Avto.info

Novi Ford Edge

Fordov tehnološko najnaprednejši SUV doslej

Novi Ford Edge: Fordov tehnološko najnaprednejši SUV doslej

Novi Ford Edge

Avtor: Foto: Ford
Novi Ford Edge: Fordov tehnološko najnaprednejši SUV doslej Novi Ford Edge: Fordov tehnološko najnaprednejši SUV doslej Novi Ford Edge: Fordov tehnološko najnaprednejši SUV doslej Novi Ford Edge: Fordov tehnološko najnaprednejši SUV doslej Novi Ford Edge: Fordov tehnološko najnaprednejši SUV doslej Novi Ford Edge: Fordov tehnološko najnaprednejši SUV doslej Novi Ford Edge: Fordov tehnološko najnaprednejši SUV doslej Novi Ford Edge: Fordov tehnološko najnaprednejši SUV doslej Novi Ford Edge: Fordov tehnološko najnaprednejši SUV doslej Novi Ford Edge: Fordov tehnološko najnaprednejši SUV doslej Novi Ford Edge: Fordov tehnološko najnaprednejši SUV doslej

Ford je predstavil novi Ford Edge za evropske uporabnike – Fordov tehnološko najnaprednejši SUV doslej. Novi Ford Edge nudi obsežno paleto tehnologij za pomoč vozniku, ki temeljijo na informacijah kamer in tipal ter zagotavljajo udobnejše in manj stresne vožnje, vozniku pa pomagajo preprečiti trčenje ali zmanjšati njegove posledice. Med njimi so tudi novosti na evropskem trgu, na primer zaviranje po trčenju, pomoč krmiljenja pri izogibanju, prilagodljivi tempomat s funkcijo Stop-and-Go in pomočnik za vožnjo v sredini voznega pasu.

Novi Edge je kot prvi v Evropi na voljo z novo zmogljivo in varčno bi-turbo različico Fordovega 2,0‑litrskega dizelskega motorja EcoBlue, ki ga za nadvse uglajeno vožnjo dopolnjuje novi osemstopenjski avtomatski menjalnik. V različici ST-Line predstavljeni novi Edge naredi izjemen vtis z dovršenim oblikovanjem sprednjega in zadnjega dela, široko masko z mrežico, barvno usklajenimi elementi karoserije z izrazitimi bočnimi obrobami in serijsko nameščenimi 20-palčnimi aluminijastimi platišči.

“Novi Ford Edge uporabnikom zagotavlja lahkotno vožnjo v prometu s pogostim ustavljanjem in speljevanjem, saj uporablja naše najnaprednejše tehnologije za pomoč vozniku doslej, nadvse udobno potovanje pa omogočata tudi novi prefinjeni in varčni 2,0-litrski dizelski motor EcoBlue in osemstopenjski samodejni menjalnik, zato je to naša najprivlačnejša ponudba za vse večje število evropskih voznikov, ki se odločajo, da bo njihov naslednji avto SUV," je povedal Roelant de Waard, podpredsednik Forda Evropa, zadolžen za trženje, prodajo in storitve.

Pameten SUV za pameten svet
Novi Ford Edge v Evropi uvaja tri nove Fordove tehnologije za pomoč vozniku:
- Zaviranje po trčenju pomaga zmanjšati posledice morebitnega sekundarnega trčenja in v ta namen zagotovi zmeren zavorni tlak po zaznanem prvotnem trčenju; upočasnitev vozila lahko zmanjša obseg poškodb potnikov in nadaljnje škode na vozilu.
- Pomoč krmiljenja pri izogibanju vozniku pomaga obvoziti ustavljena ali počasnejša vozila in preprečiti trčenje. Zasnovana je za poseg pri vožnji v mestu in na avtocestah ter uporablja radar in kamero, da zazna vozila, ki vozijo počasneje ali mirujejo, in zagotovi podporo krmiljenja, s katero voznik laže obvozi vozilo, če bi bilo sicer trčenje neizbežno.
- Prilagodljivi tempomat s funkcijo Stop-and-Go in pomočjo za vožnjo v sredini voznega pasu pomaga vzdrževati ustrezno varnostno razdaljo do vozil, ki vozijo spredaj, in zmanjša stres na dolgih potovanjih brez prevelikega prometa, saj pomaga usmeriti vozilo v sredino voznega pasu.

Med nadaljnjimi tehnologijami za pomoč vozniku in zmanjšanje stresa, ki delujejo s pomočjo kamer, radarjev in ultrazvočnih tipal, so prilagodljivi sistem sprednje osvetlitve, nadzor mrtvih kotov, dolge luči brez bleščanja, inteligentni omejevalnik hitrosti, opozorilo za ohranjanje voznega pasu, pomoč za zaščito pred trčenjem z zaznavanjem pešcev in prepoznavanje prometnih znakov. Vožnja in parkiranje v mestih in na poseljenih območjih sta udobnejša in manj zahtevna s funkcijami, kot so opozarjanje na prečni promet za vozilom, Fordovo prilagodljivo krmiljenje in aktivna pomoč pri parkiranju, ki je na voljo za pravokotno in bočno parkiranje ter za vožnjo iz parkirnega mesta.

Izjemno dovršena zmogljivost
Novi Edge uporablja Fordove najnovejše tehnologije pogonskih sklopov, s katerimi zagotavlja lahkotno zmogljivost in obenem optimalno varčno porabo goriva in manjše izpuste CO2.* Fordov novi 2,0-litrski bi-turbo dizelski motor EcoBlue razvije moč, navor in vozne zmogljivosti motorja z večjo prostornino, optimalna poraba goriva in majhni izpusti CO2 pa so v skladu z manjšim motorjem.

Dizelski motor EcoBlue je zdaj prvič na voljo tudi z naprednim dvojnim turbopolnilnikom, nova konfiguracija pa ohranja napredno tehnologijo vbrizgavanja goriva in arhitekturo EcoBlue z manjšim trenjem ter izpolnjuje stroge zahteve emisijskega standarda Euro 6. Edgeev 2,0-litrski bi-turbo motor EcoBlue z 238 KM dopolnjuje Fordov inteligentni štirikolesni pogon, odlikujejo pa ga optimalen navor v spodnjem območju vrtljajev, zaščita pred hrupom in tresljaji ter uglajeno in linearno pospeševanje za udobnejšo vozno izkušnjo.

Pri manjšem številu vrtljajev manjši turbopolnilnik z večjim tlakom in večji turbopolnilnik z manjšim tlakom delujeta zaporedno, da zagotovita večjo odzivnost in izboljšan navor. Pri večjem številu vrtljajev večji turbopolnilnik deluje sam, da zagotovi tlak za največjo moč. Za optimalno odpornost na temperature, ki pri delovanju bi-turbo sistema dosežejo do 860 °C, sta izboljšani turbopolnilnik in izpušni kolektor izdelana iz približno 30 odstotkov niklja. Ležaji turbopolnilnika in ohišje nizkotlačnega turbopolnilnika so vodno hlajeni.

Fordov 2,0-litrski motor EcoBlue je serijsko opremljen s sistemom Auto Start-Stop, za novega Forda Edgea pa je na voljo v dveh različicah:
- s 190 KM s šeststopenjskim ročnim menjalnikom in Fordovim inteligentnim štirikolesnim pogonom
- s 150 KM v kombinaciji s Fordovim novim osemstopenjskim avtomatskim menjalnikom Quick Shift in pogonom na sprednji kolesi

Fordov novi osemstopenjski avtomatski menjalnik dodatno optimizira učinkovitost porabe goriva ter zagotavlja odzivno zmogljivost in uglajeno, hitro prestavljanje. Nastavljen je v skladu s pričakovanji evropskih voznikov in je opremljen z naslednjima funkcijama:
- Prilagodljive točke prestavljanja, ki za optimizacijo prestavljanja oceni individualen vozni slog. Sistem prepozna naklon, ko vozilo vozi navkreber ali navzdol, in ostre ovinke ter ustrezno prilagodi točke prestavljanja za stabilnejšo, zabavnejšo in še bolj prefinjeno vozno izkušnjo.
- Prilagodljivi nadzor kakovosti prestavljanja, ki ovrednoti informacije o vozilu in okolju, da pomaga prilagoditi tlak sklopke za dosledno uglajeno prestavljanje. Tehnologija lahko uglajenost prestavljanja prilagodi voznemu slogu.

Zmogljivi Edge ST-Line
Fordovo paleto modelov ST – zasnovanih za uporabnike, ki jih navdušuje pečat Fordovih modelov ST – odlikujejo zmogljivi pogonski sklopi in oblikovanje po navdihu športnega oddelka Ford Performance.

Novi Edge ST-Line pritegne z drznim in dinamičnim oblikovanjem zunanjosti in notranjosti, ki vključuje naslednje poudarke:
- Obloge na spodnjem delu vrat, blatnikih in stranicah vozila v barvi karoserije ter zgornji del maske z unikatnim črnim lakiranjem vodoravnih letev in obrobe
- Serijska 20-palčna (za doplačilo 21-palčna) vrhunska lakirana aluminijasta platišča
- Dvojna izpušna cev s kromiranim zaključkom
- Oblazinjenje sedežev s perforiranim delnim usnjem Miko®-Dinamica, sprednja sedeža sta električno nastavljiva v 10 smereh
- Oblazinjenje volana in glave prestavne ročice (pri modelih z ročnim menjalnikom) s perforiranim usnjem z rdečimi šivi
- Aluminijaste športne stopalke, črna stropna obloga in prestižne talne obloge iz velurja

Nastavljeno vzmetenje dodatno izboljša vozno izkušnjo z novim Edgeem ST-Line, prav tako kot Fordovo prilagodljivo krmiljenje, ki zagotovi optimalen odziv krmiljenja in omogoča preprostejše manevriranje s stalnim spreminjanjem krmilnega razmerja glede na hitrost vozila, in obvolanski prestavni ročici za hitro prestavljanje z osemstopenjskim avtomatskim menjalnikom.

Povezana in udobna notranjost
Brezžična polnilna blazinica v sprednjem medijskem predalu novega Edgea zdaj omogoča polnjenje združljivih naprav brez nadležnih kablov, Fordov sistem za komunikacije in razvedrilo SYNC 3 – brezplačno združljiv z vmesnikoma Apple CarPlay in Android Auto™ – pa vozniku omogoča upravljanje povezanih pametnih telefonov, zvočnega in navigacijskega sistema ter klimatske naprave z izgovorjenimi ukazi in prek 8-palčnega barvnega zaslona na dotik. Kupci lahko za še višjo raven uživanja v glasbi izberejo novi vrhunski zvočni sistem B&O PLAY, ki je bil posebej ‘uglašen’ za predvajanje v Edgeu. Sistem uporablja 10-kanalni digitalni procesor zvoka, ki upravlja vsak zvočnik in nastavi njegovo zvočno sliko, kar zagotavlja enakomerno porazdelitev zvoka v kabini. Možnost s prostorskim zvokom poskrbi za še bolj navdušujočo avdiofilsko izkušnjo.

Novi Edge nudi tudi povsem nastavljivo 3D digitalno instrumentno ploščo, ki vozniku omogoča, da razporeditev merilnika hitrosti, števca vrtljajev in prikazov informacij o vozilu prilagodi svojim željam – izbira lahko tudi med sedmimi barvami – ter obenem ohrani preprost in elegantni videz. Med možnostmi za udobje in priročnost so tudi panoramska steklena streha polne dolžine, ogrevanje in hlajenje sprednjih sedežev, ogrevanje zadnjih sedežev in ogrevanje volana. S skladnimi, odličnimi materiali in vrhunskim oblikovanjem prostorna notranjost novega Edgea izžareva prestižni občutek. Na preoblikovani sredinski konzoli je novo vrtljivo prestavno stikalo za osemstopenjski avtomatski menjalnik, ki sprosti dodaten prostor in omogoča preprostejši dostop do brezžične polnilne blazinice, obenem pa dopolni sodoben, dovršen občutek vozila.

Da je na voljo kar največ prostora, poskrbi tudi tipka električne parkirne zavore namesto običajne ročice, v sredinski konzoli pa je tako dovolj prostora za nastavljivo držalo za pijače in globok predal, v katerem lahko uporabniki shranijo knjige, igrače in tablični računalnik. Še večji preklopni predal je pod armaturno ploščo, prostor za odlaganje predmetov pa je tudi na vrhu instrumentne plošče.

Pestra ponudba različic
Povsem novi Edge bo kupcem v Evropi na voljo v prestižni različici Vignale, elegantni Titanium in bogato opremljeni Trend, ki jih bo dopolnila še različica ST-Line. Med vizualnimi posodobitvami vseh različic so širša maska z unikatnim lakiranjem za vsako stopnjo opreme in svež sprednji del, ki poskrbi za eleganten  in sodoben videz. Žaromete in zadnje luči LED lahko dopolnijo značilne dnevne luči LED. Preoblikovani pokrov motornega prostora vozilu zagotavlja širšo in stabilnejšo držo.

Rekordna prodaja
Fordova prodaja SUV modelov se je v letu 2017 povečala za 24 odstotkov, saj so na letni ravni prodali največ modelov EcoSport, Kuga in Edge doslej. Ford je prodal 230.600 SUV-jev, kar pomeni da je bil skoraj vsak peti prodani novi Ford v Evropi SUV. Od začetka prodaje leta 2016 so prodali več kot 26.000 novih Edgeev, od tega 16.000 leta 2017.

Novi Ford Edge bo v Evropi naprodaj v nadaljevanju tega leta. 

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.