Avto.info

CUPRA Formentor VZ5

CUPRA praznuje 3. obletnico samostojnega obstoja

CUPRA Formentor VZ5 : CUPRA praznuje 3. obletnico samostojnega obstoja

CUPRA Formentor VZ5

Avtor: Foto: SEAT
CUPRA Formentor VZ5 : CUPRA praznuje 3. obletnico samostojnega obstoja CUPRA Formentor VZ5 : CUPRA praznuje 3. obletnico samostojnega obstoja CUPRA Formentor VZ5 : CUPRA praznuje 3. obletnico samostojnega obstoja CUPRA Formentor VZ5 : CUPRA praznuje 3. obletnico samostojnega obstoja CUPRA Formentor VZ5 : CUPRA praznuje 3. obletnico samostojnega obstoja CUPRA Formentor VZ5 : CUPRA praznuje 3. obletnico samostojnega obstoja CUPRA Formentor VZ5 : CUPRA praznuje 3. obletnico samostojnega obstoja CUPRA Formentor VZ5 : CUPRA praznuje 3. obletnico samostojnega obstoja CUPRA Formentor VZ5 : CUPRA praznuje 3. obletnico samostojnega obstoja CUPRA Formentor VZ5 : CUPRA praznuje 3. obletnico samostojnega obstoja

Formentor, prvo vozilo, ki je bilo razvito posebej za znamko CUPRA, se bo v počastitev 3. obletnice samostojnega obstoja znamke predstavil s svetovno premiero različice CUPRA Formentor VZ5. Visokozmogljivi CUV bo s petvaljnim motorjem še dodatno pridobil na dinamiki, prefinjenosti in ekskluzivnost ter si s tem na trgu zagotovil še bolj edinstven položaj. Že osnovni CUPRA Formentor manifestira genski zapis znamke. Zasnovali in izdelali so ga zato, da bi trgu ponudili ikonični model, ki bi povezoval inovativnost ter intuitivno in dinamično doživetje vožnje. Formentor VZ5 te atribute povzdiguje na še višji nivo.

"V času, ko obeležujemo 3. obletnico samostojnega obstoja znamke CUPRA, predstavljamo model Formentor VZ5, ki z visokozmogljivim petvaljnim bencinskim motorjem in še bolj pre­finjenim zunanjim dizajnom predstavlja vrhunec med modeli z notranjim zgorevanjem in je namenjen avtomobilskim navdušencem," je povedal Wayne Griffiths, predsednik znamk CUPRA in SEAT.

Dinamična podoba Formentorja VZ5, teža vizualno na zadku in dolg pokrov motornega prostora poudarjajo dinamične proporce, pod izklesano formo pa se skriva petvaljni 2,5-litrski motor TSI, ki razvije 287 kW (390 KM) moči in 480 Nm navora. To je motor, ki generira navdušenje za volanom. Model je prava izbira za obeležitev 3. obletnice samostojnega obstoja znamke CUPRA, ki si še naprej prizadeva ustvarjati in izdelovati raznolika vozila s Cuprinimi geni, ki bodo v enaki meri zaželena med avtomobilskimi navdušenci kot tudi med običajnimi vozniki, ki jih želijo voziti vsak dan.

CUPRA Formentor VZ5
VZ je okrajšava za špansko besedo veloz, ki v slovenskem jeziku pomeni hitro. To je zagotovo idealna oznaka za najzmogljivejše različice CUPRA Formentorja. Visokozmogljivi CUV je ime dobil po rtu Formentor na španskem otoku Majorka, enem od najlepših in najbolj divjih predelov Balearov. Pri Formentorju VZ5 so ti atributi še izrazitejši in lahko rečemo, da ima vozilo najzmogljivejši motor z notranjim zgorevanjem, ki je namenjen avtomobilskim navdušencem. Eksklu­zivnost je zagotovljena, saj bodo v omejeni seriji izdelali samo 7000 vozil.

Vrhunski 390-konjski petvaljni bencinski motor obljublja ultimativno doživetje Cuprinega genskega zapisa, saj njegova zmogljivost presega predstave o znamki in njenih zmožno­stih. Napredno, prilagodljivo podvozje, ki ga je mogoče regulirati z voznimi režimi in funkcijo DCC, progresivno krmiljenje, napredni hitri menjalnik in zanesljivost pri vožnji, ki jo zagotavlja štirikolesni pogon 4Drive, so garancija za dinamičnost, emocionalnost in zmogljivost vozila. Napredne tehnologije so odete v zunanjo podobo, ki premika meje estetike in ki ji pečat dajejo karbonski elementi in nekoliko agresivnejši videz – vse to se dobro poda značaju različice VZ5, pri kateri se vse vrti okoli zmogljivosti.

Notranjost vzbuja občutek sodobnosti in športnosti ter na edinstven način zrcali temeljne vred­note znamke. Izpostaviti velja Cuprin volan, 12-palčni zaslon infotainment sistema in povezlji­vostne rešitve. Najbolj pa izstopajo popolnoma novi usnjeni školjkasti sedeži CUP, ki se premierno predstavljajo z modelom VZ5. Seveda pa imata – še posebej v gostem prometu – nadvse pomembno vlogo tudi varnost in udobje. CUPRA Formentor je lahko opremljen s številnimi asistenčnimi in varnostnimi sistemi, s katerimi se CUV z vidika udobja in varnosti pri vožnji uvršča med najboljše v svojem segmentu.

"CUPRA Formentor predstavlja nepopisan list papirja za razvoj serije vozil, zasnovanih s ciljem čim večje zmogljivosti in užitka v vožnji ter čim boljše sprejetosti znamke. Med njimi je do zdaj najmočnejši in najbolj prefinjen prav VZ5. Prepričan sem, da bo s svojimi eksklu­ziv­nimi atributi postal sanjski avto za avtomobilske navdušence" je dejal dr. Werner Tietz, izvršni podpredsednik za raziskave in razvoj pri znamkah CUPRA in SEAT.

Pogonski sistem
Petvaljni motor TSI s turbopolnilnikom pod sprednjim pokrovom kar kipi od visoke zmogljivo­sti. Motor združuje dve tehnologiji: direktno vbrizgavanje goriva in turbinsko polnjenje; tako doseže največjo moč 287 kW (390 KM) v območju vrtljajev med 5.700 in 7.000 1/min, največji navor 480 Nm pa je na voljo od 2.250 1/min. Njegove štiri izpušne cevi ustvarjajo ritmičen in edinstven zvok motorja. Motor je med avtomobilskimi navdušenci že dobro znan in priljubljen, pri znamki CUPRA pa so dodatno pozornost namenili sistemu hlajenja. Oblikovno so ga prilagodili specifiki modela Formentor in tako izboljšali njegovo zmogljivost. Osupljivi 2,5-litrski motor prenaša moč na hitri 7-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko DSG. S takšno kombinacijo lahko CUPRA Formentor VZ5 doseže hitrost 100 km/h v samo 4,2 sekunde in doseže končno hitrost 250 km/h. Ob teh številkah se vozniku za krmilom naježi koža.

Podvozje
Visokozmogljivostno vozilo mora imeti podvozje, ki lahko zagotavlja izjemna in ekstremna vozna doživetja. CUPRA Formentor VZ5 to dosega z odlično integracijo naprednih tehnologij za podvozje. Vozilo je za 10 mm nižje kot CUPRA Formentor VZ z 228 kW (310 KM), zato je na cesti še bolj dinamično. Sistem za uravnavanje podvozja Adaptive Chassis Control (DCC) s 15-stopenjsko nastavljivim blaženjem nenehno zagotavlja optimalno nastavitev za vsako kolo, pri čemer se ravna po razmerah za vožnjo in voznem režimu, ki ga je izbral voznik. CUPRA Formentor VZ5 omogoča različne vozne režime, med katerimi enostavno preklapljate z izbirnim gumbom CUPRA na volanu. Tako spremenite karakteristiko vozila in jo kar najbolje prilagodite cesti, po kateri vozite. Za CUPRA Formentor VZ5 pa so uravnavanje podvozja še dodatno optimizirali, ne le zaradi večje moči, ki jo razvije petvaljni motor, temveč tudi za doseganje večje dinamičnosti. A to še ni vse. CUPRA Formentor VZ5 stabilnejšo držo vzdržuje tudi s štirikolesnim pogonom 4Drive, ki le še nadgrajuje občutek pri vožnji. In če je merilo zmogljivosti vožnja skozi ovinke, bodisi uvoz v ovinek ali izvoz iz njega, potem je CUPRA Formentor VZ5 s svojimi 18-palčnimi šestbatnimi zavornimi čeljustmi Akebono, ki so integrirane v ekskluzivna Cuprina 20-palčna aluminijasta platišča, res izvrsten. Izkaže se v še tako zahtevnih zavornih situacijah.

Dizajn
Oblikovalska ekipa je modelu CUPRA Formentor VZ5 dodala izrazitejši pečat zmogljivosti in karakternosti. Dinamična proporcionalna razmerja, ki jih krepi vtis večje teže na zadku vozila, kar poudar­ja dolžino pokrova motornega prostora, ter VZ5-specifični pokrov motornega prostora z izkle­sanimi linijami pritegnejo pogled na kovinsko značko CUPRA spredaj na črni mreži hladilnika, ki jo obdaja novi športni mat črni okvir. Še nižje je umeščena novo oblikovana mreža v odbijaču. Pod značilnimi Cuprinimi glavnimi žarometi sta dve odprtini za zajem zraka, ki poudarjata agre­sivnejši obraz vozila. Karbonski razdelilni element usmerja zrak v hladilnik in s tem izboljšuje učinek hlajenja.

Stranska silhueta visokozmogljivega križanca odraža moč, ki se skriva pod pokrovom motorja, in nasploh dinamičnost vozila ter v kombinaciji z izbočenimi kolesnimi ohišji, ki se pnejo nad širšim kolotekom vozila in v katerih domujejo 20-palčna bakreno polirana aluminija­sta platišča, zasnovana ekskluzivno za model VZ5, skupaj z 18-palčnimi zavornimi koluti Akebono bakrene barve, izžareva dinamičnost. Eleganten, a ekspresiven dizajn sega vse do zadka. CUPRA Formentor VZ5 je brez dvoma avto z visoko zmogljivostjo. Njegovo osebnost še dodatno poudarjajo VZ5-specifični karbonski difuzor v zadnjem odbijaču in štiri diagonalne izpušne cevi z bakrenimi obro­bami. Značilna za model CUPRA Formentor VZ5 sta tudi napis CUPRA v črnem kromu in ekskluzivni logotip VZ5, prav tako v črnem kromu. Za model CUPRA Formentor VZ5 je bila v paleto lakov dodana nova barva, tajgino zelena. Gre za edinstveno barvo, zasnovano prav posebej za to omejeno modelsko serijo. Poleg te nove barve laka bodo za CUPRA Formentor VZ5 na voljo še naslednje barve: polnočno črna, mat magnetno srebrna in mat petrolejno modra. Potniška kabina v notranjosti Formentorja VZ5 vzbuja občutek izrazite sodobnosti in športnosti ter na edinstven način zrcali temeljne vrednote znamke.

Potnike obdajajo kakovostni materiali, ki vključujejo krtačeni temni aluminij in detajle v bakreni barvi. Videz potniške kabine je tako izrazito sodoben. Školjkasti sedeži CUP – na voljo v petrolejno modrem ali črnem usnju – so nameščeni nizko, tako da v kabini vlada občutek večje prostornosti, položaj sedenja pa je bolj ergonomičen in športen. Formentor VZ5 bo na voljo tudi z ekskluzivno notranjostjo – z napredno grafično podobo Dinamica Black in rjavimi sedeži iz perforiranega napa usnja, skozi katerega preseva bakren odtenek, – ki se bo odlično ujemala z ekskluzivnim lakom tajgino zelene barve. Voznikov odnos z notranjostjo povezuje otipno izkušnjo in občutek na volanu s sodob­nostjo individualno nastavljivega digitalnega kombiniranega instrumenta in osrednjega 12‑palčnega infotain­ment zaslona na dotik, ki vsem potnikom omogoča funkcionalnost in povezljivost ter zmanjšuje število klasičnih gumbov.

Varnost in udobje
CUPRA Formentor VZ5 se ponaša z najsodobnejšimi povezljivostnimi rešitvami, ki uporabnikom omogočajo, da so ves čas povezani z internetom in da je njihovo življenje digitalizirano tudi v avtomobilu. Del infotainment sistema je tudi vmesnik Wireless Full Link, ki je združljiv s tehno­logijama Apple CarPlay in Android Auto. Funkcija glasovnega upravljanja pomeni, da ni potrebe po odvračanju pogleda od ceste, ker lahko do sistemov dostopate z enostavnimi, naravnimi govorjenimi ukazi. S svojim naborom varnostnih in komfortnih tehnologij se CUPRA Formentor VZ5 uvršča med najvarnejša in najudobnejša vozila v svojem segmentu. Posebej velja izpostaviti predik­tivni tempomat (Predictive Adaptive Cruise Control oz. ACC), sistem Travel Assist za avtomati­zirano vožnjo, asistenco za menjavo voznega pasu Side Assist, asistenco za odparkiranje Exit Assist in sistem za zaustavitev v sili Emergency Assist.

CUPRA Formentor VZ5 bo na trg prišel v zadnjem četrtletju 2021.

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.