Avto.info

Ideja, stara skoraj 60 let

Corvette s sredinsko nameščenim motorjem

Zora Arkus-Duntov in CERV-I leta 1960

Zora Arkus-Duntov in CERV-I leta 1960

Avtor: Foto: Chevrolet
Ideja, stara skoraj 60 let: Corvette s sredinsko nameščenim motorjem Ideja, stara skoraj 60 let: Corvette s sredinsko nameščenim motorjem Ideja, stara skoraj 60 let: Corvette s sredinsko nameščenim motorjem Chevrolet CERV-I (1964)

Chevrolet CERV-I (1964)

Chevrolet CERV-II

Chevrolet CERV-II

Ideja, stara skoraj 60 let: Corvette s sredinsko nameščenim motorjem Ideja, stara skoraj 60 let: Corvette s sredinsko nameščenim motorjem Ideja, stara skoraj 60 let: Corvette s sredinsko nameščenim motorjem Chevrolet Corvette XP-819 Concept

Chevrolet Corvette XP-819 Concept

Ideja, stara skoraj 60 let: Corvette s sredinsko nameščenim motorjem Ideja, stara skoraj 60 let: Corvette s sredinsko nameščenim motorjem Chevrolet Astro II (XP-880) Concept

Chevrolet Astro II (XP-880) Concept

Ideja, stara skoraj 60 let: Corvette s sredinsko nameščenim motorjem Ideja, stara skoraj 60 let: Corvette s sredinsko nameščenim motorjem Ideja, stara skoraj 60 let: Corvette s sredinsko nameščenim motorjem Chevrolet Corvette XP-882 Concept

Chevrolet Corvette XP-882 Concept

Ideja, stara skoraj 60 let: Corvette s sredinsko nameščenim motorjem Ideja, stara skoraj 60 let: Corvette s sredinsko nameščenim motorjem Chevrolet Corvette XP-895  Raynolds Concept

Chevrolet Corvette XP-895 'Raynolds Concept'

Ideja, stara skoraj 60 let: Corvette s sredinsko nameščenim motorjem Chevrolet Corvette XP-897 GT  Two-Rotor Concept

Chevrolet Corvette XP-897 GT 'Two-Rotor Concept'

Ideja, stara skoraj 60 let: Corvette s sredinsko nameščenim motorjem Ideja, stara skoraj 60 let: Corvette s sredinsko nameščenim motorjem Chevrolet Aerovette Concept I

Chevrolet Aerovette Concept I

V teh dneh so svet obkrožile prve uradne fotografije povsem nove corvette C8, ki se v osmi generaciji prvič predstavlja kot serijski športni avtomobil s sredinsko nameščenim motorjem. Za dokončno uresničitev ideje o takšnem serijskem chevroletu, ki jo je že leta 1959 sprožil legendarni konstruktor Zora Arkus-Duntov, so Američani potrebovali skoraj 60 let.

Leta 1952 je Harley Earl, tedanji vodja oblikovanja v koncernu General Motors, predlagal vodstvu izdelavo novega športnega avtomobila znamke Chevrolet, ker je bil prepričan, da si kupci v ZDA želijo takšen avtomobil po vzoru tedanjih evropskih športnih avtomobilov. V januarju leta 1953 so Američani predstavili prototip novega športnika z oznako EX-122, ki so ga kasneje, ob začetku serijske proizvodnje, poimenovali po hitrih in okretnih spremljevalkah zavezniških ladijskih konvojev v drugi svetovni vojni. V juliju leta 1953 je stekla poizkusna proizvodnja (izdelali so prvih 300 primerkov) avtomobila, ki ga je ustvaril konstruktor Zora Arkus-Duntov, medtem ko sta za dokončno obliko modela corvette (C1) poskrbela oblikovalca Bill Mitchell in Harley Earl. Duntov, ki je bil tudi kompetenten dirkač, se je že kmalu zaljubil v ta avtomobil, vendar ob tem ni bil prav nič navdušen nad zmogljivostmi ter lego tega avtomobila na cesti, zato je že leta 1959 sprožil idejo o novem športniku z zadaj sredinsko nameščenim pogonskim sklopom, ki so ga njegovi sodelavci poznali po vzdevku 'R Car' …

Chevrolet CERV-I
Prvi 'R Car', ki je nosil uradno oznako CERV (Chevrolet Engineering Research Vehicle), se je pojavil leta 1959, vendar tega avtomobila ne moremo dejansko povezati z modelom corvette, čeprav je to prvi prototipni chevrolet z zadaj sredinsko vgrajenim 4,6-litrskim bencinskim V8 motorjem, ki je lahko mobiliziral 186 kW (253 KM) pogonske moči pri športnih 6.200 vrtljajih v minuti. Ta prototip se lahko pohvali tudi z motornim blokom iz aluminija ter posledično 40 kilogramov nižjo maso motorja in pa povečano (+ 38 KM/28 kW) zalogo pogonske moči ob primerjavi s tedanjim serijskim 4,6-litrskim motorjem. S tem avtomobilom je Duntov opravil približno 60 testnih voženj na cesti, ki se vije na legendarni Pikes Peak. Obstoj tega avtomobila so pri znamki Chevrolet skrivali do leta 1960, kasneje (leta 1964) smo dobili še eno različico (CERV-I) takšnega prototipnega športnika. V obeh primerih gre samo za vozna unikata.

Chevrolet CERV-II
Na začetku leta 1964 so pri znamki Chevrolet predstavili vozni prototip z oznako CERV-II, ker so želeli ustvarili 6 takšnih 'Le Mans' dirkalnikov z zadaj sredinsko nameščenimi pogonskimi sklopi, vendar so imeli kasneje preveč dela z odpravljanjem posledic izgube ugleda modela corvair, ki ga je tedanji borec za pravice potrošnikov (Ralph Nader) leta 1965 dobesedno raztrgal v legendarni knjigi z naslovom 'Unsafe at Any Speed: The Designed-In Dangers of the American Automobile'. Posledično so vodilni ustavili razvoj vsega, kar je dišalo po spremembah in morebitnem tehničnem napredku. CERV-II ni nikoli nastopil na kakšni dirki, ker mu je v tistih časih pripadla samo vloga predstavitvenega in testnega avtomobila. Kasneje je skupaj s prototipoma CERV-I pristal v privatni zbirki nekega zbiratelja. Leta 2013 je CERV-II zamenjal lastnika, ki je zanj odštel 1,2 milijona ameriških dolarjev.

Chevrolet corvette XP-819
Leta 1964 se je pojavil prototip z interno oznako XP-819, ki v bistvu simbolizira interni dvoboj dveh uveljavljenih hišnih konstruktorjev (Zora Arkus-Duntov & Frank Winchell) glede primerne tehnološke zasnove novega športnika znamke Chevrolet. Winchell, ki je sodeloval pri razvoju modela corvair, je ob tem zagovarjal princip (motor in pogon za zadnjo osjo), ki se je uveljavil pri znamki Porsche (modela 356 in 911), Duntov se s tem konceptom pogona ni strinjal, ker je favoriziral sredinsko namestitev pogonskega motorja. Za dokončno obliko prototipa XP-819, ki je napovedovala podobo corvette C3, je poskrbel legendarni oblikovalec Larry Shinoda. Na koncu je zmagalo prepričanje, ki ga je uveljavljal Duntov, zato se XP-819 ni nikoli pojavil v serijski proizvodnji.

Chevrolet astro II (XP-880)
Konec šestdesetih let prejšnjega stoletja se je Zora Arkus-Duntov še vedno oklepal ideje o serijski 'korveti' z zadaj sredinsko nameščenim pogonskim sklopom. Zato je leta 1968 ob pomoči hišnega oblikovalca (Bill Mitchell) ustvaril vozni prototip z oznako astro II (XP-880), ki je bil občutno manj 'vesoljski' kot študija astro I (XP-842) iz leta 1967. Astro II se je lahko pohvalil z vgrajenim 7,0-litrskim V8 motorjem, ki je ob povezavi s 'transaxle' samodejnim menjalnikom lahko mobiliziral 287 kW (390 KM) pogonske moči. Vendar se je ta prototip pojavil prepozno, ker se je v prodajnih salonih znamke Chevrolet takrat že bohotila 'dolgoživa korveta' iz tretje generacije (C3).

Chevrolet corvette XP-882
Čeprav prototip astro II (XP-880) ni dosegel želenega cilja, je Duntov leta 1969 na lastno pest ustvaril prototip XP-882, čigar razvoj ni ustavil nihče drug kot legendarni Z. DeLorean, vendar se je avtomobil leta 1970 kljub temu pojavil pred obiskovalci tedanjega avtomobilskega salona v New Yorku, kjer je požel veliko odobravanja in zanimanja. Posledično je moral DeLorean takrat prižgati zeleno luč za razvoj serijske verzije, vendar so Američani leta 1973, ob pričetku prve globalne naftne krize, dokončno evtanazirali projekt XP-882.

Chevrolet corvette XP-895 'Raynolds Concept'
Leta 1972 smo dobili skoraj velikoserijsko verzijo prototipa XP-882, ki so mu hišni oblikovalci nadeli nekoliko bolj evropske poteze, vendar se je kmalu izkazalo, da je avtomobil pretežak in posledično preveč okoren. Za rešitev zagate so poskrbeli strokovnjaki v podjetju Reynolds Metals, kjer so za znamke iz koncerna GM izdelovali tudi karoserije nekaterih serijskih modelov. Na prvi pogled se leta 1973 predstavljena  Reynoldsova verzija prototipa XP-895 sploh ne razlikuje od originala, je pa od njega občutno (- 204 kg) lažja.

Chevrolet corvette XP-897 GT 'Two-Rotor Concept'
Ta avtomobil lahko opišemo kot prototip z identitetno krizo, ker je zasnovan na modificirani tehnološki platformi serijskega porscheja 914 in mobiliziran ob pomoči vgrajenega rotacijskega (Wankel) bencinskega motorja. Prototip z interno oznako XP-897 GT je oblikoval Pininfarina, kasneje je prejel vzdevek 'Two-Rotor Corvette'. Prvo predstavitev so Američani izvedli leta 1973 na tedanjem avtomobilskem salonu v Frankfurtu.

Chevrolet aerovette concept I
Ker so v koncernu GM drago plačali licenco za uporabo Wanklovih motorjev v njihovih modelih, so koncept te motorne zasnove izpopolnjevali in leta 1976 predstavili labodji spev Wanklove tehnologije v njihovih avtomobilih. Prototip s parom 'gullwing' vrat je kmalu dobil vzdevek 'Four-Rotor Corvette', ker ga je premikal zadaj sredinsko nameščen Wanklov pogonski sklop s 309 kW (420 KM) pogonske moči. Tudi temu prototipu ni uspelo priti v serijsko proizvodnjo.

Chevrolet aerovette concept II
Leta 1977 so v koncernu GM dokončno pokopali idejo o Wanklovih motorjih v njihovih avtomobilih. Takrat so predstavili prototipno 'korveto' z obliko prvotnega aerovette koncepta, ki so mu ob tej priložnosti vgradili klasičen bencinski V8 motor iz regalov koncerna GM. Avtomobil naj bi leta 1980 dočakal začetek serijske proizvodnje, vendar sta Duntov in Mitchell takrat že zapustila GM, novo vodstvo pa ni bilo navdušeno nad takšnim konceptom 'korvete', tudi zaradi povišanih stroškov morebitne serijske izdelave, zato smo leta 1983 dobili klasično oblikovano in koncipirano corvette C4.

Chevrolet corvette Indy concept
V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so imeli v koncernu General Motors odlične prodajne rezultate, dobljen denar pa so lahko namenili razvoju tedaj zelo naprednih tehnologij (aktivno vzmetenje, 4-kolesno krmiljenje, sistema ABS & TCS, računalniški zasloni v potniški kabini …), zato so nujno potrebovali 4-kolesnega demonstratorja njihovih naprednih idej. Tako se je leta 1985 rodila prototipna corvette Indy s kompaktnim (2,65 litra) V8 motorjem, ki si je pri svojem delu pomagal tudi s turbo tehnologijo. Motor, ki je lahko mobiliziral 441 kW (600 KM) pogonske moči, so vgradili za parom sedežev. Prototip iz leta 1986 je sprožil veliko ugibanj in špekulacij o novi 'korveti', do same uresničitve napovedi o takšni 'korveti' pa je minilo skoraj 33 let.

Chevrolet CERV-IV
Zadnji prototip modela corvette z zadaj sredinsko vgrajenim pogonskim sklopom, ki mu ni nikoli uspelo priti v serijsko proizvodnjo, smo spoznali leta 1990. V bistvu je CERV-IV samo evolucijska verzija corvette Indy concept, ki so ji leta 1990 vgradili klasičen 5,7-litrski V8 motor (LT-5) s 478 kW (650 KM) pogonske moči. Ob tem so tudi rahlo spremenili izgled karoserije, ki so jo v ogljikova vlakna oblekli pri znamki Lotus. Poleg tega je CERV-IV tudi dejansko vozen.

Sedaj je pred nami prihod že osme generacije modela corvette, ki se za spremembo lahko prvič pohvali z zasnovo, ki jo vodilni proizvajalci športnih avtomobilov že dolgo negujejo. Nova 'korveta' bo polarizirala javnost, ker tradicionalnim ljubiteljem tega modela zasnova z zadaj sredinsko nameščenim pogonskim sklopom ni ravno najbolj všeč, istočasno bodo Američani s spremembo filozofije ugodili ljubiteljem avtomobilov, ki so takšno zasnovo pogrešali …

Ideja, stara skoraj 60 let: Corvette s sredinsko nameščenim motorjem
Ideja, stara skoraj 60 let: Corvette s sredinsko nameščenim motorjem
Chevrolet CERV-IV

Chevrolet CERV-IV

Ideja, stara skoraj 60 let: Corvette s sredinsko nameščenim motorjem
Chevrolet Corvette Indy Concept

Chevrolet Corvette Indy Concept

Ideja, stara skoraj 60 let: Corvette s sredinsko nameščenim motorjem
Ideja, stara skoraj 60 let: Corvette s sredinsko nameščenim motorjem
Ideja, stara skoraj 60 let: Corvette s sredinsko nameščenim motorjem
Ideja, stara skoraj 60 let: Corvette s sredinsko nameščenim motorjem
Chevrolet Corvette C8

Chevrolet Corvette C8

Ideja, stara skoraj 60 let: Corvette s sredinsko nameščenim motorjem
Ideja, stara skoraj 60 let: Corvette s sredinsko nameščenim motorjem
Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.