Avto.info

Maserati GranTurismo in GranCabrio

Novi e-Maserati gnan s Hidriino inovativnostjo

Maserati GranTurismo in GranCabrio: Novi e-Maserati gnan s Hidriino inovativnostjo

Maserati GranTurismo in GranCabrio

Avtor: Foto: Motor Authority / Maserati
Maserati GranTurismo in GranCabrio: Novi e-Maserati gnan s Hidriino inovativnostjo Maserati GranTurismo in GranCabrio: Novi e-Maserati gnan s Hidriino inovativnostjo Maserati GranTurismo in GranCabrio: Novi e-Maserati gnan s Hidriino inovativnostjo

Hidrii je znova uspel velik preboj v svetu elektromobilnosti. Nova, povsem električna superšportnika Maserati GranTurismo in GranCabrio, ki sta v zadnji fazi testiranj pred njuno skorajšnjo predstavitvijo, bosta gnana s Hidriinimi ključnimi deli elektromotorja. Slovenska globalna korporacija bo tej prestižni znamki zagotavljala rotorje in statorje za električne pogonske agregate in s tem pomembno sooblikovala avtomobilske trende prihodnosti.

Hidria je ta pomemben prestižen posel na področju elektromobilnosti dobila zaradi svojih izkušenj, znanja, inovativnih tehnologij ter odličnih rezultatov testiranj prototipnih vzorcev pogonskega elektromotorja s Hidriinim statorjem in rotorjem. Slovenska globalna korporacija je sama razvila in proizvedla dizajn orodij ter izdelala prototipe statorjev in rotorjev, ki so pravkar na testiranju v prvih Maseratijevih prototipnih vozilih GranTurismo, te dni opaženih na cestah okrog Modene v Italiji. Pri tem Hidria uporablja še posebej tanke elektropločevine, ki zvišujejo izkoristke elektromotorja in podaljšujejo domet vozila.

Visokozmogljivi elektromotorji bodo vgrajeni v nova povsem električna Maseratija GranTurismo in Gran Cabrio, ki bosta na ceste zapeljala že v letu 2022. V vsakem omenjenem superšportniku bodo po trije tovrstni elektromotorji, vozilu pa omogočajo pogon na vsa štiri kolesa in doseganje hitrosti od 0 do 100 km/h v manj kot dveh sekundah. To Hidrii omogoča tudi razvojno sodelovanje v projektu prenovljenega Maseratijevega dirkalnika z imenom MC 20. Cilj korporacije namreč je, da se s Hidriinimi rešitvami serijsko opremi tudi ta, po GranTurismu in GranCabriu, tretji model prestižnih električnih avtomobilov Maserati. S tem Hidria cilja na novo v nizu pomembnih referenc, zaradi katerih ji že vrsto let zaupajo vodilni globalni proizvajalci vozil in se zato kot zaupanja vreden partner uvršča med vodilne soustvarjalke sodobne elektromobilnosti.

Vzporedno z letom 2022 Hidria začenja tudi z množično proizvodnjo ključnih delov elektromotorskega pogona za mehke in priključne hibride za BMW, Chrysler, Fiat, Jaguar in Land Rover. Od leta 2023 do leta 2030 bo tem priznanim avtomobilskim znamkam zagotavljala preko 10 milijonov kosov rotorjev in statorjev. Hidria bo tako letos prvič ustvarila več kot 300 milijonov evrov prihodkov. Samo v tem letu pa bo v razvoj vložila 15 milijonov evrov in dodatno še 15 milijonov evrov v nove visokotehnološke kapacitete. S tem potrjuje velik prodajni, rezultatski in naložbeni pospešek, ki se odvija po lanskoletnih večjih zamenjavah v Hidriini lastniški in upravljavski strukturi.

O še večjih prihajajočih investicijah bo več znanega začetek jeseni ob praznovanju Hidriine 50-letnice. To bo korporacija obeležila na svoji lokaciji v Spodnji Idriji, na mestu, kjer se je leta 1971 začela pisati uspešna zgodba po imenu Hidria, ki v zadnjem letu dobiva nov pomemben dodatni zagon.

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov