Avto.info

Nissan Ariya

SUV na popolnoma električni pogon

Nissan Ariya: SUV na popolnoma električni pogon

Nissan Ariya

Avtor: Foto: Nissan
Nissan Ariya: SUV na popolnoma električni pogon Nissan Ariya: SUV na popolnoma električni pogon Nissan Ariya: SUV na popolnoma električni pogon Nissan Ariya: SUV na popolnoma električni pogon Nissan Ariya: SUV na popolnoma električni pogon Nissan Ariya: SUV na popolnoma električni pogon Nissan Ariya: SUV na popolnoma električni pogon Nissan Ariya: SUV na popolnoma električni pogon Nissan Ariya: SUV na popolnoma električni pogon Nissan Ariya: SUV na popolnoma električni pogon

Nissan je razkril konceptno vozilo Ariya. Električni SUV ima vgrajena dva električna motorja, ponuja močne pospeške, nagrajeno tehnologijo sistemov za pomoč pri vožnji in videz, ki opozarja na celovito prenovo dizajna znamke. Novo konceptno vozilo Nissan Ariya, ki je bilo predstavljeno na 46. tokijskem avtomobilskem salonu, zaznamuje začetek nove dobe za Nissan. Družba se je lotila nove opredelitve filozofije znamke za naslednjo prelomnico v avtomobilizmu.

Konceptno vozilo Ariya ponuja prostoren in prestižen potniški prostor z visokotehnološko opremo ter karoserijo, značilno za neoporečno in čisto naravo električnih avtomobilov. Vključuje vizijo Nissanove inteligentne mobilnosti pri osebnem prevozu – področje, kjer bosta elektrifikacija in inteligenca vozila ponujala neokrnjene in prilagodljive potovalne izkušnje brez nezgod in škodljivih izpustov. Konceptno vozilo Ariya razširja oblikovalske posebnosti, ki so bile prvič nakazane s konceptnim vozilom Nissan IMx na tokijskem avtomobilskem salonu 2017. Ponašata se z drzno elektrificirano “prednjo masko” V-motion in prepoznavno letvijo zadnjih luči, kratkimi previsi ter notranjostjo, ki spominja bolj na klubski prostor kot na klasično vozilo. Čeprav govorimo o konceptnem vozilu, bi se drzni slog ter neobičajna notranjost in zunanjost električnega SUV vozila lahko v bližnji prihodnosti prenesli v serijsko proizvodnjo.

“Koncept Ariya predstavlja močno povezavo med oblikovalskimi in tehničnimi rešitvami,” je dejal Yasuhiro Yamauchi, reprezentativni izvršni direktor družbe Nissan Motor Co., Ltd. “To je naslednja stopnja Nissanovega oblikovalskega jezika prihodnosti, kjer se za družbo začenja nova doba – naslednja stopnja v našem napredku.” Konceptno vozilo Ariya si razstavni prostor na tokijskem avtomobilskem salonu deli skupaj s konceptom mestnega vozila Nissan IMk, električnim avtomobilom, ki je bil predstavljen v začetku tega meseca. Obe vozili predstavljata “končno zasnovo” novejše Nissanove vizije glede prepoznavnosti znamke elektrificiranih rešitev.

Nissanova inteligentna mobilnost – nov oblikovalski jezik
Koncept Ariya predstavlja popolnoma novo oblikovalsko usmeritev pri Nissanu. “Nova zgradba vozila pomeni nove priložnosti pri opredelitvi, kako vozila sodelujejo z družbo, kako lahko električno vozilo z naprednimi voznimi zmožnostmi ponudi nove vidike,” je dejal Alfonso Albaisa, Nissanov višji podpredsednik globalnega oblikovanja. “S tem vozilom in konceptom IMk smo želeli prepričati, da duh vsakega Nissanovega avtomobila poseduje značilen japonski značaj, izražen na preprost, a hkrati zelo sodoben način, kar bi lahko poimenovali Brezčasen japonski futurizem.”

Koncept Nissan Ariya, za katerega so značilne prvine, kot so “gladkost,” “celovitost” in “vpadljivost,” vključuje primere tega novega oblikovalskega jezika na zunanjih delih, kot so široka prednja blatnika, zelo tanka prednja LED-žarometa in tudi prednja maska (predvsem prednja rešetka pri vozilu z bencinskim motorjem), ki jo krasi prilagojen in osvetljen Nissanov znak. Maska je oblikovana s tankim geometrijskim vzorcem, ki se sam po sebi razkrije, ko se razsvetli elektrificirani podpis V-motion. “Klasično rešetko smo nadomestili s tako imenovano “masko”’ – značilen element z inovativno 3-D strukturo, ki ni samo lepotilni dodatek, temveč predstavlja tudi način poudarjanja tehnologij, ki se skrivajo v vozilu,” je dejal Albaisa. “V danem primeru so to radarsko tipalo in druge tehnologije, s katerimi koncept Ariya lažje prepoznava cesto in prikazuje stvari, ki jih lahko voznik vidi.”

Profil vozila poudarjajo peterokraka aluminijasta platišča velikosti 21 palcev s prilagojenimi pnevmatikami. Zaradi nizke, gladke linije strehe vozilo z lahkoto reže skozi zrak. Tudi slog na zadnjem delu konceptnega vozila Ariya se razlikuje od klasičnih SUV modelov s strmo nagnjenim zadnjim stebričkom, ki se neopazno zlije v mišičasti zadnji del. Enodelna svetlobna letev z zatemnjenimi stekli se razteza prek celotne širine vozila. Zaščite zadnjih blatnikov in visoko nameščen zadnji spojler poudarjajo zmogljivost vozila. “Zunanjost kaže uravnoteženost med dinamično lepoto in “tehnološko ostrino” z razmerji, ki dokazujejo, kaj vse je mogoče pri Nissanovi tehnični zasnovi popolnoma električnih vozil,” pravi Albaisa. “Presenetljivo kratki previsi, širok potniški prostor, široka kolesa in dvobarvna kombinacija po izbiri zagotavljajo eleganten videz, ki ohranja ravnovesje med športnim in prestižnim slogom.”

Modra barvna kombinacija Suisei pri konceptnem vozilu Ariya ustvarja dvojni videz, odvisno od oddaljenosti pogleda. Z večje razdalje temno modra barva prevzame bolj nesvetleč videz. Ob bližjem pogledu široki vdelani stekleni kosmiči ustvarjajo milijardo svetlobnih odsevov, ki spominjajo na prečkanje kometa na nočnem nebu. S poudarjanjem linije strehe in koles konceptnega vozila Ariya predstavlja barva nov barvni podpis za prihajajoča Nissanova električna vozila: baker, kot barva sonca, ki se prebije skozi noč za začetek novega dneva. Simbolizira začetek nove dobe v avtomobilizmu in je hkrati poklon tradicionalnim japonskim rokodelcem, ki oblikujejo baker v izdelke uporabne umetnosti. Medtem ko zunanjost konceptnega vozila Ariya poudarja predvsem zamisli o “gladkosti” in “vpadljivosti”, notranjost odraža pojem celovitosti – predstavlja jo združitev tehnologije z vsakdanjim življenjem in jasno naravo japonskega obrtništva.

“Konceptno vozilo Ariya s svojim ravnim podom, ki ga omogoča razporeditev akumulatorskega sklopa in odsotnost motorja z notranjim zgorevanjem, ob sprejemu potnikov v potniški prostor ustvarja takojšen občutek prostranosti in odprtosti,” pripoveduje Albaisa. “Obloge se naravno zlivajo ena v drugo in potekajo neovirano od spredaj, na bočne strani in zadnji del, kar daje občutek širine s katerega koli sedeža. Minimalistična armaturna plošča je opremljena z gumbi in stikali, ki so prisotni tudi v klasičnih vozilih. Ob vključitvi vozila Ariya zažarijo haptična stikala na dotik, ki so brezrobo vdelana vzdolž armaturne plošče. Ko vozilo ni v uporabi, se skrijejo in so na površini neopazna. Edina fizična stikala so gumb za zagon Start, enojni gumb za upravljanje 12,3-palčnega prikazovalnika in stikala za upravljanje klimatske naprave, ki so spretno vdelana v spodnji del armaturne plošče iz naravnega lesa. Armaturna plošča brezhibno prehaja v vrata in notranje elemente in je neopazna, ko ni v uporabi.

Udobni sedeži z oporami vozila Ariya so izdelani z zelo tankim okvirjem, ki ponuja celo več prostega notranjega prostora in izboljšano vidljivost. Prednji in zadnji sedeži so nameščeni tako, da ima vsak potnik odličen pogled na okolico, ponuja pa tudi občutek, ki spominja na lebdenje na čarobni preprogi. Za še več udobja na daljših poteh so sedežna naslonjala in spodnji deli sedežev oblečeni v luknjičasto usnjeno oblazinjenje, z ojačanim materialom, kjer sta potnikov spodnji del hrbta in medenični del v stiku. Izjemna bakrena tkanina pod luknjičasto oblogo dodaja lepoto in globino. Materiali notranje opreme po celotnem potniškem prostoru so bili skrbno izbrani, da bi dajali občutek trdnosti, tehnologije in uporabnosti. Elegantno črno umetno usnje prekriva armaturno ploščo in notranje obloge na vratih. Umetno usnje druge kakovosti z zrnato strukturo obdaja sprednja stebrička in strešno oblogo. To zagotavlja domiseln in učinkovit kontrastni videz. Bleščeči aluminijasti dodatki v bakreni barvi, ki so vdelani v armaturno ploščo, sedeže in volanski obroč, izžarevajo občutek enotnosti z zunanjo barvo.

Simbol Nissanove inteligentne mobilnosti
Z zasnovo konceptnega vozila Ariya je Nissan celovito združil vse tri stebre Nissanove inteligentne mobilnosti – inteligentna vožnja, inteligentna zmogljivost in inteligentna integracija. S kombinacijo napredne tehnologije električnega vozila in nove ravni brezhibne povezljivosti vmesnika med človekom in strojem ponuja popolnoma novo izkušnjo v vožnji. Vozilo Ariya je opremljeno z najnovejšo različico Nissanovega nagrajenega sistema za pomoč pri vožnji ProPILOT 2.0, ki zagotavlja brezskrbnejšo in udobnejšo vožnjo. Sistem združuje vodeno vožnjo po avtocestah z možnostjo vožnje po enem voznem pasu brez uporabe rok. Z vklopom navigacijskega sistema v vozilu za pomoč pri usmerjanju avtomobila na predhodno izbrani poti po določenih poteh sistem lahko pomaga vozniku pri prehitevanju, vožnji skozi odcepe in zapuščanju pasov na večpasovnih avtocestah.

ProPILOT 2.0 omogoča tudi vožnjo po enem pasu brez uporabe volana.1,2 Ob približevanju cestnemu odcepu ali pri prehitevanju drugega vozila bo sistem ocenil primeren trenutek za odcepitev ali prehitevanje na podlagi informacij navigacijskega sistema in funkcije 360-stopinjskega zaznavanja. Voznik prejme intuitivne zvočne in vizualne signale ter navodilo, da z obema rokama prime za volan in potrdi izvedbo teh posegov s stikalom. Ob vožnji z vklopljenim sistemom ProPILOT 2.0 se spremeni barva notranje osvetlitve, kar voznika opozarja, da je funkcija brezročne vožnje omogočena, kar ustvarja tudi sproščujoče ozračje. Konceptno vozilo Nissan Ariya z visokozmogljivim popolnoma električnim pogonskim sistemom ponuja takojšen navor na kolesih, ki ga zagotavljata dva motorna pogona sprednjih in zadnjih koles. Ta razporeditev omogoča uravnoteženo, predvidljivo moč na vseh štirih kolesih, ki je lahko primerljiva z mnogimi prestižnimi športnimi avtomobili ali celo boljša.

Vozilo Ariya obljublja izredno zmogljivost pri vožnji skozi ovinke in vlečno moč na spolzkih površinah, npr. na zasneženem ali umazanem cestišču, pri čemer vozniku ni treba spremeniti sloga vožnje, ukrepati na volanu ali celo prilagoditi upravljanje s pedalom. To mu omogoča sistem štirikolesnega pogona z dvema visokozmogljivima motorjema. Na podlagi pridobljenih dolgoletnih izkušenj pri razvoju sistemov za nadzor vozila – vključno s sistemom ATTESA ETS za porazdelitev navora pri vozilu Nissan GT-R in sistemom štirikolesnega pogona pri vozilu Nissan Patrol – je inženirjem uspelo ustvariti ta novi sistem za samodejno zaviranje in upravljanje moči električnega vozila, ki omogoča gladke prehode z najnižjo stopnjo spodrsavanja koles. Vozniki lahko ohranijo svoj položaj ter udobje med vožnjo in tako prepustijo sistemu popoln nadzor.

Brezhibna integracija
Z intuitivno tehnologijo se lahko konceptno vozilo Ariya brezhibno prilagodi voznikovemu vsakdanjemu življenju, tako znotraj kot zunaj vozila, pri čemer ponuja svobodo in užitek v mobilnosti, kadar koli in kjer koli. Pomoč pri vožnji ni omejena samo na vozilo. Med funkcijami vmesnika človek-stroj je tudi navigacija od vrat do vrat, pri kateri lahko vsak nastavi cilj na svojem pametnem telefonu in ga prenese v vozilo Ariya za nadaljevanje vodenja po poti prek navigacijskega sistema v vozilu. Če bo končni cilj dosežen s hojo, sistem prenese preostanek poti nazaj na voznikov pametni telefon. Ob približanju vozilu Ariya slednji voznika pričaka s pozdravno osvetlitvijo in se samodejno odklene, pri čemer iskanje ključavnice z daljinskim ključem ni potrebno. Še pred vstopom v vozilo se celo nastavitve, kot so položaj voznikovega sedeža in upravljanje klimatske naprave, prilagodijo voznikovim osebnim željam, katere lahko voznik shrani na pametni telefon pod svoj lastni profil. Avtomobil se lahko sinhronizira z voznikovim urnikom za predvidevanje časov odhoda in vnaprejšnjo pripravo vozila, da bo klimatizirano in pripravljeno za pot – ob uporabi omrežnega napajanja za gretje ali hlajenje, da se zagotovi čim daljši doseg vozila.

Ko voznik sede v vozilo, navidezni osebni pomočnik omogoča lažje preverjanje informacij in izbiro parkirnega mesta, tako lahko voznik stalno ohranja pogled na cesto. Med vožnjo pametni načrtovalec potovanja v vozilu Nissan Ariya samodejno prepozna in začrta postanke za polnjenje na poti, tako voznik zagotovo prispe do želenega cilja, ne glede ali je ta v bližini ali bolj oddaljen. Odličen sistem za upravljanje shranjene energije omogoča vožnjo na daljših razdaljah brez dolgotrajnih polnjenj, ki ovirajo potovalne načrte. Ko nastopi čas za polnjenje, vozilo Ariya uporablja sistem za hitro polnjenje CHAdeMO, ki omogoča kratkotrajno in priročno polnjenje akumulatorskega sklopa z energijo. Polnilna vtičnica se odklene ob voznikovem približanju in za prikaz stanja napolnjenosti vozila uporablja različne barve za hitro prepoznavo.

Če načrt vključuje pobiranje prijateljev na poti, je lahko vgrajena funkcija za videoklepet v pomoč za potrditev podrobnosti pred odhodom. Poveže se lahko tudi z njihovimi pametnimi telefoni in z osrednjim prikazovalnikom informacijskega sistema vozila Ariya za prikaz njihovega točnega položaja. Ob prihodu na cilj lahko voznik uporabi pametni telefon ali posebno napravo za samodejno parkiranje vozila iz bližine zahvaljujoč sistemu ProPILOT Remote Park. Ta funkcija je lahko v korist potnikom, ki potrebujejo več prostora ali pomoč pri zapuščanju avtomobila. Tehnologija za brezžični prenos strojno-programske opreme “FOTA” (Firmware Over The Air) ponuja stalne, preproste posodobitve za navigacijski sistem, grafični uporabniški vmesnik in vozne karakteristike, za zagotavljanje učinkovitega delovanja avtomobila, najnovejših različic aplikacij in funkcij, da ostaja voznikova izkušnja še naprej razveseljujoča in polna užitkov.

Ko je vozilo Ariya parkirano v službi ali doma, podpira tehnologijo Nissan Energy. Tehnologija omogoča priključitev na energetske sisteme za polnjenje akumulatorskega sklopa električnega vozila, napajanje gospodinjstev in podjetij ali celo prodajo energije nazaj v električno omrežje. Sistem Nissan Energy voznikom omogoča, da v celoti izkoristijo zmogljivosti konceptnega vozila Ariya z razširitvijo njegove uporabe od same vožnje do vključitve vseh življenjskih vidikov.

Konceptno vozilo Ariya – nov svet Nissanovih električnih vozil
“Nissan ima jasen pogled na globalno mobilnost. Konceptno vozilo Ariya je šele začetek, saj Nissan razmišlja o tem, kako se lahko dizajn, oprema in voznikov užitek spremenijo z zgradbo novih tehničnih zasnov električnih vozil,” je dejal Yamauchi. “Vozilo Ariya ni konceptno vozilo, ki je nastalo na dalj časa znanih zamislih, temveč avtomobil, ki v svojem bistvu uteleša Nissanovo inteligentno mobilnost in opozarja na prihajajočo obljubljeno popolnoma novo izkušnjo v vožnji.”

Konceptno vozilo Nissan Ariya – mere
Dolžina: 4600 mm
Širina (brez zunanjih ogledal): 1920 mm
Višina: 1630 mm

1 Vožnja brez uporabe volana je možna med vožnjo po enem voznem pasu in pod pogojem, da voznik vseskozi zbrano spremlja razmere na cesti in je pripravljen nemudoma prevzeti ročni nadzor nad krmiljenjem, ko to zahtevajo razmere na cesti, promet in vozilo.
2 Vožnja brez uporabe volana ni omogočena v predorih, kjer ni mogoče sprejemati signala GPS, na cestnih odsekih, kjer vozni pasovi za nasprotni promet niso fizično ločeni, na vijugastih cestah, v območjih cestninskih postaj ali na avtocestnih uvozih. Ob vstopu na predel ceste, kjer vožnja brez uporabe volana ni omogočena, bo sistem voznika o tem opozoril, tako da lahko ta prevzame nadzor nad krmiljenjem vozila.

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.