Avto.info

NSU lambretta

Nemška Italijanka

NSU lambretta: Nemška Italijanka

NSU lambretta

Avtor: Foto: NSU
NSU lambretta: Nemška Italijanka NSU lambretta: Nemška Italijanka NSU lambretta: Nemška Italijanka NSU lambretta: Nemška Italijanka NSU lambretta: Nemška Italijanka NSU lambretta: Nemška Italijanka

Letos mineva že 150 let od rojstva legendarne znamke NSU, kjer je od sredine leta 1950 pa vse do zaključka leta 1956 nastajala tudi dvokolesna 'nemška Italijanka' v obliki elegantnega skuterja z imenom lambretta, ki so ga prvotno razvili pri znamki Innocenti v Milanu.

V Neckarsulmu, ki ga v današnjih časih povezujemo predvsem z znamko Audi, so bili številni zaposleni v tedanji tovarni znamke NSU na začetku leta 1950 zelo zaskrbljeni glede nadaljnjega razvoja njihovih poslovnih karier, ker so izvedeli, da bodo Američani na sredini leta 1950 stornirali donosen posel popravljanja in servisiranja njihovih vojaških in civilnih vozil, ki so jih ameriški vojaki uporabljali v povojni, na različne sektorje razdeljeni Nemčiji. Vodilni pri znamki NSU so se dobro zavedali tega, da bi ukinitev tega posla lahko pripeljala do masovnih odpuščanj zaposlenih, posledično so se pričeli ukvarjati z iskanjem nadomestnega posla, ki bi ohranil delovna mesta pri znamki NSU.

Ker so bili to časi, ko so Nemci z velikim navdušenjem sprejeli prihod tedanjih, večinoma italijanskih skuterjev, so vodilni znamke NSU leta 1950 navezali stike z vodilnimi pri milanski znamki Innocenti, kjer so izposlovali licenco za izdelavo njihovega skuterja z imenom lambretta (1947-1972), ki pa v pogledu priljubljenosti ni nikoli ujel legendarne vespe (izdelek znamke Piaggio). Ime lambretta pa simbolizira poreklo tega skuterja, ker so ga Italijani izdelovali v milanskem predmestju Lambrate. Pri znamki NSU so do konca leta 1956, ko je potekla licenca, izdelovali dve različno močni različici italijanskega skuterja, ki so ga po licenci izdelovali še v nekaterih državah (Velika Britanija, Argentina, Čile, Indija in Španija).

Do zaključka leta 1954 so Nemci izdelovali samo 125 kubično verzijo (4,5 KM / 3,3 kW), ki je lahko uporabnika prevažala z največ 70 km/h, kasneje so Nemci dobili 150 kubično različico (6,2 KM / 4,6 kW), ki je bila posledično nekoliko hitrejša (največja hitrost: 81 km/h). Do zaključka proizvodnje v letu 1956 so pri znamki NSU izdelali približno 117.000 serijskih primerkov modela lambretta, ki ga je nasledil model prima. Do zaključka dvokolesne ere (1964) pri znamki NSU so izdelali približno 160.000 primerkov modela prima. Leta 1957 je NSU pričel pošiljati sestavne dele za model prima tudi v sarajevski Pretis (Preduzeće Tito Sarajevo), sicer predhodniku družbe UNIS-TAS (Tvornica Automobila Sarajevo). V Pretisu so s proizvodnjo skuterjev in motociklov znamke NSU zaključili leta 1967. Lambretta se je na tržišče vrnila leta 2012, kot izdelek indijske znamke LML.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov