Avto.info

Novi BMW X3

SUV uspešnica vstopa v novo obdobje

Novi BMW X3: SUV uspešnica vstopa v novo obdobje

Novi BMW X3

Avtor: Foto: BMW
Novi BMW X3: SUV uspešnica vstopa v novo obdobje Novi BMW X3: SUV uspešnica vstopa v novo obdobje Novi BMW X3: SUV uspešnica vstopa v novo obdobje Novi BMW X3: SUV uspešnica vstopa v novo obdobje Novi BMW X3: SUV uspešnica vstopa v novo obdobje Novi BMW X3: SUV uspešnica vstopa v novo obdobje Novi BMW X3: SUV uspešnica vstopa v novo obdobje Novi BMW X3: SUV uspešnica vstopa v novo obdobje Novi BMW X3: SUV uspešnica vstopa v novo obdobje Novi BMW X3: SUV uspešnica vstopa v novo obdobje Novi BMW X3: SUV uspešnica vstopa v novo obdobje Novi BMW X3: SUV uspešnica vstopa v novo obdobje Novi BMW X3: SUV uspešnica vstopa v novo obdobje Novi BMW X3: SUV uspešnica vstopa v novo obdobje

Svetovna premiera novega BMW X3. Četrta generacija SUV modela za premijski srednji segment prinaša izboljšano zunanjo navzočnost, napredno notranjost in znatni napredek v razvoju izdelka. Novi oblikovalski jezik odraža pomemben napredek v vozni dinamiki, udobju na dolge razdalje, digitalizaciji ter avtomatizirani vožnji in parkiranju. Novi BMW X3 bo na voljo z izbiro priključno-hibridnih, bencinskih in dizelskih modelov. SUV paleti poveljuje najzmogljivejši model BMW M Performance z vrstnim šestvaljnim bencinskim motorjem in opazno ostrejšo vozno dinamiko. Vrstni šestvaljni dizelski motor bo v ponudbo dodan poleti 2025.

Nova izdaja BMW X3 jasno cilja na nadaljevanje edinstvene zgodbe o uspehu tega vozila. V ZDA in Evropi naj bi se začel prodajati v četrtem četrtletju leta 2024, na številnih drugih trgih pa od januarja leta 2025. ZDA in Nemčija sta najpomembnejša prodajna trga. Zelo priljubljen je tudi v Italiji, Španiji, na Japonskem, v Južni Koreji, Južni Afriki, Kanadi, Mehiki in drugih državah Latinske Amerike. Sistematično zmanjšanje ogljičnega odtisa novega BMW X3 zahvaljujoč trajnostni strategiji, ki zajema tudi dobavno verigo, učinkovito izbiro surovin, visok delež sekundarnih surovin in uporabo zelene električne energije v proizvodnji. Inteligentna lahka konstrukcija, optimizirane aerodinamične lastnosti s količnikom zračnega upora, zmanjšanim na samo 0,27, prilagodljivo rekuperacijo in drugimi ukrepi BMW Efficient Dynamics. Vsesplošna elektrifikacija z 48-voltno blago hibridno tehnologijo za vse motorje z notranjim zgorevanjem. Priključno-hibridna različica novega BMW X3, ki se ponaša z večjo močjo in opaznim povečanjem električnega dosega, bo prvič izdelana v tovarni BMW Group v Rosslynu.

Nov, sodoben oblikovalski jezik za zunanjost združuje znana sorazmerja modelov BMW X z obsežnimi, jasno strukturiranimi površinami, kar povzroči monolitni videz. Skrbno osredotočeno oblikovanje daje vozilu elegantno, a hkrati dinamično avro. Zunanjost je za 34 milimetrov daljša od predhodnika in meri 4.755 milimetrov, medtem ko se je širina povečala za 29 milimetrov na 1.920 milimetrov. Višina vozila je bila znižana za 25 milimetrov na 1.660 milimetrov. Medosna razdalja ostaja skoraj nespremenjena pri 2.865 milimetrih, medtem ko se je širina kolotečine povečala na 1.636 milimetrov spredaj (+ do 16 mm) in 1.681 milimetrov zadaj (+ do 45 mm). Sprednji del z veliko, razdeljeno ledvičko BMW je osupljiv. Opcijska osvetlitev obrisov BMW Iconic Glow zdaj tvori neprekinjeno linijo okoli vsakega elementa ter vključuje tudi dinamično svetlobno preprogo s projicirano animacijo dobrodošlice in slovesa na vhodnem območju vozila. Nova oblika strukture sprednje maske v obliki ledvičke, ki jo sestavljajo navpično in diagonalno razporejene prečke. Značilni dvojni žarometi v novem videzu s svetlobnimi elementi v obliki črke L. Prilagodljivi LED-žarometi z matričnimi dolgimi lučmi in modrimi oblikovnimi podrobnostmi ter M luči Shadow Line, ki so na voljo kot dodatna oprema (standardne pri novem BMW X3 M50 xDrive).

Prepoznavna silhueta s kratkimi previsi karoserije, strešno linijo, ki sega globoko v zadnji del, potopnimi kljukami na vratih, izrazito oblikovanima bočnima pragovoma in dinamično grafiko stranskih oken s standardnim dvobarvnim okvirjem. Veliki blatniki so oblikovani tako, da so nagnjeni naprej. Opustitev črnih robov za vrata in blatnike ter bočnih rež za zrak poudarja čisto, sodobno površinsko obdelavo. Izrazito razširjena zadnja blatnika in ostri obrisi dajejo zadnjemu delu močan videz. S karoserijo poravnano zadnje okno, dolg strešni spojler in stranska usmerjevalnika zraka lepo dopolnjujejo videz. Zadnje LED-luči so na voljo s svetlobnimi viri, razporejenimi v obliki črke T, vodoravno letvijo iz satiniranega aluminija in tridimenzionalno oblikovanimi steklenimi lečami. Podaljšan zadnji odbijač ima vgrajeno satinirano okrasno letev in zaključke izpušnih cevi zunaj vidnega polja (izjema: BMW X3 M50 xDrive).

Široka izbira barv za zunanjost. Lakiranje BMW Individual bo kupcem na voljo od prihoda v prodajne salone (razen za BMW X3 30e xDrive). Individualne oblikovne značilnosti za novi model BMW X3 M50 xDrive M Performance: ledvička BMW z vodoravnimi prečkami, velika spodnja odprtina za zrak je razdeljena na dva dela, M pokrova zunanjih ogledal, izpušni sistem z dvojnima zaključkoma izpušnih cevi na levi in desni strani. Paketa M Sport in M Sport Pro sta prav tako na voljo z značilnimi oblikovnimi elementi na zunanjosti. Široko odpiranje vrat prtljažnika novega BMW X3 olajša natovarjanje. Samodejno delovanje vrat prtljažnika je na voljo standardno. Prtljažnik se je v primerjavi s predhodnikom povečal po dolžini in širini. Prostornina prtljažnika se je povečala za 20 litrov na 570 litrov ali (pri BMW X3 30e xDrive) za 10 na 460 litrov. Z zlaganjem delov zadnjega naslonjala s standardno delitvijo v razmerju 40 : 20 : 40 se prtljažni prostor poveča na največ 1.700 litrov (BMW X3 30e xDrive: 1.600 litrov). Vlečna kljuka, ki se električno iztegne in ponovno uvleče, je na voljo opcijsko. Največja dovoljena obremenitev prikolice znaša do 2.500 kilogramov (odvisno od modela).

Osvežena interpretacija oblikovanja notranjosti, značilne za modele BMW X. Osupljiva geometrija s homogenimi površinami in skoraj neprekinjenim oblikovanjem armaturne plošče ter obloge na vratih, ki obdaja voznika in potnike Ukrivljeni zaslon BMW z 12,3-palčno instrumentno ploščo in 14,9-palčnim nadzornim prikazovalnikom, BMW Interaction Bar, novi volani z ravnim dnom ter nova prestavna ročica. Nadzorne plošče in zračniki v sprednjem delu obloge na vratih so obrobljene s sodobnimi svetlobnimi elementi v kontrastni barvi. Držala za pijačo z na novo interpretiranim odlagalnim prostorom, vključno s funkcijo brezžičnega polnjenja v sredinski konzoli. Notranjost s sedežnim prevlekami iz materiala Econeer, oblazinjenja iz reciklabilne sekundarne surovine, je standardna. Opcijsko je na voljo perforirano oblazinjenje Veganza v videzu sintetičnega usnja v treh barvah; oblazinjenje BMW Individual iz usnja Merino (prav tako opcijsko) pa je na voljo v dveh barvah. Oblazinjenje v kombinaciji Veganza/Alcantara je del paketa M Sport. Opcijska armaturna plošča Luxury, ki je zdaj prvič izdelana iz recikliranega poliestra, se ponaša z visokokakovostno pleteno teksturo.

Električno nastavljivi športni sedeži, ogrevanje sedežev, tripodročna avtomatska klimatska naprava, akustična zasteklitev, komfortni sistem dostopa ter ambientalna razsvetljava z animacijama dobrodošlice in slovesa so standardne možnosti opreme. Fiksna panoramska steklena streha z izjemno veliko prozorno površino brez prečnih elementov, ki bi jo prekinili, in z rolo senčnikom je na voljo kot dodatna oprema. Druge funkcije, ki so na voljo, vključujejo aktivno prezračevanje sedežev, ledveno oporo, ogrevanje volana, sistem za prostorski zvok harman/kardon, sistem Travel & Comfort, pa tudi BMW IconicSounds Electric za novi BMW X3 30e xDrive. Široka paleta pogonskih sklopov: novi vrstni šestvaljni bencinski motor z največjo močjo 293 kW/398 KM poganja  najzmogljivejši BMW X3 M50 xDrive. Prav tako so na voljo nadgrajeni štirivaljni bencinski in dizelski motorji, ki razvijejo 153 kW/208 KM v novem BMW X3 20 xDrive in 145 kW/197 KM v novem BMW X3 20d xDrive.

Najnovejša tehnologija BMW eDrive je rezervirana za novi BMW X3 30e xDrive. Priključno-hibridni sistem sestavljata štirivaljni bencinski motor in elektromotor, integriran v menjalnik. Izhodna moč sistema se je povečala na 220 kW/299 KM. Nova visokonapetostna baterija ima skoraj dvakrat večjo energetsko zmogljivost. Polnjenje z izmeničnim tokom z največjo zmogljivostjo 11 kW, pametno polnjenje pa je mogoče z opcijo Connected Home Charging. Električni doseg v preskusnem ciklu WLTP se je povečal na od 81 do 90 kilometrov. Osemstopenjski avtomatski menjalnik Steptronic v kompletu s prestavnima vzvodoma na volanu je standardno na voljo za vse različice modelov. Funkcija Sport Boost je navzoča pri modelih s paketom M Sport in pri novem BMW X3 M50 xDrive. Inteligentni štirikolesni pogon BMW xDrive s poudarkom na zadnjem kolesnem paru, skupaj z diferencialom M Sport na zadnji premi zagotavlja brezhiben oprijem pri BMW X3 M50 xDrive.

Obsežni ojačitveni elementi za karoserijo in dosledno nadgrajena tehnologija podvozja zagotavljajo ostrejšo dinamiko ob ohranjanju optimalnega udobja pri vožnji. Vrhunsko udobje krmiljenja, večja stabilnost ohranjanja smeri vožnje in natančnejši nadzorni sistemi v primerjavi z odhajajočim modelom. Omejitev zdrsa pogonskih koles blizu aktuatorja in integriran zavorni sistem sta standardna. Standardna specifikacija opreme vključuje 18-palčna platišča iz lahke zlitine (BMW X3 30e xDrive: 19-palčna platišča). 20-palčna lita alu. platišča (standardna pri BMW X3 M50 xDrive) in 21-palčna lita alu. platišča z različnimi velikostmi pnevmatik spredaj in zadaj so na voljo kot dodatna oprema, skupaj s športnimi pnevmatikami. Podvozje M Sport je standardno pri novem BMW X3 M50 xDrive, opcijsko pa je na voljo za vse druge različice modelov. Na seznamu opcij sta tudi prilagodljivo podvozje in prilagodljivo M podvozje (na voljo samo pri BMW X3 M50 xDrive) z elektronsko krmiljenimi blažilniki. Vse opcijske različice podvozja vključujejo spremenljivo športno krmiljenje. Zavore M Sport so na voljo kot dodatna oprema.

Znatno razširjen nabor delno avtomatiziranih sistemov za vožnjo in parkiranje. Opozorilo pred čelnim trkom, opozorilo pred menjavo voznega pasu, opozorilo za zapustitev voznega pasu, informacije o omejitvi hitrosti (Speed Limit Info) in parkirni asistent, vključno s standardnim asistentom za vzratno vožnjo. Opcijski parkirni aisstent Professional omogoča uporabo pametnega telefona za nadzor manevriranja na parkirna mesta in iz njih ter drugih manevrov na razdalji do 200 metrov, ko je uporabnik zunaj vozila. BMW Live Cockpit Plus z navigacijskim sistemom BMW Maps v oblaku je vgrajen standardno. Opcijski BMW Live Cockpit Professional dodatno vključuje projektor BMW Head-Up in Augmented View na nadzornem prikazovalniku. Nadgrajeni BMW iDrive temelji na operacijskem sistemu BMW Operating System 9. Nov začetni zaslon z navpično razporejenimi ikonami funkcij na isti ravni in funkcijo QuickSelect. Večmodalno upravljanje z nadzornim prikazovalnikom na dotik, glasovnim upravljanjem z BMW Intelligent Personal Assistant, multifunkcijskimi gumbi na volanu ali upravljalnikom BMW na sredinski konzoli.

Inovativne digitalne storitve je mogoče dodati z opcijo BMW Digital Premium iz BMW ConnectedDrive Store, vključno s pretakanjem videoposnetkov na nadzornem prikazovalniku (z velikim številom medijskih knjižnic in pretočnih storitev), številnimi aplikacijami tretjih oseb, razširjenimi funkcijami navigacijskega sistema BMW Maps ter dodatnimi načini My Modes s harmonično usklajenimi svetlobnimi učinki v notranjosti in grafiko na ukrivljenem zaslonu BMW. Možno je tudi igranje iger v vozilu. Paleta iger v vozilu z igralno platformo AirConsole vključuje tudi priljubljeni kviz »Kdo želi postati milijonar?«. Nove in posodobljene funkcije vozila je mogoče vključiti tudi prek Remote Software Upgrades. Optimizirana povezljivost je zagotovljena s standardnim mobilnim sprejemom 5G. Integracija pametnih telefonov z Apple CarPlay® in Android Auto™ je prav tako del standardne opreme. Uporabniku prijazno povezavo zagotavljata BMW ID in aplikacija My BMW. BMW ID omogoča digitalno plačevanje parkirnine iz udobja vozila v izbranih državah. BMW Digital Key Plus je opremljen z ultra širokopasovno radijsko tehnologijo – za združljive pametne telefone z operacijskim sistemom iOS ali Android in Apple Watch – na voljo kot dodatna oprema.

Vsi podatki o zmogljivosti, porabi goriva/električne energije in emisijah so začasni. Vse navedene različice modelov, značilnosti opreme, tehnični podatki ter poraba goriva/električne energije in se nanašajo na ponudbo na nemškem trgu. Dimenzije in meritve se nanašajo na vozila z osnovno konfiguracijo v Nemčiji. Te se lahko razlikujejo glede na velikost koles/pnevmatik in elemente izbrane dodatne opreme.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava