Avto.info

Novi PEUGEOT 508

Radikalna petvratna kombilimuzina!

Novi PEUGEOT 508: Radikalna petvratna kombilimuzina!

Novi PEUGEOT 508

Avtor: Foto: Peugeot
Novi PEUGEOT 508: Radikalna petvratna kombilimuzina! Novi PEUGEOT 508: Radikalna petvratna kombilimuzina! Novi PEUGEOT 508: Radikalna petvratna kombilimuzina! Novi PEUGEOT 508: Radikalna petvratna kombilimuzina! Novi PEUGEOT 508: Radikalna petvratna kombilimuzina! Novi PEUGEOT 508: Radikalna petvratna kombilimuzina! Novi PEUGEOT 508: Radikalna petvratna kombilimuzina! Novi PEUGEOT 508: Radikalna petvratna kombilimuzina!

Novi PEUGEOT 508 je popolnoma spremenjen. Pridobil je bolj kompaktno in nižjo zgradbo, prenovljen dizajn zunanjosti z bolj ostrimi in mišičastimi linijami ter spektakularno notranjost, ki vsebuje najnovejšo interpretacijo legendarnega voznikovega mesta PEUGEOT i-Cockpit®. Novi PEUGEOT 508 obljublja intenzivne občutke v vožnji. Njegova zgledna lega na cesti, prenovljeni motorji, številne tehnologije in pa tudi generacijski preskok na področju kakovosti pomenijo, da je novi PEUGEOT 508 v svetovnem merilu postavil temelje za standarde avtomobilskega segmenta D in podpira prodor znamke PEUGEOT na trg vozil višjega cenovnega razreda.

"Novi PEUGEOT 508 se nam končno predstavlja! Po uspehu naših nazadnje lansiranih modelov in naši ofenzivi med SUV vozili s PEUGEOTI 2008, 3008 in 5008 smo tudi vizijo naše velike petvratne kombilimuzine zasnovali z istimi ambicijami: sprožiti velik preobrat na trgu s ponudbo, ki se je sposobna kosati z najboljšimi. In znotraj avtomobilskega segmenta D to pomeni, da govorimo o najuspešnejših proizvajalcih na svetu. Novi PEUGEOT 508 bolj kot kadarkoli doslej idealno pooseblja ambicije znamke PEUGEOT zadnjih let: postati najuspešnejši proizvajalec vozil za širok krog potrošnikov visokega razreda. - Jean-Philippe IMPARATO, generalni direktor znamke PEUGEOT

Spreminjajoči koncept v spreminjajočem segmentu
Klasični evropski trg petvratnih kombilimuzin avtomobilskega segmenta D se po več kot enem celem desetletju upada v zadnjih štirih letih sooča s stagnacijo. Limuzine za daljša potovanja se soočajo s pritiskom raznolikih preferenc kupcev in dizajnov, zlasti s strani trga SUV vozil, tako da preboj uspeva izključno proizvajalcem premium vozil z raznoliko ponudbo in vse bolj izrazno identiteto. V tem kontekstu so si oblikovalci znamke za novega PEUGEOTA 508 zastavili povsem jasne ambicije: preiti s klasične štirivratne limuzinske karoserije s pokrovom prtljažnika (notchback) na zgradbo petvratne kommbilimuzine z bolj položnimi vrati prtljažnika (fastback).

Drzen dizajn
"Novi PEUGEOT 508 bo s svojim dizajnom okronal popolnoma prenovljeno paleto. Pridobil je vse stilske trende, ki smo jih vključili v naša zadnja konceptna vozila, kot sta PEUGEOT EXALT in PEUGEOT INSTINCT. Voznikovo mesto i-Cockpit® novega PEUGEOTA 508 je izšlo neposredno iz konceptnega vozila EXALT." - Gilles Vidal, direktor oblikovanja PEUGEOT

Na prvi pogled novi PEUGEOT 508 preseneča s svojo silovito izraznostjo in dinamično postavo. Vozilo je nizko, v višino meri komaj 1,40 m in se ponaša s tekočimi in aerodinamičnimi linijami po zgledu klasičnih 'fastback' limuzin. Prednji del je videti nadvse veličastno, do neke mere skoraj agresivno. Elegantna okrasna maska v podobi šahovnice je umeščena med prednjima žarometoma Full LED, ki sta nastala neposredno po zgledu zadnjega konceptnega vozila znamke: PEUGEOT INSTINCT. Z logotipom leva na sredini okrasne maske in oznako "508" na nosu pokrova motornega prostora, novi PEUGEOT 508 izkazuje poklon svojiva slavnima predhodnikoma, PEUGEOTU 504 in PEUGEOTU 504 coupé.

Vertikalno razporejen svetlobni podpis dnevnih luči na opalne diode LED daje vozilu mogočno in ekskluzivno identiteto. S svojimi usločenimi in ostrimi potezami obdajajo prednji del vozila, saj se podobno kot oklepaji raztezajo od žarometov vse do odprtin za dovod zraka na odbijaču. Horizontalen pokrov motornega prostora se je maksimalno znižal, kar daje celoti večjo dinamičnost. Njegov videz je bil skrbno dodelan, da je z vseh zornih kotov videti še bolj izčiščen. Tako skrbno dodelan dizajn karoserije je v avtomobilski industriji značilen zgolj za vozila razreda premium oziroma za luksuzna vozila. Vse te izjemne lastnosti zagotavljajo novemu PEUGEOTU 508 zares mogočne značajske poteze in občutek za visoko razredno kakovost.

S profila nam novi PEUGEOT 508 razkriva idealno uravnovešena razmerja s smelimi oblikovalskimi značilnostmi. Linija strehe je nizka, napeta in neprekinjena, po zgledu oblikovnih potez razreda premium. Vozilo deluje kompaktno in v dolžino meri 4,75 m. Neprekinjene steklene površine dodatno oplemenitijo obliko silhuete in razkrijejo vrata brez okvirja. Prav nič ne ovira silhuete modela: ni namreč tradicionalnega stika s pokrovom motornega prostora, vozilo nima stebrička okvira vetrobranskega stekla oziroma vratnih okvirov; velikost rež in naleganj je bila maksimalno zmanjšana na podlagi vrhunskega strokovnega znanja; kolesa so bila optimalno prilagojena, da idealno zapolnijo blatniške koše; strešna antena je bila ukinjena (odslej je vgravirana). PEUGEOT je na podlagi svojega ekspertnega znanja uspel maksimalno povečati estetsko privlačnost in kakovost avtomobila.

Na zadnjem delu se med lučema razteza okrasna letev v svetleče črni barvi, ki je značilna za vse najnovejše PEUGEOTOVE modele. Nemudoma pa pritegnejo pogled tridimenzionalne zadnje luči Full LED. Izšle so neposredno iz zadnjih PEUGEOTOVIH konceptnih vozil oziroma so bile prvič videne pri konceptu QUARTZ. Luči svetijo tako podnevi kot ponoči s prilagodljivo jakostjo, tako da so barvni "levji kremplji" nenehno dobro vidni. Pogled pa pritegnejo tudi zaradi spremenljivega videza, odvisno od tega, ali jih gledamo s profila ali z zadnje strani. Ta eleganten podpis znamke vsakdo nemudoma prepozna. Zadnji del vozila nam razkriva še eno izvirno lastnost novega PEUGEOTA 508, to so neopazna prtljažna vrata elegantnega videza, ki so nadvse priročna in nudijo optimalen dostop do prtljažnega prostora s skupno prostornino 487 litrov.

Na tri vprašanja odgovarja … Pierre-Paul MATTEI, vodja oblikovanja novega PEUGEOTA 508

Kaj vas je vodilo pri oblikovanju novega PEUGEOTA 508?
"Naša naloga je bila izraziti cilj projekta skozi dizajn tega vozila. Ta cilj je bil dvojen: izraziti prodor znamke na trg vozil visokega cenovnega razreda in poskrbeti, da bo vozilo našlo svoje mesto na visoko zahtevnem trgu petvratnih kombilimuzin segmenta D. Vedeli smo, da mora biti novi PEUGEOT 508 zasnovan na edinstvenih in spektakularnih razmerjih, da bi lahko pritegnil pozornost nase in izstopal od tekmecev. Z optimalnimi razmerji smo uspeli tudi ugoditi zahtevam znamke PEUGEOT po eleganci, in sicer na preprost in subtilen način."

Kateri del vozila je bilo najtežje zasnovati? Zakaj?
"Izkazalo se je, da je bil najbolj zapleten za zasnovo zadnji del, kajti nagnjena streha je bila ključnega pomena za identiteto vozila. Vendar pa je bilo treba ohraniti prostornost in zagotoviti dostopnost v skladu s standardi segmenta, zato smo morali nekoliko spremeniti uveljavljen način zasnove vozila. To nas je na primer pripeljalo do tega, da smo se lotili pravega podviga pri preoblikovanju pločevine, kar je možno opaziti zlasti na zadnjih blatnikih. Tega se nismo še nikoli lotili. Običajno to tehniko uporabljajo le za športne avtomobile. Morali smo spremeniti vse naše uveljavljene standarde za preoblikovanje pločevine, da nam je uspela ta vrsta obdelave."

Kaj je bilo posebnega pri oblikovanju novega PEUGEOTA 508?
"Lahko rečem, da smo dejansko na novo napisali pravila o morfologiji petvratnih kombilimuzin segmenta D. Da nam je uspelo ohraniti ustrezna razmerja, kljub osem centimetrov krajši dolžini kot pri prejšnji generaciji, smo na primer stebriček okvira vetrobranskega stekla pomaknili nazaj in tako je vozilo pridobilo širši pokrov motornega prostora. Potem je tu še tehnologija vrat brez okvirja, ki nam je omogočila zmanjšati višino vozila v primerjavi z glavnimi tekmeci segmenta. Vozilo je 6 centimetrov nižje kot prejšnja generacija! Zaradi tega je videti posebej široko, čeprav ima dejansko precej povprečno širino. Prizadevali smo si, da bi bilo vozilo še posebej aerodinamično, zato smo prednji del zasnovali ožje od zadnjega, kar je sicer v nasprotju z vtisom, ki ga daje! Karizmatično držo in lego na cesti smo dosegli s skrajnim zoženjem kabine, s čimer nam je tudi uspelo izdelati tako razsežne zadnje blatnike, kot nam jih doslej še ni uspelo. To je ena izmed skrivnosti drže novega PEUGEOTA 508."

Ob stilski zasnovi zunanjosti novega PEUGEOTA 508 z bolj ostrimi in mišičastimi linijami nihče ne ostane ravnodušen. Zunanjosti novega PEUGEOTA 508 lahko namenimo obilo hvale, vendar pa njegova notranjosti pa ni nič manj osupljiva.

Potniški prostor, ki ga poveličuje PEUGEOT i-Cockpit®
Vstopiti v potniški prostor novega PEUGEOTA 508 je, kot bi vstopili v drug svet, presenetljiv, izviren in izjemno kakovosten. Pogled takoj ujame spektakularna in nedvomno visoko cenovna armaturna plošča. Novi PEUGEOT 508 je opremljen s čisto najnovejšo interpretacijo voznikovega mesta PEUGEOT i-Cockpit®. Od takrat, ko se je leta 2012 prvič pojavil s PEUGEOTOM 208, je prestal kar nekaj nadgradenj ob uvedbi novih kreacij znamke. Od PEUGEOTA 2008, prek PEUGEOTA 308 in vse do najnovejših izvedenk SUV, kot sta PEUGEOT 3008 in 5008, smo bili priča že trem generacijam voznikovega mesta PEUGEOT i-Cockpit®, ki so se uveljavile kot prepoznaven simbol najnovejših Peugeotovih kreacij.

Med bistvene sestavne elemente PEUGEOTA i-Cockpit® prištevamo:
- kompakten volan;
- velik 10-palčni zaslon na dotik HD s kapacitivno tehnologijo formata 8/3;
- instrumentna plošča v višini oči z 12,3-palčnim digitalnim prikazovalnikom visoke ločljivosti.

Instrumentna plošča v višini oči z velikim naborom nastavitev in možnostmi za individualizacijo podobe (šest različnih načinov prikaza), ki je umeščena tik nad volanskim obročem, združuje v voznikovem vidnem polju vse koristne informacije za vožnjo. Sredinski zaslon na dotik pa je idealno vgrajen v armaturno ploščo, skoraj na isti višini kot instrumentna plošča v višini oči. Kapacitivni zaslon na dotik je pri osnovnem nivoju opreme Active na voljo v velikosti 8", od izvedenke Allure dalje pa je na voljo 10-palčni zaslon visoke ločljivosti. Spremlja ga sklop sedmih klavirskih tipk (toggle switches), ki so izjemno dobro integrirane v ohišje armaturne plošče in prek katerih lahko neposredno in stalno dostopamo do glavnih funkcij za udobje: avtoradio, klimatska naprava, navigacijski sistem, nastavitve vozila, telefon, mobilne aplikacije in i-Cockpit® Amplify.

Na sredinski konzoli je dobro vidna prestavna ročica 8-stopenjskega samodejnega menjalnika z električnim in impulznim pretikanjem. Njena oblika dodatno poudari modernost voznikovega mesta in skupaj z obvolanskima prestavnima ročicama aktivno pripomore k povečanju užitkov v vožnji. Novi PEUGEOT 508 je na voljo tudi s funkcijo i-Cockpit® Amplify. Izbirati je možno med dvema povsem nastavljivima ambientoma ("Boost" in "Relax"), ki obudita vse čute:
- vid prek nastavitve moči ambientne osvetlitve in barve zaslonov;
- sluh prek nastavitev prostorskega zvoka;
- dotik prek več masažnih točk, razporejenih v sedežih.

i-Cockpit® Amplify deluje tudi na dinamične funkcije vozila prek izbirnika načina za vožnjo (ECO/Sport/Confort/Normal) in je pri vozilih s krmiljenim vzmetenjem na voljo še s funkcijo za nadzor blaženja. To voznikovo mesto je docela unikatno, saj vsakodnevno ponuja stimulativne in intuitivne užitke v vožnji.

Intenzivni občutki v vožnji
"Za PEUGEOT so užitki v vožnji nujna postavka na seznamu tehničnih specifikacij vsakega novega vozila. Cilj, ki smo si ga zastavili z novim PEUGEOTOM 508, ni bil le zagotoviti zgledno lego na cesti ampak tudi privesti njegove užitke v vožnji na tako raven, da bodo vsem ostalim v segmentu za zgled. Da bi nam to uspelo smo maksimalno izkoristili prednosti konstrukcijske osnove EMP2 oziroma voznikovega mesta PEUGEOT i-Cockpit …" - Laurent Blanchet, direktor produktov PEUGEOT

Novi PEUGEOT 508 je na področju užitkov zvest svojemu genetskemu zapisu. Pridobil je vse tehnologije in strokovno podkovano znanje skupine PSA, kot na primer:
- konstrukcijska osnova EMP2, ki je nedvomno ena izmed najboljših trenutno razpoložljivih platform, saj nudi izjemne vozne lastnosti in hkrati omogoča zmanjšanje mase (v povprečju 70 kg manj glede na prejšnjo generacijo) v prid nižji porabi goriva, pasivni varnosti in zmogljivostim;
- uvedba nove tehnike varjenja karoserije, ojačane s 24 metri strukturnega lepila, kar zagotavlja večjo togost in jamstvo za boljšo vzdržljivost;
- namestitev prednjega mostu z elastičnimi ležaji za optimalno blaženje vzmetenja;
- vgradnja večtočkovne zadnje preme v kombinaciji s krmiljenim vzmetenjem s prilagodljivim blaženjem – Active Suspension Control (serijsko pri izvedenki GT in vseh bencinskih motorjih ter za doplačilo pri dizelskih motorjih 2,0 L);
- nastavitve načina lege na cesti, ki je prilagojena vsakemu tipu motorja posebej, da zagotavlja najboljšo raven vertikalnega udobja in blaženje nepravilnosti na cestišču;
- kalibracija električnega servovolana za zagotovitev ustreznega razmerja med mehkim in trdim krmiljenjem v najrazličnejših situacijah vožnje in za zagotovitev izjemne okretnosti;
- uvedba modernega in zanesljivega samodejnega menjalnika v obliki novega 8-stopenjskega samodejnega menjalnika EAT8 z električnim in impulznim pretikanjem.

Vse naštete značilnosti v kombinaciji z voznikovim mestom PEUGEOT i-Cockpit® in kompaktnim volanom nudijo izjemne užitke v vožnji in osupljivo zmogljivost!

"Podvozje novega PEUGEOTA 508 omogoča izjemno ravnovesje med dinamičnostjo, udobjem in varnostjo. To pretanjeno ravnovesje skrbi za visoko raven zmogljivosti ne glede na dano situacijo in način uporabe. Poleg tega lahko voznik prilagaja odzivnost vozila svojim željam po zaslugi krmiljenega vzmetenja in izbirnika načina vožnje." - Yann BONNY – direktor vozne dinamike vozila

Na 3 vprašanja odgovarja … Pascal DELABARRE, direktor projekta novi PEUGEOT 508

Ali nam lahko naštejete nekaj tehničnih izzivov, s katerimi ste se soočili med zasnovo tega vozila?
"Teh je pa kar nekaj! Za postopek kovanja smo na primer uvedli novo tehniko varjenja delov karoserije, ki smo jo ojačali s 24 metri strukturnega lepila. To tehniko uporabljajo zgolj nekaterih proizvajalci razreda premium, omogoča pa večjo togost karoserije in zagotavlja veliko boljšo zvočno izolacijo. Rad bi dodal, da smo poleg tega tudi sistematično odstranili odvečno težo, s čimer je vozilo v povprečju 70 kilogramov lažje ... To je bil veliko izziv zlasti zaradi teže nekatere opreme, kot so motorizirana prtljažna vrata oziroma vrata brez okvirjev! Zaradi tega smo se morali zateči k radikalnim rešitvam, kot so toplotno stiskanje, pokrov motornega prostora in prednja blatnika iz aluminija oziroma prtljažna vrata iz termoplastičnega materiala. Nenazadnje pa smo morali pri izgradnji prednjega sklopa vse prilagajati vgradnji voznikovega mesta PEUGEOT i-Cockpit® nove generacije oziroma njegovi ergonomski obliki."

Kako vam je z vrati brez okvirja uspelo zagotoviti odlično zvočno izolacijo?
"Že na samem začetku projekta smo se odločili sodelovati izključno z najboljšimi ponudniki, ki zares obvladajo svojo tehnologijo. Na primer SaarGummi za tesnila in Inteva za mehanizme za pomik stekel. Ta dva dobavitelja nudita zares vrhunske izdelke, ki jih priznavajo tudi nemški proizvajalci vozil premium. Poleg tega pa smo z ojačitvijo karoserije zagotovili večjo togost in posledično manj omejitev za vrata in steklene površine. Nenazadnje pa so stekla 1 mm debelejša od standardne debeline. Čisto vse te elemente brez izjeme najdemo na primer pri Audiju A5 Sportback."

Kaj si boste zapomnili iz tega projekta?
"To, kako so si vse ekipe vsakodnevno odločno prizadevale za najboljšo raven kakovosti na čisto vseh področjih. Najsibodi za funkcionalno kakovost, zaznano kakovost ali kakovost pri uporabi. Da bi nam uspelo realizirati naše cilje, smo z veliko vnemo v proces vključili vsakega posameznika vključno z dobavitelji. S tem pristopom smo uspeli zelo hitro doseči zadane cilje in danes lahko predstavimo brezhibno vozilo, ki bo še več let po začetku trženja ostalo takšno."

Vrhunsko udobje in prvorazredna kakovost
Novi PEUGEOT 508 je vabilo na potovanje v visokem razredu. Vozilo združuje skrbno izbrane in kakovostne materiale, kar velja tako za dekorativne elemente kot za oblazinjenje, ter dovršeno končno obdelavo, da lahko potnike obda z umirjenim, modernim in uglajenim ambientom. Voznikov sedež (in sovoznikov od nivoja opreme Allure Business dalje) je prejel oznako AGR (Aktion für Gesunder Rücken) (pobuda za zdravje hrbta), s katero je bila nagrajena tako njegova ergonomska oblika kot tudi pester nabor nastavitev, pa tudi nastavitve dolžine in naklona sedeža oziroma podpora v ledvenem delu (štiri točkovni električno pnevmatski sistem). Vse to je na voljo kot opcija od nivoja opreme Active dalje.

Na voljo pa je tudi sistem z osem točkovnimi električnimi nastavitvami in dvema spominskima nastavitvama položaja. Oba prednja sedeža v obliki školjke sta lahko za doplačilo opremljena s sistemom za večtočkovno masažo s pomočjo osmih pnevmatskih blazinic s petimi različnimi programi masaže. V vozilu najdemo tudi številna odlagalna mesta in to v skupni prostornini kar 32 litrov, ki so razporejena po potniškem prostoru, pa tudi mnoge priključke (4 priključki USB za polnjenje prenosnih naprav od nivoja Allure dalje + 1 priključek Jack v naslonu za roke + 2 priključka 12 V, od tega eden v prtljažnem prostoru). Panoramsko strešno okno po svoji stilski zasnovi spominja na spojler in zagotavlja visoko osvetljeno notranjost. Za vrhunski Hi-Fi sistem pa se je znamka ponovno obrnila na FOCAL®, slavnega francoskega proizvajalca akustičnih sistemov.

Za izkušnjo v vozilu poskrbi tudi bogato opremljena notranjost, ki prispeva k visoki ravni vidne kakovosti in sodobnosti, ki jo je čutiti po vsem potniškem prostoru. Izbira materialov in njihova obdelava ter precizna sestava vseh elementov sta značilna za svet luksuznih petvratnih kombilimuzin: polno zrnasto ali napa usnje, matiran krom, črne lakirane površine, Alcantara®, pravi les ("Grey Oak" pri nivojih GT Line ali GT oziroma "Zebrano" izključno za nivo GT) …

Ta standard odličnosti izkazuje tudi številna oprema za udobje in varnost.

Osupljiv nivo opreme in sistemov za pomoč pri vožnji
Novi PEUGEOT 508 ponuja pester izbor sistemov za pomoč pri vožnji zadnje generacije, ki ustrezajo čedalje bolj zahtevnim kriterijem organizacije EuroNCAP. Med drugimi najdemo:
- sistem za vidljivost ponoči, kot pravo inovacijo tega segmenta;
- samodejno zaviranje v sili zadnje generacije (zaznava pešce in kolesarje, podnevi in ponoči, do hitrosti 140 km/h) in opozorilnik na nevarnost naleta;
- aktivni opozorilnik na nenamerno menjavo voznega pasu (ali prekoračitev talne črte);
- opozorilnik na voznikovo nepozornost;
- samodejni preklop dolgih luči;
- prepoznavanje prometnih znakov za omejitev hitrosti in priporočanje hitrosti;
- razširjeni sistem za prepoznavanje prometnih znakov (Stop, enosmerna cesta);
- prilagodljivi tempomat s funkcijo Stop & Go (s samodejnim menjalnikom EAT8);
pomoč pri zadržanju na voznem pasu (v povezavi s prilagodljivim tempomatom Stop & Go);
- aktivni sistem nadzora mrtvega kota.

Inovativen sistem za vidljivost ponoči deluje v povezavi z infrardečo kamero in zaznava živa bitja pred vozilom ponoči ali ob slabši vidljivosti. Sistem zaznava v dometu do 200-250 metrov, torej onstran dometa dolgih luči, ter na sredini digitalne instrumentne plošče prikaže infrardečo sliko območja v voznikovem vidnem polju. Med vožnjo po mestu ima voznik na voljo tudi sisteme za pomoč pri izvajanju nekaterih manevrov, kot na primer Visiopark 2 (360-stopinjski prikaz) ali pa zadnjo generacijo sistema Full Park Assist s funkcijo za varovanje zunanjih površin Flankguard (izključno skupaj s samodejnim menjalnikom EAT8). V tem primeru sistem za uvoz in izvoz iz parkirnega mesta samodejno krmili volan, pedal za plin in zavoro.

Tudi oprema za vzpostavitev povezave je zelo bogata, kajti novi PEUGEOT 508 ponuja:
- funkcijo Mirror Screen, združljivo s protokoli MirrorLink, Android Auto in Apple CarplayTM in z vgrajeno funkcijo za glasovno prepoznavanje (prek pametnega telefona);
- indukcijsko polnjenje pametnega telefona (naprave združljive s standardom Qi).

V paket PEUGEOT Connect pa je zajeta povezljiva navigacija 3D s funkcijo TomTom® Traffic in omogoča razširitev možnosti, ki jih ponujajo nove tehnologije s treh področij: navigacija, varnost (Peugeot Connect SOS & Assistance) in servisiranje (telestoritve iz paketov PEUGEOT Connect).

Učinkovitost in zmogljivost
Na čisto vseh področjih, najsibodi na področju arhitekturne zgradbe vozila, obdelave površin (hrup, vibracije in togost), optimizacije dimenzij, zmanjšanja mase, aerodinamičnosti ali pa pogonskih sklopov je bil maksimalen trud vložen v znižanje emisij CO2 na najnižje vrednosti doslej. Novi PEUGEOT 508 je pridobil novo generacijo motorjev PureTech in BlueHDi (s tehnologijo SCR pri vseh različicah) z emisijskim standardom Euro 6.c, ki ponujajo najnižje (Best in Class) emisije CO2 svojega razreda. Te zmogljivosti so še toliko bolj osupljive, če upoštevamo dejstvo, da veljajo za nove tehnične rešitve postopka WLTP, s katerim se namerava uskladiti homologirane vrednosti porabe in vrednosti porabe pri dejanski rabi.

Med bencinskimi pogonskimi sklopi sta na voljo dva nova motorja (odvisno od države), zasnovana na osnovi motorja 1.6L PureTech:
- PureTech 180 S&S EAT8;
- PureTech 225 S&S EAT8 (izključno za izvedenko GT). V kombinaciji s športnim načinom krmiljenega vzmetenja ta motor zagotavlja živahno delovanje in visoko odzivnost ter je vreden oznake GT.

Med dizelskimi pogonskimi sklopi so na voljo štirje motorji (odvisno od države), zasnovani na osnovi motorjev 1.5L in 2,0L BlueHDi:
- BlueHDi 130 S&S BVM6 kot osnovni model izbora in edini v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom;
- BlueHDi 130 S&S EAT8;
- BlueHDi 160 S&S EAT8;
- BlueHDi 180 S&S EAT8

Na tri vprašanja odgovarja … Bernard HESSE, produktni vodja novega PEUGEOTA 508

Na katero skupino kupcev ciljate z novim PEUGEOTOM 508?
"V Evropi je glavni distribucijski kanal znotraj zelo posebne tržne niše petvratnih kombilimuzin segmenta D še vedno B2B, torej kupci z zelo visokimi zahtevami z vidika vzdrževanja in odkupne vrednosti rabljenega vozila. Za te kupce PEUGEOTOV prodor na trg višjega cenovnega razreda pomeni, da se lahko znamka na podlagi teh kriterijev kosa z najuspešnejšimi tekmeci iz širokega kroga potrošnikov kot tudi iz razreda premium. Individualni kupci pa naj bi predstavljali skoraj 35 % prodaje, saj naše ankete kažejo, da ima naša petvratna kombilimuzina "fastback" zelo visok potencial, da bi lahko pritegnila osebe, stare med 40 in 45 let!"

Ali je vaša ponudba motorjev zares dovolj bogata in zmogljiva?
Da! Šest bencinskih in dizelskih motorjev iz naše ponudbe je v razponu moči od 130 do 225 KM. In v skladu s sestavo segmenta, povezano s pričakovanji kupcev B2B, odslej ponujamo samo naš 8-stopenjski samodejni menjalnik poleg najnovejših sistemov za pomoč pri vožnji, razen pri osnovnem nivoju opreme. Z vidika emisij in porabe goriva ter glede na standarde novega evropskega voznega cikla NEDC 2018 (New European Driving Cycle 2018) pa je naš izbor bencinskih motorjev PureTech in naš dizelski motor 1.5L BlueHDi med najboljšimi ponudbami na trgu. V ponudbi imamo na primer BlueHDi 130 KM EAT8 z emisijami CO2 v vrednosti 98 g/km in PureTech 180 KM EAT8, ki dosega 123 g/km!

Kdaj lahko pričakujemo hibridno različico?
Naš hibridni bencinski pogonski sklop Hybride Plug-In bomo ustrezno prilagodili in bo z novim PEUGEOTOM 508 na prodaj od jeseni 2019 dalje.

Proizvodnja v Franciji
Novi PEUGEOT 508 izdelujejo v tovarni v mestu Mulhouse, pogonske sklope pa ravno tako dobavljata francoska proizvodna obrata v Trémeryju in Douvrinu. Zato bo ob lansiranju avtomobil prejel oznako francoskega izvora "Origine France Garantie". Novi PEUGEOT 508, ki bo javnosti premierno predstavljen na avtomobilskem salonu v Ženevi 2018, bo na mednarodnih trgih naprodaj že od septembra dalje.

Glavne mere novega PEUGEOTA 508

1 - Obvladovane mere
S 4,75 metri skupne dolžine se novi PEUGEOT 508 umešča med najbolj kompaktne petvratne kombilimuzine s trga konvencionalnih vozil (mainstream) in je hkrati celo zelo blizu 5-vratnim tekmecem iz razreda premium. Precej je podoben Audiju A5 Sportback, a hkrati 11 centimetrov krajši kot VW Arteon (4,86 cm). V dolžino je sicer 8 centimetrov krajši kot prejšnja generacija, vendar je bila medosna razdalja z 2,79 metri skrajšana za komaj 2,4 cm, saj je bilo treba ohraniti prostornost, ki je prilagojena načinom rabe kupcev tega segmenta. Novi PEUGEOT 508 tako ponuja enega od najboljših razmerij med medosno razdaljo in merami v svojem segmentu!

Prednji in zadnji previs sta bila skrajšana, kar poudari dinamičnost silhuete in omogoča večjo okretnost tako na cesti kot med izvajanjem manevrov pri parkiranju. V primerjavi s prejšnjo generacijo je premer obračalnega kroga z 1,5 m izboljšan in skrajšan! S premerom 10,80 m med pločniki novi PEUGEOT 508 zaseda mesto najboljšega v svojem segmentu, kar velja tudi za pogon! Novi PEUGEOT 508 se ponaša z nadvse mišičastimi in čokatimi linijami silhuete. Po širini, ki znaša 1,84 m in pomeni 2 centimetra več kot pri prejšnji generaciji, pa se uvršča v povprečje segmenta. Pohvali se lahko z izjemno nizko višino, ki znaša 1,40 m oziroma 6 centimetrov manj kot pri prejšnji generaciji, in zaradi česar je videti tako usločeno in povsem uravnoteženo. Njegova nizka arhitekturna zasnova, ki so jo omogočila vrata brez okvirja, nima negativnega vpliva na prostor nad glavami (glejte v nadaljevanju) in ga uvršča med najbolj dinamične limuzine za daljša potovanja na trgu. Njegov najtesnejši tekmec je Audi A5 Sportback. Zagotavlja pa tudi izjemno aerodinamičnost s količnikom zračnega upora (Cx), ki dosega 0,26 in količnikom površine upora (SCx) v vrednosti 0,57 m2. Velikost koles narašča skladno z nivoji opreme in se prilagaja posamezni izvedenki. Za izbor je na voljo osem platišč, od 16- do 19-palčnih, na katerih sloni zgradba vozila.

2 – Optimizirana prostornost notranjosti
Po zaslugi optimalno izboljšane arhitekturne zgradbe novi PEUGEOT 508 hkrati ponuja kompaktne mere in potniški prostor, prilagojen navadam kupcev tega segmenta. Prostor nad glavami potnikov na prednjih in zadnjih sedežih je primerljiv s tistim, ki ga ponuja Audi A5 Sportback, širina v predelu komolcev na prednjih sedežih pa znaša 1,455 m oziroma 5 centimetrov več kot v Audiju. Tudi na zadnjih sedežih imajo potniki na voljo več prostora za kolena, in to za 3 cm. Oba modela pa sta popolnoma enako dolga!

Prtljažni prostor ponuja 487 litrov prostornine in še eno domiselno rešitev v obliki motoriziranih prtljažnih vrat s funkcijo za prostoročni dostop. Ta odprtina omogoča enostavnejše nakladanje prtljage, saj takoj po odprtju vrat nudi uporabniku pregled nad celotnim razpoložljivim prostorom po zaslugi snemljive police, ki se na enem delu drži prtljažnih vrat. Po zaslugi enostavnih oblik je veliko lažje izkoristiti celotno razpoložljivo prostornino, tudi zaradi praga prtljažnega prostora, ki je nižji in širši kot pri prejšnji generaciji.

Tudi modularnost nikakor ne zaostaja, saj je zadnja sedežna klop deljiva v razmerju 2/3 -1/3, sredinski naslon zadnje sedežne klopi pa ima loputo za smuči. Pri preklopljeni sedežni klopi se velikost prtljažnega prostora razširi na 1537 litrov, uporabnik pa lahko izkoristi celotno razpoložljivo prostornino vse do stropa.

Send to Kindle
|

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kabi d.o.o.