Avto.info

Družba Volkswagen AG in kanadska vlada

Skupna izjava glede trajnostne izdelave baterij in zanesljive dobave surovin

Družba Volkswagen AG in kanadska vlada : Skupna izjava glede trajnostne izdelave baterij in zanesljive dobave surovin

Družba Volkswagen AG in kanadska vlada

Avtor: Foto: Volkswagen

Družba Volkswagen AG in kanadska vlada želita spodbuditi električno mobilnost v državi in raziskati potenciale kanadske dobavne verige avtomobilov in baterij. O tem so se dogovorili v okviru memoranduma o soglasju, ki sta ga danes v Torontu podpisala predsednik uprave družbe Volkswagen dr. Herbert Diess in kanadski minister za inovacije, znanost in industrijo François-Philippe Champagne v prisotnosti nemškega kanclerja Olafa Scholza in kanadskega predsednika vlade Justina Trudeauja. Obe strani bosta preučili možnosti, s katerimi bi lahko Kanada pripomogla k napredovanju koncernskih globalnih in regionalnih dobavnih verig baterij. Novoustanovljeno koncernsko podjetje za proizvodnjo baterij PowerCo pri tem prevzema osrednjo vlogo in bo spodbujalo načrtovano sodelovanje na področjih ustvarjanja dodane vrednosti baterij, dobavnih verig surovin in proizvodnje surovin za katode v regiji Severna Amerika.

Podjetje PowerCo združuje in je pristojno za vse globalne koncernske dejavnosti v vrednostni verigi baterij ter zagotavlja dobavo baterijskih celic za Volkswagnovo ofenzivo električne mobilnosti. Hitro rastoče področje baterijskih celic je eden pomembnih stebrov Volkswagnove strategije NEW AUTO, katere cilj je, da Volkswagen postane vodilni ponudnik trajnostne in programsko podprte mobilnosti. Samo v Evropi naj bi hitro vzpostavili visoko standardizirane zmogljivosti za proizvodnjo celic v skupni kapaciteti 240 gigavatnih ur letno. Poleg tega je načrtovana postavitev lastne gigatovarne v Severni Ameriki. Trenutno še poteka preverjanje možnih proizvodnih lokacij.

Nemški kancler Olaf Scholz je povedal: "Pozdravljam dejstvo, da sta Volkswagen in Kanada danes podpisala memorandum o soglasju glede ustvarjanja dodane vrednosti baterij. To je odličen dokaz, da se sodelovanje z našimi tesnimi prijatelji in zavezniki v Kanadi še poglablja tudi na področju zagotavljanja surovin, hkrati pa bo morda spodbudilo druga podjetja, da sledijo temu vzoru."

François-Philippe Champagne, minister za inovacije, znanost in industrijo, je povedal: "Kanada se ob prehodu v čistejšo, bolj zeleno prihodnost hitro razvija v zelenega dobavitelja po izbiri velikih avtomobilskih podjetij, vključno z vodilnimi evropskimi proizvajalci. S partnerstvom s Volkswagnom Kanada krepi svojo vodilno vlogo prvorazrednega avtomobilskega inovacijskega ekosistema za čiste transportne rešitve. Zavzemamo se za izgradnjo močne in zanesljive dobavne verige avtomobilov in baterij tukaj v Severni Ameriki, da bi svetu pomagali doseči globalne podnebne cilje."

Predsednik uprave družbe Volkswagen dr. Herbert Diess: "Volkswagen si je močno prizadeval za prehod na e-mobilnost in je prepoznal odgovornost panoge v globalnem boju proti podnebnim spremembam. Koncern tako danes svojim strankam ponuja največjo izbiro električnih modelov, hkrati pa uvaja tudi ambiciozno baterijsko strategijo in strategijo polnjenja. Če želimo doseči svoje podnebne cilje, je tesno sodelovanje z vladami po vsem svetu absolutni pogoj. Kanadski vladi bi se želel zahvaliti za njeno podporo. Dobava surovin za baterije ter proizvodnja predhodnih sestavin in katodnih materialov z nizkim ogljičnim odtisom bosta omogočili hitro in trajnostno povečanje baterijskih kapacitet – to pa je pomemben vzvod za našo strategijo rasti v Severni Ameriki."

Thomas Schmall, direktor za poslovno področje tehnike v koncernu Volkswagen: "Kot avtomobilski proizvajalec je naša najvišja prioriteta, da zagotovimo skladnost s strogimi trajnostnimi merili. Za nas sta dostopnost elektrike iz obnovljivih virov in sektor surovin z rudniki, ki surovine dobavljajo v skladu s svetovno priznanimi okoljskimi in družbenimi standardi, bistvenega pomena. Zato je Kanada idealen partner za našo strategijo električne mobilnosti in našo baterijsko strategijo."

Skupna izjava glede trajnostne izdelave baterij in zanesljive dobave surovin
Z namenom razvoja trajnostne proizvodnje baterij oba partnerja na podlagi priznanih kriterijev ESG (okolje, družba, upravljanje) načrtujeta okrepitev sodelovanja podjetja PowerCo in kanadskega rudarskega sektorja, ki v svetovnem merilu velja za vodilnega glede odgovornosti in transparentnosti. V ta namen podjetje PowerCo načrtuje ustanovitev nove, lastne pisarne za zvezo v Kanadi. Ena od prioritet tega sodelovanja je dobava kritičnih surovin, kot so litij, nikelj in kobalt.

Oba partnerja vidita veliko priložnost za Volkswagen in PowerCo, da skupaj s partnerji zaženeta proizvodnjo katodnih materialov, kanadskim dobaviteljem pa omogočita, da pri tem posredujejo v vlogah dobaviteljev surovin, rafinerij in predelovalcev. Kanada je s svojimi izjemnimi zalogami surovin, dobro infrastrukturo ter visoko razvito avtomobilsko industrijo z veliko strokovnega znanja na področju proizvodnje in visokokvalificirano delovno silo dobro pripravljena na skupne projekte. Schmall je nadalje pojasnil: "Kanadska vlada s svojo napredno podjetniško miselnostjo ljudem v Kanadi omogoča dobro plačana delovna mesta z zagotovljeno prihodnostjo, zlasti v zelenem gospodarstvu. To je eden od razlogov, zakaj smo v podjetjih Volkswagen in PowerCo veseli, da imamo tako dostopnega partnerja, ki omogoča obetavno sodelovanje in izkazuje veliko predanost na vseh vladnih ravneh."

Naslednji korak strategije rasti za Severno Ameriko
Znamke koncerna Volkswagen načrtujejo, da bodo do konca desetletja z več kot 25 baterijskimi električnimi modeli ponujale najobsežnejšo paleto električnih modelov v Severni Ameriki. Hkrati po celotni severnoameriški celini poteka razširitev obsežnih regionalnih kapacitet za raziskave in razvoj električnih vozil, montažo vozil, proizvodnjo komponent in dobavne odnose.

"Električno mobilnost želimo narediti dostopno čim več strankam in skupnostim v Severni Ameriki. Danes podpisani dogovor med koncernom Volkswagen in kanadsko vlado nam omogoča, da bomo v prihodnje lahko še tesneje sodelovali z lokalnimi dobavitelji in okrepili svoje zmožnosti," je dejal Pablo Di Si, prihodnji predsednik in izvršni direktor podjetja Volkswagen Group of America Inc. "Nenehno investiramo v elektrifikacijo in načrtujemo, da bomo do leta 2030 na trg lansirali več kot 25 baterijskih električnih modelov. Široko zasnovana, lokalizirana dobavna veriga baterij bo ključna za spodbujanje naših ambicioznih načrtov za rast Volkswagna v Severni Ameriki."

Send to Kindle
| Share

Oddaj komentar

Iskalnik rabljenih vozil

Išči

E-novice s področja avtomobilizma - prijava / odjava
Zvezdne steze Denis Avdič
Video trening varne vožnje
Video test Renault scenic dCi 110 EDC bose
Video test audi A8 3,0 TDI quattro
Domača predstavitev kia picanto
Domača predstavitev citroën DS4
Video test fiat punto evo
Reportaža - Vzhajajoča dežela avtomobilov