice za kogarkoli mu prekriža pot. Izpostavljeni so premnogim tveganim situacijam, v katerih je ključno dobro poznavanje in obvladovanje vozila, razmer na cestah ter predvidevanje potencialnih zapletov, na katere je treba seveda pravilno in pravočasno reagirati.

Med prekrški, ki jih ugotavlja policija pri voznikih tovornih vozil izstopajo prekoračitev hitrosti, uporaba mobilnih telefonov in drugih naprav med vožnjo, neuporaba varnostnega pasu, nepravilnosti, povezane s tovorom ter nepravilno prehitevanje. Zato iz Agencije pozivajo vse voznike, naj se odrečejo uporabi mobitelov in drugih naprav med vožnjo, ker so velik motilec pozornosti. Obvezno naj tudi uporabljajo varnostni pas, ki dokazano rešuje življenje, prilagodijo hitrost in poskrbijo za varno pritrjevanje tovora. Malo nespametnega ravnanja za volanom tako velikega in težkega vozila, kot je tovornjak ali avtobus, ima lahko nepopravljive posledice za vsakega udeleženca v morebitni prometni nesreči. Prav zato iz Agencije za varnost prometa pozivajo voznike avtobusov in tovornih vozil k ničelni toleranci do alkohola v prometu, saj imajo še toliko večjo odgovornost. Žal je vožnja pod vplivom alkohola vozila težke kategorije letos že botrovala dvema smrtnima žrtvama.  Bodimo odgovorni in skupaj poskrbimo za lepši in varnejši jutri, vsaj v prometu.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov