Avto.info

Maserati mexico

Najboljši med najboljšimi?

Maserati mexico: Najboljši med najboljšimi?

Maserati mexico

Avtor: Foto: Maserati
Maserati mexico: Najboljši med najboljšimi? Maserati mexico: Najboljši med najboljšimi? Maserati mexico: Najboljši med najboljšimi? Maserati mexico: Najboljši med najboljšimi? Maserati mexico: Najboljši med najboljšimi? Maserati mexico: Najboljši med najboljšimi? Maserati mexico: Najboljši med najboljšimi?

Včeraj je minilo točno 55 let od prve javne predstavitve legendarnega GT maseratija, ki je po mnenju številnih poznavalcev še vedno eden izmed najbolj pristnih italijanskih predstavnikov prestižne kategorije Gran Turismo avtomobilov, istočasno je model mexico prvi serijski maserati z vgrajenimi štirimi zavornimi diski.

Ob tokratnem jubileju tega prestižnega avtomobila so Italijani razkrili eno izmed možnih hipotez glede tega, zakaj so se pri znamki Maserati leta 1966, ob rojstvu tega 4-sedežnega (2+2) kupeja, odločili za uvedbo modelne oznake mexico. Baje je vse skupaj povezano s parom zelo bogatih in vplivnih Mehičanov (eden izmed njiju je Adolfo López Mateos, nekdanji predsednik Mehike), ker je nam neznani bogati Mehičan na začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja od prej omenjenega mehiškega predsednika odkupil njegov maserati 5000 GT, ki je bil poškodovan v prometni nesreči. Ko so poškodovanega maseratija odpeljali na popravilo v Maseratijevo tovarno v Italiji, je njegov novi lastnik med obiskom tovarne opazil Maseratijev prototip novega GT modela, ki ga je oblikoval legendarni Alfredo Vignale. Baje je bil bogati Mehičan tako impresioniran nad podobo tega prototipa, da ga je želel takoj kupiti. Ob tem bi karoserijo novega prototipa spojili z vozno šasijo modela 5000 GT. Obstaja pa tudi hipoteza, da je za nastanek modelne oznake mexico zaslužen legendarni dirkač John Surtees, ki je leta 1966 zmagal na zaključni dirki Formule 1 (Mexican Grand Prix) za volanom cooper-maseratija T81.

Tako se je leta 1966, na tedanjem pariškem avtomobilskem salonu, prvič pojavil serijski maserati mexico (dolžina: 4760 mm, širina: 1730 mm, višina: 1350 mm, medosna razdalja: 2640 mm). Prvi vozni prototip, ki obstaja še danes, je že leta 1965 kupil prej omenjeni bogati Mehičan, pred tem so ga pokazali tudi obiskovalcem tedanjega avtomobilskega salona v Torinu, kjer so ta potencialni novi model, ki je nadomestil model 5000 GT, zelo dobro sprejeli, zato so se pri znamki Maserati zelo hitro odločili za serijsko proizvodnjo modela mexico. Ob tem velja omeniti tudi prototip modela mexico, ki ga je leta 1966 oblikoval legendarni Pietro Frua, vendar v tem primeru govorimo o avtomobilu, ki je opazovalcem dajal občutek, da je pred njimi 4-sedežna verzija maseratija mistral, zato temu prototipu ni uspelo priti v proizvodnjo. Serijski maserati mexico uteleša vse vrline (elegantna zunanja podoba, samo en par bočnih vrat, močan pogonski sklop in udobna in prefinjeno izražena notranjost potniške kabine) pravega GT avtomobila, ker so takrat proizvajalci večinoma še zelo spoštovali oznako GT. V današnjih časih smo priča izrazitemu nespoštovanju in zlorabam oznake GT, ker jo najdete na številnih današnjih avtomobilih, čeprav si tega v resnici sploh ne zaslužijo.

GT statusu primerna je bila tudi izbira pogonskih sklopov. Največ kupcev (300 dovolj premožnih oseb) modela mexico se je odločilo za vgradnjo 4,2 litrskega V8 DOHC motorja, ki jim je lahko zagotovil 260 hp (194 kW/ 263,6 KM) pogonske moči pri 5000 vrtljajih v minuti. S tako motoriziranim avtomobilom so lahko drveli z največ 240 km/h. Še hitrejši (največja hitrost: 255 km/h) je primerek na fotografijah, ker gre v tem primeru za verzijo (182 prodanih primerkov) modela mexico z vgrajenim 4,7-litrskim pogonskim sklopom, ki je lastniku lahko ponudil 290 hp (216 kW/ 294 KM) pri 5200 vrtljajih v minuti. Baje pa obstaja tudi unikat za premožnega nemškega kupca z vgrajenim 4,9-litrskim bencinskim osemvaljnikom. V današnjih časih boste za odlično ohranjen model mexico odšteli približno 180.000 evrov …

Maserati mexico: Najboljši med najboljšimi?
Maserati mexico: Najboljši med najboljšimi?
Maserati mexico: Najboljši med najboljšimi?
Maserati mexico: Najboljši med najboljšimi?
Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov